Het grote cholesteroldoolhof: laat je niet misleiden!
8 min. leestijd

Het grote cholesteroldoolhof: laat je niet misleiden!

Ik hoor het overal om me heen: vrouwen die géén verzadigde vetten eten én/of medicijnen gebruiken om hun cholesterolniveau te verlagen. Iedere keer als ik het hoor gaan mijn nekharen overeind staan want ik wéét hoe slecht beiden zijn voor je vitaliteit en gezondheid. Er zijn veel mythes rondom cholesterol en vetten. Hoogste tijd om aandacht te besteden aan de vele misleidende informatie hierover. Lees het, verdiep je er verder in en trek je eigen conclusies. En vervang alvast die ongezonde margarine door gras/roomboter!

Cholesterol: moeder van je hormonen en veel meer

Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam zelf aanmaakt in je lever. Cholesterol is de grondstof voor een reeks van belangrijke hormonen waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol en DHEA.

Je lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof voor al je lichaamscellen; zonder cholesterol is het niet mogelijk om nieuwe celwanden en zenuwvezels te maken.

Daarbij is het essentieel voor de opname van vitamines A, D, E en K. Cholesterol is ook nodig voor de productie van vitamine D en galzuren. Het is de belangrijkste grondstof van myeline: de stof die je zenuwcellen beschermt. Het als “slecht” bekend staande cholesterol, LDL-cholesterol, is de enige stof die cholesterol in de mitochondriën van je cellen kan brengen.

Ongeveer 60% van je hersenen bestaat uit cholesterol.

Zonder cholesterol kun je niet helder denken. Dit lijstje over de noodzaak van voldoende cholesterol in je lichaam kan ik een stuk langer maken maar ik laat het hier even bij.

cholesterolverlagers natuurlijk

Cholesterol is een lichaamseigen, onmisbare stof

Kortom: cholesterol is een onmisbare stof in je lichaam.

Daarom zorgt een gezonde lever voor zo’n 75% van de benodigde cholesterol in je lichaam. De overige 25% moet je uit je voeding halen door het eten van gezonde vetten. Als je ze te weinig eet gaat je lever er méér van produceren. Waarom zou je lichaam een stof produceren als het slecht voor je zou zijn? Dat is niet logisch.

Twee grote mythes die de vuilnisbak in moeten

Er bestaan twee grote mythes rondom cholesterol:

  1. Het eten van (verzadigde/dierlijke) vetten zou het cholesterol in je bloed verhogen en daardoor zorgen voor een hoog risico op hart- en vaatziektes. Daarom worden we door iedereen geadviseerd om het eten van (verzadigde/dierlijke) vetten te beperken.
  2. Een gemeten hoog cholesterolgehalte in je bloed zou het risico op hart- en vaatziektes verhogen, dus als je een hoog cholesterolgehalte in je bloed hebt dan word je door je arts geadviseerd om medicijnen te gebruiken om het te verlagen.

Inmiddels wordt langzaam duidelijk dat beide stellingen, hoe hardnekkig ook, NIET WAAR zijn. Ik ga je deze én komende week laten zien dat:

  1. Het eten van verzadigde/dierlijke vetten NIET zorgt voor verhoging van cholesterol in je bloed
  2. Het eten van verzadigde/dierlijke vetten ook NIET zorgt voor hart- en vaatproblemen
  3. Een hoog cholesterolgehalte in je bloed OOK NIET zorgt voor hart- en vaatproblemen; het cholesterol komt deze problemen juist repareren
  4. Het daarom NIET verstandig is om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken (in 99% van de gevallen)
  5. Je zelf heel veel kunt doen om je hart en bloedvaten gezond en vitaal te houden (maar niet door gezonde vetten te schrappen)

Ik weet dat ik hiermee nogal wat beweer, maar er zijn honderden wetenschappers die deze stellingen ondersteunen. En gelukkig komt er ook hier en daar een dappere arts te voorschijn die eindelijk durft te zeggen dat we 30 jaar lang misleid zijn. Ik zal je volgende week aan hem voorstellen.

Verzadigd vet eten verhoogt NIET je cholesterol

cholesterol verzadigde vetten

Nog steeds wordt verkondigd dat het eten van vet voedsel en dan met name de verzadigde vetten (dierlijke vetten van vlees, vis en zuivel) je cholesterol zou verhogen. Als je echter zoekt naar onderzoeken die dit bewijzen dan zul je nauwelijks iets vinden. In tegendeel: er zijn tientallen onderzoeken die er juist op wijzen dat het eten van vet voedsel het cholesterolgehalte helemaal niet verhoogt.

  1. In de 60er jaren van de vorige eeuw trokken twee onderzoeksteams naar Kenia om daar de Masai en de Samburu te bestuderen. De mensen uit deze stammen drinken namelijk liters vette kamelenmelk en koeienmelk en eten kilo’s vlees. Ongeveer 60% van hun calorie-inname bestaat uit verzadigd vet. In tegenstelling tot wat men verwacht had bleek hun cholesterolniveau extreem laag te zijn. (Cardiovascular disease in the Masai: J of Atherosclerosis Research 1964;4:289-312).
  2. Een ander team onderzoekers van de Universiteit van Michigan ondervroeg 2000 personen gedetailleerd over hun eetpatroon en vergeleek hun cholesterolniveaus. De lage-cholesterolgroep at net zoveel verzadigd vet als de hoge-cholesterolgroep (Am J Clin Nutr 1976; 29:1384-1392).
  3. Zo zijn er tientallen onderzoeken (1) te vinden. Er is géén serieus, wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het eten van verzadigde vetten leidt tot verhoging van cholesterol in het bloed. Opmerkelijk, niet?

Vetten eten verhoogt NIET het risico op hart- en vaatziektes

Toch staat het eten van verzadigd, dierlijk vet bijna gelijk aan hart- en vaatziektes. We moeten vetarm eten. Dit beweren tenminste onze artsen, onze overheid, onze gezondheidsfunctionarissen, onze voedingsindustrie en veel voedingsdeskundigen. Maar is dit wel het geval? Heeft het eten van vetten wel invloed op hart- en vaatziektes?

Er zijn in Amerika twee grote studies onder vrouwen gedaan: de Nurses Health Study (2) en het Women’s Health Initiative (3). De Nurses Health Study (een 100 miljoen dollar kostend onderzoek!) verzamelde eetgewoonten en gezondheidsuitkomsten van meer dan 200.000 vrouwen gedurende tientallen jaren. Het Women’s Health Initiative valt onder de gouden standaard in voedingsonderzoek: gerandomiseerd klinisch wetenschappelijk onderzoek onder een zeer grote groep. Bij deze studie werden de eetgewoontes en gezondheidsuitkomsten van ca 49.000 vrouwen 8 jaar lang gevolgd om te kijken wat de uitwerking was van een vetarm dieet op het risico op o.a. borstkanker en hart- en vaatziektes.

De conclusies van beide studies sloegen in als een bom: een vetarm dieet vermindert NIET het risico op hart- en vaatziektes.

We worden al 30 jaar misleid

feiten en fabels over cholesterol

Als je je er, net zoals ik, in gaat verdiepen dan zul je tot de conclusie komen dat veel wetenschappers al afstand hebben genomen van de angst-voor-vet-mythe. Een belangrijke beschouwing die ik hierover vond is van de prominente voedingswetenschapper Frank Hu van de Harvard School of Public Health (Journal of the American College of Nutrition, Vol. 20,1, 5-19, 2001). Ik citeer: “In toenemende mate wordt nu erkend dat campagnes voor vetarm eten gebaseerd zijn op heel weinig wetenschappelijk bewijs en dat ze mogelijk onbedoelde gevolgen voor de gezondheid hebben gehad”. Veel studies die op zoek gingen naar het verband tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziektes hebben dit verband niet kunnen vinden. Wat de risico’s van cholesterol in voeding betreft stellen de onderzoekers dat vast dat er “een zwak en niet significant positief verband is tussen cholesterol in voeding het risico op hart- en vaatziektes”. Ook stelden ze vast dat er weinig bewijs was voor een verband tussen een hoge consumptie van eieren en een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Het eten van (verzadigde) vetten verhoogt dus NIET het cholesterol in je bloed en het verhoogt ook NIET het risico op hart- en vaatziektes.

Zouden we dan misschien minder vetten moeten eten om af te vallen, want obesitas is een groot probleem aan het worden. Het bovengenoemde onderzoek van Frank Hu kwam er na een grote overzichtsstudie achter dat ook dáár geen overtuigend bewijs voor gevonden was. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat we met elkaar dan nog steeds geloven dat we geen vetten moeten eten? Want bovengenoemd onderzoek werd gepubliceerd in 2001.

Een familiair/erfelijk  te hoog cholesterol is een gecompliceerder verhaal. Dit is doorgaans niet met voeding op te lossen helaas. Medicijnen zijn dan soms nodig. Maar is dit bij jou niet het geval, dan heb je met voeding en leefstijl hier zeker een positieve invloed op.

