Chlorella; een mini-algje dat werkt als een tijger in je tank
5 min. leestijd

Chlorella; een mini-algje dat werkt als een tijger in je tank

Naast kokosolie, rauwe cacao, maca en chiazaad is er nóg een superfood dat ik graag zou zien in het keukenkastje van een vrouw 40+ en dat is chlorella. Het is echter niet iets om lekker een lepeltje van te snoepen, dus misschien vandaar dat het even heeft geduurd voor ik eraan toekwam hierover te schrijven? Echter, als ik de rest van mijn leven door een rare, nieuwe wetgeving (die komen nogal eens voor tegenwoordig) maar één superfood zou mogen gebruiken dan zou dat absoluut chlorella zijn. Hoe gek ik ook ben op rauwe cacao 🙂

Chlorella; wat is dat nou weer?

Chlorella is een groen, eencellig zoetwateralgje dat oorspronkelijk werd aangetroffen in rivieren en meren in Oost-Azië. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Het zijn minuscuul kleine plantjes zonder wortels, bladeren of stengels. Algen kunnen zich enorm goed aanpassen aan extreme omstandigheden en behoren tot de oudste levensvormen. Ze bewonen al zo’n 2,5 miljard jaar onze aarde. Chlorella bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan chlorofyl; de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee zij zonlicht opvangen en omzetten in energie.

Omdat de helende werking van chlorella steeds bekender aan het worden is, zijn er inmiddels over de hele wereld kweekvijvers te vinden waarin dit algje wordt gekweekt.

wat is chlorella

De honger de wereld uit met chlorella?

Honderd jaar geleden kwamen wetenschappers er al achter dat chlorella een ongelooflijk rijke bron van voedingsstoffen was. Chlorella bevat alle vitamines (behalve vitamine D), heel veel mineralen (waaronder veel calcium en ijzer), aminozuren, enzymen, vetzuren (vooral veel omega 3), essentiële suikers, eiwitten, sporenelementen en anti-oxidanten. Men dacht toen dat chlorella de honger de wereld uit zou helpen, omdat chlorella razendsnel groeit: het algje verdubbelt zichzelf namelijk iedere 10 uur! Er was echter één probleem: het algje was niet verteerbaar voor ons spijsverteringsstelsel, waardoor de voedingsstoffen niet konden worden opgenomen. Dit probleem werd uiteindelijk in Japan in 1975 opgelost, waardoor het algje beschikbaar kwam voor menselijke consumptie.

Chlorella; om heel lang gezond en energiek te blijven

Aan de ene kant is chlorella dus een rijke bron van vitale voedingsstoffen die we als vrouwen in onze huidige samenleving met al het industriële voedsel zo vaak en zo veel tekortkomen. Alleen al daarom is het een waardevol superfood. Maar dat is nog niet het enige. Chlorella bevat ook grote hoeveelheden DNA en RNA. Dit zijn stofjes (nucleïnezuren) in je lichaam die belangrijke informatie bevatten over de bouw en functie van al je lichaamscellen. Naarmate je ouder wordt neemt de productie van deze stofjes langzaam af. Deze afname wordt wel in verband gebracht met artritis, kanker, hart- en vaatziekten en dementie.

Chlorella zorgt ervoor dat deze stofjes weer op peil worden gebracht waardoor de kwaliteit van de celvorming kan worden verhoogd.

Hiermee kan onder andere het verouderingsproces worden vertraagd.

Chlorella bevat daarbij een unieke stof die alleen in chlorella wordt aangetroffen en daarom de Chlorella Groei Factor (CGF) wordt genoemd. Dit stofje zorgt ervoor dat het algje zich zo razendsnel kan vermenigvuldigen. In het menselijk lichaam levert dit stofje een bijdrage aan een snel herstel van onze lichaamscellen en -weefsels.

Chlorella bevat de grootste hoeveelheid chlorofyl van alle voedingsproducten. Chlorofyl kan zorgen voor het gezond houden van je bloed, je spijsverteringsorganen, waaronder je darmen, en het ondersteunen van je lever en nieren. Het helpt om je darmflora te herstellen. Heel belangrijk. Bedenk dat je darmen het hart zijn van je gezondheid. 

chlorella-werking

Ontgifting en heling door middel van chlorella

Alsof dit alles nog niet genoeg is blijkt uit veel onderzoek dat chlorella ook nog eens in staat is om giftige stoffen uit ons lichaam te halen.

