Detoxen bleek dit jaar vooral ook een oefening in loslaten
8 min. leestijd

Detoxen bleek dit jaar vooral ook een oefening in loslaten

Detoxen. Wat is dat toch heerlijk! Ik ben er geen fan van om dat op eigen houtje te doen; dat kan veel stress voor je lichaam betekenen en je kunt er zelfs meer kwaad dan goed mee doen. Daarom doe ik het graag onder begeleiding van Astrid te Winkel; een topdeskundige die alles weet over darmen en detoxen. Lees hier wat voor bijzondere ervaring ik er onlangs mee had.

Detoxen kuur; al eeuwenoud

Het lijkt een hype maar detoxen bestaat al eeuwen. Veel natuurgenezers geloven dat een lichaam zichzelf kan genezen van iedere kwaal, als het maar genoeg gezonde voedingsstoffen binnen krijgt én giftige stoffen kan afvoeren. Ik begin me steeds meer te realiseren hoe waar dit is.

We verhogen de zelfhelende werking van ons lichaam door het genoeg voedingsstoffen te geven en ervoor te zorgen dat het giftige stoffen kan afvoeren.

In onze huidige tijd lijkt de noodzaak om te ontgiften groter dan ooit. Meer dan ooit leven we in een wereld vol met giftige stoffen: uitlaatgassen, voeding vol met chemische E-nummers, vlees, vis en zuivel met antibiotica, groenten en fruit met pesticiden, zoetstoffen, medicijnen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, waspoeder, ja zelfs ons drinkwater is niet meer zo schoon als de natuur het voor ons heeft bedoeld.

detox programma

Kan mijn lichaam dat detoxen niet zelf?

Ik begrijp dat mijn lichaam zich in een oceaan van giftige stoffen bevindt ondanks dat ik probeer ze zoveel mogelijk te vermijden. Helemaal vermijden lukt natuurlijk nooit. Maar kan mijn lichaam het niet zelf dagelijks opruimen en afvoeren? Welke klachten horen er eigenlijk bij een ophoping van gifstoffen in het lichaam?

Er zijn veel aandoeningen en ziektes waar je last van kan hebben als gifstoffen zich hebben opgehoopt in je lichaam. Om er enkele te noemen:

 • Langdurige vermoeidheid
 • Hardnekkig overgewicht
 • Voedselverslavingen
 • Hormonale problemen waaronder menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
 • Voedselallergieën
 • Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en depressieve gedachtes
 • Problemen met het immuunsysteem
 • Alzheimer
 • MS
 • Ziekte van Parkinson
 • Spierdystrofie
 • De meeste soorten kanker

Al deze ziektes komen volop voor en bedreigen ons in steeds grotere mate én op jongere leeftijd. We worden al jarenlang gewaarschuwd door veel medici en onderzoekers dat langdurige blootstelling aan hormoonverstorende, toxische stoffen en/of zware metalen kan leiden tot allerlei ziektes. Dit is logisch en iedereen begrijpt het: chemische stoffen en zware metalen horen niet thuis in ons lichaam. Het is dus goed om te kijken wat het lichaam nodig heeft om ze kwijt te raken en het hierbij een handje te helpen. Waar zitten ze eigenlijk, al die gifstoffen?

Veel ziektes en kwalen hebben een relatie met de ophoping van gifstoffen in ons lichaam

Detoxen is nodig: giftige stoffen slaan zich op in je vetcellen en darmen

Je lichaam heeft in al zijn wijsheid besloten om giftige stoffen die het niet kwijt kan raken en ook niet kan afbreken op te slaan op een plek waar ze het minste kwaad kunnen: in je vetcellen.  Dit zijn de meest veilige opslagplaatsen voor ongewenste stoffen in je lichaam want als deze blijven circuleren kunnen ze kwaad aanrichten. Het belangrijkste orgaan om te ontgiften is je lever. Als je lever het niet goed meer aankan, ofwel omdat de hoeveelheid te groot wordt, ofwel omdat je lever verzwakt is, dan slaat je lichaam ze op in je vetcellen.

