Gember; tien redenen om dit knolletje volop te gebruiken
6 min. leestijd

Gember; tien redenen om dit knolletje volop te gebruiken

Gember. Als je je ervan bewust bent dat je dagelijkse voeding een medicijn voor je kan zijn, dan zal gember in jouw keuken niet ontbreken. Bij jou nog wel? Lees dan waarbij het je allemaal zou kunnen helpen. Ik denk dat je stomverbaasd zult staan. Vooral bij reden 4 en 8. (Plus ik deel twee lekkere gember recepten met je).

Wat is gember?

De gember die tegenwoordig overal vers te koop is, is een stukje wortelstok van een gemberplant. De gemberplant behoort tot de familie van planten waar ook kurkuma, kardemom en galangawortel bij horen. De gemberwortel is ook als gemalen kruid in een potje te koop en als stukjes in een mierzoete siroop, maar ik pleit meestal voor het gebruik van verse gember.

Waar is gember goed voor?

Gember heeft heel wat gezondheidsvoordelen. De wortel heeft een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis als medicijn tegen allerlei kwalen waar wij vrouwen vandaag de dag vaak meer last van hebben dan onze voorouders. Waar is gember goed voor? Ik leg hieronder 10 voordelen van gember aan je uit.

1. Gember is een krachtige ontstekingsremmer

Chronische (verborgen) ontstekingen liggen ten grondslag aan veel van onze huidige chronische ziektes. Vaak voel je deze niet maar sluimeren ze in je lichaam. Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes. Deze actieve stof in gember wordt 6-gingerol genoemd.

2. Gember kan (menstruatie-)pijn aanzienlijk verminderen

Gember is al eeuwenlang een kruid dat wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen. Uit een onderzoek (1) onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen. Overigens bleek gember ook een goed middel tegen spierpijn na het sporten. Kan ook handig zijn!

3. Gember vermindert artrose en (reumatische) artritis

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met gewrichtsklachten. Er komt steeds meer onderzoek dat uitwijst dat dit niet het gevolg is van slijtage maar van chronische ontstekingen. Gember helpt enerzijds deze chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn. Een studie onder 247 mensen met artrose (2) (vaak de voorloper van artritis) liet zien dat degenen die een extract van gember kregen minder pijn hadden, waardoor ze ook minder pijnmedicatie nodig hadden.

4. Gember verhoogt de opname van voedingstoffen

Veel vrouwen zijn ondervoed; niet in calorieën maar in voedingstoffen.

Dit zou wel eens de reden zijn kunnen zijn waarom je lichaam (te) vaak om voeding blijft zeuren: je lichaam heeft dan te weinig voedingstoffen om jou gezond te houden en stuurt jou op pad naar voeding. Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen. Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken. Als je hiervoor gemalen gember uit een potje gebruikt zal je gerecht niet naar gember smaken. Wie weet helpt het je bij het afvallen?

5. Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans (+tip)

Nog een manier waarop gember je kan helpen bij het afvallen. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert; zolang er insuline in je bloed zit is het onmogelijk om af te vallen. Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen. Dit helpt je bij insulineresistentie en overgewicht. Combineer hiervoor gember met wat citroensap.

Tip: start de dag met een groot glas heet water met het sap van een halve citroen en wat geraspte gember. Voeg eventueel een lepeltje rauwe honing toe.

6. Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid

Gember stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren. Hierdoor wordt je spijsvertering enorm gestimuleerd. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen waardoor winderigheid kan verminderen.

7. Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen

Griep en een verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Ook is aangetoond dat gember de groei van de hardnekkige bacterie Helicobacter Pylori kan afremmen. Deze bacterie komt in je maag voor en kan de oorzaak zijn van maagkanker. Er zijn meerdere bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember en die graag het veld ruimen als ze hiermee in contact komen.

8. Gember verbetert hersenfuncties

Van oudsher wordt gember al ingezet om het geheugen te verbeteren. In een studie waarbij 60 vrouwen van middelbare leeftijd waren betrokken (3) bleek dat een dagelijks extract van gember hun reactiesnelheid en concentratie- en denkvermogen verbeterde. Er zijn veel studies (4) met ratten die aantonen dat gember bescherming kan bieden tegen de achteruitgang van hersenfuncties bij het ouder worden, waaronder Alzheimer en dementie. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de ontstekingsremmende werking van gember.

9.  Gember is werkzaam bij preventie van kanker

We hebben allemaal kankercellen in ons lichaam. Kanker wordt gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van cellen die niet goed meer weten hoe zichzelf moeten uitschakelen en afbreken. Hoe eerder deze cellen door je lichaam worden opgeruimd hoe beter; kanker moet bestreden worden wanneer het nog kwetsbaar is. Diverse onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat 6-gingerol in gember de groei blokkeert van verschillende vormen van kanker, met name darmkanker. Er is beperkt bewijs dat gember effectief kan zijn bij onder andere alvleesklierkanker (5), borstkanker (6) en eierstokkanker (7). Maar waarom wachten op bewijs als je vandaag zonder enige bijwerkingen wat gember kan toevoegen aan je menu?

10. Gember gaat misselijkheid tegen

Heb je net een operatie ondergaan, moet je aan de chemo, ben je snel wagenziek of ben je zwanger? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van misselijkheid die je met gember kunt tegengaan. Je kunt bijvoorbeeld gemberthee maken. Laat een stukje gember trekken in een mok of een kan met heet water en drink het met kleine slokjes op.

Pas op als je bloedverdunners gebruikt of galstenen hebt

Aangezien gember je bloed verdunt is het even oppassen geblazen met bloedverdunners. Overleg met je arts of je niet (een deel van) je bloedverdunners (met bijwerkingen!) mag vervangen door gember. Bloedverdunners zijn geen geneesmiddelen, ze zullen je niet beter maken. Verander je voedingspatroon en probeer er vanaf te komen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.

