Gojibessen bleken nog te ontbreken in mijn rijtje van beschreven superfoods. Omdat ze zo gezond en handig toepasbaar zijn, vertel ik je hier graag wat meer over deze tropische besjes. Voel je je vaak moe? Probeer eens een handje gojibessen en kijk wat het voor je doet. Ook lekker om in je dagelijkse kan(nen) met water te doen of toe te voegen aan kruidenthee.
Waar komen ze vandaan die gojibessen?
Gojibessen zijn kleine rode besjes, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Ze lijken een beetje op rozijnen maar zijn niet zo zoet. Daar staat tegenover dat ze misschien wel de meest voedzame vruchten op aarde zijn.Het zijn bommetjes vol energie. Je zult het misschien niet gelijk merken, maar dagelijks een handje gojibessen kan een boost betekenen voor je voorraad vitaminen, mineralen en eiwitten. Allemaal bouwstoffen die je nodig hebt als vrouw 40+ om topprestaties neer te blijven zetten.
Gojibessen groeien aan struiken en er zijn vele varianten. Oorspronkelijk komen deze struiken voor in Azië en Noord-en Centraal Amerika. Er zijn wel 100 verschillende soorten, wat de verschillen in smaak zou kunnen verklaren. Ze groeien in barre gebieden zoals woestijnen, maar ook daar waar ijskoude winters zijn zoals Noord Canada. De struiken worden in China, Tibet en Mongolië al meer dan 5000 jaar gekweekt vanwege hun grote voedingswaarde. Er gaan leuke verhalen de ronde van oude, Chinese Tao leermeesters die mede dankzij het dagelijks eten van gojibessen veel ouder dan 100 jaar zouden zijn geworden. Tot wel 500 jaar toe! Ook oude Indianenstammen, zoals de Apachen die in Centraal Amerika leefden, hadden gojibessen op het menu staan.
Gojibessen zijn adaptogenen
Net als maca is de gojibes een adaptogeen. Dit betekent dat het een stof is die je lichaam helpt om zichzelf in balans te brengen. Een adaptogeen kan je immuunsysteem versterken, waardoor je meer weerstand hebt tegen bedreigingen van binnenuit of buitenaf. In de Chinese geneeskunde werd ervan uitgegaan dat gojibessen je nieren en bijnieren ondersteunen, waardoor je beter om kunt gaan met stress. Nu weten we dat gojibessen fenylalanine bevatten, een aminozuur dat inderdaad de bijnieren ondersteunt.
Eiwitten zijn je bouwstenen
Gojibessen zijn erg voedzaam. Zo zijn ze een bron van complete eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Je hebt ze iedere dag nodig om oude cellen te kunnen vervangen door nieuwe cellen; een proces dat 24/7 doorgaat. De meeste eiwitten in je lichaam worden afgebroken tot aminozuren die ons lichaam kan gebruiken. Er zijn 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we dus moeten opnemen uit ons voedsel. Gojibessen bevatten al deze 8 essentiële aminozuren, waaronder het belangrijke tryptofaan; de voorloper van serotonine.
Tryptofaan; mama gelukshormoon!
Tryptofaan is een belangrijke stof, want het is de grondstof voor serotonine, ofwel ons gelukshormoon. Serotonine is het hormoon dat wordt vrijgemaakt als we bijvoorbeeld geknuffeld of gewiegd worden of als we chocola of suiker eten. Herken je dat lekkere gevoel? Dat is serotonine. Een gebrek aan serotonine staat in direct verband met depressieve gevoelens. Nou kun je als je depressief bent natuurlijk heel veel chocola eten of je partner vragen om je urenlang te knuffelen, maar daar kleven nogal wat praktische bezwaren aan. Beter is het om ervoor te zorgen dat je lichaam zelf voldoende tryptofaan aanmaakt. Gojibessen zijn een prima bron van tryptofaan.
Boost van vitamine B, E en antioxidanten
Gojibessen bevatten ook de belangrijke vitamines B1, B2 en B6 plus vitamine E. De B-vitamines zijn de energieboosters. Voel je je vaak moe? Neem dan regelmatig een handje gojibessen en kijk wat het met je doet.
