Gojibessen; rode bommetjes vol energie en goed humeur
4 min. leestijd

Gojibessen; rode bommetjes vol energie en goed humeur

Gojibessen bleken nog te ontbreken in mijn rijtje van beschreven superfoods. Omdat ze zo gezond en handig toepasbaar zijn, vertel ik je hier graag wat meer over deze tropische besjes. Voel je je vaak moe? Probeer eens een handje gojibessen en kijk wat het voor je doet. Ook lekker om in je dagelijkse kan(nen) met water te doen of toe te voegen aan kruidenthee.

Waar komen ze vandaan die gojibessen?

Gojibessen zijn kleine rode besjes, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Ze lijken een beetje op rozijnen maar zijn niet zo zoet. Daar staat tegenover dat ze misschien wel de meest voedzame vruchten op aarde zijn.Het zijn bommetjes vol energie. Je zult het misschien niet gelijk merken, maar dagelijks een handje gojibessen kan een boost betekenen voor je voorraad vitaminen, mineralen en eiwitten. Allemaal bouwstoffen die je nodig hebt als vrouw 40+ om topprestaties neer te blijven zetten.

Gojibessen groeien aan struiken en er zijn vele varianten. Oorspronkelijk komen deze struiken voor in Azië en Noord-en Centraal Amerika. Er zijn wel 100 verschillende soorten, wat de verschillen in smaak zou kunnen verklaren. Ze groeien in barre gebieden zoals woestijnen, maar ook daar waar ijskoude winters zijn zoals Noord Canada. De struiken worden in China, Tibet en Mongolië al meer dan 5000 jaar gekweekt vanwege hun grote voedingswaarde. Er gaan leuke verhalen de ronde van oude, Chinese Tao leermeesters die mede dankzij het dagelijks eten van gojibessen veel ouder dan 100 jaar zouden zijn geworden. Tot wel 500 jaar toe! Ook oude Indianenstammen, zoals de Apachen die in Centraal Amerika leefden, hadden gojibessen op het menu staan.

Gojibessen zijn adaptogenen

Net als maca is de gojibes een adaptogeen. Dit betekent dat het een stof is die je lichaam helpt om zichzelf in balans te brengen. Een adaptogeen kan je immuunsysteem versterken, waardoor je meer weerstand hebt tegen bedreigingen van binnenuit of buitenaf. In de Chinese geneeskunde werd ervan uitgegaan dat gojibessen je nieren en bijnieren ondersteunen, waardoor je beter om kunt gaan met stress. Nu weten we dat gojibessen fenylalanine bevatten, een aminozuur dat inderdaad de bijnieren ondersteunt.

Eiwitten zijn je bouwstenen

Gojibessen zijn erg voedzaam. Zo zijn ze een bron van complete eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Je hebt ze iedere dag nodig om oude cellen te kunnen vervangen door nieuwe cellen; een proces dat 24/7 doorgaat. De meeste eiwitten in je lichaam worden afgebroken tot aminozuren die ons lichaam kan gebruiken. Er zijn 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we dus moeten opnemen uit ons voedsel. Gojibessen bevatten al deze 8 essentiële aminozuren, waaronder het belangrijke tryptofaan; de voorloper van serotonine.

Tryptofaan; mama gelukshormoon!

Tryptofaan is een belangrijke stof, want het is de grondstof voor serotonine, ofwel ons gelukshormoon. Serotonine is het hormoon dat wordt vrijgemaakt als we bijvoorbeeld geknuffeld of gewiegd worden of als we chocola of suiker eten. Herken je dat lekkere gevoel? Dat is serotonine. Een gebrek aan serotonine staat in direct verband met depressieve gevoelens. Nou kun je als je depressief bent natuurlijk heel veel chocola eten of je partner vragen om je urenlang te knuffelen, maar daar kleven nogal wat praktische bezwaren aan. Beter is het om ervoor te zorgen dat je lichaam zelf voldoende tryptofaan aanmaakt. Gojibessen zijn een prima bron van tryptofaan.