Gember is verwarmend. Heb je snel last van opvliegers of nachtzweten probeer dan even of gember dit niet erger maakt. Tips tegen opvliegers vind je in mijn artikel: Opvliegers, wat kan je eraan doen?

Jammie! Hoe bereid je gember?

Gebruik het liefst verse gember wanneer je het bereidt. Gember smaak is wat apart, misschien moet je er eerst even aan wennen. Ik ben er nu gek op en ik gebruik het bijna dagelijks, maar ik geef toe dat ik ook moest wennen. Bouw het gebruik daarom ook langzaam op. Je kunt gember op verschillende manieren verwerken in je gerechten. Voeg het toe aan thee, sappen, smoothies en soepen en verder aan alles wat er op je vuur staat te pruttelen en waarbij je denkt dat het lekker is. Probeer het gewoon eens uit.

Verse gemberthee maken

Een van de makkelijkste manieren om gember binnen te krijgen, is door een aantal plakjes gember toe te voegen aan je favoriete pot thee. Verse gemberthee zelf maken is erg eenvoudig. Snijd de gember in drie tot vier plakjes en voeg deze toe aan kokend water. Vind je de smaak van de thee nog wat scherp? Je kunt de schil van dit knolletje schillen of de gember combineren met andere  ingrediënten zoals kurkuma, citroen, kardemom, munt of groente thee.

Lekkere gember recepten

Naast het maken van verse gember thee kun je deze wortel op nog heel wat andere manieren bereiden. Er zijn talloze gember recepten waarin deze smaakmaker voorkomt. Hierbij deel ik alvast twee van mijn favoriete zoete gember recepten met je:  Gember latte en Gember cacao balletjes.

Let er wel op dat je gember met mate gebruikt! Laat je hieronder weten wat je ervan vindt?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/

4  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21197427

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687755/

6 http://jnutbio.com/article/S0955-2863(07)00133-7/abstract

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2241638/

Mabelle
Door

Mabelle

op 08 Apr 2016

Gemberthee heerlijk ,zeker bij verkoudheid ! Met wat peper . Ik gebruik het al jaren ,ja een super middel en heel betaalbaar , Je artikelen Marjolein,geweldig. Een opsteker .

Rikie Vrielink
Door

Rikie Vrielink

op 12 Dec 2019

Gemberwortel met steranijz heerlijk, voor de thee

Anna
Door

Anna

op 08 Apr 2016

Ik drink al jaren 's ochtends een thee van heet water met zelf geraspte gember, een halve citroen en een beetje honing. Heerlijk. Tip: als je de verse gember meteen na aankoop schilt, in stukjes snijdt en daarna invriest, blijft het heel lang goed. Bovendien is de gember dan Veel makkelijker te raspen.

Tineke
Door

Tineke

op 08 Apr 2016

Gember tegen hoofdpijn. Pijnstillend.

Ezzie
Door

Ezzie

op 08 Apr 2016

Hoeveel gember moet je op een dag gebruiken voor deze gezondheidseffecten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Apr 2016

Ieder lichaam is uniek. Bouw het langzaam op en voel zelf waar jij je goed bij voelt.

Charlotte
Door

Charlotte

op 08 Apr 2016

Hoi, volgens mij is er bij een hoge bloedsuikerspiegel juist een tekort aan insuline. Insuline helpt suiker om te zetten, dus als daar te weinig van is blijft de spiegel in het bloed hoog. Ben wel benieuwd hoe het nu zit met afvallen! Dank voor je artikel!

Annet
Door

Annet

op 08 Apr 2016

Gember heeft ook een gunstige werking bij migraine (ook preventief). Die balletjes ga ik snel eens maken!

Hans van der Jagt
Door

Hans van der Jagt

op 08 Apr 2016

Goed artikel over gember Marjolein. M'n vader was er al gek op. Nou, dat blijkt erfelijk te zijn. Ik lust het geraspt rauw en als poeder door en over gerechten en dan gemberthee. Heerlijk!! Een toegevoegde waarde dus!

Margreet
Door

Margreet

op 08 Apr 2016

Bedankt voor de informatie

Maartje
Door

Maartje

op 08 Apr 2016

Leuke info! Ik hoorde dat het ook de maaglediging kan bevorderen?Is gemberpoeder ook goed of theezakjes?

Lylian
Door

Lylian

op 08 Apr 2016

ik ben het helemaal met je eens over de goede eigenschappen van gember en maak gemberwater of gemberbier ik kan je het recept mailen als je dat wil De gember wordt dan gekookt waardoor er een ontstekingsremmend middel vrij komt

Ineke Wessels
Door

Ineke Wessels

op 08 Apr 2016

Een goed artikel over gember. Gelukkig vind ik de smaak van gember erg lekker. Vroeger gebruikte ik vaak gember in siroop, maar nu zet ik vaak een potje gember thee als ik thuis kom. Ik ga zeker de gember latte proberen bij het lezen proef ik al hoe lekker het zal smaken. Fijn weekend.

Margreet
Door

Margreet

op 08 Apr 2016

ga wel voor biologische gember! Jammer dat de meeste gember uit China komt,daar worden teveel bestrijdingsmiddelen gebruikt,ik wil eigenlijk NIETS uit China,maar helaas komt de gember in de supermarkten meestal uit China,ook zelfs in de Natuurvoedingswinkel! Kijk of je gember uit bv Peru kunt krijgen,of nog beter: ZELF telen! Op Internet veel over te vinden,we gaan het de komende tijd proberen!

marjorie
Door

marjorie

op 08 Apr 2016

waarom kan ik geen gember verdragen sinds ik een trage schildklier heb. Is dit een wisselwerking met Euthyrox?

maskiep
Door

maskiep

op 23 Apr 2016

Ik heb ook een te trage schildklier en gebruik ook Euthyrox maar kan gember wel verdragen. Dus lijkt me geen wisselwerking.