Denk hierbij aan zware metalen (lood en kwik) maar ook giftige stoffen uit bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en niet-natuurlijke cosmetica die wij ongemerkt en ongewild allemaal toch binnenkrijgen. Normaal gesproken worden deze giftige stoffen in je vet opgeslagen en blijven daar je leven lang zitten. Met chlorella worden deze in de loop der tijd verwijderd uit je lichaam. Denk hieraan als je jarenlang medicijnen of niet-natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica hebt gebruikt. In Japan is men er bovendien achter gekomen dat chlorella een helende werking heeft op de destructieve impact van radioactieve straling. Uit onderzoek is ook nog gebleken dat chlorella bij kankerpatiënten die waren behandeld met medicatie en chemotherapie een positieve uitwerking had op hun immuunsysteem.

De belangrijkste voordelen kort samengevat

  • Bevat alle vitaminen met uitzondering van vitamine D
  • Bevat hoge waarden aan eiwitten
  • Bevat alle 8 essentiële aminozuren
  • Kan bijdrage leveren aan gezonde darmen en spijsvertering (en dus stoelgang)
  • Kan ondersteunend werken bij de regulering van je bloedsuikerspiegel (voorkomt dips en dus eetbuien)
  • Kan ondersteunend werken bij de hormoonbalans in je lichaam
  • Kan meehelpen om ontstekingen aan te pakken en te voorkomen
  • Kan virale en bacteriële infecties aanpakken
  • Kan de reinigende werking van je lever stimuleren

Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van chlorella. Hieruit blijkt dat chlorella kan ondersteunen bij allerlei ziektebeelden, variërend van allerlei soorten kanker, dementie, diabetes, artritis, candida, hoge bloeddruk en aids.

Ook als je je alleen maar vermoeid voelt en je verder gezond bent kan chlorella je gezondheid en vitaliteit ondersteunen. Pak ook echter ook altijd de oorzaak aan van je vermoeidheid: een té lange to-do lijst,  moeilijk “nee” kunnen zeggen,  perfectionisme enz.  Anders ben je water naar de zee aan het dragen.

schoonste-chlorella

Spirulina of chlorella? Of beiden?

Na het schrijven van mijn blog over spirulina kreeg ik veel vragen wat het verschil was met spirulina en wat mijn voorkeur had. Ik gebruik ze meestal allebei tegelijk. Als je gevoelig bent voor diarree is spirulina een betere keuze. Als je last hebt van verstopping is chlorella beter. Als je veel gifstoffen binnenkrijgt (roken, alcohol of je werkt bv in een tapijtzaak) dan is chlorella een goede keuze. Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten (sporters!) dan is spirulina beter en dit geldt ook als ondersteuning bij het afvallen. Ik vind het belangrijk om op te merken dat ik ze beide zie als voeding met een hoge voedingswaarde, die me helpen bij het hoog houden van mijn energieniveau (en gezondheid op langere termijn).

Er is wel een voorbehoud voor het gebruik van zowel chlorella als spirulina bij bepaalde aandoeningen. Heb je een auto-immuunziekte, jicht of nierstenen en/of gebruik je medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, raadpleeg dan eerst een arts voordat je spirulina/chlorella gaat gebruiken. Soms verergeren symptomen doordat je immuunsysteem van chlorella/spirulina nog actiever wordt en/of doordat de werking van je medicijnen wordt onderdrukt.

Chlorella is te koop als poeder, als capsules en in tabletvorm. Ik gebruik het liefst tabletten want de poeder vind ik niet lekker in een smoothie. Kies altijd voor een goede, biologische kwaliteit. Een uitstekende kwaliteit vond ik hier. Koop je liever chlorella en spirulina samen, zo gebruik ik ze altijd, kijk dan eens hier.

Tot slot: superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 30 Nov 2012

Hoi Marjolein, weer een superinteressant artikel! Hoe zie je chlorella in relatie tot spirulina? Vullen ze elkaar aan of kan de een de ander vervangen?hartelijke groet, Ingrid

Angela
Door

Angela

op 30 Nov 2012

En wat hebben ze in Japan dan veranderd dat het wel geschikt is voor menselijke consumptie?? En hoe? Wel raar dat iets wat van nature niet geschikt is voor ons, door een bewerking in eens een Superfood wordt.............

Margreet
Door

Margreet

op 01 Dec 2012

Dat is nu exact waardoor ik twijfel aan dit bericht over chlorella.

