Suiker; killer van je energie en gezondheid
4 min. leestijd

Suiker; killer van je energie en gezondheid

Veel vrouwen zijn verslaafd aan suiker. Veel mannen en kinderen trouwens ook. Ik weet wat het is, ik ben het zelf ook geweest: in paniek raken als er geen zoetigheid in huis blijkt te zijn. Een lichaam dat niet meer rustig te krijgen is. Om 22.50 in je auto stappen om snel nog naar een benzinepomp te rijden die om 23.00 sluit om nog wat chocola te kopen. Geen energie hebben en een lijf dat denkt dat iets zoets de oplossing hiervoor is.

Suiker is een drug. Het is een giftig goedje en het is erg verslavend. Er zouden grote doodskoppen op pakken suiker moeten staan. Niet alleen op pakken suiker maar op alle producten waar vormen van suiker inzitten. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo’n beetje ook. Wat zijn dus gezonde alternatieven?

Een tsunami van suikers

Suiker is een hele goedkope grondstof en het wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend; omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens. Wist je dat er katten zijn met diabetes (suikerziekte) omdat er suiker in kattenvoer gestopt wordt? Wist je dat kinderen agressief kunnen worden van te veel suiker?

De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar 50 kilo per persoon per jaar. Dat is een kruiwagen vol.

De vele verborgen gezichten van suiker

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker. Sorry!

Wat doet suiker met je lichaam?

Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken die de schadelijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik hebben aangetoond. Ik noem hier de belangrijkste voor jou als vrouw 40+:

 • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die weer naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name op de ‘love-handles’ en rond je middel. Herkenbaar? Suiker betekent dus vetopslag. Insuline is overigens ook de belangrijkste factor die bijdraagt aan veroudering.
 • Door de overproductie van insuline worden ook andere hormonen uit balans gebracht in je lichaam en dat is nou net wat we proberen te vermijden als vrouwen 40+. Door hormonale disbalans worden allerlei processen in je lichaam verstoord, wat allerlei verschillende klachten kan geven, waaronder vermindering van je libido.
 • Suiker verstoort de mineraalbalans in je lichaam, het maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide mineralen heb je o.a. hard nodig om je botten stevig te houden.
 • Suiker kan leiden tot disbalans in je darmflora en zo leiden tot overgroei van candida; een gist in je darmflora. Dit zorgt voor ondermijning van je immuunsysteem.
 • Veel suikergebruik verhoogt het risico op borstkanker, darmkanker en hart- en vaatziekten.
 • Door overmaat van suiker worden endorfines (neurotransmitters in je hersenen) overgestimuleerd, waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.
 • Suiker betekent een extra belasting voor je bijnieren, die bij vrouwen 40+ ook al de functie van de eierstokken moeten overnemen waar het gaat om productie van oestrogeen en progesteron. Dit betekent een verhoogd risico op uitgeputte bijnieren.
 • Een teveel aan suiker wordt omgezet in vetzuren, waardoor de kans op aderverkalking groter wordt. Dit kan leiden tot hersenbloedingen of een hartinfarct. De grootste doodsoorzaak onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten.
 • Teveel zoetigheid ontregelt je honger- en verzadigingsgevoel, waardoor je niet meer voelt dat je genoeg gegeten hebt en juist extra trek krijgt in suiker (waaronder alcohol).
 • Je immuunsysteem wordt ontregeld, waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in je lichaam kunnen ontstaan.
 • Een overmaat van suiker is de oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes op dit moment.

Hoeveel motivatie heb je nodig om eens te proberen of je suiker kunt minderen in je leven en op zoek te gaan naar andere manieren om je leven ‘zoeter’ te maken?

Kunstmatige zoetstoffen zijn géén alternatief

Naast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet bij (zoete) lightproducten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend als suiker, want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak, zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën bevat, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Daarbij krijg je dus meer en meer chemische, dus niet natuurlijke, stoffen binnen. Daar is je lichaam echt niet blij mee. Gebruik dus geen kunstmatige zoetstoffen als je je suikerinname wilt verminderen. Echt verminderen is de enige optie.

Wat dan wel?

Probeer als eerste zoveel mogelijk verborgen suikers en zoetigheid te vermijden. Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat gedroogd fruit of gebruik wat honing, kokosbloesemsuiker of goede ahornsiroop. Ik ben geen fan van stevia omdat dit meestal chemisch bewerkt is en er niets natuurlijks meer in zit. Voor het zoeten van gerechten gebruik ik ook  zachte dadels of gewelde rozijnen. Dat is ook suiker maar in een natuurlijke vorm. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig, maar wel in je juiste vorm en hoeveelheden.

Tot slot: zoetigheid is vaak een compensatie voor iets wat we nog liever zouden hebben:  een knuffel, troost, een arm om je heen, een lekkere vrijpartij, veiligheid, een complimentje, geborgenheid, een aai over je bol, iemand die zegt “ik hou van je”.  Als je behoefte krijgt aan zoet, probeer dan te voelen wat je eigenlijk zou willen of waar je echte behoefte ligt. Als je dit weet, vraag er dan om of geef het aan jezelf. Wees creatief en wees dan vooral niet te zuinig! Neem hier maar rustig een overdosis van!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Karen
Door

Karen

op 17 Aug 2012

Nee, ik zoet m'n leven al een tijd niet meer met suiker. Heel af en toe met wat honing en/ of fruit. Bevalt me prima! Geniet nog van je vakantie Marjolein! Warme groet uit een zalig zonnig zoet Nederland..

