Voeding & Gezond Gewicht is een boek dat ik MOEST schrijven; het kan zoveel pijn, verdriet en frustratie wegnemen.
4 min. leestijd

Voeding & Gezond Gewicht is een boek dat ik MOEST schrijven; het kan zoveel pijn, verdriet en frustratie wegnemen.

Op dit moment word ik voor verschillende bladen geïnterviewd over mijn nieuwe boek Voeding & Gezond Gewicht. Een van deze interviews is voor het blad Boezemvriendin van De Groene Zuster. Met hun toestemming mag ik het hier publiceren.

De helft van de vrouwen boven de 50 worstelt met overgewicht. Het bereiken van een gezond gewicht is meer dan ooit een kwestie van oude overtuigingen loslaten en openstaan voor nieuwe informatie.

Waarom heb je Voeding & Gezond Gewicht geschreven?

Een onderzoekje onder mijn volgers leerde me dat vrouwen van vijftig gedurende hun leven zo’n 15 diëten hebben geprobeerd om af te vallen en zich beter te voelen. Hoeveel pijn, verdriet, frustratie, gevoelens van minderwaardigheid en gebrek aan zelfliefde is er voortgekomen uit al deze mislukte pogingen? Deze pijn en frustratie wil ik zó graag de wereld uit hebben en dat kan! Ik heb de laatste jaren veel kennis opgedaan hoe ons gewicht werkelijk tot stand komt en hoe we daar invloed op hebben. Bijna niemand weet dit. Daarom heb ik dit boek geschreven.  

Wat maakt dit boek zo uniek?

voeding en gezond gewichtWe hebben vaak de neiging vast te houden aan verhalen waarmee we zijn opgegroeid, ook al zijn er inmiddels stapels bewijzen die aantonen dat ze achterhaald zijn. De afgelopen jaren heb ik heel vaak geroepen dat als er één verhaal is dat ik dolgraag de wereld uit zou helpen, het de hardnekkige leugen is dat een gezond gewicht bereiken lukt door minder eten en meer te bewegen. Dat afvallen dan als vanzelf gaat. Of dat aankomen bij ondergewicht zo eenvoudig is als gewoon méér te eten. Niets is minder waar.

Ons gewicht wordt, mede, door heel andere factoren bepaald dan hoeveel iemand eet of beweegt. Dat is waar mijn boek over gaat want het is hoog tijd dat meer mensen toegang tot deze kennis krijgen.

Je gewicht wordt, mede, door heel andere factoren bepaald dan hoeveel je eet en beweegt

Wat zijn dan zoal die andere factoren die mede ons gewicht bepalen?

Denk bijvoorbeeld aan de samenstelling van de darmflora. Mensen met overgewicht hebben een andere, noem het maar ‘dikmakende’ darmflora dan mensen die alles kunnen eten en toch slank blijven. Het goede nieuws is dat je hier zelf invloed op hebt, je kunt je darmflora veranderen maar dan moet je wel weten hoe. Dit beschrijf ik in dit boek.

Denk ook aan gebrek aan bepaalde voedingsstoffen wat ervoor kan zorgen dat het lichaam simpelweg geen vet kan verbranden. Ook dit weet bijna niemand. Gelukkig hebben we ook hier invloed op. Maar denk ook aan zaken als stress, toxische stoffen in de omgeving, de werking van de schildklier, chronische ontstekingen, medicijngebruik; het zijn allemaal factoren om naar te kijken als je worstelt met je gewicht.

Het goede nieuws is dat er veel meer manieren zijn om een gezond gewicht te bereiken dan alleen de hoeveelheid voeding te veranderen.

Het slechtste wat iemand kan doen is een crashdieet. Dan komt het lichaam in de overlevingsstand terecht en gaat het heel efficiënt om met iedere kruimel die het krijgt. Dan kan je bijna niets meer eten of je komt gelijk weer aan. En natuurlijk ben je dan de hele dag hongerig. Dat is het moment dat mensen hun dieet gefrustreerd maar weer opgeven. Voor de zoveelste keer.

Maar er zijn toch ook mensen die overgewicht hebben omdat ze echt te veel eten?

Zeker, dat klopt. Maar de interessante vraag is waarom eten ze te veel? Niemand kiest ervoor om echt overgewicht te hebben, kinderen al helemaal niet. We blijven vaak eten omdat veel supermarktvoedsel ons niet verzadigd. We kunnen er zelfs hongerig van worden als we het eten! Daarbij wordt de verslavende werking van veel voedsel enorm onderschat. De voedingsindustrie doet continu onderzoek hoe ze hun producten zo verslavend mogelijk kunnen maken zodat we ervan blijven eten.

We blijven vaak eten omdat ons supermarktvoedsel ons geen gevoel van verzadiging geeft. Je kunt er zelfs hongerig van worden als je het eet.

Je bedoelt zo lekker mogelijk?

Nee, het gaat niet om een lekkere smaak in de mond. Het gaat echt om een verslavende dopaminestoot in de hersenen. Dopamine geeft een goed gevoel, daar willen we allemaal graag meer van. Dat maakt het zo gevaarlijk; je hebt er steeds meer van nodig om dat goede gevoel te krijgen. Iedereen die voedingsverslaafd is geweest heeft dit aan den lijve ondervonden. Ik ook. Maar als je je hiervan bewust bent en begrijpt hoe het werkt in je lichaam, kan je ingrijpen en bewust andere keuzes maken.

voeding-en-gezond-gewicht-compositie

Heb je zelf ooit met je gewicht of voeding geworsteld?

Niet zozeer met mijn gewicht, maar wel heel erg met voeding. Ik ben meer dan 25 jaar suikerverslaafd geweest en wisselde eet- en snaaibuien af met periodes van niet-eten. Zo bleef ik aardig op gewicht maar ik voelde me daar natuurlijk niet goed bij. Als ik toen toch had geweten wat ik nu weet dan had dat nooit zolang geduurd! Dit gun ik anderen ook zo!

Heb je een kort en bondig advies voor vrouwen (of mannen) die worstelen met hun gewicht?

Ja, lees dit boek en sta open voor nieuwe informatie. Veel te weinig mensen weten hoe hun lichaam werkt en hoe hun gewicht werkelijk tot stand komt. Zoveel pogingen om een gezond gewicht te bereiken zijn gebaseerd op verkeerde informatie. Denk bijvoorbeeld ook aan het tellen van calorieën of het gebruiken van lightproducten. Uit veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die lightproducten gebruiken op termijn zwaarder worden dan mensen die dit niet doen. Daar is een logische verklaring voor.

En dat we dik worden van het eten van gezonde vetten is ook een fabel die nodig de wereld uit moet. Ik beschrijf het allemaal uitgebreid in dit boek. Ik hoop dan ook dat heel mensen het in handen krijgen, het lezen en ermee aan de slag gaan. Hierdoor kan er heel veel pijn, verdriet en frustratie de wereld uit!

Klik hier, lees meer en bestel het boek Voeding & Gezond Gewicht

Zoveel pogingen om een gezond gewicht te bereiken zijn gebaseerd op verkeerde informatie

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help je dan mee om dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen? Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Heb jij dit boek al gelezen?  Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!