Elke week een energietip ontvangen?
Ontvang mijn veel gelezen nieuwsbrief en ontdek mijn meest favoriete recepten.
Bestel nu mijn tweede boek en krijg een Masterclass van 57 euro cadeau!
Lees meer

Page content

Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon

Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon

Hennepzaad is naar mijn mening een van de betere superfoods voor vrouwen 40+. Het kan meehelpen om je gewrichten, hart-en bloedvaten en je geheugen in goede conditie te houden en het bouwt mee aan je gelukshormoon serotonine. Hennepzaad is vooral een goede aanvulling als je vegetariër bent. Maar zelfs voor vleesetende sporters is het een prima bron van eiwitten. Hennepzaad is een heel goed alternatief voor soja. Lees hier waarom.

Hennep: een oeroude medicinale plant

Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Het bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen en werd daarom door de eeuwen heen door heel veel culturen gebruikt. De hennep waar hennepzaden vanaf komen, heeft in tegenstelling tot marihuana geen psychoactieve werking, dus kan veilig worden gebruikt, ook door kinderen.

Eiwitten die lijken op onze lichaamseigen eiwitten

Hennepzaad (Cannabis sativa L.) bestaat voor tweederde deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat heel veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam. Dit betekent al dat je er energie van krijgt. Want het kost je lichaam heel veel energie om alles wat min of meer lichaamsvreemd is (chemische E-nummers bijvoorbeeld) om te zetten in iets dat bruikbaar voor je is. Energie die we liever voor iets anders gebruiken. Toch?

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren

Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten uit plantaardige bron, maar hennepzaad is beter verteerbaar. Eiwitten hebben we onder andere nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden. De kwaliteit van dierlijke eiwitten is fors aan het afnemen door gebruik van hormonen, kunstmest en eenzijdige en slechte voeding van de dieren. Dus ook voor sporters die een eiwitrijk dieet willen hebben om hun spieren en uithoudingsvermogen op te bouwen is hennepzaad een prima aanvulling.

Daarbij bevat het ook alle acht essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling, waaronder het gelukshormoon serotonine. Last van af en toe een depressieve bui? Dan al huppelend een handje hennepzaad nemen en ik wed dat je er vrolijk van wordt! Probeer het maar eens! Vooral niet vergeten om erbij te huppelen!

Hennepzaad: de gezonde onverzadigde vetzuren

Hennepzaad bevat omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren in precies de goede verhouding voor opname in het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is, maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Dat kunnen wij vrouwen 40+ goed gebruiken. Ook werkt het ontstekingsremmend. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie. En omega 3 wordt ook wel het voedsel voor ons brein genoemd.

Een rijkdom aan vitamines en mineralen

Net als andere superfoods is hennepzaad rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B-vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. Zou je je vitaler willen voelen? Voeg dan eens B-vitamines (bij voorkeur een vitamine B-complex) toe aan je menu. Dit kan onder andere door middel van hennepzaad. Vitamine E is belangrijk voor een goede hersenfunctie.

En ook nog veel antioxidanten en enzymen

Naast alle gezonde vetzuren, vitamines en mineralen bevat hennepzaad ook een flinke hoeveelheid antioxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine speelt een rol bij een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd. Hennepzaad is tevens rijk aan alfa-, bèta- en gamma-globuline, een stofje dat ons immuunsysteem helpt versterken en tevens meewerkt om beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel. En wie wil dat nou niet?

Hoe gebruik je hennepzaad?

Gebruik de gepelde hennepzaadjes (zie het plaatje). Deze hebben een vrij neutrale smaak. Ik neem regelmatig 1 tot 2 eetlepels, afhankelijk van hoe ik het gebruik. Wat kun je er allemaal mee? Hieronder een lijstje met wat ik er allemaal mee doe:

  • Je kunt ze over de salade strooien.
  • Je kunt ze op het laatste moment toevoegen aan soepen of smoothies.
  • Je kunt het als basis gebruiken voor humus in plaats van of toegevoegd aan kikkererwten.
  • Je kunt er gefilterd water aan toevoegen en er in de blender hennepzaadmelk van maken.
  • Je kunt het toevoegen aan gekochte amandel- of havermelk, waardoor deze rijker worden aan voedingsstoffen. Vooral amandelmelk bestaat grotendeels uit simpel water, kijk maar eens goed op het pak. Alles even in de blender mixen.
  • Het is een prima basis voor een zelfgemaakte muesli (met granen zonder gluten uiteraard). Ken je mijn e-book Optimaal Ontbijten al? Je zult zien dat ik daar regelmatig gebruik maak van hennepzaad. 

Waar koop je hennepzaad?

Mijn natuurvoedingswinkel heeft het sinds kort op het schap staan omdat ik er maar om bleef vragen. Dus dat kan jij ook doen. Je kunt ze ook bestellen bij een webwinkel die biologische superfoods verkoopt. Mijn favoriete merk hennepzaad vind je o.a. hier. Gepeld hennepzaad is klaar om te gebruiken. Ongepeld hennepzaad zal je eerst moeten weken. Tot slot: superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan pas superfoods!

Zoek je gezonde recepten met hennepzaad, kijk dan eens in mijn e-books Optimaal Ontbijten, Levende Lunches, Slimme Snacks of Geniale Groenten. Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Comment Section

134 reacties op “Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon


Door joan op 10 april 2018

ik heb telkens weer de vraag voorbij zien komen of hennepzaad schadelijk is als je bloedverdunners gebruikt. wat is het antwoord daarop?


Door Marjolein Dubbers op 16 april 2018

Je kunt inderdaad beter geen hennepzaad gebruiken als je bloedverdunners slikt Joan, want hennepzaad is ook bloedverdunnend. Hennepzaad eten kan ervoor zorgen dat de aanmaak van bloedplaatjes wordt geremd zodat je bloed dunner wordt. Het versterkt dus de werking van de bloedverdunners. Wil je het toch gebruiken vraag dan eerst aan je arts of het wel kan.


Door Yvon zwalve op 14 januari 2018

Kan hennepzaad invloed hebben bij de hormoontherapie (kanker) hoop het niet!


Door Marjolein Dubbers op 16 januari 2018

Daar is voor zover ik weet gewoon nog nooit onderzoek naar gedaan Yvon. Ik raad je aan om het aan je arts voor te leggen, misschien kan die hier iets over zeggen.