De grote belangen rondom de vet-mythe

Ieder jaar geven we minstens  50 miljard dollar uit aan door de voedingsindustrie vetvrij of vetarm gemaakte voedingsmiddelen zoals margarines, sausen,  koekjes, dranken, allerlei zuivelproducten enz enz. Dit allemaal om ons zogenaamd te beschermen tegen een te hoog cholesterol in ons lichaam en dus tegen hart- en vaatziektes. Er zijn dus hele grote belangen betrokken bij het in stand houden van het cholesterol-sprookje want het genereert een mega-omzet. De voedingsindustrie zal nooit zeggen dat we al 30 jaar op het verkeerde been staan en dat ons ongezonde producten worden voorgeschoteld. Dit zou ten koste gaan van hun winst. Winstmaximalisatie van de industrie gaat helaas niet samen met gezondheidsmaximalisatie voor ons.

En hoe zit het dan met onze medici? In 1927 ondersteunden artsenverenigingen in de VS met een paginagrote advertentie dat het roken van Lucky Strike sigaretten gezond was. Je mag één keer raden wie deze advertentie betaalde. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw bleven medici volhouden dat roken niet aantoonbaar slecht was voor je gezondheid. Je mag nog één keer raden wie ze dat influisterden. Toen het publiek er duidelijk niet meer intrapte, zijn uiteindelijk ook de medici “om” gegaan. Eenzelfde traject hebben we naar mijn mening te bewandelen als het gaat over de effecten van cholesterol en vetten op je gezondheid. Artsen: word wakker zou ik zeggen!

Onze kinderen sterven op jongere leeftijd dan wij

De wetenschappers roepen en schrijven het al vele jaren dus wél, maar helaas hebben zij onvoldoende geld achter zich om ons, het grote publiek, te kunnen bereiken. Mijn conclusie is dat we zelf op onderzoek moeten uitgaan, onszelf goed zullen moeten informeren en hier onze eigen conclusies uit moeten trekken. Want dat we het ook niet van onze overheid en artsen hoeven te hebben is inmiddels wel duidelijk.

We zijn de afgelopen 30 jaar steeds méér cholesterolarme producten gaan eten waar de zogenaamde ongezonde vetten uit zijn gehaald.

We worden in dezelfde 30 jaar echter steeds dikker en ongezonder en hart- en vaatziektes staan bovenaan het lijstje doodsoorzaken.

Bedenk hoe opmerkelijk dit is. Voor het eerst in de geschiedenis van de mens daalt de gemiddelde levensverwachting; de verwachting is nu dat onze kinderen jonger zullen overlijden dan wij. Bedenk hoe dramatisch dit is.

Het verhaal is nog niet af. Volgende week vertel ik je waar het hoge cholesterol in je bloed wél vandaan komt, wat het doet in je lichaam en waarom we gezonde vetten juist heel hard nodig hebben. En ik vertel je waar de hart- en vaatziektes dan wél vandaan komen. Lees dit in mijn blog deel 2. Wil je ondertussen meer weten over gezonde vetten lees dan mijn blog: Vijf redenen voor vrouwen om meer vetten te eten. Wil je meer lezen over de cholesterol-mythe lees dan vooral het boek van Dr Uffe Ravnskov: Feiten en fabels over cholesterol. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

http://www.ravnskov.nu/references/#039

https://en.wikipedia.org/wiki/Nurses’_Health_Study

https://en.wikipedia.org/wiki/Women’s_Health_Initiative

Pandora
Door

Pandora

op 07 Jun 2013

Er is veel meer in de wereld wat ons misleid... Zoals voorgeschreven medicijnen, 'light' producten en alle E-nummers.Door het boekje, 'Wat zit er in uw eten?', te lezen, weet ik dat ik alles uit de supermarkt nu te ontwijken. Doe mij maar vers eten, i.p.v. al die voorverpakte dingen met conserveringsmiddelen en suiker...In twee maanden ben ik heel makkelijk 10 kilo afgevallen, eindelijk ben ik op weg naar mijn eigen gezonde gewicht. De eerste 8 kilo zijn er afgegaan, alleen al door gezond eten! Nu sport ik ook voor een betere conditie en sterkere spieren. Het doet mij goed.Een link naar het boekje over de E-nummers: http://www.bol.com/nl/p/wat-zit-er-in-uw-eten/1001004005600642/

Wilma
Door

Wilma

op 07 Jun 2013

Heel fijn om te lezen , wat mijn lichaam al van nature aangaf ,, ik werd steeds zieker van diverse cholosterol verlagende pillen , en was erg blij dat ik op een keer zo ziek bij de internist aan kwam dat ze ervan schrok en zei stoppen met die pillen ,, kwaliteit van leven is beter dan kwantiteit ,, en nu lees ik dat het goede nieuws is dat ik ook zonder die pillen niet meer zo heel bang hoef te zijn voor die kwantiteit.. het geeft natuurlijk geen garanties , maar ik voel mij wel beter door het stoppen van cholesterol verlagers. Groetjes, Wilma.

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Jun 2013

Wat ben ik blij met een huisarts die GEZONDE voeding adviseert en niet gelijk met pillen slikken komt! Ik ben inmiddels overtuigd van het effect! Bizar hoe die voedingsindustrie werkt...

Yolanda
Door

Yolanda

op 07 Jun 2013

Hallo allemaal,IK ben dubbel erfelijk belast !!! Mijn moeder had tegen de 12, mijn oma 10. En mijn hoogste was 8.. Met door op mijn voeding te letten kreeg ik het niet naar beneden, het ging vaak zelf omhoog. Dus er zat niks anders op dan,pillen!!! Heb 2 soorten gehad zo beroerd ervan . Nu heb ik anderen met alleen het stofje erin om het Cholesterol te verlagen. En perfect !!! Wel innemen voordat ik me bed in gaat , dus tanden poetsen en pil innemen helemaal top . Kan zelfs alles eten met maten. Galblaas 1,5 jaar geleden verwijderd ,Zwaar ontstoken vol met keien!!! moes

moeskoetie
Door

moeskoetie

op 21 Jan 2014

hallo Yolanda, je zegt dat je nu een middel hebt met alleen een stofje tegen te hoge cholesterol. het zou wat betekenen als je ook de naam van dit middel hier weergeeft, anders hebben we weinig aan je info. grt moeskoetie

lilian
Door

lilian

op 04 Dec 2014

ik ben heel benieuwd welke medicijnen je dan nu slikt. (ik ben ook erfelijk belast met hypercholesterolemie FH kortweg, en slik nu zocor 40.)

Monique
Door

Monique

op 23 Mar 2015

Hallo, mijn dochter is erfelijk belast van vaders kant en zij had op haar 14e jaar al n cholesterolwaarde van 12. Vanaf die tijd slikt zij dus al cholesterolverlagende medicijnen en is onder controle bij het AMCRotterdam. Zij is nu 33 jr en altijd moe. Geldt voor erfelijk belaste mensen ook het bovenstaande verhaal? En wat slikt jij Yolanda voor medicijn dat de vervelende bijwerkingen niet heeft? Alvast dank voor t advies.

Yolanda
Door

Yolanda

op 07 Jun 2013

Hallo allemaal,IK ben dubbel erfelijk belast !!! Mijn moeder had tegen de 12, mijn oma 10. En mijn hoogste was 8.. Met door op mijn voeding te letten kreeg ik het niet naar beneden, het ging vaak zelf omhoog. Dus er zat niks anders op dan,pillen!!! Heb 2 soorten gehad zo beroerd ervan . Nu heb ik anderen met alleen het stofje erin om het Cholesterol te verlagen. En perfect !!! Wel innemen voordat ik me bed in gaat , dus tanden poetsen en pil innemen helemaal top . Kan zelfs alles eten met maten. Galblaas 1,5 jaar geleden verwijderd ,Zwaar ontstoken vol met keien!!! moesten binnenwaards vergruist worden ppppfff pas toen kon de galblaas eruit.Groetjes Yolanda

anita
Door

anita

op 06 Aug 2013

waarom wil jij je cholesterol omlaag hebben??

ineke
Door

ineke

op 02 Sep 2013

Beste Yolanda, Waarom zou je in hemelsnaam je cholesterol naar beneden willen hebben. Hoog cholesterol past dus bij jouw familie en daar is niets mis mee. Lees eens een boek van Chris Masterjohn of luister via Youtube naar een interview met deze geweldige wetenschapper.