Ook je darmwand kan veel opgehoopte “oude meuk” bevatten met giftige stoffen erin. Deze mucuslaag aan de binnenkant van je darmwand kan een broedplaats worden van ongewenste bacteriën en schimmels. Wat heeft je lichaam nodig om al deze gifstoffen los te “weken” en ervoor te zorgen dat je ze kwijt raakt? Is een sapvastenkuur van een dag of een week voldoende om ze af te voeren? Kan je dit gewoon in je eentje doen en is het voor iedereen geschikt? Iemand die hier alles vanaf weet is darmdeskundige Astrid te Winkel.

Niet alleen losmaken maar vooral zorgvuldig verwijderen

Astrid vertelde me dat een detoxkuur niet voor iedereen geschikt is. In het geval van bepaalde ziektes is het zelfs af te raden om zo’n kuur te volgen. Verder heeft het dagenlang drinken van alleen maar sappen, kruidenthee en/of water weinig zin. Dit verzwakt juist je lichaam terwijl je niet zeker weet of de gifstoffen wel verwijderd worden. Je kunt ervan afvallen, waardoor de gifstoffen uit je vetcellen loskomen, maar waar het om draait is ze niet alleen los te maken maar ze vooral zorgvuldig te verwijderen. Bovendien verwijdert zo’n sapkuur niet die slijmerige mucuslaag aan de binnenkant van je darmwand.

Een sapkuur volgen wil nog niet zeggen dat je aan het detoxen bent. Dit kan je zelfs meer kwaad dan goed doen.

Voor goed detoxen zijn drie dingen nodig:

 1. Je lichaam ondersteunen bij dit “zware” werk met o.a. extra vitamines en mineralen.
 2. Je lever ondersteunen, die de gifstoffen onschadelijk moet maken, waarna ze kunnen worden afgevoerd.
 3. Ervoor zorgen dat je de mucuslaag in je darmen kwijtraakt en je darmen een flinke schoonmaakbeurt geeft.

Een detoxkuur in drie fasen

Verstandig detoxen is méér dan enkele dagen een sapkuur volgen. Aandacht voor vooral lever en darmen is belangrijk. Detoxen kan dus inderdaad veel stress voor je lichaam betekenen als je het niet goed doet. Daarom dat ik zomers graag bij Astrid een detoxkuur volg, onder andere ook om de ‘koek’ aan binnenkant van darmwanden te verwijderen.

De kuur bestaat uit drie fasen verspreid over drie weken: voorbereiden, kuren en weer opbouwen. Voorbereiden en opbouwen doe ik gewoon thuis door mijn voedingspatroon aan te passen. Gelukkig blijk ik al erg “detox” te eten: van alle producten waarvan mij werd geadviseerd om ze te laten staan, zoals gluten, zuivel, suikers, frisdrank, zout, vlees, wijn en koffie, vond ik alleen het laatste lastig. Ik blijk toch wel erg gehecht te zijn aan mijn mok koffie rond 11 uur!

Tijdens deze voorbereidingsfase kreeg ik, ter ondersteuning van mijn lichaam, verschillende (100% natuurlijke) supplementen met de benodigde vitamines en mineralen voor mijn darmen en lever. Na die eerste week begon de echte detoxkuur op prachtige locatie: Landgoed ’t Clooster in Aalten.

detox-zelf-maken

Afscheid nemen van “oude meuk”

Deze kuurweek van vijf dagen is echt een cadeautje; samen met zes andere vrouwen werd ik door Astrid in de watten gelegd. We werden aangemoedigd om veel te rusten, water te drinken, te wandelen, gebruik te maken van de sauna (zweten is een prima manier om gifstoffen kwijt te raken als ze eenmaal aan het circuleren zijn in je lichaam) en vooral lief voor onszelf te zijn. Vier keer per dag was er een door Astrid vers gemaakt sapje, smoothie of soepje. Mede dankzij de supplementen die bij de kuur horen (met o.a. extra vezels om de darmen schoon te maken en chlorella ter ondersteuning van de lever) heb ik geen moment honger gehad. Mijn lichaam vond het allemaal heerlijk! De zon scheen volop en het zwembad nodigde uit tot een frisse duik.

Op dinsdag en donderdag kregen we een hoge darmspoeling: tijd om afscheid te nemen van de oude “meuk”. In een glazen buis zie je voorbij komen wat voor troep je darmen ongemerkt allemaal vasthouden. Dat lucht op kan ik je vertellen.

Troep uit je darmen, bagger uit je hoofd!