Karin
Door

Karin

op 17 Aug 2012

Helemaal zonder vind ik niet te doen, je kunt dan nergens meer wat nemen en ik vind het erg leuk om bij gelegenheden lekkere dingen te bakken. Ook heb ik soms echt zin in iets zoets...Maar waar het kan, schrap ik de suiker en gezoete drankjes vermijd ik. Het gaat toch om de balans volgens mij. Maar met 50 kg suikergebruik per jaar is de balans natuurlijk ver te zoeken!

Angela
Door

Angela

op 31 Aug 2012

Als je de dingen die je niet wilt missen zoet met Stevia, dan is het gezond en toch zoet!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Sep 2012

Inderdaad, Stevia is ook heel kunstmatig bewerkt en is eigenlijk geen natuurproduct meer. Bovendien blijf je zo verslaafd aan het zoete gevoel. Het is beter om dit ook af te bouwen. Het went, echt!

Angela
Door

Angela

op 01 Sep 2012

Nou, op deze website zeggen ze toch iets heel anders: www.genietenvanzoet.nl Maar ik zou het alleen gaan gebruiken bij taarten en cake die je zelf bakt. Niet in de koffie/thee of andere drankjes......

Dirk jan den Boggende
Door

Dirk jan den Boggende

op 01 Jan 2014

Als je lange tijd geen suikers hebt gebruikt is Stevia ook geen alternatief meer, het smaakt vies vind ik! Na twee keer gebruikt hebben heb ik bet weg gegooid om weer gewoon geen suikers te gebruiken. Als je dat gewend bent, mis je de suikers helemaal niet meer en proef je steeds de echte smaken van de natuurlijke grondstoffen weer.

Bianca Minderhoud
Door

Bianca Minderhoud

op 18 Apr 2013

hallo allemaal, Even mijn ervaringen: Ik ben belast met hypoglykemie. Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat je bloedsuiker gehalte te ver door daalt na eten. ik gebruik dus al 13 jaar geen riet- of bietsuiker meer, gebruik geen honing, kunstmatige zoetstoffen, verdraag geen dadels of andere zeer zoete vruchten. Ik koop af en toe producten van molenaartje, te koop bij biologische winkels. Dit is alternatief gezoet, zorgt niet direct voor een piek, maar kun je toch lekker nemen bij een feestje of visite. Zo kun je toch je suiker inname beperken. Succes!

Afien
Door

Afien

op 17 Aug 2012

hoi, ben druk bezig met `gezonde zaken`10 jr geleden getopt met roken, 1 jr geleden gestopt met al wat alcohol bevat. Nu dus nog de Andere suikers en negatieve producten. Gebruik sinds week Chia zaad en rode bieten sap....doe aan hardlopen 4 tot 5 x per week 8 km . loop met hond en doe boodschappen op fiets etc...kan energie dus wel gebruiken. groetjes jonge 55 plusser ...

Esther
Door

Esther

op 17 Aug 2012

Heel leerzaam, ik ga/ben er mee aaan de slag.. een nieuwe weg

maria
Door

maria

op 19 Aug 2012

een (fruit)koekje bij de koffie of thee vind ik zoet genoeg of een dadel of twee als ik trek heb. liefst met pit, daar doe ik langer mee. de deur uitgaan om laat op de dag nog iets te gaan kopen is mij te omslachtig. ik woon in het buitengebied en de auto staat in de stalling waarvoor ik wel drie deuren moet openen en sluiten en ook weer als ik terugkom. als ik echt "behoefte"heb aan iets troostends kook ik custardpudding of griesmeel met fruit. groet, maria.

maria
Door

maria

op 19 Aug 2012

toen ik mijn 1e baby kreeg werd me verteld dat ik wel diabetes zou krijgen als ik de middelbare leeftijd bereikte. dit omdat ik al wat ouder was en een erg zware baby kreeg. ik ben nu 65 maar heb nog steeds geen suikerziekte. dronk in mijn jeugd wel 1 liter melk per dag, want ik at heel veel suiker op mijn werk. drink nog wel een beetje (karne)melk maar gebruik bijna geen suiker meer.

mathilde
Door

mathilde

op 26 Aug 2012

Ik heb vorig jaar een min of meer suikervrije periode gehad, maar ben toch weer gezwicht in de decemberperiode :-( Vol goede moed ga ik het weer proberen. Gesterkt door jouw en Carola's e-book ga ik de strijd weer aan, want ik weet dat het prettiger is zonder!!

Antje Fokkema
Door

Antje Fokkema

op 27 Aug 2012

Pas op met stevia! Vroeger gebruikten de indianen het als er een slechte oogst was. Stevia brengt je hormonen omlaag, en daardoor waren er geen zwangerschappen omdat het in zo'n periode moeilijk was alle monden te voeden. Bron: hormoonyoga goeroe Dinah Rodrigues uit Brazilie.

Angela
Door

Angela

op 31 Aug 2012

Ook met Stevia is het: Gebruik het met mate........

