Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Lijnzaad; toverzaadjes voor vrouwelijke gezondheid

Lijnzaad; toverzaadjes voor vrouwelijke gezondheid

Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen om snelle tips om hun hormonen in balans te krijgen. We willen allemaal graag snel resultaat. Helaas is ons vrouwenlichaam een langzaam organisme maar er zijn wel enkele slimme, snelle tips. Lijnzaad gebruiken is er eentje van. 

Lijnzaad; kleine zaadjes, grote impact

Lijnzaad, ook wel vlaszaad genoemd, is het zaad van de vlasplant. Inderdaad, de plant waar linnen van wordt gemaakt. Het zijn kleine bruine of gele zaadjes. Ze zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar in hele of gemalen vorm. Ook is er lijnzaadolie verkrijgbaar.

Zo klein als ze zijn, ze kunnen veel impact hebben op je gezondheid. Het is het beste om heel lijnzaad te kopen, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen. Die heb je liever niet. Het nadeel van heel lijnzaad is echter dat ze vaak niet goed worden verteerd en je ze ongebruikt weer uitpoept.

De oplossing is om heel lijnzaad te kopen en het dan in kleine hoeveelheid zelf te malen in een krachtige blender of koffiemolentje. Maal de hoeveelheid van een klein kopje en bewaar dit afgesloten in een potje in de koelkast om oxidatie te voorkomen. Dit is ook de reden waarom het beter is om lijnzaadolie in de koelkast te bewaren en zowel de zaadjes als de olie bij voorkeur niet te verhitten.

Hoe bleven we ooit gezond zonder lijnzaad?

Als je alle voordelen leest die over lijnzaad geschreven worden dan vraag je je af hoe onze ouders toch ooit gezond bleven zonder lijnzaad. Een belangrijke eigenschap van lijnzaad is dat het rijk is aan alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel omega 3-vetzuur. In een gezond lichaam wordt dit ALA deels omgezet naar de nog belangrijkere vetzuren EPA en DHA. Dit zijn de vetzuren die krachtige ontstekingsremmers bevatten, waarmee je je hart- en bloedvaten en gewrichten kunt beschermen. Ook hebben ze een positief effect op je immuunsysteem, wat voor ons vrouwen erg belangrijk is en zijn ze van essentieel belang voor gezonde hersenen. Er zijn aanwijzingen dat lijnzaad je LDL-cholesterol en je bloeddruk kan verlagen en dat het een positief effect kan op hebben op je huid en nagels. Voed ze van binnenuit met lijnzaadolie of lijnzaad. Ben je vegetariër of veganist, voeg dan regelmatig een lepel lijnzaad toe aan je menu.

Hoe gezond trouwens ook: eet nu niet iedere dag lijnzaad en ook geen eetlepels vol! Dat is niet nodig. Variatie is veel belangrijker, er zijn nog veel meer voedingsstoffen die je nodig hebt.

Lijnzaad; eerste hulp bij ‘wc-binding’ in vakanties

Lijnzaad is een mooie aanvulling als het gaat om extra vezels. Vezels kunnen je darmfunctie en darmflora verbeteren. Heb je last van obstipatie, schep dan ’s avonds een theelepel vers gemalen lijnzaad in een kopje water. Laat het een nachtje in de koelkast staan en drink het de volgend dag op. Het is dan wat gelei-achtig geworden. Drink meer water dan gebruikelijk want de vezels in je darmen hebben veel vocht nodig. Ga je op vakantie en heb je daar moeite met je stoelgang: neem dan een potje lijnzaad mee. Ook als je het niet maalt, maar wel een nachtje in water laat staan, zal het prima helpen. Ook nu veel water drinken. Veel gezonder en goedkoper dan de chemische laxeermiddelen die zoveel vrouwen meenemen op vakantie.

Lijnzaad; wondertjes van hormoonbalans

Maar dit is nog niet alles. Er is nóg een belangrijke reden om meer lijnzaad te eten. Lijnzaad bevat namelijk stoffen, lignanen genoemd, die je helpen bij het in balans houden van je vrouwelijke hormonen.

Twee hormonen in jouw lichaam die altijd met elkaar in balans dienen te zijn, zijn oestrogeen en progesteron. Als deze twee uit balans zijn, ontstaat er een waterval aan gezondheidsklachten. Meestal zijn ze uit balans doordat je lichaam teveel oestrogenen heeft ten opzichte van progesteron. Doorgaans is dit niet omdat jouw lichaam zelf teveel oestrogenen aanmaakt, maar omdat je in contact komt met hormoonverstoorders die werken als oestrogenen in je lichaam. Lees meer hierover in het artikel: xeno-oestrogenen; een tsunami van hormoonverstorende stoffen. 

Menopauze /overgang

Lignanen in de strijd tegen kanker

Lignanen zijn stofjes die vallen onder de fyto-oestrogenen. Net als xeno-oestrogenen kunnen ze op de oestrogeenreceptoren van je cellen gaan zitten. Hierdoor geven ze aan je cellen door wat die moeten gaan doen. Xeno-oestrogenen zijn agressieve oestrogenen, die boodschappen kunnen geven aan je cellen die je liever niet hebt: bijvoorbeeld dat ze zich als een speer moeten gaan delen. Xeno-oestrogenen kunnen dan ook betrokken zijn bij verschillende hormoongevoelige tumoren.

Fyto-oestrogenen daarentegen bevorderen de aanmaak van SHBG, een eiwit dat ervoor zorgt dat xeno-oestrogenen hun verwoestende werking niet meer kunnen doen. Er is onderzoek waaruit blijkt dat lignanen het risico en de groei van baarmoeder- en borstkanker zouden kunnen afremmen. Lignanen kunnen er namelijk voor zorgen dat cellen zichzelf op het juiste moment vernietigen. Tumoren zijn vaak een verstoring van deze zelfvernietigende eigenschap van gezonde cellen.