Door Marianne op 4 juni 2018

Hoi Yvon. Ja dat vroeg ik me ook af of het kwaad kan dat hennepzaad bij hormoontherapie bij kanker.???


Door Marjolein Dubbers op 13 juni 2018

Zoals ik ook tegen Yvon zei: leg de vraag eens voor aan je arts. Ik weet niet wat de eventuele wisselwerking kan zijn in zulke gevallen, of welke contra-indicatie er misschien is voor hennepzaad bij hormoontherapie/kanker.


Door Timoletta op 17 juli 2017

Heeft hennep zaad olie dezelfde werking?


Door Marjolein Dubbers op 25 juli 2017

Hennepzaadolie is inderdaad ook gezond Timoletta. Denk er wel om dat het iets anders is dan CBD-olie (de medicinale variant), die soms ook hennepolie wordt genoemd. Hennepzaadolie is gezond en lekker in bijv. salades. Wel koud gebruiken.


Door Els op 20 november 2016

Dank voor de heldere uitleg i.v.m. de hennepzaad!


Door corrie akkermans op 2 september 2016

hoi, ik wordt er ook een beetje draaierig van, maar niet op een onprettige manier, zweven meer, van één theelepeltje al, maar ik slaap er heerlijk op


Door Iris op 12 augustus 2016

Hallo Marjolijn! Bedankt voor de interessante toelichting. Ik heb alvast mijn eerste portie aangeschaft! Ben sinds einde vorig jaar begonnen met gezonder te eten en gezien ik sinds kort in de meno pauze zit is dit zeker een goei zaadje voor mij. Groetjes, Iris


Door Marjolein Dubbers op 15 augustus 2016

Fijn Iris! Ik hoop dat het je goed doet en dat je met je nieuwe voedingspatroon goed door de menopauze komt!


Door Truus op 20 juni 2016

Hoi Marjolein,
is het harde schilletje van hennepzaad dan giftig? Ik eet altijd ongepeld hennepzaad, dat ik bijv. gemalen over de sla doe of in mijn zelfgemaakte rauwe chocolaadjes of crackertjes.


Door Marjolein Dubbers op 22 juni 2016

Ik geloof niet dat het giftig is Truus, maar gepeld hennepzaad is voor je lichaam beter opneembaar.


Door Gerry op 28 januari 2016

Beste Marjolein.
Hoop dat u mij een antwoord kan geven. Ik slik lijnzaad en ik krijg daar opvliegers van of misschien wel hoge bloeddruk. Weet u daar iets van. Waarom als ik lijnzaad eet dat ik warmte aanvallen krijgt en zweethanden. Alvast bedankt.


Door Marjolein Dubbers op 29 januari 2016

Beste Gerry,hoe het komt dat je dit soort klachten krijgt kan ik zo niet zeggen. Dit kan aan meerdere zaken liggen. Maar als het niet goed voelt of je krijgt klachten bij het slikken van lijnzaad dan zou ik er mee stoppen. Wil je precies weten hoe dit komt dan raad ik je aan een goede natuurarts in je omgeving te zoeken. Veel succes


Door Jeannette op 18 januari 2016

Ik woon in Spanje en heb dus de Latijnse naam gebruikt om te vragen in een natuurwinkel of ze Cannabis zaden hadden, waarop ze antwoordden dat ze Cañamo hadden, wat ook van dezelfde plant gemaakt is. Kent U dat ?Door Z. op 30 juli 2015

Hallo,

graag zou ik willen weten of hennep poeder dezelfde werking heeft als hennep zaden en of t handiger is in gebruik.

Ik wil chia ontbijtmix uit proberen. Dit is een mix van ruwe cacao, havervlokken,chia, en kokos e.a. Is t verstandig om t per dag af te wisselen met de hennep poeder?
Bij extreme vermoeidheid kan de kleine hoeveelheid ruwe cacao geen kwaad, ivm de bijnieren , zoals ik las?
Mvg,


Door Marjolein Dubbers op 25 augustus 2015

Ik hou van zo min mogelijk bewerken dus henneppoeder lijkt me zonde, liever gepeld hennepzaad. Variatie is altijd beter, eet liever niet iedere dag hetzelfde.
Beetje cacao moet kunnen bij uitgeputte bijnieren.


Door Nicky op 15 juni 2015

Beste Marjolein,
Sinds enkele dagen maak ik een mugcake als ontbijt,heel lekker en gezond. Enkel heb ik op jonge leeftijd al een hoge cholesterol en bij de mugcake moet je een ei bijdoen.
Heb me laten vertellen dat je chiazaad kan gebruiken ipv het ei. Klopt dit?
Enkel las ik hier over chiazaad dat het bloeddrukverlagend is en heb last van een zeer lage bloeddruk.
Kan ik een andere zaad bv. Hennepzaad weken en vervangen door het ei in de mugcake?
Alvast bedankt!


Door Marjolein Dubbers op 17 juni 2015

Ha Nicky, helaas kan je chiazaad of hennepzaad niet gebruiken ter vervanging van een ei in een cake. Maar wees vooral niet bang voor eieren als je een hoog cholesterol hebt. Lees mijn blogs over cholesterol en gebruik rustig een eitje in je cake als je hier tenminste niet allergisch voor bent.


Door maartje op 3 juni 2015

Alsje dit eet naast je gewone eiwitten (gezonde voeding overigens) is het dan niet teveel qua eiwit? Wegens verzuring bijv?
Bedankt!


Door Marjolein Dubbers op 8 juni 2015

Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel je ervan eet. Je hebt gelijk dat we vaak teveel eiwitten eten. Hennepzaad is dan ook een prima aanvulling voor mensen die niet veel eiwitten eten of ze extra nodig hebben: veganisten, vegetariers en fanatieke sporters.


Door Ankie Wind op 19 mei 2015

Even roosteren op laagste vuur in droge koekepan en de ongepelde zijn makkelijk te kauwen, lekker voor de bite !


