Calorieën tellen; zeven redenen waarom het ongezonde onzin is

Calorieën tellen; zeven redenen waarom het ongezonde onzin is

Afgelopen week ontving ik van Paula het verzoek om de recepten in mijn e-books te voorzien van het aantal calorieën per portie. Ze vond ze heerlijk en wilde daarom weten hoeveel ze ervan kon eten. Ik heb deze vraag wel vaker gekregen. Mijn antwoord is altijd dat ik niet geloof in het tellen van calorieën, maar om Paula een wat bevredigender antwoord te geven heb ik daar nu eindelijk maar eens een blog over geschreven. Paula, lees hier waarom ik het ongezonde onzin vind.


Minder calorieën eten leidde tot meer obesitas

Calorieën tellen is een fenomeen dat pas een halve eeuw oud is, onze overgrootouders telden ze echt niet. De behoefte aan calorieën tellen is rond de 70-er jaren van de vorige eeuw ontstaan toen verschillende mensen (vaak vrouwen) een beetje te zwaar werden naar hun zin. Minder calorieën eten en zorgen voor wat meer beweging werd als simpele oplossing aangedragen voor dit aanstormende probleem. Ongeveer rond deze 70-er jaren begon ook de voedingsindustrie voet aan de grond te krijgen op de schappen van de supermarkten en dus ook in onze keukenkastjes. Toeval bestaat niet. Ook hier niet.

De Engelse National Food Survey heeft geconstateerd dat we de laatste 10 jaar 25% minder calorieën hebben gegeten dan in de 70-er jaren van de vorige eeuw en toch is obesitas in Engeland in deze periode verzesvoudigd. Rara hoe kan dat?

Hoe doet jouw lichaam  het op 1200 calorieën uit chips en koekjes?

Veel complexe dingen worden vaak simpeler voorgesteld dan ze zijn. Dat is soms heel handig; ik wil niet weten hoe het komt dat mijn auto rijdt als ik start en gas geef, ik wil gewoon dat hij het doet, waaróm hij het doet boeit me niet. Maar als het gaat over je lichaam is het goed om daar iets meer vanaf te weten. Je auto kan je inruilen, je lichaam niet. Vaak hoef je daarvoor alleen maar je gezonde verstand en je wijze gevoel te gebruiken. Alles onder een motorkap is naar mijn mening veel moeilijker om te snappen.

Wij vrouwen worden geadviseerd volgens de algemeen aanvaarde tabellen zo’n 2000 calorieën per dag gebruiken. Voor het gemak worden alle vrouwen maar even over dezelfde kam geschoren. Daar gaat het al helemaal mis maar dat even terzijde. Als je wilt afvallen dan dien je dus ergens onder die 2000 blijven. Zo’n 1200 tot 1500 calorieën per dag zou dan geschikt zijn om af te vallen. Denk jij dat je afvalt als je een week lang 1200 calorieën zou eten aan chips en koekjes? En nog afgezien van je gewicht; hoe denk je dat je je zal voelen?

Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld maar het maakt mijn punt wel duidelijk: de ene calorie is de andere niet. Zelfs als je alleen maar gefocust zou zijn op je gewicht en niet op je gezondheid (wat ik je nadrukkelijk afraad, je kunt dit beter omdraaien) maakt het uit wáár je die calorieën vandaan haalt. Zitten ze verpakt in chips, vlees, ijs, groenten, een hamburger, fruit, een gevulde koek of een soepje uit blik? Dat maakt een wereld van verschil. Er zijn namelijk calorieën die direct worden opgeslagen als vet in je lichaam (zoals uit koekjes) en er zijn calorieën die je helpen om lichaamsvet te verbranden (zoals uit kokosolie).

Zeven redenen om te stoppen met tellen

Iedere aanhanger van ‘calorieën tellen’ zou nu kunnen zeggen: “Oké Marjolein, je hebt wel gelijk. Niet alle calorieën zijn inderdaad hetzelfde. Maar stel dat we deze techniek nu wat gaan verfijnen? We gaan verschil maken tussen calorieën uit vetten, eiwitten en koolhydraten en we gaan nauwkeuriger kijken in welke producten deze calorieën zitten en of er bijvoorbeeld ook nog vezels inzitten. Dan is calorieën tellen toch geen ongezonde onzin meer?”

