Artrose; ermee leren leven? Ik dacht het niet!

Artrose; ermee leren leven? Ik dacht het niet!

Vorig jaar zomer voelde ik het voor het eerst: wat pijnlijke ochtendstijfheid in mijn vingers. De eerste signalen van artrose. Ik lijk in veel opzichten op mijn moeder en oma. We werden alle drie al grijs toen we 20 waren. Zij kregen rond hun 50ste artrose in hun vingers en hadden 20 jaar later misvormde, pijnlijke vingers en handen. Ik speel piano en wil dit graag tot mijn laatste dag blijven doen. Geen artrose voor mij dus.

Artrose moet je mee leren leven, zeggen huisartsen

Ik ben er niet mee bij mijn huisarts geweest. Ik denk dat ik weet wat ze zal zeggen: “er is weinig aan te doen, leer er maar mee leven.” Ik heb van veel vrouwen gehoord dat dit de boodschap is waarmee ze thuiskwamen. Of ik sta op de stoep met medicijnen die de oorzaak niet zullen aanpakken. Op sites als het reumafonds wordt over artrose gesproken als over “deze chronische ziekte”  en de behandeling bestaat uit medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, die de artsen je volgens hun protocol moeten voorschrijven. Ook op de site van de Stichting Artrose Zorg waar ze wél spreken over genezing van artrose word je gelijk bestempeld als “patiënt” en blijkt de “genezing” een dure medische behandeling die overigens nog niet beschikbaar is. Ik werd er allemaal niet blij van.

Besluit gewoon om geen patiënt te worden

Op deze sites (en zo zijn er honderden) kun je goed zien hoe we in onze samenleving snel gebombardeerd worden tot “patiënten die een ziekte hebben en dus zorg nodig hebben”. Alsof we kleine kinderen zijn. Vorige week ontving ik een berichtje van Jannie die vertelde dat ze een andere huisarts wilde. Ze zat te wachten op de uitslag van het overleg tussen twee huisartsen of ze wel mocht overstappen. Deze huisartsen bepaalden dus bij welke huisarts zij “mocht” komen. Ik heb me daar boos over gemaakt. Laat je niet intimideren, door niemand maar vooral niet door mensen die denken te weten wat goed voor jou is. Vooral als het om jouw lichaam gaat.

Voel je verantwoordelijk voor je eigen lichaam

Niemand is verantwoordelijk voor mijn lichaam. Dat ben ik alleen zelf. Ik heb de taak om hier zo goed mogelijk voor te zorgen en dat begint met mezelf goed te informeren. Gelukkig leven we in een tijd waarin je jezelf prima kunt blijven informeren. Ik ben me gaan verdiepen in artrose en wat ik zelf kon doen om ervoor te zorgen dat ik op mijn 85ste nog steeds een beetje fatsoenlijk mijn favoriete stukken van Debussy kan spelen. Toen werd ik blij van wat ik las en ik wil dit graag met je delen.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening aan gewrichten. Dit kunnen vingers zijn, maar ook knieën, ellebogen of heupen. Het is een vorm van een ontsteking dat doorgaans eindigt in slijtage. Het is dus zaak om er vroeg bij te zijn voordat de slijtage optreedt. Dit gebeurt meestal pas na het 40ste levensjaar, maar komt dan wel heel veel voor.  Vrouwen hebben tien keer zoveel kans op artrose dan mannen. Slijtage treedt op in het kraakbeen van de gewrichten waardoor het kraakbeen minder elastisch wordt. De botuitgroeisels, samen met spieren en pezen, vangen deze verminderde functie van het kraakbeen op. Dit is waardoor eerst stijfheid en later pijn ontstaat. Overbelasting van het gewricht (sporten) kan ook leiden tot (extra) slijtage.

Artrose zegt iets over je algehele gezondheid

Artrose lijkt een lokale aandoening maar het zegt iets over de gezondheid van je hele lichaam. Dit heeft te maken met die ontsteking waar het mee begint. Artrose is in feit een signaal dat het lichaam voedingsstoffen tekort komt. Het lichaam gebruikt namelijk de aanwezige voedingsstoffen voor je essentiële organen zoals je hart en lever. Net zoals in een panieksituatie je hart en spieren bloed krijgen om actie te kunnen nemen in plaats van je maag die “slechts” hoeft te zorgen voor spijsvertering. Dat is even minder belangrijk in een paniektoestand. Je gewrichten staan “laag” op het prioriteitenlijstje van je lichaam, net als je huid en haren. Je kunt prima overleven met wat slijtage aan huid, haren en gewrichten. Dus krijgen zij minder voedingsstoffen. Artrose heeft dus alles te maken met hoe je je voedt. Zoals bijna alle chronische ziekten overigens. Het gaat er dus om, om te zorgen voor goede voeding en daardoor voldoende voedingsstoffen. Dit wil niet zeggen dat het altijd te voorkomen is trouwens.

Actieplan artrose: voeding

Naarmate we ouder worden, worden we vatbaarder voor ontstekingen. Het is dus zaak om dit proces zo veel mogelijk te vertragen. Artrose heeft ook te maken met de balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam, ofwel het oxidatieproces. Ook dit valt niet te voorkomen maar wel in balans te houden. Eten zoals onze voorouders dat deden, voordat de landbouw en veeteelt werden uitgevonden, is het beste dat je kunt doen om ontstekingen zoals artrose tegen te gaan. Hierbij zijn met name een goede balans tussen omega 6 (plantaardige vetten) en omega 3 vetzuren (vette vis) van belang. Niet teveel omega 6 maar wel volop omega 3 is het advies.

Dit was voor mij een reden om, na jarenlang vegetariër te zijn geweest, weer wat vette vis op te nemen in mijn menu (wel wilde vis) en algenolie capsules te gaan gebruiken. Zuivel, brood en teveel snelle koolhydraten kunnen ook oorzaken zijn van problemen met gewrichten, het is dus zaak om deze te verminderen.  Dit geldt ook voor rood vlees.

Actieplan artrose: vitaminen en mineralen

We krijgen doorgaans te weinig vitaminen en mineralen binnen. Ook met biologische oervoeding. Op den duur gebruikt je lichaam de voedingsstoffen die het krijgt voor essentiële organen en gaan je gewrichten en huid en haren tekorten krijgen. Continu aanvullen van voldoende vitamines en mineralen is dus heel belangrijk. Dit kan door middel van het gebruik van een grote variatie aan superfoods of door middel van het gebruiken van een goede orthomoleculaire multivitamine. Deze is niet goedkoop maar bij vitamines is goedkoop duurkoop; je koopt dan meer vulstoffen dan voedingsstoffen. Lees vooral de etiketten en verdiep je hier verder in als je hier meer over wilt weten. Daarnaast is dagelijkse aanvulling van vitamine C, vitamine D en magnesium eveneens belangrijk.

Actieplan artrose: supplementen

Er zijn twee super-supplementen waar ik uiteindelijk op uitkwam om die tijdelijk toe te voegen aan mijn menu: glucosamine (in combinatie met MSM en chondroïtine) en natuurlijke astaxanthine. Glucosamine stimuleert de productie van de vloeistof tussen je gewrichten. Er is veel onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn overtuigend. Het tweede supplement is natuurlijke astaxanthine; een stofje dat gemaakt wordt door een algje en dat niet alleen een super-antioxidant is, maar ook een ontstekingsremmer. Ik gebruikte ze in een kuurtje van een maand of twee. De pijn en stijfheid trok na twee weken al weg en was na vier weken helemaal verdwenen. Het kan zijn dat jij andere supplementen nodig hebt. Blijf jezelf goed informeren, vraag rond, bezoek holistische geneeswijzen en probeer uit wat je aanspreekt. Homeopathie kan ook goed helpen bij artrose. Ieder lichaam is uniek.

Voor vegetariërs; overweeg je voeding aan te vullen met een visolie, krillolie of algenolie supplement (EPA/DHA). Uit het alfalinoleenzuur in lijnzaad, walnoten, hennepzaad en donkergroene bladgroente kan je lichaam ook EPA en DHA maken, maar naarmate je ouder wordt verloopt dit proces moeizamer. Lees meer hierover in het artikel: omega 3; wel of geen vette vis op het menu?

De pijn en stijfheid in mijn vingers was na een maand verdwenen en sindsdien heb ik er zelden last meer van. Behalve in vakanties wanneer ik wat minder goed let op wat ik eet en drink. Omdat ik mijn eigen keuken niet bij de hand heb en omdat het vakantie is natuurlijk. Af en toe voel ik dan een pijnlijk kloppend gevoel in de gewrichten van mijn vingers en weet ik, dat ik zodra ik thuis ben weer wat alerter moet zijn. O ja, ik ben overigens wel fanatiek blijven bewegen want ook dat is belangrijk bij artrose – in mijn geval dus: veel piano spelen!

Wil je meer informatie?