Daniel
Door

Daniel

op 13 Feb 2016

'Het feit dat stevia al tientallen jaren zonder enige noemenswaardige bijwerking wordt gebruikt in onder meer Japan wordt door sommigen als voldoende bewijs voor de veiligheid gezien' ; )

esther
Door

esther

op 24 Sep 2012

mooie site ben erg onder de indruk ik ben al vroeg in de overgang geraakt maar zit er nog steeds in en ik merk bij alcohol,chocola en suiker dat ik het moeilijker heb nu snap ik waarom overal zit de link SUIKER in ik ga proberen af te kikken en ja ook ik heb overgewicht dus wie weet scheelt dat ook groetjes

Jolanda
Door

Jolanda

op 08 Dec 2012

goed artikel, het zo waar. heb zelf al eens een paniekaanval gekregen na het snoepen van cakebeslag. nu ik bijna geen suiker meer eet, merk ik pas wat het doet in je lichaam, als je toch eens wat binnenkrijgt. heb de link gedeeld, want er zijn nog zoveel mensen die hier niets van weten.

Laura Eeftink
Door

Laura Eeftink

op 11 Dec 2012

Fijn dat jullie er zijn! Weet het suiker verhaal al jaren....puur gif! Ben blij dat deze site er is voor hen die nog moeten leren. Ga zo door, blijf het volgen. Sterke voor de afkickers,wel volhouden hé...laura

Corrie
Door

Corrie

op 21 Jan 2013

Lieve mensen, wat ook gif is voor je lichaam: Aspartaam en de familie zoetstoffen, zit in alle suikervrije-vetvrije en lightprodukten,Frisdranken, de z.g. gezonde zuivel en ontbijtjes(o.a Optimel, etc..) Medicatie, laxeermiddelen, sauzen, hartige en zure produkten, kant -en klaarprodukten, tandpasta, kauwgom,werkelijk alles wat maar gezoet kan worden. geeft 92 tot ernstige symptomen/klachten; Hartklachten, Maag en darm klachten, spier en gewrichtsklachten,hormoonhuishouding uit balans,miskramen, geheugen stoornis, aantasting zenuwstelsel/hersenen, psygische en neurologische klachten, depressiviteit, suikerhuishouding uit balans,oog-en oorklachten, wisselwerking met sommige medicatie, etc,.. veel info; Aspartaam.nl lijst met produkten waar het in zit, met alle soorten verborgen namen van E950 en E951 en de lijst met klachten. -dr Morgan Raiford -dr H.J.Roberts -Sanova.nl -wij worden wakker.org/aspartaam,zoetstoffen -dr Weston A.price/ aspartaam "Voeding en fysieeke degeneratie" misschien interessant ook eens een artikel te schrijven over zoetstoffen? gr Corrie

Reina
Door

Reina

op 23 Jan 2013

Ik ben gestart voor 5 weken suiker- en zoetstofloos. Ben benieuwd hoe mijn lichaam hierop zal reageren. gr

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Jan 2013

Laat het ons weten!

Christine Bloemendal
Door

Christine Bloemendal

op 21 Feb 2013

Na veel hoofdpijn en migraine, gestopt met suiker, alcohol en zoetstoffen: Ja zeker, geen hoofdpijn en migraine meer. Ga ik in de fout dan merk ik dat direct.

annemarie
Door

annemarie

op 28 Feb 2013

Marjolein een vraagje, Ik begrijp je punt, suikers zitten overal in en vaak zo goed verstopt dat je er niet bewust van bent. Neem bijvoorbeeld Ham. Het laatste waar je suikers in verwacht. Kortom we krijgen te veel suiker binnen en teveel suiker is niet goed. Maar suiker is onmisbaar voor het leven, dat is de andere kant. Belangrijk is dus dat we ons bewust moeten zijn dat we kritisch in evenwicht blijven. Wat is jou mening over laagglycemische suikers. Het blijven suikers, maar het voordeel is dat de een betere balans in de suikerspiegel veroorzaken waardoor je minder snoep en snaaibehoeftes ontwikkeld? Wanneer je dan toch zin hebt in snoep, (foei, maar het is nu eenmaal lekker), is dan niet handige om laag glycemisch gezoet snoep te eten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2013

Ha Annemarie, laag-glycemische suikers zijn inderdaad beter omdat ze je bloedsuikerspiegel niet zo laten pieken. En af en toe iets hoog-glycemisch is ook nog niet zo onoverkomelijk. Ik eet zelf graag een stukje chocola of af en toe honing in iets. Het gaat om het vermijden van heel veel suikers die we inderdaad veel meer binnen krijgen dan we denken. Je smaak gaat zich echt aanpassen als je steeds minder suiker gaat eten, dat is het mooie van ons lichaam. Ik vind veel dingen nu echt vies omdat ik ze te zoet of te chemisch vind smaken. Dat is mooi want dan heb ik er ook gewoon geen zin in. Het laten staan is dan piece of cake :-))