De Weight Watchers hebben hun puntensysteem aangepast op deze wijze en kijken tegenwoordig ook naar het type voedsel. Maakte het tot voor kort in hun puntensysteem niet uit of je een chocoladereep of een steak at, tegenwoordig kost de steak je minder punten. En toch blijf ik het ongezonde onzin vinden. Hieronder mijn zeven redenen waarom ik iedere vrouw adviseer om alsjeblieft te stoppen met calorieën of punten tellen.

1. Risico van meer focus op kwantiteit dan op kwaliteit

Als je je focust op het tellen van calorieën is de kans heel groot dat je meer gericht bent op de hoeveelheid voeding dan op de kwaliteit ervan. Voeding wordt zo teruggebracht tot een simpel cijfer dat helemaal niets zegt. Ik neem gelijk aan dat je tot 2000 kunt tellen, dat is niet zo moeilijk. Het is lastiger om erachter te komen welke voeding nu echt goed is voor jouw lichaam en daar zit hem nou juist de uitdaging. Het zou voor iedere vrouw goed zijn om te weten welke voeding nu echt bij haar past; waar zij het goed op “doet”. Iedere vrouw zou er baat bij hebben als ze weer leert luisteren naar haar gevoel over wat haar lichaam nodig heeft aan voeding. Dit is lastiger dan tot 2000 tellen, maar het zal je zoveel meer vitaliteit en gezondheid opleveren én het zal je dichter brengen bij je gezonde gewicht. Maak het jezelf niet te makkelijk: het gaat om jouw gezondheid!

2. Verleiding om ongezonde lightproducten te eten

Met de calorieënteller-app op je mobiel is het risico groot om in de valkuil te stappen om dan maar veel producten te eten uit het light-vak. Deze leveren immers weinig calorieën. Lightproducten eten betekent echter dat je een lading aan chemische (zoet)stoffen binnen krijgt, waar je lichaam geen raad mee weet. Deze stoffen geven je lichaam ook stress en het kost energie om ze af te voeren. Bovendien blijkt uit veel onderzoek dat je er ook nog eens dikker van wordt. Cola Zero heeft misschien geen calorieën maar het blijft een verslavende, chemische drank voor je lichaam waar je dorst van krijgt. Pindakaas light heeft misschien minder calorieën doordat vetten vervangen zijn door suikers maar juist daar word je dik van! Als je je focust op calorieën tellen alleen, is het risico groot dat je met open ogen in al deze valkuilen dondert.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

3. Aanmoediging te kiezen voor verpakkingen

Een vriendin vertelde me laatst dat haar dochter was begonnen met calorieën tellen; ze vond zichzelf te dik worden. Helaas had dit tot gevolg dat haar dochter meer producten uit een fabriek begon te eten dan verse producten; het was immers makkelijker om daarmee haar calorie inname in de gaten te houden. Toen mijn vriendin haar een stuk heerlijke, verse ananas aanbood had ze gezegd: “Nee dank je, ik weet niet precies hoeveel calorieën daarin zitten. De telmachine begon het al over te nemen van haar gezonde verstand en haar wijze gevoel. Op verpakkingen staan calorieën vermeld, op alles wat vers is niet. Van vers wordt je meestal niet dik, van alles in verpakkingen wel.

4. Honger- en verzadigingsgevoel stompt af

Dit brengt me op het volgende punt; als we afgaan op onze tabellen en rekenmachine verliezen we het gevoel waarmee we allemaal zijn geboren; namelijk het gevoel wanneer genoeg genoeg voor ons is. De tabel vertelt ons namelijk of we nog wat kunnen eten of niet, in plaats van dat we luisteren naar ons lichaam. Ik weet het, heel veel vrouwen zijn dit gevoel allang kwijtgeraakt door de sterk verslavende werking van onze voedingsmiddelen, maar het gebruiken van een rekenmachine zal je niet helpen bij het terugkrijgen van dit gevoel. En dat kan wel! Als je calorieën tellen achter je laat en gezond gaat eten, gaat je lichaam je automatisch weer vertellen dat je genoeg hebt gehad.