Magda
Door

Magda

op 02 Feb 2014

Graag zou ik erop willen wijzen dat cholesterolverlagende medicijnen na vele jaren gebruik wel degelijk een levensverlengend effect kunnen hebben. In mijn familie komt fh voor en daarom slik ik al 18 jaar statines. Ik heb geen last van noemenswaardige bijwerking en ben op dit moment op 65jarige leeftijd kerngezond en energiek volgens mijn eigen waarneming. Dit in tegenstelling tot velen in mijn familie eaar vroeg overlijden en hartkwalen meer regel dan uitzondering was. De berichtgeving op deze site is wel erg eenzijdig en negatief over medicijnen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Bij familiar te hoog cholesterol zijn medicijnen inderdaad noodzakelijk. Maar de strekking van mijn verhaal is dat het veel te vaak wordt voorgeschreven om de verkeerde reden. Bovendien wordt de werkelijke oorzaak niet aangepakt en daar gaat het mij om.

Meelezer
Door

Meelezer

op 24 Feb 2015

Ik heb ook een familiair te hoog cholesterol, de zwaarste type. ApoE ApoE genoemd. Ik weigerde statine, voorgeschreven door de medisch-specialisten, vanwege zware bijwerkingen. M'n cholesterol zat op een enorm hoge waarde van 15 tot 20. Ik heb waarschijnlijk daardoor een herseninfarct gekregen, waar ik gelukkig goed uit ben gekomen.. Na m'n herseninfarct ben ik Rode gist rijst gaan gebruiken met geweldige resultaten!! Door het gebruik van Rode gist rijst en het stoppen met eten van dierlijke vetten is m'n cholesterol gezakt naar 4.5... Dierlijke vetten kunnen wel degelijk in bepaalde gevallen, zoals bij mij, je cholesterol sterk verhogen..

liana
Door

liana

op 22 Jul 2015

FH heeft te maken dat men te weinig LDL transportwagentjes hebben om cholesterol te vervoeren. Om even in Jip en Janneke taal te spreken. Cholesterol kan zichzelf niet vervoeren en heeft een transportwagentjes nodig.en deze mensen maken te weinig LDL transportwagentjes aan. Er zou onderzoek moeten komen waarom zij deze niet aanmaken. En hier iets aan doen. Lees cholesterolhype. Bij bieb zullen ze hem ook hebben.

Leon
Door

Leon

op 15 Aug 2015

Ik slik een jaar statines heb al drie soorten gehad,na mijn beroerte.Ik werd continue moe,geen energie spierkrampen.Elke dag opstaan alsof ik 10 kilometer had gelopen.Als contra-indicatie ben ik Q10 gaan slikken,magnesium en calcium,dat hielp ten dele.Maar de vermoeidheid bleef. Ik ben in discussie gegaan met de internist hierover,die zei daar moet je maar aan wennen.Als 53 jarige een conditie van iemand van 90,dat kun je toch niet menen.Dus ben ik gaan internetten en al gauw kwam ik vergelijkbare bloggs tegen en het boek de cholesterol mythe.Dus na mijn laatste afspraak met de internist,mooi cholesterol,2,4 conditie 0. Ik ben in conclaaf gegaan met mijn huisarts en die kende het boek de cholesterol mythe ook.Dus na lang gezeur en proberen slik ik nu viscapsules omega 3,6 en 9 300 mg.Ik slik nog steeds Q10 100 mg.Maar geen statines meer.De cholesterol blijft laag 4 is mijn natuurlijke waarde,maar mijn energie is terug.De spierkrampen zijn weg en de revalidatie van de beroerte gaat met grote sprongen vooruit.Ik heb besloten geen statines meer te slikken ik kijk wel naar wat gezond is,maar eet gewoon normaal,niet vetarm meer.Mijn energie neemt nog steeds toe. Wat statines in een jaar hebben aangericht begint nu te herstellen. 1 op 15 heeft deze klachten en dat is behoorlijk veel,maar toch blijft de geneeskunde middelen voorschrijven waarvan zij zelf het effect nog niet weten.In twee landen zweden en japan blijkt dat mensen met een hoog cholesterol gezonder leven en met hoog lees rond de 6.Onze maatstaf van 2,5 is nergens op gebaseerd,is is geen enkele studie die met dat getal naar buiten komt.Het is een verzinsel van de pharmacie.Je word behandeld voor een getal,niet hoe jij je voelt,dat moet niet kunnen.

Margriet
Door

Margriet

op 07 Jun 2013

Wat een eye-opener is dit !!

marlies
Door

marlies

op 07 Jun 2013

ik hou van je :)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Jun 2013

In het boek: "eet vet, word slank" (aanrader) las ik hoe het verhaal dat verzadigde vetten je cholesterol omhoog brengt vandaan komt. Ze gingen dit namelijk testen op konijnen. Ze gaven konijnen verzadigde vetten en hun cholesterol schoot omhoog. Logisch, want konijnen zijn herbivoren en verzadigde vetten horen niet bij hun dieet. Wij mensen zijn geen konijnen.

ineke
Door

ineke

op 07 Jun 2013

je hebt het meegekregen in je bloed van je ouders alleen met goede voeding kan je beperken .

Riky
Door

Riky

op 07 Jun 2013

Weer prachtig verwoord. Bedankt voor alle inspanningen

Mauritza de Waal
Door

Mauritza de Waal

op 08 Jun 2013

Wat een geweldig artikel. Echt een eyeopener.

Jannie
Door

Jannie

op 08 Jun 2013

Dit is al jaren bekend bij de lezers van de wekelijkse nieuwsbrief van Ron Fonteine! www. leefbewust.com. Zelfs moedermelk is verzadigd vet!

Yvonne Wouters
Door

Yvonne Wouters

op 09 Jun 2013

Wat ben ik blij met jou. Mijn cholesterol gehalte ligt net iets boven de grens. Nog niet nodig om iets mee te doen. Maar nu weet ik dat ik daar dan niet in mee zal gaan. En inderdaad, voldoende gezonde voeding staat boven alles. Zo zie je maar weer,....... ik ben benieuwd naar je volgende verhaal.....

Annie Bergsma
Door

Annie Bergsma

op 05 Aug 2014

Ik zou graag willen weten wat de grenz is, ook dat word door sommige artsen anders gezien. alvast bedankt

Gertie
Door

Gertie

op 09 Jun 2013

Hallo Marjolein, Allereerst mijn complimenten voor je prachtige website. hier hebben we wat aan. Fijn, dat je het over cholesterol gaat hebben. Dat had ik je al willen vragen. Ik heb nu al een aantal jaren het boek van Prof. Dr. Walter Hartenbach, de cholesterolleugen. Het was voor mij een openbaring. Ik heb het gelezen als een roman. Mijn huisarts heeft het wel van mij geleend gehad, maar ik weet niet in hoeverre hij hier iets mee heeft gedaan. Zelf weeg ik rond de 50 kg, eet naar mijn gevoel supergezond en mijn cholesterol was in december 9. Het was een gestreste maand en dan maakt het lichaam meer cortisol aan en daar is weer cholesterol voor nodig. Daarbij was mijn bloedsuiker te laag en om dat in goede banen te leiden is ook weer cholesterol nodig. (Kon pas prikken om 13.30 uur), dus ook dat moest mijn lichaam oplossen middels cholesterol. Daar wordt niet naar gekeken in de reguliere geneeskunde. Ik ben wel eens in België naar een lezing geweest van Dr. Steenkiste en zij citeerde exact uit het boek van Dr. Hartenbach (Cardioloog). Hij heeft talloze brieven geschreven naar ziekenhuizen en instanties hierover, dus hij timmert behoorlijk aan de weg. Zolang als de cholesterolmaffia nog vrij spel heeft, kunnen de reguliere artsen ook niet anders als de mensen maar pillen voorschrijven. Maar nu de zorgverzekeraars een preferentiebeleid hanteren, kan het wel zijn, dat in de toekomst de cholesterolverlagers aan banden wordt gelegd en er meer onderzoek hiernaar komt. Dit is waar ik op hoop. Ik wens je heel veel succes, vooral ook met je cholesterolverhaal en wacht in spanning de het volgende blog af. Vriendelijke groetjes Gertie Lemmens

Arie. Ducaat
Door

Arie. Ducaat

op 09 Jun 2013

een prima blog en ga zo door. en er zijn nog veel meer publicaties over joris drie pinter b.v.b de witte sloper waar allerelei ziektes aan te wijten zijn botontkalking vooral bij vrouwen, darmkanker astma bronchitis enz..dit is te vinden op internetgroet Arie

Annelies Pronk-Verboom
Door

Annelies Pronk-Verboom

op 10 Jun 2013

Goeiemorgen allemaal, Gezien de vele reacties is dit dus een item wat erg leeft. En terecht. Ik kom er, onder andere door sites als deze, ook steeds meer achter hoe we misleid worden door de industrie, de medici. Wat ik hierbij wel heel erg vindt is dat dit het vertrouwen in dit soort mensen, die we toch soms echt ook nodig hebben, heel erg wordt beschaamd. We gaan daardoor een wantrouwende houding krijgen ten opzichte van alles en dat is ook weer niet goed voor het lichaam: stress. Hoe gaan we hiermee om? Niet eenvoudig vind ik.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jun 2013

Hallo Annalies, loslaten, ook oordelen over andere mensen. Je eigen pad bewandelen en voelen wat goed voelt voor jou. We zitten allemaal in meer of mindere mate vast in de systemen die we om ons heen hebben gebouwd. Het vraagt dapperheid en kracht om hier wat losser van te komen. Ieder heeft daar zo zijn/haar weg in te bewandelen. Geen stress van krijgen!