Joze
Door

Joze

op 23 Apr 2016

Gewoon schijfje in je thee ,de avond,scheelt,niet in de ochtend als je,je medicijn voor schildklier in neemt,denk daar het daar aan ligt.

susanna willis
Door

susanna willis

op 08 Apr 2016

Heel fijn jouw artikelen! zeker de gember latte lijkt me heerlijk!

Ellie van Nieuwehoven
Door

Ellie van Nieuwehoven

op 08 Apr 2016

Hallo Marjolein! Wat een geweldig artikel over gember! Ik gebruik 't elke dag in mijn favoriete thee (Brandnetel) een super combinatie! Stimuleert de stofwisseling, past heel goed bij een afslankkuur!

Diana
Door

Diana

op 11 Mar 2019

Hartelijk dank voor de gember-tips. Ik ben begonnen tegen gewrichtspijn, maar ik wil niet afvallen.

Marlies
Door

Marlies

op 08 Apr 2016

Tip: hak verse gember met notenhakker van staafmixer en vries het uitgespreid in. Eenmaal bevroren doe je het in een bakje. Je hebt dan handig voorraadje klaar voor gebruik. Ook lekker in havermoutpap. Hetzelfde doe ik met verse kurkuma.

Inge Van de Velde
Door

Inge Van de Velde

op 09 Apr 2016

Ik vind gember een wondermiddel bij keelpijn en verkoudheden. Heet water met gember en citroen drinken, en zo mijn keel spoelen, heeft er voor gezorgd dat ik al jarenlang verkoudheden kan stoppen.

Liseth
Door

Liseth

op 09 Apr 2016

Beste Marjolein, Weer een interessant verhaal. Dank je wel. ik gebruik ook gember en ik maak er blokjes van en vries deze in. Is dit aan te raden? Groet Liseth

Frances Opperman
Door

Frances Opperman

op 09 Apr 2016

Beetje verse gember raspen en toevoegen aan je dressing voor een salade: erg lekker!

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 09 Apr 2016

Ik heb altijd gember in decdiepvries liggen. Zo droogt het knolletje niet uit. Tijdens het koken rasp ik het om het toe te voegen. Heerlijk even mee roerbakken met bijna gare boontjes . Ik drink gemberthee uit een buideltje maar ga na het lezen van dit artikel het ook maar es doorzetten om het van verse gember te drinken. Mijn man doet dat al langer maar het is niet mijn favoriete smaak. Misschien maakt de citroen erin een hoop goed.

Carla Laan
Door

Carla Laan

op 09 Apr 2016

Ik drink nu bijna 2 weken elke dag gemberthee. Het is heerlijk en t voelt zo gezond! Ik raad t iedereen aan. Ik heb last van een ontsteking ad zijkant van mn bovenbenen, op heuphoogte ,n klacht die voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd, ik ben 58. En ik voel dat t elke dag minder wordt!

Els
Door

Els

op 13 Jun 2016

Ik had reeds maanden pijn in mij schouders, de dokter schreef ontstekingsremmers voor en als het niet hielp zou hij me een kortizone inspuiting geven. Na 3 weken geen verbetering, ik had geen zin in de kortizone ..... Las over gember en neem er nu al maanden dagelijks van, (in thee en soms eens in een gerecht) en bijna geen pijn meer nu :-) Ongelooflijk goed resultaat !!! DOEN !

Marion
Door

Marion

op 09 Apr 2016

Goed artikel! Hoeveel gember mag je per dag gebruiken?

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 09 Apr 2016

Gemberwortel maakt sinds een jaar deel uit van mijn levenswijze. Ik Ben het helemaal met je eens Marjolein, je moet het gewoon proberen, geen opgeblazen gevoel meer, zo verwarmend. Ik ben 70 en ik hoop dat het ook invloed heeft op het scherp blijven denken.! Ik geniet van jou interessante verhalen en tips. Dankjewel.

Jildau
Door

Jildau

op 09 Apr 2016

Zelf gebruik ik elke dag gember in mijn thee. Een grote kop vullen met gekookt water, stukje gember schillen, kamille thee en een snuf kurkuma. Heerlijk voor 's avonds!

Lizzy
Door

Lizzy

op 09 Apr 2016

Wat een leuk artikel over zo een simpel product waar je altijd aan voorbijloopt en nu dus niet meer. Dank je!

Marjan
Door

Marjan

op 10 Apr 2016

Hallo Marjolein, ik lees jouw post altijd met plezier en vind het zeer interessant. Mijn vraag is hoeveel (gram) gember heb je per dag nodig om dit optimaal te kunnen gebruiken?

Carola
Door

Carola

op 10 Apr 2016

Ook ik gebruik gember. Het is gezond maar zo eten is niet mijn favoriet. Tot een collega vertelde dat zij eenvoudig weg een plakje verse gember in haar mok deed heet water erbij en voila, gemberthee. Ik doe dit nu geruime tijd, en ben begonnen met een klein stukje maar doe nu een flinke plak die ik weleens een beetje insnij om meer smaak en meer gember naar binnen te krijgen. Sinds ik gemberthee gebruik is een vervelende inwendige infectie verdwenen! En daar ben ik zeer blij mee. Medicatie had namelijk slechts korte tijd effect.

Jolanda Cazemier
Door

Jolanda Cazemier

op 10 Apr 2016

Gemberthee heeft mijn vader geholpen, hij kon niet geopereerd worden door een fikse verkoudheid. Het drinken van gemberthee loste het teveel aan slijm op.

christien nolet
Door

christien nolet

op 11 Apr 2016

Ik ben al langer bekend met de goede werking van gember. Bedankt voor de lekkere recepten. Wat ik wil toevoegen is dat ik elders gelezen heb dat het gemberpoeder veel sterker, dus effectiever is dan de verse gember. Sindsdien gebruik ik geen verse gember meer maar strooi ik op bijna al mijn etenswaren poeder uit het potje. Ik lees in uw artikel dat u meest verse gember gebruikt. Wat is uw hierover uw mening?