Er is veel informatie te vinden over artrose. Ik heb veel gelezen van Dr. Gert Schuitemaker. Ik heb mijn informatie in het verleden grotendeels uit zijn publicaties gehaald. Onlangs heeft hij een nieuw boek gepubliceerd dat nog beter beschrijft wat je zelf kunt doen als je last hebt van je gewrichten: Gewrichten en Voeding. Ik kan het van harte aanbevelen als je meer wilt lezen hierover. Ook heeft hij een boek geschreven over Astaxanthine. Verder lees ik ook graag de artikelen en boeken van Dr. Christiane Northrup. Zij geeft aan dat artrose een emotionele tegenhanger heeft met  irritaties en frustraties. Dit herkende ik ook wel bij mezelf, die frustraties dan met name. Haar advies hierbij is om deze emoties ofwel energie (emoties zijn energie) een andere vorm te geven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bewust ademhalen, dansen of zingen. Misschien is dit naast het aanpassen van je voeding ook een goede tip voor jou?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit verder te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Paula
Door

Paula

op 07 Sep 2012

Heerlijk te lezen dat je eigenlijk zoveel 'kwaaltjes' door voeding kan voorkomen en/of genezen! Ik merk alleen wel dat er erg veel tijd in gaat zitten om alles uit te zoeken wat je waar kunt kopen tegen een beetje normale prijs. Wat mij betreft mogen er veel meer gezondheidssupermarkten geopend worden in NL en graag de eerste bij mij om de hoek! ;-)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Sep 2012

hallo paula, er is veel te koop in de betere webwinkels, ik woon zelf in een klein dorp zonder supermarkt dus bestel ook via webwinkels. De truc is ook om op te sparen totdat je het bedrag hebt bereikt dat je geen verzendkosten hoeft te betalen :-)

Rit@
ann
Door

ann

op 14 Sep 2014

Heb ook net die tip gekregen van gelatinepoeder, om het 'op te lossen' in water elke ochtend (bah!) maar yoghurt is een goeie tip, dank je wel! Hopelijk zijn de resultaten ook goed over een tijdje!

Alie Wouda
Door

Alie Wouda

op 07 Sep 2012

Ik lees in dit verhaal niet iets over het zuur-base evenwicht. Stel dat de ph van de maag niet goed, de voedsel-brei niet goed verteerd wordt, een stofje vanuit de alvleesklier (natriumbicarbonaat) niet voldoende aanwezig is. Er te weinig eiwitsplitsende enzymen zijn...... voeding is over gesproken...... het lichaam verzuurd daardoor. De plus deeltjes van het zuur gaan ipv de + deeltjes van het water op deeltjes (polyglycanen ) in het bot zitten. Daardoor worden de polyclasten aangewakkerd en gaan het bot aanvreten. m.a.g. Artrose. Ook moeten de uitscheiding's organen goed werken in dit geval moeten de nieren het ammoniak goed kunnen uitscheiden. In mijn praktijk ga ik als eerste de spijsvertering en uitscheiding' s organen aanpakken, de ph herstellen en dan pas ga ik met met chondroitine en glucosamine aan de slag. Anders is het water naar de zee dragen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Sep 2012

Beste Alle, je hebt helemaal gelijk maar het zuur-base evenwicht is een apart onderwerp en te omvangrijk om te beschrijven in de blog over artrose. Ik zal er een aparte blog over schrijven. Maar daarom zeg ik ook stap 1 is eerst voeding conform Eet meer Energie (wat het zuur-base evenwicht in balans zal brengen) daarna superfoods daarna basissuppletie en daarna pas glucosamine! Dus we zijn het wel met elkaar eens denk ik.

Bianca
Door

Bianca

op 20 Oct 2012

Thanx Alie weer een stukje wijzer, heb al jaren een maagprobleem(door breukje middenrif)

Anneloes Hendrix
Door

Anneloes Hendrix

op 08 Sep 2012

MMMMMM.... Een lekkere gerookte makreel zal er wel ingaan denk ik. Zit nu al te watertanden. Ben namelijk dol op vis. Jammie, Jammie.... :p

Ria Vervoordeldonk
Door

Ria Vervoordeldonk

op 25 Sep 2012

Uiteraard let ik op mijn voeding, maar ik masseer mijn handen bijne dagelijks met pure magnesiumgel en dat werkt, voor mij, ook heel goed...maar bovenstaande informatie, heel nuttig om te weten..

Bianca
Door

Bianca

op 20 Oct 2012

Even vraagje; kan je niet een teveel binnen krijgen aan bijvoorbeeld glucosamine? (of andere supplementen als magnesium etc) Ik had lange tijd zeer vermoeide zware en pijnlijke benen en gewrichten sinds beetje hormoonfactor naleven en meer goede vetten gebruiken,calcium magnesuim zink tablet van orthica elke dag 1, pijnen verdwenen binnen een paar weken!Helaas werkt dit nog niet voor pijnlijke schouder en nek, kraakt ongelooflijk, maar goed nodige stress doet een hoop...dat weten we allemaal...ik heb voor mijzelf het gevoel dat de gezonde vetten een hoop goed hebben gedaan.

Corrie
Door

Corrie

op 21 Jan 2013

hallo Bianca,Misschien kun je ook eens kijken naar Vit B12 tekort, dit hebben heel veel mensen en ook kinderen,die gemist wordt door de artsen of en een verkeerde mering,waarde,behandeling. kan ontstaan door: Stress, de meeste medicatie,antibiotica,antireumamedicatie,maag-en darm stoornis (wordt de vit niet opgenomen) hormoonmed.,Cholesterolverlagers,Zwangerschap,laxeermiddelen,Maagzuurremmers,anti depressiva, pijnstillers, plasmedicatie,Hartmedicatie,Bloeddrukverlagers, Betablokkers,Diabetesmedicatie, etc,..www.vageklachten.ashrama.nl vitaminen B12.nu stichting vit b12 tekort" met Forum en lange lijst met ( misschien herkenbare)symptomen, behandeling.van dr.Hans Reijnen; "Vit b12 tekort oorzaak van vele chronische klachten"van Sally M. Pachalok en Jeffrey M.Stuart; "Is het misschien B12 tekort,epidemie van misdiagnoses"misschien ook lezen; Aspartaam.nldr. Weston A.Price; Voeding en fysieke degeneratie"dr Gert Schuitemaker; "Nieuw licht op Vitaminen D en chronisch ziekten" "Gewrichten en voeding" "Het gouden boekje voor de gezondheid" "Het fit met voeding kookboek"-Natuur Dietisten Nederland -Orthokennis.nlhiermee, ervaren artsen; dr Auwerda internist ziekenhuis, lelystad dr Soeters internist AMC Amsterdam dr Hans Reijnen in Deurne (N-Br)of een erkende orthomolculaire arts, lijst op Ortho.nl

Milly van der Meijden-baas
Door

Milly van der Meijden-baas

op 14 Dec 2012

Hallo Marjolein, het is fijn om alles over gezonde voeding te lezen.ook ik ben sinds een maand of twee drie bezig met te letten op mijn voeding. Ben ook een zoetekauw en wil daar ook van af,en ik kan zeggen dat het me al aardig lukt dankzij de groene smoothies van Jesse van der Velde,het eten van quinoa en chiazaad en!!..inderdaad geen suiker en het klopt,je of ik voel me veel energieker, mijn nagels zijn harder geworden en mijn haar ziet er ook beter uit. Je moet denk ik eerst ouder en krakkemikkig worden wil je dat inzien haha want toen ik jonger was dacht ik ja dat zal wel dan ben je veel te druk met groeien en werk enzo en wat ook is, je gunde je geen tijd om erover te lezen maar nu ben ik heel rilekst en wil het nu juist weten en dankzij jou kan ik er heerlijk over lezen en hierbij hartelijk dank ,groetjes....Milly van der Meijden Baas

Carien Korthals
Door

Carien Korthals

op 11 Apr 2013

Hoi Marjolein, dank u voor de geweldige informatie. Is het ook mogelijk i.p.v. astaxanthine in combinatie met glucosamine met Chondroitine hennepzaad te gebruiken omdat het ook ontstekingremmend werkt is nl. veel goedkoper, indien niet hoelang gebruik ik dan astaxanthine voor artrose? Is MSM bij de glucosamine ook een aanrader om het extra in te nemen? Hopend snel een antwoord te mogen ontvangen, dank ik u bij voorbaat.

janna
Door

janna

op 15 Apr 2013

als je al 2 nieuwe heupen hebt Mag je het dan wel gebruiken? de aloe vera drank?

marcel
Door

marcel

op 22 Jun 2013

Een mooie site waar het echt over ervaringen en kennisdeling gaat. Complimenten. Ik wil daar graag wat aan toe voegen, heb zelf de overtuiging dat het zelfhelend vermogen van de mens hierin centraal moet blijven staan zonder tekort te doen aan de specialisten die helaas sterk voor eigen parachie preken en met hen de legio mensen die menen dat zij het middel hebben tegen artrose. Het is voor mij helder dat het een combinatie is van alles bij elkaar, een bewust gezond leven tav voeding, zorgen dat je lijf bio-energetisch kunt aanvoelen, een massagevorm zoeken waar je baat bij hebt. Actieve fitness onder begeleiding ivm gewrichten overbelasting en spierversterking. Massage is mijn beroep en hier is het belangrijk dat de afvalstoffen uit het gehele lichaam verdwijnen of geactiveerd worden af te voeren. Dan kom je snel op een hollistische massage waarbij dynamische massage richting de gewrichten en kolommen goed ontspannend kan gaan werken samen met klassieke massage. In alle objectiviteit moet ook hier gezegd worden dat de een absoluut baat zal hebben bij deze massage en de andere acupuntuur het best passend vind. Gun jezelf dit eigen avontuur want het gaat uiteindelijk om heel veel. ik onderschrijf het volledig dat je als mens"lees geen patient"hiervoor zelf de verantwoordelijkheid mag nemen daar wat aan te doen. Hoewel dit erg moeilijk is omdat je jarenlang met grote kans een eigen ingeslepen leefpatroon hebt ontwikkeld moet je het echt willen en kan niemand anders dat doen dan jezelf. Enigste wat ik en anderen kunnen geven is ondersteuning.mvg marcel.