Tusin
Door

Tusin

op 07 Jul 2015

Even zoeken zou je vraag beantwoorden, hetgeen wat het geschikt maakt voor onze spijsvertering is het breken van de celwanden van chlorella.

Martine De Vlieger
Door

Martine De Vlieger

op 01 Dec 2012

Veel van wat ik lees is nieuw voor me... ik neem het in overweging!Alvast bedankt!!!

Patricia Hunsche-Morias
Door

Patricia Hunsche-Morias

op 02 Dec 2012

Japan, veranderd... Natuur is toch natuur? Wil het zo graag geloven maar ik twijfel. Weet er te weinig van, ook van chia, hennep, lijnzaad, hoe, wat, hoeveel, waar te krijgen, waarom? Maar reuze interessant!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Dec 2012

Informeer jezelf Patricia. We leven in een hele rijke wereld vol informatie!

Josee
Door

Josee

op 02 Dec 2012

Hallo Marjolein Weer een heel mooi artikel. Wat mij de laatste tijd bezig houd is de zuiverheid van de Japanse producten. Sinds de tsunami en de daaropvolgende ontploffingen in de kerncentrales heb ik twijfels. Er staat wel in het artikel dat chlorella ook werkt bij radioactieve straling? Ik zou daar wel iets meer over willen weten. Alvast bedankt Josee

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Dec 2012

Hallo Josee, chlorella werkt als bescherming tegen radioactieve straling. Google maar eens rond, dat wordt heel vaak vermeld bij de voordelen van chlorella.

sharon
Door

sharon

op 26 Feb 2015

de chlorella word binnen gekweekt dit ivm de vervuilde lucht! gr sharon

Sjaak
Door

Sjaak

op 05 Dec 2012

Sorry, ik wil niemand beledigen, en ik wil best aannemen dat er veel goede eigenschappen in dat algje zitten (al noemt u geen concrete onderzoeken, maar "vele") maar de het dna verhaal is klare onzin. Schrijft u daar nu echt dat wij minder dna aanmaken en dat dit algje ons (per persoon unieke) dna aanvult? WOW. ChlorellaMan...Met vriendelijke groet, Sjaak

abdel
Door

abdel

op 12 Sep 2014

dat staat er niet....goed lezen chlorella-man...

stephani
Door

stephani

op 30 Dec 2012

Hoi, welke invloed kan Chlorella hebben op Fimbromyalgi?

rita
Door

rita

op 30 Dec 2012

ik heb het vandaag besteld..het roer moet en gaat om ..om hier mee te beginnen ..

Jose
Door

Jose

op 21 Feb 2013

hallo Marjolein,prima artikel alleen jammer dat er niet wordt vermeld dat er bij mensen met een autoimmuunstoornis/ziekte bijwerkingen kunnen worden veroorzaakt, juist omdat chlorella immunostimulerend werkt en je juist geen overactief immuunsysteem wil bewerkstelligen bij autoimmuunziekten zoals bv lupus,ms en reumatoide arthritis.

Marije
Door

Marije

op 31 Mar 2014

Hoi Jose,Ik heb een tijdje chlorella geslikt zonder problemen. Van de 1 op andere dag werd ik er echter verschrikkelijk ziek van. Stel je de ergste buikgriep EVER voor; rillen/enorm koud, koorts, overgeven tot ik niet meer kon, diarree, koud zweet, bijna flauwvallen, spierpijn enz. Ik wist eerst niet dat het aan de chlorella lag maar op het moment dat ik ermee stopte was het over en als ik er weer mee begon ging het precies hetzelfde...binnen een paar uur doodziek. Als je in het engels googeld op 'chlorella vomiting' kom je veel meer van dit soort verhalen tegen. Ik ben uiteindelijk dus gestopt met de chlorella en er nooit meer aan begonnen. Totdat ik een paar weken geleden een zakje "pompoenies" kocht (pompoenpitten voor in de yoghurt, salades enz.) waarop chlorellapoeder zat. Ik at 's ochtends mijn kwark met de pompoenies en binnen twee uur lag ik weer op de badkamervloer. Niet normaal hoe extreem beroerd ik er weer van was. Kwam er later pas achter dat er chlorellapoeder op de pitten zat en dat chlorella dus weer de oorzaak was. Ik lees in jouw bericht dat mensen met een auto-immuun ziekte beter geen chlorella kunnen nemen. Ik heb zelf ooit de diagnose ME/CVS gehad, gaat supergoed met me de laatste jaren maar misschien dat het daarmee te maken heeft? Ben erg benieuwd naar waar jij je informatie vandaan hebt en of je me er meer over kunt vertellen.Warme groet, Marije