Boost van vitamine B, E en antioxidanten

Gojibessen bevatten ook de belangrijke vitamines B1, B2 en B6 plus vitamine E. De B-vitamines zijn de energieboosters. Voel je je vaak moe? Neem dan regelmatig een handje gojibessen en kijk wat het met je doet.

Bosbessen bevatten veel antioxidanten, misschien weet je dat wel. Gojibessen behoren tot de voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten; wel twee tot vier keer meer dan in bosbessen. Daarbij zouden gojibessen het enige voedsel ter wereld zijn dat de natuurlijk aanmaak van groeihormoon zou kunnen bevorderen. Als we ouder worden neemt de productie van dit hormoon langzaam af. Of het waar is weet ik niet, maar ik zou zeggen: baat het niet,  een handje gojibessen per dag zal je zeker niet schaden.

Mineralen waaronder selenium

Of dat dit alles nog niet voldoende is, bevatten gojibessen ook nog zo’n 21 mineralen, waaronder ijzer, koper, calcium, zink, selenium en fosfor. Allemaal mineralen die wij vrouwen 40+ heel hard nodig hebben om ons voertuig, ons lichaam, in uitstekende conditie te houden. Selenium is belangrijk voor je schildklier, een orgaan dat wij vrouwen 40+ goed moeten vertroetelen, want die heeft nogal eens de neiging om te gaan vertragen, waardoor onze hele stofwisseling op de rem gaat staan. Dat heeft heel veel nadelen.

Dankzij de combinatie van al deze unieke bouwstoffen leveren gojibessen ook een positieve bijdrage aan je libido en zou het menopauzeklachten verminderen. Zoals veel gezonde voeding doet omdat het je hormonen meer in balans brengt.

Pas op met bloedverdunners en nachtschade-allergie

Net als chiazaadjes kunnen gojibessen een bloedverdunnend effect hebben. Pas dus op als je bloedverdunners gebruikt. Er is ook een contra-indicatie met het medicijn Warfarine, pas daar dus mee op. Misschien kun je eens met je arts overleggen of je niet eens mag proberen chiazaad en gojibessen te gebruiken in plaats van (een deel van) je medicijnen?

Let op: gojibessen vallen onder de nachtschade-planten. Ben je hier allergisch of gevoelig voor, gebruik ze dan liever niet.

Neem een bakje vrouwenhaver mee

Ik neem ze vaak mee als ik de deur uitga in een bakje gemengd met ongebrande noten. Met de noten krijg je gelijk ook wat goede vetten binnen. Geen studentenhaver dus maar vrouwenhaver. Sommige vrouwen vinden ze heerlijk, van anderen hoor ik dat ze gojibessen echt smerig vinden. Ik heb zelf verschillende merken geprobeerd en de smaken kunnen inderdaad erg verschillen. Probeer eens een ander merk als je ze niet lekker vindt.

Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen ze. Let wel op een goede kwaliteit. Door de enorme vraag ernaar worden ze in China tegenwoordig op grote schaal gekweekt en helaas bespoten met bestrijdingsmiddelen. Smaken ze niet lekker, eet ze dan niet. Als de bessen hard en al te droog zijn, zijn ze te oud. Goede gojibessen zijn een beetje knapperig. De lekkerste, biologische gojibessen vond ik hier. Je kunt ze natuurlijk wel altijd even in wat water leggen, waardoor ze wellen, of in smoothies gebruiken.

Tot slot: superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft weinig zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Yolanda Yalcin
Door

Yolanda Yalcin

op 22 Mar 2013

Interessant om te weten, ook een leuke tip om ze in je waterfles te doen, leuke afwisseling voor het citroenschijfje, mintblaadjes of stukje gemberwortel.