Door Rudi Korthuis op 19 mei 2015

Dag Marjolein, heb de vraag al eens eerder gesteld (op fb) maar geen antwoord gekregen. Probeer het via deze weg opnieuw: een orthomoleculair therapeut raadde mij af om gebroken hennepzaad te kopen, omdat dit altijd in plastic is verpakt. Het gebroken zaad neemt giftige / verkeerde stoffen van het plastic op. Wat is jouw visie hierop?Door Wendy op 8 april 2015

Ik heb het laatst in muesli repen verwerkt 🙂


Door Geertje op 18 maart 2015

Ik lees overal dat je havermout moet weken in iets zuursbof met een beetje boekweitmeel of rogge ivm fytinezuur…
Wat vind jij hiervan?Door Sandra op 11 februari 2015

Hallo Marjolein,
Ik heb vandaag Hennepzaad gekocht maar weet niet zo goed hoe te gebruiken. Nou heb ik al wat tips gelezen hier op de site, mijn vraag is eigenlijk: Kan ik hennepzaad ook gewoon over/door mijn eten doen……niet meekoken maar toevoegen zodra de maaltijd klaar is en op t bord ligt?
Gr. Sandra


Door Marjolein Dubbers op 12 februari 2015

Beste Sandra, hennepzaad kun je overal in gebruiken. Door de sla, in yoghurt of meusli en inderdaad door je maaltijd. Zorg er wel voor dat je gepeld hennepzaad hebt, anders moet je het vooraf even laten weken zodat het harde schilletje eraf komt.
Hartelijke groet.


Door Kim op 9 februari 2015

Beste,
bewaar je hennepzaad (en andere zaden en gedroogde bessen) altijd best in de koelkast (vb. zeker in zomer?)

met vriendelijke groeten


Door ramon op 4 februari 2015

Bevat hennepzaad 5htp of l-tryptofaan? Dit is zijn namelijk de voorlopers van je gelukshormoon serotonine. Bevat het dit niet, dan zorgt het ook niet voor een verhoging van je serotonine niveau.


Door verena.martens op 14 januari 2015

hoi,

heeft iemand ervaring met hennepzaad te kiemen? ik heb net mijn ongepelde bio-hennep gekiemd…en was van plan deze als kiemplantjes over de salade te strooien…maar ik lees nergens info hierover..en ik weet niet juist of je alle plantjes als kiemplantje kan eten…


Door Jos M op 11 januari 2015

Hoi ,
Zou ook goed zijn tegen prikkelbare darm maar las elders onderstaande reactie op een ander artikel.Is dit zo?
Vrgr

. Graag wil ik wat toevoegen aan bovenstaande informatie. Hennepzaad remt de aanmaak van bloedplaatjes af en het is dus onverstandig om ze te eten als je bloedverdunners gebruikt.


Door E de jong op 4 januari 2015

Hennepzaad gekocht, maar erg hard…. Las op internet dat je eerst moet malen. Daar lees je echter niet vel over.
Net als lijnzaad en dan in zijn geheel eten? Of gelden voor hennep andere regels. Moet je de schil weggooien bijv?


Door Marjolein Dubbers op 5 januari 2015

Er zijn twee soorten Hennepzaad, gepeld en ongepeld. De ongepelde moet je inderdaad even malen anders is het veels te hard om te eten. Je kunt beter de ongepelde hennepzaden kopen :-).


Door joke op 29 september 2014

Heb voor het eerst hennepzaad gekocht en geproefdt,proeft nootachtig vindt ik.
Ik eet gezonde voeding samen met mijn man,maar kan nog vel leren.Joke


Door Marian op 22 september 2014

Ik gebruik hennepzaad, een eetlepel, samen met glutenvrije haver en een beetje bio-yoghurt en daarnaast hennepolie, een eetlepel door de groene smoothies. Omdat dit de omega 3,6 en 9 vetzuren bevat neem ik aan dat ik daarnaast geen visoliecapsules meer hoef te gebruiken? Ik ben vegetariër. Ben (nu pas, 67 jaar) erg bezig met mijn voeding omdat ik Myelofibrose heb en daarnaast herstellende ben van zware chemokuren ivm het Non-Hodgkin-Lymfoom. Ik gebruik ook astaxanthine, Q-10 en de basis voedingssupplementen, een goede multi, extra c en extra d-3. Omdat het allemaal nogal duur is moet ik gewoon keuzes maken. Vandaar deze vraag.
Vriendelijke groet, Marian


Door marleen op 11 augustus 2014

Is het hennepzaad van het kruidvat te betrouwen?
Of moet je het in een kruidenwinkel gaan halen.


Door Joyce op 21 juni 2014

Je kunt tegenwoordig ook gepeld hennepzaad in de Albert Heijn kopen! 🙂


Door anoniem op 18 mei 2014

Kun je van henneppoeder een hallucineerde werking krijgen?Door Willemien op 2 mei 2014

Ik heb net gelezen dat chia zaad niet goed is bij lage bloeddruk of als je last hebt van verdunt bloed? Geldt dat ook voor hennepzaad. Verder ben ik allergisch voor ei, pinda en noten, heb hennepzaad lijnzaad en quinioa zaad gekocht om mee te beginnen, is er iets bekend over allergie en zaden?

Vriendelijke groeten van Willemien


Door Lieke op 20 april 2014

Kun je van hennepzaadje ook een hallucinerende werking krijgen? OF is dat alleen van het blad?Door conny op 27 maart 2014

Kan ik ook een lepeltje nemen met hennep zaad, gepelde heb ik gekocht, heb sinds december last van mijn ogen en concentratie


Door hallo marjolein op 2 maart 2014

Ik neem iedere ochtend tarwegras en amandel melk en havervlokken gluten vrij stevia zoetstof en heel veel groenten daar maak ik smoothies van. Zit dan tot 1 uurvol en eet iedere dag 30 gram walnoten en 4 stukjes pure chocola. Ik fitness 6 keer per week en ben 60 kilo afgevallen. Lies


Door Loos Peter op 11 februari 2014

Beste, ik heb een vraagje, ik leid al een 5 tal jaren aan een chronische ziekte CIDP.
Nu ik heb altijd Sandoglobuline (gamma globuline) toegediend gekregen maar om nieuwe wetten van het Riziv krijg ik dat niet meer met wat opzoek werken kwam ik jullie site tegen met wat ik zie dat er ook gamma globuline in de hennep zaadjes zit dus ik denk dat dit voor mij misschien wel een oplossing kan bieden?
kan je mij hier meer over vertellen of ken je mensen die dit reeds al hebben uitgeprobeerd met goede resultaten? dan hoor ik graag jullie mening. Alvast bedankt voor een antwoord. Mvg Peter.


