Hoe staat het eigenlijk met ons drinkwater?
5 min. leestijd

Hoe staat het eigenlijk met ons drinkwater?

Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik het drinken van voldoende water belangrijk vind voor je gezondheid. Veel vrouwen lopen ongemerkt rond met uitdrogingsverschijnselen die zich op allerlei manieren kunnen uiten: van chronische- of overgangsklachten tot moeilijk gewicht kunnen verliezen of artrose zoals bij mij. Als ik te weinig water drink voel ik dat soms aan het eind van de dag aan de kootjes van mijn vingers; ze zijn stijf en het buigen ervan doet een beetje zeer. Ik zorg er dus wel voor dat ik minstens twee liter water drink per dag. Maar hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van ons drinkwater? 

Waar komt ons drinkwater eigenlijk vandaan?

In het midden en oosten van Nederland wordt drinkwater bereid uit grondwater. Het westen van ons land is afhankelijk van oppervlaktewater. Grondwater schijnt beter te zijn als bron voor drinkwater omdat de kwaliteit doorgaans constant is en weinig vervuild is. Als bepaalde verontreinigingen echter eenmaal in het grondwater terecht zijn gekomen, zijn ze vaak moeilijk of alleen tegen hoge kosten te verwijderen. (Bron: Grip op bodemverontreinigingen bij drinkwaterwinning, publicatie RIVM (1)).

RIVM: zorg over kwaliteit bronnen van drinkwater

De zorg voor ons drinkwater valt onder verantwoordelijkheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij doen voortdurend onderzoek naar de kwaliteit van de diverse bronnen van drinkwater. Zij constateerden vorig jaar dat de kwaliteit van de helft van de grondwatervoorzieningen, net als de kwaliteit van het oppervlaktewater, onvoldoende is. De kwaliteit van het grondwater is achteruit gegaan als gevolg van landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen. De kwaliteit van het oppervlaktewater gaat achteruit door toegenomen resten van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes. Let wel: ik heb het hier over de bronnen van ons drinkwater, niet ons drinkwater zelf.

Chemische stoffen geen gevaar voor onze gezondheid?

Ik citeer uit het rapport Zorg voor Kwaliteit van bronnen van drinkwater van het RIVM (2):  “Het RIVM-onderzoek geeft aan dat het aantal chemische stoffen in het grondwater veel groter is dan de reguliere monitorprogramma’s aangeven. Weliswaar vormen de concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid maar het is volgens de onderzoekers van het RIVM wel belangrijk dat de concentraties in de gaten worden gehouden”. 

De vraag die dan gelijk bij me opkomt is: waar zijn dan in hemelsnaam die monitorprogramma’s voor bedoeld? Blijkbaar monitoren zij wel deze chemische stoffen maar blijken zij dit niet op de juiste manier te meten, want de werkelijke concentraties zijn veel hoger. Hè? En wat ook bij me opkomt is: misschien dat deze concentraties geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, maar wij krijgen als Nederlanders nog veel méér chemische stoffen binnen uit zaken als plastics, kleding, cosmetica en niet te vergeten onze voeding. We staan de hele dag bloot aan dit soort stoffen. Wie meet het totaal plaatje aan chemische, hormoonverstorende stoffen waar we in Nederland aan worden blootgesteld? “Wie meet dat, minister Edith Schippers?”

Hoe staat het met ons drinkwater?

De kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater – grondwater en oppervlaktewater – neemt dus af. Nu hoeft dat geen probleem te zijn als de waterzuiveringsinstallaties, waar dit water natuurlijk nog doorheen gaat, alle schadelijke stoffen eruit zou halen. Maar lukt dat? Het RIVM geeft toe dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties deze stoffen niet goed kunnen verwijderen, zodat ze dus ook deels in ons drinkwater terecht komen.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er zo’n 290 schadelijke stoffen in ons drinkwater zijn gevonden. Ondanks steeds geavanceerdere technieken bij de waterzuiveringsinstallaties lukt hetniet om deze stoffen helemaal te verwijderen. In ieder geval niet op een manier waarop ons drinkwater goedkoop blijft. Ook nu zegt het RIVM uiteraard dat deze lage concentraties geen gevaar vormen voor onze gezondheid, maar het spreekt wel zijn zorg uit over het toenemende medicijngebruik dat de komende jaren in Nederland zal gaan plaatsvinden door de vergrijzing van de bevolking.

Is ons drinkwater nog goed genoeg voor jou?

Kortom: het RIVM zegt dat we ons nergens druk over hoeven te maken maar de vraag is of we daarmee genoegen nemen. Natuurlijk zal het RIVM nooit zeggen dat de kwaliteit van ons drinkwater niet goed genoeg meer is. Dan zouden zij hun werk niet goed hebben gedaan. En ik heb zo’n beetje het vermoeden dat ze pas zullen toegeven dat de concentraties te hoog zijn als er doden gaan vallen, rechtstreeks als gevolg van het drinken van kraanwater. Nogal laat dus.

Waar het werkelijk om draait is: is ons drinkwater (nog) goed genoeg voor jou? Als jij voldoende water drinkt en je voelt je uitstekend en hebt géén last van klachten of ongemakken (hardnekkig overgewicht is ook een ongemak) dan kan jouw lichaam de concentraties van chemische stoffen blijkbaar nog prima afvoeren. Want daar is ons lichaam op zich prima op gebouwd: het afvoeren van stoffen die niet in ons lichaam thuishoren. Alleen nogmaals: we zijn behoorlijk omringd door allerlei stoffen die niet in ons lichaam thuishoren. Wanneer is teveel echt teveel?

Wil jij ook je kraanwater verbeteren?

Ik drink zeker twee liter water per dag (plus nog een liter kruidenthee) en vind daarom de kwaliteit van mijn drinkwater belangrijk. Ik ben van mening dat ik hier mijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Er zijn veel hormoonverstorende stoffen in mijn omgeving die ik niet kan vermijden, maar in mijn drinkwater thuis kan ik ze wél vermijden. Ik wil ook geen grote bedragen kwijt zijn aan flessen mineraalwater, dat bovendien vaak in plastic verpakt zit.

Daarom heb ik ervoor gekozen om thuis een waterfilter te gebruiken. Goede waterfilters halen niet alleen vervuilende stoffen uit het water maar zullen je water ook vitaliseren, waardoor je lichaam het beter kan opnemen en in sommige gevallen voegen ze zelfs mineralen toe. Naast het feit dat het water veel gezonder voor je is, is het naar mijn ervaring ook veel lekkerder.

Er zijn waterfilters en waterfilters

De markt van waterfilters is zich enorm aan het ontwikkelen en je weet nu waarom. De komende jaren zullen steeds méér mensen thuis hun water gaan filteren.  Er zijn veel manieren om je kraanwater te verbeteren, zoals mineraliseren, vitaliseren en filteren en ieder merk ontwikkelt zo zijn eigen methode. Er zijn twee soorten filters waar ik enthousiast over ben en die breng ik graag bij je onder de aandacht.

AquaTru Waterfilter

De Aqua Tru waterfilter verwijdert tot meer dan 99% van alle schadelijke stoffen uit je kraanwater, dankzij een uniek 4 fasen filtratie systeem. Daarnaast is het apparaat makkelijk in het gebruik. Wil je meer informatie klik dan hier.

EWO Gourmet Premium

EWO-GourmetOmdat ik weinig ruimte heb in mijn keuken voor een losse filter op mijn aanrecht heb ik gekozen voor een ander systeem waarvan ik ook zeker weet dat het voor >99% de medicijnresten uit het water filtert. Ik kwam na lang onderzoek uit op het EWO Gourmet Premium systeem.

