Avocado; onmisbaar in de keuken van energieke vrouwen (met gratis e-book!)
Hart en vaten
Marjolein Dubbers
Hart en vaten
06/09/2017
6 min
18

Avocado; onmisbaar in de keuken van energieke vrouwen (met gratis e-book!)

06/09/2017
6 min
18

Avocado! Het staat al zó lang op mijn lijstje; een blog over mijn liefde voor avocado’s. Deze week moet het er maar eens van komen. Ik eet ze eigenlijk pas sinds een jaar of zes, maar vanaf die eerste dag veranderde mijn leven. Echt! Ik ontdekte dat een avocado me een gevoel van verzadiging gaf dat ik van andere voedingsmiddelen niet kreeg. Nu weet ik dat er heel veel voedingsstoffen inzitten. En natuurlijk was ik bang dat ik er dik van zou worden (avocado’s zijn ‘vette happen’ vertelden vrouwen mij) maar het tegendeel bleek juist waar: vanaf dat moment gleden de kilo’s eraf. Lees hier waarom en probeer twee van mijn favoriete avocadorecepten.

Avocado’s bevatten gezonde vetten en daar word je niet dik van

De grootste flauwekul die we met elkaar zijn gaan geloven is dat we dik zouden worden van het eten van vetten. Geloof me; dat is oude informatie! Vet in voeding wordt niet automatisch omgezet in vet in je lichaam. In je maag en darmen wordt gezond vet omgezet in voedingsstoffen en via je bloed naar alle cellen van je lichaam gestuurd. Het is dan allang geen vet meer maar een bouwstof voor je cellen. We worden dik van alle zoetigheid, chemische stoffen in onze voeding, te weinig vitamines en mineralen en een lichaam dat continu in de overlevingsstand staat: te veel stress (in al haar vormen) en te weinig ontspanning dus.

Avocado’s bevatten grotendeels de gezonde, onverzadigde vetzuren. Met name omega 9. Je hormonen worden gemaakt op basis van gezonde vetten, waaronder omega 3, 6 en 9. Vaak krijgen we veel te veel omega 6 binnen via bewerkte voedingsproducten en te weinig omega 3 en 9. Bepaalde studies suggereren (1) dat het eten van avocado’s juist een bijdrage kan leveren aan een gezond gewicht vanwege die gezonde vetzuren. Lees meer over gezonde vetten in dit artikel: Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten. 

Avocado’s kunnen helpen je cholesterol te verbeteren

Ook cholesterol is zo’n onderwerp dat nodig aan herziening toe is. Cholesterol is geen boosdoener, je lichaam heeft het heel hard nodig. Daarom maakt je lever het zelf aan als je niet genoeg gezonde vetten, cholesterol dus, eet.

Een te hoog cholesterol wil niet zeggen dat je te veel vet hebt gegeten, het kan wel betekenen dat er in je lichaam iets uit balans is. Vaak is het het gevolg van het eten van te veel suikers, geraffineerde koolhydraten en bewerkte voeding. Gebruik jij statines om je cholesterol te verlagen? Alsjeblieft, verdiep je in het onderwerp cholesterol en zorg dat je goed bent geïnformeerd. Lees om te beginnen dit artikel: Het grote cholesteroldoolhof, laat je niet misleiden. 

Dit gezegd hebbende blijkt uit onderzoek (2) dat avocado’s je juist kunnen helpen je zogenaamde slechte LDL-cholesterol te verlagen, zou deze echt te hoog zijn.

Een avocado bevat volop vezels en is voeding voor je darmen en lever

Een avocado bevat volop vezels (3) en is daarom gezonde voeding voor je darmen. Je gezondheid begint in je darmen zeg ik altijd. Vooral de combinatie avocado met gember zorgt voor een verbetering van de peristaltiek van je darmen en kan daarom een bijdrage leveren aan hardnekkige obstipatie. Voeg nog wat (vers gemalen) lijnzaad toe en je obstipatie is opgelost!

Als je darmen hun werk niet goed kunnen doen, belast je je lever extra. Heb je zwak werkende darmen of een minder goed functionerende lever dan is regelmatig een avocado op je menu eigenlijk een must. Uit één onderzoek (4) bleek dat een halve avocado bij de lunch langer een verzadigd gevoel gaf en in die zin een bijdrage leverde aan een gezonder gewicht bij mensen met overgewicht.

Rauwe avocado: bommetje vol met gezonde voedingsstoffen (niet verwarmen dus)

Als ik naar mijn bord of kom met eten kijk, denk ik vaak in voedingsstoffen. Als je iets wil tellen, tel dan voedingsstoffen en geen calorieën, zeg ik altijd.  Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zo veel voedingsstoffen voor je lichaam bevatten als een avocado. De lijst is indrukwekkend (5). Overigens geldt dit alleen voor rauwe avocado. Ik zie regelmatig recepten van warme avocadosoep of gegrilde avocado. Gebruik avocado’s altijd rauw; verhitten geeft oxidatie en daar wordt je lichaam nou net weer niet blij van.

