De samenhang tussen fysieke klachten en emotionele blokkades; zie dit niet over het hoofd.
4 min. leestijd

De samenhang tussen fysieke klachten en emotionele blokkades; zie dit niet over het hoofd.

Vandaag een gastblog van Isabel Voet, holistisch vitaliteitscoach. Zij kijkt bij fysieke klachten van haar cliënten ook altijd naar een mogelijk emotionele achtergrond hiervan. Waarom ze dit doet, legt ze uit aan de hand van haar persoonlijke verhaal.

De samenhang tussen fysieke klachten en emotionele blokkades

“Fysieke en mentale klachten oplossen door emotionele blokkades op te ruimen?”, vroeg ik haar enigszins sceptisch. “Ja,” zei ze, we gaan op zoek naar de kern van je probleem. Veel klachten ontstaan vaak uit een emotionele disbalans.”

Borrelia bacterie als boodschapper

Het is begin 2020 en eind 2019 is er door middel van een onderzoek vastgesteld dat de borrelia bacterie zichtbaar is in mijn bloed. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Mijn immuunsysteem werkt zich op ieder moment van de dag drie slagen in de rondte om deze bacterie onder controle te houden en dat verklaarde mijn ontstekingsgevoeligheid en al jarenlange vermoeidheid. Lyme lag op de loer zodra mijn immuunsysteem zich zou verzwakken.

Op dat moment was ik al bijna 7 jaar bezig met gezonde voeding, beweging en ontspanning. Ik had diverse opleidingen gevolgd en ik had ontslag genomen bij mijn werkgever om mijn hart eindelijk te gaan volgen. Eind 2019 was ik afgestudeerd als vitaliteitscoach en mijn praktijk zou ik starten per 1 januari 2020.

Door de diagnose liep het allemaal anders. In plaats van dat ik mijn praktijk begon, startte ik met een intensief therapieplan van ongeveer 12 maanden om de borrelia bacterie er onder te krijgen.

Ineens zag alles er anders uit. Toch voelde ik diep van binnen dat deze bacterie mij meer vertelde dan alleen de aanwezigheid daarvan in mijn bloed. Onbewust zette ik mezelf open om bij mezelf naar binnen te gaan kijken. Ik was namelijk al jaren verdwaald in mijn hoofd en zocht de oplossing continu buiten mezelf.

Ik ging op zoek naar wat de borrelia bacterie me te vertellen had

Onderdrukte emoties als oorzaak van klacht

In april 2020 kwam ik in aanraking met NEI, Neuro Emotionele Integratie. Bij toeval, dacht ik toen. Inmiddels geloof ik niet meer in toeval. Het was precies hetgeen wat ik nodig had ter ondersteuning van het fysieke traject dat ik doorliep om de borrelia bacterie te elimineren. Mijn onderbewustzijns-coach (zo noemde ik haar) gaf mij het inzicht welke emotioneel disbalans op dat moment op onbewust niveau bij mij speelde.

Mijn fysieke klacht was een signaal aan de oppervlakte die vroeg om iets op emotioneel niveau te herstellen.

Wanneer je jouw klacht alleen aan de oppervlakte behandelt dan doe je dus eigenlijk vooral aan symptoombestrijding. Als je (onbewust of bewust) tijdens je ziekteproces ook emoties aankijkt en openstaat voor datgene wat er in jouw onderstroom leeft, kun je daadwerkelijk helen. Doe je dat niet dan val je van de regen in de drup. Het één is opgelost of bestreden en warempel er is weer een volgende fysieke klacht. Of je blijft hangen in een eeuwige vermoeidheid of laag energieniveau.

Als je een landurige fysieke klacht alleen aan de oppervlakte aanpakt doe je vooral aan symptoombestrijding

Bij deze coach kwam ik voor het eerst op emotioneel niveau op thema’s uit die ik al jaren ofwel weggedrukt had of waarvan ik me helemaal niet bewust was. De overtuigingen “Ik moet streng voor mezelf zijn” en “Ben ik goed genoeg?” speelden een belangrijke rol in mijn disbalans. Ook het altijd op zoek zijn naar “samen” kreeg ineens veel meer context en duiding. Het thema alleengeboren tweeling kwam ineens overal voorbij en bleek op mezelf van toepassing te zijn. Zo klein als ik was, had ik dus al te maken gehad met verlies en de emoties die daarbij hoorden waren nooit volledig verwerkt of geïntegreerd.

Laat het emotionele deel niet buiten schot

Na 9 maanden was de borrelia bacterie uit mijn bloed. Ik voelde me energiek, had een veel rustigere huid en kon voor het eerst sinds jaren mijn strenge gezonde eetpatroon ook weleens loslaten zonder dat ik dat moest bekopen met klachten.

De combinatie van therapie op fysiek niveau en coaching op emotioneel niveau zorgde voor het snelle en het positieve resultaat.

Voor mij was duidelijk dat voor het succesvol behandelen van je klacht dat het emotionele deel niet buiten schot kon blijven.

NEI therapie: op zoek naar de kern

Als je weet dat 5% van ons gedrag bewust is en 95% onbewust dan kun je je vast voorstellen dat we soms op bepaalde zaken in het hier en nu reageren onder invloed van iets uit ons verleden. Zonder dat we ons daar bewust van zijn trouwens.

Een klacht is vaak een signaal van disbalans op emotioneel niveau. Met de methode Neuro Emotionele Integratie ga je op zoek naar de kern en neutraliseer je dat. Daarna kan het daadwerkelijk weer gaan stromen en boost je jouw zelfhelend vermogen.

Het was daarom meer dan logisch dat ook ik deze methode, Neuro Emotionele Integratie, ging inzetten om mijn klanten te coachen naar een voor hen snel en duurzaam resultaat.

Ervaringen van anderen

De reacties die ik het afgelopen jaar heb gekregen na de NEI sessies:
 ❤"Ik voel me verlicht."
 ❤"Mijn puzzelstukjes liggen eindelijk op z'n plek."
 ❤"Ik ervaar rust en houvast."
 ❤"Ik laat sinds de sessie makkelijker emoties toe, wat eerder voor mij heel lastig was."
 ❤"Ik heb eindelijk inzicht gekregen wat mij blokkeert om te floreren in mijn onderneming."
 ❤"Bijzonder en een hoop te weten gekomen over wat mij blokkeert. Er zijn eindelijk dingen aan het veranderen, waar ik voorheen bleef hangen in oude patronen."

De oplossing van jouw fysieke of mentale klachten ligt dus op diverse niveaus en dus nooit alleen in suppletie, voeding, meer bewegen, minder stress of meer slapen.

Zo diep gaat ook mijn begeleiding omdat ik vind dat jij dat verdient. Niet meer en niet minder.

Wil jij dit ook?

Wil je dat ik met jou ook deze deep dive maak? Wil je eindelijk werkelijk gaan samenwerken met jouw lijf? Verlang jij naar meer vitaliteit, geluk of een duurzame verandering op het gebied van jouw gezondheid of klachten? Wil je dat het gaat stromen?

Bezoek dan mijn website  www.isabelvoet.nl om meer te lezen over mij en wat ik mogelijk voor je kan betekenen.  Liever direct een afspraak maken stuur me dan een mail op info@isabelvoet.nl of vul het contactformulier in.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!