Door Conny Weststrate op 10 februari 2014

Heb net hennepzaad gekocht, lekker in een bakje magere kwark of in cottage cheese


Door K@@tje op 8 februari 2014

Kan iemand mij vertellen waarom ik beter geen (koe)melkproducten en brood kan eten? Wat kan ik eten om aan genoeg eiwitten te komen? En moet ik dan supplementen gebruiken?Door Marien op 6 februari 2014

Hallo daar.

Ik heb een vraag over het gebruik van de hennepzaad. In dit artikel schrijf je aan het einde dat je altijd gepelde hennepzaad gebruikt. Ik heb zelf hele zaden gekocht. Bij een dier voeding’s winkel. Ik gebruik dit in mijn ontbijt. Ik zet een pan met allerlei granen en nu dus ook de hennepzaad ’s avonds klaar. Het staat dan een nacht te weken in het water. Daarna opkoken en op het bord met fruit en andere dingen, en het lekker en gezond ontbijt is klaar.

Dus de vraag over het hoe en waarom van de hele hennepzaad tegen over de gepelde.


Door Hellen op 2 februari 2014

Ook ik ben van de week begonnen met dit allemaal te lezen, ben al 7 jaar chronisch vermoeid en weet inmiddels ook dat voeding veel fout kan doen. Ben begonnen met hennepzaad en wil de rest ook gaan proberen. Het zou echt super zijn als dit werkt zeg !!


Door wilma op 24 januari 2014

Heb blijkbaar ook de ongepelde hennepzaad, lekker knapperig haha. Ik vind het best lekker, alleen veel har de schilletjes in mijn mond. Kan geen kwaad enk ik, gewon god kauwen. Ongepeld lijnzaad is ook beter dan gemalen, dat gaat oxi de ren.


Door Madison op 3 januari 2014

Hallo Marjolein,

Kan ik hennepzaad eten als ik ssri antidepressiva slik?
Met vriendelijke groeten,
Madison


Door Marjolein Dubbers op 11 januari 2014

Hallo Madison, ik ken geen contra indicaties voor hennepzaad dus ik zou zeggen: geen probleem. Gezonde voeding is sowieso erg belangrijk als je anti-depressiva slikt :-))


Door Jedidja op 10 december 2013

Ik eet hennepzaad ook altijd met chiazaad. Heb een paar potjes met superfoods staan die ik standaard over de yoghurt strooi. Zijn er mensen die het zo uit het vuistje eten?

Ongepeld hennepzaad heb ik nog nooit gezien.


Door Harriet op 27 november 2013

Hallo,
Weet er iemand antwoord op de vraag of hennepzaad zijn kracht verliest na verhitting? Ik ben aan het experimenteren met broodbakken: spelt, tarwe, lijnzaad, water en rijstdrank…soms ook hennepzaad maar ik weet niet of dit verloren moeite is. Weet er iemand welke zaden goed zijn voor in brood?
groetjes, Harriet


Door Marjolein Dubbers op 2 december 2013

Alles verliest altijd iets van voedingswaarde na verhitting dus persoonlijk zou ik hennepzaad niet verwarmen. Kijk ook eens in mijn receptenboeken voor broden van notenmeel.


Door pinoy werner op 25 november 2013

Een vraagje,is hennepzaad goed tegen een hoge bloeddruk.
Ik heb namelijk nog een redelijke hoge bloeddruk (16 a17 over 9a10) en ik neem ongeveer 2 grote koffie lepels van dat hennepzaad en mijn vrouw denk dat het daarvan is.
graag advies terug want ik neem niet zo graag medikatie?
Groetjes WERNER.

bloeddrukDoor Christel op 19 oktober 2013

Moet even lachen om sommige reacties; al die moeite doen om krachtvoer klaar te maken en het dan in de MAGNETRON stoppen? De snelste manier om je eten te ontkrachten. Bestaat hier al een blog over? Over de schadelijkheid van de magnetron? Dan graag een linkje. Verder ben ik blij met de ontdekking van het Hennepzaad. Lijnzaad vind ik persoonlijk niet zo’n succes qua smaak. Vanochtend heb ik als ontbijt een eetlepel kokosolie gesmolten, een eetlepel rauwe cacao nibs er door en wat rozijntjes. Het rook heerlijk en het smaakte bijzonder.

Helemaal eens met Marjolein: veel afwisselen! Sinds ik Paleo doe eet ik sowieso veel spannender en gevarieerder. Dat is bovendien het eerste dieet dat ik niet doe om af te vallen (lees mijn lichaam en geest uit te hollen) maar om mijn lichaam en dus ook geest te VOEDEN. Geen suiker, geen granen, geen zuivel en geen soya. Voor mij werkt het.


Door Els op 29 oktober 2013

Ja , het is al jaaren bekend dat de magnetron de producten veranderd in een prutje waar geen of weinig voedingsstoffen in zitten in de vorm waarin je ze er hebt in gedaan, ik zal de site opzoeken waar dit duidelijk wordt uitgelegd


Door Lia op 23 september 2013

Ik ben geen liefhebber van Havermout en gebruik daarvoor in de plaats Quinoa vlokken. Alles ’s ochtends in de blender incl hennepzaadjes natuurlijk en een heerlijk voedzame smoothie.


Door Pippa op 17 september 2013

Nu is iedereen op deze site zo gezond bezig met allerlei zaden, vruchten, noten en superfoods. En toch lees ik hier en daar dat zo’n gezonde mix vervolgens in de magnetron gezet wordt. Als er iets is wat elk component in je voeding kapot maakt is het wel de magnetron. Oftewel, na het gebruik van de magnetron is je superfood veranderd in no food. Er zit dan geen enkele noemenswaardige voedingsstof meer in, althans niet in een vorm dat je lichaam er nog wat mee kan…


Door anke troost op 26 september 2013

Ja inderdaad, daar heb je volkomen gelijk in , de magnetron gebruik ik al jaren niet meer om die reden fijn dat je hieraan aandacht geeft. vr groet Anke Troost.