Marise
Door

Marise

op 08 Oct 2013

Dank je wel Marjolein, voor deze tip. Ik volg je waardevolle informatie met genoegen. En met ongenoegen over de misleiding, op tal van vlakken. De inzichten zijn pijnlijk en geven een gevoel van machteloosheid. De inzichten bevestigen wel mijn persoonlijke ondervindingen wat betreft voeding en medicijnen. En dat is voor mij ook heel belangrijk. Fantastisch, jouw website. Marise

Joke
Door

Joke

op 06 Nov 2013

Wat te doen als je tryglycerine te hoog is. Die van mij is op dit moment 18 . De waarde die de medische wereld hanteert is 1,2. Ik lees daar weinig over. Volgens mijn dokter is dat nog slechter dan te hoog cholesterol . Deze is op dit moment 8.5. Neem sinds kort op aanraden van de arts weer Atorvastatine Ranbaxy. Voel mij daar niet goed mee. Wie heeft een tip ?Groetjes Joke Groenman

Tosca
Door

Tosca

op 24 Jan 2014

Ik heb een cholesterol waarde van 15 (erfelijk ) en slik die pillen ook. Voel me er ook waardeloos door. Heel veel spierpijn.

cornell
Door

cornell

op 15 Jun 2015

die spierpijn begon bij mij in de kuiten. Na 2-3 weken kon ik niet eens meer lopen van de pijn. In sommige medicijnen tegen hoge cholestrol zitten spierafbraakstoffen. Zo ook in die van mij. Ik moest meteen van de internist stoppen met deze medicijnen en na 2 maanden was ik weer pijnvrij. De rode rijst gisttabletten van vitalize zijn nu de vervanger en die hielpen ook de waardes van mijn cholestrol te verlagen

Ineke
Door

Ineke

op 28 Feb 2014

Er zijn diverse Choresteroldragers (zie ze als vrachtwagens) die t cholesterol vervoeren in je bloed. Chylomicronen, VLDL (very low density lipoproteine, LDL en HDL (high density lipoproteine). Chylomicronen zijn fluffy en bevatten voornamelijk triglyceriden, met wat cholesterol. Hoe meer koolhydraten je eet, des te meer triglyceriden. Uit suiker wordt door je lichaam triglyceride en cholesterol gemaakt. Een te hoog triglyceride gehalte in je bloed, is niet wenselijk. Misschien dat de blog van Dr James Carlson je meer duidelijkheid kan geven. Het is superingewikkeld. Wat je in ieder geval moet weten is dat er in je spijsverterings organen van alles met je voeding wordt gedaan. Het lastige is dat het eindproduct van je spijsvertering niet meer lijkt op wat je gegeten hebt. Zo maakt je lichaam van de suiker die je eet, vet rondom je organen, je buik, billen en bovenbenen. Je moet dierlijk hard vet eten om dit vet uit de suiker, weer om te kunnen zetten in energie. Zolang je echter suiker (lees koolhydraten) blijft eten in andere vorm dan uit groente en een beetje rijp fruit, zul je dit opgeslagen vet niet omzetten in energie. Chris Masterjohn is ook een aanrader om te volgen maar ook dat is helaas in t Engels.

mariet
Door

mariet

op 14 Oct 2014

heel veel pillen geprobeerd veel ellende en nu aan de cholesterol evenwicht verkrijgbaar bij de tuinen misschien ander merk maar is ook via internet te verkrijgen merk is vitalize het zijn rode gist rijst extract monacolin k -10 mg

Mirjam
Door

Mirjam

op 10 Jun 2013

Wat fijn dat je dit artikel schrijft. Heb zelf een paar jaar terug te horen gekregen dat mijn cholesterol te hoog zou zijn. Ik heb alles gelezen over cholesterol wat je maar kunt lezen. Een ware studie. En ja Marjolein het klopt helemaal wat je schrijft en vast ook het stuk wat nog komt. Als je er echt in verdiept dan ontdek je dat de zaken heel anders zijn. Alleen zo moeilijk om anderen te overtuigen die toch aan de statines gaan. boeken van Hartenbach, Malcolm Kendrick en Uffe Ravnskov. De moeite waard om te lezen als je nog twijfels hebt n.a.v. dit stuk van Marjolein.

sabine
Door

sabine

op 10 Jun 2013

Ik ben blij ik de laatste tijd naar mijn gevoel heb geluisterd. Heerlijk alles gegeten waar de juiste vetten inzitten. En hoe onbewerkte het eten is, hoe lekkerder ik het vind. Al is dat alleen maar doordat ik nu geen last meer heb van de wisselende suikerspiegel. Wel lastig als anderen blijven roepen suiker en niet teveel vet eten. Als zich zouden voelen hoe ik me nu voel zullen ze zeker omzijn. Ga zo door met deze blog! TOP! Sabine

wil
Door

wil

op 11 Jun 2013

De wereld draait al eeuwen op propaganda en manipulatie. In stand gehouden omdat wij denken dat zij het beter weten. Maar word wakker! We leven al een aantal jaren in het informatie tijdperk. Hiërarchie zal verdwijnen en kennis zal zich gaan delen in razend tempo. Maar dat neemt niet weg dat alles maar als waarheid en/of leugen gezien moet worden.Dank je wel voor dit artikel. Super interessant. Kan niet wachten op het vervolg.

Astrid Davidzon
Door

Astrid Davidzon

op 12 Jun 2013

Dank je Marjolein! Eigenlijk riep mijn moeder dit vroeger al. Ik ben bijvoorbeeld grootgebracht met roomboter. Zij wilde niet eens op schoolkamp mee als er margarine of halvarine op brood moest. En ze kreeg haar zin, haha!Benieuwd naar deel 2.Zonnige groet, Astrid Davidzon

Xara
Door

Xara

op 29 Jun 2013

Erfelijk hypercholesterolemie komt omdat deze mensen geen genoeg ldl vrachtwagentjes hebben. Cholesterol moet namelijk worden vervoerd door een lipoproteine of zoals ik even in jip en janneke taal schrijf een vrachtwagentje. Mensen die erfelijk zijn belast hebben geen genoeg ldl vrachtwagentjes. Er zou beter een onderzoek moeten komen hoe het komt dat deze mensen geen genoeg ldl vrachtwagentjes maken. ipv daarvan krijgen deze mensen een statine die het cholesterol weliswaar verlaagd,maar het probleem dus niet oplost.

sabine
Door

sabine

op 30 Jun 2013

Xara, typisch dokters, kijken niet naar de oorzaak , wel geven ze een pilletje voor de symptomen (vb. ik had spastische darm was van de stress maar sinds ik gluten laat heb ik er geen last meer van), wat kreeg ik een pilletje waar papaver in zat om te kalmeren, komaan zeg, en mijn dokter zegt me al meer dan een jaar dat ik cholesterolverlager moet nemen, was nochtans gezakt van 8 naar 5,5 door mijn voeding aan te passen

C
Door

C

op 15 Feb 2014

Sabine; heb jij ook FH of gewoon de normale hoge cholesterol?

C
Door

C

op 15 Feb 2014

XARA helemaal mee eens, ik heb namelijk ook FH en ik heb 10 jaar medicijnen geslikt. Totdat ik ineens meer ging lezen over de juiste (natuurlijk en biologische) voeding, gezonde vetten,genoeg bewegen/sporten e.d. En ook omdat ik geen gif meer in mijn lichaam wil, slik ik sinds vorig jaar geen medicijnen meer. Dat heeft mijn cholesterol gehalte geen goed gedaan toen ik in december moest prikken. Daarom ben ik er sinds januari nog meer mee bezig, door middel van geen tarwe meer te eten (brood buik boek) en eet nu op aanraden van een alternatieve arts haverzemelen. Ik ben benieuwd of het werkt...andere tips zijn ook van harte welkom! Alleen is het mij nog steeds niet duidelijk of statines slikken moet omdat het in je gen zit? Helaas is dat nergens te vinden, maar misschien zoals je zegt moeten we ons meer verdiepen in de LDL waardes van ons lichaam.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Lees de twee boeken die ik noem in het artikel, daar zal je veel uit leren. Ook als een hoog cholesterol gehalte een familiaire aandoening is.

Ineke
Door

Ineke

op 28 Feb 2014

Je kunt misschien je lezeressen op t spoor zetten van Dr Natasha Campbell McBride. Er is namelijk nog een hele belangrijke erfelijke factor ..... je darmflora. Ook wel je tweede hersenen genoemd.

