arrow_drop_up arrow_drop_down

Gebrek aan energie? Heb je misschien een trage schildklier?

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwen boven de 45 last heeft van een trage schildklier. Ik vind een kwart heel veel maar ik ken best veel vrouwen die dit hebben dus ik ben bang dat het waar is.

Je schildklier is je energieregelaar; het regelt je hele stofwisseling. Een trage schildklier geeft dus veel problemen.

Wat doet je schildklier eigenlijk?

Het is een orgaan in je hals dat een belangrijk hormoon aanmaakt: thyroxine ook wel T4 genoemd. Dit hormoon regelt alle processen in je lichaam die we kennen als je ‘stofwisseling’. Hierdoor is je schildklier niet alleen verantwoordelijk voor je algehele gezondheid maar heeft het een grote invloed op je energiehuishouding.

Een trage schildklier betekent dat je hele stofwisseling vertraagd is inclusief de vernieuwing van al je cellen. De lijst van vervelende symptomen van een trage schildklier is dan ook lang. Bij fysieke klachten moet je denken aan gewichtstoename, gewrichtsklachten, broze nagels en dunnere haren, huidklachten, kouwelijk zijn, versnelde veroudering, zwak afweersysteem, vermoeidheid en buikklachten. Denk bij mentale klachten aan gebrek aan concentratievermogen, angstig voelen, depressiviteit, stemmingswisselingen, gevoelens van hopeloosheid en ontoereikendheid, alles uitstellen en nergens meer aan toe komen. En deze twee lijstjes kan ik nog met meer symptomen aanvullen maar ik laat het hier even bij.

Relatie trage schildklier met uitgeputte bijnier

Als deze symptomen je bekend voorkomen, ren dan niet gelijk naar je huisarts maar lees nog even verder. Wat me opvalt bij het bestuderen van  de klachten die zich voordoen bij een trage schildklier is dat deze veel overeenkomsten vertonen met de klachten die zich voordoen bij uitgeputte bijnieren. Uitgeputte bijnieren  ontstaan door te veel en te langdurige stress.  Dit is ook logisch. Als je bijnieren vermoeid zijn zal je schildklier gaan vertragen, om door het vertragen van je stofwisseling je bijnieren te beschermen. Je schildklier gooit als het ware de rem erop. Je lichaam is altijd ingesteld op overleven. Dit is weer een mooi voorbeeld hoe het lichaam zichzelf in stand probeert te houden.

Onthoud dus dat er, niet altijd maar in veel gevallen, een relatie is tussen een trage schildklier en een uitgeputte bijnier. En dat het zou kunnen zijn dat je trage schildklier een gevolg is van je oververmoeide bijnieren. Het kan ook zijn dat je geen last hebt van een trage schildklier maar dat je de symptomen hebt van een trage schildklier doordat je verhouding oestrogeen/progesteron uit balans is. Deze symptomen van een trage schildklier krijg je bij een oestrogeendominantie, ofwel teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron.

Wil je meer lezen over uitgeputte bijnieren lees dan het boek Bijnieruitputting van James Wilson

Ga niet dweilen met de kraan open

Wat heel vervelend is, is dat onze huisartsen wél een trage schildklier kunnen meten maar níet een uitgeputte bijnier en ook geen oestrogeendominantie. Veel vrouwen gaan dan ook na een bezoek aan hun huisarts naar huis met medicijnen tegen een trage schildklier terwijl de oorzaak daarmee niet wordt aangepakt. Wees je hiervan bewust. Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook. Luister ernaar. Als de oorzaak van jouw trage schildklier ligt in teveel stress in je leven, moet je de oorzaak aanpakken. Hetzelfde geldt voor teveel xeno- oestrogenen in je leven. Anders is het dweilen met de kraan open. Draai eerst die kraan dicht! Anders blijf je de rest van je leven dweilen.

Daarbij komt ook nog eens dat dikwijls in het laboratorium vaak TSH en het vrije T4 wordt gemeten terwijl dit niet zoveel zegt. Het vrije T4 moet in je lever (en andere cellen) worden omgezet in het vrije T3 want dát is pas het actieve hormoon. Vraag bij je huisarts dus altijd om naast TSH niet alleen het vrije T4 voor vooral ook het vrije T3 te meten plus de antistoffen tegen je schildklier. Anders ga je misschien met een foute diagnose naar huis. Geloof me, er zijn huisartsen die hier veel te weinig verstand van hebben!

