Cholesterol verlagen met je voeding; tien lekkere tips
10 min. leestijd

Cholesterol verlagen met je voeding; tien lekkere tips

Een vraag die regelmatig terugkomt is: “Marjolein, hoe kan ik mijn cholesterol verlagen met voeding?“. Een goede vraag, want cholesterolverlagers hebben vrijwel altijd ongewenste bijwerkingen. Ik vertel je er vandaag alles over hoe jij met aanpassingen in je dieet je cholesterol kunt verlagen.

Cholesterol verlagende voedingsstoffen

Met een aantal aanpassingen in je dieet kun jij een grote verandering voor je te hoge cholesterol bewerkstelligen. Ik deel hieronder meer informatie over deze kwaal en wat jij kunt doen om met de juiste gezonde voeding je cholesterol kunt verlagen. Maar eerst meer informatie over waarom je niet bang hoeft te zijn voor gezonde vetten.

Gezonde vetten liggen aan de basis van je gezondheid

We zijn allemaal bang gemaakt voor het eten van vetten. Ze zouden de oorzaak zijn van het dichtslibben van onze hart- en bloedvaten en daarmee van allerlei hart- en vaatziektes. Bovendien zouden we er dik van worden. De laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat deze twee verhalen, die we massaal jarenlang hebben geloofd, de prullenbak in kunnen. Ze zijn niet waar. Gezonde vetten liggen juist aan de basis van je fysieke én mentale gezondheid.

Je belangrijkste hormonen; oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol worden gemaakt op basis van cholesterol, een vet.

Je hersenen bestaan voor 60% uit vet. Gezonde vetten zijn een onmisbare bouwstof voor je vrouwenlichaam.

En geloof me alsjeblieft: je wordt er niet dik van!

We zijn ook gaan geloven dat we dik worden als we vetten eten.  Maar denk eens even met me mee. Je lichaam is een complex organisme waarin allerlei ingewikkelde processen plaatsvinden. Roomboter wordt niet rechtstreeks onder je huid geplakt als vet zoals een stukadoor een muur zou stuken. Roomboter wordt in je maag afgebroken, vermengd met maagzuur en gal, waarna het in je darmen wordt afgebroken tot stoffen die je lichaam kan gebruiken als bouwstof of als energie. Vanuit je darmen komen deze stoffen in je bloed en van daaruit worden ze naar al je cellen vervoerd. Je roomboter is dan allang geen vet meer maar een bouwstof óf energie voor je lichaam! Er is geen enkele rechtstreekse relatie tussen roomboter in je mond naar vetcellen op je bibs. Als je hier goed over nadenkt, dan vraag je je toch af waarom we dit allemaal jarenlang hebben geloofd.

cholesterol verlagend dieet

Cholesterol is niet je vijand

Cholesterol is niet je vijand.

Het is niet voor niets dat je lichaam 75% van de benodigde cholesterol zelf aanmaakt: je lichaam heeft het heel hard nodig.

Als je het te weinig eet maakt je lever zelfs een extra portie aan. Je lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof voor al je lichaamscellen; zonder cholesterol is het niet mogelijk om nieuwe celwanden en zenuwvezels te maken. Daarbij is het essentieel voor de opname van de belangrijke vitamines A, D, E en K. Cholesterol is ook nodig voor de productie van vitamine D en galzuren. Je hersenen zitten vol met cholesterol omdat je hersencellen steeds met elkaar moeten communiceren. Het als ‘slecht’ bekendstaande cholesterol, LDL-cholesterol, is zelfs de enige stof die cholesterol in de mitochondriën, de energiefabriekjes van je cellen, kan brengen: het is niet voor niets dat gezonde vetten onze energieleveranciers worden genoemd.

Een bekende uitspraak van mij is dan ook: “Veel vrouwen voelen zich zo moe omdat ze te weinig gezonde vetten eten.”

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte, maar kan wél een signaal zijn dat er iets uit balans is. Meestal is dit een (chronische) ontsteking aan de vaatwanden. Als er ergens brand is, is de kans groot dat er brandweer aanwezig is; dit wil niet zeggen dat de brandweer de oorzaak van de brand is. Met cholesterol is het net zo. Als er een verhoogd cholesterolniveau is bij ontstoken vaatwanden, wil dit niet zeggen dat cholesterol de oorzaak van het probleem is.

Cholesterol komt juist net als de brandweer de brand blussen!

Cholesterol is het beschermingsmechanisme van je lichaam om onder andere vaatwanden te repareren. Deze ontstekingen in je aderen ontstaan niet door het eten van gezonde vetten, maar van te veel suikers, snelle koolhydraten, ongezonde vetten (transvetten, gehard vet, gefrituurd en verhit vet e.d.), tarwe en bewerkt voedsel. Je hebt dit hoge cholesterolniveau juist nodig onder andere om de ontstekingen te genezen die ontstaan door het eten van dit laatste soort voedsel. Het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen is daarom misschien wel vergelijkbaar met het wegjagen van de brandweer bij een brand. Er komt steeds meer onderzoek dat laat zien dat de schade daardoor wel eens groter kan worden.

