Koester je lever; die zorgt óók voor een gezond gewicht
5 min. leestijd

Koester je lever; die zorgt óók voor een gezond gewicht

Of we het nu leuk vinden of niet: we leven in een wereld vol met toxische stoffen. Hoe “schoon” je ook probeert te leven, je kunt ze niet vermijden. Koop jij af en toe nieuwe kleding? Ruik je wel eens ergens parfum of loop je af en toe rond bij Ikea of een andere meubelzaak? Haal jij adem, ook als je in een stad winkelt? Waarschijnlijk wel. Allemaal oorzaken van toxische stoffen in je lichaam. Ze zijn niet te vermijden.

Daarom is het o zo belangrijk om het belangrijkste orgaan dat zorgt voor goede afvoer van die chemische stoffen te koesteren; je lever.

Zijn toxische stoffen mede de oorzaak van overgewicht?

Het aantal chemische stoffen in onze omgeving neemt met het jaar toe: men schat dat we in de buurt van de 100.000 zitten.

Uit het laatste rapport van het Center for Disease Control and Prevention (1) over blootstelling aan chemische stoffen uit onze omgeving bleek dat iedere onderzochte persoon een cocktail van chemische stoffen in zijn/haar bloed bleek te hebben. Zelfs het bloed van de navelstreng van pasgeboren baby’s bleek tussen de 154 en 231 chemische stoffen te bevatten (2).

Er komt ook steeds meer onderzoek (3) dat erop wijst dat toxische stoffen in onze omgeving mede de oorzaak zijn van insulineresistentie en daarmee diabetes en overgewicht.

Toxische stoffen kunnen je bloedsuikerspiegel en je hormonen helemaal uit balans gooien.

Dit alles zou voorpaginanieuws moeten zijn maar helaas: niemand schrijft erover. Wil je meer weten over de relatie tussen toxische stoffen en diabetes lees dan dit artikel.

De boodschap: vermijd toxische stoffen waar je zelf keuzes kunt maken:  voeding, verzorgings-, cosmetica– en huishoudelijke producten. En minstens zo belangrijk: zorg heel goed voor je lever! Hoe doe je dat?

Een gezonde lever: belangrijke sleutel naar vitaliteit en gezondheid

Na je huid is je lever het grootste orgaan in je lichaam en dat is niet voor niks. Naast zo’n 399 andere functies heeft hij als belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat giftige stoffen worden afgevoerd. Dit zijn niet altijd toxische stoffen uit onze omgeving: het kunnen ook gebruikte hormonen of andere afvalstoffen van verschillende normale processen in je lichaam zijn. Anders hadden we waarschijnlijk niet eens een lever ontwikkeld in de loop van de evolutie!

Een gezonde lever bevat miljarden gezonde levercellen die allemaal doen wat ze moeten doen: onder andere ontgiften en er daardoor mede voor zorgen dat je een gezond gewicht houdt.

Zoals alle cellen in je lichaam sterven ze op een gegeven moment en worden ze vervangen door nieuwe levercellen. Dit is een normaal proces, niets aan de hand.

Een gezonde lever; ook een belangrijke sleutel naar een gezond gewicht

Als je niet goed voor je lever zorgt kan het gebeuren dat oude levercellen niet worden vervangen door nieuwe levercellen maar door een piepklein bolletje vet: een bolletje dat niet kan ontgiften zoals een levercel en je dus niet kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Als je lever er niet meer in slaagt om gifstoffen goed af te voeren zal je lichaam ze opslaan op een plek waar ze het minst schade kunnen aanrichten: je vetcellen. Dit is de tweede reden waarom een niet goed functionerende lever kan zorgen voor overgewicht: het niet goed kunnen afvoeren van toxische stoffen kan de oorzaak zijn van hardnekkig overgewicht. Afvallen is geen simpele kwestie van minder eten en meer bewegen. Zoals ik zo vaak zeg: het is veel complexer dan dat.

Levervetting; letterlijk een vette lever

Als zo’n 5 tot 10 procent van de levercellen zijn vervangen door vetbolletjes spreken we van leververvetting; letterlijk een vette lever dus.