Wat kan je zelf doen?

Wat kan je zelf doen om een trage schildklier te herstellen of beter nog te voorkomen?

  • Ten eerste zorgen voor voldoende ontspanning en minder stress zodat je bijnieren geen overuren hoeven te draaien.
  • Eet conform de richtlijnen uit mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.
  • Ten derde kun je je schildklier ondersteunen met jodium en selenium want deze twee grondstoffen zijn noodzakelijk voor een gezonde schildklier. Jodium zit o.a. in kelp(noodels) en zeewier, selenium in paranoten. Gebruik je medicijnen tegen een trage schildklier gebruik dan géén supplementen zonder overleg met je huisarts. Supplementen kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden.
  • Ten vierde adviseer ik je je lever zoveel mogelijk te ondersteunen door o.a. het drinken van koffie en alcohol te beperken.
  • Gebruik je al medicijnen tegen een trage schildklier, wees je er dan van bewust dat je zelf veel kunt doen om op een natuurlijke manier je schildklier te ondersteunen. Als er sprake is van een auto-immuunziekte dan wordt het weefsel aangetast en is de schildklier beschadigd. Daar is weinig aan te doen helaas alhoewel Dr John Lee in zijn boek Menopauze beschrijft dat met het gebruik van natuurlijke progesteron patiënten met de ziekte van Hashimoto langzaam verbetering lieten zien.

Heb je problemen met je schildklier, verdiep je hier goed in. Lees en informeer jezelf goed, er zijn veel misverstanden rondom schildklierproblemen. Wees je er ook van bewust dat ieder laboratorium zijn eigen normaalwaarden kent en de ene huisarts dus andere conclusies kan trekken dan de andere huisarts (afhankelijk van het gebruikte laboratorium).

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

 

ellen

Door

ellen

op 16 July 2012

Hallo,Ik ben al 16 jaar schildklier patient,trage schildklier dus,Het advies om jodium te gebruiken zou je wat uitgebreider moeten uit leggen want als je al een trage schildklier hebt en medicatie gebruikt mag je niet zomaar jodium erbij gaan slikken of bv kelp,Dan kun je gaan hyperen wat ook heel vervelend is. Mvg Ellen

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 16 July 2012

Hallo Ellen, dank je wel voor je reactie. Mijn adviezen zijn in principe voor gezonde vrouwen die geen medicijnen gebruiken. Ik schrijf in mijn blog ook dat bij medicijngebruik overleg met de huisarts noodzakelijk is. Maar ik heb mijn tekst aangepast zodat het nog duidelijker is dat je niet zomaar supplementen moet gebruiken, zeker niet bij medicijngebruik, zonder overleg. Nogmaals dank voor de moeite om me hierop te wijzen. Ik zal er nog scherper op letten! Hartelijke groet, Marjolein

Esther Janwarin

Door

Esther Janwarin

op 19 July 2012

Hai Marjolein, Bedankt voor deze super info, ik ben al door heel wat onderwerpen heen aan het lezen. Misschien is het boek : Bijnier uitputting ( Het stresssyndroom van de 21e eeuw )van James L. Wilson een mooie aanvulling bij dit verhaal? Succes met het schrijven van nog meer interessante informatie. Heel duidelijk geschreven ook.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 24 November 2012

Dank je wel Esther, ik heb het boek toegevoegd aan de informatie.

Geertje

Door

Geertje

op 25 January 2013

Hoi Marjolein, Wat een super-website heb je. Hele interessante en goed onderbouwde stukken. Ook al ben ik nog geen 40+, ik ben heel blij dat je jou kennis wil delen zodat we alert kunnen meedenken bij de huisarts en gericht kunnen vragen voor bepaalde onderzoeken. Dank je wel!!