Odette Koenen
Door

Odette Koenen

op 11 Apr 2016

Hallo Marjolein, dank voor je artikel. Ik was al zeker 3 weken, ook al tegen een ontsteking in mijn knie als gevolg van een lichte vorm van artrose, veel gember aan het gebruiken. Ik doe elke ochtend een halve bio citroen in de blender met een flink stuk klein gesneden gember en drink dit in een groot glas. Daarnaast was ik al een maandje heel veel curcuma aan t gebruiken, elke avond in een glas plantaardige melk een koffielepel volgens een methode die ik op internet had gevonden. En ik merk absoluut dat het helpt! Net 4 dagen tijdens een stedentrip heel veel gelopen en geen centje last! Heerlijk. Je vroeg in een ander bericht over je nieuwe boek of er nog suggesties waren om over te schrijven. Een artikel over de goede eigenschappen van curcumine is misschien ook een idee. En of het nu de gember of de curcumine of de combinatie is.... Bedankt nogmaals voor alle goede artikelen!

ed
Door

ed

op 11 Apr 2016

Bedankt voor deze info kan ik erg goed gebruiken.

Jo Figeys
Door

Jo Figeys

op 11 Apr 2016

Ik pers een plakje gember in de lookpers uit, net als look. Makkelijk, lekker al het sap eruit.

Anita Deijnen
Door

Anita Deijnen

op 13 Apr 2016

Mooi artikel Marjolein..ik gebruik dagelijks gember..bijvoorbeeld in minthy marocan thee of vers geraspt over fruit.... fruit met een pittig vleugje van gember.

karin
Door

karin

op 13 Apr 2016

Hoeveel heb je dagelijks nodig aan gember?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Apr 2016

Beste Karin, zo veel als je wilt! Het gaat niet zozeer om de hoeveel maar om het feit dat je gember eet en gebruikt.

Brenda
Door

Brenda

op 15 Apr 2016

Heerlijk gember in heet water, maar (helaas) tijdens de overgang (opvliegers!) niet echt aan te raden. Zo jammer want ik hou enorm van de smaak!

Agnes
Door

Agnes

op 15 Apr 2016

Vraagje; ik ben gek op gember maar een aantal maanden geleden ermee gestopt omdat bleek dat ik galstenen had. De galblaas en de stenen zijn 4 weken geleden verwijderd. Wat denkt u, kan ik weer gember gaan gebruiken, of is dit blijven af te raden?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 May 2016

Een beetje gember kan geen kwaad maar ik zou geen grote hoeveelheden gebruiken.

Monique de Held
Door

Monique de Held

op 15 Apr 2016

Inmiddels ben ik dol op gember! Om de dag kook ik plakjes gember in een pannetje Met 1,5 liter water. Afkoelen in een fles in de koelkast. Heerlijk en makkelijk om zo gekoeld te drinken of te mengen met koffie, thee of vruchtensap...Verse gember inderdaad door de knoflookpers en dan door een verse jus de orange of andere vruchtensap.Verse gember door veel roerbakgerechten met rijst.....Laatste recept is verse rabarber koken met natuurlijk stukjes verse gember!

Corrie Schuytvlot-Schoumans
Door

Corrie Schuytvlot-Schoumans

op 20 Apr 2016

Dank je voor deze info, ik hou van gember.

Annemarie
Door

Annemarie

op 16 Apr 2016

Even een vraag, ik hou op zich weleer van gember maar las kortgeleden dat je met een te hoog cholesterol liever geen gember kan nuttigen? Of vergis ik mij misschien?

Laura
Door

Laura

op 17 Apr 2016

Gember thee maken, een paar stukjes verse gemberwortel laten trekken met een beetje kaneel erbij, evt. zoeten met honing. Een heerlijk drankje als je verkouden bent...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 May 2016

Juist wel. Maar probeer het uit en kijk wat het met je doet. Jouw lichaam heeft altijd gelijk.

Willy
Door

Willy

op 31 Oct 2016

Is dat waar van die cholesterol ? Dat je dan beter geen gember kan nemen

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Beste Willy, ik weet niet wat je hebt gehoord hierover, maar gember is juist erg goed bij een hoog cholesterol. Het kan helpen om het 'slechte' LDL-cholesterol te verlagen.

Janneke
Door

Janneke

op 18 Apr 2016

Heel mooi verhaal Marjolein ga het zeker proberen. Laat weten wat ik er van vind

Heeringa
Door

Heeringa

op 24 Apr 2016

Drink al maanden verse gemberthee. Sinds kort eet ik nu ook de daarvoor gebruikte gember daarna op. Merk lichamelijk geen enkel verschil, vind het gewoon lekker. Wel leuk te lezen dat het toch Mogelijk goed voor de gezondheid lijkt te zijn. (Ps op reactie hierboven ook ik heb een veel te traag werkende schildklier maar verdraag gember dus goed)

Gerrit
Door

Gerrit

op 27 Apr 2016

Is dit alleen voor vrouwen of kunnen mannen deze gemberrecepten ook proberen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Apr 2016

Beste Gerrit. Natuurlijk kunnen mannen dit ook proberen. Gember heeft deze eigenschappen dus of het nu een man of vrouw is maakt in dit geval niet uit :-)

jildau
Door

jildau

op 20 May 2016

Dag Marjolein, Ik ben benieuwd waar je deze informatie vandaan hebt. Kun je dit onderbouwen met wetenschappelijk bewijs?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Jun 2016

In de tekst staan heel veel links naar de betreffende wetenschappelijke onderzoeken.

Corry
Door

Corry

op 28 Apr 2016

Op mijn pakje gemberthee van Piramide staat dat het de bloeddruk kan verhogen....de mijne is al te hoog. Is dat met verse gember ook het geval?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 May 2016

Als je hiervoor bloedverdunners gebruikt is het even oppassen. Maar een hoge bloeddruk kan in sommige gevallen juist verminderen met gember. Gebruik het en hou je bloeddruk zelf in de gaten zou ik zeggen, dan weet je het.