Cholesterolverlagers verhogen de kans op diabetes met 71%

Statines zijn cholesterolverlagers. In 2012 werd een groot onderzoek gepubliceerd waaraan meer dan 160.000 vrouwen die de menopauze achter zich hadden meededen. Dit onderzoek liet zien (1) dat door het gebruik van statines de kans op diabetes met 71% werd verhoogd.

Cholesterolverlagers verhogen mogelijk de kans op Alzheimer

In 2009 schreef wetenschappelijk medewerkster Stephanie Seneff een rapport (2) waarin ze uiteenzette dat statines in combinatie met een vetarm voedingspatroon zeer waarschijnlijk de oorzaak zijn van Alzheimer. Ze legt in dit rapport uit dat er problemen in de hersenen ontstaan doordat statines het vermogen van de lever om extra cholesterol aan te maken saboteren.

Cholesterol is onmisbaar voor gezonde hersenen.

Inmiddels sluiten steeds meer artsen en onderzoekers zich bij deze visie aan.

Gebruik jij cholesterolverlagers, verdiep je dan in deze materie en overleg met je huisarts hoe je ze het beste kunt afbouwen. Lees meer in mijn eerdere artikelen over dit onderwerp. Je vindt de eerste hier. Probeer in ieder geval mijn suggesties hieronder. Stop nooit zomaar met cholesterolverlagers, doe dit altijd in overleg met je arts

LDL-cholesterol kan veranderen van ‘goed’ in ‘slecht’

Nu zou je kunnen denken: als cholesterol goed voor me is, waarom ga je me dan hieronder vertellen hoe ik het LDL-cholesterol kan verlagen? Dat lijkt tegenstrijdig maar laat me het je even uitleggen. LDL-cholesterol is van zichzelf helemaal niet slecht, maar het kan – even kort door de bocht –  wel degenereren tot een slechte vorm, vooral door……. te weinig gezond en voedzaam (o.a. goede vetten) te eten en te veel slechte voeding die ontstekingen bevorderen (suikers en snelle koolhydraten)! Als we het vergelijken met de brandweer die de brand komt blussen: door te veel slechte voeding en een gebrek aan goede voeding zijn de ‘LDL-brandweermannen’ zo verzwakt en slecht in hun werk geworden dat ze er een puinhoop van maken en de brand juist verder opstoken. Ze wakkeren het vuur aan in plaats van het te bestrijden. Dan is LDL dus van goed cholesterol slecht cholesterol geworden.

Met welke voeding kan je zorgen voor gezond cholesterol?

Nu je snapt waarom je je cholesterol in goede conditie moet zien te houden zal ik hieronder de tien cholesterol verlagende producten bespreken die daarvoor kunnen zorgen. Voeg deze natuurlijke cholesterol verlagende voeding toe aan je dagelijkse dieet en laat dan wel de suikers, zoetigheid, snelle koolhydraten, tarwe, gefrituurde producten en bewerkt voedingsmiddelen zoveel mogelijk staan, maar dat zal je inmiddels duidelijk zijn.

Lijst met cholesterol verlagende voeding

cholesterol verlagen

1. Avocado’s

Er zijn weinig voedingsmiddelen waar zoveel voedingsstoffen inzitten als in een avocado. Daarbij bevatten ze volop vezels die gezond zijn voor je darmen. Leer van avocado’s houden en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik eet bijna iedere dag een avocado. Wetenschappelijk onderzoek (3) geeft aan dat avocado’s kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterol. Uit één onderzoek (4) bleek dat volwassenen met overgewicht die dagelijks een avocado aten hun LDL-cholesterol méér verlaagden dan proefpersonen die geen avocado aten.

2. Noten, met name amandelen en walnoten

Ook noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen waaronder vetten en eiwitten. Walnoten bevatten daarbij het gezonde omega 3-vetzuur en amandelen zijn een uitstekende bron van goed opneembare calcium en magnesium. Eet noten altijd ongebrand. Uit een analyse van 25 studies (5) bleek dat iedere dag een handje ongebrande noten zorgde voor een verlaging van het LDL-niveau. Er is ook een link aangetoond (6) tussen het eten van ongebrande noten en een lager risico op hart- en vaatziektes.

3. Fruit, met name rood fruit

Ik zal je niet volstoppen met alleen maar gezonde vetten! Er is ook onderzoek (7) dat aantoont dat het eten van fruit, met name een variatie aan rood fruit, kan helpen om je cholesterol te verlagen. Dit heeft deels te maken met de aanwezigheid van vezels maar vooral ook door allerlei plantaardige stoffen, antioxidanten, die ontstekingen tegen gaan. Een hoog cholesterol ontstaat door ontstoken hart- en bloedvaten weet je nog? Ook appels en sinaasappels geven je deze gezonde stoffen.

