Cosmetica en verzorgingsproducten; tien ingrediënten om te vermijden
6 min. leestijd

Cosmetica en verzorgingsproducten; tien ingrediënten om te vermijden

Ik kan het niet genoeg benadrukken: wees je bewust van hormoonverstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten. Wist je dat je huid ongeveer 60% hiervan opneemt? Het komt bijna net zo direct in je lichaam als wat je in je mond stopt en er zijn een aantal ingrediënten die je er absoluut niet in wil hebben. 

Alles wat je lichaam niet binnenkrijgt aan toxische stoffen, hoeft het ook niet af te voeren.

Zijn hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten schadelijk voor mijn gezondheid?

Je vraagt je nu misschien af hoe schadelijk hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica zijn. Dierproeven hebben aangetoond dat ongeveer 800 chemische stoffen die dagelijks gebruikt worden kankerverwekkend zijn.

Veel cosmetica bestaat uit een mengeling van meerdere van deze chemische stoffen.

Om erachter te komen hoe kankerverwekkend een product is moeten alle afzonderlijke bestanddelen worden getest. Vaak zit er per kankerverwekkende stof te weinig in om op betrouwbare wijze vast te stellen hoe kankerverwekkend het is. Mede hierdoor komen de fabrikanten ermee weg.

Maar wij vrouwen smeren (tientallen) jaren lang een grote cocktail van deze stoffen op onze huid!

Wist je dat hormoonverstorende ingrediënten in producten een reden kan zijn van moeilijk afvallen?

De ingrediënten kunnen op verschillende vlakken van je gezondheid zo hun effect uitoefenen. Zo ook als je wilt afvallen. Wil je meer hierover lezen, ook waarom het een reden kan zijn dat je door hormoonverstorende stoffen moeilijk kan afvallen, lees dan mijn artikel: Welke lekkere voeding kies jij voor je huid? 

cosmetica goed voor je huid

Welke stoffen zijn echt verstandig om te vermijden?

Wekelijks komen er berichten voorbij over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten: parabenen in crème, aluminium in deodorant en meer. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hormoonverstorende stoffen: ontdek deze lijst met producten en ingrediënten

Ik help je graag op weg. Hierbij mijn checklist met schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica die ik zelf in ieder geval nooit gebruik. Je leest hieronder per ingrediënt waarom.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)

SLS is een reinigingsproduct, ook wel een detergent genoemd. SLS wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het ‘zo weldadig schuimt’ en, niet onbelangrijk, omdat het heel goedkoop is. In veel shampoos, badschuim, douchegel, facial wash en handzeep vind je dan ook SLS of de iets mildere vorm SLES. Maar denk ook aan (schuimende) tandpasta.

Sodium Lauryl Sulfate is een zeer agressieve reiniger die ook wordt gebruikt om motoren te ontvetten. Zo’n agressieve stof tast de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aan, bovendien irriteert het je ogen, huid en longen. Maar wat nog erger is: SLS dringt makkelijk je lichaam in en kan via de bloedbaan terechtkomen in je ogen en organen.

Het blijft in je lichaam aanwezig en zorgt voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en haaruitval. SLS is wat dat betreft een sluiper: soms gebruik je 20 jaar dezelfde shampoo zonder problemen, en opeens vindt je huid het genoeg, met diverse allergische reacties tot gevolg.

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen. Zij doden bacteriën en schimmels en worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ook parabenen worden door je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen zijn hormoonverstorende stoffen: in je lichaam bootsen ze oestrogeen na. Bij autopsies worden ze teruggevonden in tumoren.

Parabenen worden gebruikt in shampoo, douchegel, crème, lotion, bodybutter enz. Eigenlijk kunnen ze in bijna alle verzorgingsproducten verstopt zitten. Er zijn diverse soorten parabenen, zoals ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Ik adviseer je elk soort parabeen of parabenen te mijden.