Koen
Door

Koen

op 28 Feb 2013

Zo'n goeie 10 jaar geleden deed ik 2 witte klontjes in mijn koffie, soms zelfs 3. Op de lagere school werd ons geleerd dat als je verkouden was je maar een thee met veel ("minstens 10 klontjes") moest drinken voor het slapen gaan. Dan zou je de verkoudheid in bed wel uitzweten. Intussen ben ik gelukkig overtuigd van de slechte eigenschappen van witte suiker en gebruik ik nog 1 lepeltje rietsuiker in mijn koffie. Zopas heb ik zelfs een artikel gevonden waarin stond dat de rietsuiker uit de gewone supermarkt soms ook nog geraffineerd is en bijgekleurd met caramel. Dus nu koop ik uit de biosupermarkt rietsuiker waarop uitdrukkelijk vermeld staat dat hij niet geraffineerd is. Ik ben wel gestopt met alcohol (ook een hele opgave en een dagelijkse strijd), maar wat de zoetigheid betreft probeer ik de "minder slechte" zoetigheden te kiezen! Voorlopig gelukkig nog geen te negatieve effecten van "het witte gif"! Groetjes. Koen

Kelly
Door

Kelly

op 03 Mar 2013

En hoe zit het dan met de fructose in fruit? Is dit ook niet goed voor je lichaam?

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 12 Mar 2013

Hallo Marjolein, Ik ben na mijn scheiding 3 jr. geleden verslaafd geraakt aan zoet en chocolade. Ik ben elke dag moe en krijg ook therapie bij een psychologe ivm verwerking. Hoe goed of slecht ben ik nu bezig? Naast mijn baan van 24 u p.wk. en huishouden loop ik 2,5 a 3 uur per dag met mijn honden. Ik probeer niet meer te snoepen en oefeningen te doen voor mijn rug en buik etc. (lukt niet altijd). Ik eet weinig groente en lust geen rauwkost. Dit probeer ik te compenseren met chia en hennepzaad. Ook ben ik van plan havermout te gaan eten 's morgens met sojamelk en rozijnen? Mag ik dit ook zoeten met roosvicee ferro? Is het ook aan te raden om ook nog cacaopoeder te gaan gebruiken? Ik heb nml. maar een kleine beurs. Ik ben nu ook begonnen met Bio/Active magnesiumtabletten omdat ik overal pijn heb en ijzertabletjes van Kruidvat. Ik heb veel klachten door een blokkade in het SI-gewricht. Op mijn werk drink ik koffie en een paar glazen groene thee en sterrenmuntthee. Wat is jouw reactie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Mar 2013

Een goed advies vraagt maatwerk en daarvoor moet ik je zien en spreken Elizabeth. Dus dat is moeilijk zo. Je voeding is maar een deel van je gezondheid, belangrijk maar niet alles bepalend. Het lijkt mij dat jij iets moet zetten tegenover je scheiding. Iets waar je weer blij van wordt en waarvoor je 's morgens graag je bed uitspringt. Nogmaals, ik kan je zo geen goed advies geven maar zo te horen ben je al weg een stuk op de goede weg hoor! Zet kleine stapjes in een gezondere richting. Probeer langzaam wat groente en rauwkost toe te voegen (smoothies met groente en fruit?) want die zijn wel erg belangrijk. Succes en o ja, laat nooit iemand je vertellen dat je slecht bezig bent :-))

Trading Binary Options
Marco
Door

Marco

op 15 May 2013

Er ontbreekt nog 1 stof bij de suikers, namelijk Fructosesiroop. Dit is een stof die je lever niet kan afbreken en bij overgebruik residu druppels in de lever achterblijven (net als alcohol krijg je bij overmatig gebruik een vergrote lever en is dus net als alcohol een toxine!). Probleem is dat deze stof in veel voedselwaren en drank zit en aangezien kinderen er dan steeds meer van willen en in hun pubertijd dan overstappen op alcohol heb je dus een zeer gevaarlijke situatie, waarvan de effecten pas in een later stadium zullen optreden. Let wel! We hebben het hier over de siroop variant. Fructose wat je uit fruit binnenkrijgt is wel goed (in neen normale hoeveelheid) aangezien dit is gebonden aan de vezels van de vrucht, waardoor het lichaam het WEL kan afbreken. Bij de siroopvorm is de stof van haar vezel ontdaan en is velen malen goedkoper als normaal suiker (glucose)...en dus meer winst voor de voedselindustrie. En ja...ze weten de effecten er van!

Marco
Door

Marco

op 15 May 2013

Overigens wordt Fructosesiroop ook op verpakkingen gezet als: Glucose of Glucosesiroop, maar dit is misleidend, aangezien het een moleculair andere stof is, maar doorde voedselindustrie en regelgeving in het hokje Glucose wordt geplaatst. Normaal Glucose kan door je lichaam afgebroken worden.

Anneke
Door

Anneke

op 09 Aug 2013

Ik begrijp niet helemaal dat suiker als iets onnatuurlijks wordt ervaren. Suiker komt van de suikerbieten en is gewoon een natuurproduct. Mijn man is akkerbouwer en verbouwt suikerbieten en gebruikt zelf vrij veel suiker. EN verbruikt heel veel suiker door het vele lichamelijke werk de hele dag in de buitenlucht. Is zelden ziek, energiek, vrolijk, stabiel, relativeert veel, is nuchter en praktisch. En gebruikt z'n boerenverstand; alles met mate, niet meer eten dan je verbruikt, veel (buiten) bewegen en eten op vaste tijden. En genieten van wat je leuk vindt om te doen en niet te moeilijk doen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Het draait altijd om balans Anneke. Zo te horen is jouw man goed in balans. Suiker zal hij dan ook met mate gebruiken. Veel mensen echter niet in balans en suiker kan dan wel degelijk verslavend zijn en daardoor een aanval op je gezondheid betekenen.