Arnold
Door

Arnold

op 06 Jul 2013

Beste lezers, Een goed middel om spieren soepel te houden,en de wrijving tussen gewrichten te verminderen is aloë Vera,en in het bijzonder Aloë Vera Freedom van Forever,deze is te bestellen op www.aloeveraonline.myflpbiz.com mvg Arnold

Rita
Door

Rita

op 10 Sep 2013

Hoi Marjolein, Ik ben het helemaal met je eens dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons lichaam.Ik werk in de gezondheidszorg en zie dat veel mensen de oplossing voor hun klachten verwachten van de buitenwereld, cq medici. Jammer, want we kunnen zelf zoveel doen om gezonder te leven. Al jaren had ik last van zere gewrichten en ook vaak pijn in mijn spieren. In het begin ben ik er eens voor naar de dokter geweest, maar er was geen oplossing voor. Dus 'leerde ik ermee leven'. Totdat ik me ben gaan verdiepen in onze moderne voeding. Nu zijn deze klachten zo goed als verdwenen sinds ik suikers en brood bijna helemaal weglaat in mijn voeding. Sinds een paar weken gebruik ik ook Magnesium en Selenium supplementen ( naast multivitaminen) en nu ben ik eigenlijk helemaal pijn vrij!

Annelien
Door

Annelien

op 10 Sep 2013

Welke multi en astax gebruik jij?

Angenie
Door

Angenie

op 10 Sep 2013

Hoi Marjolein, wat vindt je van greenspower zie http;//www.zuremens.com/greenspower ik weet het niet meer hoor! Kijk je naar het journaal of radar is eigenlijk alles niet meer te vertrouwen. Geen vlees geen fruit ik eet al geen aardappelen brood of zuivel en geen suiker. Ik raak een beetje de draad kwijt!

Martine
Door

Martine

op 10 Sep 2013

Om je gewrichten soepel te houden doe ik een paar yoga oefeningen bv de zonnegroet (kijk op YouTube voor demonstraties! Er zijn er heel veel te vinden en kies er eentje uit die voor jou haalbaar is) en doe het heeeeel rustig (het is geen wedstrijd, het gaat om het soepel worden). Regelmatig doen is het meest effectief! Ik merk het effect gelijk; Ik merk ook als ik het oversla; oeps!! Het is goedkoop en je hoeft er niet voor naar een sportschool en je hebt geen grote ruimte nodig. Alleen een goeie yoga mat bij Perry sport ofzo en go girl go....

Nicolle
Door

Nicolle

op 13 Sep 2013

Ik heb slokdarmkanker gehad en heb geen maag meer. Van mijn maag is een slokdarm gemaakt. Ik leef op flesjes nutridrink. Heb last van artrose in mijn knieen en ellebogen. Voedingsstoffen worden slecht opgenomen. Ik oefen bij een fysiotherapeut om mijn spieren sterker te maken. Ik slik antidepressiva en mag geen onstekingsremmers gebruiken. Wat kan ik als supplementen gebruiken? Heb de hele dag en nacht flink pijn.

Ronald
Door

Ronald

op 26 Nov 2013

Goedmiddag,Misschien kunt u dan een gel gebruiken waar de MSM aan toe is gevoegd. De Aloë Vera MSM Gel. De MSM samen met de pure gestabiliseerde Aloë Vera en kruidenextracten zorgt dit voor een weldadig gevoel bij gevoelige gewrichten. Gebruik deze dagelijks, smeer dit rijkelijk op de gevoelige plek(ken) en masseer deze goed in. De Gel is te verkrijgen door te gaan naar deze site: http://www.bit.ly/MaRoHB

Janet
Door

Janet

op 20 Sep 2013

Hallo,Ik heb altijd begrepen dat artrose slijtage is in de gewrichten en wat versleten is komt er niet weer bij. nu heeft mijn moeder artrose artritis en ik kan mij voorstellen dat vanwege de ontsteking bovenstaande behandeling zeker kan werken en dat je daardoor minder pijn kan hebben.of heb ik iets overgeslagen met lezen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

ha Janet, zie de andere reacties, vooral die van Arda. Er is van alles te doen aan artrose en zeker ook artritis.

Janet
Door

Janet

op 16 Oct 2013

Hallo Marjolein,Mijn moeder slikt inmiddels de glucosamine (1500 mg), chondroitine (1200 mg) en MSM (1500 mg) per dag. ze heeft alleen veel last van winderigheid, herken je dat?groet, Janet(ik slik het nu zelf ook want na chemo, versneld in overgang heb ik erg pijn in mijn heupen en kan moeilijk lopen, we proberen het eerst 2 maanden en ben heel benieuwd en hoop echt dat we minder pijn hebben)

Arda
Door

Arda

op 20 Sep 2013

Rond mijn 40ste heb ik op advies van mijn osteopaat een start foto van mijn heup laten maken. Mijn klachten kwamen voort uit beginnende artrose. De osteopaat heeft mijn banden "bewerkt"en ik ben als onderhoud dagelijks 500mg glucosamine en Chondroitine gaan gebruiken. Bij radar zeggen ze telkens dat dit geen enkel effect heeft, maar als mijn pot leeg is en ik vergeet nieuwe te halen dan heb ik na een week last van mijn heup. Ik schaf dan weer een pot aan en neem een onderhouds dosis. En mijn klachten zijn weer weg. Op mijn 50e heb ik nog eens een foto laten maken. Er was zelfs geen beginnende artrose meer te zien. Ik eet sinds mijn 40e o.a. weinig suiker, biologisch, langzame koolhydraten. Nu eet ik op advies van de homeopaat glutenvrij. Ik ben 56 gebruik geen medicijnen, wel voedingssupplementen. Ik kom alleen bij de homeopaat, shiatsu masseuse, en alternatieve genezers. MET MIJ GAAT HET HEEL GOED! Ik ben fit, gezond, levenslustig en mijn lichaam is mijn beste vriendin!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Dank je wel Arda voor het delen van dit positieve geluid! Ik hoop dat het vrouwen aanzet om ook hun voeding aan te passen en zich niet neer te leggen bij de diagnose artrose. Ons lichaam wil niets liever dan gezond en vitaal zijn! Maar gezondheid is wel een doe-ding!

Anna
Door

Anna

op 17 Dec 2014

Dag Arda,Van welk merk slik jij Chondroitine en Glucosamine? Ik heb goede ervaringen met Pharma Nord, maar zij verkopen geen Chondroitine. Alvast bedankt!

hans wismeijer
Door

hans wismeijer

op 20 Sep 2013

hallo,ik heb 4 versleten nekwervels, versleten heup. sinds 1 maand gebruik ik vloeibaar groenlipmosselextract met curcumine (gele wortel) en zwarte bes van synofit. dit op aanraden via een video van een orthopedisch chirurg uit ede,die dit aan zijn patienten adviseert alvorens te laten opereren. ik had dagelijks best wel behoorlijk veel pijn. ik kreeg daarvoor van mijn huisarts arcoxia. dit gaf echter weer maagproblemen en duizeligheid. ik moet zeggen dat dit voedingssupplement mij best goed bevalt. minder pijn en minder last van stijfheid met opstaan. een aanrader dus. mvg., hans wismeijer.

Rika van der Meer
Door

Rika van der Meer

op 20 Sep 2013

Hoi Bij mij was reumatoide artritis geconstateerd ook heel veel last van de voeten en handen, heb geen medicijnen gebruikt die de reumatoloog voorschreef,wel veel pijn gehad, heb veel ondersteuning gehad, alternatieve geneeswijze, biologische voeding, ook de pijnstiller en de creme die ik gebruikte was homeopatisch, heb op dit moment geen pijn alleen 's morgens wat stijve spieren, gaat weer langzaam de goede kant op

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Fijn om te horen Rika dat de alternatieve geneeswijze, biologische voeding en homeopatische creme zo goed voor je werkt. En tja, stijve spieren bij het opstaan krijgen we allemaal last van. Yoga oefeningen zijn hier geweldig voor!

Chris
Door

Chris

op 20 Sep 2013

Sinds ik gestopt ben met suiker en lege koolhydraten voel ik mij zoveel beter, meer energie, geen stijve vingers meer, s'morgens niet eerst "opstarten" voor ik kon beginnen. Hoewel ik altijd al gezond heb gegeten, wist ik toch niet hoe ongelofelijk slecht suiker voor je is. Als bonus ben ik 6 kilo afgevallen, hoewel het daar niet om te doen was,maar het gaat vanzelf. Hoe kan het dat iets wat eigenlijk zo simpel is toch maar niet doordringt bij de meeste mensen. En zo moeilijk is echt niet, maar je moet het zelf inzien en echt willen. Inmiddels doet het hele gezin mee, en we zijn allemaal enthousiast. Bedankt voor alle informatie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Heel graag gedaan Chris. Jij bedankt voor je positieve reactie. Ik hoop dat het andere weer helpt om op weg te gaan.

esther
Door

esther

op 21 Sep 2013

Ik heb geen artrose maar wel een hele scale aan andere aandoeningen met name ´gehad´ maar je artikel spreekt me in het algemeen aan namelijk: neem het heft in eigen handen. Als ik de reguliere geneeswijze was blijven volgen was ik nu arbeidsongeschikt geweest. Mijn eigenwijsheid heeft me daarvan 'gered' Het begint met een onzeker en meestal eenzaam pad, maar langzaam worden dingen duidelijker en zekerder. Blogs als deze helpen hierbij. Ik vind het zo ie zo geweldig dat er steeds meer mensen hun (alternatieve) kennis delen op het internet en we leren van met name oude wijsheden op het gebied van gezondheid en voeding.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Lieve Esther, het is geen eenzaam pad meer hoor! Er zijn inmiddels zoveel mensen die dit pad bewandelen dat het er steeds drukker en gezelliger wordt. En vooral gezonder!