Door Carla op 13 september 2013

Ik het het heerlijke recept van Marlie al 2 dagen geprobeerd. De cranberries en rozijnen heb ik er vandaag uitgelaten omdat ik dat persoolijk minder vind smaken ( ik eet ze liever los ) maar verder vind ik het een heerlijk ontbijt. Dank je wel Marlie 🙂

Marlie’s recept met hennepzaden en havermout: ‘s avonds een afsluitbare beker (inhoud 350-400 ml) halfvol vullen met amandelmelk, daarop 3 volle eetl. havermout, 2 eetl.chiazaden, 1 eetl. gepelde hennepzaden, 1 eetl. rauwe cacao, 1 eetl. rozijnen en 1 eetl. cranberry’s. Even doorroeren en de beker verder afvullen met amandelmelk. Bewaren in de koelkast en ‘s morgens even goed schudden of doorroeren. Heerlijk!


Door Titia van Doorn op 9 september 2013

Dank voor deze uitgebreide informatie. Ik ben sinds een jaar vegetarier en steeds op zoek naar goede bouwstoffen!


Door Cora op 2 september 2013

Las in het ad van zaterdag dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt wie weet hier iets meer over.


Door Brigit op 24 augustus 2013

Ik heb een lekker recept.
Bak in een beetje olijfolie een hand havermout en wat pijnboompitten. Niet laten verbranden. Doe dit in een bord roer yoghurt.
Een doosje rozijnen erbij of vers fruit. Een schepje honing, een schuitje lijnzaadolie en afwisselend een lepel chia seed, hennepzaad of zuurzak.
Echt heerlijk en gezond. Ik eet het jaren en wissel de ingrediënten steeds af. Ik voel me er goed bij. Heb de hele ochtend veel energie. Succes!


Door nadia op 25 november 2013

ik heb een vraagje, zie dat je zuurzak gebruikt.
kunt u mij zeggen waar ik deze kan halen.
groet


Door Liesbeth op 22 augustus 2013

Hoi, ik heb blijkbaar ook de ongepelde gekocht? Wat doe ik hier nu mee? Bedankt voor je reactie?


Door Jip op 13 augustus 2013

Wat is het verschil tussen gepelde hennepzaden en ongepelde? Ik eet nu al een maand ongepelde (van de Tuinen) door mijn ontbijt. Is dat verkeerd?


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Ik ken de ongepelde niet Jip, ik gebruik altijd de gepelde. Ik wist niet dat je de ongepelde zo kunt eten. Heeft iemand anders hier een goed antwoord op? Ik zal het eens nazoeken.


Door Thea Thijssen op 25 november 2013

Ik heb de ongepelde versie gekocht en doe de zaden die ik gebruik in de vijzel kleinmaken en gebruik ze dan door mijn eten. Ik ben van mening dat je altijd de hele vrucht moet eten. Dan krijg je allemaal de voedingstoffen binnen. Mij lijkt het dat je anders net zoiets krijgt als witmeel versus volkorenmeel. Dit doe ik ook altijd met de granberries. Die koop ik altijd in december voor een heel jaar en doe ze in de diepvries. 12 Zakken van ongeveer 350 gram bij AH of Aldi. Kook ze per pak met dezelfde hoeveelheid water tot moes. Af laren koelen en in vier porties verdelen 3 in de diepvries en 1 in de koelkast. Elke dag een dessertlepel in de havermoutpap en ik heb nooit meer last gehad van mijn chronische blaasontsteking.


Door Carola op 22 september 2013

Ook ik heb hennepzaad bij de Tuinen gekocht en de verkoopster adviseerde mij deze eerst te malen. Anders poep je ze gewoon weer uit, omdat je de voedingsstoffen zo niet op kunt nemen. Dat is hetzelfde met lijnzaad, daar moet je de gebroken lijnzaad nemen.
Malen doe je met zo een apotheker stamper of 1 seconde in een ouderwetse koffiemolen.


Door lenie op 7 augustus 2013

reactie op Karin, hij lijkt mij erg overdreven dat je na 1 keer brood en kaas te hebben gegeten somber en moe bent!!?? vr.gr. Lenie


Door Thea Thijssen op 25 november 2013

Ik wil hier graag op reageren. De reactie is niet overdreven.
Het komt omdat je nu juist het verschil merkt. Je kunt nu echt voelen hoe je lichaam reageert op de voedingsmiddelen die niet optimaal voor je lichaam zijn omdat ze niet meer voorkomen in je voedingspatroon. Ikzelf eet ook zoveel mogelijk gezond. Als ik buitenshuis weleens voeding eet die ik beter zou moeten eten, zoals suiker, witmeel etc, dan krijg ik altijd de rekening kort daarna gepresenteerd.


Door Thea Thijssen op 25 november 2013

Moet natuurlijk zijn: niet zou moeten eten.


Door Karin op 6 augustus 2013

Hennepzaad is gewoon ook heel erg lekker vind ik. Maar er rijst bij mij toch een vraag ten aanzien van superfoods; Het zijn vrijwel allen buitenlandse producten. Wat zouden Nederlands superfood zijn??

Ik ben al vier weken bezig met jouw adviezen (geen suiker, gluten en zuivel) en voel me goed. Vandaag merkte ik het verschil toen ik bij een vriendin at. (ik at brood en kaas). Wat werd ik snel somber en moe! Gelukkig morgen weer alles in eigen hand. Ik merk dat ik niet veel eten nodig heb en zoek nu nog een weegschaal..


Door mevr.Borremans op 6 augustus 2013

goedemorgen,
Ook ik ben aan het proberen om gezonde zaden te
eten en mij wat fitter te voelen.
Helaas kan ik dat niet zeggen.
Iedere ochtend drink ik soya melk (zonder suiker ) met een lepel chiazaad,gio,granberry,soms varieer ik het met moerbijbessen. Nu alleen met chia en hennepzaad om uit te proberen.Ik zou zo graag resultaat voelen maar dat is er niet na 6 maanden. Misschien verwacht ik er te veel van? En misschien die ik iets verkeerd?
Hoe weet ik of het biologisch is als ik het op de mark gekocht is, de dames weten het ook niet.
Het is ook jammer dat dit alles zo duur is !
Ik hoop snel iets van u te horen, met vr.groeten Mevr.Borremens


Door mevr.borremans op 13 augustus 2013

Goedemorgen,ook ik heb wat vragen gesteld en zou daar graag een antwoord op hebben.
Soms zie ik dat mensen van Marjolein Dubbers dat ook hebben gekregen.
Zou ik dat ook kunnen krijgen zodat ik weet waar ik aan toe ben!
Met.vr.groeten Mevr. Borremans.