Dit systeem wordt onder je aanrecht gemonteerd en je krijgt een apart kraantje naast je hoofdkraan óf een nieuwe driewegs-hoofdkraan. (Voor 100 euro extra wordt het bij je thuis geïnstalleerd.) Ook hier wordt het water uiteraard gevitaliseerd. Voor meer informatie klik hier.

(NB: De verschillende prijzen van de EWO Gourmet Premium worden veroorzaakt door de keuze die je maakt voor de nieuwe kraan: een extra kraantje (type Single) of een nieuwe hoofdkraan (type Elegance).

EWO Vitality Filter

EWO-Vitality-Filter-200Zou je graag het EWO-systeem willen hebben maar is de aanschaf van de Gourmet Premium (nog) te kostbaar voor je, dan is de EWO Vitality Filter een goede optie voor je. Een kleiner systeem dat je zelf op je kraan kan monteren, maar met alle filter-voordelen van het grotere systeem. Je kunt deze filter zelfs meenemen op vakantie zodat je ook daar vitaal en gezond water drinkt.  Voor meer informatie klik hier.

Vergeet thuis vooral ook niet je huisdieren, planten en bloemen te laten meegenieten van je gefilterde en lekkere water! Je ziet echt het verschil!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Bronnen

https://www.rivm.nl/publicaties?type=pdf&disposition=inline&objectid=rivmp:273141&versionid=&subobjectname=

https://www.rivm.nl/nieuws/zorg-over-kwaliteit-van-bronnen-voor-drinkwater

Anne
Door

Anne

op 03 Apr 2015

En Brita? Is dat ook een veilige optie?

Nicole
Door

Nicole

op 11 Sep 2015

Beste Marjolein, Ik wil graag een waterfilter aanschaffen. Welke kun je het beste aanschaffen de aquavit of de ewo vitality filter? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Nicole

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Sep 2015

Dat ligt aan wat je wilt. Ze zijn beide prima maar de een staat op je aanrecht de ander niet. Verdiep je erin en je ziet de verschillen vanzelf.

Marika
Door

Marika

op 03 Apr 2015

Beste Marjolein, Naar aanleiding van de cursus "vitaliseer je vochtbalans", gebruik ik nu een Brita waterkan, is deze ook goed? Hartelijke groet, Marika.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Apr 2015

Beste Marika en Anne, De Brita waterkan is op zich prima. Maar Brita is niet het beste wat je kunt krijgen als het gaat om waterfilters. Het haalt er wel iets uit maar niet alles.

Agnes
Door

Agnes

op 03 Apr 2015

Ik heb osmose water. Eens per jaar worden de filters vervangen. Heb ook een apart kraantje. Theebekers blojven schoon. Volgens de odmose leverancier haalt het bijna alle verkeerde stoffen uit het water. Is osmosewater ook goed???

Joke
Door

Joke

op 03 Apr 2015

Mooi artikel, maar heb je ook een oplossing voor een ligbad en/of douche. Keep up the good work. Joke

Geraldine van den Boogert
Door

Geraldine van den Boogert

op 04 Apr 2015

Beste Marjolein, Wat heb jij weer een goed onderwerp aangesneden. Ik gebruik al jaren van de Water Factory Systems, het Osmoseommekeersysteem, dit systeem haalt voor 98 procent al het schadelijke eruit. Het filtert het water d.m.v. 3 grote membraan filters, dit kost 5 liter water voor 1 liter schoon water en dat wordt opgeslagen in een tank van 10 liter. 1 keer per jaar wordt alles gereinigd en vervangen ze de tank en de filters. Mijn drinkwater kost ongeveer 0,10 cent per liter. Ik hoef niet te slepen met "plastic" flessen en het komt uit een apart kraantje naast de kraan. Mijn afwasmachine heb ik ervoor opgeofferd die gebruikt nog veel meer water, maar dan gebruik ik dat verspillende water voor mijn eigen drinkwater. Goed onderwerp, want wij hebben geen idee, ondanks dat wij in onze stad heerlijk drinkwater hebben , wat er nog allemaal inzit. Zeker omdat wij het afvalputje van heel veel landen zijn. Marjolein, ik ben altijd blij met jouw nieuwsbrieven, de onderwerpen zijn top. Bedankt hiervoor, Groetjes Geraldine