Claar
Door

Claar

op 13 Jul 2014

Beste Marjolein, Dit geeft moed, dankjewel! Ik heb ook krakende knieën, stijfheid en als dit zo doorgaat, dan kan ik ook naar de reumatoloog. Die vast pijnstillers voorschrijft. Maar dat gaat toch zo maar niet gebeuren! Ik ben begonnen aan Glucosamine van dr Vogel en MSN van Bonusan. Nu je site doorspitten en me ook verdiepen in jouw zuur-basen-richtlijnen en het boek van Dr. Gert Schuitemaker. Bedankt voor alle tips! Zo waardevol! ps. Toch gek dat dr vogel volkoren muesli etc voorschrijft? Zie http://www.avogel.nl/Indicaties/Reuma.phpGroetjes, Claartje

Dani
Door

Dani

op 21 Sep 2013

Ermee leren leven, neen bedankt! 3 jaar geleden werd er bij mij Rheuma vastgesteld, en aanleg voor Bechtrew, in één adem werd me voorgesteld pijnstillers te nemen, ik heb ervoor bedankt. Ik ben op zoek gegaan, en niettegenstaande ik de laatste 15 jaar veel supplementen van alle aard genomen had, geloofde ik er door de diagnose niet te veel heil te vinden. Er bestaat een écht hulpmiddel, gemakkelijk in gebruik door iedereen, die helpt voor heel veel kwalen , en dit dankzij Quantum Energie. Uw lichaam is gemaakt om zichzelf te helen! Vermoeidheid, stress, bestraling (door wifi e.d.), oververmoeidheid, slechte voeding en andere belemmeren dit proces soms. Onder de vorm van onder andere de AMegaWand die helpt opdat uw lichaam terug deze taak kan opnemen. Deze technologie helpt mij (en miljoenen anderen)reeds drie jaar met Rheumapijnen, rugklachten en andere. Zeer efficiënt met een minimum aan inspanning. Zonder bijwerking! Een 'Must Have'! meer info : http://bit.ly/1f0Rsmq

Esther
Door

Esther

op 21 Sep 2013

Mijn voedingspatroon heb ik al zoveel mogelijk aangepakt, daar al vooruitgang geboekt.Ik eet geen zuivel, gluten en suiker. Nu wel wat stijfheid. Voordat ik mijn voeding aanpakte kon ik bijna niks meer vasthouden. Nu ga ik met de Glucosamine e.d aan de slag. Bedankt voor je blog, komt precies op het goede moment. En bewust weer betere aanvullende vitamines kopen.Hartegroet Esther

Tanja
Door

Tanja

op 21 Sep 2013

Brood, stop met brood. Hoe jammer ook. En granen. Ze hebben scherpe stoffen waar je lichaam niet tegen kan. Sinds ik geen brood meer eet heb ik geen bloedend tandvlees, geen hooikoorts meer en geen stijve vingers. Laatst door omstandigheden heb ik op mijn werk toch een broodje gegeten, gelijk speelde de stijfheid in vingers weer op!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Heel herkenbaar Tanja! Als ik in de vakantie wel eens iets van brood eet krijg ik er ook gelijk last van!

Dina
Door

Dina

op 21 Sep 2013

Hallo Marjolein,ik had namelijk heel veel last van mijn ellenbogen.Het meeste s'nachts en s'morgens als ik op sta.Mijn zoon heeft mij dan aangeraden om hennepzaad te gebruiken,ik ben er nu 2 weken mee bezig en ik moet zeggen het resultaat is geweldig.Ik slaap veel beter,de pijn is zo goed als weg,ik neem ook dagelijks lijnzaad eet geen brood en zeker geen melkprodukten.Ik volg nu ook Uw site,bedankt voor de goede en gezonde tips.hier zal ik zeker nog meer uithalen.Ik wens U een mooi weekend toe,en veel succes met alles.Groetjes Dina

Rosalinde tuinman
Door

Rosalinde tuinman

op 09 Feb 2015

hallo ik wilde graag weten waar je het hennepzaad in gebruikt??in de yoghurt??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Feb 2015

Beste Rosalinde, je kunt de hennepzaad overal in gebruiken. Ik zou wel gepeld hennepzaad nemen, dit kun je meteen gebruiken nl. Maar door de sla, in smoothies, in yoghurt, dus eigenlijk overal :-). Hartelijke groet,

marianne
Door

marianne

op 21 Sep 2013

Hallo Marjolein Graag zou ik van je willen weten of je boswellia kent, na een hallux valgus ok heb ik een stijve en pijnlijke teen over gehouden. Als ik boswellia gebruik heb ik in iedere geval geen pijn meer. Is dit voedingssupplement te vergelijken met bovenstaande middelen?Graag hoor ik je reactie Groeten MARIANNE

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Ha Marianne, ik ken het niet dus ik moet je het antwoord schuldig blijven.

linda
Door

linda

op 07 Oct 2013

ik heb artose[duimslijtage] in me handen en werk met brace`s omdat me duimen niet op hun plek blijven zitten en dat heel veel pijn geeft..in me dagelijkse bezig heden ben ik beperkt ik wordt in january 40 ...eigelijk tejong zeggen de artsen...ik heb daarnaast ook probleem met me gewicht en omdat de pijn nu erger wordt ...moet ik er wat aan doen...en voeding is nummer 1 ben nog al een lekkerbek, deze site geeft mij veel inzicht wat je zelf nog kan doen ....zou graag nog meer advies willen...gr.

Wietske Verkerk
Door

Wietske Verkerk

op 16 Oct 2013

Dank voor je advies! Ook bij mij zijn de pijnklachten in mijn vingers zo goed als verdwenen. Wat raad je me aan, doorgaan met de glucosamine (in combinatie met MSM en chondroitine) en natuurlijke astaxanthine, of stoppen en weer beginnen als de klachten eventueel terugkomen? Grrag je advies.

Greta
Door

Greta

op 11 Nov 2013

Beste Marianne,Ik lees graag je website en door jouw site ben ik glutenvrij gaan eten vanwege artrose klachten, vooral in de knieën en veel pijn 's nachts. Ook gebruik ik msm, mede tegen huidproblemen en heb nauwelijks nog klachten! Kan weer alles doen wat ik wil zonder pijn. Ik ben 53 jaar, verder neem ik nauwelijks zuivel, koffie, alcohol, suiker, en sinds een maand ook geen gluten. Maar dit maakte voor mij pas echt het verschil. Glutenvrij is goed te doen, ik bak twee keer in de week een bananenbrood met sojameel en boekweitmeel. Om mee te nemen heel handig en verder zijn er genoeg dingen te bedenken.

irma
Door

irma

op 26 Nov 2013

Is speltbrood een goed alternatief voor brood ,heeft iemand erva ring met arthroligo?

Willie Kloens
Door

Willie Kloens

op 09 Dec 2013

Hallo Marjolein en andere reageerders hier. Wat ben ik blij dat ik deze site vind. Vandaag namelijk (eindelijk) naar de huisarts gegaan omdat de pijn in pijn linker pols en muis van de hand en duim alsmaar meer pijn ging doen en dat vaak dag en nacht aanwezig en tevens krachtverlies, moeilijk met opendraaien van potjes en tillen van bijvoorbeeld zware koekenpan. Heel af en toe bijna pijnvrij voor een korte tijd. Nu begon ook mijn rechter pols en dito duimgewricht en rechter knie. Steeds dacht ik: "het gaat wel over". Na onderzoek en testen door de huisarts is het artrose, hij wil me nog laten onderzoeken bij de reumatoloog en lab.onderzoek laten verrichten op jicht etc. Volgens hem is er niet veel aan te doen als het artrose is, hoogstens met Arnica masseren en hij stond ook welwillend tegenover adequate voeding. Ook ik dacht: "nou, als het dan zo is, ga ik er toch zeker mee aan de slag en laat me niet invalideren". Dus ga ik eens lekker grasduinen op deze site. Enne, oja, over Vitamine B12: ik heb Vitamine-B12-deficiëntie waarvoor ik iedere week een injectie Vit. B12 krijg. Dus dat zal het euvel niet zijn denk ik. Verder eet ik m.i. wel gezond; ik gebruik nauwelijks suiker, at al niet veel tarwebrood maar nu al helemaal niet meer. Ben wel meer koffie gaan drinken in tegenstelling tot 2 jaar geleden, toen sporadisch. Enfin, ik ga fluks met jouw site aan de gang. Vriendelijke groet

Ron Bregman
Door

Ron Bregman

op 14 Jan 2014

Hallo geachte dames, Ik ben heel erg blij dit alles te lezen want ik zit er ook dood mee aan. Ik ben 46 en doe zwaar werk, ik ben lasser van beroep in alle posities. Mijn linker duim is al geopereerd en straks moet de rechter ook maar daar blijft het niet bij want mijn polsen van beide armen doen ook vreselijk zeer en hoop gauw dat daar een einde aan komt. Ik ben laatst bij de 2e arts voor mijn duim geweest en ook die zegt er niks aan te kunnen doen valt, vreselijk gewoon. Ik ben blij jullie gevonden te hebben en zie veel herkenbare dingen. Brood zit mij ook in de weg en alcohol ik drink weinig en daarom voel ik gauw dat het een aanslag is op mijn polsen. Ik ga eraan werken om weer een beter leven en gevoel te krijgen.Met vriendelijke groet Ron

Marjolein Dubbers
Alie Bijma
Door

Alie Bijma

op 24 Jan 2014

Jammer dat dit voor mij dan niet opgaat, ondanks bewegen en gezond eten (wat ik al jaren en jaren doe, in iedergeval al vanaf mijn 40ste) heb ik behoorlijke artrose aan mijn handen: geen kracht meer en sommige vingers kan ik niet meer buigen. Ik slik al jaren visolie van de beste kwaliteit, eet hennepzaad en chiazaad. Neem nauwelijks zuivel, af en toe yoghurt en kwark, drink af en toe een rood wijntje en ben niet te zwaar. Slik al jaren chlorella en spirulina van het beste soort ( -zuidkorea en absoluut geen chinese). Heb sinds kort nu nr. 7 van Solgar, ietsjes soepeler geworden, maar nog niet veel. Denk er aan nu toch weer te beginnen met glucosamine/chondroitine, maar dat heeft me in het verleden ook niet veel geholpen. Wat kan ik nog meer doen???