4. Groenten, met name groene bladgroenten

Als het gaat om vezels en antioxidanten zijn groenten natuurlijk ook een uitstekende bron. Gezond eten kan niet zonder groenten. Sommige groenten bevatten veel pectine, een stofje waarvan is aangetoond (8) dat het een cholesterolverlagend effect heeft. Eet een grote variatie aan groenten en vergeet dan vooral de groene groenten niet. Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).

5. Groene en witte thee

Wat kan je het beste drinken als je je cholesterol naar beneden willen halen? Er is veel onderzoek (11) geweest naar de relatie tussen groene thee en hart- en vaatziekte. Het blijkt dat groene en witte thee stofjes bevatten die het risico op hart- en vaatziektes verlagen. Ook dit heeft met name te maken met de antioxidanten in deze thee en de stofjes catechines (12) en quercitines (13). Er zijn studies (14) die een relatie hebben aangetoond tussen het drinken van thee en een lager niveau van cholesterol.

cholesterol verlagen

6. Rauwe cacao of donkere chocola

En wat snoep je bij je kop groene thee? Een lekker stukje pure chocola of beter nog: een zelfgemaakt bonbon van rauwe cacao. Een lekker recept daarvoor vind je hier (15). Zeker, er is onderzoek (16) waaruit blijkt dat rauwe cacao je cholesterolniveau kan verlagen. Is dat goed nieuws of niet? Er is zelfs onderzoek (17) dat een relatie aantoont tussen cacao en het verlagen van het zogenaamd slechte LDL-niveau. Maar pas op: cacao is bitter en wordt vaak erg gezoet, wat weer niet gezond voor je is. Kies daarom pure chocola van 70% of liefst nog meer en leer te houden van de bittere smaak ervan. Het went. Echt!

7. Peulvruchten

Peulvruchten komen gelukkig steeds vaker terug op een gezond bord. Zo langzamerhand realiseren we ons dat we daaraan een prima plantaardige bron van eiwitten hebben en dat ze veel vezels bevatten. Een samenvatting van 26 studies (18) liet zien dat een half kopje peulvruchten per dag een aanzienlijke bijdrage leverde aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Zet dus regelmatig wat bonen, linzen of kikkerwten op het menu!

8. Haver

Haver is een bijzondere graansoort dat geen agressieve gluten bevat zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Zo langzamerhand wordt haver daardoor steeds populairder. Dat is goed nieuws want haver bevat veel gezonde eigenschappen, waaronder het verlagen van het cholesterol met 5% tot 7% zoals uit een studie bleek (19). Een makkelijke manier om haver binnen te krijgen is het gebruik van havervlokken of havermout als ontbijt. Maar probeer ook eens de volle haverkorrel en eet het in plaats van pasta of rijst. Een aanrader!

9. Extra vierge olijfolie

Nog een gezond vet om aan je dagelijkse menu toe te voegen: extra vierge olijfolie. Uit een vijf jaar durende studie bij (20) oudere volwassenen bleek het dagelijks gebruik van olijfolie maar liefst 30% minder kans te geven of hart- en vaatziektes in vergelijking met mensen die een vetarm dieet volgden (!).  Olijfolie staat al veel jaren bekend (21) als een gezonde manier om hart- en vaatziektes tegen te gaan. Kies wel voor de beste kwaliteit die je kan vinden want er is veel troep op de markt. Voor mijn favoriete olijfolie klik hier. 

10. Knoflook

Wil je nog een laatste tip: voeg dan enkele teentjes knoflook toe aan je olijfolie en maak zo je eigen knoflook-olijfolie. Knoflook staat al eeuwen bekend als een krachtig medicijn. Er zijn vele studies die aantonen dat knoflook kan helpen om hart- en vaatziektes tegen te gaan, dat het helpt om je bloeddruk te verlagen (22) en zelfs dat het je immuunsysteem een boost kan geven (23). Zet dus regelmatig knoflook op je menu.

Erfelijk te hoog cholesterol en voeding

Een familiair/erfelijk te hoog cholesterol is een gecompliceerder verhaal. Dit is doorgaans niet met voeding op te lossen helaas. Medicijnen zijn dan soms nodig. Maar is dit bij jou niet het geval, dan heb je met voeding en leefstijl hier zeker een positieve invloed op.

