Op het randje van burn-out? Denk aan voeding voor je ziel.

Op het randje van burn-out? Denk aan voeding voor je ziel.

Burn-out. Hoeveel mails krijg ik niet van vrouwen die het woord niet gebruiken maar het wel beschrijven als ze me hun klachten vertellen? Veel! Ze hebben geen energie om op te staan, voelen zich al jarenlang niet meer fit en nu en dan zelfs helemaal uitgeput. Ze hebben regelmatig last van depressieve klachten en/of voedselallergieën en meestal hebben ze een lange zoektocht achter de rug in het reguliere circuit. Daarna volgden verschillende therapeuten in het complementaire circuit maar een werkelijke, blijvende oplossing hebben ze nog niet gevonden. Of ik ze kan helpen aan méér energie? Oeps.

Hoeveel mails krijg ik niet van vrouwen die het woord niet gebruiken maar het wel beschrijven als ze me hun klachten vertellen? Veel!

Voeding voor je lichaam; de beste start bij een burn-out

Bij een burn-out ligt mijn eerste focus grotendeels op voeding. Daar schrijf ik veel over en het is de kern van mijn boek. Volgens mij is voeding het beste startpunt voor een keerpunt in een uitgeblust leven. We worden zo ongelooflijk misleid én verleid als het gaat om onze voeding. 80% van wat in de supermarkt ligt noem ik geen voeding maar vulling of zelfs vervuiling. Het zijn bewerkte producten die volop chemische stofjes bevatten die ons lichaam niet herkent als voedsel. Zodra het binnenkomt wordt er alarm geslagen en ons lichaam werkt zich drie slagen in de rondte om al die stofjes weer veilig af te voeren voordat ze schade aan kunnen richten. Dat afvoeren kost veel energie. Hoe kan een lichaam zich topfit voelen als het geen voedingsstoffen krijgt maar wel steeds in staat van paraatheid moet zijn? Mijn eerste advies aan uitgebluste vrouwen is om eens kritisch te kijken naar wat ze eten.

80% van wat in de supermarkt ligt noem ik geen voeding maar vulling of zelfs vervuiling.

Wil je weten wat ik adviseer rondom voeding, kijk dan rond op deze site of lees mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas. Klik hier om daar meer over te lezen.

burn-out-voeding

Voeding voor je brein; ook je hersenen vernieuwen zich

De voeding die ik adviseer voor je lichaam is ook gezonde voeding voor je hersenen. Dat is logisch, want je hersenen zijn een onlosmakelijk onderdeel van je lichaam. Dat onze reguliere geneeskunde allerlei specialisten kent voor onderdelen van ons lichaam wil niet zeggen dat ons lichaam geen holistisch geheel is. Dat is het wel. Zo hebben slecht functionerende nieren, longen en lever een negatief effect op geestelijke prestaties en is diabetes een risicofactor voor Alzheimer.

Er komt steeds meer onderzoek dat aantoont dat we met onze voeding grote invloed hebben op onze gezondheid en vitaliteit. Het is dus niet vreemd dat er ook steeds meer onderzoek komt dat een grote relatie laat zien tussen “hersenziektes” zoals dementie en depressies en onze voeding. Hoe we ons voelen wordt voor een groot deel bepaald in onze darmen. Daarbij is er nog meer goed nieuws: onze hersenen zelf zijn plastisch: ze kunnen zich vernieuwen. Vroeger dachten we dat hersencellen afstierven en er geen nieuwe werden aangemaakt. Nu weten we dat dit niet zo is; onze hersenen maken tot op hoge leeftijd nieuwe hersencellen aan. Daar hebben ze echter wel gezonde voeding voor nodig.

Vind je dit interessant lees dan ook mijn artikel: Depressie, dementie en voeding; wat is de relatie?

Voeding voor je ziel; het ondergeschoven kindje

Sommige vrouwen schrijven me dat ze me al lange tijd volgen en ook grotendeels eten conform de richtlijnen van het VoedingsKompas. Vaak geeft dat wel verbetering, maar nog niet tot op het niveau dat ze graag zouden willen. Wat dan?

Wij zijn een generatie vrouwen die niet meer weten wat echte ontspanning is.

Ik ga een boude uitspraak doen: wij zijn een generatie vrouwen die niet meer weten wat echte ontspanning is. We hebben bijna allemaal (te) veel ballen om in de lucht te houden. We zijn de eerste generatie vrouwen die het huishouden en kinderen combineren met buitenshuis werken en als de kinderen op eigen benen staan begint de zorg voor onze ouders. We moeten continu nieuwe dingen leren om bij te blijven; technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarbij leven we in een tijd waarin het heel normaal lijkt om veel leuke dingen te doen (doen anderen toch ook allemaal?) en er daarbij ook nog eens perfect uit te zien. Het leven van de meesten van ons zit propvol. We proberen alles voor iedereen te zijn. We leven ons leven alsof we topsporters zijn. Waar laden we onze batterij op?