jan
Door

jan

op 20 Apr 2014

de reacties die chlorella veroorzaken zijn ontgiftingsverschijnselen en zijn een teken dat het werkt,je moet er even doorheen maar daarna..... ik slik het al jaren en het werkt,ik was vroeger na een dag werken de volgende dag nog moe maar na een tijdje chrolella niet meer. ik neem iedere dag 5 tot 10 gram per dag. ben nooit ziek en mijn huisarts ken ik niet eens. ben 57 jaar en heb geen gezondheidsklachten op welk gebied dan ook. chlorella???zeker DOEN!!!

PB
Door

PB

op 31 Mar 2015

Dank je Jose hier was ik naar op zoek ivm Graves (Overactieve schildklier) Slik al jaren Chlorella en heb het idee dat Graves er negatief door beïnvloed wordt Waar vind ik meer van deze info over effect op immunsysteem?

dianne
Door

dianne

op 29 May 2013

weet iemand wat een goede dosering is voor chlorella poeder??

Esther
Door

Esther

op 13 Jun 2013

Is dit ook gezond voor mannen? Dit wordt niet genoemd? En onder de 40?

Mirjam stok
Door

Mirjam stok

op 19 Jun 2013

Hallo,Ik heb 2 keer chlorella genomen met een tussen pauze van 14 dagen.Dit mocht je nemen ook als je zwanger was. Ik lees nu dat het ook ontgift,Ik ben 2 keer honds beroerd geweest na inname van een halve theelepel in de pap.Korte tijd hierna was mijn kindje met 20 weken zwangerschap overleden. Zou dit kunnen komen door de gifstoffen die van mij zijn vrij gekomen?

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 22 Jun 2013

Lijkt me een prima aanvulling, maar ik slik al een multivitamine en extra vit. E, C en zink/selenium ivm bijnieren en schildklier. Kan ik dit er dan bijnemen?

Kadris
Door

Kadris

op 27 Jun 2013

Al jaren last van mijn darmen dat ik zoveel pijn als kramp krijg en met geen mogelijkheid ik dan mijn stoelgang kan doorzetten. Ik zweet en lig dubbel gevouwen van de pijn terwijl ik ook voel dat ik naar de wc moet, maar absoluut mij niet kan veroorloven. Krampen zijn zo heftig dat mijn middel lijkt te breken. Duurt meestal 30 min tot 1 uur.pfff Elke keer als ik dan naar mijn huisarts ga en de symptomen beschrijf. Geeft hij aan dat ik een spastische darm heb. Maar na zo'n aanval duurt het nog dagen dat ik normaal de wc kan betreden. Het voelt aan alsof ik een dikke tampon in hebzitten. Kan niet persen want de pijn en kramp worden gelijk heviger.. Hierom vraag ik mij af of dit middel dit kan bestrijden? Of maakt het erger in begin? Maar voornaamste helpt het ook voor mij???Want vooral op vakanties en in stress zoals verdriet valt het mij op dat ik acuut last van krijg.. En bij sommige voedingen waardoor ik nog zoekende ben om wat wel en niet te eten..Zie graag uw antwoord. Tevens als u via mail mij een biologisch vorm de link kan mailen stel ik dat op prijs. Ik hoop ook een keer plezier te krijgen van mijn lichaam.. Heb al veel juist of onjuiste dingen uitgeprobeerd, ben nu echt voorzichtig!

Marjolein
Door

Marjolein

op 04 Oct 2013

Beste Kadris,Vroeger heb ik ook dezelfde klachten ervaren als dat jij beschrijft. Ook te wijten aan spastische darmen. Gelukkig ben ik er nu al een paar jaar vanaf. Helaas weet ik niet of dit vanzelf over is gegaan of omdat ik mijn voedingspatroon heb aangepast. Als derde jaars voeding en diëtetiek studente kan ik je in ieder geval adviseren om genoeg water te drinken (1,5 l per dag), genoeg vezels te eten (volkorenbrood, let op niet al het bruin brood is volkorenbrood), niet teveel suikers uit koekjes etc. en twee stuks fruit per dag. Als het goed is zullen de klachten dan al een heel stuk verminderen. Vooral 1,5 l water per dag drinken is belangrijk! Wen jezelf aan om 's ochtends, 's middags en 's avonds telkens een halve liter water te drinken (twee grote koppen). Hopelijk kom je snel van de klachten af!Groetjes

ryan_marengo@hotmail.com
Door

ryan_marengo@hotmail.com

op 25 Dec 2013

probeer the purenourisch en de moa van ariix tegen spatische darmen( zit probiotica in goed en rijk aan vezels. tip : drink 2 glazen water in de ochtend gelijk voor 15 min voor het eten ( voor elke maaltijd glas water drinken)voor meer informatie : Ryan_marengo@hotmail.com