Vooral de hoge hoeveelheid vitamine K is indrukwekkend; samen met vitamine D en E eet je hiermee belangrijke antioxidanten voor je hart. Luteïne is ook goed voor je hart maar ook voor de gezondheid van je ogen. Tyrosine is weer een belangrijke brandstof voor je schildklier en de de grondstof voor het gelukshormoon dopamine. Zo kan ik nog even doorgaan. Echt een bommetje vol voedingsstoffen zo’n avocado.

Avocado kan helpen tegen pijnlijke gewrichten

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten als gevolg van artrose en/of artritis. Dit wordt in de reguliere geneeskunde gezien als slijtage maar het is in feite vaak het gevolg van chronische ontstekingen in je lichaam. En chronische ontstekingen kan je verminderen en zelfs laten verdwijnen met je voeding. Ik spreek uit ervaring want ik heb ook last gehad van pijnlijke gewrichten. Toen ik zes jaar geleden mijn voeding veranderde tijdens mijn burn-out, en avocado’s ontdekte (!), verdwenen deze klachten en ik hoor van veel vrouwen dat ze dezelfde ervaring hebben. Dit zou kunnen komen vanwege de krachtige antioxidanten die avocado bevat. Antioxidanten gaan ontstekingen tegen.

Uit onderzoek (6) blijkt ook dat voeding en voedingssupplementen kunnen helpen om gewrichtspijn tegen te gaan. Er is geen hard bewijs dat avocado’s speciaal geschikt zijn tegen pijnlijke gewrichten, maar aangezien ze zo gezond en lekker zijn is het zeker de moeite van het proberen waard. Toch?

Je hebt gezonde vetten nodig om vitamines en mineralen te kunnen opnemen

Wat veel vrouwen niet weten, is dat je darmen gezonde vetten nodig hebben om vitamines en mineralen goed te kunnen opnemen. Een rauwkost salade eten zonder gezonde vetten is dus een gemiste kans! Uiteindelijk draait het niet om wat je eet maar om wat je lichaam kan opnemen. Anders poep en plas je al die gezonde voedingsstoffen zomaar uit. Dure poep noem ik dat.

Uit onderzoek (7) blijkt dat avocado in ieder geval helpt bij de opname van caroteen, een krachtige antioxidant die te vinden is in onder andere wortels en tomaten. Eet deze dus bij voorkeur met een avocado erbij. Op deze manier wordt het ook makkelijker om onder andere vitamine A op te nemen.

Hou ook je lever gezond met avocado

Om je hormonen in balans te houden, zodat je je gezond en vitaal voelt, heb je gezonde darmen maar ook een gezonde lever nodig. Veel mensen worstelen met leverproblemen, vaak zonder het te weten. Niet-alcoholische leververvetting en leverproblemen als gevolg van diabetes komen steeds vaker voor. Avocado bevat glutathion (8), een zeer krachtige antioxidant die je lever hard nodig heeft om al zijn 400 belangrijke functies uit te voeren. Er zijn verschillende studies gedaan met ratten (9) die zouden aantonen dat het eten van avocado en gember oxidatieve stress van de lever tegen zouden gaan en andere studies tonen aan dat glutathion een mogelijke behandeling (10) is voor leverproblemen bij mensen.

Kan het eten van avocado ook kanker voorkomen?

Niet veel mensen weten dat kanker voor een deel kan worden voorkomen met een gezonde voedings- en leefstijl. Nee, dat wil niet zeggen dat het je eigen schuld is dat je kanker hebt gekregen want er spelen daarbij nog veel meer factoren een rol, waar je veel minder invloed op hebt.

Maar waarom niet het risico op kanker proberen te verminderen met je voeding? Uit veel studies blijkt dat het eten van een grote variatie aan plantaardige producten een goede bescherming kan bieden tegen kanker. Bepaalde studies (11) hebben daarbij specifiek gekeken naar de avocado. Het lijkt erop alsof de voedingsstoffen in avocado onze cellen helpen om beschadigingen op te lossen, of om ze eraan helpen te herinneren hoe ze zich op een juiste manier moeten splitsen en daarna afsterven. Kankercellen zijn cellen die deze belangrijke informatie ergens zijn kwijtgeraakt.

Hoeveel argumenten heb jij nog nodig om avocado’s regelmatig op je menu te zetten? Vanwege de neutrale smaak kan je er alle kanten mee uit; van een pittige guacamole tot een zoete avocadotaart. In mijn boek staat een heerlijk recept van avocado-citroentaart. Ken je mijn boek nog niet? Klik dan hier! 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb je een lekker recept met avocado? Deel je dat met ons?

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

2 https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.114.001355

3 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00603.x

4 https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-155

5 https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2156?manu=&fgcd=&ds

6 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749806314009396

7 https://academic.oup.com/jn/article/135/3/431/4663712

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

9 http://www.davidpublisher.org/Public/uploads/Contribute/56b169f73ab7c.pdf

10 https://www.minervamedica.it/en/journals/gastroenterologica-dietologica/article.php?cod=R08Y2016N04A0316

11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27470405

Reacties
Categorieën