Ftalaten

Ftalaten zijn eigenlijk weekmakers. Ze worden onder andere gebruikt om plastic flexibel te houden. Plastic flesjes met ftalaten kun je beter niet gebruiken omdat ftalaten in het water weglekken en in je lichaam terechtkomen. Van ftalaten is ook bekend dat het hormoonverstorende stoffen zijn: deze kosten je je gezondheid en vitaliteit. Ook in cosmetica worden ftalaten gebruikt: ze worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren.

Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Ftalaten staan meestal niet vermeld op het etiket.

Ze komen veel voor in parfums, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo. Ze zijn vaak verborgen onder de naam parfum. Als er parfum op het etiket staat, betekent het overigens niet dat het altijd ftalaten zijn, dat maakt de verwarring helaas alleen maar groter.

natuurlijke-verzorgingsproducten-cosmeticaEr kunnen hormoonverstorende stoffen in nagellak zitten

Minerale oliën (vaseline en paraffine, ofwel petrolatum of paraffinum)

Zelfs de terughoudende Consumentenbond (1) onderkent inmiddels het gevaar van minerale oliën. Dat zou wel eens een gamechanger kunnen zijn, want minerale oliën komen in zeer veel verzorgingsproducten voor, waaronder veelgebruikte lippenbalsems. Over de minerale oliën in deze producten zijn er sterke vermoedens dat ze kankerverwekkend zijn (MOAH) en dat ze zich kunnen ophopen in de organen en gezwellen kunnen vormen in lymfeklieren, lever en milt (MOSH). Los daarvan zijn ook deze stoffen flinke hormoonontregelaars.

Minerale oliën zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, ofwel een restproduct van raffinaderijen. Ze worden nog bijzonder veel gebruikt in lipproducten en babyproducten. Je herkent minerale oliën op de verpakking aan de woorden petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.

Aluminium (aluminum chlorohydrate)

Aluminium wordt heel veel gebruikt in deodorants.

Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet (goed) uitkan.

Aluminium wordt opgenomen door je huid, waar het verstorend werkt in je lichaam. In het artikel over deodorant zonder aluminium lees je waarom je aluminium in je deodorant altijd moet vermijden. Ook natuurlijke mineralen kunnen aluminium bevatten. Je herkent ze aan de woorden alum, aluin of potassium alum. Er wordt van gezegd dat ze niet door je huid kunnen worden opgenomen. Er is echter nog niet lang genoeg onderzoek naar gedaan om de effecten op lange termijn te kunnen meten.

Polyethylene glycol  (PEG’s)

PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreinigers. PEG’s worden ook gebruikt in cosmetica om verschillende redenen: als reiniger, als emulgator of bijvoorbeeld als bevochtiger. Polyethylene glycol bevat ernstige verontreinigingen zoals ethyloxide (gerelateerd aan baarmoederhals- en borstkanker, leukemie en hersenkanker), lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadmium en arsenicum. Zware metalen wil je echt niet op je huid. PEG’s komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)

Dit wordt aan verzorgingsproducten toegevoegd als verdikkingsmiddel, als emulgator of omdat het een flink schuimend effect heeft. Het komt voor in producten als shampoo, douchegel, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. In de regelgeving in de EU zijn niet voor niets beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stoffen in cosmetica. Ze kunnen allergische reacties en oogirritaties veroorzaken, en leiden tot droog haar en een droge huid.

Alcohol

Er zijn diverse soorten alcohol die worden gebruikt in verzorgingsproducten. Als er alleen maar ‘alcohol’ op het product staat, kan het ethylalcohol ofwel ethanol zijn. Dit is een synthetische alcohol die irritatie kan veroorzaken, je huid uitdroogt, ontstekingen kan veroorzaken en acné kan verergeren. Er zijn ook natuurlijke soorten alcohol die niet tot zoveel verstoringen leiden, maar vaak wel wat uitdrogen.

Siliconen ofwel siloxanen (zoals cyclomethicone, dimethicone en simethicone)

Alle ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon kan je beter mijden. Ze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten en deodorant, sluiten je huid af, zijn hormoonverstorend, schadelijk voor je immuunsysteem en worden zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid.