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Ik ga in mijn systeem op zoek naar uw vraag Mevr Borremans maar ik hoop oprecht dat u mij niet nodig hebt om te weten waar u aan toe bent 🙂


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Mijn motto is variatie, variatie, variatie. Je lichaam heeft heel veel verschillende bouwstoffen nodig dus veel verschillende voedingsproducten. Iedere ochtend sojamelk met wat zaden is net zo eenzijdig als iedere dag een boterham met kaas. Probeer dus heel veel af te wisselen. Voor ontbijtsuggesties zie mijn e-book Optimaal Ontbijten. Ik ben overigens geen fan van sojamelk. Probeer vooral ook de groene smoothie en meer verse producten toe te voegen. Stukjes appel of peer zijn net zo goed als dure moerbijbessen. Het hoeft niet duur te zijn. Superfoods is bedoeld als aanvulling ter variatie op gewone gezonde voeding die uit onze eigen streek komt.


Door noeska op 24 augustus 2013

Sojamelk is verre van gezond!!!!! je kunt beter overstappen op amandelmelk of havermelk o.i.d.
Soja is een marketingtruc, makkelijk te verbouwen en goedkoop, echter, wordt voor de melk niet gefermenteerd maar ondergaat een puur chemisch productieproces. alleen gefermenteerde soja (tahoe-tempeh) is gezond.
Laat de soja melk staan en je zult je snel beter voelen. Mijn zoontje kreeg last van zijn darmen en klaagde over moeheid toen wij overstapten op sojamelk, we zijn toen sojamelk gaan onderzoeken op internet en kwamen er snel achter dat het helemaal niet gezond is. toen onmiddellijk mee gestopt en overgestapt op amandelmelk.Door Diana van Loo-Karsijns op 25 juni 2013

Hoihoi, dank je wel voor deze superheldere uitleg! Ik had de gepelde hennepzaadjes maandag in de Estafette winkel zien liggen. Ik had ze meegenomen omdat ik al zoveel ‘geruchten’ had gehoord dat dit soort hennep je niet zozeer in hoger sferen brengt, maar je gewoon in ‘real life’ een stuk gezonder en blijer maakt. Een superfood om een kanjer te worden, zoiets.
Maar nu zat ik een beetje met het zakje, dus ff Googlen, en dit stuk info kwam boven. Helemaal duidelijk. Geweldig bedankt, ik ga het nú proeven, gewoon knabbelen bij m’n nootjes 😉 en dan natuurlijk al de recepten die in de reacties genoemd worden uitproberen de komende weken! (bedankt allemaal)
Nog ff je e-book downloaden, en dan lekker lezen.

groetjes,
Diana


Door Marga op 20 juni 2013

Hallo,
Weet iemand ook recepten voor ongepeld Hennepzaad? Kun je het bijvoorbeeld roosteren?


Door Marianne Teunissen op 9 juni 2013

vandaag hennepzaad en olie gekocht.
Ik had een brandwondje op mijn arm met korstvorming daar heb ik de olie op gedaan en het heelde snel na enkele uren was het mooi droog en dicht wel een paar keer met een watje opgesmeerd.De hennepzaad heb ik door mijn maaltijd gedaan en voel idd dat mijn lichaam flexibeler blijf. Ik ben 53 jaar


Door Petra op 1 juni 2013

Vandaag zakje hennepzaad gekocht bij de notenkraam op de Lindengracht in Amsterdam (nieuw in het assortiment). Ik voeg het toe aan mijn zelfgemaakte mueslirepen (recept: ontbijtepen van Nigella Lawson). In aanvulling op het recept voeg ik ook twee eetlepels chiazaad, wat lijnzaad en twee eetlepels kokosolie toe. Super-lekker en gezond, zowel voor mij als mijn gezin.


Door Amber op 29 mei 2013

Beste Marjolein, Ik eet nu sinds een week iedere dag 2 eetlepels hennepzaad afwisselend met Chia zaad, door mijn yoghurt met granaatappelpitjes. Niet alleen erg lekker maar ik voel me er beter bij. Ik merk nu al dat ik meer energie heb en helderder van geest ben. Ik drink na iedere maaltijd met Chia zaad altijd een extra glas water omdat ik gelezen heb dat het veel vocht opneemt. Wat jammer dat deze zaden nog zo onbekend zijn. Ik werd er op gewezen door mijn groenteboer anders was ik er zelf nooit op gekomen.

Dank je wel voor jouw uitleg en adviezen.


Door jimmy op 11 mei 2013

Hallo ik heb samen met mijn wederhelft sinds kort een super ontbijtje dat is gosjibessen en chiazaad een nachtje weken ‘morgens doe ik 3eetlepels havermout met een beetje water in de magnetron 1 min opwarmen daarna doe ik een mix van magere kwark en magere yoghurt erbij het geheel mix ik door elkaar vandaag heb ik dus ook hennepzaad erbij gekocht.mijn vraag is zou ik dat erbij kunnen mixen? of is het beter om het op een ander manier te gebruiken


Door Rikkie op 17 november 2013

Niet opwarmen in de magnetron!! Zonde, gewoon op het vuur opwarmen is echt het beste!


Door Jordy op 29 april 2013

Hallo weet iemand of hennep proteine poeder in een warme soep mag? of gaat dat ook oxideren?
Geldt dit ook voor chia zaden?

Heb namelijk recepten van alkalische soepen, waarin dat o.a. verwerkt wordt.

Groet Jordy


Door Wil op 19 maart 2013

Ik heb het ook gekocht en ik strooi het op de boter op mijn boterham, dan lekker kaas erover en smullen maar!


Door Gea op 14 maart 2013

Bedankt voor het E-Book Marjolein.
Heel fijn en duidelijk om te lezen , ben stuk wijzer geworden.
Ga dit ook zeker volgen en zal me straks EINDELIJK een stuk fitter voelen.

met vriendelijke groet

Gea van Leeuwen


Door Barbara op 5 maart 2013

Ik gebruik ook hennepzaad, maar heb van diverse kanten gehoord dat je het beslist niet moet verwarmen of aan warme gerechten (zoals soep) moet toevoegen omdat hennepzaad gevoelig is voor oxidatie. Ik strooi het dus over salades, voeg het toe aan smoothies, mueslirepen enz. Heerlijk!