Hennin els
Door

Hennin els

op 21 May 2014

Hoe of in wat verwerk je best algen , ik vind het vreselijk vies !

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 May 2014

Ik neem zelf spirulina en chlorella tabletten en slik ze als supplementen met een smoothie of water. Mixen met een (groene) smoothie is inderdaad niet lekker!

Wendy
Door

Wendy

op 06 Jul 2014

Het lijken mijn klachten wel! Bij mij bleek het aan magnesium tekort te liggen wat niet meer door mijn lichaam werd opgenomen wat weer veroorzaakt werd door een langzaam werkende schildklier.

Mic
Door

Mic

op 06 Oct 2014

zulke klachten van spastische darm kun je toch behandelen?

annette
Door

annette

op 17 Feb 2015

Hoi ik heb ook spastische darmen. En ik kon ook niet naar de wc. Toen heb ik van de huisarts macrogol poeders gekregen. Elke dag een zakje mengen met water. Geen klachten meer. Groetjes Annette

Mia
Door

Mia

op 29 Jul 2013

L.S. Mag ik als schildklier-patient (te trage werking) Chlorella innemen i.v.m.de kelp die er inzit.? Mijn ijzer gehalte is ook te hoog. Vriendelijke groetMia

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Beste Mia, overleg dit met je arts, ik weet het niet. Het hangt af van het type schildkliervertraging dat je hebt.

Schot
Door

Schot

op 01 Aug 2013

Voor Kadris: Chlorella is een prima aanvulling op ons eten maar als je last hebt van je darmen en stoelgang raad ik je oxypowder aan. Doordat ik morfine moet slikken tegen de pijn liggen mijn darmen helemaal stil. De drankjes van de dokter helpen niet zo goed en zitten boordevol slechte stoffen. Sinds ik Oxypowder gebruik heb ik nergens meer last van. Ben hier erg blij over en geef de tip graag door.

linda
Door

linda

op 07 Aug 2013

Ik vind het erg jammer dat er geen reacties komen op de vragen die gesteld worden....

Sonja
Door

Sonja

op 10 Aug 2013

Ik slik 3x daags 3 tabl Chlorella en 3x daags 3 tabl Spirulina, vanwega erge vermoeidheid.Is dit teveel?Is de samenstelling van een tablet net zoals bij losse poeder of is deze anders?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Als het goed is moet de samenstelling per tablet op de verpakking staan Sonja.

Frank
Door

Frank

op 21 Aug 2013

Ik gebruik het al jaren en dan twee x per jaar een maand van het merk now! Zijn de beste naar mijn mening 1000 mg per tablet en dan 3 per dag, neem ik samen met hypericum en na 2 weken ben je weer een ander mens!

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 23 Oct 2013

Ik denk dat 't geen invloed heeft op de schildklier en euthyrox(ik ben mn sk kwijt, ivm cystes,operatie) chlorella is n zoetwateralg, kelp bijv komt uit de zee, daar zit wél jodium in. de schildklierstichting waarschuwt alleen voor kelp en soja.