5. Haalt het plezier van eten (klaarmaken) weg

De focus op calorieën haalt ook het plezier in eten klaarmaken en het genot van het eten zelf weg. Er is niks aan als je voortdurend moet tellen terwijl je in de keuken staat. “Kan dit nog wel of niet, het wordt er wel lekkerder van maar het zijn wel 100 extra calorieën, als ik daar een kwart van eet dan zijn dat er weer 25.” Het plezier van het in de keuken staan is voor veel vrouwen (en mannen) verdwenen doordat we niet meer werken met heerlijke en eerlijke, verse producten. Er is niets zo frustrerend als in de keuken staan en punten tellen in plaats van iets heerlijks creëren. En als het op het bord ligt zouden we moeten genieten van heerlijk voedsel, goed gezelschap en gezelligheid in plaats van iedere hap te registeren op onze app. Als je echt geniet van je voeding maakt je lichaam endorfine aan en ik geloof niet dat er veel dingen zijn die gezonder zijn dan dat. Zelfs iets wat misschien niet zo gezond is, een stuk chocola, wordt gezonder als je jezelf toestaat er echt van te genieten!

6. Werkt op lange termijn toch niet om af te vallen

Ben je bang dat je niet zult afvallen als je het tellen van calorieën loslaat? Laat me je dan vertellen dat het tellen van calorieën daarvoor ook niet de oplossing is. Daar is al zoveel onderzoek naar gedaan. In zijn boek “Why we get fat” van Gary Taubes neemt hij studie na studie onder de loep, die allemaal aantonen dat het beperken van calorieën niet tot vermindering van gewicht zal leiden. Maar als je al een tijdlang calorieën telt dan weet je dit waarschijnlijk allang.

De dieetindustrie is de industrie met een faalpercentage van 98%. Het is daarom schokkend dat er nog steeds miljarden in omgaan. Hoeveel persoonlijk verdriet, pijn en frustratie ligt hier niet achter? Om nog maar niet te spreken over het verlies van vitaliteit en gezondheid van de mensheid.

7. Het raakt de wortel van het probleem niet

Het tellen van calorieën gaat tot slot voorbij aan de wortel van het probleem: het hebben van overgewicht. Gewichtsverlies is niet zo simpel als: eet minder, beweeg meer. Het is veel complexer dan dat. Wat is de werkelijke, diepe oorzaak van overgewicht? Het kan veroorzaakt zijn door het gebruik van voedingsmiddelen uit de voedingsmiddelenindustrie met zijn sterk verslavende werking. Het kan ontstaan zijn door overeten om een behoefte vervullen. Omdat vrouwen vaak zoveel van zichzelf (weg)geven hunkeren ze bewust of onbewust naar een stukje compensatie: troost, veiligheid, plezier, warmte, onafhankelijkheid, aandacht, rust enz. Het vragen hiernaar bij anderen is iets wat veel vrouwen moeilijk vinden: “ik doe het wel zelf!”. Ik weet er alles van, ik ben ook zo’n doe-het-wel-zelver. De frustratie of eenzaamheid die hieruit voortkomt kan resulteren in emotie-eten. Verder kan overgewicht een heel andere oorzaak hebben dan teveel eten: een hormonale disbalans, een niet goed functionerende lever of darmen, of vertraging van de stofwisseling, kan ondanks minder eten zomaar enkele kilootjes “zwemband” opleveren. Minder eten en tóch aankomen: zoveel vrouwen herkennen deze frustratie? Teveel!

Het is te simpel om te zeggen dat we zullen afvallen alleen maar omdat we minder calorieën eten.  Ons lichaam zit complexer in elkaar dan dat. Binnenkort kom ik met het vervolg op deze blog: geen calorieën tellen, maar wat dan wel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social medio knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Beckx
Door

Beckx

op 22 Aug 2014

Hoor mbt dit onderwerp veel tegenstrijdigheden. Lees graag mee... :-)

lydia carels
Door

lydia carels

op 22 Aug 2014

Kicken Marjolein! Gedeeld!

Angelique
Door

Angelique

op 22 Aug 2014

Ik ben het helemaal met je eens. Tegenwoordig volg ik de ayurveda, dat is je lichaam leren kennen en luisteren wat het nodig heeft. Het mooiste is; alles mag, als het maar bij jouw lichaam past. Met meditatie en yoga erbij kom je in balans en bereikt je lichaam zijn goede gewicht.

Myriam
Door

Myriam

op 22 Aug 2014

Spijtig genoeg, zo herkenbaar.

Loes
Door

Loes

op 22 Aug 2014

Hoi Marjolein. Dank voor je blog van vandaag. Ben al een tijd(ongeveer een jaar) bezig met anders, of te wel gewoon eten. Je verhaal geeft me net weer de boost om er zo mee verder te gaan. Lekker gezond en genieten van eerlijk eten. Fijn weekend.