Caro
Door

Caro

op 04 Feb 2014

Hallo Marjolein (en alle andere lezers), Ik ben een jonge vrouw van 34 en de meeste van mijn vingers vertonen intussen tekenen van artrose (stijfheid, scheefstand en een paar gewrichten krijgen een andere vorm). Gezien mijn jonge leeftijd en het feit dat ik altijd mooie handen had, heb ik het hiermee erg moeilijk. Ik ben dan ook heel blij om je positieve webstek te hebben gevonden, met zoveel optimistische informatie :-) Alleen heb ik het nog niet echt aanvaard en is het nog steeds gewoon moeilijk om naar mijn misvormende handen te kijken, die ook het grootste gedeelte van de dag pijn veroorzaken. Wat is jouw ervaring hiermee en hoe kijk je hier tegen aan?

kasper
Door

kasper

op 02 Mar 2014

Beste Caro, kijk eens naar de werking van MMS (chloordioxide) en ga lekker 1 keer per dag met je voeten in een MgCl badje zitten!!! Ik kan je het adres geven waar ik het koop, daar vind je ook overtuigende berichten van mensen en artsen die deze therapie uitleggen. Een goed boek is dat van Marc Sircus, `Transdermal Magnesium theraphy´ Een jaar lang regelmatig oraal nemen en het eerste half jaar 3x per dag transdermaal opnemen (op je huid sproeien) zal veel verlichting bieden en veel van jouw problemen kunnen oplossen. Wel bedenken dat je Marjolein haar advies moet volgen en je dieet moet aanpassen!!! Zonder dat werkt het niet!

Johanna
Door

Johanna

op 01 Mar 2014

Toeval bestaat niet. Na het advies van de arts om heup te laten vervangen voor een `neppert` ben ik minstens een jaar lang aan het vechten tegen de heftige reacties die dit in al mijn vezels oproept. Artrose, het is zichtbaar en merkbaar, ook in andere gewrichten, maar wat kan ik ermee ? Al zoveel jaren let ik op voeding,beweging supplementen enz. Ik probeer zinnige & nuttige info te vinden, die vooral niet gaat over "operatie" en "je moet er mee leren leven want slijtage hoort erbij" ,want stress reacties in m`n organisme doen me slijten waar ik bij sta ! Dus inplaats van met de hand(au!) de innerlijke strijd op papier te lozen typ ik moedeloos iets in op de pc en kom vrijwel direct bij "energiekevrouwenacademie"terecht (die naam fleurt me op dus aanklikken)ik kan niet stoppen met lezen van dat waar ik tot zoeven alleen voor leek te staan . Bij de video `Heeft iemand jou al gevoed vandaag?`&`De allerbelangrijkste voeding komt binnen via al je cellen` : toevallig (dat bestaat dus niet) was dit waar ik was opgehouden met van me af schrijven en gefrustreerd huilend de pc aangezet heb. Dat het ook gaat over deze voeding en hoe dat via je cellen tot je komt, dank je wel voor deze site !

kasper
Door

kasper

op 02 Mar 2014

Hallo Marjolein, heb met grote interesse gelezen wat je geschreven hebt over voeding. Ik schrijf zelf momenteel een boek over voeding en kan je dus goed volgen. Heb wel een bemerking; Vette vis om Omega 3 binnen te krijgen is achterhaald en bovendien veel te belastend voor het lichaam i.v.m. belasting door zware metalen zoals kwik, cadmium, pcb´s, etc. Denk ook nog even na over Fukushima voordat je vis uit de oceaan eet! Ik ben overtuigd van de veganistische keuken. Ik had een zwaar ziek kind die met 5 jaar kort voor de dood stond en niet meer wilde leven. Hij had astma, neurodermitis, en mrsa. De heren doctoren gaven altijd weer passende antibiotica en daardoor zat hij ook nog eens onder de schimmelinfecties. Wij hebben het heft in eigen handen genomen en zijn niet meer overtuigd van artsen die als vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie (coherent verbonden aan de chemische industrie) niets anders als kuur geven dan chemische preparaten. Dierlijke producten zorgen voor ontstekingen en je lichaam heeft er alleen maar last van. Het is voor een mens die ziek is uitermate belangrijk om minder, maar hoogwaardig te eten, geconcentreerd dus. Ik kan iedereen een slow juicer aanbevelen. Puur sap van groenten en fruit is zo geconcentreerd en makkelijk voor de vertering dat je lichaam energie over heeft om te regenereren. Voor herstel zijn dan ook de passende bouwstoffen aanwezig. Daarnaast is het belangrijk om uit de tuin in de mond principe te handhaven. Omega 3 vind je vooral in olie uit de Iberische drakenkop (drakenkopolie) en vele andere zaadolie. Ik hoop dat je hier iets mee kunt en wil je aanmoedigen om vooral verder te gaan met deze leuke blog!!!

Nanja
Door

Nanja

op 19 Mar 2014

Heel veel dank voor alle zeer bruikbare tips en info, ik ga het zeker opvolgen.

Hans
Door

Hans

op 07 Apr 2014

Artrose , voornamelijk een vrouwenkwaal ? Heb ik weer het "geluk" er als man last van te hebben. Ik heb het boek "eet meer energie" gedownload, maar dat is erg vrouw gericht. Stomme vraag, maar is er ook een mannelijke versie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Apr 2014

Nee Hans, maar je kunt gewoon als man alle adviezen opvolgen! No worries!

Tineke v.d.Schootbrugge
Door

Tineke v.d.Schootbrugge

op 10 May 2014

Heb ook al jaren last van artrose in mijn vingers, slik wel glucosamine maar de stijfheid blijft, sinds enkele maanden begin ik s'ochtends met een groene smoothie met een flinke hand spinazie en soms boerenkool i.p.v. brood maar krijg ik zo niet teveel nitraat binnen en wat kan ik beter eten dan brood? Drink soja en amandelmelk en eet weinig vlees en bijna geen aardappels is havermouth wel gezond? Tineke

Tineke
Door

Tineke

op 11 May 2014

Mijn moeder van 74 gebruikt sinds kort van het merk Synofit groenlipmosselextract met curcumine en zwarte bes. Zij merkte binnen een week al groot verschil en elke dag gaat het beter. Mijn vader moest haar elke morgen helpen met uit bed komen en aankleden. Ze heeft al artrose en gewrichtsontstekingen sinds haar 40ste. Nu stapt ze zelf uit bed en loopt zo naar de badkamer zonder zich overal aan vast te moeten houden. Komt weer zelf uit de auto. Ontsteking in hand, weg! Ongelofelijk! Het is prijzig maar zeer de moeite waard om te proberen! Misschien kun je het ook van een ander merk krijgen, maar dit is onze ervaring met dit middel. Weg met de tramadol en andere troep! We zijn super enthousiast, ik vind het ook heerlijk voor mijn vader die het elke dag moest aanzien hoeveel pijn mijn moeder heeft. Dit middel heeft geen bijwerkingen.

Emma
Door

Emma

op 17 Feb 2017

Ik slik ook Synofit. Prima resultaat!

Olga de Vries
Door

Olga de Vries

op 21 May 2014

Twee en half jaar en 25 extra kg geleden moest ik 's morgens ook eerst wat rondjes op slaapkamer lopen omdat de gewrichten van mijn enkels niet helemaal wilde wat ik wilde. Ook mijn handen vooral vingers hadden daar last van. Ik ben toen gaan hardlopen en slik sinds die tijd ook Glucosamine met Chondroïtine (2 per dag) en dat gaat goed. Door diverse oorzaken (o.a. door stress en wijntje) nu weer 7 kg aangekomen merk ik dat mijn handen wat stijver zijn. Dus discipline maar weer oppakken. Net het e-book gedownload dus wat lezen over het geheel ben benieuwd.Groet Olga de Vries

Nanja
Door

Nanja

op 24 May 2014

Na de vaststelling van Artrose bij mij en het lezen van jouw blog, ben ik Silicium gaan gebruiken, groenten shakes met hennepzaad, calcium magnesium vitamine d3 Astaxanthine eerst ging het beter maar het lijkt nu wel of de stijfheid veel erger wordt, nu las ik over Synofit wat vindt jij daarvan, ik wordt er bijna moedeloos van en dat past niet erg bij mij, ik ben benieuwd naar je reactie, alvast dank, groet Nanja

Tineke
Door

Tineke

op 29 May 2014

lees mijn berichtje van 11 mei 2014! Het is prijzig, maar de moeite waard om te proberen. Mijn moeder van 74 is na 30 jaar pijnvrij! Onvoorstelbaar!