BB
Door

BB

op 06 Apr 2014

Ja want stel je voor dat je ipv die verderfelijke medicijnen tegen een trage schildklier eens spirulina of chlorella zou gebruiken.....dan moet meneer de farmaceut zijn snelle bak inruilen voor een eend. En dat staat natuurlijk niet stoer.Ik heb mijn schildklier zelf genezen, de medicijnen netjes afgebouwd, gezond en zoveel mogelijk biologisch gegeten en slik nu geen medicijnen meer. Ben prima gezond en gelukkig. Ik wilde mijzelf niet kunstmatig in leven houden met medicijnen die bovendien nog vol onnodige E-nummers zaten. Onnodig omdat het kleurstoffen betrof die volgens de E-tabel op lange termijn kankerverwekkend zijn. En daar moest ik er dan 3 per dag van slikken. Dat kleurtje is dus belangrijker dan mijn gezondheid?De dokter waarschuwde mij dat ik een grotere kans op een hartaanval zou krijgen, een andere Chinese arts zei dat ik misschien wel verlamd zou worden. Ik dacht; het is goed met jullie, het is mijn leven en ik sterf nog liever dan dat ik mij bang laat maken. Toen mijn bloed opnieuw getest was en de waarden goed waren zei de dokter: 'nou ik begrijp er niets van'. Gelukkig begreep ik het wel.Iedereen heeft de verantwoordelijkheid over zijn eigen leven en ik spreek hier alleen voor mezelf. Doe wat goed voor je is, volg je eigen intuitie, informeer jezelf, luister naar je (zieke) lichaam en denk met je hart. Met je gedachten kun je meer bereiken dan met een pil of voedselsupplement. En de tuinman is wijzer dan de gemiddelde huisarts!

elly
Door

elly

op 30 Jun 2014

op welke wijze kan ik contact met je opnemen.

gre
Door

gre

op 14 Nov 2014

Ik zou ook heel graag mijn schildklier willen genezen, ben al bezig met voeding en supplementen. Heb mijn dosis al kunnen verminderen , maar blijf nu wat steken. De chemische thyrax staat mij enorm tegen. Kan ik kontakt met je maken zodat ik adviezen van je kan overnemen, heel graag

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Nov 2014

Beste Gre,Als het gaat om medische vragen of vragen die om maatwerk vragen raden we je aan om een goede (natuur)arts of coach te zoeken die je hierbij kan helpen. Marjolein geeft geen persoonlijke consulten.Ik wens je mede namens Marjolein veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid en vitaliteit!Hartelijke groet, Miriam, Assistente

Alida
Door

Alida

op 31 Oct 2013

In algemeenheid denk ik dat je goed moet nagaan hoe je leeft, wat je eet en wat je levensinstelling is! Meer verdieping in onbewerkt en vers eten, minder stress en een balans tussen lichaam en geest laat je beter nadenken wat wel en niet te gebruiken qua aanvullende vitamines etc. Kijk naar je food-IQ, kook ik wel zó gezond? Gooi ten eerste alle pakjes de deur uit! Boordevol additieven en smaakversterkers die zorgen voor veel mineraal afbraak en toenemende vage klachten! Gebruik géén light producten (aspartaam) en gebruik zó vers mogelijke producten, vermijd overdadig gebruik van vlees! Vermijd ook de geraffineerde suiker producten...Tenslotte een weldaad voor de energie is de ochtend te starten met een grot glas lauw/warm water met wat citroensap, daarna een shake van rouwe gewassen groenten! Na al 2 weken ben je een ander mens!Dus, wat je ook bij slikt,..doe t met logica! 1+1= 2!!!! Succes!Grt Alida

Tess
Door

Tess

op 04 Nov 2013

Als je het koopt zou ik capsules kopen, ik heb poeder gehaald. Bah wat smaakt het vies!!

Niek
Door

Niek

op 21 Nov 2013

fijn goedje ook gezond voor de man :-)

Esther
Door

Esther

op 27 Nov 2013

Graag zou ik ook antwoord krijgen op de vraag van Ingrid (bericht van 30-11-2012) t.w.: de werking van chlorella in relatie tot spirulina. Helaas kon ik hierover geen reactie van Marjolein lezen. Hoor graag!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Nov 2013

Hallo Esther, zowel chlorella als spirulina zijn algen maar dan uit twee verschillende families zeg maar. Je kunt ze beiden naast elkaar en door elkaar gebruiken. Zo doe ik het in ieder geval zelf. Ik zie het als voeding, niet als supplementen of medicijnen.

Francy
Door

Francy

op 12 Dec 2013

Ik heb de Chlorella poeder geprobeerd. Ging een aantal dagen goed. Daarna werd ik er vreselijk misselijk van, hoefde nog net niet te braken. Heb toen een week gewacht en heb weer een half theelepeltje genomen. Na een paar uur werd ik hondsberoerd. Ik heb gebraakt, totdat er niks meer in mijn maag zat. Ik heb liggen rillen van de kou, geklappertand, ik had zelfs dooie vingers!! Die heb ik nog nooit gehad!\ Hoe kan dat nou??????????????????