Door Gabriëlle Brinkman op 4 maart 2013

Interessant om dit allemaal te lezen. Vooral ook herkenbaar dat volle gevoel in de buik na de verwarmde havermout gegeten te hebben. Ga het ook eens proberen met weken.

Ik heb een vraagje.. Kun je maca poeder en hennepzaad verwarmen? En neemt de werkzaamheid niet af door het te verwarmen? Dank al vast:-)


Door trees op 22 februari 2013

Hoi ik ben zeer blij met dit artikel,ik ga zaadolie nu proberen. Heb chronische ziekte van lyme en het zou idd een goeie werking hebben op het zuurstof in de cellen die weer belangrijk zijn voor gezonde cellen te behouden,en het immuunsysteem te versterken.Na dit artikel ga ik me ook wat gepelde zaden in huis halen van alle soort,heb een flinke boost gekregen van de informatie die ik over gezonde en ook vooral over ongezonde voeding lees,ik hoop dat 2013 het jaar van de gezonde voeding en vooral goede informatie over voeding mag worden. vriendelijke groet


Door Bas op 27 februari 2013

Hoi Trees,

Goed dat je goed op je voeding gaat letten! Het lijkt me heftig om zo’n chronische ziekte te hebben, maar waarschijnlijk kan de juiste voeding je hier heel erg bij helpen! Ik ben dan niet medisch onderlegd, maar ik weet zeker dat een groot deel van de onbalans in ons lichaam(ziekte) veroorzaakt wordt door slecht eten. Er wordt weinig gesproken over wat écht goed voor je is(behalve door instanties als voedingscentrum, maar die prijzen producten aan die niet perse goed voor je zijn. Dat riekt mijnsinziens naar sponsoring van een aantal bedrijven). Dus goed bezig om zelf op onderzoek uit te gaan! Met de superfoods zit je zeker goed! Kijk in ieder geval of je voedsel zoals vlees en brood al wat kan minderen, en koop voortaan wat vaker biologisch(omdat je voedsel anders vaak bewerkt kan zijn met pesticiden e.d)


Door trees op 23 maart 2013

bedankt Bas voor je interesse en tips 😉


Door nicolette op 31 augustus 2014

Trees, Zilverwater kan genezend werken bij Ziekte van Lyme.
Zie verhaal van Paul Faber Amerikaanse Arts genas van Ziekte van Lyme met Zilverwater.


Door dien op 20 februari 2013

Hoi, heb vanmiddag hennepzaad gekocht, maar die van mij is donkerbruin en niet witachtig zoals je foto. Wat is het verschil??


Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2013

Kan het zijn dat je ongepelde hennepzaad hebt gekocht?? De gepelde versie is veel handiger in gebruik daarom dat daar mijn voorkeur naar uitgaat.


Door Trui V op 17 december 2012

Is dit hetzelfde als hennep eiwitpoeder? Dit meng ik in mijn fruitpap en dat is Smullen !!


Door Will op 6 oktober 2012

Ik week mijn havermout ook een avond van te voren, dat vind ik persoonlijk lekkerder, en het neemt toe in volume, hier door doe ik een eetlepel chiazaad, eetlepel whey eiwit en 150ml biologische melk. Voor het opeten verwarm ik het nog wel even in de magnetron.

Andere optie, wat ik ook erg lekker vind is yoghurt, 3 eetlepels havermout, chiazaad, zonnebloempitten, rozijnen en kaneel..

Als vervanger van havermout neem ik ook wel eens boekweitgrutten 🙂

Van (Gemalen) haver kun je trouwens ook heerlijke smoothies maken, eetlepel gemalen haver, banaantje, kokosmelk en alles wat je er maar door hebben wilt 🙂

zelfgemaakte mueslireep is ook een leuk en lekker idee om je hennepzaad in te verwerken!


Door Rikkie op 17 november 2013

Lieve dames, de magnetron is een onding!! Als je de biologische melk in de magnetron verwarmt, kun je net zo goed de goedkoopste houdbare melk gebruiken. Alle goede ingrediënten gaan namelijk verloren!
NIET DOEN DUS!


Door rolide op 8 augustus 2012

Heb net op de website gekeken.
Wacht het e-book even af, dan ga ik wel het 1 en ander bestellen.

Rolide


Door Karen op 7 augustus 2012

Hoi Marjolein, bedankt weer voor de tip. Ik ga eens het recept van Marlie uitproberen.


Door Karen op 3 augustus 2012

Havermout niet koken? Ik heb me weleens laten vertellen dat dat niet goed is voor de vertering. Daarom kook ik het eigenlijk altijd, in rijste of amandelmelk. Wat is de reden dat je het niet kookt/ verwarmd Marjolein?

Groetjes,
Karen


Door Marjolein Dubbers op 5 augustus 2012

Hallo Karen, ten eerste vind ik het niet lekker, warm, en ten tweede voelt het als een zware klont op mijn maag. Zoals toen ik vroeger “verplicht” een pannekoek moest eten. Het voelt gewoon niet lekker in mijn lijf. Ik laat het wel vaak een tijdje weken met chiazaadjes, misschien dat het daardoor makkelijker verteerbaar wordt. Een lezeres van mijn site vertelde dat ze het ’s avonds al “in de week” zet en dan ’s morgens eet. Dat ga ik ook eens proberen. Probeer maar uit wat goed voelt voor jouw lijf! Veel plezier met deze zoektocht.


Door Marlie op 1 augustus 2012

Mijn recept met hennepzaden en havermout: ’s avonds een afsluitbare beker (inhoud 350-400 ml) halfvol vullen met amandelmelk, daarop 3 volle eetl. havermout, 2 eetl.chiazaden, 1 eetl. gepelde hennepzaden, 1 eetl. rauwe cacao, 1 eetl. rozijnen en 1 eetl. cranberry’s. Even doorroeren en de beker verder afvullen met amandelmelk. Bewaren in de koelkast en ’s morgens even goed schudden of doorroeren. Heerlijk!


Door Marjolein Dubbers op 3 augustus 2012

ha Marlie, klinkt erg lekker, ik verwarm havermout ook nooit, ik doe het net zoals jij alleen niet de avond van te voren. Ga ik eens proberen. Dank je wel voor delen!