Op natuurlijke wijze je cholesterol verlagen met voeding in plaats van met medicatie

De productie van cholesterolverlagers is een miljardenindustrie. Artsen moeten deze medicijnen verplicht voorschrijven bij een te hoog cholesterol. Ze hebben niet geleerd hoe je het met voeding kunt verlagen. Heb jij een te hoog cholesterol verander dan je voeding en overleg met je arts hoe je je statines kunt afbouwen. Neem je eigen verantwoordelijkheid: het gaat om jouw gezondheid, jouw vitaliteit en jouw leven!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22231607

2 https://people.csail.mit.edu/seneff/why_statins_dont_really_work.html

3 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1933287415004274

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4330060/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20458092

6 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123849472004967

7 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978012384947200060X

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22190137

9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083431

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22747421

11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748751/

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748751/

13 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25972527

14 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25934864

15 https://energiekevrouwenacademie.nl/chocolade-fudges-favoriet-recept/

16 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21559039

17 https://academic.oup.com/ajcn/article/74/5/596/4737415

18 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24710915

19 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21631511

20 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

21 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711315000926

22 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25557383

23 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764326

Nel
Door

Nel

op 23 Sep 2016

Ik ga het proberen

rita
Door

rita

op 23 Sep 2016

Ik ga het alvast proberen, er zijn al veel tips die ikzelf al toepas maar avocado heb ik nog niet gegeten; ik snoep nog wel wat veel vooral gebak! bedankt voor de tips

stella
Door

stella

op 23 Sep 2016

Leuk om allemaal te lezen doe al een heleboel van deze dingen bladgroenten voor mijn groene smoothies,noten,havermout voor mijn overnight oates, 85%chocolade met zaden en pitten voor bonbons,notenmelk golden Milk,kurkuma

Renee
Door

Renee

op 23 Sep 2016

Ik ga het delen .. dank je voor de tips .. als ik het lees gebruik ik al veel van de dingen die je genoemd hebt .. ik ben gek op roomboter maar niet te veel dat zou dan weer niet goed zijn .. ook Avocado is mijn favoriet .. ik maak er een smoothy van met magere melk en een banaan .. heerlijk beter als een snoepje ... :-)

Wytske
Door

Wytske

op 23 Sep 2016

Na mijn 2 de herseninfarct kreeg ik ook een pak medicijnen voorgeschreven. O.a. cholesterol verlagers. En de mededeling dat als ik niet strikt naar de dokter zou luisteren en iedere 2 weken bij hem voor de deur stond, ik nog hooguit 3 tot 12 maanden te leven zou hebben. 2 maanden haast niet geslapen. Klemmende pijn in mijn borst. Bloeddruk byzar hoog. Naar een bio resonantie therapeut gegaan. De pijn in mijn borst bleek puur angst te zijn. Mijn eetpatroon drastisch veranderd. Nu is het bijna 2 jaar later. Geen enkel medicijn meer. Geen vlees, suiker vervangen door stevia. Veel groenten,bonen, appels,peren,avocados enz. Maak veel klaar in rijstolie. (O, en lekker roomboter op mijn rijstcrackers 😉) Geen tarwe maar maismeel en rijstmeel. Niet meer naar de dokter geweest . IK LEEF NOG STEEDS 😊.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2016

Wat een prachtig verhaal Wytske. Je bent een voorbeeld voor velen! Zegt het voort, zegt het voort!

Hélène
Door

Hélène

op 11 Jan 2019

Superrrrr. .👍

Juliette
Door

Juliette

op 23 Sep 2016

Hoi Marjolein, Hoe denk jij over het drinken van appelazijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Ha Juliette, dat kun je inderdaad doen, 's ochtends een glas water met een lepel appelazijn is sowieso goed voor je en het kan ook een beetje bijdragen aan verlaging van cholesterol.

J. Brugge
Door

J. Brugge

op 23 Sep 2016

Hallo Marjolein. Hoe denk je over rode rijst capsulres, met Q10? Het werkt zo goed dat er artsen zijn die het adviseren als er sprake is ven.een te hoge cholesterol. Daarnaast neem ik elke dag minstens een eetlepel onverhitte lijnzaadolie en natuurlijk de gezonde voedingsstoffen als haver enz. Mijn cholesterol is in eerste instantie helemaal gezond geworden met se rode rijs capsules. Mijn eetpatroon aanpassen heeft de rest gedaan. L

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Fijn dat het nu goed gaat met je cholesterolwaardes! Rode rijst bevat een natuurlijke statine dus dat kan zeker werken. Alleen schijnen dan ook soms dezelfde soort bijwerkingen op te treden bij rode rijst als bij de synthetische statines. Het scheelt als er Q10 aan is toegevoegd. Als dit voor jou gewerkt heeft en geen bijwerkingen gegeven heeft is dat prima.