Veel vrouwen bedrijven topsport

Laat me je dit vertellen: topsporters leveren topprestaties omdat ze allereerst iets doen waar ze veel passie voor hebben. Ze hebben plezier in hetgeen ze doen; ze beleven er vreugde aan. Dat kan ook niet anders want topsport bedrijven betekent dat je heel veel andere dingen niet kunt doen. Soms staat een sociaal leven op een laag pitje, vaak is een baan erbij onmogelijk en voor hobby’s is meestal geen tijd. Als je niet heel veel plezier haalt uit je sport dan hou je het niet vol.

Het normale leven is voor veel vrouwen tegenwoordig ook topsport bedrijven. Wat eraan ontbreekt is de passie, de vreugde. Ik noem dit ook wel voeding voor de ziel.

Voeding voor je ziel; wat voedt jou?

Als je zeker weet dat je zo gezond en gevarieerd mogelijk eet en je blijft je veel te moe voelen, vraag je dan eens af of je je ziel wel voldoende voeding geeft. Waarmee voedt je je ziel? Simpel; met alles wat jou vreugde geeft. Maar let op: vreugde is iets anders dan plezier, deze twee lijken op elkaar maar zijn toch iets anders. Plezier is iets dat van buitenaf komt; het kan plezierig zijn om met een vriendin te winkelen, met je partner naar de film te gaan of in een cabrio rond te rijden als de zon schijnt. Plezier krijgen we vaak als we dingen doen. Lachen is heerlijk en gezond maar is een teken van plezier. Vreugde is een gevoel dat komt van binnenuit. Vreugde komt uit zijn, niet uit doen.

Waar gaat jouw hart van zingen?

Vreugde noem ik ook wel mijn “helemaal-niets-meer-te-wensen-momentjes”. Zo’n moment waarop alles klopt. Het zijn vaak de stille, rustige momenten. Ik voel dan een diepe tevredenheid met mezelf en alles om me heen. Vaak ook maken ze een gevoel van dankbaarheid bij me los. Het zijn de momenten waarop ik me letterlijk zielsgelukkig voel: mijn ziel voelt zich gevoed en is gelukkig.

Je zielsgelukkig voelen zijn onverwachte cadeautjes die je krijgt maar als je weet op welke momenten de kans groot is dat jouw hart gaat zingen, dan kan je dat organiseren.

Het overkomt me soms als ik in alle rust geniet van een kop koffie met een zelfgemaakte chocoladefudge op mijn balkon in de zon, maar soms ook als ik hardloop in een zomerse regenbui, een strandwandeling maak of als ik iemand die me dierbaar is met een grote glimlach op zijn/haar gezicht en open armen naar me toe zie lopen. Ik krijg het soms als ik in een concertzaal luister naar prachtige muziek, soms als ik zelf piano speel en soms als ik een ander blij maak met een onverwachte bos bloemen. Het zit hem vaak in kleine dingen. Je zielsgelukkig voelen zijn onverwachte cadeautjes die je krijgt maar als je weet op welke momenten de kans groot is dat jouw hart gaat zingen, dan kan je dat organiseren. Dat noem ik voeding voor je ziel. Waar gaat jouw hart van zingen? Let hier de komende week eens op, wees je er bewust van en maak er meer tijd voor.

Tot slot: topsporters lassen veel rustperiodes in!

Vreugde voelen we vaak op de momenten dat we rust nemen. Heb jij geen tijd voor rustmomenten? Let dan nu op: in het bekende managementboek Altijd Scherp ontdekten de auteurs dat topsporters veel betere prestaties leverden als ze veel vaker rustmomenten namen! Zowel binnen een spannende wedstrijd als in de loop van een trainingsjaar. Rust bleek het meest onderschatte aspect voor het leveren van topprestaties! Energie in ons lichaam is niet onuitputtelijk; er zit een einde aan. Na een periode van activiteit moet je lichaam de belangrijke grondstoffen voor energie weer aanvullen. Ons menselijk lichaam heeft een ritme; we leven in cycli van 90 tot 120 minuten. Als je topprestaties wilt leveren, las dan na 90 tot 120 minuten druk bezig zijn een momentje rust in. Gebruik deze momenten om je ziel te voeden. Het zou me verbazen als je hiermee je energie niet op een hoger plan krijgt. Probeer het eens en o ja, het recept van mijn favoriete chocoladefudges vind je hier 🙂 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Inge
Door