Ook tegen rimpels en andere signalen van ouder worden

Zou je lichaam te weinig oestrogeen hebben, wat in de overgang nogal eens voor kan komen, dan geven fyto-oestrogenen je cellen de boodschap die normaal gesproken je eigen oestrogenen zouden geven. Oestrogenen zijn betrokken bij wel 300 functies in je lichaam, waaronder het soepel houden van je huid, haren, nagels en gewrichten. Voed ze niet alleen vanuit de buitenkant maar ook van binnen. Oestrogenen beschermen je ook tegen teveel rimpels en houden je slijmvliezen en ogen vochtig.

Zorg wel voor gezonde darmen

Het hart van je gezondheid begint in je darmen zeg ik altijd. Ook nu. De lignanen in lijnzaad moeten door de bacteriën in je dikke darm worden omgezet in het stofje dat je helpt je hormonen in balans te houden. Zo niet, dan poep je ze ongebruikt uit. Voed je darmen dus goed met verse, gezonde voeding en zo min mogelijk zoetigheid en chemisch knutselvoer, zodat je het lijnzaad niet voor niets eet. In lijnzaadolie zitten trouwens geen liganen, dus je zult voor je hormoonbalans echt aan het (vers gemalen) lijnzaad moeten!

Lignanen, waar vind je ze nog meer?

Er zijn overigens nog andere bronnen van lignanen, waaronder groenten, peulvruchten, sesamzaad, zeewieren, pompoenzaad, maanzaad en haverzemelen en zelfs in koffie en thee. Maar daar zit toch een stuk minder in dan in lijnzaad.

Lijnzaadcrackers; heb jij een echt goed recept?

Je kunt versgemalen lijnzaad heel makkelijk toevoegen aan smoothies, soepen, sappen en salades. Hou er rekening mee dat alles wat vloeibaar is na een uurtje een stuk dikker wordt. Lijnzaad maakt het gelei-achtig.

Je kunt er ook lijnzaadcrackers van maken. Er zwerven veel recepten van raw lijnzaadcrackers over het net. Deze zijn niet verhit boven de 40 graden en die heb ik het liefst. Ik heb verschillende recepten geprobeerd maar het ideale recept heb ik nog niet gevonden. Ze vallen bij mij allemaal in kleine stukjes uit elkaar. Maar ik blijf ze proberen! Als jij een echt goed recept hebt hoor ik graag van je. Laat je je reactie en recept hieronder achter?  Dan deel ik het weer verder.

Ondertussen heb ik altijd wel wat raw lijnzaadcrackers op voorraad. Niet zelfgemaakt maar gekocht. Altijd handig om een doosje op voorraad te hebben.  Wil je ze online bestellen klik dan hier. Deze zijn echt heel lekker!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

115 reacties op “Lijnzaad; toverzaadjes voor vrouwelijke gezondheid


Door Hanneke op 10 augustus 2017

Bedankt voor je artikelen en boek, Marjolein! Vandaag mijn lijnzaad gekneusd in een pepermolen. Dat gaat helemaal goed!



Door Ineke op 1 juli 2017

Moet lijnzaad in een glazen pot bewaard ? Ben het pas gaan gebruiken. In de eco winkel adviseerde ze mij gebroken zaad te kopen ….


Door Marjolein Dubbers op 3 juli 2017

Je kunt juist beter niet de gebroken zaadjes kopen, omdat dat al geoxideerd is. Zoals in mijn artikel staat kun je het het best bewaren in de koelkast, in een afgesloten potje (glas is inderdaad het best).


Door Christa op 11 juni 2017

Hallo Marjolein, Ik ontbijt meestal 3 (soms) 4 keer per week yoghurt of kwark met vers fruit en 2 eetlepel gemalen lijnzaad. Na het lezen van jou artikel vraag ik me af of het beter zou zijn om elke dag lijnzaad te eten. En hoeveel lijnzaad moet je minimaal per dag eten voor je gezondheid en wat is de maximaal hoeveelheid per dag? Na het lezen van je artikel ga ik zeker voortaan zelf mijn lijnzaad malen.


Door donna op 28 februari 2017

Hallo,
kan ik hele lijnzaad gebruikenen gewoon erop kauwen?
Als het gekauwd wordt hoeft malen toch niet?


Door Marjolein Dubbers op 6 maart 2017

Nee, je kunt met kauwen niet bereiken wat je met malen bereikt. Als je heel lijnzaad dan toch neemt zal het wel nog steeds (behoorlijk!) laxerend werken, maar de gezonde stoffen erin blijven in het zaad en verlaten gewoon weer je lichaam.


Door Martine op 19 juni 2017

Mij is verteld geweest de hele zaadjes te gebruiken omdat ze al in de maag zouden gaan werken en het de bedoeling is van ze te laten werken zodra ze in de darmen zitten….wat is nu juist want ben behoorlijk in de war….


Door Marjolein Dubbers op 26 juni 2017

Dat kan wel Martine, maar dan neem je de gezonde voedingsstoffen niet op. De hele zaadjes helpen wel bij verstopping, maar als je ze eerst maalt of breekt kun je van beide eigenschappen profiteren, zowel de laxerende werking als de gezonde voedingsstoffen en vezels.


Door Mirella van Es op 25 december 2016

Hoi Marjolein,
Ik gebruik al ruim een jaar lijnzaad in mijn smoothies, omdat ik al bekend was met de enorme voordelen voor vrouwen in de overgang o.a. Ik gebruik elke dag 1 eetlepel, die ik maal met mijn blender en daarna gaat dit door mijn smoothie. Ik heb laatst ook gehoord, dat je van de hele zaadjes thee kunt trekken, dit schijnt nog beter te werken. Neem een theebol en doe daar hele lijnzaad in, hang het in een kop met gekookt water en laat 10 minuten trekken, het wordt wel wat slijmerig ervan, maar dat schijnt juist de bedoeling te zijn. Lekker opdrinken.