Ineke
Door

Ineke

op 23 Jul 2013

Hallo Marjolein. Dank je wel voor de informatie. Nu de artsen nog over de streep. Toen mijn cholesterol te hoog werd kreeg ik cholesterolremmers voorgeschreven. Je begrijpt het al, ik werd ziek van de spierpijn. Ben toen gaan lezen wat mij mankeerde. Ik ben gestopt met de cholesterolremmers en ben natuurlijke middelen gaan gebruiken en minder suiker. (snoepen) Ik voel me veel fitter nu. Ben bij de arts geweest het ging heel goed met mij , totdat ik vertelde dat ik opgehouden was met de cholesterolremmer. Toen lag er weer een andere cholesterolremmer voor mij klaar. Die ik dus ook niet inneem. Dit is een gevecht. Groetjes Ineke.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jul 2013

Misschien tijd voor een andere huisarts Ineke? Wellicht past een natuurarts beter bij je.

ingrid
Door

ingrid

op 15 Nov 2013

Goede tip , een natuurarts, dun gezaaid hier in het zuiden tegen de Belgische grens aan, en vaak geen overeenkomst met de verzekering zodat je voor je hele gezin én veel ziektekosten betaald én ook nog consulten contant betaald..

simonne
Door

simonne

op 30 Jul 2013

Prachtig dank je Marjolein ik zelf eet altijd roomboter lekker

Carla
Door

Carla

op 31 Jul 2013

dankjewel Marjolein ik zelf eet altijd roomboter lekker en altijd vers uit de moestuin zonder gif heerlijk.dank je

c krijgsman
Door

c krijgsman

op 27 Aug 2013

Heb gelukkig een natuurlijke" aversie tegen al die kunstmatige voeding, dus gewoon roomboter, suiker, volle melk, geen of heel weinig frisdrank en altijd verse groente eventueel met zelfgemaakte saus. Nu ik dit lees ben ik heel blij met die "aanstellerige" aversie :)

ineke
Door

ineke

op 02 Sep 2013

Oeps, de suiker zou ik weglaten uit je rijtje. Suiker is welke vorm dan ook is puur vergif.

Tineke
Door

Tineke

op 29 Oct 2013

En hoe zit het met " oersuiker"? Dit is ongeraffineerde suiker. Ik heb het gebruikt in een appeltaart.

John
Door

John

op 11 Mar 2016

Blijft suiker, dus weg ermee.

Bert
Door

Bert

op 28 Aug 2013

JE ZOU HET MET JE HART KRIJGEN NA DIT TE HEBBEN GELEZEN oorzaak: geld geld geld en nog eens geld daar laten ze je zo voor dood gaan de fabrikanten van die pillen.

Giselle
Door

Giselle

op 15 Oct 2013

Veel wist ik al maar lees steeds meer handige info waarvoor bedankt. Zullen we dat Voedingscentrum maar afschaffen? :) Boekje heb ik al weggegooid :)

Anique
Door

Anique

op 12 Nov 2013

Jippie, vanaf vandaag eet ik dus die smerige Becel niet meer!

Ank
Door

Ank

op 24 Nov 2013

Ik zie van Joke een vraag over te hoge triglyceriden waardoor het uiteindelijke cholesterol te hoog is. Mijn probleem is exact hetzelfde alhoewel niet zo hoog als die van Joke. Maar ik zie geen antwoord terug op haar vraag. Wie heeft antwoord op de vraag of te hoge triglyceriden wel heel slecht zijn of dat dat ook meevalt?

Jan &Gonny Damminga
Door

Jan &Gonny Damminga

op 10 Dec 2013

Lees ik in het blad MMV D'r Moerman vereniging. Lange tijd was men van mening dat het eten van eieren een ongunstige invloed had op de cholesterolspiegel in ons bloed. Maar het is een fabel!! zie uitgave MMV no 10 dec 2013

Yvonne
Door

Yvonne

op 31 Dec 2013

Vorig jaar was ik bij een dietiste voor advies ivm mijn lever. Het eerste wat ze zei was: "ik mag het niet zeggen maar stop met becel en smeer dun roomboter". Ik doe dat dus al een tijdje, ik slik geen cholesterolpillen en ben 64 jaar, gebruik kokosvet en olijfolie, eet pindakaas en biologische volvette kaas en mijn cholesterol is niet omhoog gegaan. Ben wel iets aangekomen maar dat is te verwaarlozen

L Derckx
Door

L Derckx

op 31 Dec 2013

Ik slik al 25 jaar statines, het cholesterol ging wat omlaag, maar niet voldoende. Iedere keer als ik op controle ging bij de huisarts na een bloedtest, kreeg ik te horen je kookt nog veel te goed. Ik at de groente zo uit water zonder te stoven met boter. Ik heb tegen de dokter gezegd U moest het maar eens proberen te eten. Maar gelukkig door de informatie van jou ben ik gestopt met de statines. Ik ben weer herboren en voel me weer uitstekend. Wat hebben ze ons bang gemaakt. Dit bericht over cholesterol stuur ik door aan mijn familie.

Astrid Markus
Door

Astrid Markus

op 14 Jan 2014

Hallo Marjolein, Bedankt voor dit leerzame artikel. Ik at ook becel maar nu al twee weken roomboter. Pindakaas op zijn tijd, geen suiker, halfvolle melk alleen eet ik te veel brood. Ik heb speltbrood geprobeerd maar dat werd ik toch zat dus probeer ik drie volkoren boterhammen en een banaan af en toe een ei of kipfilet, verder probeer ik koeken te minderen, ik vind dat nog steeds moeilijk omdat mijn kinderen lekker zitten te smullen. Succes met je volgende artikel , ik kijk er naar uit groetjes Astrid.

Erna Wijma
Door

Erna Wijma

op 21 Jan 2014

Hallo, Heb met veel interesse dit artikel gelezen maar.....vind het toch moeilijk. Ook ik heb al jaren een te hoog cholesterol en slik daar medicijnen voor. Ik doe veel op het spirituele en alternatief gebied en ben dan ook 2x gestopt met de medicijnen. 1x het boek van water toegepast. Andermaal door eft. Etc. Ik kwam bij de dokter en mijn waarde waren nog nooit zo hoog geweest. Dus je snapt wel....zij was daar niet blij mee.....en ik schrok mij een hoedje.... De meeste van mijn familieleden zijn allemaal overleden aan hartinfarct. Dus volgens haar mag ik niet meer stoppen en is het genetisch bepaald. Toch zou ik dat wel willen als ik er zeker van zou zijn dat ook ik daar dus later geen klachten .....of erger.....van krijg.Graag reacties waar ik wat mee kan!Lvgr. Erna

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jan 2014

Mijn advies zou zijn om je hier zelf verder in te verdiepen, lees de twee boeken waar ik naar verwijs in mijn blogs: https://energiekevrouwenacademie.nl/inspirerende-boeken/boeken-over-gezond-eten-en-leven/de-cholesterol-leugen-prof-dr-walter-hartenbach/ https://energiekevrouwenacademie.nl/inspirerende-boeken/boeken-over-gezond-eten-en-leven/feiten-en-fabels-over-cholesterol-dr-uffe-ravnskov/ Kijk wat je met je voeding kunt verbeteren en bespreek dit met je huisarts. Het kan zijn dat het genetisch is bepaald, het boek van Dr Hartenbach bespreekt ook dit. Veel wijsheid gewenst!

C
Door

C

op 15 Feb 2014

Ik lees steeds vaker dit soort verhalen over cholesterol en daar ben ik echt blij mee. Maar geld dat ook voor familiare cholesterol?? Daar word amper over gesproken.

Moose
Door

Moose

op 11 Mar 2016

Ja. Cholesterol is cholesterol.

Angelique
Door

Angelique

op 19 Feb 2014

Ik heb eindelijk de uitslag binnen van de jaarlijkse medische keuring. Na meer dan een jaar veel eieren, kokosvet, roomboter, vet vlees van schaap en lam, volle kwark en ga zo maar door te hebben gegeten, is mijn cholesterol 4.7. Laag dus. Die Unilever en andere industriele voedingsmiddelen (mafia) industrie zal wel balen dat ik hun Becel rotzooi nooit koop.

ingrid
Door

ingrid

op 21 Feb 2014

er staat idd té weinig vermeld over FHC... en dus een extreem hoog trigliceriden... arts boos omdat ik geen medicijnen slik.. ik gestrest vanwege zijn intimiderend verhaal.. Is het nu ook beter voor mij om met medicatie te stoppen? of alleen voor mensen die een beetje verhoging hebben in hun waardes? Ik eet geen suiker, alleen maar spelt.vééél groenten en sport..rook niet en drink af en toe een wijntje.. tja en nu?