Dieke

Door

Dieke

op 18 February 2013

Dag Marjolein, Eindelijk een soort van bevestiging dat ik las dat stress wel degelijk invloed heeft op de schildklier maar wat de internist ontkent . Ik heb al meer dan 25,jaar een te trage schildklier . Ik werd zwanger van m'n jongste zoon en tijdens de zwangerschap verbeterde en zels zo goed dat na 8 mnd ik zonder thyrax was, echt super voelde ik me en dat heeft 6 jaar geduurd en plotseling overleed mijn vader en binnen een maand was ik weer helaas terug naar af en moest ik weer aan de thyrax , waar ik nu 16 jaar verder nog steeds gebruik . Ik was er voor mezelf altijd zeker van dat stress bij mij de oorzaak was .

jacomijn

Door

jacomijn

op 28 February 2013

Beste, Ik heb gereageerd voor het e-boek maar de download knop reageert niet helaas. Met vriendelijke groet, Jacomijn

tineke looman

Door

tineke looman

op 11 May 2013

ik was je website aan het lzen en ik herken veel wat schrijft over stress en bijnieruitputting. wil graag het e-book downloaden, maar knop werkt niet helaas. Kun je me hierover iets vertellen wellicht? Alvast hartelijk dank. Vriendelijke groeten tineke Looman

R. Everts

Door

R. Everts

op 8 June 2013

Kun je naast thyrax 1 mg ook natuurlijke schildkliermiddelen gebruiken tegen een trage schildklier? Ik wil ook graag het e-book dowloaden, maar dit werkt niet. Graag hoor ik hier meer over. Hartelijke groet, R. Everts

Larissa

Door

Larissa

op 25 June 2013

ik kreeg net van mijn huisarts een uitslag van de bloedonderzoek en TSH is 0,002; T4 is 17. Ik voel me al een tijdje uitgeput, maar had geen idee waar het vandaan komt. Huisarts zei terug komen over een half jaar. Is het dan niet te lang?

jody ditzel

Door

jody ditzel

op 12 February 2014

als je informatie over schildklier nodig hebt ga je dat toch niet hier vragen? Maar even een reactie van een schildklier patient: Je TSH waarde lijkt me niet te kloppen, nog nooit een waarde van 0,002 tegengekomen. Je T4 is prima, je TSH niet te hoog (kijk de waarde nog even na, want echt rare waarde) dus nee over een half jaar terugkomen voor schildklier is zeker niet te lang, je hebt geen schildklieraandoening (wees blij) ga sporten, verander iets aan je voeding, ga vroeger naar bed

yvonne

Door

yvonne

op 13 September 2015

Hoe je jezelf voelt is belangrijker dan bloedonderzoek uitslagen. Deze uitslagen zijn een indicatie en kan per dag wisselen . Hoe je jezelf voelt moet belangrijker zijn. Voor jezelf en voor je dokter!

Wim de Jong

Door

Wim de Jong

op 9 June 2015

Drie jaar geleden werd bij een routine onderzoek ontdekt dat mijn cholesterol veel te hoog was (>10). Ik moest gelijk aan de medicijnen, maar dit was snel onder controle (is waarschijnlijk iets erfelijks). Merk wel dat ik sindsdien minder fit ben. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik extreme vermoeidheidsverschijnselen, na een bloedonderzoek bleek dat mijn schildklier veel te traag werkte (TSH > 100). Slik hiervoor thyrax 150ug, maar vermoeidheid blijft. Vooral in mijn benen voel ik dit tijdens het slapen. Moet in het weekend echt bijtanken door veel te slapen. Huisarts zegt dat mijn lichaam aan de nieuwe situatie moet wennen. Kan er een verband zijn tussen deze twee problemen cholesterol en schildklier?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 17 June 2015

Beste Wim, alles in je lichaam hangt met elkaar samen dus natuurlijk is er een verband. Het zou me niet verbazen als je bijwerkingen hebt van de medicijnen voor je cholesterol. Ik zou je willen adviseren om naar een natuurarts te gaan en te kijken of er andere mogelijkheden voor je zijn behalve de rest van je leven medicijnen te gebruiken. Je lichaam heeft een groot zelfherstellend vermogen, de vraag is hoe je dit weer kunt activeren. Zorg goed voor jezelf!

