Superfoods: topkwaliteit brandstof voor vrouwen
Voeding
Marjolein Dubbers
Voeding
05/04/2012
2 min
89

Superfoods: topkwaliteit brandstof voor vrouwen

05/04/2012
2 min
89

Veel vrouwen komen in de overgang terwijl ze al behoorlijk uitgeput zijn. Onze Westerse samenleving vraagt veel van ons en geeft ons doorgaans een behoorlijke portie stress. Stress in de vorm van drukte, spanning, milieuvervuiling, gebrek aan rust, maar ook van lichamelijke pijn of zorgen. Stress heeft altijd zijn weerslag op ons lichaam, want het tast ons immuunsysteem aan. Veel vrouwen combineren huishouding met werk, en een deel van de vrouwen die de overgang naderen heeft daarbij ook nog redelijk jonge kinderen. Ga er maar aan staan!

Ben jij ook ondervoed?

Naar mijn mening zijn veel vrouwen in de overgang ondervoed. Niet in calorieën maar in voedingstoffen. We hebben ons lichaam, ons voertuig, vaak jarenlang laten lopen op een middelmatige kwaliteit brandstof, waar we het tot ons 40ste wonderwel prima op deden. Onze Westerse voeding is, of we het nu leuk vinden of niet, de laatste tientallen jaren in kwaliteit van voedingswaarde achteruit gegaan. Daarbij eten we doorgaans (te) veel koolhydraten, te veel suikers en te weinig goede vetten en eiwitten, maar we deden het er toch nog goed op. Misschien kregen we een beetje overgewicht, en waren we af en toe toch wel érg moe, maar alles draaide toch op volle toeren.

Maar opeens, ergens tussen de 40 en 45 jaar, komen de eerste haperingen: stemmingswisselingen, af en toe een beetje depressief, stiekem een paar kilo erbij, slecht slapen, geïrriteerd zijn, vaak onverklaarbaar moe, stijve gewrichten bij het opstaan, vul zo maar aan. Herken je dit? We kunnen de “schuld” geven aan de overgang, maar met al deze verschijnselen geeft je lichaam eigenlijk aan dat je huidige kwaliteit brandstof onvoldoende is. Dat het van nu af aan echt topkwaliteit nodig heeft! Anders zou je voertuig je wel eens onverwachts langs de kant van de weg kunnen laten staan. Midden in de nacht, in de regen, ver van huis. En dat wil je absoluut niet.

De overgang? Begin er vroeg genoeg aan!

Superfoods of supervoedingsmiddelen zijn natuurlijke voedingsmiddelen zoals bessen, zaden, algen, fruit e.d.,  die van nature een zeer hoge concentratie van vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Dat zijn voedingsstoffen die ons voertuig van vrouw van 40+ heel hard nodig heeft. Ons lichaam moet wennen aan de dalende hoeveelheid hormonen en het dient een nieuw evenwicht zien te vinden. De hormoonschommelingen kosten ons vaak al veel energie, maar het gebrek aan goede voedingsstoffen sloopt ons nog veel meer. Zeker op de lange duur. Ik zeg ook wel:”De overgang? Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen.” Met goed voor jezelf zorgen bedoel ik dan.

Superfoods boosten je energie

Superfoods zijn vaak al eeuwen oud en veel inheemse bevolkingsgroepen wisten duizenden jaren geleden al dat deze voedingsmiddelen een boost aan energie en uithoudingsvermogen konden geven. Nu weten we inmiddels dat het bommetjes zijn vol met vitaminen en mineralen. Brandstof die we heel hard nodig hebben om ons voertuig in topconditie te houden en vooral ook tempo te kunnen blijven maken. Natuurlijk is en blijft de basis van onze brandstof gezonde voeding. Wat ik bedoel met gezonde voeding leg ik onder andere uit in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.

Ik ken vrouwen die geen voedingssupplementen willen gebruiken. Juist tegen deze vrouwen zou ik willen zeggen: verdiep je eens in superfoods. Hiermee kun je je lichaam een natuurlijke boost aan vitamines en mineralen geven die het nodig heeft. Echt, je hebt ze heel hard nodig. Om allerlei verschijnselen die zogenaamd horen bij de overgang tegen te gaan: botontkalking, watten in je hoofd, depressiviteit, suikerverslaving en ga zo maar door.

Mijn toppers speciaal voor vrouwen in de overgang zijn onder andere: maca, gojibessen, hennepzaad, camu camu, chiazaad, lijnzaad, rauwe cacao, chlorella, spirulina, en kokosproducten (en nee, dan bedoel ik niet een Bounty!) Veel superfoods zijn tegenwoordig gewoon te koop de supermarkt. Ik heb een selectie voor je gemaakt van mijn favorieten; klik hier om ze te bekijken. 

Zoek je gezonde recepten met superfoods, kijk dan eens in mijn e-books Optimaal Ontbijten, Levende Lunches, Slimme Snacks of Geniale Groenten. Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reacties
Categorieën