Tonny van Scheppingen
Door

Tonny van Scheppingen

op 28 Apr 2016

Ik gebruik al 2 jaar iedere dag verse gember ,door smorgens een thermoskan te vullen met verse gesneden gemberplakjes en kokend water ,ik drink dit dan in de loop van de dag leeg .steeds een kop thee als ik dorst heb !ik voel me hier goed bij! Ik heb artrose door mijn hele lichaam .rug handen en voeten ,maar met veel beweging is het in de hand te houden!

Ageeth
Door

Ageeth

op 28 Apr 2016

Ik maak thee met plakjes gember en wat steranijs , heerlijke combinatie

Florence Casteleyn
Door

Florence Casteleyn

op 01 May 2016

Gember gebruik ik al jarenlang! ik ben er gek op in de kruidenthee, ik doe er flink wat in de theepot (plakjes), ik ben ook een indo. Wat je ook kunt doen is een glas gekookt water, kaneelpoeder toevoegen, biologische honing (theelepel), en wat gember, gezond is het ook

Patricia
Door

Patricia

op 06 May 2016

Ik maak regelmatig een thee van Gember en hibiscus en dat is een perfecte drank voor het lichaam. Alleen niet aan te raden bij een lage bloeddruk.

Ineke
Door

Ineke

op 11 Jun 2016

Ik snijd er met een scherp, glad mes hele dunne plakjes van en doe dit op mijn broodje kaas, 's morgens. Heerlijk pittig.

ria
Door

ria

op 11 Jun 2016

ik gebruik ook al een hele tijd gember als thee maar ook zo rauw goed voor je hoofdpijn en als je een opgeblazen gevoel heb in het begin een beetje scherp maar daar wen je wel aan als kind at ik koekjes met gember bij me oudste zus geleerd en vind het nog steeds lekker ik wil geen gewone thee meer raadt het iedereen aan zeker met hoofdpijn migraine.ik gebruik liever dit als al die medicijnen alleen me schildklier medicijnen zou ik ook graag ver ruilen voor plantaardig iets maar durf er zelf niet zo maar aan te beginnen slik al 11 jaar tyrax als ik dat geweten had was ik er niet aan begonnen me schildklier werkt te traag 6 weken in het ziekenhuis gelegen voor gebroken rug en toen deed me schildklier heel erg weinig en toen aan de medicijnen heeft lang geduurd voor het weer goed was

maurice
Door

maurice

op 09 Oct 2016

Kan je gember gebruiken als gastritisch cronicho patient??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Oct 2016

Jazeker Maurice! Het is juist erg goed bij gastritis. Zowel vers als een gemberextract kan een goed natuurlijk middel zijn ter verlichting van symptomen van gastritis.

johan
Door

johan

op 29 Oct 2016

ik had vaak last van opgezwollebuik en galsteen. sinds ik citroen met gember als thee drink, heb ik geen last meer van. ik raad iedereen aan.

Corry
Door

Corry

op 31 Oct 2016

Het zal wel een domme vraag zijn, ook al bestaan die niet....het gebruiken van gember is gezond...maar HOE gebruik ik het, oftewel, hoe maak ik er thee van enzovoort, wat is de verhouding, zodat het in elk geval werkt? Alvast bedankt voor de receptjes!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Nov 2016

Gember kan je bijvoorbeeld door je avond-eten gebruiken. De hoeveelheid is helemaal afhankelijk van wat jij lekker vindt. Voor thee geldt hetzelfde. Een paar schijfjes gember even laten koken in een liter water en je hebt thee. Je kan hier nog kaneel en andere kruiden aan toevoegen. Ook hiervoor geldt dat de hoeveelheid afhankelijk is van wat jij lekker vindt.

vanessa
Door

vanessa

op 05 Nov 2016

Helpt gember thee gemaakt van verse gember tegen reflux?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Jazeker Vanessa, gemberthee kan goed helpen tegen maagklachten zoals reflux en zuurbranden.

vanessa
Door

vanessa

op 12 Nov 2016

dank u wel. ik drink reeds 2weken actief verse gember en nog steeds zoveel snot en slijm. waar ligt dat aan denkt u?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Nov 2016

Beste Vanessa, als je een flink griep hebt dan is het een kwestie van uitzieken. Gember kan hierbij wel ondersteunen tot herstel. Maar als je je zorgen maakt over het feit dat je nog zoveel snot en slijm hebt raad ik je aan even naar je huisarts te gaan. Hier kan ik helaas niets over zeggen.

J van Dorp
Door

J van Dorp

op 31 Oct 2016

Ik lees steeds plakjes gember en koken. Ben helaas geen kookgenie vandaar misschien een wat onnozele vraag. De wortel schil je die eerst voordat je plakjes snijdt? Hoeveel plakjes voor kleine pot thee heb je nodig? Moet het water eerst een tijd koken of kan je gewoon kokend water in pot doen met de plakjes gember er in en tijdje laten staan? Dank voor de reactie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

De gember hoeft niet geschild te worden bij het koken voor thee, maar het mág natuurlijk wel. Wat de hoeveelheid betreft: Het hangt er heel erg vanaf hoe sterk je de thee lekker vindt. Probeer eens uit met bijvoorbeeld 4 plakjes voor een kleine pot thee (4 a 5 dl). Laat het water met de gember erin ongeveer 10 minuten koken. Proef wat je ervan vindt en pas het aan met meer of minder gember als je het nog niet sterk genoeg of juist te sterk vindt.

Ingrid
Door

Ingrid

op 01 Nov 2016

Heeft gekonfijte gember óók nog enige waarde? Vind het heerlijk als tussendoortje en het lijkt te helpen tegen misselijkheid.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Ha Ingrid, dat kun je natuurlijk doen als je het lekker vindt en er baat bij hebt, maar het zit wel bomvol suiker. Dat is dan eigenlijk wel weer jammer...