Vroeger kwam dit alleen voor bij mensen die overmatig alcohol gebruikten. Tegenwoordig lopen er zelfs al jonge kinderen rond met leververvetting. Je herkent ze aan hun forse overgewicht en vaak “opgeblazen” gezicht.

Een belangrijke oorzaak hiervan is de consumptie van bewerkte voeding, zoetigheid, zetmeel en allerlei frisdranken. Vooral fructose, dat verwerkt wordt in allerlei producten, is een belangrijke boosdoener. In Amerika zijn er al kinderen van 12 die wachten op een levertransplantatie als gevolg hiervan. Hoe triest is dat?

Een vette lever is niet makkelijk te herkennen

Bij volwassenen is een vette lever niet makkelijk te herkennen. Het kan leiden tot een eindeloze reeks van klachten die ook allemaal een andere oorzaak kunnen hebben. Maar eet jij veel bewerkte voedingsmiddelen (waar in 80% van de gevallen suiker aan wordt toegevoegd), zoetigheid, zetmeel en/of snelle koolhydraten? Dan is het oppassen geblazen.

Heb je koffie nodig om je dag op te starten, zoetigheid om je door de middagdip heen te helpen en alcohol om je ’s avonds te kunnen ontspannen? Ga er dan maar vanuit dat je lever niet blij met je is.

Gelukkig is een vette lever iets wat je weer terug kunt draaien, zoals zoveel klachten en kwalen. Het helende vermogen van ons lichaam is zo gigantisch!

overbelaste lever herstellen

Waar wordt je lever blij van?

Simpel: de weg heen is dezelfde als de weg terug.

Om je lever gezond te krijgen en daarmee het ontgiftingsproces weer perfect te laten lopen is het belangrijk om de veroorzakers zoveel mogelijk te schrappen. Vermijd dus zoveel mogelijk alcohol, frisdranken, zoetigheid (vooral fructose, let op HCFS op een etiket), snelle koolhydraten en alle bewerkte voedingsmiddelen.

Waar wordt je lever nog meer blij van?

  • Start de dag met een groot glas lauw water met een scheut citroensap of grapefruitsap
  • Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima.
  • Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten. Knoflook en uien zijn aan te bevelen.
  • Eet volop groene bladgroenten; deels rauw. Verwerk ze bijvoorbeeld in een groene smoothie
  • Eet groenten uit de kruisbloemenfamilie zoals kolen, spruitjes, broccoli, bloemkool, radijs en waterkers: heel gezond!
  • Vooral broccolisprouts zijn toppers voor je lever.
  • Voeg gezonde vetten toe aan je dagelijks menu. Gezonde vetten zijn niet het probleem bij een vette lever. Lees hier wat gezonde vetten zijn. 
  • Gezonde kruiden voor je lever zijn o.a. kurkuma en gember.
  • Zet thee van mariadistel, paardenbloem of boldo of mix deze door elkaar. Groene thee is ook prima.

Focus op alles wat gezond voor je is!

Ik weet het, het is niet makkelijk je voedingspatroon om te gooien. Maar wees eerlijk en kijk naar jouw niveau van vitaliteit en gezondheid. Zou je daar best wat meer van willen en ben je niet altijd even lief voor je lever?  Neem je dan vanaf nu voor om wat beter voor jezelf te zorgen en leg je focus op alles wat wél gezond voor je is en dat is echt heel veel. Heb je belangstelling voor een detoxkuur onder professionele begeleiding lees dan hier mijn ervaringen hiermee. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat: wat doe jij om je lever gezond te houden?

Bronnen

1 https://www.cdc.gov/exposurereport/

2 https://www.ewg.org/research/body-burden-pollution-newborns/detailed-findings#.Wa1IDJNJbIE

3 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(08)60147-6/fulltext

Monica Schwab
Door

Monica Schwab

op 25 Aug 2017

Wat je ook kunt doen om je organen in Beweging te houden is een cnt Massage (chi nei tsang =organenmassage)

Adry
Door

Adry

op 25 Aug 2017

Helemaal mee eens, en goed verwoord Marjolein !