Louisa Benning-Schuurman
Door

Louisa Benning-Schuurman

op 04 Apr 2015

Hallo Marjolein, Ik ben wel geïnteresseerd in zo'n waterfiltersysteem (gourmet premium). Waar vind ik de kortingscode? Groet, Louisa

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Staat in de tekst de kortingscode is: eva (kleine letters)

Fiek
Door

Fiek

op 05 Apr 2015

Wat een goed artikel. Zelf hebben wij thuis nu al enkele maanden de aquavit en we zijn er super blij mee. We filteren zelfs ons regenwater hiermee

Esma
Door

Esma

op 05 Apr 2015

Ik lees al je artikelen met veel plezier en heb er heel veel aan. Bedankt daarvoor. Ik heb zeker interesse in de filter, ik heb ook een Brita filterkan, maar daar over las ik weer dat de filter van alles losliet in het water wat ook niet erg gezond is. Hoe weten we dat deze filters veilig zijn en hoe weet ik zeker dat ze er alles uitfilteren wat in de informatie staat?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Het gaat om de kwaliteit van de filters hier is veel verschil tussen. Brita is niet het beste wat je kunt krijgen als het gaat om waterfilters. Verder zijn er onderzoeksrapporten. En 100% zekerheid in het leven bestaat helaas niet.

Miriam
Door

Miriam

op 05 Apr 2015

Hoi Marjolein, Dit is wel verontrustend, altijd gedacht dat er met ons drinkwater niks mis is en ik lekker water uit de kraan kan drinken. Bij het aanklikken van de diverse methodes blijft de pc hangen bij "verbinden". Hoe kan ik dit oplossen want ik ben erg benieuwd naar de kosten. Verder vraag ik me wel af hoe ik kan weten dat >99% van de medicijnresten uit het water gefilterd worden.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Even opnieuw proberen misschien haperde je computer even? Soms ook even geduld. Ik heb er verder geen klachten over gehad. Kosten staan op de sites vermeld. Er staat ook een onderzoeksrapport vermeld over de >99%.

Dolly
Door

Dolly

op 05 Apr 2015

Hoe lang doe je met een filter voor de Vitality Filter ? En wordt de kalk vóór het filter al weggevangen ? Wij zitten met behoorlijk kalkrijk water. Groetjes Dolly

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Een half jaar. Nee, het filter filtert de kalk eruit.

Dolly
Door

Dolly

op 06 Apr 2015

Begrijp ik dan goed dat het twee maal 37 euro per jaar kost, of komen er nog meer kosten bij ? Dank je voor je antwoord!! liefs Dolly

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 09 May 2015

Ik vraag me af of we die kalk niet hard nodig hebben voor onze botten? Kalk zit ook in melkprodukten, maar die gebruik ik maar heel weinig! Verder ken ik iemand die al jaren haar water filtert (het smaakt lekkerder hoor) maar op vakantie is ze altijd ziek! Om deze 2 redenen mag ik dus geen waterfilter aanschaffen van manlief...

nicolette van zanten
Door

nicolette van zanten

op 05 Apr 2015

Hallo Marjolein, Zou je mij ook kunnen vertellen om de hoeveel tijd je een filter moet verwisselen. Ik heb het in de info van de producent niet kunnen vinden. Ik denk zelf na over de (goedkopere) filter die je op de kraan kan aansluiten. Bij voorbaat dank en een heerlijk, vreugdevol en vernieuwend voorjaar toegewenst, Nicolette

Marjolein Dubbers
Mieke
Door

Mieke

op 05 Apr 2015

Begrijp ik dan goed dat de Aquavit 5 geen medicijnresten uit het water filtert?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Ik heb de tekst wat aangepast want het was inderdaad verwarrend, maar ook de Aquavit 5 en 12 filteren medicijnresten uit het water.