Jacolien
Door

Jacolien

op 22 Mar 2013

De Gojibes al een 3 tal jaren geleden ontdekt bij toeval bij iemand in Limburg waar we op visite waren en de had daar positieve ervaringen mee. Wat mee gekregen om het uit te proberen en vanaf die tijd gebruik ik ze in mijn havermout of zet er thee van. Doe ze ook wel eens door cakebeslag of ander baksel! Gelukkig kun je ze bij ons op meerdere plaatsen krijgen, bij de boerderijwinkel en in de notenshop!Hoef er niet meer voor naar Limburg!

Wilma Vermeulen
Door

Wilma Vermeulen

op 22 Mar 2013

Ik doe regelmatig een handje vol in een borrel glaasje met water.even laten staan dan worden ze zacht en zijn ze niet zo bitter. water ook op drinken .een goede boots.

Irma Molenaar
Door

Irma Molenaar

op 22 Mar 2013

Ik zet een bakje met gewelde gojibessen in de koelkast, doe een flink schep in de joghurt samen met een schep chiazaad. Dt is een heerlijk ontbijt. Ook in de salade zijn de besjes heerlijk.

Marieke van Dasselaar
Door

Marieke van Dasselaar

op 22 Mar 2013

IK doe ze s morgens in pap van brinta, zemelen chiazaad en goijbessen. een heerlijk voedzaam ontbijtje.

Erna
Door

Erna

op 23 Mar 2013

Ik vind de gojibessen heerlijk. Misschien gelijk het goede merk getroffen? Ik heb ze van Reformfoods. Ik eet ze zo en vanmorgen gingen ze in een ontbijt met rode grapefruit, kiwi, selderystengel, chinese kool, noten, chia-, hennep- en lijnzaad. Heerlijk!

Monique
Door

Monique

op 25 Mar 2013

Beste Marjolein,Ik zou toch een paar kanttekeningen bij het gebruik van gojibessen willen zetten daar ik meer in Thailand dan in NL verblijf ben ik mij ook meer gaan interesseren in superfruit. Alvorens ik iets plaats om mijn eigen website of zelf enthousiast begin aan het nuttigen van sommige vruchtensoorten check ik altijd of het eten daarvan kwaad kan voor de mens zo ook bij gojibessen en veelvuldig kom ik de volgende waarschuwingen tegen. Wellicht willen jouw bezoekers deze kant van de bes ook graag weten zo hierbij mijn bevindingen op het internet: Hebben goji bessen ook schadelijke bijwerkingen? Hoewel goji bessen zonder twijfel zeer gezond zijn, zijn er helaas ook enkele schadelijke bijwerkingen waarop men attent moet zijn wanneer men ze consumeert. Personen die last hebben van een pollenallergie kunnen beter voorzichtig zijn met het overmatig eten van goji bessen. Ze zouden de pollenallergie kunnen triggeren, met alle bijbehorende ellende. Een veel gevaarlijkere bijwerking van goji bessen is het effect dat ze hebben op de bloedstolling. Uit de medische literatuur zijn gevallen bekend van mensen die goji bessen als thee dronken, waarvan de bloedingstijd aanzienlijk verlengd werd. Verder onderzoek toonde aan dat stoffen uit goji bessen een sterke interactie aangaan met het antitrombose medicijn warfarine. Patiënten die warfarine gebruiken worden dan ook afgeraden om goji bessen te nuttigen. Ook patiënten die andere medicijnen slikken die invloed hebben op de bloedstolling moeten voorzichtige zijn met het eten van goji bessen.Atropine Een andere schadelijke stof in Goji bessen in atropine, een stof die in de meeste planten van de nachtschadefamilie voorkomt en dus ook in Goji bessen. Atropine is een giftige stof die bij inname kan leiden tot hartritmestoornissen, droge mond, verminderde zweetproductie, duizeligheid en slapeloosheid. In de meeste gevallen zal de concentratie aan atropine in goji bessen zo laag zijn de consument er geen hinder van ondervindt. Echter, uit metingen op bessen afkomstig uit China en Thailand bleek dat de concentratie atropine erg variabel kan zijn. In enkele gevallen was de concentratie boven de toegestane dosis en zou men hiervan bijwerkingen kunnen ondervinden. Toch blijft het aantal meldingen van te hoge atropine niveaus beperkt en het risico wordt dan ook als gering ingeschat.Met vriendelijke groet,Monique