Ineke
Door

Ineke

op 27 Apr 2014

Ik heb 10 jaar lang vastatines geslikt en kreeg zoveel klachten dat ik ermee gestopt ben en de spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid verdwenen. Nu is mijn cholesterol gemeten en die is 9.9 en ik kreeg onmiddellijk simvastatine 40 mg voorgeschreven. Ik had alles al gelezen over de cholesterolmaffia. Heb de bijwerkingen van simvastatine gelezen en ik ga deze tabletten echt niet gebruiken, maar ben op zoek naar een alternatief. Wie kan mij advies geven? Dank voor het meedenken!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 May 2014

Heel gezond gaan eten Ineke, vooral suikers en geraffineerde koolhydraten eruit maar ook alle chemische E-nummers. En vooral ook gaan bewegen! Daarmee zou je cholesterol normaal gesproken door gaan dalen.

Emily
Door

Emily

op 25 Mar 2016

Klopt volledig! Ik heb door het bannen van suikers, geraffineerde koolhydraten en chemische E-nummers in combinatie met dagelijks 30 minuten beweging (fietsen/wandelen) mijn cholesterol kunnen doen zakken van 288 naar 195! Zelfs door het méér eten van eieren! Iedereen was argwanend dat ik zoveel eieren per week at, maar de huisarts gaf uiteindelijk toch toe (verbeterde bloedresultaten) dat al mijn inspanningen van gezonde voeding en beweging hadden geloond!

Marlene
Door

Marlene

op 06 May 2014

Schandalig hoe je in de maling wordt genomen door de maatschappij en dat het nog toegestaan is om ermee door te gaan! Gelukkig worden we steeds bewuster en kiezen we zelf voor wat goed voor ons is. Ik ben weer erg blij met je artikel, Marjolein. Ik heb zelf een veel te laag cholesterolgehalte 1.8, maar daar wordt bijna nooit over geschreven. Bij mij uit(te) dit zich voornamelijk in depressies, boosheid, vermoeidheid en angsten. Nu dat ik heel gezond aan het eten ben, merk ik duidelijk verschil hierin. Behalve dat ik me lichamelijk beter voel, voel ik me geestelijk ook veel beter... én sterker :)

carla
Door

carla

op 29 Jun 2014

Mijn cholesterol waste hoog zo rond de 8 en de arts wilde dat ik statines zou gaan slikken, dat deed ik niet, maar na verder onderzoek kwam ik op het middel van arkophama rode rijst gist tabletten dat is natuurlijk zonder bijwerking. Na een tijdje was het echt naar beneden. Dus als je toch iets wil innemen maar geen chemische middelen is dit misschien iets...Groetjes Carla

yolande
Door

yolande

op 05 Dec 2014

De rode rijst tabletten werken goed! Mocht je toch aan de statines moeten neem daarbij q10 tabletten van Hart Vitaal 30mg om mee te beginnen. Dit om de bijwerkingen van statines te verminderen. Sowieso goed om q10 te slikken goed voor hart en bloedvaten.

nathalie
Door

nathalie

op 25 Sep 2014

Schandalig dat de mensen zo voor de gek worden gehouden! en iedereen die je het verteld zitten je aan te kijken alsof ze het niet willen geloven. Hoe heeft het zover kunnen komen? vraag ik mij weleens af..

mariet
Door

mariet

op 14 Oct 2014

ook ik heb een erfelijke cholesterol veel pillen soorten geprobeerd heel veel bijwerkingen tot ik bij de praktijk van een cranio-sacraal therapie kwam en vertelde dat ik veel ellende van de cholesterol pillen heb waarop ze vertelde er iets voor te hebben cholesterol evenwicht een rode gist rijst extract monacolin -k 10 mg mijn cholesterol is van 8.6 naar 5.1 gegaan ik heb mijn dokter er niets van verteld gestopt met haar pillen en begonnen met de cholesterol evenwicht de waarde laten prikken en ze was tevreden en ik ook .gr mariet

e-sigaret
Door

e-sigaret

op 28 Oct 2014

bedankt!

Wil Böhm
Door

Wil Böhm

op 31 Oct 2014

Ook ik kreeg te horen dat mijn cholesterol 8,5 veel te hoog was en kreeg simvistatinen voorgeschreven. Ik wil dit eigenlijk helemaal niet zeker ook omdat het cholesterolverhaal zo tegenstrijdig is. Ik heb het een week geslikt maar kreeg toen al spierpijn hoofdpijn etc. dus gestopt. Mijn vraag is is het misschien handig om rode gistrijst + q10 te gaan slikken? Uiteindelijk is het wel mijn lijf, dokter gaf aan dat mijn vaten dicht konden gaan slibben en dat ik een beroerte kan krijgen maar als je je niet goed voelt heb je toch ook geen leven meer. Ik ben wel van de natuurproducten! Eet gezond en sport wat wil je dan nog meer!

yolande
Door

yolande

op 05 Dec 2014

Wat je oppert rode rijst en q10 perfecte combo

agnes
Door

agnes

op 08 Jun 2015

ik ben ook sinds 3mnd aan de rode gistrijst in combi met q10.ik ga deze week bloedprikken voor het resultaat [wel in overleg met ha gedaan ]ik had erg veel bijwerking van de statine [6jaar gebruikt]ben benieuwd ..ik laat het weten ..heb veel beweging en rook niet en eet redelijk gezond.

Marijke van Iperen
Door

Marijke van Iperen

op 24 Feb 2015

Ik eet al ...tig jaar per dag 5 boterhammen met roomboter. Hou erg van roombotersausjes. Ben 75 jaar en mijn cholesterol is heel goed. Heb vooral veel van het 'goede cholesterol'.

Piet van Veghel
Door

Piet van Veghel

op 26 Feb 2015

Geweldig stuk, Complimenten daarvoor. Wel een beetje jammer dat je alle wetenschappers over een kam scheert. Udo Pollmer (medeauteur van mythos chlolestorin) en Uwe Knop (auteur van Hunger & Lust) verkondigen al jarenlang wat hierboven staat. Er is ook een Uilenspiegel in de maak over cholesterol.

ms. wolkers
Door

ms. wolkers

op 09 Mar 2015

Fijn deze informatie gevonden te hebben. Ik heb ook een veel te hoge colesterol. Heb 9 jaar geleden simvastin voorgeschreven gekregen en na 3 maanden geslikt te hebben was mijn triglyceriden van 200 naar 650 gestegen , De arst is enorm geschrokken en wilde een ander middel voorschrijven . Heb niets meer genomen , Heb zelf ruzie gehad met een arts en heeft me geweigert om me verder als patient te hebben.Heb mijn triglycerin nooit meer naar 200 gekregen. Woon in España en weet niet hoe de waarden in Nederland worden berekent.Ben 76 jaar en er wordt geschreven dat ik daarom nu nier problemen heb stadium 3.door dat ik te veel vet heb in mijn bloed. Je wordt helemaal gek van die artsen die direct klaar staan met het schrijven van recepten. Hier in Spanje onderzoekt een arst je niet en schrijft alleen maar recepten uit.

Annemiek
Door

Annemiek

op 25 Mar 2015

Mag ik het supplement POLICOSANOL van bv Solgar onder jullie aandacht brengen. Mijn huisarts stemde in met een trial van 3 maanden, met een bloedtest voor aanvang en na afloop van de 3 maanden. De verlaging van het cholesterol % was aanzienlijk! Dus op geheel natuurlijke wijze bereikt. Een echte aanrader lijkt me. Groeten van Annemiek

nldamp
Door

nldamp

op 28 Mar 2015

Dank voor deze nuttige reacties!

Pam Kaspers
Door

Pam Kaspers

op 16 Apr 2015

Ik heb het boek gelezen van dr. Gabor Lenkei, getiteld: "Cholesterol is niet schadelijk". De titel toont al hoe hij erover denkt. Hij heeft er ook een heel logische redenering over. Inderdaad, cholesterol kan zich in de aderen vastzetten. Maar dat is een laatste redmiddel ter reparatie van de aderen, die al slecht zijn voordat het cholesterol zich vastzet. Hij toont aan dat je dat kan voorkomen door het eten van collageenrijke voedingsmiddelen en door collageen (een speciaal eiwit) als voedingssupplement te nemen.

toos
Door

toos

op 24 May 2015

Was vanavond weer in herhaling op tv wat is slechter suiker of vet op npo 3 focus

Adri
Door

Adri

op 19 Aug 2015

Ik heb een aantal jaren pillen voor mij cholesterol geslikt,natuurlijk op aanraden van mijn huisarts. Resultaat............... dat ik niet eens meer een stuk kon wandelen en fietsen.Er zaten voor mijn gevoel geen spieren meer in mijn bovenbenen.Ben er mee gestopt en langzaam kwam het gevoel en kracht weer terug in mijn benen. Voor mij nooit meer pillen voor mijn cholesterol.Juist vanmorgen nog tegen mijn diabetesverpleegkundige gezegd.Zelf bepalen wat je wel of niet slikt,ze proberen maar wat op je uit,pas daar voor op.