Gerdien
Door

Gerdien

op 06 Apr 2015

Dag Marjolein, goede actie met dat water! Ik overweeg die 5 liter kan van Aquavit. Maar wat ik niet kan vinden is of er losse filters bij zitten die ik regelmatig moet bijbestellen. Ik vind ze niet. Maar als er geen losse filters bijzitten snap ik nog niet goed hoe het filter dan schoon blijft. Nu heb ik een Brita, dat bevalt al goed. Maar ik geloof meteen dat het beter kan. En bij de Brita moet ik ook steeds filters kopen, elke keer weer zo'n 20 euro. Kun je nog iets meer vertellen over de Aquavit? Groeten van Gerdien

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Ha Gerdien, er zitten inderdaad losse filters bij die je af en toe moet vervangen. Kijk even op de site van www.optimaalwater.nl daar vind je ook de filters.

Moedersss
Door

Moedersss

op 06 Apr 2015

Laatst hoorde ik dat in deze filters nogal wat bacteriegroei plaatsvindt en dat het water daarmee besmet wordt. Is daarover bij dit systeem ook iets bekend?

Ans
Door

Ans

op 09 Apr 2015

Hoi Marjolein, ik mis hier een antwoord op de vraag van Moederss, daar ben ik ook nieuwsgierig naar...... ☺️

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Apr 2015

Beste Moedersss en Ans. Ik moet jullie dit antwoord verschuldigd blijven. Je zou het eens bij de leverancier kunnen vragen. Wellicht dat zij je verder kunnen helpen :-).

Wilma van Haastere
Door

Wilma van Haastere

op 06 Apr 2015

Hoi Marjolein, Ik ik heb thuis een Amerikaanse koelkast staan met de mogelijkheid om daar water uit te tappen. In deze koelkast zit een waterfilter die ik ongeveer 2x per jaar moet vervangen. Is dit water dan ook voldoende gefilterd? Groetjes, Wilma

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Apr 2015

Beste Wilma, dit durf ik niet te zeggen. Ik zou eens bij de fabrikant van je koelkast navragen hoe dit zit.

sandra
Door

sandra

op 06 Apr 2015

Beste Marjolein, Wij hebben een Amerikaanse koelkast van whirlpool. Daar zit ook een filter op die je na 6 maanden weer moet vervangen. Is dit het zelfde systeem als de Aquavit, EWO Gourmet en de EWO Vitality Filter? Haalt de filter van whirlpool ook de giftige stoffen en medicijn resten eruit? Als dat niet zo is, dan gaan wij maar ook over op de u voorgestelde water systemen. Nog bedankt voor alle andere tips in uw nieuwsbrief. Veel liefs Sandra.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Apr 2015

Beste Sandra, dit durf ik niet te zeggen. Je zou eens bij Whirlpool kunnen navragen :-).

Caroline
Door

Caroline

op 07 Apr 2015

Beste Marjolein, Wat een interessant blog deze week! Ik drink ook veel water en kruidentheetjes. Maar het gewone water vind ik niet lekker. Ik heb soms het idee dat je er juist meer dorst van krijgt dan van water uit flessen. Het is de moeite waard om een mobiel filtersysteem aan te schaffen! Daarnaast wordt het eigenlijk tijd dat de overheid gaat investeren in een gescheiden watersysteem. Eén waterleidingsysteem om te drinken, koken etc. en één om te wassen, douchen, toilet doorspoelen. Want waarom douchen of spoelen wij het toilet door met drinkwater? Men kan de juiste kwaliteitseisen op toepassen op de verschillende systemen en een op basis van die kwaliteitseisen ook een verschillend tarief. De overheid kan beginnen bij nieuwbouw huizen en locaties waar de waterleidingen op basis van leeftijd toch vervangen moeten worden. Lijkt me ook een duurzame oplossing.