Door Peggy op 16 november 2016

Ik heb geen stoelgangproblemen maar gebruikte lijnzaad omwille van de andere goede eigenschappen. (in yoghurt, samen met muesli) Ik kreeg echter al snel darmproblemen (krampen, diarree) waardoor ik gestopt ben met het gebruik van lijnzaad. Zou het lijnzaad echt de oorzaak zijn geweest? Of is het gewoon toeval dat de problemen erna ophielden?


Door Marjolein Dubbers op 21 november 2016

Beste Peggy, als je stoelgang al goed is en je gaat laxerende lijnzaadjes toevoegen dan kan het natuurlijk juist leiden tot deze problemen. Maar het kan ook zijn dat je er gewoon te veel van gebruikt of dat je het in combinatie met (een teveel aan) andere laxerende ingrediënten gebruikt, zoals bijv. chlorella. Soms werkt een bepaalde soort zaadjes bij iemand meer op de darmen dan andere; de een kan niet goed tegen lijnzaad, de ander juist niet tegen chiazaad of hennepzaad. Maar als jouw darmen zich beter voelen zonder lijnzaad dan zou ik het zeker weglaten. Wil je toch eens gezonde zaadjes toevoegen, kijk dan eens of een van de andere zaden wel goed werkt. En natuurlijk ook naar de hoeveelheid die je erin doet.


Door Selena op 8 november 2016

Hallo, ik lees over lijnzaad crackers maken, maar gaat dat na het bewerken en bewaren ook niet oxyderen dan?


Door Marjolein Dubbers op 9 november 2016

Het klopt inderdaad Selena, dat van het bewerken wat voedingsstoffen verloren kunnen gaan of dat er minder goede reacties plaatsvinden, maar dat geeft niet als je genoeg varieert in wat je eet en de verschillende bereidingen. Er blijven genoeg gezonde stoffen over in je crackers hoor!


Door Linda op 7 november 2016

Bedankt voor het lijnzaadartikel ik ga nu eindelijk goed naar de wc pfff wat een opluchting letterlijk en figuurlijk liefs linda


Door Joke op 2 november 2016

Hallo Marjolein, fijn artikel. Ik kreeg een recept van iemand als volgt.
1 eetlepel lijnzaad malen en 1/2 liter water toevoegen, nachtje in de koelkast laten weken en vervolgens het geheel 10 minuten koken.
Het geheel wordt niet geleiachtig, de gemalen zaadjes blijven op de bodem van de glazen pot liggen. Het ik de zaadjes misschien niet fijn
genoeg gemalen? En koken is volgens jou ook niet goed. Het zou goed zijn voor mijn chronische blaaspijn (=interstitiele cystitis zonder bacterie). Fijne website heb je. Graag je advies. Joke


Door Marjolein Dubbers op 9 november 2016

Beste Joke, ik ken dit recept niet en inderdaad, koken van lijnzaad is op zich niet goed voor het behoud van de voedingsstoffen. Je zou degene van wie je dit recept hebt gekregen eens kunnen vragen wat je anders zou kunnen doen. En verder: ken je het supplement PEA? Dat zou bij jouw aandoening goed zijn volgens sommigen. Hierover vind je meer info op bijvoorbeeld http://www.neuropathie.nu/algemeen/interstiti-le-cystitis-symptomen-en-behandelen.html. Sterkte!


Door Joni op 6 oktober 2016

Hey, bedankt voor dit verhelderende artikel. Ik eet al een tijdje gebroken lijnzaad maar ga het in het vervolg zelf malen. Ook heb ik al lange tijd (een jaar of twee) een fles biologische lijnzaadolie staan, maar heb deze al die tijd niet in de koelkast bewaard omdat ik niet wist dat dat moest. En hij is al wel geopend geweest. Heeft het nog zin om deze te bewaren of is deze waarschijnlijk dan geoxideerd?


Door Kim op 28 september 2016

Beste,
Ik bewaar ongemalen lijnzaad in een afgesloten glazen pot in de koelkast, hoe lang mag dit in de koelkast bewaard blijven aub? Oxideren die ook?

alvast bedankt


Door Marjolein Dubbers op 30 september 2016

Nee hoor Kim, zolang het ongemalen is oxideert het niet. Wel als het eenmaal gemalen is. Je hoeft ongemalen niet eens in de koelkast te bewaren, dat kan zo in je keukenkastje.


Door Britta op 26 september 2016

Hallo, ik maak mijn budwig papje met kwark lijnzaadolie en lynolax mix altijd in de avond al en zet het over nacht in de koelkast. Is dat ok? Of kan het beter direct opgegeten worden na het toe bereiden? Hoor het graag. Hartelijke groet, Britta


Door Marjolein Dubbers op 30 september 2016

Ha Britta, het beste is het om het direct na bereiding (of in ieder geval snel erna) op te eten omdat het veel onverzadigde vetzuren bevat die snel kunnen oxideren bij blootstelling aan zuurstof en licht. En dat wil je juist voorkomen, want oxidatie zorgt voor meer ontstekingen en dat is niet de bedoeling!


Door Wieneke op 26 juli 2016

Ik doe iedere ochtend een eetlepel gemalen lijnzaad door mijn teff-ontbijt. Ik koop dit bij een reformwinkel. Is dit dan eigenlijk ook al bedorven? Ik heb de misschien wat naïeve gedachte dat alles wat van de reformwinkel komt ‘goed’ is…. 😉 En kan het kwaad dat ik het iedere dag gebruik? Alvast bedankt voor uw respons.