Simons
Door

Simons

op 21 Dec 2016

Hoeveel gember mag je in 1 liter doen? Is helft van een gember voldoende?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Jan 2017

Het is geen kwestie van 'mogen'; het gaat om wat je lekker vindt. Bovendien zijn gemberwortels zeer verschillend in grootte, je kunt dus niet spreken van 'een gember' want de ene knol is veel dikker en groter dan de andere. Maar begin gewoon met een stukje van een paar centimeter dik en een paar centimeter lang. Als je de smaak dan te flauw vindt ga je meer gebruiken, vind je het te sterk doe je de volgende keer minder!

yolande
Door

yolande

op 21 Nov 2016

Ik doe ook vaak gember in de thee. Je mag toch gewoon de stukjes uit de thee opeten daarna of krijg je dan teveel gember binnen ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Nov 2016

Beste Yolande, natuurlijk mag dit. Je kan nooit teveel gember binnen krijgen. Dus lekker opeten :-).

Letty
Door

Letty

op 10 Jan 2017

Volgens mij kan je wel teveel gember binnen krijgen, als je de hele dag door gemberthee driinkt en nog stukjes op eet. Je gal, je lever of alvleesklier krijgt op z,n donder? Overal waar (te) voor staat is niet goed dacht ik. Gr. Letty

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Jan 2017

Natuurlijk blijft het altijd het best om veel te variëren Letty en niet van één bepaald voedingsmiddel heel erg veel te gaan eten. Dat geldt ook voor gember. Met 'volop gebruikten' bedoel ik dat het gunstige effecten kan hebben bij veel kwaaltjes, niet dat het een wondermiddel is dat je de hele dag door kunt eten of drinken.

Petra
Door

Petra

op 06 Jan 2019

Dag Marjolein, hoeveel gram gember mag je nu in 1 ltr thee doen. Is dit anders als je het in een salade doet? Of mag het beide. Ik drink de thee dan over de hele dag verspreid. (iedere dag) ook lees ik wel eens dat 2 gram per dag al genoeg is . zelf gebruik ik 20 gram en voel me daar goed bij.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

20 gram gember per dag is wel heel erg veel Petra! Gelukkig ondervind je geen bijwerkingen maar die kunnen wel optreden. Het maximum aan inname van gember wordt gesteld op ongeveer 4 gram. Bijwerkingen kunnen zijn maagproblemen of diarree. Bij bepaalde aandoeningen moet je ook voorzichtig zijn met gember, zoals bij galproblemen en hart- en vaatziektes, of als je bloedverdunners gebruikt (gember verhoogt de bloedstroom). Misschien is het wel beter om toch eens te minderen, het is nooit goed om al te veel van één voedingsmiddel binnen te krijgen, hoe gezond het op zich ook is.

NeelvHerwaarden
Door

NeelvHerwaarden

op 01 Dec 2016

Ik heb gember ontdekt op de biologische site en doordat ik gezonder en bewuster wil leven zoek ik ook heel vaak voor biologische oplossingen bij problemen van arthrose en overgewicht , hoesten en maagproblemen en griep. Het helpt mij soepeler bewegen bij mijn heftige arthrose en geeft daarbij een betere doorbloeding . En het werkt super , dankjewel Marjolein ook gebruik ik het altijd in een mie gerecht van wokgroenten en kip van internet , echt heerlijk , alles zeer aan te raden.

Sandra
Door

Sandra

op 03 Dec 2016

Hallo allemaal Ik knijp elke dag in mijn thee een stukje gember uit met de knoflookpers en krijg dan zo het verse sap. Heerlijk!

Mirjam
Door

Mirjam

op 10 Jan 2017

Hallo Marjolein. Vandaag heb ik mijn uitslagen van de huisarts gekregen. Ik heb al een tijd last van opgezwollen vingers en verdikte gewrichten in mijn vingers. Nu blijkt dat mijn bloeduitslagen goed zijn heeft mijn arts me doorgestuurd naar de gynaecoloog. Ze denkt dat het overgangs gerelateerd is, en dat was ook ook steeds mijn gevoel. Ook is mijn LDL cholesterol ineens hoger dan het eerder was. Ik ben blij dat ik hier goede tips zie staan, en hoop mijn klachten hiermee te kunnen verminderen!

Tini de winter
Door

Tini de winter

op 11 Jan 2017

Goeie tips ga het zeker proberen.

Popje
Door

Popje

op 13 Jan 2017

Ik mis nog een hele belangrijke... het schijnt goed te zijn voor je libido!

Annie
Door

Annie

op 17 Jan 2017

Gember raspen, water toevoegen en tien min. tegen de kook aan laten trekken. Naar smaak zoeten met honing (ik gebruik manuka honing). Het geheel in een thermoskan doen. Door de dag gebruiken als thee. Even zeven als je het in een glas giet. Is een heel goed middel tegen slijmbeursontsteking. Ik deel dit vanuit eigen ervaring.

Annette Both
Door

Annette Both

op 20 Jan 2017

Ik heb pas ergens een recept gevonden van gemberthee(mengsel): met zwarte peper, (ceylon)kaneel, kruidnagel, citroensap en curcuma en blokjes gember uiteraard;) Dit roer ik lekker door elkaar in een weckpotje en neem er 's avonds een schepje uit met een theelepel(zeef) en doe dit in mn theeglas, erg lekker en hoop dat het mijn chronische longklachten onder de knie houdt.