Carlavk
Door

Carlavk

op 09 Sep 2015

Bij mij zit het ook in de famillie ik begon met 20mg statine per dag inmiddels naar 80 mg per dag....ik val iedere middag in slaap heb spierpijn . Ik slik het nu drie maanden moet binnenkort weer laten prikken misschien moet ik me er ook meer in gaan verdiepen als ik de berichten lees.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Sep 2015

Ik raad het je heel erg aan om je hier verder in te verdiepen. Iedere dag spierpijn en in slaap vallen is absoluut niet nodig en niet gezond.

Agnes
Door

Agnes

op 07 Oct 2015

Dag allemaal, Heb al de comments gelezen en vond het heel interessant, temeer omdat ik ook familiale hoge cholesterol heb (6.1) nu, alleen mijn slechte cholesterol is hoog de rest is goed. Doctor hier in Ierland wil me al lang op statins zetten, ik af en to geprobeert maar ik kan er niet tegen. Nu wil de doctor me naar een hart specialist sturen vanwege de cholesterol!!! Ik neem geen statins, maar heb al gedacht dat ik met die red rijst zal beginnen. De hoge cholesterol zit bij ons dus ook in de familie, mijn moeder had een beetje angina maar werd toch 89jaar, stierf van een 'stroke' (hersenbloeding?), zij stond wel op statins, dus die hebben haar niet geholpen, toch de 'stroke' niet vermeden. In iedergeval, goede informatie, dank u wel, ook voor al de reacties van iedereen.

Janny
Door

Janny

op 17 Mar 2016

Mijn slechte chol. was 1 puntje te hoog en ik kreeg ook direct statines. Daar baalde ik serieus van... Ik heb ze 1 week gebruikt en toen hoorde ik over roderijstgistcapsules en heb die gekocht. In 2 maanden tijd is mijn LDL 1,2 gezakt. Artsen schijnen verplicht te worden door de zorgverzekeraars om onmiddellijk statines voor te schrijven. Als de artsen dat niet doen worden ze gekort!! Het moet niet gekker worden! De farmaceutische industrie mag zich ook wel eens achter de oren krabben... allemaal business!

Diana van Deursen
Door

Diana van Deursen

op 08 Oct 2015

Ik heb een vraagje. Op de 50+ beurs voor de grap mijn cholestorol laten meten. Die was onder de 2.4. Te laag om hem echt goed te meten zei de mevrouw. Heb alleen niet meer kunnen vragen of dit nou goed of slecht is.

Rob en Joyce de Vries
Door

Rob en Joyce de Vries

op 08 Oct 2015

Al jaren eten m'n man en ik veel extra biologische en koudgeperste vetten. We bakken zelf ons brood (in een broodbakmachine) met veel extra kokosolie. Het is niet alleen lekker maar het brood blijft ook langer vers. Hier gaat gewoon roomboter op. Daarna nemen we dagelijks 2 of 3 volle eetlepels olie van Aman Prana. We bakken ons vlees of vis (beperkt) in de roomboter of Ghee, ook over onze zelf gekweekte biologische groenten doen we een klontje roomboter. We maken zelf onze chocolade en ja hoor weer met kokosolie en biologische cacaoboter en cacao. We zijn veel in beweging dus dat zal ook schelen, maar ons gewicht is in de loop van de jaren heel geleidelijk nog omlaag gegaan, terwijl het eigenlijk al goed was. Nogmaals is het erg van belang om koudgeperste en biologische olie te nemen. We zijn het dus helemaal eens met je adviezen.

Eric Both
Door

Eric Both

op 19 Oct 2015

Het is mij al 47 jaar bekend dat mijn cholesterolgehalte extreem hoog is. Als kind al allerlei vervelende medicatie en dieet gebruikt. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt, omdat 30 jaar geleden ook al twijfels waren over de relatie tussen cholesterol en hart en vaatziekten. Later toch maar weer eens begonnen met pillen. Het beviel mij niet en ik heb het definitief afgezworen. Twee jaar terug is er een meting gedaan in de aorta. Tot ieders verbazing bleek deze schoon. Niet te verklaren volgens de medici. Deze zou na 40 jaar dichtgeslibd moeten zijn. Ik ben ontspanningstherapeut en doe dus ook aan meditatie. Ik ben redelijk stressloos. Zou dat het geheim zijn? Ik denk dat een hoog cholesterolgehalte bij mij past, al weet ik niet precies waarom.

elly
Door

elly

op 07 Nov 2015

hallo heb ook een hoog chosterl 9.2 zit in de famile zegt de dokter ben 63 statines word ik moe van heb vorige week nog crestor geprobeerd maar las dat je daar ook suikerziekte van kan krijgen. zit er zo mee omdat ik niet meer weet wat nu goed is heb een paar maanden gelden ook rode rijst gekocht maar zijn toch ook weer statinus. ga ik die maar weer proberen.ben ook onder behandeling van een dietiste. wat moet ik doen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Nov 2015

Vraag om een second opinion bij een natuurarts of orthomoleculair arts zou mijn advies zijn.

Hans Horbach
Door

Hans Horbach

op 21 Mar 2016

Ga eens naar een homeopatische arts, dus een arts die zich later in de homeopathie heeft verdiept. Je zal verstelt staan van het resultaat!

Willie
Door

Willie

op 22 Nov 2016

Rode rijsttabletten zijn toch geen statines? Mijn echtgenoot slikt de rode rijsttabletten en heeft er baat bij en helaas heeft hij zich na veel aandringen toch laten overhalen om statines te gebruiken terwijl hij mijn argumenten ertegen en de alternatieven die ik uitzocht aannam; uiteindelijk heb ik minder invloed dan de internist is gebleken en nu leg ik de verantwoording bij hemzelf. Ook maak ik vaak gerechten met bruine rijst en 's morgens havermout met haverzemelen wat ook helpt bij het naar beneden halen van cholesterolgehalte.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Nov 2016

Beste Willie, rode gistrijst bevat inderdaad wel een stof (Monacoline K)die gelijk is aan lovastatine, dus een statine. Maar door de andere bioactieve stoffen in de rode gistrijst is dit natuurlijke middel toch voor veel mensen een betere optie met veel minder bijwerkingen dan een farmaceutische statine. Bovendien werkt de rode gist rijst niet alleen voor verlaging van LDL, maar ook voor andere problemen die in verband staan met hart-en vaatziektes, zoals verlaging van bloeddruk en verlaging van triglyceriden in het bloed en verbetering van de insulinegevoeligheid. Al met al in principe een goed alternatief voor een statine. Over het individuele geval van jouw man kan ik echter niet oordelen, ik doe geen uitspraken op medisch gebied over personen, maar hij zou het nog eens kunnen bespreken met zijn internist als hij overweegt weer aan de rode gistrijst te gaan.

Jolande
Door

Jolande

op 11 Nov 2015

Een interessant en leerzaam artikel. Ik begrijp alleen niet waarom, zoals je in een van de reacties aangeeft, bij familiair hoog cholesterol wel medicijnen noodzakelijk zijn. Wat is dan het verschil met "gewoon" hoog en is deze familiaire vorm dan wel gevaarlijk? Helpen hier andere middelen, naast gezonde voeding en bewegen, niet of niet voldoende? Ik denk dan bijvoorbeeld aan de rode rijst gisttabletten. Alvast bedankt voor je reactie en vriendelijke groet.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Nov 2015

Het kan in je genen zitten (die komen dan vaak in de familie voor) om een uitzonderlijk hoog cholesterol te hebben. Je moet dan denken aan boven de 10. Dan kan het wel nuttig zijn om hiervoor medicijnen te gebruiken.

Judith
Door

Judith

op 21 Jan 2016

Hoi, je schrijft dat er geen goed onderbouwde onderzoeken zijn die aantonen dat vetten cholesterol verhogend zijn en slecht voor je hart en je bloedvaten. Maar zijn er dan wel onderzoeken die onderbouwd aantonen dat het niet slecht is? Of zegt iedereen maar wat hij denkt dat waar is? Ik denk dat als je gevarieerd en gezond vers eet, je goed maar je lichaam luistert, je dan het beste doet.

Ook de dupe
Door

Ook de dupe

op 24 Jan 2016

Okee, ik kreeg ook van die pillen heb ze allemaal geprobeerd mar bij allen na een paar weken/maanden heel veel spierpijn, slaap, dikker worden en lui. Maar welke reden hebben dokters nu om deze rommel te geven ?? Daar zou ik graag een eerlijk antwoord op willen hebben want er moet een belang zijn en als dit geld is dan is een dokter dus niet meer iemand waar je in mag vertrouwen. Overigens verdween mijn spierpijn binnen een dag, iets wat me verbaasde, ik vertelde de dokter dat ik liever een paar jaar eerder dood wilde dan dat ik nog 10 of 20 jaar met spierpijn en andere klachten moest rondlopen want ik mis hier ook wel iets over potentie want ook dat verdween en is inmiddels weer normaal.