Marije
Door

Marije

op 31 Mar 2014

Hoi Francy,Jammer dat je geen antwoord hebt gekregen op je vraag. Ik ben daar namelijk ook erg benieuwd naar. Ik heb precies dezelfde ervaring! Ik heb een tijdje chlorella geslikt zonder problemen. Van de 1 op andere dag werd ik er echter verschrikkelijk ziek van. Stel je de ergste buikgriep EVER voor; rillen/enorm koud, koorts, overgeven tot ik niet meer kon, diarree, koud zweet, bijna flauwvallen, spierpijn enz. Ik wist eerst niet dat het aan de chlorella lag maar op het moment dat ik ermee stopte was het over en als ik er weer mee begon ging het precies hetzelfde...binnen een paar uur doodziek. Als je in het engels googeld op 'chlorella vomiting' kom je veel meer van dit soort verhalen tegen. Ik ben uiteindelijk dus gestopt met de chlorella en er nooit meer aan begonnen. Totdat ik een paar weken geleden een zakje "pompoenies" kocht (pompoenpitten voor in de yoghurt, salades enz.) waarop chlorellapoeder zat. Ik at 's ochtends mijn kwark met de pompoenies en binnen twee uur lag ik weer op de badkamervloer. Niet normaal hoe extreem beroerd ik er weer van was. Kwam er later pas achter dat er chlorellapoeder op de pitten zat en dat chlorella dus weer de oorzaak was. Ik las hierboven ergens dat mensen met een auto-immuun ziekte beter geen chlorella kunnen nemen. Ik heb zelf ooit de diagnose ME/CVS gehad, gaat supergoed met me de laatste jaren maar misschien dat het daarmee te maken heeft. Ik ben in elk geval ERG benieuwd naar waar deze heftige reacties (als je goed gaat zoeken lees je er veel meer) vandaan komen. En zo gezond lijkt me het dus niet voor je.Mocht je inmiddels meer weten dan hoor ik dat graag! Groetjes Marije

madelief
Door

madelief

op 30 Sep 2014

Hoi,Bij mij is ook ME/CVS geconstateerd. Ik reageer precies hetzelfde op chlorella. De klachten houden ongeveer 2uur aan. Heb je een reactie gekregen dan zou ik ook graag willen weten wat die reactie was.Groetjes madelief

Geke
Door

Geke

op 26 Aug 2015

Ik vind het ook heel jammer dat hier niet op gereageerd wordt, ik word van de chlorella ook hondsziek, gisteravond 1 tablet genomen en ik heb het geweten, overgeven tot mn maag er bijna uit kwam zo voelde het en diarree tegelijk, verschrikkelijk wat een pijn. Van al de inspanning heb ik nu hoofdpijn en voel me nog steeds beroerd, ziek!! misschien hoort het bij de verschoning?? ik weet het niet, mij pot cholerella ligt inmiddels waar hij thuis hoort in de prullebak, dit wil ik nooit meer meemaken, afschuwelijk, als ik de naam alleen al hoor chlorella word ik alweer misselijk, maar ben blij te weten dat ik niet de enige ben. Beste Marjolein wil je hier nu eens op reageren alsjeblieft, wij hebben deze vraag hier liggen. gr. Geke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2015

Beste Geke, normaal gesproken kan chlorella behoorlijk wat ontgiftingsverschijnselen geven maar jouw reactie op 1 tablet is wel heel heftig. Het lijkt me beter om eerst te proberen te ontgiften met veel groene bladgroenten (in smoothies en salades). Volg verder de adviezen zoals in mijn e-book Eet meer Energie. Het kan ook zijn dat je een niet-biologische chlorella hebt gebruikt. Er komen steeds meer verhalen dat algen vervuild kunnen zijn. Ik weet hier het fijne nog niet van, ben nog bezig om dit uit te zoeken. Maar je lichaam heeft altijd gelijk: niet nemen als je er zo heftig op reageert.

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 10 Dec 2013

Veel voedingsmiddelen worden niet goed opgenomen door de darm, dat deze alg bewerkt is, is geen reden om 'm niet te proberen. Chlorofyl is en blijft 'n prachtig voedingsgeneesmiddel. Wij zijn gedegenereerd, dat is de reden dat producten nu ook bewerkt moeten worden voor betere opname.