Dorothé Ezendam
Door

Dorothé Ezendam

op 24 Sep 2016

Een practisch en bruikbaar artikel, goed en origineel uitgelegd op een begrijpbare manier, waarbij nu eens duidelijk wordt waarom cholesterol geen probleem hoeft te zijn. Ik zal het zeker doorspelen naar andere mensen waarvan ik weet dat ze hiermee kampen. Het grootste probleem is dat ze al cholesterolverlagers slikken en de huisartsen nog maar zelden meewerken omdat deze doen wat ze moeten doen, volgens de medische codes. Zelf dan beslissen om toch te stoppen met cholesterolverlagers, zonder medewerking van de arts, is dan een moeilijke beslissing. Ondanks dat vind ik het een goede zaak om ons steeds vaker te laten horen met artikelen als deze en bewustzijn t.a.v. ons eigen lichaam en eigen keuzes te vergroten.

AMberrommelpotje@yahoo.com
Door

AMberrommelpotje@yahoo.com

op 24 Sep 2016

in jan 2014 heb ik mijn cholesterol (was trouwens goed) laten meten doordat ik mijn voedingspatroon drastisch ging omgooien (met name volle vetten toevoegen). Ik at 2 eieren (minimaal) per dag, kokosolie, roomboter, volle kwark etc. Na een jaar weer mijn cholesterol laten meten en mijn gezonde cholesterol was iets hoger en de ongezondere variant iets minder, dus achter de komma een verbeterde cholesterol ondanks dat ie al niet slecht was! Dus ik trap zeker niet meer in dat soort fabeltjes. Wat ik bemerkte na ongeveer 6 maanden is dat ik veel vaker echt verzadigd voelde na de maaltijden en minder begon te snoepen. vanaf eind 2015 (dus 2 jaar later ongeveer) begon ik zelfs af te vallen, vet wat ik al 10 jaar niet weg kon krijgen begon gewoon te smelten. Nu een jaar later is dat aan het stabiliseren en stap ik nooit meer in de valkuil van fabriekseten! Ik vries mijn eigen snelle maaltijden in of weck. En snoep nog regelmatig van mijn zelfgemaakte notenrepen/koeken etc. Helaas is het wachten op effect voor velen te moeilijk, erg jammer, maar mensen probeer het! laat desnoods (net als ik) eerst je bloedwaardes meten zodat je een startpunt hebt, want verandering gebeurt geleidelijk aan op een niveau welke we niet direct zien helaas. Zelfs ik had niet door dat ik al zoveel was afgevallen totdat ik mijn zomerkleding tevoorschijn toverde....

Stella Stegeman
Door

Stella Stegeman

op 24 Sep 2016

Ben al sinds vorig jaar aan de smoothie's, overnight oates, chocolade salami van 85%,home made granola,home made notenbar van ongebaande noten met qunoia,superfoods als maca, tarwe gras en spirulina. me dunkt,al heel goed bezig, en ben weer voorzichtictig bezig met sporten

Leny Giesselbach-van Zanten
Door

Leny Giesselbach-van Zanten

op 24 Sep 2016

Lijnzaadolie, een volle eetlepel per dag door yoghurt met muesli of door havermoutpap helpt uitstekend bij mij.

Riet
Door

Riet

op 24 Sep 2016

Dank voor je goede artikel Marjolein. Ik mis alleen de kokosolie. Ik gebruik deze olie in afwisseling met rode palmolie en olijfolie. En dan iedere dag een lepeltje Perillaolie...En het klopt: mijn cholesterol was inderdaad gedaald. Een heel fijn boek met goede recepten is het boek van Rineke Dijkinga: "Alles draait om je hormonen." Ik lees je artikelen met veel plezier en ben je dankbaar voor al je tips. Hartelijke groet: Riet.

Anne van Gool
Door

Anne van Gool

op 24 Sep 2016

Dit is zo waar. Ik had verhoogd ldl-cholesterol. Met bovenstaande voedingsmiddelen is het weer goed gekomen ondanks dat de arts zei dat dat niet mogelijk was en ik staties moest gebruiken.

Conny
Door

Conny

op 24 Sep 2016

Beste Marjolein, Bedankt voor je tips i.v.m Cholesterolverlagende voeding, ik heb al wat jaren verhoogde cholesterol en ben nu sinds enkel maanden 'rode rijst' aan 't nemen, hoewel dit product sinds kort ook weer negatief in 't nieuws komt, vanwege zogezegde bijwerkingen??.... ik hoop door voedingsaanpassingen tot een positief resultaat te kunnen komen.... Vriendelijke groet, Conny

Marjo Huisman
Door

Marjo Huisman

op 24 Sep 2016

Wat een waardevolle informatie! Iedereen zou dit moeten lezen en daarna je adviezen daadwerkelijk gaan toepassen! Bedankt hiervoor!

Suze
Door

Suze

op 24 Sep 2016

Goed en duidelijk.Bedankt.

Heidi
Door

Heidi

op 24 Sep 2016

Dat noem ik pas logisch!

