MCT olie;  waarom worden hersenen daar gezonder van?
Voeding en brein
Marjolein Dubbers
Voeding en brein
02/01/2019
7 min
54

MCT olie; waarom worden hersenen daar gezonder van?

02/01/2019
7 min
54

MCT olie is nog onbekend maar dat gaat zeker veranderen omdat het zo gezond is. Vooral ook voor onze hersenen. Ontdek als eerste de grote voordelen! Weet jij al wat het is? Je hoort het steeds vaker. Door het succes van mijn boek Eet meer energie, (waarin ik hierover schrijf) krijg ik er op dit moment iedere dag vragen over. Aangezien er op het internet veel onjuistheden over worden geschreven, is het hoog tijd om hier eens een goed artikel over te schrijven. Ik denk namelijk dat we over MCT-olie de komende jaren nog veel zullen gaan horen. Ik leg je uit waarom ik dat denk.

MCT’s: razendsnelle energiegevers

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van verzadigde en onverzadigde vetten: deze indeling wordt vaak gebruikt om vetten van elkaar te onderscheiden. Minder bekend is de indeling in korteketen-, middellangeketen- en langeketen-vetzuren. MCT staat voor Medium Chain Triglycerides: middellange-keten-vetzuren. De lengte van de keten wordt bepaald door het aantal koolstofatomen: korteketen-vetzuren hebben een lengte van maximaal 5 atomen, middellangeketen tussen de 6 en 12 atomen en de langeketen-vetzuren meer dan 12. Hoe korter de keten des te kleiner de moleculen.

Alle gezonde vetten zijn goede energieleveranciers. Je mitochondrieën, de energiecentrales in al je cellen, kunnen vetmoleculen omzetten in energie. Hoe kleiner de moleculen, des te sneller het proces van energieaanmaak. Korte- en middellangeketen-vetzuren zijn dus razendsnelle energiegevers.

LCT’s: langeketen-vetzuren geven hun energie langzaam af

Langeketen-vetzuren zijn ook energiegevers maar hierbij duurt het proces veel langer. Pas 6 tot 8 uur nadat je ze hebt gegeten komen ze aan bij je mitochondriën, die ze kunnen omzetten in energie. Wil je snelle energie, dan moet je het dus zoeken bij de korte- en middellangeketen-vetzuren. Waar vind je die?

Helaas vallen bijna alle vetten die we kunnen eten (vlees, vis, olijven, avocado’s, noten, zaden, pitten) onder de langeketen-vetzuren. Korteketen-vetzuren kunnen we helaas niet eten; deze worden alleen in je lichaam zelf aangemaakt door gezonde darmbacteriën. Wat overblijft zijn de bijzondere middellangeketen-vetzuren, MCT’s, en deze bevinden zich voornamelijk in kokosolie. Ook palmpitolie en in mindere mate boter, zuivel en macadamianoten bevatten wat MCT’s maar kokosolie is de rijkste bron ervan.

MCT’s; slimme moleculen die niet zorgen voor vetopslag maar wel voor energie

Omdat kokosolie veel van deze bijzondere MCT’s  bevat gaat de vertering ervan heel anders dan de vertering van de normale verzadigde vetten. Dit is wat veel mensen, waaronder artsen, niet goed begrijpen. Er wordt nog steeds gedacht dat kokosolie slecht voor ons is omdat het in de categorie verzadigde vetten valt. Verzadigde vetten zouden slecht zijn voor hart en bloedvaten (overigens is deze informatie sowieso achterhaald door nieuwe inzichten).

Kokosolie bestaat echter voor ongeveer 65% uit MCT’s. Omdat dit kleine moleculen zijn kunnen ze, net als glucose, direct vanuit de darmwand in ons bloed worden opgenomen om van daaruit rechtstreeks naar de mitochondriën te worden gebracht als bron voor energie (1). Ze zijn voor ons lichaam dus makkelijk te verteren. Ze zijn daarbij een schone en snelle brandstof voor je mitochondriën en ze worden daarom ook niet gebruikt voor vetopslag. Ook vragen MCT’s geen energie van de lever, gal en alvleesklier om te helpen bij de vertering, zoals alle andere vetten. MCT’s hebben dan ook niets te maken met de cholesterolstofwisseling in je lever en ze verhogen dus ook niet je cholesterol! Zie je hoe bijzonder deze MCT’s zijn? 