Triclosan

Triclosan is een bestrijdingsmiddel, maar het wordt ook veel gebruikt in antibacteriële middelen, zoals zeep en facewash, maar ook in tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten vanwege de antibacteriële werking. Echter, triclosan maakt geen onderscheid en doodt zowel de foute als de goede bacteriën op de huid. Triclosan is bovendien een hormoonverstorende stof en het tast de vruchtbaarheid aan. Het wordt ook in verband gebracht met allergieën en met het verstoren van je schildklierfunctie.

Twijfel je over een ingrediënt dat ik niet in deze lijst heb opgenomen? Check het dan zelf op www.EWG.org via de zoekbalk. Daar kun je elk ingrediënt checken. Of stel je vraag onder dit artikel.

cosmetica-zonder-plastic

“Marjolein, wat gebruik je zelf?”

Ik weet uit ervaring dat ik na het schrijven van dit artikel mails krijg met de vraag “Marjolein, wat gebruik jij eigenlijk zelf? Kan je me een merk adviseren waar echt geen hormoonverstorende stoffen inzitten?”

Natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen

Ja, dat kan ik. Als je bij Marjoleins Favorieten klikt op Verzorging dan vind je diverse cosmetica en natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen die ik zelf graag gebruik. Ik koop ze graag bij Ekoplaza, dan weet ik zeker dat ze (zoveel mogelijk) 100% natuurlijk zijn en in ieder geval gifvrij.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

1 https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2017/gevaarlijke-stoffen-in-lippenbalsems

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 27 Oct 2017

Ik mis nog een heel belangrijk ingrediënt dat berucht is om het veroorzaken van allergieën en je dus echt niet op je huid moet smeren: het conserveringsmiddel methylisothiazolinone.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Nov 2017

Klopt Jacqueline, bedankt voor je toevoeging! Dit is inderdaad een berucht conserveermiddel als het om contactallergie gaat.

Paula Wouts
Door

Paula Wouts

op 28 Oct 2017

Dankjewel Marjolein voor deze duidelijke uitleg van de werking van deze kwalijke stoffen.

Regina
Door

Regina

op 28 Oct 2017

Jetske Ultee gebruikt in haar foundation bijvoorbeeld PEG-10 Dimethicone. Zij is ook voorstander van veilige ingrediënten voor de huidverzorging. Wat is nu goed. Ik raak het spoor een beetje bijster

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Nov 2017

Tja, het beste is toch om goed inrediëntenlijsten te blijven lezen en producten met o.a. PEG zoveel mogelijk te laten staan. Zelfs producenten die inderdaad zoveel mogelijk puur voorstaan grijpen best vaak toch nog naar middelen die eigenlijk helemaal niet goed zijn. Vervelend maar er zit niets anders op dan blijven opletten! Succes Regina!

Anne Marije
Door

Anne Marije

op 30 Oct 2017

Fijn artikel. Bedankt! Ik heb de face cream van SUIT besteld. Ik ben benieuwd.

Jantine
Door

Jantine

op 01 Nov 2017

Wat een handige en fijne informatie! Je hebt mij hiermee zeker aangestoken, ik heb direct producten besteld bij SUIT MATTERS met de leuke korting, waar ik overigens ontzettend fijn te woord gestaan ben, super service! Krijg het morgen binnen dus ben heel benieuwd hoe het zal bevallen! Verwacht eigenlijk niet anders dan goed :) Bedankt voor deze nuttige informatie, ben even wakker geschud hierdoor en besef nu ineens hoeveel troep er zelfs in schoonheidsproducten zitten!