Jason
Door

Jason

op 02 Feb 2017

Geweldig spul, ik ben een aantal weken geleden begonnen met het dagelijks maken van een shake in de ochtend en voel me beter dan ooit. Ingredienten per persoon: 400ML koud water, stuk gember ter grootte van je duim, halve citroen met schil, theelepel kaneel en kurkuma poeder, een takje rozemarijn en wat honing om het wat zoeter te maken. Dit alles een minuutje in de blender en opdrinken maar. Het heeft een vrij sterke smaak waar je even aan moet wennen. Roer het drankje tijdens het drinken door anders drijft de pulp naar boven en dat smaakt wat minder.

susan
Door

susan

op 10 Feb 2017

Hallo, ik las ergens iets over oppassen met galblaasproblemen, dan niet teveel gember gebruiken. Ik heb vroeger galstenen gehad en mijn galblaas is verwijderd, mag ik dan toch gewoon thee maken van en paar plakjes gember. Hoe vaak mag ik het gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Feb 2017

Het klopt dat je moet oppassen met gember als je galblaasproblemen hebt Susan, dat staat ook in dit artikel! Een beetje kan geen kwaad waarschijnlijk, je kunt het uitproberen maar wees voorzichtig. Individueel advies kan ik zomaar niet geven, wil je precies weten wat voor jou goed is, raadpleeg dan een arts.

maria
Door

maria

op 25 Feb 2017

ik drink s avonds een bakkie thee met 3 plakjes gember, tegen artrose, hoest, opgeblazen gevoel, voor me hersens, tegen misselijkheid soms, bij verkoudheid, met paardenbloemthee (tegen artrose), lekker, : ) maria als ik last heb van puisten, of andere ontstekingen, neem ik 3 plakjes kurkuma in mijn thee. Maar ik kook t niet. Ik doe t gewoon in mijn thee, en laat t ff trekken.

anneke
Door

anneke

op 24 Apr 2017

Ik wil het ook gaan gebruiken en kijken of de pijnen wat minder worden

Fons Huysmans
Door

Fons Huysmans

op 27 Feb 2017

wat als je geen schildklier meer hebt en je wil gember proberen ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Mar 2017

Dat kun je het beste met je arts overleggen, ik geef geen persoonlijke adviezen, zeker niet als er medische zaken meespelen. Maar in principe kunnen mensen met een trage schildklierwerking (dus waarschijnlijk ook als je helemaal geen schildklier hebt) juist wel goed gember gebruiken.

B.w.b.
Door

B.w.b.

op 08 Jun 2017

Vanochtend bij de groentezaak hoorde de groenteboer mij hoesten. Een "blaffende" hoest. Hij gaf me gember mee. Nog nooit gebruikt en wist niet wat t zou doen. Zo meteen maar even proberen!

W.m Noorthoek
Door

W.m Noorthoek

op 28 Jun 2017

Ik heb een pilletje lage bloedverdunners ,mag ik dan 1 kopje gember nemen en dan om een dag een pilletje ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Jul 2017

Ik kan dat niet beoordelen, daarom staat ook in mijn blog dat je bij gebruik van bloedverdunners over het eventueel nemen van gember even met je arts zou moeten overleggen.

Hilly
Door

Hilly

op 29 Jun 2017

Ik kook een plakje gember mee met de wortelen ,daar worden ze heel erg smakelijk van ,beetje geitenkaas en tijm erbij als ik het ga eten mmmmmmmmm

Elly Vlutters
Door

Elly Vlutters

op 29 Jun 2017

Ik begrijp dat verse gember beter en lekkerder is, maar hoe zit het met gemberpoeder? Soms is dat gewoon handiger, kán het een alternatief zijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Jul 2017

Ja dat kan wel. Gemberpoeder is ook heel gezond.

Brit
Door

Brit

op 01 Jul 2017

Is het waar dat je meer opvliegers krijgt tijdens de menopauze als je gemberthee drinkt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Jul 2017

Zoals ook in het artikel staat kan dat inderdaad Brit, dus het best kun je het gewoon eens uitproberen. Merk je dat je meer last van nachtzweten of opvliegers krijgt dan kun je beter geen gemberthee nemen.

Freda aalders
Door

Freda aalders

op 23 Jul 2017

Ik heb een whiplash en ben gestopt met pantoprazol voor de maag en drink elke avond 2 koppen gemberthee. En na 17 jaar heb ik nu voor het eerst een boek gelezen zonder pijnstillers. En al 3 weken geen pijnstillers meer gehad. Slikte voor heen 6 a 8 per dag. Ben erg blij dus hoofdpijn gemberthee.

Magda van Biljouw
Door

Magda van Biljouw

op 24 Jul 2017

Goeiemorgen ik wil graag beginnen met gember thee vanwege de gezonde tips maar mijn vraag is ik heb af en toe last van brandend maagzuur en vooral s,nachts kan ik dan evengoed gemberthee drinken en wanneer dan het beste en is 1 kopje per dag voldoende hoor het graag!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jul 2017

Ja hoor Magda, het is juist goed bij brandend maagzuur. Hoeveel je nodig hebt hangt van jou zelf af! Misschien is 1 kopje genoeg, misschien heb je meer nodig.

frans
Door

frans

op 30 Sep 2017

tip gember in de knoflookpers en je hebt in een paar seconden verse gemberthee

Yvette
Door

Yvette

op 25 Nov 2017

Mijn gal is weggenomen wegens een galsteen, zou ik verse gemberthee mogen drinken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Nov 2017

Dat moet gewoon kunn Yvette, het enige waar je misschien mee moet oppassen is met veel vet en zeker met gefrituurd voedsel, maar dat raad ik sowieso voor iedereen af!

Mieke
Door

Mieke

op 10 Dec 2017

ik drink thee van verse gember , en ben mijn gal sinds jaren kwijt !

Anneke willemsen
Door

Anneke willemsen

op 25 Jan 2018

Mijn galblaas is verwijderd mag ik gem berthee drinken

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2018

Beste Anneke, wat jij wel en niet mag na een specifieke operatie kan ik niet beoordelen, ik ben geen arts! Maar over het algemeen is gember dus uist erg gezond. Ben je er onzeker over vraag dan aan je arts. Of je kunt het uitproberen en goed voelen wat het met je doet. Als je het idee krijgt dat het niet goed valt dan niet meer gebruiken.