Jozé van Eijndhoven
Door

Jozé van Eijndhoven

op 31 May 2014

Ik ben 15 jaar geleden met aloe vera van Forever Living Products in contact gekomen en drink sindsdien ieder dag een borrel het was omdat ik gehoord had dat je (ik kon al vanaf mijn 16de jaar maar eens in de vier of 5 dagen naar de toilet heel vervelend maar daar leer je mee leven) door dit te drinken je iedere dag weer normaal kon. Na gebruik van ongeveer 4 maanden (verschilt per persoon) kan ik nu ieder dag. Tot op een moment een vriendin van me zei hé ik hoor je niet meer over je handen en dat klopt. Als je het niet meer voelt dan denk je er ook niet aan.Ik heb nl. ook artrose en doordat ik de aloe drink heb ik geen pijn meer. De huisarts zei tegen me toen hij het constateerde het enigste wat ik je kan geven is een pil tegen de pijn maar dat wilde ik niet. Daarbij heb ik 2 dochters met een spastische darm en sinds ze het iedere dag innemen kunnen ze gewoon alles eten en hebben ze er geen last meer van. Aloe heeft de eigenschap de problemen aan te pakken, in de dierenwereld gaan de dieren die ziek zijn en waar aloe planten groeien daar van eten maar wij zijn die natuurlijke manier vergeten. Het is tijd dat we die weer leren te herkennen.

Marjolina
Door

Marjolina

op 20 Nov 2014

Dag Jozé, omdat ik ook artrose heb in mijn handen ben ik geïnteresseerd in het aloë vera-product wat je gebruikt. Ik kan wel wat pijnvermindering gebruiken maar kan op de site van Forever Living Products door de bomen het bos niet zien. Welk aloë vera-product gebruik jij precies?

Martens patrick
Door

Martens patrick

op 06 Jun 2014

Ik ben 55jaar en heb al 10jaar last van artrose ,maar is nu bijna niet leefbaar geworden,ben einde raad.Ik het al vele operaties gehad aan mijn rug,knieën,schouders,heup en nu heb ik ook heel veel pijn in mijn voeten ,handen ,nek enz...Ik ben in behandeling in een kliniek en krijg zware pijnstillers en ontstekingsremmers maar de pijn blijft ondraaglijk en kan nu bijna niet meer stappen en zie het echt niet meer zitten.Wie zit in een gelijkaardige situatie of wie kan mij helpen .Dank u patrick-martens@telent.be

Daisy
Door

Daisy

op 23 Jun 2014

Hallo,Ik ben daisy en ben 27 jaar, al meer dan 10 jaar last van mijn knieën en na vele onderzoeken kwam er in 2006 rethopatelliare Chondopathie eruit, nu 8 jaar verder en is het overgeslagen in beginnende artrose! Ik ben nu overal op zoek naar informatie om het proces zo lang mogelijk tegen te houden, wil niet over 10 jaar in een rolstoel zitten. Vind dit verhaal dus erg interessant en zou wel meer informatie willen over voeding?Gr. Daisy

Jessica
Door

Jessica

op 04 Jul 2014

Er is wel het een en ander af te dingen op de conclusies in je artikel. Overal waar ik verder kijk, lees ik dat je bij artrose EERST slijtage in je gewrichten krijgt, dat maakt o.a. dat er deeltjes van je bot gaan 'splinteren', die blijven in het weefsel rond het gewricht zitten en DAT leidt dan, DAARNA tot ontsteking. En niet andersom. Verder is er ECHT geen reden om te stoppen met vegatarisch eten. Omega 3 kun je volop halen uit avocoado's en noten. Visolie en vette vis bevatten vaak allerlei gifstoffen en sporen van metalen uit de zee. Bovendien eet je als je vis eet dierlijke producten die bijdragen aan kanker en andere problemen. Verder: artrosepijn komt en gaat, wordt met de jaren wel erger maar het zegt dus niet zoveel dat je pijn verminderde, het zegt niet dat jouw maatregelen daarvoor verantwoordelijk waren. Voor meer informatie over (echt!) gezond eten raad ik het boek 'Eat to Live' aan van dr. Joel Fuhrman.

Barbara
Door

Barbara

op 09 Jul 2014

Hoi Marjolein, ik ben 32 jaar en heb al bijna 10 jaar gewrichtsklachten in mijn grote teen en de laatste jaren ook steeds meer in andere gewrichten. Mijn voeding heb ik al jaren goed aangepast, maar merk niet echt een verbetering. Nu wil ik (opnieuw) glucosamine gaan proberen. Er zijn zoveel merken, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Wat adviseer jij? Ik zou liefst een poeder gebruiken, pillen krijg ik vaak niet goed weg, maar poeders vind ik alleen maar voor huisdieren en niet van humane kwaliteit.

Suzanne
Door

Suzanne

op 18 Jul 2014

Daarnet uw "e-book Eet méér Energie" gedownload en gelezen, hierdoor zie ik in hoe verkeerd ik eet. Ik ben 67 en heb de ziekte van Hashimoto, waardoor ik veel moe ben, artrose en hoge bloeddruk, ik ga nu zeker mijn eetgewoonten aanpassen en laat u het resultaat weten.Hartelijk dank.

Louise
Door

Louise

op 30 Jul 2014

Hallo Marjolein . Mischien ken je duivelskruid dat neem ik in . sinds een paar maanden daar ik geen ontstekingsremmers kan verdragen( migraine). Het is voor pyn na een operatie maar nu gaat het toch ook veel beter met myn nek waar ik veel arthrose heb. Mischien helpt het iemand anders? Hartelijk bedankt voor deze articles .groet van Louise.

Wies
Door

Wies

op 30 Jul 2014

Dag marjolein Heb met aandacht de bovenstaande reactie's gelezen van de pijnklachten die mensen ondervinden door hun artrose ,ik werk in mijn praktijk voor natuurgeneeswijze graag met het product van Golden Naturals dat wordt verkocht onder de naam: spieren en gewrichten, mijn cliënten zijn hier zo enthousiast over dat ik het graag met jullie wil delen, Het bevat verschillende kruiden zoals ,Duivelsklauw, Boswelia, MSM, zwarte bes, Wilde marjolein, Ananas (bromelaine), paardenbloem, Magnesium, Mangaan, Ruwe berk, guldenroede, tarwegras, gerstegras, maisbaard, brandnetel, schietwilg. In het kort: tegen verzuring, ontstekingsremmend, pijnstillend ,leverreingend, verbeterd de nierfunctie om de afvalstoffen goed kwijt te raken. In het begin wat hoger inzetten zo'n 4 tot 6 capsules per dag na de maaltijd. Als de klachten verminderen , 2 tot 4 capsules per dag. Natuurlijk blijft goede voeding essentieel. Marjolein ik geniet van je site en kan alleen maar zeggen "TOPPIE" Zonnige Groet Wies

Louise
Door

Louise

op 31 Jul 2014

Goedemiddag Wies. Ja inderdaad in myn pillen van duivelskruid of klauw zit boswellia en zwarte bes. Het helpt heel erg goed .sorry maar ik woon niet in Nederland en hier heeft het andere naam en moest ik de namen opzoeken in het Nederlands. Hartelyke groet Louise

A Schuurman
Door

A Schuurman

op 23 Jan 2015

Hallo,Ik heb een hele tijd erg pijnlijke krakende knieen gehad, todat ik astaxanthin ben gaan gebruiken. Ik kon nauwelijks meer de trap af s'ochtends. Ook veel te vroeg wakker vanwege de pijn die in rust steeds erger werd. Na vijf dagen gebruik van 4 mg per dag is de pijn verdwenen tot mijn grote verbazing. Ik gebruikte al glucosamine, ook dit hielp maar niet voldoende. Inmiddels na een maand gebruiken is mijn pijn en het gekraak (knie op slot ) verdwenen!! Ik was al bang dat ik op deze manier oud moest worden. Kostbaar goedje maar ik durf er niet mee te stoppen. Had het een weekend vergeten (samen met de glucosamine en een kalk magnesium tablet) en de pijn was weer lichtelijk terug. Andere positieve werkingen, zoals het effect op mijn huid wacht ik graag af. Dat ik van de pijn af ben is het allerbelangrijkst!Anita Schuurman

M. Vermeulen
Door

M. Vermeulen

op 28 Jan 2015

Fijn om te lezen dat ik iets kan doen. Ik was al begonnen met Magnesium, vitamine D en glucosamine. En nu dus de siliciumgel en astaxanthine proberen. Ik denk erover naar een homeopathische arts te gaan want het wordt wel veel. Ik ben dan toch bang dat doseringen niet goed zijn. Dank je voor de info!

nettie
Door

nettie

op 23 Apr 2015

hallo Marjolein, Met pleZier je site gelezen over artrose waar ik nu (74) sinds kort ook aan meedoe met mijn duimartrose. Op mijn leeftijd heeft de dokter nog maar een antwoord. ja je bent de jongste niet meer!!!!!!! Vooral dat meewarige lachje is top! Helaas heb ik weinig reactie (1) gelezen over ervaringen met groenlipmosselextract-curcumine en zwarte bes. Zou daar zo graag iets over horen van gebruikers. Fijn dat je site er is en dat ik hem nu net ontdekt heb. Ik heb niet heel veel pijn,draag een brase en ben onder behandeling. Maar als ik nog 26 jaar iets met mijn handen wil doen moet ik nu wel spijkers met koppen slaan. Graag je raad of reacties van anderen. Veel dank! Nettie

Henriette
Door

Henriette

op 03 May 2015

Fijn dit te kunnen lezen heb al jaren in alle gewrichten artrose kreeg deze mail door van een nichtje met over het algemeen veel pijn nek schouders rug knieen handen en sinds niet zo lange tijd ook mijn voeten. Ben 70 jaar maar denk wel eens zo vind ik het niet nodig 80 te worden.Bij voorbaat dank voor de tips ga er zeker wat mee doen.