Bosbessen bevatten veel antioxidanten, misschien weet je dat wel. Gojibessen behoren tot de voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten; wel twee tot vier keer meer dan in bosbessen. Daarbij zouden gojibessen het enige voedsel ter wereld zijn dat de natuurlijk aanmaak van groeihormoon zou kunnen bevorderen. Als we ouder worden neemt de productie van dit hormoon langzaam af. Of het waar is weet ik niet, maar ik zou zeggen: baat het niet, een handje gojibessen per dag zal je zeker niet schaden.
Mineralen waaronder selenium
Of dat dit alles nog niet voldoende is, bevatten gojibessen ook nog zo’n 21 mineralen, waaronder ijzer, koper, calcium, zink, selenium en fosfor. Allemaal mineralen die wij vrouwen 40+ heel hard nodig hebben om ons voertuig, ons lichaam, in uitstekende conditie te houden. Selenium is belangrijk voor je schildklier, een orgaan dat wij vrouwen 40+ goed moeten vertroetelen, want die heeft nogal eens de neiging om te gaan vertragen, waardoor onze hele stofwisseling op de rem gaat staan. Dat heeft heel veel nadelen.
Dankzij de combinatie van al deze unieke bouwstoffen leveren gojibessen ook een positieve bijdrage aan je libido en zou het menopauzeklachten verminderen. Zoals veel gezonde voeding doet omdat het je hormonen meer in balans brengt.
Pas op met bloedverdunners en nachtschade-allergie
Net als chiazaadjes kunnen gojibessen een bloedverdunnend effect hebben. Pas dus op als je bloedverdunners gebruikt. Er is ook een contra-indicatie met het medicijn Warfarine, pas daar dus mee op. Misschien kun je eens met je arts overleggen of je niet eens mag proberen chiazaad en gojibessen te gebruiken in plaats van (een deel van) je medicijnen?
Let op: gojibessen vallen onder de nachtschade-planten. Ben je hier allergisch of gevoelig voor, gebruik ze dan liever niet.
Neem een bakje vrouwenhaver mee
Ik neem ze vaak mee als ik de deur uitga in een bakje gemengd met ongebrande noten. Met de noten krijg je gelijk ook wat goede vetten binnen. Geen studentenhaver dus maar vrouwenhaver. Sommige vrouwen vinden ze heerlijk, van anderen hoor ik dat ze gojibessen echt smerig vinden. Ik heb zelf verschillende merken geprobeerd en de smaken kunnen inderdaad erg verschillen. Probeer eens een ander merk als je ze niet lekker vindt.
Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen ze. Let wel op een goede kwaliteit. Door de enorme vraag ernaar worden ze in China tegenwoordig op grote schaal gekweekt en helaas bespoten met bestrijdingsmiddelen. Smaken ze niet lekker, eet ze dan niet. Als de bessen hard en al te droog zijn, zijn ze te oud. Goede gojibessen zijn een beetje knapperig. De lekkerste, biologische gojibessen vond ik hier. Je kunt ze natuurlijk wel altijd even in wat water leggen, waardoor ze wellen, of in smoothies gebruiken.
Tot slot: superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft weinig zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!
Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Yolanda Yalcin
op 22 Mar 2013Jacolien
op 22 Mar 2013Wilma Vermeulen
op 22 Mar 2013Irma Molenaar
op 22 Mar 2013Marieke van Dasselaar
op 22 Mar 2013Erna
op 23 Mar 2013Monique
op 25 Mar 2013Audrey
op 21 Mar 2014Denise
op 27 Mar 2013sandra
op 08 May 2013Monique
op 29 May 2013Mylene
op 15 May 2013Marjolein Dubbers
op 16 May 2013Karin
op 17 Dec 2013Herman
op 19 Jun 2013toos roozendaal
op 16 Jul 2013bianca
op 18 Oct 2013Jeanette van Groeningen
op 03 Nov 2013katgert
op 10 Nov 2013katgert
op 10 Nov 2013Goji bessen | Gezond van binnen uit
op 10 Nov 2013Saskia
op 15 Nov 2013Pink
op 20 Nov 2013Brigitte
op 29 Nov 2013ineke mout
op 16 Dec 2013Sophia Jager
op 22 Jan 2014linda
op 09 Feb 2014Chantal
op 14 Feb 2014Marjolein Dubbers
op 17 Feb 2014Ingrid
op 26 Feb 2014Els K
op 13 Mar 2014mw groen
op 10 Jun 2014Marjolein Dubbers
op 11 Jun 2014Iris
op 26 Sep 2014sanne
op 09 Feb 2016