Nancy
Door

Nancy

op 26 Aug 2017

Sterke, dappere voorbeeldige Marjolein, Wat een fantastisch volledig artikel weer. Boordevol nuttige informatie en verwijzingen naar de wetenschap. Dank je wel!

Petra
Door

Petra

op 30 Aug 2017

Marjolein, hoe kun je je lever toch gezond houden als bijna alle hierboven genoemde voedingsmiddelen (fodmaps) klachten geven (opgeblazen buik en winderigheid). Ik worstel hier erg mee, maar weet dat mijn lever het ook zwaar heeft. Hoe kan ik beiden (darmen en lever) toch gezond krijgen en blij maken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Sep 2017

Beste Petra, bij een dergelijk complex probleem kun je het best de hulp en het advies van een goede voedingsdeskundige, orthomoleculair arts of darmtherapeut inwinnen. Die kan kijken welk probleem het eerst aangepakt dient te worden, zodat je stapje voor stapje je darmen heelt en je lever kunt ontgiften en ontlasten.

Wendy
Door

Wendy

op 01 Sep 2017

Beste Marjolein , vind je mails iedere x weer interessant , ook je boek gelezen, nu heb ik zelf sinds 7 mnd last van mijn tong, Gevoelig vnl vooraan, het is begonnen nadat ik de ontzuringsthee van alka ben gaan gebruiken, ook nam ik iedere ochtend water met citroensap, hier ook mee gestopt. Ook scherpe geuren voelen vervelend op mijn tong. Baal hier echt van, ben nu bij de acupunctuur. Ook bij veel praten voelt hij ook vervelend, droger. Wil toch mijn bloed een x laten testen, wat zou jij adviseren, of heb jij hier vaker van gehoord. Hoor het graag Groet Wendy

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Sep 2017

Beste Wendy, het komt zeker vaker voor en kan allerlei oorzaken hebben. Hiermee kun je het best eerst eens naar de huisarts gaan, om uit te zoeken wat de reden is.

Carmen
Door

Carmen

op 02 Sep 2017

Dank Marjolijn voor je enthousiasme, inspiratie, goede en leesbare informatie! Na aanpassing van mijn voedingspatroon ben ik vorig jaar begonnen met leverreinigingen volgens de methode van Andreas Moritz. Inmiddels vandaag de 11e keer en veel afvalstoffen kwijtgeraakt. Ik doe dit onder begeleiding van een gespecialiseerde colonhydrotherapeute (Slow Fill methode), zodat na de leverreiniging ook mijn darm wordt nagespoeld en er geen afvalstoffen achter blijven.

karin
Door

karin

op 03 Sep 2017

Als je verder gezond eet is het dan toch onverstandig om af en toe kalfslever te eten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Sep 2017

Beste Karin, als je dat lekker vindt kun je dat doen, in orgaanvlees zitten ook bepaalde zeer gezonde stoffen. Maar ik haal ze zelf liever zoveel mogelijk uit plantaardige producten en weinig uit vlees.

Jolanda Laman
Door

Jolanda Laman

op 21 Sep 2017

Stel dat je een vette lever hebt en je gaat gezond dieet houden, hoe lang duurt het dan voor hij weer goed is?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Sep 2017

Dat kan niet één-twee-drie beantwoord worden Jolanda, het hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe erg het al was (en of er al ontsteking bij is gekomen) en wat de rest van je leefstijl is etc. Kijk anders eens op de site van de maag-lever-darmstichting, https://www.mlds.nl/ziekten/leververvetting/. Daar vind je nog veel informatie.

Arlette Berkouwer
Door

Arlette Berkouwer

op 26 Sep 2017

Beste Marjolein, goed artikel! Interessant en neem ik mee naar mijn klanten. Ik werk vnl met voetreflexmassage, maar voeding e andere tips mogen daarbij niet ontbreken. Dank!

Bouwina
Door

Bouwina

op 23 Oct 2017

Ik eet geen gefrituurd eten, geen varkensvlees en bijna geen chocola en natuurlijk geen alcohol. Daarnaast doe ik aan yin yoga, ik heb een goedaardig gezwel FNH in mijn lever dus voor mij heel belangrijk om gezond te eten en vooral niet teveel stress want dat is natuurlijk ook heel slecht voor je lever.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!