MCT olie versus kokosolie

De MCT’s in kokosolie zijn capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10) en laurinezuur (C12). Hoe lager het getal, hoe korter de keten, hoe kleiner de molecuul, des te sneller het vetzuur kan worden omgezet in brandstof voor energie.

Het grootste deel van kokosolie bestaat uit laurinezuur. Officieel valt dit nog onder de middellangeketen-vetzuren maar uit nieuw onderzoek van biochemici blijkt dat dit vetzuur zich in ons lichaam helaas gedraagt als een langeketen-vetzuur. Helaas!

Om daarom beter gebruik te maken van de voordelen van de échte middellangeketen-vetzuren is er MCT olie op de markt gekomen. Dit is een extract van de middellangeketen-vetzuren van (meestal) kokosolie.

De voordelen van MCT olie

Er wordt al lange tijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de bijzondere, positieve werking van MCT olie op ons lichaam. Wil je weten welke dit zijn? Hou je vast want dit zou je mening over vetten wel eens definitief kunnen veranderen. Ik hoop dat je je angst voor gezonde vetten achter je gaat laten.

MCT olie kan je helpen met afvallen

Er zijn twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van verzadiging: leptine en peptide YY. Naarmate we ons meer verzadigd voelen zullen we minder eten. Er zijn diverse onderzoeken (2) die hebben aangetoond dat gebruik van MCT-olie zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor proefpersonen minder aten. Er zijn meerdere studies (3) die hebben aangetoond dat het gebruik van MCT-olie zorgde voor een lager gewicht, minder buikomvang en zelfs dat het kan meehelpen om obesitas te voorkomen (4).

MCT olie helpt mee insulinegevoeligheid te verbeteren en bloedglucose stabiel te houden

Er zijn ook onderzoeken (5) die aantonen dat MCT-olie zorgt voor een stabielere bloedglucosespiegel en een betere insulinegevoeligheid. Dit is van groot belang voor diabetespatiënten en mensen die insulineresistent zijn. Dit alles helpt ook mee om af te vallen want met te veel insuline in het bloed kan het lichaam geen vet verbranden.

MCT olie kan zorgen voor een gunstige, gezonde darmflora

Gezondheid begint in je darmen. Hoe meer gezonde darmbacteriën zich in je darmen bevinden, des te krachtiger je immuunsysteem en des te energieker je je doorgaans zult voelen. MCT-olie kan meehelpen de groei van gezonde bacteriën te stimuleren (6) en heeft bovendien een positief effect op je darmwand. Hierdoor wordt de kans op een lekkende darm kleiner of kan deze sneller helen. Ook dit helpt mee om een gezond gewicht (7) te bereiken: je gewicht wordt voor een belangrijk deel bepaald door je darmflora!

Inname van MCT heeft positieve invloed op onze hersenen (denk aan alzheimer!)

Nu wordt het pas echt leuk! Er komt steeds meer onderzoek naar dementie en de ziekte van Alzheimer: na diabetes 2 is dit de volgende epidemie die ons te wachten staat. Alzheimer wordt ook wel diabetes 3 genoemd: er komen steeds meer aanwijzingen dat alzheimer een relatie heeft met voeding. Niet alleen ons lichaam maar ook ons brein is niet gebouwd op de grote hoeveelheden suikers en koolhydraten die we dagelijks tot ons nemen (7). Wil je meer lezen over de relatie alzheimer en voeding lees dan het artikel: Alzheimer; je kunt veel meer met je voeding dan je denkt. 

MCT olie is direct bruikbare brandstof voor hersenen

Onze hersenen gebruiken vooral glucose als brandstof voor energie, maar ze kunnen ook ketonen gebruiken. Ketonen worden door de lever aangemaakt als het lichaam de lichaamseigen vetten gebruikt als bron van energie. Let nu op: MCT olie werkt in ons lichaam net als ketonen. MCT olie is dus direct bruikbare brandstof voor onze hersenen! Dit gaat verder dan alleen helder kunnen nadenken en een lange tijd geconcentreerd kunnen werken.