Door Karen op 21 juli 2012

Hoi Marjolein , ik had een beetje dezelfde vraag als Korine. Kan je al die superfoods samen eten? Maca poeder, chiazaad , hennepzaad , rauwe cacao…..of worden we dan te hieper.


Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2012

Hallo Karen, ja hoor, je kunt ze allemaal samen eten, waarmee ik niet bedoel dat je ze allemaal tegelijk moet eten of door elkaar moet gooien. Ik heb ze allemaal in huis en ik wissel ze af. De ene dag maca in een smoothie en hennepzaad over mijn salade, de volgende dag chiazaad in mijn ontbijt en ’s avonds een smoothie van havermelk met cacao. Gewoon veel varieren is mijn motto. Ik voel me er heel energiek bij, niet hieper!


Door Antoinette Roovers op 9 september 2012

Ik heb je net de vraag op twitter gesteld, heb geen facebook. En nu kom ik dit tegen. Ik concludeer liever niet te veel soorten superfoods op 1 dag, maar afwisselen!


Door Karen op 21 juli 2012

Heleen, ik doe er soms wat honing bij. Dat kan het net wat smakelijker maken. Heb vernomen dat je dan wel je pap wat moet laten afkoelen ivm suikers in de honing.


Door Heleen op 20 juli 2012

‘Toevallig’heb ik dat vanochtend voor het eerst gemaakt en gegeten. Havermoutpap met hennep en chia aad. Er ook nog rode besjes en een pruim doorheen gedaan, ik vond dat ik super goed bezig was. Niet super lekker, maar het was oke. Ik heb het eerst laten weken voordat het kookte.


Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2012

Hallo Heleen, binnenkort komt mijn gratis e-bookje uit met 10 super ontbijtrecepten met veel superfoods erin. En havermout kook ik nooit, ik laat het wel weken. Probeer dat maar eens. Gewoon blijven proberen en varieren. Heb je een lekker recept gevonden dan hoor ik graag van je, dan kunnen we dat weer delen!


Door Jacqueline op 15 februari 2014

Ik kookaltijd de melk in magnetron, doe wat havermout, quinoavlokken, lijnzaad en hennepzaad erin met wat honing, roer het goed, laat het ong.5a10 min.staan en drink dat op.Super lekker.En de lijnzaad, hennepzaad en wat gekookte quinoa doe ik ook door m’n zelf gemaakte salade.s’ morgens roggebroodje, beetje boter, aardbeienjam, daar wat hennepzaad en lijnzaad op en plakje kaas met 2 plakjes volkoren ontbijtkoek met beetje boter en ook met lijnzaad en hennepzaad.


Door Marjolein Dubbers op 17 februari 2014

Beste Jacqueline, je magnetron haalt al het leven uit je gezonde voeding! Beter om deze niet te gebruiken. Warm het op in een pannetje, dat is beter. En jam en ontbijtkoek zijn natuurlijk suikerbommetjes. Het strooien van superfoods hierover verhelpt dit helaas niet. Probeer eens notenpasta en/of notenbrood. Zie recepten in mijn e-books in de webwinkel


Door Simon op 11 april 2014

Marjolein,

Een magnetron haalt niet al het leven uit je voeding. Kan je mij even een link geven naar waar je deze informatie hebt aangetroffen?


Door Anneke op 15 oktober 2015

Wat handig, havermout in de magnetron koken, want in een pan heeft het de neiging snel aan te branden.


Door Marjolein Dubbers op 16 oktober 2015

Nee!!! Gebruik geen magnetron want daarmee verander je de molecuulstructuur van je voeding en gaan alle waardevolle stoffen
verloren. Niet doen! Gewoon in een pannetje en er even bij blijven en roeren.


Door Renée Veelers op 16 september 2015

Even twee vragen n.a.v. je artikel over hennepzaad;
– is hennepzaad net zo goed als hennepolie of is het één beter dan het andere,
– iets heel anders: in een reactie zeg je dat je havermout alleen weekt, niet kookt. Waarom is dat? op de verpakking staat namelijk dat je het óók moet koken en dat doe ik “braaf”…
Dank en Groet Renée


Door Marjolein Dubbers op 29 september 2015

Olie kan ranzig worden dus ik gebruik zelf liever hennepzaad. Havermout hoef je niet te koken ik vind het lekkerder om het alleen te weken.
Alleen in de winter kook ik het soms. Kijk even goed op het pak of je wel havermout hebt, Brinta is tarwe en dat moet je wel koken.


Door Korine op 20 juli 2012

Is hennepzaad in combinatie met chiazaad te gebruiken? En kan je het bijvoorbeeld ook door havermout mengen?


Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2012

Hallo Korine, ja hoor, het kan wel. Let wel op de voedingswaarden, hennepzaad en chiazaad hebben allebei gezonde vetzuren dus dat is een beetje dubbelop. Het ligt eraan hoeveel je ervan eet natuurlijk. Ik varieer veel en wissel veel af. Gewoon uitproberen wat jij lekker vindt!


Door Tamara op 23 september 2013

Hallo Marjolein
Ik heb een vraag. ik ben al meer dan een half jaar 35 jaar en lees jouw superfoods verhalen. Echt gaaf maar is het alleen voor de 40+ vrouwen??
Ik ben gronisch moe en ben helaas ook te dik door antidepresiemedicijnen en suikers te eten.
Zijn de hennepzaden en de gojibessen ook voor mij geschikt door bv sojayogurt of amandelmelk te drinken? Neem bijna geen zuivel wegens rocasea aandoening. Graag jouw mening. mvg en je e boeken zijn die ook geschikt voor mijn leeftijd??


Door Marjolein Dubbers op 30 september 2013

Ha Tamara, ja hoor, hoe eerder je begint met een gezonde levensstijl en gezonde voeding hoe beter. Schrap vooral ook de gluten en tarwe
als je wilt afvallen, daar heb ik de beste resultaten mee in mijn praktijk. Suikervrij, zuivelvrij en vooral glutenvrij kan heel veel betekenen voor je vitaliteit en gezondheid. Succes ermee!


Door Marja op 25 mei 2014

Kun je ook dizzy of high worden van teveel ? Ik doe het naast vele andere zaden en vruchten ook in yoghurt. Had dubbelop gedaan, dacht dat duizeligheid daarvan kwam. Kan dat ? Chia, lijnzaad, goya, abri, pruim, havervlok, kokos en granberrie. Gr. Marja

Plaats een reactie


*