Vera
Door

Vera

op 01 Nov 2017

Dank je wel voor de uitleg, Marjolein. In het stukje over SLS en SLES staat in de titel tussen de haakjes bij beide Sodium Lauryl Sulfate. Is het tweede niet Sodium Laureth Sulfate? Onlangs was ik bij Holland & Barrett en daar kreeg ik de uitleg dat SLS schadelijk is en SLES niet of minder schadelijk, maar dat klopt niet denk ik. Wat is het verschil tussen beide en kunnen ze het beste allebei vermeden worden?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Nov 2017

Ze zijn inderdaad beide even schadelijk Vera. Toen bekend werd dat SLS slecht was zijn veel fabrikanten overgegaan op SLES. Het zijn echter beide sterke ontvetters en ze zijn ook beide schadelijk, hoewel soms wordt beweerd dat SLES iets milder is dan SLS. Maar daar zou ik maar niet op vertrouwen! Beide vermijden dus inderdaad.

Brigitte
Door

Brigitte

op 13 Nov 2017

Hai Marjolein, bedankt voor weer een duidelijk artikel! Ik gebruik veel producten van Clinique en dacht dat dat altijd heel goed was wat betreft schadelijke stoffen. Hoe sta jij tegenover Clinique?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Nov 2017

Beste Brigitte, het is moeilijk om zomaar antwoord te geven op zo'n vraag, het best kun je zelf kijken of je kunt achterhalen of een of meerdere van de stoffen die ik bespreek wel of niet in jouw producten zitten. Mijn artikel is er juist voor bedoeld om dit zelf te kunnen uitzoeken; het zou me heel wat tijd en moeite kosten als ik dat voor elk merk en product zelf zou moeten gaan doen!

Samantha
Door

Samantha

op 07 Dec 2017

Hoe kom ik erachter of de alcohol echt natuurlijke alcohol bevat of ethylalcohol bevat? Sorry hoop niet dat het domme vraag is :) Leuke blog keep it up!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2017

Als het er niet opstaat is het dus inderdaad erg moeilijk te zien Samantha. Helaas zijn niet alle etiketten daar duidelijk in, ik weet niet hoe je daar makkelijk achter zou kunnen komen.

Miryam van Aalst
Door

Miryam van Aalst

op 16 Jan 2018

Zelfs voor mij als schoonheidsspecialiste was het een hele zoektocht naar een huidverzorgingsmerk wat 100% natuurlijk is. Ook voor mijn eigen veiligheid omdat ik dus dagelijks met het produkt in aanraking kom. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Diferencia phytopower cosmetics met het Arcadia keurmerk. Echt blij mee.

Deborah
Door

Deborah

op 21 Nov 2019

Dankjewel voor deze heldere en duidelijke uitleg, ik heb deze tekst gedeeld. Ik gebruik nu steeds meer natuurlijke producten maar net wat je zegt het is een uitdaging om de etiketten te ontcijferen, vooral omdat je soms misleidende teksten ziet staan.

Hella
Door

Hella

op 10 Nov 2020

De hele natuur is chemie. En de chemie komt uit de natuur. Je hebt ook schadelijke natuurlijke producten.

Grytsje van der Meer
Door

Grytsje van der Meer

op 28 Sep 2021

Hallo Marjolein, Weet je voor mij ook een goede mascara zonder chemische stoffen? Ben al lange tijd op zoek. En zag geen mascara op jou cosmetica lijst staan.

Marjolein Dubbers
Marlene
Door

Marlene

op 11 Oct 2021

Dank je wel, Marjolein voor deze zeer informatieve en verhelderde ingrediëntenlijst. Mijn hoofdhuid is zo droog geworden de laatste tijd en ik vroeg me af of het van de shampoo en conditioner kwam die ik al een paar jaar gebruik, Garnier Loving Blends...nou, ik kan je vertellen dat die helemaal niet zo loving is als dat dit zich voordoet als ik nu (pas) op de ingrediëntenlijst kijk. Ik stap over op een natuurlijk product, want ik heb vermoedelijk de boosdoener gevonden van mijn geïrriteerde hoofdhuid. Jammer, want ik vond het altijd een fijn product, zeker voor mijn lange haren waar ik met een andere conditioner amper doorheen kom.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!