Veel vrouwen zijn verslaafd aan suiker. Veel mannen en kinderen trouwens ook. Ik weet wat het is, ik ben het zelf ook geweest: in paniek raken als er geen zoetigheid in huis blijkt te zijn. Een lichaam dat niet meer rustig te krijgen is. Om 22.50 in je auto stappen om snel nog naar een benzinepomp te rijden die om 23.00 sluit om nog wat chocola te kopen. Geen energie hebben en een lijf dat denkt dat iets zoets de oplossing hiervoor is.
Suiker is een drug. Het is een giftig goedje en het is erg verslavend. Er zouden grote doodskoppen op pakken suiker moeten staan. Niet alleen op pakken suiker maar op alle producten waar vormen van suiker inzitten. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo'n beetje ook. Wat zijn dus gezonde alternatieven?
Een tsunami van suikers
Suiker is een hele goedkope grondstof en het wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend; omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens. Wist je dat er katten zijn met diabetes (suikerziekte) omdat er suiker in kattenvoer gestopt wordt? Wist je dat kinderen agressief kunnen worden van te veel suiker?
De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar 50 kilo per persoon per jaar. Dat is een kruiwagen vol.
De vele verborgen gezichten van suiker
Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta's, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker. Sorry!
Wat doet suiker met je lichaam?
Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken die de schadelijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik hebben aangetoond. Ik noem hier de belangrijkste voor jou als vrouw 40+:
- Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die weer naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name op de ‘love-handles' en rond je middel. Herkenbaar? Suiker betekent dus vetopslag. Insuline is overigens ook de belangrijkste factor die bijdraagt aan veroudering.
- Door de overproductie van insuline worden ook andere hormonen uit balans gebracht in je lichaam en dat is nou net wat we proberen te vermijden als vrouwen 40+. Door hormonale disbalans worden allerlei processen in je lichaam verstoord, wat allerlei verschillende klachten kan geven, waaronder vermindering van je libido.
- Suiker verstoort de mineraalbalans in je lichaam, het maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide mineralen heb je o.a. hard nodig om je botten stevig te houden.
- Suiker kan leiden tot disbalans in je darmflora en zo leiden tot overgroei van candida; een gist in je darmflora. Dit zorgt voor ondermijning van je immuunsysteem.
- Veel suikergebruik verhoogt het risico op borstkanker, darmkanker en hart- en vaatziekten.
- Door overmaat van suiker worden endorfines (neurotransmitters in je hersenen) overgestimuleerd, waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.
- Suiker betekent een extra belasting voor je bijnieren, die bij vrouwen 40+ ook al de functie van de eierstokken moeten overnemen waar het gaat om productie van oestrogeen en progesteron. Dit betekent een verhoogd risico op uitgeputte bijnieren.
- Een teveel aan suiker wordt omgezet in vetzuren, waardoor de kans op aderverkalking groter wordt. Dit kan leiden tot hersenbloedingen of een hartinfarct. De grootste doodsoorzaak onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten.
- Teveel zoetigheid ontregelt je honger- en verzadigingsgevoel, waardoor je niet meer voelt dat je genoeg gegeten hebt en juist extra trek krijgt in suiker (waaronder alcohol).
- Je immuunsysteem wordt ontregeld, waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in je lichaam kunnen ontstaan.
- Een overmaat van suiker is de oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes op dit moment.
Hoeveel motivatie heb je nodig om eens te proberen of je suiker kunt minderen in je leven en op zoek te gaan naar andere manieren om je leven ‘zoeter' te maken?
Kunstmatige zoetstoffen zijn géén alternatief
Naast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet bij (zoete) lightproducten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend als suiker, want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak, zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën bevat, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Daarbij krijg je dus meer en meer chemische, dus niet natuurlijke, stoffen binnen. Daar is je lichaam echt niet blij mee. Gebruik dus geen kunstmatige zoetstoffen als je je suikerinname wilt verminderen. Echt verminderen is de enige optie.
Wat dan wel?
Probeer als eerste zoveel mogelijk verborgen suikers en zoetigheid te vermijden. Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat gedroogd fruit of gebruik wat honing, kokosbloesemsuiker of goede ahornsiroop. Ik ben geen fan van stevia omdat dit meestal chemisch bewerkt is en er niets natuurlijks meer in zit. Voor het zoeten van gerechten gebruik ik ook zachte dadels of gewelde rozijnen. Dat is ook suiker maar in een natuurlijke vorm. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig, maar wel in je juiste vorm en hoeveelheden.
Tot slot: zoetigheid is vaak een compensatie voor iets wat we nog liever zouden hebben: een knuffel, troost, een arm om je heen, een lekkere vrijpartij, veiligheid, een complimentje, geborgenheid, een aai over je bol, iemand die zegt “ik hou van je”. Als je behoefte krijgt aan zoet, probeer dan te voelen wat je eigenlijk zou willen of waar je echte behoefte ligt. Als je dit weet, vraag er dan om of geef het aan jezelf. Wees creatief en wees dan vooral niet te zuinig! Neem hier maar rustig een overdosis van!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Karen
op 17 August 2012Karin
op 17 August 2012Angela
op 31 August 2012Marjolein Dubbers
op 1 September 2012Angela
op 1 September 2012Dirk jan den Boggende
op 1 January 2014Bianca Minderhoud
op 18 April 2013Afien
op 17 August 2012Esther
op 17 August 2012maria
op 19 August 2012maria
op 19 August 2012mathilde
op 26 August 2012Antje Fokkema
op 27 August 2012Angela
op 31 August 2012Daniel
op 13 February 2016esther
op 24 September 2012Jolanda
op 8 December 2012Laura Eeftink
op 11 December 2012Corrie
op 21 January 2013Reina
op 23 January 2013Marjolein Dubbers
op 24 January 2013Christine Bloemendal
op 21 February 2013annemarie
op 28 February 2013Marjolein Dubbers
op 1 March 2013Koen
op 28 February 2013Kelly
op 3 March 2013Elizabeth
op 12 March 2013Marjolein Dubbers
op 13 March 2013Trading Binary Options
op 10 April 2013Marco
op 15 May 2013Marco
op 15 May 2013Anneke
op 9 August 2013Marjolein Dubbers
op 14 August 2013Crista
op 16 April 2014Melissa
op 1 November 2013wendy
op 4 November 2013Goji bessen | Gezond van binnen uit
op 10 November 2013tineke van pruissen
op 19 November 2013Sylvia
op 13 December 2013Saskia Veldhuis
op 7 February 2014Helma Kaats van Galen
op 17 February 2014Mieke
op 27 February 2014Marjolein Dubbers
op 1 March 2014Crista
op 16 April 2014Nanda
op 29 April 2014anja
op 15 April 2014Crista
op 16 April 2014Een leven zonder suiker, de eerste stap! | TijgertjeRawr
op 20 May 2014Joke Hoogenboezem
op 21 May 2014Suiker, killer van gezondheid | Mareiki
op 1 June 2014Flubert
op 3 December 2014verena
op 24 January 2015Marijke I easydailyfood
op 17 May 2015Debbie
op 4 October 2015Mark
op 19 February 2016meta
op 23 February 2016Tanja Huijer
op 23 February 2016Maud
op 23 February 2016gratata
op 15 March 2016Fenna
op 15 April 2016Sascha-Alexander
op 12 May 2016Anahata
op 18 July 2016Jan
op 5 February 2017Ellen
op 3 April 2017José van der Niet
op 22 January 2019Suzan van 't Hof van der Baan
op 24 March 2019