Dat je hoofd in je darmen zit heb ik daarna letterlijk kunnen voelen: ik voelde me niet alleen fysiek lichter en opgelucht maar ook mentaal opgewekter en vrolijker. Toen ik na de darmspoeling buiten in de zon liep voelde ik een diep gevoel van vreugde en dankbaarheid in me opborrelen. Ik voelde me gelukkig zonder de gebruikelijke “ja maren” in mijn hoofd die dit gevoel vaak in de weg staan. Het was een gevoel dat ik kende van vroeger als jong, onbezorgd kind, maar dat ik al heel lang niet meer had ervaren.

Met de opruiming van de troep in mijn darmen was blijkbaar ook veel bagger uit mijn hoofd weggespoeld. Het was het gevoel waar ik eigenlijk altijd naar op zoek ben: me simpelweg gelukkig voelen met mezelf in het moment. Ongeacht de omstandigheden.

Detoxen is loslaten van alles wat je belemmert gelukkig te zijn

Detoxen is loslaten, niet alleen shit en gifstoffen maar alles wat je belemmert om je leven ten volle te leven. Dit kan van alles zijn: van benauwende relaties tot beperkende overtuigingen. Mijn detoxweek heeft mij niet alleen bevrijd van shit en gifstoffen uit mijn lijf maar me ook bewust gemaakt van het feit dat mijn gevoel van geluk vaak belemmerd wordt door allerlei gedachten in mijn hoofd. Gedachten die bij mij meestal draaien rondom “ik ben toch echt nog niet goed genoeg zoals ik nu ben”. Gedachten waardoor ik soms meer werk dan misschien gezond voor me is. Eerlijk gezegd.

Detoxen kan je bevrijden, niet alleen van gifstoffen maar ook van allerlei beperkende overtuigingen.

Wat ik zo bijzonder vind is dat bij het letterlijk opruimen van al die onnatuurlijke, giftige stoffen uit mijn lichaam, ik dit natuurlijke gevoel van “ik ben helemaal goed zoals ik nu ben” weer kon voelen. Het gevoel dat ik als kind van nature had. Ik vraag me af in hoeverre de grote berg aan gifstoffen om ons heen ons belemmert om dit natuurlijke gevoel dagelijks te ervaren.

detox-astrid-te-winkel

Dagelijks detoxen; zowel fysiek als mentaal

Ik ben in deze drie weken geen grammetje gewicht kwijtgeraakt maar ik had dan ook geen overgewicht. Ik heb ook niet méér energie gekregen maar mijn energiepeil zit al op een hoog niveau. Ik ben ook geen lichamelijke klachten kwijtgeraakt want die had ik niet. Wat ik wél heb gekregen zijn nieuwe inzichten. De belangrijkste staan hierboven. Maar om er nog twee aan toe te voegen:

 • Dagelijks detoxen is beter dan altijd maar van alles eten en twee keer per jaar een detoxkuur volgen. Mijn voedingsadvies aan vrouwen (biologisch, suiker-, zuivel-, glutenbewust, veel plantaardig, veel groenten, gezonde vetten, weinig vlees en vis, veel biologisch en onbewerkt) is een manier van voeden waarop je je lichaam dagelijks ondersteunt om gifstoffen zo min mogelijk binnen te krijgen en indien nodig af te voeren.
 • Als je zorgvuldig bent in wat je toelaat op je bord, wees dan ook zorgvuldig op wat je toelaat in je hoofd. Check regelmatig wat er zich in je hoofd afspeelt en welke gedachten de overhand hebben. Ook dat is voeding die je gezond of ziek kan maken.

Detoxen op een goede manier

Heb je belangstelling voor een professionele detoxkuur onder begeleiding van Astrid, klik dan hier voor meer informatie of stuur Astrid een mail via info@time-out.nu.

Wil je meer weten over Veilig Detoxen bekijk dan de Masterclass Veilig Detoxen.