Door Marjolein Dubbers op 27 juli 2016

Beste Wieneke, het is niet zo dat alles uit de reformwinkel of de biologische supermarkt vanzelf ‘goed’ voor je is. Het meeste is echt wel veel gezonder omdat het biologisch is, maar bijvoorbeeld (riet)suiker (of het nog slechtere glucose(-fructose)stroop; maissiroop etc.) kan net zo goed in allerlei van deze (biologische) producten zitten. Ook in die winkels kun je maar beter goed de etiketten lezen! Gemalen lijnzaad is inderdaad al snel niet goed meer werkzaam, de gezonde vetzuren die je er zo graag uit wilt halen zijn al heel snel geoxideerd, in ieder geval nadat het zakje geopend is. Verder kun je het zeker iedere dag eten als het je goed doet, gewoon goed blijven voelen wat het met je lichaam doet.


Door Anna op 26 juli 2016

Hoi Marjolein, heerlijke crackers,zelf gemaakt.Geitenkaas in crackerformaat snijden en op bakpapier leggen.Lijnzaad in een kommetje mengen met zonnebloempitten en kopje water. Dit 10 minuten laten wellen. Vervolgens de plakjes geitenkaas ermee besmeren. Ongeveer.15 minuten in de oven en goed laten afkoelen, héérlijk!!


Door Gemma op 17 juni 2016

Ik gebruik altijd heel blond lijnzaad in de yoghurt. Ik snap dat pas gemalen lijnzaad beter is, maar bij mij moet ’s morgens alles een beetje snel gaan en heb geen tijd om eerst te malen. Haal je dan helemaal niets goeds uit heel lijnzaad? Heeft dit dan helemaal geen zin?


Door Marjolein Dubbers op 22 juni 2016

Je kunt een keer in de twee weken lijnzaad malen en in een glazen potje in de koelkast bewaren. Dan heb je
iedere ochtend gemalen lijnzaad bij de hand. Er zal vast ook iets goeds zitten in gewone lijnzaad maar
door het te malen heeft je lichaam er meer aan.


Door Kirsten Goede op 14 augustus 2016

Dank voor dit artikel. Ik voeg ongebroken lijnzaad toe aan mijn ochtendmix van hangop of kefir, samen met noten en gedroogde bessen, maar kauw er uitermate lang op. Dat kan prima tussen de bureauwerkzaamheden door… 😉


Door Ineke op 17 juni 2016

Gebruik elke dag gemalen lijnzaad. Maal het in een oude handkoffiemolen van DeEe. Werkt super.


Door Yvonne Leenart op 7 juni 2016

zelf lijnzaadcrackers maken: doe 3 afgestreken eetlepels lijnzaad in een kommetje, 1 eetlepel zonnebloem en/of pompoenpitten erbij en een eetlepel sesamzaad. Doe vervolgens 3 eetlepels water erbij, roer goed door en laat halve minuut staan. Vorm 2 hoopjes op bakpapier en vorm hier 2 crackers van. Doe vervolgens het bakpapier met de 2 crackers in de magnetron. 3 minuten op vol vermogen, daarna halve minuut laten afkoelen en klaar zijn je knapperige crackers.


Door Marjolein Dubbers op 14 juni 2016

Een magnetrom komt mijn huis niet in. Hiermee vernietig je alle levenskracht uit voeding. Gebruik liever een oven Yvonne.


Door Alice Volkers op 17 juni 2016

Voor mij ook beslist geen magnetron.
Bijna geen brood en zuivel heeft me al veel opgeleverd aan energie en geen opgeblazen buik meer.


Door Patricia op 6 september 2016

Net gereageerd op de makkelijke magnetron wijze voor de crackers. Ga toch maar de oven gebruiken.. Thx


Door Patricia op 6 september 2016

Dussss….geen oven? Wauw…dat is wel heel makkelijk. Ik ga het zeker proberen. Thx


Door Marjan Molenkamp op 27 mei 2016

Ik heb veel last van overgangsklachten en heb waarschijnlijk bijnieruitputting. Is lijnzaad dan ook goed?


Door Marjolein Dubbers op 30 mei 2016

Beste Marjan, het lijkt me goed als een goede natuurarts in je omgeving zoekt die goed uit kan zoeken of je inderdaad bijnieruitputting hebt. Ik kan dit zo niet beoordelen en dus ook niet aangeven of lijnzaad goed is. Vaak komen hier veel meer zaken bij kijken. Dus een goed advies op maat zou goed voor je zijn. Succes!


Door Trijnie Wittenberg op 18 mei 2016

Marjolein, mij lukt het niet om lijnzaad fijn te krijgen.
Niet in de keukenmachine en niet in de vijzel.
Ik hoorde dat je een koffiemolen wel weg kunt gooien, als je lijnzaad daarmee gaat breken. Vanwege de olie.
Wat is de beste methode?


Door Marjolein Dubbers op 19 mei 2016

Malen in een elektrisch koffiemolentje. Dat geeft geen olie, meer een meel maar ik zou een apart molentje bewaren voor de lijnzaad. Niet lekker als dit naar koffie gaat smaken.



Door Karin op 13 september 2016

Dank je wel voor deze tip, ik ga eens kijken.


Door Zehra op 16 mei 2016

Hoe moet ik lijnzaad eten??


Door Marthe op 16 mei 2016

Jammer dat er geen knop is om het artikel per mail door te sturen. Of zie ik die over het hoofd? Zou dit mooie artikel willen doorsturen naar collega die geen gebruik van sociale media maakt.