Karin Klaris-Kwint
Door

Karin Klaris-Kwint

op 27 Nov 2017

Ik drink bijna dagelijks verse gember thee en ik vind het heel lekker om het extra sterk te drinken ... het helpt mij geweldig bij m'n fibromyalgie ...

Airin Wimpel
Door

Airin Wimpel

op 12 May 2018

Heerlijk die gember latte❣ ik heb het net geprobeerd❣

Roberti
Door

Roberti

op 16 May 2018

Ik maak altijd ijsblokjes van verse gember-sap en kurkuma, even laten ontdooien in een wortelsapje en wat peper er om. makkelijker kan niet! :)

Dorothee
Door

Dorothee

op 07 Aug 2018

Ik schil schijfjes met een dunschiller en gooi ze in een kan met ijskoud water, is dat net zo goed als kokend water?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Aug 2018

Het vrijkomen van de smaak en de gezonde stoffen uit de gember gaat sneller en makkelijker als je het eerst kookt. Natuurlijk kun je het laten afkoelen, in de koelkast zetten en alsnog lekker koud drinken als je wilt.

Trijntje Lambers
Door

Trijntje Lambers

op 27 Oct 2018

Nu lees ik dat als je bloedverdunners gebruikt je geen gemberthee mag drinken En als ik de bloedverdunners laat staan mag het dan wel.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Oct 2018

Hallo Trijntje, je mag nooit zomaar je bloedverdunners laten staan hoor. Doe alles in overleg met je arts. Want deze heb je niet voor niets gekregen.

Puck
Door

Puck

op 06 Nov 2018

Ik ben gek op gember maar het nadeel vind ik de donkere aanslag op je tanden, zeker als je zoals ik wat slechter tandglazuur hebt. Alleen poetsen helpt dan niet. Heeft iemand een idee hoe dat te voorkomen of te verhelpen is?

Ineke Hoedemakers
Door

Ineke Hoedemakers

op 07 Jan 2019

Hallo Marjolein, ik heb gelezen dat de combinatie van gember en bepaalde medicatie bijv. Medicatie tegen een hige bloeddruk, een verkeerde werking kan hebben. Weet jij daar iets van?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

Het is waar dat je bij hart- en vaatziektes of andere medische aandoeningen waarbij bloedverdunners of bloeddrukmedicijen gebruikt worden moet uitkijken met gember, omdat het de bloedcirculatie verhoogt en de bloeddruk verlaagt. Op zich is het juist goed tegen een hoge bloeddruk, maar de combinatie van bloeddrukmedicijnen met gember kan ervoor zorgen dat de bloeddruk ineens juist te laag wordt.

Frits W. van Dijk
Door

Frits W. van Dijk

op 20 Jan 2019

Mijn vrouw en ik gebruiken al jaren gember omdat mijn moeder dat aanried. We zijn in de tachtig en het gaat goed met ons. Daarbij zal de gember wel meehelpen, denken we. Iedere ochtend een flinke klodder 'bakgember' in 250 cc naturel yoghurt met flink zemelen. Lekker en gezond.

jannie
Door

jannie

op 05 Aug 2019

Altijd al was mijn eerste drankje 's morgens, een halve liter ,iets opgewarmd, water met het sap van een halve citroen. Sinds kort voeg ik daar een eetlepel vers geraspte (biologische) gember en een half theelepeltje honing aan toe. Heerlijk!! Een blijvertje voor mij.

J Troost
Door

J Troost

op 23 Sep 2019

Ik ga het gebruiken van gember zeker proberen maar idd even overleg plegen met mijn huisarts ivm hoge bloeddruk en medicatie!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2019

Dat is inderdaad een slim plan Jolanda, eerst even overleggen met de arts. Succes!

Dirk Hoogkamer
Door

Dirk Hoogkamer

op 16 Feb 2020

Mijn zoon kwam ermee opdraven en liet me weten dat het erg gezond is, ja ik vind het heerlijk en drink om de paardagen een flesje gembersap. Ik voel me er goed bij zeker nadat ik de artikelen heb gelezen met meer informatie.

Ineke
Door

Ineke

op 23 Nov 2020

Ha, ik gebruik al langer (bij vlagen) gemberthee... vooral veel betere stoelgang en ook gewichtsverlies. Soms vergeet ik de gemberthee, maar nu ik zwanger ben van ons 5e kindje en ook misselijk werd, dacht ik weer aan de gemberthee. En yes! Het werkt echt! Weinig last van de misselijkheid gehad! Had ik dat bij de vorige zwangerschappen maar geweten!

Ben
Door

Ben

op 04 Mar 2021

Sinds ik Gember thee drink heb ik steeds minderlast van vast zittend slijm waar ik altijd veel last van had juist op mijn stembaden had ik last het is 60% verbeterd echt een aanrader regelmatig bij de dokter geweest en kreeg codeïne tabletjes mee dit is het medicijn en drink nu elke dag gember thee

Renata
Door

Renata

op 30 Mar 2021

kun je ook te veel gemberwater drinken? Ik drink zon 2 liter water uit een kan waarin een aantal gemberschijfjes zijn toegevoegd

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2021

Net als met alle andere voeding en supplementen is het altijd zaak om niet te overdrijven, ook niet met gember, ook al is het nog zo gezond. Een teveel aan gember kan klachten geven zoals maagklachten, opgeblazenheid, winderigheid en maagzuuroprispingen. Een teveel kan dus juist die klachten verergeren of opnieuw doen ontstaan die bij een normale hoeveelheid juist weggaan of verminderen. Het kan ook je bloeddruk te veel verlagen of je bloed verdunnen. Oppassen dus als je duizelig wordt of als je al bloedverdunners gebruikt. Als je dus de klachten krijgt die ik hierboven noem kan het aan een teveel liggen. Ik kan dat zo niet beoordelen omdat ik niet weet hoeveel gember er in je water gaat en wat jouw tolerantieniveau is.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!