Rick Setzpfand
Door

Rick Setzpfand

op 19 May 2015

Prima artikel ... Het is jammer dat de voedingsindustrie (te) veel slechte produkten op de markt brengt. Suiker in allerlei vleeswaren, tarwe iden ditp .. En dat Becel op zijn margarines vol trots vermeldt dat er niet alleen Omega-3 maar ook Omega-6 in zit, terwijl de laatste helemaal niet goed is (want ontstekingsbevorderend).

Ingeborg Korte
Door

Ingeborg Korte

op 21 May 2015

Ik kan ook de site van bewegenzonderpijn.nl van harte aanbevelen waar beschreven wordt dat er ook al goede ervaringen zijn met de groenlipmossel.

Pieter de Meijer
Door

Pieter de Meijer

op 26 Jun 2015

Hoi Marjolein Goed artikel. Heel goed om mensen op te roepen zelf verantwoordelijkheid te nemen en niet als slachtoffer achter de dokter aan te lopen die de helft niet weet. Pas op dat je naast het verhelpen van de symptomen niet vergeet je mindset aan te passen. De oorzaak van iets ligt altijd in de energie. Je overtuigingen (al dan niet vanuit je familie) bepalen hoe je lijf geblokkeerd raakt. In Liefde Pieter

gerlinde
Door

gerlinde

op 26 Jun 2015

Ik heb met interesse je artikel gelezen. Ik werk met natuurlijke supplementen, ik beveel ze aan. Er zijn al zoveel mensen gezonder geworden door deze supplementen. Ook mensen met artrose of reuma hebben hier heel veel baat bij. Zelf is mijn man binnen 3 maanden genezen van zijn diabetes type 2 met een nuchtere waarde van 28. We hebben allemaal zoveel tekorten en wijden alles aan ouderdomsklachten. Mijn missie is: Alle klachten die met tekorten te maken hebben de wereld uit. Zorg zelf voor je lichaam!!!

Rika van der Sluys
Door

Rika van der Sluys

op 25 Sep 2015

Sinds enkele weken neem ik alkalische druppels (merk Natupure)in een poging het zuur-base evenwicht in mijn lichaam te herstellen. Heb regelmatig last van jicht en artrose in mijn voeten (artrose vastgesteld d.m.v. foto in ziekenhuis). De kruidenwinkel beval ook glucosamine aan. Ben huiverig om te veel op eigen houtje in te nemen, maar huisartsen en andere medici doen alleen aan symptoombestrijding, vermoed dat ze aan de leiband lopen van de farmaceutische industrie. Schiet ik dus niks mee op. Door 2x een nierinfarct werkt een nier nog nauwelijks en de andere werkt ook niet voor 100%, reden waarom ik huiverig ben van alles op goed geluk te slikken. Verbeeld me dat ik last van mijn maag heb na het innemen van die alkalische druppels op een glaswater (3 druppels op ca. 200 ml water). Misschien maak ik de indruk van een tobber, ben ik helemaal niet! Gelukkig. Denk: als dat alles is op mijn leeftijd!

Sonja
Door

Sonja

op 14 Sep 2016

Ik gebruik 1 zakje per dag van Alka Vitae opgelost in water en de pijn in mijn vingers verdween. Ze werden ook dunner zodat mijn ring goed paste. Omdat ik gelezen heb dat er allerlei middelen opgeslagen blijven in je lever ben ik er even meegestopt maar mijn vingers gaan al weer pijnlijk worden. IK eet ook zoveel mogelijk etenswaren die basisch zijn zodat ik niet te veel verzuur. Dat is ook belangrijk niet verzuren.

Maria Heitbrink
Door

Maria Heitbrink

op 26 Sep 2015

Dag Marjolein. Ik lees in jouw artikel dat bij jouw de pijn verdween na een maand astaxanthine gebruik. Ik gebruik dit ook en het geeft mij hetzelfde resultaat. Mijn vraag.....moet ik dit blijven slikken? Vriendelijke groet. Maria

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Sep 2015

Ha Maria, ik ben er zelf mee gestopt en ben al lang pijnloos zonder astaxanthine. Ik zou je adviseren om ermee te stoppen en kijken hoe je lichaam daarop reageert. Als je lichaam het zelf kan is dat natuurlijk beter!

Angel Corbeek
Door

Angel Corbeek

op 26 Oct 2015

Ik heb ook erge pijn en stijfheid in mijn vingers en slik sinds anderhalve maand solgar nr 7 met oa geelwortel en vit .c en boswellia compositum maar het lijkt wel erger te worden. Heeft iemand misschien een advies voor mij?

Marjolein Dubbers
lilian
Door

lilian

op 23 Nov 2015

dag Marjolein weet jij of baking soda een gunstig product is om te ontzuren in verband met mijn artrose? ik lees er wel erg goede berichten overdank je voor al je mail en infogr lilian

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Dec 2015

Ha Lilian, ik ben geen voorstander van het drinken van natrium bicarbonaat als je dat bedoelt. Je kunt het proberen maar het aanpassen van je voeding is een betere methode.

At
Door

At

op 24 Nov 2015

Hallo allemaal,Ik heb ook flink wat pijn in mijn gewrichten, m.n. in mijn voeten gehad. Ik kon bijna niet meer lopen. De informatie op http://www.math.ru.nl/~essen/APned.html heeft mij erg geholpen. Op wat stijfheid na heb ik helemaal geen pijn meer. En dat binnen een paar weken! E.e.a. heeft/had dus alles met goede voeding te maken.

Anke troost
Door

Anke troost

op 05 Feb 2016

Complimenten over deze site Er is volgens de laatste onderzoeken die zijn gedaan omtrent de goede veten de omega's dat omega 6 (zonnebloemolie) onsteking bevordert.!!

Cees Massage in Zoetermeer
Door

Cees Massage in Zoetermeer

op 15 Mar 2016

Erg mooi blog veel informatie erg leuk om te lezen!

wim zondervan
Door

wim zondervan

op 02 Apr 2016

Bij deze wil ik vermelden, dat na jarenlang onderzoek een middel is ontwikkeld dat ruim twee maal zo effectief is als een glucosamine en chondroitine preparaat van een bovengemiddelde kwaliteit. Het product heet Athrine, gecombineerd met vit. D3 ter versterking van de botten en is goed voor de spieren. Ik zou zeggen, doe er uw voordeel mee. Dank u wel!

Vera
Door

Vera

op 14 Apr 2016

Beste Marjolijn, Ik ben een vrouw van 54 jaar . Ook ik lijd aan erge artrose in nek, rug ,heupen en knieën . Ik heb ook erg veel problemen met mijn maag en darmen. Daarvoor let ik erg op mijn voeding .Ook heb ik last van uitputting . Sinds 10 weken neem ik hooggedoseerde vit b12 smelttabletten die de pijnklachten in mijn rug erg vermindert hebben. Ik besloot om ook alle supplementen zoals glucosaminne ,chondroitine, msm en astaxantine in lage dosis in te nemen. Dit ivm mijn maag en darmen .Want ik wil echt alles doen om te genezen. Helaas na slechts 1 dag de supplementen in te nemen werd ik daar heel erg ziek van. Artrose pijnen 10 maal zo erg als eerst om van de maag en darm klachten nog maar te zwijgen . Ik lig nu al 3 dagen doodziek in bed . Waarschijnlijk ben ik weeral de uitzondering op de regel? Doodjammer vind ik het . Daar ik lees dat er zoveel mensen zo erg met deze supplementen geholpen zijn. Groetjes Vera

Sonja
Door

Sonja

op 16 May 2016

Mijn vader had Atrose en zijn 4 dochters hebben het ook Onze moeder had het niet Nu eten mijn 3 zusters vlees en vis en ik ben vegetarisch en hebben allemaal de zelfde klachten Dus heb ik het gevoel dat Omega niet helpt anders ging het beter bij mijn zussen

Ineke
Door

Ineke

op 18 Aug 2016

Na een hele tijd geen zuivel en geen gluten te hebben gegeten kreeg ik toch een ontsteking in mijn knie, artrose. Ik eet redelijk gezond, af en toe een visje, geen vlees. Nu las ik over de groenlipmossel en heb deze maar eens aangeschaft. Ik ben benieuwd of dit gaat helpen.

Karin
Door

Karin

op 07 Dec 2017

Ik slik groenlipmossel capsules tesamen met kurkuma capsules en heb minder pijn in mijn gewrichten. Het proberen waard!

E. Bos
Door

E. Bos

op 04 Oct 2016

CBD olie helpt mij best heel goed!

Arna van de Sande
Door

Arna van de Sande

op 24 Oct 2016

Glucosamine. Helpt mij al jaren van mijn pijn af, had even n test gedaan en gestopt, maar pijn kwam weer terug, ook slik ik Spirulina poeder, ieder ochtend n theelepel door glas water

Diane Knijnenburg
Door

Diane Knijnenburg

op 02 Nov 2017

Jeetje..... zo blij dat ik dit lees. Ik heb artrose in mijn voeten... Iedere dag pijnelijke en/of stijve voeten. De ene dag minder dan de andere dag. Ik ga absoluut aan de slag met algenolie en glucosamine en zal mijn voedingspatroon veranderen. Het is het proberen waard.

Mieke
Door

Mieke

op 07 Dec 2017

Ik lees in een reactie van jou dat je geen voorstander bent van natriumbicarbonaat. Zou je dit kunnen toelichten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2017

Het maakt het milieu in je maag minder zuur, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. De maag hoort juist een hoge zuurgraad te hebben voor de vertering van je voedsel. Nu we weten dat brandend maagzuur en oprispingen eerder het probleem zijn van te weinig maagzuur dan te veel, en dus dat minder zuur uiteindelijk alleen maar meer problemen geeft (na een korte verlichting) is het af te raden om toch door te gaan met het verstoren van dat natuurlijke, zure milieu.