Door Marjolein Dubbers op 19 mei 2016

Ik zal eens kijken of ik die weer terug kan krijgen, vroeger had ik die wel. Maar ja, websitebeheerders ……….


Door Pauline op 15 mei 2016

Hi Nadine, lijnzaad en sesamzaad kun je gemakkelijk in een elektrische koffie maler, fijn malen! Vers malen is altijd veel beter dan gebroken lijnzaad kopen, want dan is de olie van deze zaden op gedroogd. Ik maak meestal voor een klein weekje gemalen zaden en bewaar deze in een glazen potje (ook weer beter dan in plastic potjes) en gebruik het dagelijks in mijn yoghurt en kwark of waar dan ook in. deze koffiemaler zijn te koop bij de Blokker en Bol.com Ongeveer € 12,-
Succes


Door Irma op 14 juni 2016

De koffiemolen bij de Blokker is er niet meer overal gezocht maar vanaf donderdag is een molen bij de Lidle te koop voor €17.-


Door Leny op 14 mei 2016

Hallo Marjolein, Je vraagt naar een recept met lijnzaad crackers die niet uit elkaar vallen. AH verkoopt volgens mij nog niet zolang RAW crackers in 2 smaken van RAW organic food waar vooral veel lijnzaad in zit ( ruim 40 %). Geheel puur natuurlijke lekkere dunne crackers waar buiten de lijnzaad ook nog zaden en pitten in zitten.


Door Marjolein Dubbers op 20 mei 2016

Ha Leny, dank je wel maar ik bedoelde een recept wat ik zelf kan maken. RAW lijnzaad crackers komen inderdaad steeds meer te koop, dat is niet zo’n probleem!


Door Gerda Keijsers op 27 april 2016

Ik wil geen brood eten en heb daarom een eigen recept bedacht. Ik maal een flinke hoeveelheid pompoenpitten, zonnebloempitten, haver, rogge, lijnzaad en whatever je hebt aan pitten. Dat zet ik in een glazen schaal. Water erbij en tot een dik papje roeren en vochtige theedoek erover hangen.Door de aanwezigheid van roggemeel (de gemalen rogge) gaat het fermenteren en ik geef het een flinke kans om te fermenteren. Na 1 1/2 tot 2 dagen kijk ik hoe de substantie is, doe er nog ruim chiazaad bij en gemalen moerbeien of i.d., eventueel nog wat vlozaad indien nodig is. En ook een afgestreken eetlepel hymalayazout. Daar maak ik een soort van platte schijven van en droog die in de droogoven op 40 graden. En voila, ik heb voor 1 1/2 week heerlijk brood, dat ik wel in de koelkast bewaar. Het heeft een beetje de substantie van roggebrood maar is door de pitten en zaden vele malen lekkerder..


Door Sonja op 23 april 2016

Heel verhelderend artikel weer! Dank hiervoor!
Ik gooi mijn lijnzaadjes gewoon in de blender bij het maken van mijn smoothie. Ze worden prima fijn gemalen!


Door Carla op 22 april 2016

Ik kook wekelijks wat gebroken lijnzaad, 5 minuutjes zacht door koken, afgieten in vergiet en dan met wat citroensap in de plantenspuit. Heel prima alternatief voor alle haarmousse. Haar lijkt dikker, pluist niet meer, ziet er glanzend en gezond uit, dus blij mee 🙂


Door Tabitha op 7 maart 2016

Werkt lijnzaad olie net zo goed als lijnzaad zaadjes?
Zo ja, is 1 eetlepel per dag toevoegen aan je eten voldoende om je hormonen in balans te brengen / te houden?


Door Janny Janssen op 22 april 2016

Van de eigenaar van de lijnzaadfabriek.nl kreeg ik het advies om 1 theelepel per dag door bijv. de yoghurt te doen. Flesje geopend in de koelkast bewaren.


Door Lies op 19 februari 2016

Ik maak lijnzaadcrackers van 80 gram lijnzaad met 10 gram van elk volgend ingrediënt: amandelmelk voor het ‘plakken’, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad en zonnebloempitjes. Ik knip een vel nori in heel kleine stukjes en voeg kruiden toe als gerookt paprikapoeder, oregano, gedroogde knoflook en wat peper en Keltisch zout. Met water meng ik het tot een papje en dat laat ik de hele middag of nacht staan. De truc om er compacte crackers van te maken is het met een flexibele spatel uit te smeren over bakpapier. Eerst verspreid ik het, daarna maak ik met de zijkant van de spatel de randen recht en tenslotte egaliseer ik het door van buiten naar binnen te smeten met de spatel. Hierdoor wordt het een mooie stevige cracker. Met de pizzasnijder snij ik de crackers op maat, zodat ik ze na het bakken zo door kan breken in rechte stukken.


Door Lies op 19 februari 2016

OEPS! AmandelMEEL, niet melk..


Door Chris. op 13 februari 2016

Hallo Marjolein,ik heb een hormoongevoelige tumor gehad( moet nog wel 7 jaar lang hormoontabletten slikken) zijn dan de lijnzaadcrackers ook goed voor mij? En ik ben ook nog vegetariër.
Graag wil ik een reactie, Met vriendelijke groet Chris.



Door Jenny op 12 februari 2016

Hallo Marjolein, dank voor al je Informatie en goede adviezen. Van mij een praktische vraag mbt het malen van de lijnzaadjes. Ik heb speciaal een Kyocera Keramisch Universeel molentje gekocht om de zaadjes fijn te malen. Helaas lukt dat niet goed, mogelijk is dit molentje toch te grof? Heb je een oplossing en wat kun je me aanraden?
Dank en groet, Jenny


Door Marjolein Dubbers op 15 februari 2016

Beste Jenny, het beste kun je een koffiemolentje gebruiken. Bij de blokker of bol.com verkrijgbaar.