Ik had me voorgenomen om iedere ochtend tijdens de detoxweek een paar uurtjes te werken maar op woensdagochtend liet de wifi het om een onverklaarbare reden compleet afweten. Ik moest erom lachen: een duidelijk teken van het universum dat het tijd was om een roman te gaan lezen in een luie stoel in plaats van achter mijn computer te zitten. “Loslaten dat werk Marjolein, uitrusten en genieten!” leek het universum me te vertellen. Dat heb ik dus een paar weken gedaan en ik ben nu weer helemaal blij dat ik lekker aan het werk ben!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Yolande van Bilderbeek
Door

Yolande van Bilderbeek

op 18 Aug 2017

Wat een superleuk stuk heb je geschreven over je detox en wat het met je deed. Ik ben colonhydrotherapeut in Rijnsburg en ik herken zo je verhaal voor mezelf en voor mijn cliënten. Ik oefen mijn beroep dan ook met passie uit en ben heel blij hiermee veel mensen naar een gezonder, blijer en lichter leven te kunnen begeleiden. En ik ben het ook met je eens: detoxen doe je eigenlijk elke dag door passende voeding (zowel fysiek als geestelijk en emotioneel) te nemen en vooral je 'oude shit' los te laten.

Rita
Door

Rita

op 18 Aug 2017

Heel erg interessant om te lezen . Wauww. Ik kan niet zomaar ff een week detoxen maar zou t graag , zoals jij zelf zegt, dagelijks iets willen doen . Heb jouw boek gekocht maar welke recepten zijn er om dagelijks te detoxen ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Aug 2017

Beste Rita, in mijn boek hoofdstuk 2.7 (blz. 124-131) over ontgifen/de lever kun je lezen hoe je al een heel eind komt met de algemene richtlijnen voor het afvoeren van gifstoffen en het gezond houden van je lever. Als je die richtlijnen volgt zorg je al voor het dagelijkse onderhoud.

nicolette
Door

nicolette

op 19 Aug 2017

Heb je ook een detoxprogramma om zelf te doen? Het zijn toch enorme uitgaven als je het in een mooi oord doet. Ik wil beginnen met wonderolie vermengd met melk, als eten groentesoep en na afloop pro biotica, maar zou het prettig vinden als je een midweek programma voor thuis zou hebben. Dank je en voor jou een ontspannen en creatieve start voor dit nieuwe werk jaar. Nicolette

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Aug 2017

Beste Nicolette, je kunt eens een kijkje nemen op Innerwave: https://innerwave.nl/. Hier vind je de producten die Astrid te Winkel ook gebruikt in haar detoxweek. Je kunt bij hen een detoxkuur aanschaffen voor thuis, bijvoorbeeld de Innerwave Mild kuur. Succes!

Wilma
Door

Wilma

op 26 Sep 2017

Ik heb onlangs de darmdetox gedaan van 3 dagen en de hele filter in de dunne darm, die meterslang is, is eruitgegaan! Topkuur!

nicolette
Door

nicolette

op 19 Aug 2017

O ja, nog iets vergeten. Weet jij of de relatief goedkope wonderolie van Jacob Hooy een goede keus is? groet, Nicolette

Geke
Door

Geke

op 22 Aug 2017

Het lijkt me goed en ook ik zou willen ontgiften, ik verdien de kost niet in ons gezin, moet dus bij mijn man aankloppen, datweerhoudt mij ervan me op te geven. Hij heeft al een aantal kostbare wensen in vervulling laten gaan.. Groetjes, Geke

Lot
Door

Lot

op 26 Aug 2017

Hallo Eva, dank voor je ervaringen! Ik heb een ontstoken darm (zgn leaky gut): wat zou ik in zo'n geval het beste kunnen doen? Ik heb wel eens een detox week gedaan, maar viel toen flauw aan het einde. Nu denk ik dat het door die ontstekingen kwam, waar ik toen nog niet van op de hoogte was. Ik heb inderdaad de grootste moeite met afvallen, ondanks mijn gezonde eetstijl. Groet, Lot

Marjolein Dubbers
Ilona
Door

Ilona

op 28 Aug 2017

Hoi Marjolein, graag wil ik een keer meedoen met een detox-midweek, maar dit jaar ben ik teveel door mijn vergoedingen van mijn zorgverzekeraar heen. Komen er voor volgend jaar ook nog zulke detox aanbiedingen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Aug 2017

Beste Ilona, er komen wel weer detoxweken volgend seizoen. Wil je graag op de hoogte blijven van eventuele aanbiedingen daarvoor, raad ik je aan mijn nieuwsbrief goed te blijven volgen. Daarin wordt het uitgebreid aangekondigd!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!