Anne
Door

Anne

op 08 Dec 2017

Ik heb fibromyalgie en artrose, geen fijne combinatie. Maar ik hou de klachten onder controle met aangepaste voeding (geen zuivel, suiker, gluten, aardappels, wel vit. D en sole, veel vis en weinig vlees. Maar wat mij vooral helpt is heel veel wandelen. Aanvankelijk kon ik nauwelijks meer lopen maar nu loop ik gemiddeld 9 km per dag. Eigenlijk is de hond (want zonder hond lukt dat wandelen niet) mijn beste medicijn!

Rike
Door

Rike

op 13 Mar 2018

Ik heb vanavond van mijn huisarts de diagnose gekregen: huisvrouwen artrose in mijn duimen. De ene keer zal je er meer last van hebben dan een andere periode. Rust en of ibuprofen is het advies. Nu ik de westerse diagnose weet ben ik direct gaan zoeken op het internet en ben blij met dit artikel. Zelf had ik ook het idee, zou ik mijn voeding moeten aanpassen. Dus na het lezen van dit artikel ga ik zeker aan de slag met de adviezen. Ben erg benieuwd of het verlichting zal geven.

Henny
Door

Henny

op 15 May 2018

IK heb ook atrose zo n beetje in heel mn lijf handen knieen ,maar ik weiger medicijnen heb ooit van de arts Celebrix gehad maar ben er mee gestopt toen ik hoorde dat je er hartklachten van kon krijgen, dus 8ik zit op de hometrainer elke dag en doe elke dag oefeningen, en slik magnesium vit d3 en krillolie dat helpt al veel.

Eileen
Door

Eileen

op 24 Mar 2018

Wauw, wat veel informatie in een keer, hier kan ik tenminste wat mee!

karin
Door

karin

op 28 Mar 2018

Bedankt voor je artikel ook ik heb artrose en ben futloos . Ik ga eker uitproberen wat je schrijft. is er betreffende Glucosamine een merk dat het beste werkt ? gr Karin

Gerry
Door

Gerry

op 04 Jul 2018

Goede info. Dank hiervoor. Ga het zeker proberen.

Ron
Door

Ron

op 12 Aug 2018

Volgens mij is dit niet alleen een actieplan artrose, maar een actieplan beter leven. Bedankt!

Gladys
Door

Gladys

op 31 Aug 2018

Hartelijk bedankt...ik heb het goed gelezen en 100% mee eens.

Patricia
Door

Patricia

op 19 Oct 2018

Heel mooi artikel!! Dank je wel 😃 😃

Jolanda
Door

Jolanda

op 20 Jan 2019

Dank je wel.. ik ben er van overtuigd dat er een verband is tussen voeding, levensstijl en emoties op het lichaam.. op dit moment bezig om t anders te doen. Eten en drinken en bewegen.. blij met dit artikel!!

Wendy van der Giessen
Door

Wendy van der Giessen

op 28 Jan 2019

Goedemiddag! Mijn vader heeft artrose en is zoals ik het kan inschatten al aan de fase van stijfheid voorbij. Hij heeft de gehele dag door (belast en ook onbelast) pijn aan zijn polsen. Omega lijkt weinig te doen. Geldt dan hetzelfde advies? Ik las nu ook over Kurkuma en Krillolie. Ik weet nu niet wat beter aansluit bij zijn fase van artrose. ik hoop dat u mij wat inzicht kunt geven hierover. Hartelijk alvast.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2019

Ik zou het gewoon uitproberen Wendy, sommige mensen hebbben meer baat bij het ene middel en andere bij een ander middel. Probeer het met bijvoorbeeld chondritoïne/glucosamine, of met krillolie en kurkuma, of misschien ook met een van de middelen die de laatste tijd erg in de belangstelling staan: supplememten op basis van groenlipmossel of met collageen op basis van eierschaalmembraan. Bij alle voorbeelden is het wel van belang dat je een goed merk kiest dat met de beste ingrediënten werkt en met echt werkzame stoffen. Laat je goed voorlichten door bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. En in welke fase iemand zit is verder niet zo belangrijk wat betreft het middel dat je kiest; wel kan het natuurlijk uitmaken hoe veel een middel het nog kan bijdragen aan herstel als je al erg ver in het proces van artrose bent.

Els
Door

Els

op 17 Feb 2019

Dank je van harte voor dit artikel. Ik ben ervan overtuigd dat we alle ziektes zelf creeren en zelf ook kunnen helen. Momenteel heb ik die uitdaging met artrose. Het maakte mij bang maar ik blijf erin geloven. Met yoga en wandelen hou ik me fit en doe dagelijks medidatie om dieper in mezelf te gaan en te ontdekken wat ik vasthoud dat ik dan mag laten gaan - momenteel is dat vooral schuldgevoelens over hoe ik mezelf behandeld heb in het verleden door mij in zeer stresserende en veelijzende jobs te bewijzen om er toch maar bij te horen. Hoe meer ik dit met mijn meditatie ontkracht, hoe minder te pijn. Nu nog de voedingtips en de supplementen erbij voor mijn lichaam, daar ben ik echt blij mee. Het is leuk contact te hebben met mensen die de verantwoordelijkheid over hun leven en gezondheid in eigen handen nemen. Samen helen is sterkerr dan op je eentje. Dus alvast een warme knuffel!

Geesje Hofstra
Door

Geesje Hofstra

op 25 Apr 2019

Dank je wel voor het artikel, Marjolein. Mijn dochter maakte me er attent op. Zinvolle tips ivm vegetarisch eten. Groet, Geesje

Mirjam Minkhorst
Door

Mirjam Minkhorst

op 05 Jun 2019

Bedankt voor de info.Ik heb reuma psoriatica en artrose in mijn vingers. Ik ben steeds aan het kijken wat ik kan doen om van mijn wekelijkse spuiten af te komen. Ik ga kijken of o.a glucosamine mij kan helpen.

Anneke van Gogh-Winterswijk
Door

Anneke van Gogh-Winterswijk

op 11 Aug 2019

Bedankt voor de informatie, ik ga dit zeker uit proberen vitamine D had ik al eerder over gehoord. Ik heb artrose in heup en lumbale wervels :>(( heel pijnlijk en zie een operatie eigenlijk niet zitten. Dus nogmaals bedankt.

Jan
Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2019

Ik zou hiervoor te rade gaan bij een goede natuurgeneeskundige of orthomoleculair therapeut Jan. Het scijnt inderdaad bij sommige aandoeningen een gunstige werking te hebben maar ik geef zelf geen persoonlijke adviezen, ik ben geen therapeut of arts. Ik weet wel dat je kunt van een teveel aan vitamine C maagdarmklachten kan krijgen. Als dat gebeurt weet je dat je aan je maximale dosis zit, je blijft dan net onder de grens dat je er last van krijgt.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 05 Nov 2019

Dank je wel energieke vrouw!! Jacqueline

Geery
Door

Geery

op 15 Jan 2020

Dank je wel dat je dat je aan ons zoveel waardevolle gegevens uitgezocht hebt en doorgeeft. Geery

Ausra
Door

Ausra

op 03 Mar 2020

Lieve Marjolein, ik vind dit artikel mooi beschreven. Kan dit alles ook toegepast zijn bij artrose klachten veroorzaakte door ziekte van Lyme?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Mar 2020

Ja, de achterliggende oorzaak maakt op zich niet uit. Het gaat om de ontstekings- en oxidatieprocessen die je in de hand wil houden. Dus ook artrose vanwege lyme zou je kunnen bestrijden met goede voeding.

Cora Berger
Door

Cora Berger

op 04 Sep 2020

Beste Marjolein, Wat een interresante verhaal heb jij ervaren. Ik 56 jaar heb antrose aan mijn vingers zo 3 jaar...het wordt erger er kom nu 1 knobletje goed zichtbaar op mijn vinger. Ik las dat jij astaxanthine had gebruikt...klopt dat? Mag ik vragen welk merk heb jij gebruikt want dat wil ik ook graag proberen. Bedankt voor je verhaal.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Sep 2020

Ik raad je aan een bezoekje te brengen aan een complementaire therapeut of arts, bv. een orthomoleculair of natuurgeneeskundige of een homeopaat, want zoals ik schrijf in het artikel: "Het kan zijn dat jij andere supplementen nodig hebt. Blijf jezelf goed informeren, vraag rond, bezoek holistische geneeswijzen en probeer uit wat je aanspreekt. Ieder lichaam is uniek." Maar in ieder geval heeft bv. het merk Royal Green een goede, biologische astaxanthine.

Elisabeth lemahieu
Door

Elisabeth lemahieu

op 19 Nov 2020

Dank voor je goed uitleg hierover! Ik zal eraan werken!

Frederique Christine
Door

Frederique Christine

op 28 Nov 2020

Kijk dit zocht ik nou .Super dat jij dit artikel hebt geplaatst ! Ik heb van alles opgeschreven van wat jou goed heeft gedaan .Doe al verschillende dingen ,zeker ,maar jouw informatie helpt mij verder .Dank !

Mara
Door

Mara

op 16 Mar 2022

Zeer interessante artikel! Supplementen zijn niet te onderschatten. Zelf probeer ik ook gezond te eten maar merk niet altijd een groot verschil. Ik drink wel een drank met bio appelazijn omdat het een ontzurende werking heeft. Een warming gel kan ook wel wat pijn stillen. Ik gebruik verwarmende gel met hennepzaadolie maar het is eerder een tijdelijke oplossing tegen oppervlakkige klachten. Oefeningen onder begeleiding vind ik voor mezelf de beste oplossing.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!