Crista
Door

Crista

op 16 Apr 2014

Suikerbieten zijn inderdaad nog wel natuurlijk. Hier zitten alle vezels enzo nog in. Je moet erg veel suikerbiet eten om de suiker die je met bv 1 fles frisdrank binnenkrijgt te evenaren ;)

Melissa
Door

Melissa

op 01 Nov 2013

Als diëtist kom ik vaak mensen tegen met 'vage klachten' die vervolgens 'opeens' verdwijnen nadat deze mensen zijn gestopt met het eten van witte / geraffineerde suikers en koolhydraten. De huidige suikerconsumptie is een groot probleem dat door velen wordt onderschat. Dit artikel is echt een een mooie eyeopener voor iedereen die er nog niet van overtuigd was dat suiker NIET thuishoort in een gezond voedingspatroon en een gezond lichaam!

wendy
Door

wendy

op 04 Nov 2013

mijn man zit momenteel aan een dieet ivm chronische moeheid. huisarts kon niets vinden dus richting natuurgeneeskundige, die ons ook naar deze site verwees. hij gebruikt nu al 3 weken geen suiker meer, geen zuivel en drinkt minimaal 2 liter water. hij weet niet wat hem overkomt want hij loopt over van energie. dit heeft hij jaren niet meer gevoeld. bij ons gaat de suiker er ook gedeeltelijk uit. suikervrije jam, suikervrij koekje bij de koffie, er zijn genoeg alternatieven.

Goji bessen | Gezond van binnen uit
Door

Goji bessen | Gezond van binnen uit

op 10 Nov 2013

[…] dat wordt vrijgemaakt als we bijvoorbeeld geknuffeld of gewiegd worden of als we chocola of suiker eten. Herken je dat lekkere gevoel? Dat is serotonine. Een gebrek aan serotonine staat in direct […]

tineke van pruissen
Door

tineke van pruissen

op 19 Nov 2013

wat een wetenswaardigheden zo op mijn 63e levensjaar. ik heb altijd in de verpleging gezeten en was zodoende veel bezig met diabeten, dietistes en diabetesverpleegkundigen. de zorg rond diabetes was altijd de bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden. dit door prikken en spuiten van insuline. als het te gek werd nog meer insuline. en geenszins een advies om suiker en snelle koolhydraten te laten staan. was een misvatting eigenlijk. ik geloof heilig in jullie verhaal over bloedsuikers en hoe de levensmiddelenindustrie ons voor de gek houdt met alle toevoegingen in de produkten. toen ik op advies van Carola van Bemmelen de etiketten ging lezen, schrok ik daar erg van. echt overal zit suiker in. zelfs in vleeswaren en een kiprollade . met de hulp van jouw (Marjolein ) kookboekjes en de wijze lessen op de vrouwenacademie probeer ik mijn levens- en eetgewoonten te veranderen. het doet me goed zo met mijn gezondheid bezig te zijn en ik heb heerlijk alle tijd om me erin te verdiepen omdat ik met pensioen ben. en het voelt zoals jullie zeggen; snaaiaanvallen en hongergevoelens blijven uit. dank je wel tot zover. ik voel me echt beter.

Sylvia
Door

Sylvia

op 13 Dec 2013

Weten jullie dat als je toch een hoogbloedsuiker hebt je bij de huisarts om een 24 uurs urine test moet vragen? Dat willen ze niet. Is te duur. Dus mag je 1 x een nuchterbloedsuiker laten prikken waar geheid het getal 4.6 mml uitkomt. Dus " hoef je geen medicatie.....!!!" Dacht het wel. Bij een bloedsuiker van 6 zou je al niet meer zo blij moeten zijn. Laat staan 12. Je vraagt er dan om om zoveel mogelijk diabeten te kweken.....

Saskia Veldhuis
Door

Saskia Veldhuis

op 07 Feb 2014

Ik dacht dat ik wel zo'n beetje op de hoogte was van de schadelijke effecten van (te veel) suiker. Ook dacht ik zelf wel goed bezig te zijn, ik dronk immers koffie en thee zonder suiker, vergreep me zelden aan koekjes of zakken snoep, dronk zelden frisdrank, etc. Totdat ik me een aantal weken geleden meer ging verdiepen in mijn leefstijl. En dan schrik je je te pletter: suiker in producten waar je nooit weet van had. Door bewustere keuzes bij het kiezen van boodschappen te maken, bijvoorbeeld zo min mogelijk kant-en-klaar producten, de 'zakjes en pakjes' mijden etc., kan ik l een flinke slag maken. En door bovenstaand artikel er tussentijds op na te slaan, ben ik super gemotiveerd om door te gaan met deze nieuwe gewoonte!

Helma Kaats van Galen
Door

Helma Kaats van Galen

op 17 Feb 2014

Eindelijk een duidelijk artikel over suiker en suikervervangers. Ik ben nu 3 weken zonder en voel me fantastisch inmiddels 5 kilo eraf en zoveel meer energie, bedankt!