Door Anek op 26 april 2016

Of een vijzel volstaat ook.


Door Nanda op 11 februari 2016

Hallo marjolein, er staat een super goed lijnzaadcracker recept in het raw kookboek van Sandra de Vos. Daar staan sowieso heerlijke raw recepten in. Ik vond het heel fijn om een boek te hebben met dit soort recepten in het Nederlands, in plaats van je laptop in de keuken neer te zetten. Sandra is trouwens een echte energieke vrouw. Haar boek kun je googelen. Je moet wel een droogoven voor de recepten hebben. Maar ze lukken allemaal. Liefs, Nanda


Door mariet meerhof op 10 februari 2016

Dag Marjolein, bedankt voor het artikel over lijnzaad! Ik neem al jaren gebroken lijnzaad,
maar ga het nu op een andere manier innemen!!
doen!


Door Biobites op 10 februari 2016

Wat een leuk artikel!
Fijn om te lezen dat je onze crackers lekker vindt. Bedankt voor het vermelden.


Door Joke Nauta op 9 februari 2016

Ik maak elke ochtend een pap van havervlokken, gemalen lijnzaad, dat maal ik in de koffiemolen, sesamzaad, honing een appel en kaneel. Heerlijk en super gezond


Door Inci op 11 mei 2016

Hallo Joke Nauta,
Hoe maak je die pap? Laat je het weken? Maak je het warm? Ik wil het ook graag gaan proberen.


Door Anneke op 9 februari 2016

In plaats van fijn malen in een vijzel giet ik gewoon elke dag een halve eetlepel hele lijnzaadjes in mijn mond. Mijn tanden en kiezen doen de rest en je verliest niets van alle goede stoffen.
Bedankt voor je mooie website, ik lees regelmatig met plezier je berichten!


Door Gina op 9 februari 2016

Ik koop altijd het gebroken lijnzaad, is dat even goed als het gemaalde lijnzaad.?of is dat nog te grof?


Door mary op 9 februari 2016

Je kan ook thee zetten van lijnzaad en dat is zeer heilzaam voor de darmwandvlies. Je neemt een eetlepel lijnzaad (heel) en dat doe je in een kop gekookt water. Je laat het even staan. Het is zoet van smaak en het is inderdaad een beetje gel-achtig.


Door Anne op 8 februari 2016

Hoi! Als ik lijnzaad wil gaan gebruiken voor het herstel van mijn hormoonbalans, hoe vaak en hoe veel moet ik er dan van eten?


Door Mar op 8 februari 2016

Kun je lijnzaad ook gebruiken bij een oestrogeendominantie of juist dan niet?


Door Elsje op 8 februari 2016

Is het verstandig gebroken of heel lijnzaad door het broodbakmix te doen,als ik lees over de crackers die op 40 gr.zijn gebakken?
Je kan het brood ook kopen,ik bakte zelf brood met heel lijnzaad en ook chia zaad ging er doorheen,maar wel getwijfeld of dat juist was.
Mijn man is diabetes patient en krijgt de ( gebroken) lijnzaad door zijn yoghurt,en ook nog lijnzaad olie die ..ja…uit de koelkast komt



Door Slavica op 8 februari 2016

Hallo Marjolein, hartelijk dank voor al je verhalen. Mijn vraag: trage schildklier functie en gebruik van lijnzaad gaat niet samen heb ik gehoord. Weet jij of het klopt?


Door Marjolein Dubbers op 15 februari 2016

Ik spreek liever van symptomen van een trage schildklier; je kunt dit hebben terwijl je schildklier prima werkt. Het probleem zit hem dan in de omzetting van inactief naar actief hormoon. Ik heb nog nooit gehoord dat lijnzaad daar invloed op heeft behalve een positieve invloed. Graag een link naar wetenschappelijke onderzoek.


Door carolina op 8 februari 2016

Op het flesje lijnzaad olie staat dat je het niet in de koelkast moet bewaren.. Wat is het nou dan?? heb 1 dichte in keuken kastje en 1 aangebroken


Door Marjolein Dubbers op 15 februari 2016

Zo lang het dicht is maakt het niet uit maar zodra je het openmaakt in de koelkast bewaren.


Door Tjitske op 8 februari 2016

Voeg aan je mengsel voor de lijnzaadcrackers eens een ei toe.
Bij mij lukken ze altijd, al maak ik ze niet alleen van lijnzaad, maar maak ik een “deeg van verschillende soorten zaden en noten.


Door Gea Beugels op 8 februari 2016

Kun je heel lijnzaad ook per portie in een vijzel fijn maken?


Door Marjolein Dubbers op 15 februari 2016

Heel goed. Maal een portie en doe het over in een leeg, glazenpotje. Wel in de koelkast bewaren.


Door marilene op 8 februari 2016

Dank je weer voor je goede adviezen. Ik ben je gaan volgen toen ik vond dat ik moest stoppen met suiker, een jaar geleden nu en ben blij met alle tips die je geeft. Lijnzaad heb ik een tijdje geleden ontdekt en het helpt me enorm goed met mijn stoelgang. Ik ben gevoelig voor veranderingen bij vakantie, zelfs met weekendjes weg en dan is lijnzaad een goede oplossing. Ik ben zelf een enorme fan van papaya, daar wordt ook veel goeds aan toegeschreven. Het is vooral erg lekker! (en steeds beter te krijgen)
Ik ben goed afgevallen zonder echt dieet, gewoon gezonder eten zonder suiker doet wonderen. Gezond eten, zelf koken met veel groente (geen vlees wel vis) deed ik al maar door jouw adviezen ben ik net een stapje verder gekomen zonder dat mijn gezin er last van heeft. Grappig om te zien hoe mijn dochters zonder dwang (ik koop gewoon chocopasta of chips als ze dat vragen) steeds gezonder en bewuster gaan eten.