Uit één onderzoek bleek dat het kortetermijngeheugen van mensen met Alzheimer verbeterde (8) dankzij een enkele inname van MCT olie. Een ander onderzoek toonde aan dat 20 tot 70 gram MCT de symptomen van matige alzheimer (9) enigszins kan verbeteren. De voordelen van gebruik van MTC olie bij de ziekte van Alzheimer zijn veelbelovend maar er is meer onderzoek nodig. Hetzelfde geldt voor de inzet van MTC-olie bij epilepsie (10) en kinderen met autisme (11).

Betere verhouding tussen “goed” en “slecht” cholesterol

Een te hoog cholesterol is vrijwel altijd een signaal van ontstekingen in het lichaam. Cholesterol is niet de boosdoener op zich, maar kan wel een signaal zijn dat er iets aan de hand is. HDL wordt beschouwd als het “goede’ cholesterol en LDL als het “slechte” cholesterol. Uit een studie (12) met mannen met overgewicht bleek dat de inname van MCT olie in combinatie met o.a. lijnzaadolie, het LDL deed afnemen. Een andere studie (13) liet zien dat het “goede” cholesterol, HDL toenam bij inname van MCT olie. Nog een andere studie (14) liet zien dat de kans op hart- en vaatziekte bij vrouwen met overgewicht licht afnam door inname van gezonde vetzuren, waaronder MCT olie.

(Uit nieuw onderzoek (15) blijkt overigens dat LDL op zich ook niet slecht is: alleen geoxideerd LDL betekent een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.)

Voor sporters én voor energieke vrouwen! Hoe gebruik je het?

Fanatieke sporters zijn altijd op zoek naar méér energie. MCT olie is in de sportwereld dan ook al lange tijd bekend als een extra energiegever: het gaat verzuring van spieren tegen. Waarom zouden wij, energieke vrouwen, het ook niet gebruiken in ons actieve leven? Zeker als blijkt dat het zoveel voordelen heeft?

Ik gebruik het sinds een jaar vrijwel dagelijks en voel me er heel goed bij. Goede kwaliteit MCT olie is vloeibaar en smaakloos, je kunt het dus overal in gebruiken. Ik giet een scheutje in mijn smoothies, sappen en over salades en gebruik het graag in mijn bulletproof koffie. Omdat MCT olie helpt je hersenen van snelle energie te voorzien, helpt het om je beter en langer te kunnen concentreren. Mijn tip: gebruik het niet ’s avonds, mijn ervaring is dat ik dan lang wakker lig. Alsof mijn hersenen dan nog op volle toeren bezig zijn!

Waar koop je een goede kwaliteit?

MCT olie is (nog) niet te koop bij supermarkten maar online bestellen is geen probleem. Hoe populairder MCT olie gaat worden (en dat gaat gebeuren!) hoe belangrijker het is dat je let op de kwaliteit ervan. Kies bij voorkeur MCT olie gemaakt van uitsluitend kokosolie. Een MCT olie die een mix is van caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10) of uitsluitend C8 is het beste. Kies altijd voor olie verpakt in glas en niet in plastic.

Puur Mieke biedt een goede kwaliteit (99% C8) MCT olie aan, klik daarvoor hier.

Maak de overstap van glucoseverbranding naar vetverbranding

Ga je meer en meer gezonde vetten eten (goed plan!) zorg dan wel dat je zoetigheid en (snelle) koolhydraten afbouwt. Dát zijn namelijk de moleculen waar je lichaam en hersenen niet zo goed tegen kunnen. Maak de overstap van glucoseverbranding naar vetverbranding. Wil je weten hoe?  Binnenkort kom ik met een nieuwe Masterclass waarin je alles leert over deze overstap. Als je mijn E-zine ontvangt, hou ik je op de hoogte. Klik hier om je aan te melden voor mijn E-zine.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Gebruik jij al MTC olie? Wat zijn jouw ervaringen?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27080715

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12975635

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12634436

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17570262

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/

https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nyas.12999

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15123336

https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nyas.12999

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625124/

11 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938418300507

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12771322

13 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26545671

14 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12800105

15 https://tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2018.1519391?fbclid=IwAR0KZ4SSOr8cuO9aF7wwpmNi-QQb4vS0-ClGFgy1DV-QHiRW6Fv83ogV4ZE

Reacties
Categorieën