Mieke
Door

Mieke

op 27 Feb 2014

Heel fijne informatie. Ik ben slank, fit en gezond, dus een heel directe reden om te stoppen met mijn zeer overmatig snoepinname (2-3 kilo drop/winegums/spekjes/kikkers/yoghurtgums/zure matten noem maar op per week) heb ik niet behalve dat ik vermoed dat ik er op termijn gezondheidsproblemen door kan krijgen. Dus ben heel erg op zoek naar dit soort feiten. Meer energie 's avonds is zeker iets dat me zou motiveren. Ik ben echt verslaafd (geraakt, mede door jeugd met snoepmoeder) aan gekleurd snoep en heb vandaag in de winkel toen in na het sporten trek had alle etiketten gelezen. Ik doe nu een intensief sportprogramma van 6 weken en nu lukt het me niets te kopen. Maar de rest van mijn leven geen echte snoep meer? Met mate is me nog nooit gelukt, de zak moet altijd leeg. Is er iets dat het 'minst slecht' is uit al mijn favorieten? Of is afkicken de enige manier?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2014

Geloof me of niet maar uiteindelijk zal je lichaam er niet meer om vragen maar dat kan bij jou een lange weg zijn. Zorgen voor heel veel voldoende bouwstoffen uit groenten, kruiden enz kan uiteindelijk je verslaving aan suiker verdrijven. En af en toe een beetje suiker is niet erg, maar kies dan voor topkwaliteit, niet al die synthetische kleurstoffen. Een heel klein zakje kopen met 5 snoepjes erin :-))

Crista
Door

Crista

op 16 Apr 2014

Fruit, dadels, vijgen.... ;) Daar eet je vaak ook niet zo snel teveel van ;)

Nanda
Door

Nanda

op 29 Apr 2014

Hoi Mieke, Misschien heb je ook iets aan het advies van Amber Albarda wat ik een van haar boeken las, namelijk om bij je snoepaanvallen altijd iets van eiwitten erbij te eten zoals een handje nootjes of een stukje zalm of haring of andere vorm van eiwit. Hierdoor wordt de suikerpiek die je lichaam moet verwerken afgeremd waardoor je daarna niet nog meer naar suiker gaat verlangen (doordat je het dalen van de suikerspiegel hebt voorkomen) waardoor je misschien de halve zak laat staan. Dit zou een begin kunnen zijn. Ik zou toch ook starten met gezondere zoetigheid zoals dadels. Weet je wat lekker is? Plakjes peer, bestrooid met rauwe cacaopoeder, net een taartje... :-)

anja
Door

anja

op 15 Apr 2014

Ik ben ook gestopt met het eten van zoetigheid, omdat ik merkte dat ik er letterlijk aan verslaafd begon te raken. Daarvoor in de plaats; noten, yoghurt, veel superfoods zoals chiazaad, hennepzaad en havermout, fruit en sávonds gewoon mager stukje vlees, omelet met groenten en groente zoals broccolli, bonen, spinazie etc. De eerste 2 weken waren moeilijk, maar het is waar; geef je lichaam echt voedsel en het taalt niet meer naar zoetigheid.

Crista
Door

Crista

op 16 Apr 2014

Bij de zoetstoffen vergeet je naar mijn mening iets heel belangerijks. Wanneer je iets met zoetstoffen, zoals light frisdranken, binnenkrijgt, bereid je lichaam zich voor op het verwerken van glucose/suiker. Dus er wordt insuline aangemaakt etc. Als dit dan niet binnenkomt, maar je lichaam zich hier al wel op in heeft gesteld, krijg je honger, omdat je lichaam dus glucose wil verwerken.

Een leven zonder suiker, de eerste stap! | TijgertjeRawr
Door

Een leven zonder suiker, de eerste stap! | TijgertjeRawr

op 20 May 2014

[…] die vervolgens weer op normaal peil gebracht moet worden door de insuline. In een wat ouder artikel geschreven door Marjolein Dubbers, staan allemaal redenen waarom suiker slecht voor je is. Wat een eye opener! Als ik dit zo allemaal […]

Joke Hoogenboezem
Door

Joke Hoogenboezem

op 21 May 2014

Ik wil graag nog even iets toevoegen dat suiker voor ieder kankercelletje in ons lichaam de favoriete voedingsstof is. Alleen daarom al is het wijs om al die suikers/zoetstoffen te vermijden op die manier laat je de kankercellen die al aanwezig zijn verhongeren. Doordat het milieu rond de cellen door suiker ook zuur wordt is het van belang om te zorgen voor veel groene groenten liefst rauw te eten, want deze groenten zorgen voor een beter milieu rond de cellen en kankercellen houden absoluut niet van dat soort milieu. Kankercellen gedijen met suiker in het zure milieu en hebben geen kans van leven in een suikervrij en dus alkalisch milieu! Dus voor alle kanker geld geen suiker/zoetstoffen gebruiken. Als je wil zoeten dan met mate met biologische honing (hierin zitten allerlei mineralen die voor ons heel goed zijn). Ik vind het zo jammer dat ik dit 20 jaar geleden nog niet wist. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. groetjes Joke http://www.myhealthscience.com