Lia
Door

Lia

op 08 Apr 2015

Ik snap het niet. Als je voor relatief zo weinig geld thuis je kraanwater zo simpel kan filteren, dan moeten de waterzuiveringsinstallaties al die gifstoffen toch ook eruit kunnen halen op dezelfde simpele manier? Of is dit inspelen op emoties? En moeten wij de filterfabrikanten wantrouwen?

scholmor
Door

scholmor

op 09 Apr 2015

En het antwoord op de vraag over de Brita kan??

Annie de Waal
Door

Annie de Waal

op 20 Apr 2015

Ik drink ook veel water, meestal uit de kraan. Erg goed artikel, nooit bij stil gestaan.

Kat
Door

Kat

op 30 Apr 2015

De Aquavit 5 l besteld met de kortingscode. Heerlijk zacht water. Op de Veluwe is het water niet slecht. Maar dit is echt anders. Voller. Ik drink veel meer puurwater nu, ipv kruidenthee. Was al lang van plan iets met een filter te doen, deze kortingsactie trok me ove de streep. Dank voor alle leerzame artikelen en aanbevolen literatuur.

Wendy
Door

Wendy

op 21 May 2015

Ik zie wel informatie over filtering, maar niet hoe "vitaal" het water word. Ik weet niet meer hoe je die waarde noemt maar ons kraanwater zit rond de 300 (ergo geen functie meer) en met een goede omgekeerde osmose en filtering kan het 15 worden (vele malen beter). Hoe zit dat met dit systeem? Zie ik daarnaast goed dat dit een enkele filter betreft?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 May 2015

Beste Wendy, ik zou je vragen even neerleggen bij de leverancier van het filter. Deze weet dit heel erg goed.

Dominique van der Horst
Door

Dominique van der Horst

op 26 May 2015

Marjolein, ik volg heel veel van jouw adviezen op zolang mijn portemonnee dit kan trekken. Ik ben zelf overgevoelig voor heel veel medicatie en slik het dan ook niet als het niet heel hard nodig. Mijn vader was vroeger technisch chemicus en waarschuwde me altijd voor het gevaar van chemicaliën in ons eten, in de lucht en in ons drinkwater. Ik zou heel graag zo'n waterfilter willen kopen maar waarom moet er dan weer zo'n prijskaartje aan hangen. Mijn man vindt dat ik hierin een beetje doorslag. Dus de waterfilter gaat er niet komen. Vervelend als mensen je klachten niet serieus nemen.

Jacomien
Door

Jacomien

op 28 May 2015

Dag, Duidelijk artikel! Wat is jouw mening over het systeem van Grander? Groet Jacomien

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 May 2015

Beste Jacomien, ik ben zelf niet bekend met het systeem van Grander, dus ik kan je hier helaas niet mee verder helpen.

Bahar
Door

Bahar

op 31 May 2015

Beste Marjolein, Is er informatie bekend over de wateronderharder waarbij 'zuiver zout' wordt gebruikt? Het is kennelijk goed voor allerlei watergebruikende huishoudelijke apparaten, de was, douchewater, huid en haar, mileu, omdat het water zachter is en er daardoor minder schoonmaakmiddelen nodig zouden zijn, maar ik vraag me af hoe het zit met het zout wat je binnen krijgt door de blokken zout die gebruikt worden. Dit i.v.m. gebruik van keltisch zeezout voor consumptie. http://www.files.aquacell-waterontharder.nl/

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Jun 2015

Ik moet je het antwoord schuldig blijven. Vraag het na bij de producenten zou ik je adviseren.