Audrey
Door

Audrey

op 21 Mar 2014

Beste, Dank voor deze boeiende en vermoedelijk meer dan correcte uitleg. Deze week heb ik na het proeven van een viertal Gojibessen onmiddellijk een zeer ernstige reactie doorgemaakt. Maagkramp, de bessen waren amper genuttigd, een 'koude jas' die over heel mijn lichaam werd gelegd en binnen het kwartier braken. Ik kon me onmogelijk warm krijgen, op de zetel met twee dekens, geen koorts en dan .....in een diepe slaap! Denkelijk een 20- tal minuten, bij het 'wakker'worden had ik terug normaal warmtegevoel..... Een heel rare gewaarwording en hopelijk maak ik dit niet meer mee. Had ik achter het stuur van de wagen gezeten....dit kwam niet goed! Hopelijk een nuttige tip of toch een voorzichtige aanwijzing voor anderen. Groeten, Audrey

Denise
Door

Denise

op 27 Mar 2013

Hallo Marjolein,Wat een goede website! Enorm veel tips en info, een site die je energie geeft!Ik worstel al lange tijd met mijn darmen en vind steeds meer dingen die goed en niet goed voor me zijn, en heb er het volste vertrouwen in dat ik mijn balans ga vinden.Wat het een beetje bemoeilijkt (maar waardoor andere dingen juist weer makkelijker zijn) ik ben met een wereldreis bezig en soms is het vinden van, het voor mij juiste eten, niet heel makkelijk. Maar dit maakt het juist leuk en ik experimenteer wat af. Nu zijn we in Nieuw-Zeeland en daar hebben ze echt 'alles', waardoor ik elke ochtend heerlijk geniet van de gojiberries en chia-seeds! Door deze reis heb ik ook de tijd om te experimenteren en tijd om te kijken wat lekker is. Ik maak daarbij dankbaar gebruik van de info op jouw website!En thee van gojiberries? Ga ik meteen proberen!Groeten, Denise

sandra
Door

sandra

op 08 May 2013

Beste Monique,Enig idee wat raadzaam is om te nuttigen op een week bv.Groet, Sandra

Monique
Door

Monique

op 29 May 2013

Beste Sandra,Sorry dat ik zo laat reageer maar ik ging ervan uit dat reacties automatisch via mijn email zouden komen, dat blijkt niet zo te zijn.Maar zoals Marjolein vermeld in één van haar reacties, luister naar je lichaam voel je je er goed bij dan denk ik dat het geen kwaad kan. Gebruik je medicijnen, ben je allergisch of mankeer je iets anders vraag het voor de zekerheid ook even aan je huisarts en als je niet zeker bent over eventuele schadelijke effecten doe het dan niet.Ik behoor tot de laatste groep, ik ben niet zeker van de eventuele schadelijke effecten dus ik nuttig deze niet meer er zijn genoeg gezonde vruchten, kruiden etc. waarvan ik denk dat ze sowieso niet schadelijk zijn maar ook ik heb de wijsheid niet in pacht.Helaas kan ik jou ook niet vertellen in welke hoeveelheid je deze bessen het beste kunt nuttigen.Mocht je ze toch willen gebruiken, gebruik ze dan met mate er zitten tenslotte naast alle gezonde stoffen ook schadelijke stoffen in en het is ontzettend moelijk te achterhalen in welke hoeveelheid.Dat is denk ik het beste advies dat ik je kan geven.Met vriendelijke groet,Monique