Brigitte

Door

Brigitte

op 2 July 2013

Hoi Marjolein, Allereerst wil ik je bedanken voor je mails, ik heb alle info gelezen en ben er heel blij mee. Hoewel ik er zelf ook al veel vanaf weet vond ik het toch leerzaam. Mijn schildklier schijnt ook aan de trage kant te zijn en mijn cholesterol wordt steeds hoger, nu 8.2. Met voeding lukt het echt niet om het veel te verlagen. Mijn huisarts heeft nu thyrax voorgeschreven want zo hoopt hij het cholesterol ook te verlagen. Ik gebruik zelf 2 druppeltjes jodium per dag. Weet jij hoe lang het duurt voordat het resultaat oplevert? En zijn er nog andere homeopathische middelen voor een trage schildklier? Om het cholesterol maak ik me niet echt druk. Groetjes, Brigitte

Diny Schram

Door

Diny Schram

op 24 September 2013

Hallo Marjolein Bedankt voor de goede informatie. Ben al jaren schildklierpatient. Slik 125 thyrax bij elkaar, dus best wel veel. Heb door operatie van baarmoeder en vleesboom van jaar geleden heel veel last van spieren en gewrichten. Ben dus helemaal verstrakt,weet soms geen raad van de pijn. Maar ja huisarts zegt dat het tussen de oren zit. Hartelijk bedankt hoor.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 30 September 2013

Ha Diny, kijk ook eens op www.hypermaarniethappy.nl, site van vrouwen voor vrouwen met schildklierproblemen die niet geholpen zijn met de medicatie. Binnenkort schrijf ik hier uitgebreid een artikel over!

annie koestal

Door

annie koestal

op 30 April 2014

Ik ben de laatste tijd erg moe en heb het altijd koud ik blijk nu een trage schildklier te hebben. Maar ik word niet dik eerder magerder , weeg 53 kg hoe kan dat?

Marjolein

Door

Marjolein

op 27 October 2014

Hoi naamgenoot Ik zit in de pro-overgang, schijn een burnout te hebben en wordt ondanks sporten en altijd op mn eten letten steeds dikker (10 kilo in afgelopen 5 jaar). Vooral op heupen, rug en buik. TSH onderzocht en die was goed. Overige schildklierwaardes niet onderzocht. Kan een eventuele trage schildklier door oestrogeen dominantie komen of zijn de klachten door oestrogeen dominantie hetzelfde als die van een trage schildklier ? groetjes Marjolein

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 29 October 2014

Beste Marjolein :-), voor medische vragen raden wij je aan om een goede (natuur)arts of coach te zoeken. Een goed advies vraagt om maatwerk en die kunnen wij je niet geven. We wensen je veel succes! Hartelijke groet, Miriam, assistente Energieke Vrouwen Academie

jannie meijler

Door

jannie meijler

op 19 April 2015

Hallo ik ben 18 maanden geleden geopereerd is mijn schildklier geheel verwijderd daarbij een stemband verlamming opgelopen ik heb totaal geen energie meer waarde.s volgens de huisarts redelijk goed gebruik 150 mg thyrax nu lees je veel over de ziekte van hashimoto en voeding maar de laatste tijd lees je indedaad ook dat je geen supplementen moet gebruiken ik zou graag een antwoord krijgen nu word ik moe van dit alles

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 20 April 2015

Beste Jannie, deze vraag is te specifiek en te medisch om hier zomaar een antwoord op te kunnen geven. Dit verdient advies op maat. Ik raad je dan ook aan een goede (natuur)arts of voedingstherapeut te zoeken die een goed advies op maat voor je kan maken.