Ilse
Door

Ilse

op 08 Jun 2015

Dag, Mooi artikel. Wat wellicht nog ontbreekt is dat je moet uitkijken met water in plastic artikelen doen. Plastic beker, fles of filter, maakt niet uit. Ik gebruik zelf altijd glas. Op het aanrecht heb ik altijd een glazen kan met een stenenmengsel, dat het water neutraliseert. Groet Ilse

mirjam
Door

mirjam

op 12 Jun 2015

hoi marjolijn, is een water bobble fles ook goed? bpa vrij en met een zwarte harde filter...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Jun 2015

Ik ken zo'n fles niet Mirjam, het ligt aan het type filter dat ze gebruiken.

marieke
Door

marieke

op 12 Jun 2015

Ook ik vind het prijskaartje nogal fors, te voor mij helaas. Tips voor een kleine beurs??? Toch de Britta of Bo?

Tini
Door

Tini

op 14 Jun 2015

Ik heb een waterbobblefles met een harde koolstoffilter,is dat ook een goede keus voor iedereen.

Diana
Door

Diana

op 11 Jul 2015

Beste Marjolein, Wat vind je van een toestel om water te zuiveren dat het water distilleerd. Heb onlangs nog contact gehad met de leverancier hier in Belgie en hij beweert dat het water beter van smaak is en blijft ook wanneer het water langer opgeslagen blijft in de tank wat bij de gewone vitalyser niet het geval is,als je bv op vakantie bent en de tank niet in gebruik is. Wat vind je hiervan? Groetjes Diana Dierckx.

Ibo
Door

Ibo

op 12 Dec 2016

Als je water destileer dan verdwijnen niet alleen de toxine maar ook de mineralen dus niet gezond

Kim
Door

Kim

op 10 Aug 2015

Beste, Ik nam contact op met een installateur van waterfilters, hij vraagt mij om eerst op te geven of wij mineraalrijk of mineraalarm water wensen...? Hebt u hier meer informatie over aub? mvg, Kim

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Je wilt mineraalrijk water, want mineralen hebben we juist heel hard nodig.

ineke
Door

ineke

op 26 Aug 2015

Ik vind het toch vreemd dat wij als particulieren alle giftige stoffen er wel uit kunnen filteren, maar de grote waterzuiveringsbedrijven niet....... ??? Hier klopt iets niet denk ik.....

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2015

Waterzuiveringsbedrijven kunnen het wel maar dan wordt drinkwater duurder en daar kiezen ze niet voor. Je kunt het zelf maar ook dan moet je zelf investeren. Dus het is voor niemand gratis.

Anja
Door

Anja

op 03 Sep 2015

Sinds een maand of vijf gebruiken wij nu een waterfilter van Aqualine, vergelijkbaar met het Aquavit-apparaat. Het water is veel lekkerder waardoor het drinken van twee liter water per dag echt geen opgave meer is. Wij hebben de 12 liter versie, waardoor je het water ook kunt gebruiken om mee te koken (je hebt altijd voldoende voorraad). Ik gebruik het ook voor de koffie en thee, beter voor jezelf maar ook voor de apparaten - de waterkoker heeft totaal geen kalkaanslag meer!

Sanny
Door

Sanny

op 29 Jan 2017

Hoi Anja, Ik denk er over de aquavit van 5 ltr. aan te schaffen, maar drink mijn water altijd lauw/warm en mijn thee van gekookt water. Nu vroeg ik me af of door het koken van het aquavit-water niet alle mineralen e.d. verloren gaan? Groetjes, Sanny.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Jan 2017

Nee hoor Sanny, mineralen gaan niet verloren door koken van het Aquavit-water.