Emilieke
Door

Emilieke

op 22 Aug 2014

Ha Marjolein, fijn dat dit nu eens zo op een rijtje staat - ook ik was tot de conclusie gekomen dat die calorieën me alleen maar op het verkeerde, ongezonde, been zetten. Net zoals lijnen overigens: het is een negatieve benadering van mezelf, die alleen maar tot meer pondjes kan leiden. Groetjes van Emilieke

marrie verwaal-beijer
Door

marrie verwaal-beijer

op 22 Aug 2014

nodigt uit om ongezonde producten te gaan eten, nog meer hongergevoel!

arnold
Door

arnold

op 22 Aug 2014

kun je me uitleggen waarom de ene calorie de andere niet is? Vanuit de natuurkunde/chemie bekeken is elke calorie gelijk nl....

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Aug 2014

Klopt, een calorie is in de natuurkunde de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water één Kelvin (of 1 graad Celsius) te verwarmen. Maar in onze complexe lichaam werkt de ene calorie anders dan de andere.

Margriet
Door

Margriet

op 23 Aug 2014

Waarom werd ik zwaarder? Mijn gezin kwam van de ene op de andere dag in zwaar weer. De dood kwam heel dichtbij. Ik kwam 15 kilo aan! Mooi verdeeld over heel mijn lijf. Bleek nodig om gewicht in de schaal te kunnen leggen. Nu het beter gaat verlies ik langzaam kilo's met jouw tips. Nagenoeg zonder moeite en met plezier!! Thanks!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Aug 2014

Wat mooi gezegd Margriet: ik bleek het nodig te hebben om gewicht in de schaal te kunnen leggen. Ik denk inderdaad dat het zo werkt. Ik ken een vrouw die er op een gegeven moment achter kwam dat ze niet kon afvallen omdat ze slanke vrouwen zag als zwak en dat wilde ze niet zijn. Zo werkt onze geest mee om ons lichaam vorm te geven.

Yvonne
Door

Yvonne

op 23 Aug 2014

APPLAUS.

Margareth
Door

Margareth

op 23 Aug 2014

Ik ben het helemaal met je eens Marjolein. Het calorieën tellen heb ik dan ook al achter mij gelaten sinds ik gezond ben gaan eten. Het geeft trouwens ook veel meer rust om lekker zelf gezonde maaltijden te bereiden

Christa Dohmen
Door

Christa Dohmen

op 23 Aug 2014

helemaal mee eens, calorieen tellen levert stress, verkeerde voedingskeuzes en verlies in vertrouwen in eigen lichaam. Ieder lichaam is uniek en werkt op maat. Als je durft te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft , het je toestaat, en van geniet dan komt het vanzelf goed. Ik gebruik de affirmatie:Ik eet precies en genoeg gezond voedsel als dat mijn lichaam nodig heeft om energiek, gezond, slank en mooi te blijven

Jeannette Uyttenboogaart
Door

Jeannette Uyttenboogaart

op 23 Aug 2014

Ik ben ook anti-calorieen tellen. Zelf heb ik nooit de behoefte gevoeld om dit te doen maar ik geef trainingen emotie eten en ik zie dat mensen echt emoties 'weg' eten. Jij schrijft hier ook over in je blog. Ik probeer mensen deze emoties te laten voelen en hun behoefte aan troost, ontspanning, etc. op een juiste/andere manier te zoeken wat werkelijke bevrediging geeft i.p.v. van ze 'weg' te eten. Want ze gaan hierdoor helemaal niet weg. Sterker nog; er komt een groot gevoel van falen en frustratie bij. Ik zie dat velen dan maar weer gaan lijnen door punten of calorieën tellen en dit is echt lijden. Ik zou ze zo toewensen dat deze vicieuze cirkel doorbroken wordt door echt te durven voelen wat ze nodig hebben en daar voor te gaan staan.

Roelie Zwiets
Door

Roelie Zwiets

op 23 Aug 2014

Ben de afgelopen maanden kilo's aangekomen. Hoe en het waarom ik weet het niet. Ben nu bewuster bezig gegaan met mijn voeding en het sporten! Hoop zo de overbodige kilo's weer kwijt te raken.