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 24 Sep 2016

Ik zoek al jaren een alternatief voor statines, maar in mijn geval is er denk ik geen alternatief. Op mijn 20e is bij een keuring een cholesterol van boven de 10 vastgesteld en mijn familie van één kant heeft bijna allemaal te maken met hartproblemen. Denk je dat het met voeding mogelijk is om een normaal cholesterol te verkrijgen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Met de voedingstips kun je zeker proberen de verlaging van cholesterol een handje te helpen. Of het voldoende is om van de statines af te komen is moeilijk te zeggen bij hoog cholesterol in de familie. Overleg zeker ook met je arts.

Els
Door

Els

op 24 Sep 2016

Ben qeer wakker geschut dank je qel

Elly
Door

Elly

op 24 Sep 2016

Ik slik cholesterolverlagers! Het zou genetisch kunnen zijn (mijn te hoge "slechte" LDL! Mijn "verslaving" zo als ik het zelf noem zijn de koekjes, voor de rest eet ik redelijk gezond! Ik wil van die pilletjes af!!!

e van barneveld
Door

e van barneveld

op 25 Sep 2016

Wat ik nu mis , bij welke waarde is je cholostorol te hoog , Verder lees ik met veel interesse de tips en verhalen Vr groet

Lies
Door

Lies

op 25 Sep 2016

Dag Marjolein, Dank je wel voor je waardevolle tips en het belang dat je hecht aan compassie tonen met je zelf!

Alet
Door

Alet

op 25 Sep 2016

Een mooi en verhelderend bericht ❤️

jolanda
Door

jolanda

op 25 Sep 2016

Beste Marjolein, ik had een cholesterol van 7.2 waarvan de slechte 5.0 was( alle alarm bellen gingen af). ik ben met de biologische red rice capsules begonnen en meer gaan bewegen. Nu is mijn cholesterol gezakt met 2.0 . Om dit zo te houden ga ik toch proberen om alles wat hierboven staat te proberen zonder die red rice capsules...kijken of dat gaat werken.

Trix Beevendorp
Door

Trix Beevendorp

op 26 Sep 2016

Beste Marjolein, ik lees steeds met veel aandacht en interesse jouw berichten. Geweldig, zo ook over cholesterol.Mijn arts wilde mij ook aan de verlagers krijgen, heb ik niet gedaan. maar met voeding ben ik een heel eind gekomen. Ook bloedsuiker lager en bloeddruk lager en je eet er niet minder smakelijk door.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Wat goed dat je zo ver bent gekomen door je voeding aan te passen Trix! Ga lekker zo door!

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 26 Sep 2016

Hallo Marjolein, Dank voor je tips. Een aantal was me al bekend, maar het is fijn om te lezen dat bv een avocado ook gezond is. Wat me dan telkens toch weer verbaasd is dat huisartsen nog steeds zo vrolijk rond lijken te strooien met cholesterolverlagers! Als toch aangetoond is/kan worden dat die meer kwaad dan goed lijken te doen.

Louise reuvers
Door

Louise reuvers

op 28 Sep 2016

Beste Marjolein, ik eet al jaren gezond, Haast geen koolhydraten, veel groenten, om de dag haver in mijn ontbijt samen met lijnzaad. Regelmatig avocado en olijven. Maar mijn cholesterol blijft te hoog!! De LDL cholesterol 4,66 ik begrijp er niets van..... Mijn cholesterol was altijd goed, maar de laatste jaren.... Ik ben een vrouw van 63. Groetjes louise

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Oct 2016

Beste Louise, helaas kan ik daar zo geen antwoord op geven. Er kunnen zoveel andere dingen meespelen. Ik raad je dan ook aan om een goede natuurarts, orthomoleculair arts of voedingscoach te zoeken die je een goed advies op maat kan geven.

willem
Door

willem

op 30 Sep 2016

Ik ben een energieke man met hoog cholesterol, mag ik dit dan ook lezen ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2016

Haha zeker Willem, ik richt me in eerste instantie dan wel op vrouwen maar veel is van toepassing op iedereen. Je bent altijd welkom en ik ben alleen maar blij als je er ook je voordeel mee kunt doen!

Inge Heijne
Door

Inge Heijne

op 06 Oct 2016

Ik heb het hele stuk eventjes in 'n documentje geplaatst... want ik wil zéker het helemaal rustig door kunnen lezen. Ben zeer zeker geinteresseerd in voeding waarmee ik m'n cholesterol kan verlagen. Tot nu heb ik de ...statines én de ...tors gekregen met hele nare bijverschijnselen, w.o. zelfs mijn armen niet meer voor de borst kruisen om 'n kledingstuk uit te trekken. Ik ga hier zeker mijn volledige aandacht aan geven... Alvast hartelijk bedankt!! m.vr.gr. Inge

Sylvana
Door

Sylvana

op 11 Oct 2016

Komt de kokos ook in dit rijtje ??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Oct 2016