Door Winnefred op 8 februari 2016

Nog beter schijnt hennepzaadolie te zijn (en sowieso allerlei dat uit de hennepplant komt, zoals wietolie, zie: website mediwiet) vanwege de ideale (opneembare) omega 3:6 verhouding. En wat vind je van de aanwezigheid van fytinezuur in lijnzaad? (waar jij ook al over geschreven hebt.) Het is bekend dat veel van de juist gezonde voedingsmiddelen zoals noten, havermout, koffie, cacao en ook boekweit veel fytinezuur bevatten. Weken, laten ontkiemen en toevoegen aan fytaserijke produkten kan helpen maar niet bij alles. Het vervelende is dat fytinezuur de opname van vitaminen, mineralen e.d. verhindert. Juist wat we niet willen! Ben benieuwd naar jouw mening hierover.



Door Wil op 8 februari 2016

Zeker een heel mooi gezondheidszaadje! Ik gebruik het al jaren met af en toe een interval. Van die oxidatie wist ik niet dus dank je wel voor de tip. Voortaan in de koelkast.


Door deborah op 7 februari 2016

Hoi,
zelf gebruik ik geweekt lijnzaad in het brood dat ik bak.
Dus een hoeveelheid water met lijnzaad dat nachtje heeft geweekt in een glas en dan een hoeveelheid water erbij…maakt het brood ook malser vind ik zelf! ik gebruik hele zaadjes…


Door Annet vd meer op 7 februari 2016

Hallo, ik heb een hoog cholerstrol 9,5 kan ik dit met voeding verbeteren


Door Saraja de Jonge op 7 februari 2016

Ik vaker gelezen dat haver zemelen goed zijn voor de cholerstorol balans



Door Simone op 7 februari 2016

Hoeveel lijnzaad (zelf gemalen) ga ik dan per dag nemen? Want met een potje in de koelkast zetten ben ik er nog niet, denk ik… PS Ik ben geen vegetariër.


Door Marjolein Dubbers op 8 februari 2016

Beste Simone, vaak staat de dosering op de verpakking maar ik zou met een theelepeltje beginnen en kijken wat dit voor je doet. Zo kan je het zelf opbouwen.


Door Monique Biesaart op 6 februari 2016

dr. Arja Khalsa heeft heel veel goede informatieve instructie video’s op youtube. Zij is een chiropractor en is een Sikh aanhanger. Ook een goede instructievideo voor o.a golden milk ( curcuma) en flaxseed crackers. veel suces!


Door Kitty op 6 februari 2016

Misschien een leuke tip. Lijnzaad is ook perfect als gezichtsmasker. Mooie glanzende huid is het resultaat


Door Mariëtte Jacobs op 6 februari 2016

Ik verwerk lijnzaad als ik brood maak.
Ook dan merk je het aan de stoelgang.


Door jacqueline op 6 februari 2016

hoeveel van dit lijnzaad heb je nodig per dag


Door dammingal op 6 februari 2016

Op aanraden van onze arts is een BUDWIG papje een aanrader voor de stoelgang,
We gebruiken het 2x in de week. Met succes.
Groeten Jan en Gonny


Door suzanne op 6 februari 2016

inderdaad is dit goed voor van alles. Ik kan heel moeilijk naar wc gaan. Maar als ik dat een paar dagen in mijn smoothie doe, kan ik veel makkelijker gaan. Ik heb me een vijzel gekocht, en ik doe voor ik het in mijn glas en ga met de stomper even roeren in de vijzel. De dame die me dit verkocht zei tot hij glanst, ik ben een viesneus; maar het heeft een neutrale smaak. Ik ga het ook eens proberen in andere gerechten. Bedankt voor je tip om het in de koelkast te bewaren. Bedankt groetjes Suzanne


Door Johanna op 6 februari 2016

Hallo Marjolein,
Ik zag chiazaad niet in het lijstje van lignanenbevattende producten. Chiazaad bevat i.i.g. veel omega 3 en nog vele andere gezonde stofjes, en wordt ook jelly als je het in water zet om het te drinken. Was benieuwd of hier ook die lignanen inzitten.
Bedankt voor je interessante artikel, weer belangrijke dingen wijzer geworden hierdoor, ga het weer mooi doorsturen om nog meer mensen dit door te geven.
hartegroet, Johanna, benieuwd naar je antwoord.


Door Nelleke op 6 februari 2016

Altijd goede informatie Marjolein! Petje af!


Door Maaike op 6 februari 2016

Informatief artikel over lijnzaad en reden te meer om dit te blijven gebruiken; maar dan wel gemalen!
Vraag: hoe is de relatie tussen lijnzaad en opvliegers? (Ik ben 54)


Door Venus op 5 februari 2016

Hoi Marjolein, dit recept kreeg ik op een rawfood workshop. Vallen niet uit elkaar volgens mij. Groet, Venus
Lijnzaadcrackers Italiaans
Keukenbenodigdheden
Droogoven ( 3 sheets met bakvel)
Keukenmachine
Ingrediënten
1 ½ cup gemalen lijnzaad
1 tot 1 ½ cup water
1/4 cup olijfolie
½ cup olijven
1 ½ cup geweekte zongedroogde tomaten
2 tomaten (in 4-en gesneden)
1 zoete puntpaprika (in kleine stukjes)
Snufje peper en zout
Kruiden zoals peterselie/ koriander/ basilicum (kan zowel gedroogd als vers) naar smaak toevoegen
Bereidingswijze
Maal het lijnzaad fijn en zet apart. In dit recept kies ik ervoor om de lijnzaad droog toe te voegen aan het mengsel in de keukenmachine.
Alle overige ingrediënten kunnen in de keukenmachine met elkaar gemengd worden, Het moet een nat mengsel blijven. Als het lijnzaad is toegevoegd is het de bedoeling dat het nog steeds nat is. Mocht t erg vast worden in de kom dan water toevoegen. Het moet namelijk een smeerbaar mengsel blijven om op de sheets te verdelen.
Als het mengsel klaar is kan het op 3 a 4 sheets verdeeld worden en kunnen er crackers van gemaakt worden
Droog vervolgens zo’n 14 uur in de droogoven op 42 graden, halverwege keren, vellen verwijderen


Door Ellen op 5 februari 2016

Hoi Marjolein, kun je lijnzaad ook malen met een staafmixer? Wat een interessant onderwerp weer.