Mylene
Door

Mylene

op 15 May 2013

Ik was erg enthousiast over de goji bessen, nam elke een klein handje en voelde mij er prima bij. Ik heb ze een week of zes gegeten. Totdat ik last kreeg van mijn maag en darmen, ik legde totaal de link niet met de bessen. Totdat ik ze een tijdje niet at (ivm maagpijn). Ik nam ze weer en werd binnen een uur beroerd legde totaal niet de link naar de bessen dacht dat mijn maag nog gevoelig was. Ben er toen wel op gaan letten, heb ze geprobeerd na mijn ontbijt maar kreeg toch weer last. Ik baalde hier erg van! 2 weken niet genomen en toch weer geprobeerd, op de klok gekeken om te kijken hoelang het zou duren voordat ik pijn zou krijgen. Na een uur begon het, pijn in mijn maag, vervolgens mijn darmen en na anderhalf moest ik overgeven. Dit is de laatste keer dat ik heb gegeten, ik heb internet afgestruind voor tips om dut te voorkomen maar helaas. Graag zou ik een alternatief voor de goji hebben want in het begin voelde ik me er zo goed door.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 May 2013

Je lichaam heeft altijd gelijk! Eet sowieso nooit teveel van 1 voedingsproduct en bij voorkeur iedere dag. Blijf variëren en je lichaam verrassen. Heb je biologische bessen gebruikt? Ik hoor dat vanwege de toenemende vraag er goyibessen op de markt zijn die bespoten worden met bestrijdingsmiddelen. Geen idee of dit de oorzaak van jouw probleem is maar je zou het kunnen uitproberen. Nogmaals, jouw lichaam heeft altijd gelijk, blijf ernaar luisteren.

Karin
Door

Karin

op 17 Dec 2013

Nou, dat lijkt mijn verhaal wel. Precies hetzelfde. Ik gebruikte een week of wat zonder problemen biologische gojibessen. Tot ik op een keer na het eten van de besjes heel beroerd werd. Vreselijke maagpijn, braken en diarree. Een paar dagen at ik ze weer (omdat ik dacht dat dat goed voor me was) en huppekee, precies hetzelfde, na een kleine 3kwartier weer zo ziek als een hond. Helaas, maar ik neem ze niet meer.Wel raar dat het eerst weken goed gaat en dan ineens niet meer. Heeft iemand hier een verklaring voor?

Herman
Door

Herman

op 19 Jun 2013

Ik gebruik ze al verschillende maanden doordat ik ze heb leren kennen via een vriend die ze aanprees. Ik voel me super en ben nog nooit zo actief geweest. Doordat ik COPD heb (longemfyseem en chronische bronchitis) zijn mijn luchtwegen veel beter dan vroeger. Ik neem iedere morgen een handvol bessen, spoel ze goed (eventuele pesticiden verwijderen) en laat ze weken in lauw water met een beetje citroensap en stevia, waarna ik ze oplepel. een aanrader. Ik wil jullie niet weerhouden de ingrediënten mede te delen wat deze bessen zoal bevatten: "Het hoog gehalte aan polysachariden en antioxidanten heeft een positieve werking op het immuunsysteem en bevordert de celvernieuwing, vooral in de huid en spieren; het gaat het huidverouderingsproces tegen. Het verhoogt de productie van testosteron, wat een gunstige invloed heeft bij spieropbouw en libido.Gojibessen bevatten 18 aminozuren, waarvan er 8 essentieel zijn. De aminozuren isoleucine, leucine en lysine zijn o.a. in verhouding zeer duidelijk terug te vinden in deze besjes. Om een positief effect te hebben, stelt de richtlijn dat je gedurende langere tijd 10 tot 25 g per dag zou moeten eten. Daarnaast is het verstandig je voedingsschema te variëren en regelmatig af te wisselen tussen groenten en (gedroogd) fruit om je lichaam variatie in natuurlijke vorm te kunnen aanbieden.Voedingswaarde per 100gram ADHCalorieen kcal 370 Eiwitten 12% Vet 10% Koolhydraten 68% w.v. Polysachariden 31% Vezels 7,7 g Calcium 112 mg ijzer 9 mg 100% Selenium 50 mcg 91% Fosfor 71 mg Magnesium 32 mg Kalium/potassium 1,132 mg 24% Zink 2 mg Vitamine B2 1,3 mg 100% Vitamine B6 0,14 mg Vitamine C (*kan varieren) 29mg- 148 mg Vitamine E 4,33 mg Beta-caroteen 7 mg Zeaxanthine 100mg- 200 mgBron: http://www.sportsnuts.nl/producten/pro/19/Goji-bessen