Jeanne
Door

Jeanne

op 24 Aug 2014

Wat een heerlijk stuk! Heb nooit calorieen geteld, heb gewoonweg geen zin om het te doen. Het ondermijnt mijn levenslust en zin om heerlijke en gezellige maaltijden/ hapjes te maken. Overgewicht? Wel last van gehad, maar sinds ik tarwe en kunstmatig fabrieksvoer laat staan, meer groenten en wild rundvlees eet, ben ik beter in balans gekomen (ook in gewicht) en voel ik me veel fijner! Aanpassen of veranderen kost tijd, maar het is heel erg de moeite waard!

Nanda
Door

Nanda

op 24 Aug 2014

Goed om te lezen! Ik was jarenlang een doorgewinterde light-eter en calorieteller, ik wist van alles uit mijn hoofd hoeveel punten/calorieën iets had. Nu eet ik al zo'n jaar of drie (sinds mijn burn-out) 'gewoon' en 'gezond', onbewerkt, biologisch, gevarieerd, vaak rauw, soms vedisch en met veel gezonde vetten! En ik ben het calorie-tellen helemaal verleerd! En het leuke is, ik blijf op gewicht, niet mager maar wel slank en sterk en ik denk/vermoed dat ik vaak wel 3000 calorieën tot me neem, echt!

Sandra
Door

Sandra

op 24 Aug 2014

Eens dat je niet alle calorieën moet tellen, maar calorieën tellen wel. Afslanken is nog steeds een kwestie van energie balans, dus als je meer eet dan je nodig hebt en verbruikt, dan kom je aan. Dus meer calorieën eten dan je verbruikt, zorgt voor gewichtstoename. De keuze in welke calorieën je eet zorgt wel voor hoeveel calorieën je eet. Het maakt dus wel uit hoeveel je eet. Als je wilt afslanken moet je kijken naar gedrag en gewoonte.

Trudy
Door

Trudy

op 31 Aug 2014

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Ik ben het eens met sandra. Ik ben in december begonnen met een programma met calorieën en punten tellen en heb daardoor meer inzicht gekregen in de hoeveel calorieën die er in producten zitten. Daarnaast werd er ook gezonde voeding aangeraden, met veel groente en fruit en leuke recepten. Bij mij heeft dat goed gewerkt en ik ben ruim 10 kilo kwijt. IK heb hierdoor ook gemerkt dat ik met veel minder voedsel maar met regelmatige kleinere porties en de twee liter water er helemaal geen hongerig gevoel hoeft te hebben en het zo prima gaat om te mindere maar om zeker ook lekker te blijven eten.groetjes Trudy

corine brouwer
Door

corine brouwer

op 04 Sep 2014

Ben het er mee eens dat calorieën tellen niet het belangrijkste is. Ben hier een jaar geleden zelf wel mee begonnen en heb het langzamerhand losgelaten, doordat je eetpatroon verandert en je wel voelt wat goed gaat mede door kleinere porties. Ben inmiddels 22 kg kwijt en probeer gewoon gezond te eten.

Heleen
Door

Heleen

op 04 Sep 2014

Bedankt voor deze heldere uiteenzetting! Ondanks dat ik nooit calorieën heb geteld is dit toch heel verhelderend.Ik zit er over te denken om een 28-daagse detox te doen, met het boek "van gifbelt naar tempel' als leidraad. Heb jij, of een van de dames hier, daar ervaring mee?

Marja
Door

Marja

op 19 Sep 2014

Heel goed stukje Marjolein en ik ben het helemaal met je eens. Afgelopen weekend een indrukwekkende documentaire hierover gezien.Weten waarom de VS zo aan het dichtslippen is? In onderstaande docu wordt het verband tussen de voedselindustrie, suikers en marketing naar jonge kinderen gelegd. Met o.a. Bill Clinton en Michael Bloomberg. Bekijk hem op Icefilms: http://www.icefilms.info/ip.php?v=194283&

Ingrid van Rooijen
Door

Ingrid van Rooijen

op 25 Nov 2014

Hallootjes, Jepjep al lekker vroeg in de overgang, een jaartje nu (ik ben 47) en wat is dat verhaal herkenbaar. Ik, die een boek heb uitgebracht Inky's Joyfood, ben nu weer bezig mij eigen Joy terug te vinden in food want het klop wat je zegt: als je met plezier kookt en eet zul je je lekkerder voelen en eerder afvallen als wanneer je gefrustreerd aan het calorieen tellen bent en sport..... Dank voor je verhaal wat een boost zal zin voor velen, iig voor mij.... Liefs Inky