De middellange keten vetzuren in kokosolie zijn in ieder geval absoluut niet slecht voor je. Er is wel heel veel onenigheid over de al dan niet cholesterolverhogende werking van kokosolie, maar cholesterolverlagend werkt het in ieder geval ook niet echt. Wel zeggen sommigen dat het juist het 'goede' HDL verhoogt en de totale cholesterol/HDL-ratio er beter van wordt.

jesje
Door

jesje

op 15 Oct 2016

bedankt beste Marjolein heel veel geleerd en nu proberen waar te maken groetjes van jesje

paula weijzen
Door

paula weijzen

op 19 Oct 2016

beste marjolein ik was voor controle op het azm maastricht afdeling vaatziektes en werd op jouw blog geattendeerd . Het is de moeite waard en ik zal zal er geregeld gebruik van maken. Ik heb op de sportvereniging jou blog al doorgegeven groetjes paula

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Oct 2016

Wat leuk om te horen :-). Dank je wel!

Coby Van Beek
Door

Coby Van Beek

op 21 Oct 2016

Fijn en geruststellende berichten over cholesterol. Mijn LDL is iets aan de hoge kant maar slik absoluut geen statines. Het boek van Dr. Lenkei is erg duidelijk over cholesterol. Maar het protocol van de artsen blijft. Sinds een poosje is er een goed middel genaamd: BergaMet.. Dit verlaagt alleen het slechte cholesterol. Het is wel erg duur, maar is door vooraanstaande cardiologen ontdekt. Het is een plantje dat Bergamot heet en komt van de Zwitserse bergen. Wat de olijfolie betreft: het merk Oro is een Spaanse olijfolie die tot de beste kwaliteit van de wereld behoort. Ik heb de fabriek bezocht en de oorkondes gezien. Het is maar goed dat de energiekevrouwenacademie bestaat. Fijn en duidelijk te lezen en te begrijpen door iedereen.

Coby van Beek
Door

Coby van Beek

op 21 Oct 2016

Een geruststellend bericht over cholesterol. In het boek van Dr. Lenkei staat veel over dit actuele onderwerp. Ook ik heb altijd statines geweigerd. Het is protocol bij de artsen om statines voor te schrijven. Een enkeling heeft geen klachten. Er is iets op de markt dat alleen het slechte cholesterol verlaagt. Het heet BergaMet en komt van een plantje dat groeit op de bergen van Zwitserland., bergamot. Een paar vooraanstaande cardiologen heeft hiervan een cholesterolverlagend middel ontwikkeld. Kent geen bijwerkingen. Helaas is dit middel erg duur. Maar voor een goede gezondheid doe je veel. Ik mag mij gelukkig prijzen met een huisarts die met mij meedenkt en heeft belangstelling voor het resultaat. Dat wordt binnenkort gemeten. Wat olijfolie betreft: het merk Oro schijnt ook een bijzonder goede olijfolie te zijn. Ik heb in Spanje deze firma bezocht en er hangen veel oorkondes. Verder is de site van energiekevrouwenacademie een geweldige site, duidelijk voor iedereen.

Berty
Door

Berty

op 21 Nov 2016

Ik had Bergamet pro+ besteld en een poosje genomen. Jammer dat de cardioloog mij toch liever Crestorrosuvastatine voorschrijft om mijn aderen soepel te houden ivm een kleine verkalking in mijn kransslagader! Ik krijg 5mg ,1x per 2 dagen

JF
Door

JF

op 01 Nov 2016

Beste Marjolein, Hoe staat het familiaire te hoge cholesterolgehalte in dit verhaal? Ik slik al 35 jaar statines, en heb vele gewricht en spierklachten. Als ik geen medicijnen slik is mijn totale waarde binnen een week 12 en mijn LDL 5. Denk jij dat het niet gevaarlijk is om de medicijnen af te bouwen? Mij is altijd verteld dat het de oorzaak is van hart en vaatziekten, zodat ik daar nooit mee mag stoppen, mijn huisarts vindt dit ook niet aanvaardbaar.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Beste Jos, ik ben geen arts dus ik doe geen uitspraken over uitzonderlijke gevallen zoals bij jou. Je moet zeker niet op eigen houtje medicijnen gaan afbouwen zonder goed overleg met je artsen. Wel kun je de onderzoeken en bevindingen van mensen zoals Uffe Ravnskov eens lezen (zie bijv. http://www.ravnskov.nu/ducholesterol/) en je arts vragen wat hij/zij daarvan vindt. Misschien kun je dan toch aan afbouwen beginnen onder goede begeleiding van je arts.

aebe
Door

aebe

op 21 Nov 2016

ik heb mijn hele leven al een hoog cholesterol. van mijn dokter moest ik ook pillen slikken.maar na twee maanden kreeg ik enorme last van mijn spieren. kon mjin werk niet meer doen. ik ben tuinman. opgehouden met pillen en weg was de pijn dus hou op met pillen en geniet van het leven .want die pillen zijn alleen maar goed voor de pillen industrie