Bridget
Door

Bridget

op 10 Mar 2016

Wanneer spreekt men van een te laag cholesterol? Ik kan hier helaas heel weinig over vinden. Mijn cholesterol ratio is 2.5 en ben 48 jaar, volgens mijn huisarts is dit prima, maar vraag mij toch af of deze waarde te laag is, zeker naar aanleiding van alle ophef over cholesterol.Groet, Bridget

E. Smeets
Door

E. Smeets

op 17 Mar 2016

Wat gebeurt er als je een te laag cholesterol hebt?

sjef smeets
Door

sjef smeets

op 29 Jan 2018

Een zeer kritische klinisch chemicus zei tegen me, als iemand ene te laag cholesterol heeft zoek ik gelijk naar indicaties van kanker. In 80% van die gevallen was dat dan helaas een feit. er staat zelfs in de Lancet, dat een laag cholesterol levensgevaarlijk is m.b.t. het krijgen van kanker. Ik eet net als die Dokter in het blog circa 30 eieren per week. Lekker gezond

Miren Cals
Door

Miren Cals

op 31 May 2016

Hallo Marjolein, Ik probeer nog eens een reactie na te laten. Het lukt me niet vaak. Ik heb te hoge zgn slechte cholesterol. Ik ben naar de cardioloog gegaan en heb hem gezegd dat ik lijd aan fybromialgie en geen medicijnen wil slikken die mijn spieren verslappen en meer kwaad dan goed doen.Hij zei dat ik ze niet moest slikken want de kans dat ik zou sterven een een verhoogd cholesterol is minimaal. De kans dat ik aan iets anders sterf zeer groot. Ik moet wel gezond leven niet roken en niet teveel alcohol.Dat is geen probleem. Bedankt voor Uwgeweldige artikels. Groet van Miren Calse

Hans Jacobs
Door

Hans Jacobs

op 21 Sep 2016

Hoi, ik ben een man. Geldt de mythe ook voor mij? (ben vanmorgen de uitslagen van bloedtests wezen halen, te hoog cholesterol, advies diëtiste raadplegen. Doen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Beste Hans, de mythe geldt voor iedereen! Dus mannen en vrouwen hebben er baat bij om niet voetstoots aan te nemen dat cholesterol verlagen goed is, of helpt tegen hart- en vaatziektes. Onderzoek vooral zelf goed, als het kan met behulp van een (natuur)arts, wat de beste optie is.

Marijke
Door

Marijke

op 12 Oct 2016

Sinds een paar jaar volg ik zoveel mogelijk de orthomoleculaire adviezen op. Tweee jaar geleden bleken mij been aderen enigszins verstopt waardoor ik 'etalagebenen' had. Therapie van de vaat chirurg was: looptherapie bij de fysiotherapeut. Dat was geweldig. Binnen een maand liep ik stukken beter en langer en na een half jaar was ik van de therapie af en liep ik elke dag een half uur. Dezelfde specialist wilde wel dat ik statines en ascal ging slikken. Dat heb ik geweigerd. Dagelijks walnoten, wekelijks een stukje zalm en een avocado en mijn cholesterol was in een paar maanden op een voor hem aanvaardbaar niveau. Komt nog bij dat de huisarts andere normen hanteert dan de specialisten..... Door ook dagelijks een combinatie van grapefruit en sinaasappelsap te drinken (1 glas) heb ik ook de bloeddrukverlagers kunnen minderen. ik blijf natuurlijk zoeken naar verder minderen van medicijnen door andere voeding. Het geeft heel veel voldoening dat het echt werkt.

michiel peters
Door

michiel peters

op 17 Aug 2017

Zou ik ergens mijn cholestrol kunnen laten meten met zowel het LDL en het HDL cholestrol? Mijn moeder en ik zijn al een poosje bezig met koolhydraatbeperkt eten. Mijn moeder heeft diabetes en is inmiddels 20 kilo afgevallen, gestopt met insuline spuiten (69e), inmiddels ook gestopt met de glimipiride en gebruikt alleen nog maar metformine ivm haar insulineresistentie. Misschien dat dit nog kan verbeteren, maar dit heeft ook te maken met hoe lang je al diabetes hebt. Verder heeft mijn moeder bloeddruk verlagende medicijnen, welke verlaagd zijn van 60mg naar 10mg. Helaas zit er wel verschil in haar bloeddruk bij de linker en rechter arm. Ik heb bregrepen dat dit kan komen door aderverkalking. Inmiddels ben ik zelf koolhydraatarm gaan eten. (max 20-25kh p/dag) en veel meer gezonde vetten als, vlees, vis, roomkaas, slagroom(suikervrij), kaas, roomboter, eieren, zaanse mayonaise etc... Mijn bloeddruk is ligt rond de 125/70 en mijn suiker gemiddeld tussen de 5-7mmol. Dit zouden uitstekende waardes moeten zijn, ondanks dat ik veel meer vetten ben gaan eten, ben ik nog steeds aan het afvallen en ik voel me goed!! Ik ben dus erg benieuwd wat mijn cholestrolwaardes nu zijn. Zo kan ik voor mijzelf aantonen dat verzadigde vetten helemaal het cholestrol niet verhogen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Aug 2017

Beste Michiel, wat goed dat je moeder zoveel minder medicijnen nodig heeft! Fijn dat je mee bent gaan doen met gezond eten. Overigens ben ik voorstander van zoveel mogelijk groenten en fruit en matig vlees en vis. Ook doe ik niet aan 'tellen' van koolhydraten. Let goed op of je voldoende vitamines, mineralen en plantenstoffen binnenkrijgt naast de vetten en eiwitten. Cholesterolwaardes kun je bij de huisarts laten meten, maar er zijn ook online wel apparaatjes te koop om het zelf te doen. Succes!

Elma
Door

Elma

op 02 Nov 2017

Nadat een cholesterolgehalte van 13 was geconstateerd (......oeps..... 5 of 6 is al hoog, toch?) op de simvastatine gezet. Natuurlijk ben ik geen voorstander van medicijenen maar ik merk wel dat ik inmiddels zonder hijgen de trap op kan en ook dat het benauwde gevoel op mijn borst wat is verminderd.....

Tiedo
Door

Tiedo

op 22 Sep 2018

ik heb gehoord dat rode rijst pillen niet goed zijn voor 70+,klopt dit

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Sep 2018

Dat kun je denk ik niet zomaar stellen. Wat belangrijker is, is dat het een zeer goede kwaliteit rode-gistrijst moet zijn, zonder rare toevoegingen of besmetting met een schadelijke schimmel die er soms wel in voorkomt. Verder kun je je het best laten bijstaan en adviseren door een goede orthomoleculair- of natuurarts, want die kan in de gaten houden of er bijvoorbeeld contra-indicaties zijn zoals nier- of leverproblemen, of dat er medicijnen worden gebruikt die een wisselwerking kunnen hebben met de rode-gistrijst.

Marianne
Door

Marianne

op 25 Dec 2018

Kan mijn man hier ook wat mee of is dit echt voor een vrouw anders

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

Heel veel van mijn adviezen gelden net zo goed voor mannen Marianne, dat is ook op het gebied van cholesterol het geval. Je man kan er dus zeker ook iets aan hebben.

Joke Schoon
Door

Joke Schoon

op 07 Jun 2019

HOERA HOERA HOERA!!! EINDELIJK iemand die het ook ziet. We worden voorgelogen, al heel veel jaren lang. Goddank ben ik er niet ingetrapt. 11 jaar geleden op bruuske wijze statines voorgeschreven gekregen, niet geaccepteerd. Meer groente, minder brood gaan eten, gestopt met pil. Heel veel informatie over cholesterol ingewonnen en de grote leugen erachter ontdekt. Niemand die me gelooft, ze vinden me allemaal dom dat ik geen medicijnen neem. Mijn LDL is nu lager dan toen, maar niet op het (te lage) niveau dat de zgn. medici graag zouden zien (onder aanvoering van de farma- en levensmiddelenmafia). Ik voel me prima, en van mij blijven ze af. Lekker gezond en puur eten, roomboter, volle yoghurt, zoveel mogelijk eten waar niet mee gerotzooid is (en waar de industrie dus weinig aan verdient). Gebruik je gezonde verstand, mensen!

gejah
Door

gejah

op 23 Aug 2022

verstandig, hier ook. IK eet mijn hele leven al roomboter. Becel krijg ik rare dikke lippen van. Kun je zien wat een rotzooi het is. MIjn familie waren allemaal boeren. Aten alles. En allemaal rond de 95 geworden.

gejah
Door

gejah

op 23 Aug 2022

Dit roep ik dus al jaren. Maar er zijn zo weinig mensen die dit geloven. Zelfs mijn echtgenoot niet. Aderontstekingen zijn de boosdoeners waardoor het cholesterol zich in de ader ophoopt. Het kan dan niet meer doorstromen.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!