Gerda Vervoort
Door

Gerda Vervoort

op 08 Dec 2014

ben benieuwd naar: wat dan wel?

karin
Door

karin

op 19 Feb 2015

Ik ben het niet met je eens. Ik ben al 17 kilo afgevallen met calorieën tellen. En het gaat nog steeds goed. Ik eet alles, ik kijk alleen wanneer ik wat eet. Ga ik sporten, dan eet ik die dag iets wat ik lekker vind, waar dus dan ook meer calorieën in zit. Het werkt voor mij echt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Feb 2015

Als het voor jou werkt: prima! En dat je iets meer kunt eten als je sport is logisch.

Jennifer
Door

Jennifer

op 19 Feb 2015

Naast sporten op school (bewegen is goed), zou er ook onderwezen moeten worden, om te leren luisteren naar je lichaam. En ook gaan erkennen dat voeding heel belangrijk is. Je bent wat je eet.

geurts maria
Door

geurts maria

op 08 May 2015

Ik heb jouw artikel gelezen en ik ben ook gestopt met kalorieen tellen Ik weet zelf wel wat gezond is of ongezond Ik ben gestopt met de zoetstof aspertaam Eet 5 boterhammen per dag Een bord gezond middageten 3 bekers magere melk en veel fruit en groenten Ik heb geen honger en ben toch afgevallenGroetjes Maria

maria geurts
Door

maria geurts

op 08 May 2015

Ik tel geen calorieën meer Ik weeg me maar een keer per half jaar En ik eet gezond Ik heb nog overgewicht maar ik zorg dat ik altijd leuke kleding aanheb en mijzelf goed verzorg En ik ben tevreden met mezelfMaria

hermijn
Door

hermijn

op 25 Jun 2015

Leuk onderwerp. Ik ben eigenlijk nooit echt calorien gaan tellen. Maar heb wel op voedingscentrum mijn hele dag ingevuld om te weten hoeveel ik normaal gesproken eet. En dat vond ik wel handig. Daarnaast heb ik op diezelfde site gekeken welke alternatieven de minst slechte zijn als ik b.v een gebakje of zo wil eten. Dat heeft mij ook goed geholpen.Als opmerking/feedback over je blog: goed geschreven en veel informatie. Voor mij persoonlijk te veel tekst. De 7 punten maakten het voor mij weer leesbaar, waardoor ik het stukje kon gaan lezen wat mij boeide. Mooie site. groet van Hermijn.

Nanny
Door

Nanny

op 09 Sep 2015

Ha, tijdens de lunch op mijn werk hadden we 't over afvallen, hebben 't vaak over eten en afvallen, en mijn vroegere verslaving aan chips en mijn (inmiddels ook vroegere) verslaving aan zuivel (liefst mascarpone). Mijn collega wist zo op te roepen hoeveel calorieën een product had. Ik stond mijn oren te flapperen. Zelf had ik nl. écht geen idee hoeveel calorieën ik in mijn mond stopte. Natuurlijk weet ik dat met vette dingen het ook veel was, maar getallen kon ik niet ophoesten. Enfin, ik zit in een dalende lijn met mijn gewicht, maar zij is na een (in mijn ogen) crashdieet (want 40 kg in 1,5 jaar) nu weer (bijna) op haar oude gewicht. Ik doe er ietsje langer over: 28 kilo in 5 jaar. Misschien heel langzaam, soms té langzaam, maar in mijn ogen veel effectiever en definitiever. Dus ben ik wel blij met mijn onwetendheid.... ;-)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Sep 2015

Vandaag verschijnt mijn artikel waarom crashdieten niet werken. Keep up the good work Nanny, je bent een mooi voorbeeld van hoe het wel kan werken.

Tanja
Door

Tanja

op 09 Sep 2015

Het gaat nog steeds te vaak over afvallen en niet over een gewicht dat bij je past. En dan heb ik het niet over obesitas e.d. Gewoon, de ene persoon is wat gevulder en ronder en de ander wat platter en dunner. Al zouden twee personen jarenlang hetzelfde (gezond) eten en bewegen, dat kan alsnog de ene persoon wat ronder zijn en de ander platter. Het gaat om het accepteren van ieders eigenheid, dus ook het gewicht en postuur! De rest wordt aangepraat door de (mode) industrieen, die met deze destructieve beeldvorming hun brood verdienen.