Suiker, killer van gezondheid | Mareiki
Flubert
Door

Flubert

op 03 Dec 2014

Als ik artikel en de reacties zo lees kun je beter helemaal niet meer eten. Als het echt allemaal waar is wat gezegd word hoe giftig suiker eigenlijk is voor ons lichaam, waarom word hier vanuit de oorsprong niets aan gedaan? Ik bedoel, als ik dit zo lees is suiker een soort tijdschakelaar voor een tijdbom wat gezien ons eten eigenlijk onvermijdelijk is dat deze een keer afgaat omdat suiker/zoetstoffen echt overal in zitten en wij het blijven consumeren. Verder vind ik dit allemaal reuze interessant, echter moet ik (en misschien wel meer mensen onder ons) uitkijken dat ik niet te obsessief bezig moet zijn in dit onderwerp. Want ik ben van mening dat er nog zoveel dingen slecht zijn voor je lichaam die je helemaal gek kunnen maken als je hier alle ins en outs van wilt weten. Of het nu wel of niet 1000% klopt wat er allemaal op het internet te vinden is. Verder ben ik zeker van mening dat je goed op moet letten wat je in je lijf stopt, want veel dingen zijn indd troep!

verena
Door

verena

op 24 Jan 2015

Intressant artikel !

Marijke I easydailyfood
Door

Marijke I easydailyfood

op 17 May 2015

Wat een interessant artikel zeg! Veel van opgestoken! Bedankt voor je uitgebreide uitleg.

Debbie
Door

Debbie

op 04 Oct 2015

Eerlijk is eerlijk... (en wat zal dit zwak klinken.... , ik weet het). Minder suiker etc, het klinkt zo makkelijk. Ik werk in een winkel waar o.a. snoep verkocht wordt, een bakje snoep op de toonbank staat.... dus makkelijk is het niet. Het is ook zó makkelijk om "even" een snoepje uit die bak te pakken, en nog een en.... Dat heb ik nu geschrapt. Bewust zijn met wat ik in mijn mond stop, tijdens werk althans. Voor mijn gevoel is suikervrij leven een behoorlijke opgaaf. Ik ben maar eens begonnen met minderen. Geen 2 klontjes in de koffie, maar 1, en heel snel niets meer. (drink ook max maar 2 kopjes op een dag). Ik vind dit een erg mooie site, ga er zeker een heel aantal zaken van gebruiken. Maar om helemaal zuivel en suikervrij te leven... weet niet of dat haalbaar is (en eerlijk gezegd... of ik dat wel helemaal wil (bloos bloos)). Ik kan erg genieten van een enkele keer een stukje appelgebak bijv. Of op zaterdagavond chips... Niet goed, wel lekker. Door de weeks niet. (uiteraard). We zullen zien, ga in ieder geval minderen. Ook m.b.t. zakjes saus etc. Ben benieuwd of het dan ook gaat helpen.

Mark
Door

Mark

op 19 Feb 2016

Ik zie heel wat reacties van mensen die geen chocolade meer eten, bij de Ah hebben ze 99% pure repen zonder toegevoegde suikers!!

meta
Door

meta

op 23 Feb 2016

Ik waardeer je posts en de manier waarop je informatie door geeft. Erg duidelijk, leesbaar en begrijpelijk. Ik leer er veel van! Dank je wel.

Tanja Huijer
Door

Tanja Huijer

op 23 Feb 2016

Ben gelukkig geen snoeper. Maar het verhaal vind ik goed, daar haal ik toch weer iets uit. Ik zoet ook met honing en zoetjes heb ik ook geminderd.🙃

Maud
Door

Maud

op 23 Feb 2016

Goed artikel! Ik ben er ook al jaren mee bezig om suiker (en dan met name de verborgen suikers) uit te bannen. Niet makkelijk en lukt niet altijd. Maple lead siroop is trouwens volgens mij ahornsiroop, wanneer je dit bij de biowinkel aanschaft is daar volgens mij niks mis mee.. Hoezo wordt ahornsiroop dan onder de niet natuurlijke suikers gezet? Dat is heg enige wat ik niet helemaal begrijp aan jouw goede artikel! 😉

gratata
Door

gratata

op 15 Mar 2016

ik vind suiker echt dodelijk. Het zit overal in verwerkt en is een sluipmoordenaar voor mensen met diabetes bijvoorbeeld. Ik vind dat er veel minder suiker gebruikt moet wordren maarja. Consumenten zullen altijd suiker kopen omdat zij dat lekker vinden. Zo dat lucht op. Ik moest dat even kwijt doei!

Fenna
Door

Fenna

op 15 Apr 2016

Ik ben 1,5 jaar geleden gestopt met suikers. Binnen een jaar was ik 10 kilo kwijt. In het begin was ik heel erg aan het zweten, dat weet ik nog, ik rook mezelf en dat was niet fijn, omdat ik als docent werkte. Ik denk dat het afkickverschijnselen waren. Een tijdje geleden ben ik toch weer gezwicht voor paaseitjes en andere snoeperij. Gevolg: Moe, moe, moe... en 2 kilo erbij. Op de weegschaal staande besloot ik weer te stoppen met die stomme suikers. Nu voel ik me energiek en zijn die 2 kilo's er weer af! Ik voel me zo bevrijd en wijs. Het enige dat ik snoep zijn twee stukjes 92% chocola 's morgens bij de koffie, daar geniet ik van. Vroeger vond ik gewone pure chocola (50%) niet lekker, te bitter. Nu vind ik deze veel te zoet! Je smaak verandert echt!