Door Annette op 8 februari 2016

Ik gebruik ook de staafmixer, maar dan wel met een keukenpapiertje erom heen, anders vliegt de lijnnzaad door de kamer. Ik doe er dan ook zonnebloempitten en pompoenpitten bij in.


Door Liza op 9 februari 2016

met een staafmixer is het mij nooit gelukt de lijnzaadjes “open te maken” daar zijn ze te klein voor. wat goed werkt is crushen in een vijzel. tegenwoordig gebruik ik er een ouderwetse handdraai koffiemolen voor, dat werkt uitmuntend,(en staat ook leuk aan de muur). het eindresultaat voelt zacht en vezelachtig. het lichaam kan dan ook de nodige essentiele bouwstoffen eruit halen. (lekker een schep gemalen zaadjes op bijvoorbeeld een boterham pindakaas) 🙂


Door Chantal op 5 februari 2016

Het boek “het pure eten van raw food” geschreven door Anna de leeuw en helen poolman bevat een goed recept voor lijnzaad crackers.. Ze zijn hartig.. Maar zeker is het recept aan te passen naar eigen smaak.
En bij mij vallen ze niet uit elkaar. En ze zijn jammie.


Door Marijke op 5 februari 2016

Hallo Marjolein. Bedankt voor de nuttige informatie over lijnzaad! Ik gebruikte het al maar maakte het niet fijn waardoor het waarschijnlijk niets of weinig heeft gedaan ! Ik ben een vrouw van 50 en heb de chronische vorm van lyme. Ik slik veel medicatie en ben een weg aan het zoeken om beter in balans te komen mentaal en fysiek maar dat valt helaas niet mee! Ik heb altijd heel gezond geleefd maar krijg maar geen controle op wat goede voeding voor me is om me beter te gaan voelen. Bedankt voor je site


Door Nadine op 5 februari 2016

Dank. Klinkt allemaal supergoed maar je moet me echt even helpen met welke apparaatjes in dat lijnzaad kan malen. En waar ik deze dan kan kopen…


Door Evelyn op 5 februari 2016

Hallo Marjolein,dank voor je waardevolle bericht. Kun jij aangeven wat het verschil is tussen lijnzaad en chiazaad? Ze lijken volgens mij op elkaar. Heb jij een voorkeur of zou je ze beide gebruiken?
Dank voor je reactie.


Door Marjolein Dubbers op 8 februari 2016

Beste Evelyn, in mijn artikel over Chiazaad lees je wat Chiazaad is. Het zijn twee verschillende zaden met een andere werking.


Door tjitske op 5 februari 2016

Dacht dat ik altijd goed bezig was met dagelijks gebroken lijnzaad. Mijn voorraadje opmaken en omschakelen dus. Reuze benieuwd of ik het verschil merk.


Door Cathy op 5 februari 2016

Ik dacht ook goed bezig te zijn dus ook voor mij geld mijn voorraad opmaken en dan maar hele lijnzaadjes kopen gelukkig moest ik net nieuwe kopen.


Door Agaath op 5 februari 2016

Dank voor al je informatieve en inspirerende artikelen. Als ik iets bak dat kruimelig wordt of uit elkaar valt, dan doe ik er voortaan geweekt vlozaad door. Werkt altijd, geen gekruimel meer.


Door Willy van Veen op 5 februari 2016

Wij hebben voor onze paarden lijnzaad gemalen tot poeder in een zak van 20 kilo om als ze zand binnenkrijgen af te voeren.Eerst was het hele lijnzaad maar dat is giftig voor paarden en dan moest je dat uren koken en dan wordt het gelei. Maar ik begrijp dat dat niet handig is omdat de meel bederft!!!!????? Want je doet er heel lang mee. We hebben 2 paarden. Ik heb het wel eens in mijn yoghurt gedaan .


Door Yvonne op 5 februari 2016

Als gemalen lijnzaad in vloeistof jelly achting wordt kan dat problemen geven voor de vertering bijvoorbeeld voor maag of darmen dat het gaat uitzetten of zo?


Door Mar op 5 februari 2016

Kun je lijnzaad ook gebruiken als je een oestrogeendominatie hebt?


Door Marjolein Dubbers op 15 februari 2016

Zeker, het werkt twee kanten op. Zowel bij teveel als te weinig oestrogeen.


Door Helen Poolman op 5 februari 2016

Hi Marjolein. Leuken goed artikel over lijnzaad, thanks. Weet je waarom je lijnzaadcrackers uit elkaar vallen? Dat komt door dat je deze misschien te dun maakt. Ook kan het zijn dat je de verhouding van lijnzaad en water niet goed hebt. Ik maak al jaren lijnzaadcrackers met goed resultaat.


Door Carolina op 5 februari 2016

Ik doe elke dag hele lijnzaad in mijn yoghurt samen met ongezwavelde abrikozen of cranberries en een handje walnoten. Doe ik dat verkeerd?

Plaats een reactie


*