Bianca
Door

Bianca

op 16 Apr 2016

Hallo Marjolein, heb jij het gefilterde water wel eens laten testen? Ik bedoel hiermee dat je eerst het kraanwater laat testen en daarna test wat het filter er allemaal uit heeft gehaald. Ik heb een testrapport opgevraagd, maar toen kreeg ik een rapport uit 2012 die in Korea is gemaakt en waar je niet echt iets wijs uit kunt worden. Toen heb ik gevraagd of er ook een rapport is van ons kraanwater wat gefilterd is, maar die hebben ze niet. Ik ken iemand die dit wel heeft gedaan en uit deze test bleek dat het water er niet schoner op is geworden er bleken nog allerlei deeltjes in te zitten. Zelf nog meer dan in het kraanwater... Groetjes, Bianca

Ineke
Door

Ineke

op 24 Jun 2016

Aquavit is AQV geworden, verder hetzelfde. Ik heb nu de 12 liter, wat een genot om daar water uit te tappen. Er staan een paar kannen met een schijfje citroen in de koelkast, zelfs de citroen wordt beter opgenomen door dit water. Het is even een investering, in de loop der jaren is die er wel uit te halen. Bronwater kopen is ook prijzig, zeker als je die in glazen flessen koopt. (en dat zal dan de goede optie zijn). Het enige waar ik spijt van heb is dat ik het niet eerder heb gedaan.

Christien
Door

Christien

op 09 Jul 2016

Wanneer ik lees over water dan moet ik steeds terug denken aan de documantaires "Durst" en "Hunger" . Wat zijn wij verwend! En dan te beseffen dat er maar 3% zoetwater op deze wereld is. Wij spoelen onze toiletten door en poetsen met DRINKWATER......een goed systeem om grijs water op te vangen: DAT zou geweldig zijn. Wist u dat zo'n voor ziening in Belgie al verplicht is...... Dat verdient een duimpje. Maar toch...ook ik ga zo'n filter aanschaffen.

Anouk
Door

Anouk

op 13 Sep 2016

Ik ben op zoek naar een nieuwe waterkoker. Wat kan ik het beste kopen: een RVS of een glazen waterkoker? En welk merk raad je aan?

Vlinder
Door

Vlinder

op 19 Sep 2016

Beste Marjolein, Ik ben benieuwd of je bekend bent met Kangen water en wat je mening daarover is. Dank je wel voor delen wat je allemaal weet, ik heb hier veel aan :)

monique
Door

monique

op 04 Oct 2016

Ik gebruik sinds anderhalve maand een Britta waterfilter kan ik ben daar tevreden mee ik proef het verschil maar heeft het ook echt effect Marjolein

Petra Biegel
Door

Petra Biegel

op 04 Oct 2016

Wij hebben al jaren en tot grote tevredenheid een ingebouwde 8 l waterfilter van 'Purewater'. Bij ons in Zuid Limburg zit o.a. veel nitraat in het drinkwater, daar zit je niet op te wachten .... Het water wordt door een 4voudige filter (o.a. een osmosefilter) gezuiverd. Ik heb het gefilterde water laten testen en het bleek vele malen zuiverder dan kraanwater of flessenwater. Één keer per jaar worden de filters en het watertankje contractueel vervangen door de onderhoudsmonteur. Ik gebruik het water overal voor: om te drinken, koken, groenten en sla wassen en naspoelen.

Annemieke
Door

Annemieke

op 27 Jan 2017

Hi marjolein, Fijn artikel! Ik ben bezig met een filterapparaat dat gebruik maakt van omgekeerde osmose. Heb uiteraard gegoogled en dan vind je ook dat alles uit het water wordt gefilterd en dat je daarna dus weer mineralen zou moeten toevoegen. Weet jij hier misschien iets meer van? Je. Hebt natuurlijk niet voor niets voor die andere filters gekozen ;)). Hoor graag van je

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Jan 2017

Ja Annemieke, het klopt dat omgekeerde osmose ook mineralen uit het water haalt die er juist in zouden moeten blijven. Dus inderdaad, de filters die ik aanraad hebben dat nadeel niet.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!