toos roozendaal
Door

toos roozendaal

op 16 Jul 2013

even een kleine reactie. Kreeg dit artikel onder ogen en was gelijk geïnteresseerd. Wel altijd goed naar je lichaam luisteren die is de beste graadmeter. Ga het zeker proberen zodra ik weet waar ik ze het beste kan kopen. Mooie site erg interessant.

bianca
Door

bianca

op 18 Oct 2013

Je zult de gojibessen niet overmatig moeten eten, maar dat is met alles zo. Ik heb verschillende merken geprobeerd en ik vind de Mattisson qua prijs-kwaliteitsverhouding het beste. Ik ben dit jaar behandeld met NAET, omdat ik onder andere allergisch was voor nachtschade. Als je twijfelt of je reageert op goji-bessen, zou je misschien bioresonantie i.c.m. NAET kunnen overwegen. Therapeuten kun je op http://www.naet-europe.com/nl vinden. En ook de informatie. Veel mensen weten helemaal niet dat ze allergisch zijn voor nachtschade! Daar was ik er ook één van. Verborgen allergieën die indirect invloed kunnen hebben. Goji-bessen behoren tot de nachtschadefamilie.

Jeanette van Groeningen
Door

Jeanette van Groeningen

op 03 Nov 2013

Ik ben, net als veel anere mensen, Goii bessen gaan eten. In het begin had ik nergens last van, maar op een gegeven moment kreeg ik ongeveer een drie kwartier na het eten van Goii bessen last van mijn darmen en voelde ik mij ziek. In eerste instantie wist ik natuurlijk niet waar het van kwam, maar toen ben ik er op gaan letten en was het voor mij duidelijk dat het van de besjes moest komen. Heel jammer want ze zijn zo gezond voor een mens, maar voor mij kennelijk niet.

katgert
Door

katgert

op 10 Nov 2013

Wat zijn de beste bijlessen en waar koop je die.

katgert
Door

katgert

op 10 Nov 2013

Ik bedoel bijlessen.

Goji bessen | Gezond van binnen uit
Door

Goji bessen | Gezond van binnen uit

op 10 Nov 2013

[…] bron: Energieke vrouwen […]

Saskia
Pink
Door

Pink

op 20 Nov 2013

Hallo Marjolein, Ten eerste wil ik zeggen dat je website inspirerende onderwerpen bevat (ook voor 40-). Heb je website gister ontdekt en ben er wat doorheen aan het lezen. Ik vraag me na het lezen van het stuk over goji bessen af wat dit kost of oplevert voor het milieu en de bevolking van het land. Je noemde ergens dat we terug moeten naar het eten van de 'oermens', maar dit soort superfoods zijn toch nooit in europa geweest? Ben benieuwd hoe je hier over denkt. Bedankt voor de inspiratie!

Brigitte
Door

Brigitte

op 29 Nov 2013

Hi Marjolein, Allereerst wil ik je bedanken voor alle informatie en tips die je op je site hebt staan! Gisteren heb ik je E-book 'Eet meer energie' gelezen en nav heb ik oa maca, chiazaad, clorella tabletten maar dus ook de gojibessen gekocht. Gisteren avond heb ik hier nog van gesnoept en geloof dat dit niet zo'n heel goed idee is om dit in de avond te nemen want kon niet slapen, om 3 uur zag ik mijn wekker nog ;-). Zou dit idd kunnen komen door deze bessen? Het lijkt mij wel nu ik nog eens hierop lees omdat het energieboosters zijn. Maar goed, voor mij een mooie les. Ik heb ze net door mijn yoghurt gegeten en dit is een zalige combi! Ik ben heel benieuwd wat al deze nieuwe superfoods voor mij gaan betekenen ;-).