Elly
Door

Elly

op 04 Dec 2015

Heel fijn om vers te eten. Zelf je groenten en toevoegingen in dien nodig snijden. Het eten daarbij met veel liefde bereiden, ook dat komt de smaak van het eten ten goede!

Jeannet IJspeert
Door

Jeannet IJspeert

op 06 Dec 2015

Erg interessant, ben benieuwd naar het vervolg, je leest id. veel tegenstrijdigheden.

Sandra
Door

Sandra

op 16 Jan 2016

wat ik in jouw verhaal terug lees vind ik nogal doorgeslagen voorbeelden van caloriën tellen. Alsof iedereen die calorien telt obsessief is en blindelings aanneemt dat, ondanks wat je eet, het wel goed zal zijn als je maar onder je calorie waarde blijft..?! Ik denk dat wij anno 2016 allemaal weten hoe belangrijk het is om gezond, gevarieerd en suikervrij/arm te eten en daarnaast te bewegen. Voor mij is calorieen tellen een manier om bewust te worden van wát ik eet en hoe ik eet. Ik kies nu juist voor gezondere alternatieven in plaats van de producten waarvan we denken dat ze ok zijn, maar dat dus niet zijn. Daarbij spoort het mij ook aan om dagelijks in beweging te komen. Al is het maar een kwartiertje wandelen. Door inzichtelijk te hebben wat ik eet kan ik precies zien wat ik te weinig eet of te veel en kan ik juist zorgen voor een goede en gezonde balans. Kortom, het is maar net hoe je er mee omgaat. Voor alles geldt dat je altijd je gezonde verstand moet blijven gebruiken.

Corien
Door

Corien

op 20 Jan 2016

Ook in gezonde voeding zitten calorien en dus kun je daar teveel van binnen krijgen, ik merkte de laatste tijd dat ik toch minder makkelijk op gewicht bleef en let dus echt wel weer beetje op wat ik eet, vooral qua vetten, dus af en toe checken werkt voor mij wel om n beetje op te letten. Maar TE is nooit goed en in crash diëten heb ik nooit geloofd. Ik eet gezond en tel af en toe calorien als ik die twee kilootjes kwijt wil en dat werkt prima.

Hannie Brouwer
Door

Hannie Brouwer

op 14 Apr 2016

Ben het gedeeltelijk eens. Een calorieënapp kan inzicht geven in wat je op een dag eet. Ik ben daar vanaf januari mee begonnen en alleen nog maar "gezonde" keuzes gemaakt met af en toe een ongezonde als ik daar zin in heb ( wijntje, stukje taart enz ) . Nu 10 kilo afgevallen en ik voel me beter dan ooit!

Simone
Door

Simone

op 05 Feb 2018

Ik vind dit onderwerp wel een beetje lastig. Het is toch prima zolang je er normaal mee om gaat? Ik kwam erachter toen ik alles op rijtje zette hoeveel snoep en koek ik eigenlijk at.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Feb 2018

Beste Simone, als je het artikel goed gelezen hebt zul je begrijpen dat het er inderdaad wél om gaat om zelf in te zien hoeveel snoep en koek je eigenlijk eet en hoe slecht dat is, maar dat dit níet komt door de hoeveelheid calorieën die er al dan niet in zit, maar vooral door de verslavende werking van al die bewerkte industriële, koolhydraatrijke voeding met veel suiker, verkeerde vetten en zout. En te weinig verse, echte voeding en goede vetten. Je kunt je voedingspatroon ook op een rijtje zetten zonder calorieën te tellen en er dan achter komen dat je veel te veel zetmeelrijke, zoete dingen eet en te weinig van die gezonde dingen die ik net noem. De goede dingen verzadigen sneller en maken je niet dik, de slechte dingen wakkeren je eetlust alleen maar steeds opnieuw aan en maken je dik. Dat alles heeft niets met 'calorieën' te maken....

See
Door

See

op 07 Jun 2019

Ik zat heel erg te twijfelen om te stoppen hiermee. Het werd me zo teveel dat tellen dat ik nu een lichaam heb wat dun is door cardio en niet mooi gespierd wat ik wou. Dankzij deze blog ga ik de app verwijderen en weer brood en normaal eten. Dankjewel benieuwd naar de volgende blog!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!