Sascha-Alexander
Door

Sascha-Alexander

op 12 May 2016

Wegens ouderdomsziekten ben ik op zoek gegaan naar de schadelijkheid van suiker. Ik werd door een kennis gewaarschuwd, maar wat ik lees is meer schokkend dan ik had vermoed! En dat het zelfs in mijn pindakaas zit, die ik smeer als vervanger van jam! Wie dit aan de orde stelt, verdient een onderscheiding! Maatregelen: was 20 jaar geleden al met alcohol gestopt en nu moet dit ook lukken, ben aan het ontzuren en valt me erg mee. In de kruidenthee doe ik groene stevia, die schijnt te mogen. Nu dus geen chocolaadje of koekje meer!, Geen toetjes, geen kunstmiddelen en alle producten grondig bestuderen. Dat wordt wennen! Onvoorstelbaar dat de overheid niet ook alcohol verbiedt! Kinderen suikervrij opvoeden! Ik weet nu dat 75% van alles in de supermarkt NIET mag worden gekocht. Dat wordt wel wennen. LOF VOOR DIT INITIATIEF! Ben voorstander van waarschuwingsteken op alle voedingsmiddelen!

Anahata
Door

Anahata

op 18 Jul 2016

Onze laatste vakantie, juni, juli was erg nat, heel veel regen. Daardoor gingen we meer koffie drinken met een lekkere Limburgse vlaai. Ik las ook veel door het weer. Ik voelde me duf, watten in mijn hoofd, kon me niet meer concentreren. 's Middags kreeg ik slaap en 's nachts kon ik niet aan slaap komen. Eerst dacht ik dat het kwam door het lezen op mijn e.reader. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam er achter, dat het kwam door de vele zoetigheden die ik gegeten heb. Nu ga ik in ieder geval minderen op de stukjes taart die je overal kunt kopen. Ik ben een erge zoetekauw dus moet ik heel alert blijven als we koffie gaan drinken en niet zonder erg een lekker stuk taart pakken. Bedankt voor de informatie, ik ga dit zeker delen op mijn facebook pagina. Groetjes Annie

Jan
Door

Jan

op 05 Feb 2017

hopelijk mogen mannen hier ook schrijven, ik ben bewust op zoek gegaan, naar producten zonder suiker, ik neem nog steeds de echte Luikse stroop, ik gebruik er zonder toegevoegde suiker, omdat je lichaam wel wat kan aanvangen met natuurlijke suikers, de boodschapper is nog aanwezig, geraffineerde toegevoegde suikers is in principe een chemische stof, waar je lichaam geen raad mee weet, ik heb ook vloeibare stevia gevonden, 100% natuurlijk zonder toevoegingen, maar die vind je nergens in een winkelrek, jammer. ook bij vleeswaren neem ik alles vast en bekijk de ingredientenlijst, als er iets op staat van glucose fructose dextrose lactose, dat mag allemaal blijven liggen, want dat zijn allemaal geraffineerde zoetstoffen, ook de kunstmatige zoetstoffen blijven in het rek, enkel natuurlijke zoetstoffen, of zonder, en het helpt, ik voel me veel vitaler.

Ellen
Door

Ellen

op 03 Apr 2017

Al lang bak ik met mengsels van honing, banaan, zoet fruit. Ik snoep nauwelijks, maar toch steeds drop bij thuisstress. Ik vond dat ik al héél goed bezig was :) Tot ik me opeens realiseerde dat ik na ieder weekend de maandag moeizaam door kom. En dat die dropjes, die plak ontbijtkoek na 22.00 uur, het beschuitje met zelfgemaakte notenpasta allemaal snoepmomenten met een rafeltje zijn. Dank voor dit artikel! Even op een rij, dat ik mezelf ogenschijnlijk verwen op momenten dat ik om iets anders vraag maar het mezelf niet geef. En dat er veel meer suiker in het weekend in gaat dan ik in de gaten heb. Tijd voor een pauze. Ik ga mezelf on hold zetten, om de komende twee weken tot aan pasen ruimte te geven voor wat er werkelijk wordt gevraagd.

José van der Niet
Door

José van der Niet

op 22 Jan 2019

Gebruik al jaren geen suiker of vervangers meer omdat ik merkte dat ik snel blaasontstekingen ontwikkelde. Nu geen last meer van. Als ik echt iets zoets wil neem ik een stukje hele pure chocolade. Maar dat is zelden. Ben al goed ' afgekickt. Het enige waar ik nog op moet letten zijn de sausjes en andere pakjes waar suikers in zitten.

Suzan van 't Hof van der Baan
Door

Suzan van 't Hof van der Baan

op 24 Mar 2019

Ben blij dat ik het artikel gelezen heb. Nu weet ik waar mijn problemen vandaan komen.

Philippine Lugtigheid
Door

Philippine Lugtigheid

op 11 Oct 2020

Dank voor dit artikel. Ik ga mijn leven beteren. Merk dat ik erg druk ben en niet meer stop met praten. Ga anders leven en dan stopt ook het aankomen. Dank Philippine

Brigitte Hagemeijer
Door

Brigitte Hagemeijer

op 24 Mar 2021

Dank je wel voor dit duidelijke artikel. Ik zie dat het overmatig suikergebruik wel heel veel nare gevolgen kan hebben .

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!