ineke mout
Door

ineke mout

op 16 Dec 2013

hallo allen, ik had een tijdje terug ook goji bessen gehaald van wegen hun goede eigenschappen. Ik wil hierbij waarschuwen voor allergische reacties. Ik ben er in ieder geval allergisch voor. Heel mijn gezicht zwol op en werd rood en ruw. Ik heb antialergie pillen van het ziekenhuis gekregen. Bij het Google kwam ik in Amerika op forums soortgelijke meldingen tegen. Er werd daar gewaarschuwd als je bijvoorbeeld hooikoorts had dat je ze beter niet kon gebruiken.

Sophia Jager
Door

Sophia Jager

op 22 Jan 2014

Ik geloof zeker dat Superfoods horen bij een gezonde levensstijl. Het zijn heerlijke tussendoortjes, maar als je gewoon doorgaat met al je andere dingen dan heeft het weinig nut! Zeker Goji bessen zijn heerlijk, maar Incabessen of Moerbeien zijn heerlijk. Ik gebruikte laatst deze tool, en daarmee kan je een persoonlijke mix van superfoods samenstellen gebaseerd op jou levensstijl! Echt leuk! http://healthrevolution.eu/persoonlijke-mix/

linda
Door

linda

op 09 Feb 2014

Jammer, dat ook hier weer niet de waarschuwing wordt gegeven dat wanneer je bloedverdunnende middelen gebruikt, je de Goij bes beter links kan laten liggen. Vreemd, want ik heb u dit al eerder gemeld en toen werd dat wel bevestigd, zo jammer dat u dit niet meldt hier. Lijkt mij van essentieel belang

Chantal
Door

Chantal

op 14 Feb 2014

Inderdaad, er zitten ook nadelen aan deze bessen, vreemd dat dit niet genoemd wordt. Ik zou er voorzichtig mee zijn..

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Alles met mate. En eerst gezonde voeding, dan pas superfoods. Anders heeft het weinig zin.

Ingrid
Door

Ingrid

op 26 Feb 2014

Hallo Marjolein, wat een mooie, informatieve site heb je! Ik heb je artikel over gojibessen enigszins aangepast en gebruikt voor mijn pagina, waarmee ik mensen wil informeren over het belang van goede voeding, mindfulness en beweging. Uiteraard zal ik een bronvermelding doen.

Els K
Door

Els K

op 13 Mar 2014

Ik las net een interessant artikel op onderstaande site nl. dat goji bessen giftig zijn, heel veel mensen hebben maag en darmklachten, ik had ook darmklachten toen ik deze bessen at en heb ze daarom weggegooid.http://www.salusi.nl/gojibessen-gezond-giftig/

mw groen
Door

mw groen

op 10 Jun 2014

Mijn complimenten voor uw website. Alleen als je migraine hebt zou ik echt oppassen met het eten van gojibessen zoals al eerder vermeld dat ze onder de nachtschade familie horen. Ik eet nu onder andere al bijna 8 maanden geen nachtschades en ik ben sinds 25 jaar mirgraine vrij hiervoor had ik gemiddeld 3 aanvallen per week.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jun 2014

Goed om te weten! Ik vermeld het bij het artikel over gojibessen.

Iris
Door

Iris

op 26 Sep 2014

Ik gebruik sinds kort lijnzaad, kreeg na een paar dagen een soort band om mijn hoofd en voelde me wat duizelig, ben er even mee gestopt en het verdween. Een vriendin vertelde dat dit juist goed was, omdat dan de afvalstoffen je lichaam verlaten. Nu ben ik er weer mee begonnen samen met gojibessen, ik slik 2 pillen voor te hoge bloeddruk, weet iemand of dit kwaad kan?

sanne
Door

sanne

op 09 Feb 2016

Ik gebruik goij bessen van body&fit en voel me er een stuk beter door. Echt alleen maar positief. Waarschijnlijk zit hier verder geen 'troep' bij.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!