B. Strik

Door

B. Strik

op 7 September 2015

Ik neem sinds kort jodium, een hele lage dosering nl 150 mcg. Er zijn veel natuurartsen die erop wijzen dat meer dan de helft van de mensen hier tekorten heeft opgelopen. Aangezien ik al lang geen brood meer at en ook al jaren geen keukenzout met toegevoegd jodium gebruik, én nooit vis of groenten uit de zee eet.Ergens lijkt het me goed te doen, ik lijk soms wat helderder in mijn hoofd en minder moe. Maar als ik het neem heb ik 24 uur last van een vreemd gevoel in mijn hals en worden hals en nekspieren stijf. Na lang zoeken kom ik mensen tegen met hetzelfde, zij leggen het uit als een heftige reactie van de schildklier omdat die zo dorst naar jodium. Andere uitleg is dat het een ontgiftingsreactie van het lichaam is omdat het lichaam gif als bromide en fluoride kan uitscheiden als het de beschikking krijgt over jodium. Iemand ervaring hiermee, of heeft iemand een tip hierover? Zijn er mensen die jodium juist 's nachts nemen?

EllySonneveld

Door

EllySonneveld

op 4 October 2015

Jaren het gevoel gehad dat mijn lichaam niet goed functioneerde Na overleg met huisarts en orthomoleculaire therapeut om uitgebreid de schildklier te testen,eindelijk boven water gekomen dat ik de ziekte van Hashimoto heb Mij zusters,dochter en tante hadden ook schildklier problemen Ben nu sinds 2 maanden aan de levothyrax, wat kleine verbeteringen geeft Heb het boek van Dr.Broda. Barnes gekocht daar staat uitgebreid alles over de trage schildklier werking Echt een aanrader

stella

Door

stella

op 29 June 2016

Ben al vanaf mij geboorte behept met schildklier problemen. Daardoor komen de bovengenoemde problemen mij ozo bekend voor. Ben door een collega op uw site gewezen Ga hier zeker mee aan de gang

janny

Door

janny

op 11 August 2017

is her normaal dat je door bloed onderzoek een traagwerkende schildklier heb en dan pas 2 maanden later weer keer bloedprikken ben zo moe en heb het ook zo koud en geen energie

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 14 August 2017

Wat vervelend Janny dat je veel last hebt van de symptomen en toch eerst nog moet wachten op het volgende onderzoek. Maar inderdaad doet de arts vaker twee keer een bloedonderzoek om zeker te zijn dat de eerste keer niet een toevallige 'slechte' uitkomst was. Sterkte!

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 23 April 2018

Waarschijnlijk is bij jou alleen de TSH-waarde gemeten; die is juist laag als de schildklier te snel werkt. Bij een te langzame schildklier is de TSH vaak te hoog. Een lage waarde betekent dus niet een langzame schildklier, eerder andersom.

tonia

Door

tonia

op 23 August 2018

hoe kan je dat meten of je een hoge of trage schilklier hebt ik heb last van gewichts toename maar in me bloed was niks te vinden ook word ik soms niet goed en stijgt me bloeddruk en hartslag kan dit ook met je schild klier te maken hebben dan

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 27 August 2018

Ik kan je geen persoonlijk advies geven Tonia, ik ben geen dokter, maar er zijn wel meerdere tests om te kijken of er iets met de schildklier is. Zoals ik in de tekst al zeg: een standaardonderzoek wordt vaak alleen naar TSH gekeken en soms nog naar T4, terwijl juist de vrije T3 zo belangrijk is en het feit of je al dan niet antistoffen in je bloed hebt. Je kunt vragen of dit wel getest is.

Wilma

Door

Wilma

op 5 June 2018

Ik top ook met de schildklier, gewrichtpijn, flink oorsuizen, moe op je borst.ik ben vorig jaar naar de Natuur Arts geweest. Nu weer die klachten. Ik heb zeewier en kelp tabletten gekocht, en paranoten. En gebruik pas krill olie, ik hoop dat het helpt. De Huis Arts doet niets, want het bloed was goed, bij haar! Ik heb alles geprobeerd, wie kan mijn advies geven, hoe ik aan schildklier problemen af komt. Ik doe rustig aan, geen stres. Graag zou ik ook een boek willen downlaoden. Groetjes Wilma.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 13 June 2018

Beste Wilma, ik denk dat je waarschijnlijk beter weer naar een natuurarts of orthomolecuair arts kunt gaan om alles nog eens goed op een rijtje te zetten! Dit kun je niet in je eentje oplossen, daar heb je deskundig advies bij nodig. Zelf geef ik alleen algemene tips en informatie.

Reactie plaatsen