Inge

op 12 May 2017

Ik ben het hier helemaal mee eens! Ben zelf ook enorm druk maar op tijd pauze en elke middag verse soep doet wonderen.

mariahelena
Door

mariahelena

op 12 May 2017

Zo is het maar net! Je bewust worden van je zegeningen en er dankbaar voor zijn. Dat schept vreugde in de ziel! Helemaal mee eens, en het is zoveel waard! Aandacht schenken aan de wezenlijke zaken in je leven, ook zoiets. Het maakt je een tevreden mens en dat straal je weer uit naar anderen. Ik ben me hier al jaren van bewust en leef ernaar, in volle tevredenheid. Ook gezond en heerlijk eten, basic en puur natuur. En mijn passies zijn mijn werk. Toch kreeg ik vorig jaar augustus een soort ' burn-out' , die nog steeds zijn tol eist. Ik kan er nog steeds niet goed de vinger op leggen. Maar ik voel nog steeds (en dat is nooit weggeweest), in mijn kern, die diepe vreugde van een tevreden en dankbaar leven. Maar hoe voorkom ik nu dat ik opnieuw in zo'n burn-out achting iets ren. Ik weet immers niet hoe ik er aan kom...

Mirella
Door

Mirella

op 12 May 2017

Ja, ik krijg ook altijd een diep gevoel van vreugde en dankbaarheid als ik gewoon ben....en even geestelijk helemaal los ben van de dingen die me stress geven.

Laura
Door

Laura

op 13 May 2017

Wat een heerlijk en precies op het juiste moment stukje nou weer! Ik ben ook vaak aan het tobben hoe ik mijn energie beter manage... Het blijft lastig om voldoende rust in te bouwen (de andere bouwstenen gaan meestal goed: gezond eten, sporten, leuke dingen doen... nu maar de focus op wat meer rust! Dankjewel het stuk heeft me weer een zetje in de goede richting gegeven.

Simone
Door

Simone

op 13 May 2017

Dit zet me weer aan het denken, mooi verhaal. Ik ga weer eens bewust mijn ziel voeden. Dank je

ina van smaalen
Door

ina van smaalen

op 13 May 2017

Genoten van Lenette van Dongen. Een hele goeie tip van je!

maartje
Door

maartje

op 13 May 2017

Mooie blog en herkenbaar wel, maar echte diepe ontspanning dat vind ik moeilijk en de spanning is zelfs deels onbewust omdat mijn lichaam altijd op hoogspanning lijkt te staan van binnen oid.Bedankt!

frederika
Door

frederika

op 14 May 2017

Ik ben een boek aan het lezen , dat heet "Gefeliciteerd met je burn-out ". Het geeft herkenning, erkenning en is confronterend, maar zeer verhelderend. Ik kan er weer mee verder..........

Saskia
Door

Saskia

op 23 Jun 2017

Beste Marjolein, ik ben je boek aan het lezen nu ik zelf een burn out ervaar. Daar schrijf je over voedingssupplementen. Ik heb de basis aangeschaft nav jouw site Marjoleins favorieten. Nou lees ik dat dat bijna alles ingenomen moet worden tijdens een maaltijd. Wat ik alleen niet tegen kom is of dit allemaal tegelijk kan ja of nee. Ik ben hier benieuwd naar. Groet Saskia

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Jun 2017

Beste Saskia, in mijn boek raad ik een basissuppletie aan van een goede multi, waarin eigenlijk van alle vitamines en mineralen al een goed afgestemde hoeveelheid zit. Daarnaast geef ik wat info over mogelijke extra vitamines of mineralen, zoals extra vitamine C, D, magnesium en omega 3. Maar word je onzeker over of je die wel moet nemen, wanneer dan en hoeveel, raadpleeg dan een goede orthomoleculair arts of therapeut. Die kan jou een persoonlijk advies geven. Ga zeker niet van alles tegelijk slikken zonder te weten of het voor jou geschikt is.

Saskia
Door

Saskia

op 17 Nov 2017

Interessant artikel Vreugde..... geen idee meer wat dat echt voor mij is eigenlijk. Heb ook het gevoel dat ik letterlijk geleefd wordt en van het ene moetje naar het andere moetje race.

Yolanda
Door

Yolanda

op 30 Dec 2017

Heel herkenbaar. Fijn om dit bevestigd te zien in dit artikel. Ik hebblang gedacht, niet zeuren, maar doorgaan. Zorgen voor gezin, werken, tijd maken voor leuke dingen. Jezelf vergeten😎Inmiddels weet ik beter. Eerst voor mezelf zorgen, maar blijft moeilijk als je jarenlang anders gedaan hebt.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!