Sonja Gutter - Hoosbeek
Door

Sonja Gutter - Hoosbeek

op 22 Nov 2016

Ik heb sinds ik een acute hartinfarct heb gehad in 2013 statines voorgeschreven gekregen, zelfs nog één extra ivm een onderzoek. Die tweede ben ik gestaakt omdat ik zelfs moeite kreeg met mezelf aan en uitkleden, zo'n last van m'n spieren en schoudergewricht. Kon er niet meer van slapen. Dat verbeterde door hiermee te stoppen. Ondanks de cholesterolverlager kreeg ik in 2005 weer te horen dat ik gedotterd moest worden. Ondanks m'n statines. Ik was er ziek van. De knop moest om, contact gezocht met een orthomoleculair arts, waar ik tot nog toe een paar keer per jaar kom. Koolhydraten....was het gesprek. Koolhydraat arm eten gaan, voedingssupplementen en rode rijst gist capsules ipv de statines. Het gaat fantastisch met mij. Ik val af, klachten verdwijnen en het gevoel dat mijn hoofd een zeef is verdwijnt. Ik kan in jaren mijn mobiele telefoon nummer onthouden!!!! Ik ben zo blij dat ik deze arts heb leren kennen, ook maagtabletten zijn afgebouwd. Ongeveer drie keer per jaar wordt m'n bloed geprikt, wordt ik gewogen en hebben we het over alle processen die er in je lichaam plaatsvinden. Ik kan dit artikel bij iedereen aanraden...laat je ogen openen, zie dat de voedingsindustrie en de farmacie dikke maatjes zijn, maar niet voor jouw gezondheid.

Inez
Door

Inez

op 04 Jan 2017

Dank je wel voor dit heldere verhaal. Ik krijg door het lezenv an jouw nieuwe boek en dit verhaal over cholesterol meer handvaten aangereikt dieb ij mij passen dan van welke diëtist of arts die ik heb gesproken. Mijn cholesterol is sinds kort veel te hoog: 10, en heb met de arts afgesproken dat ik eerst een maand zelf aan de slag ga omdat ik pertinent geen statines wil slikken. Ik wil mijn cholesterol verlagen, ik wil afvallen, ik wil méér energie, ik wil een nier doneren aan mijn man. Ik ben zojuist een eigen bedrijfje als interieur- en verkoopstylist begonnen en heb mede dankzij jouw inspirerende nieuwsbrieven, jouw boek en jouw audio training de focus op de juiste plek. Dichter bij mijn droom komen! Dank je wel lief, mooi en inspirerend mens.

Marijke Goeman
Door

Marijke Goeman

op 07 Feb 2018

Dank je wel voor dit verhelderende artikel. Ik slik preventief medicijnen voor hart en bloedvaten via de cardioloog. Bloedverdunners en cedocard. Mijn arts gaf mij advies om Ezetrol erbij te nemen. Ik had al eerder cholesterol verlagende pillen gehad met als gevolg krampen in mijn benen. Volgens huisarts cholesterol was okay. Mocht stoppen. En nu zei de cardioloog het weer. Na een week gestopt, weer krampen. Ik dacht, dit kan gewoon niet goed zijn voor mijn lichaam. Ik ben heel serieus bezig jouw adviezen qua voeding op te volgen. Ik neem mijn eigen verantwoording.

Christel
Door

Christel

op 13 Aug 2018

Mijn HDL is super, en ik beweeg veel. Met voeding is geen winst meer te behalen, is erfelijke aanleg. Misschien heb je nog een andere suggestie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Aug 2018

Als ik nog een suggestie had voor cholesterolproblemen vanwege erfelijke aanleg dan had ik die er ook zeker ingezet Christel! Helaas heb ik die niet.

Karin
Door

Karin

op 21 Aug 2018

Ik at ook veel avocado's .Ik leef heel gezond , eet geen vlees , bijna nooit suikers.Mijn cholesterol is te hoog.Ik heb een dieetlijst van de huisarts gekregen , daarin staat dat ik geen avocado mag ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Aug 2018

Wat een vreemd advies Karin. Tenminste als je arts het advies alleen baseert op weglaten van cholesterolverhogende voeding (ik weet niet of je nog andere klachten hebt of intoleranties/allergieën). Avocado is juist eerder cholesterolverlagend. Je zou nog eens kunnen vragen waarom avocado eigenlijk ook de lijst in staat.

Van broeck eddie
Door

Van broeck eddie

op 24 Jul 2019

Er gaat een nieuwe wereld open voor mij, dank u

vera van hilten
Door

vera van hilten

op 30 Jul 2019

hartelijk dank voor dit waardevolle boek over energieke vrouwen. ik heb vele aantekeningen gemaakt.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!