Jeroen
Door

Jeroen

op 22 Dec 2013

Dag Marjoleine,Helaas lees ik dat dit voedingssupplement DNA zou kunnen aanvullen. Ik kan mij voorstellen dat je bedoelt dat de kwaliteit van nieuwe cellen bij celdeling achteruit gaat, naarmate we ouder worden en dat chlorella deze kwaliteit positief zou kunnen beïnvloeden. En daarmee de kwaliteit van het in de cellen aanwezig DNA. Ik heb moeite nu de rest van de informatie serieus te nemen, omdat dat DNA verhaal zoals je het nu omschrijft echt niet klopt. Daar hoef je geen bioloog voor te zijn, het is middelbare schoolkennis. Ik adviseer je dus om dat stuk weg te laten, of goed uit te zoeken hoe het wel zit en dat op te schrijven. Succes en groet, Jeroen

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2014

Beste Jeroen, het verhaal over DNA/RNA is natuurlijk complexer dan ik schrijf in mijn blog. Maar ik schrijf nergens dat dit voedingssupplement ons DNA aanvult. Het ondersteunt de vorming van gezonde cellen. Ik heb de tekst inmiddels aangepast want het was blijkbaar niet duidelijk. Dank je wel voor je reactie!

Eva
Door

Eva

op 14 Jan 2014

Fantastische aanvulling op voeding! Fijne website, bedankt voor alle informatie!

Filip van Asch
Door

Filip van Asch

op 22 Jan 2014

Goede en informatie website!

Carina
Door

Carina

op 19 Feb 2014

Marjolein,Kan men chlorella en spirulina gebruiken samen met medicatie? oa voor osteoporose , cholesterol ?

bertine
Door

bertine

op 22 Feb 2014

hoi, ik heb eens chlorella pillen van het merk Bloem gekocht en het een paar weken gebruikt tot het potje leeg was. Ik weet dat je aanvankelijk wat vermoeid kunt worden er van en dat je langzaam de dosering moet ophogen dat deed ik dan ook. Maar wat mij opviel was dat ,na de kuur, mijn metaalvullingen in de mond (ja, ik heb er nog een paar ), veel gevoeliger werden, net alsof het zachter werd ! Ik vermoed dat chlorella ontgiftend werkt maar daarbij misschien ook de vullingen aantast( de metalen oplost ?) en dan ben je nog verder van huis... Ik schrok er van en ben er mee gestopt. Zijn er meer mensen met deze ervaring ? Het is belangrijk om te weten of het wel verstandig is om te ontgiften als je nog metaalvullingen hebt, omdat de stoffen misschien in je bloed terecht komen ! Wie weet dit ????

Robin
Door

Robin

op 03 Mar 2016

Ik gebruik Chlorella nu een paar dagen. En ik ben erg moe en heb last van mijn kaken. De plekken waar mijn vullingen zitten. Het voelt als een gezond proces, maar het is wel een sterk gevoel. Ik heb mijn amalgaam vullingen nog. Ik weet nu niet zeker of ik moet gaan stoppen met Chlorella. Of dat ik eerst mijn vullingen moet gaan vervangen, iets wat ik dit jaar sowieso wil gaan doen. Ik wil dit graag gaan doen om dat ik last heb van straling, ik ben zogenaamd elektro gevoelig geworden. Het schijnt dat algen je hierbij kunnen ondersteunen.

Judith
Door

Judith

op 05 Apr 2014

ik val even hierover: " Kies altijd voor een goede, biologische kwaliteit.". Ik vraag me af of dat een goed idee is met al die zware metalen in zee? Ook als de kweek ver gelegen is van de bewoonde wereld.

wieky
Door

wieky

op 20 Oct 2015

Het is een zoetwateralg!

Dinkie Boutkan
Door

Dinkie Boutkan

op 14 Apr 2014

Hallo Marjolein, mijn echte naam is ook Marjolein, maar dankzij mijn grootmoeder als Schotse dame werd ik Dinkie genoemd en zo is dat gebleven .Chlorella heeft mij als 79 jarige het leven gered na een vreselijk darmvirus heb ik een jaar gesukkeld en toen heb ik dit geprobeerd en zie ik knap helemaal op. Wat ik wil vragen om mijn weerstand nog verder op te bouwen wat kan ik er nog meer bij gebruiken, bv Chiazaad, want na dat jaar is mijn gezondheid hard achteruitgegaan en ze willen geen inwendig darmonderzoek doen zolang ik niet helemaal ben aangesterkt, was ook 26 kilo kwijt, dat was wel nodig ook, maar nu blijft het gewicht weer gewoon staan. Ook wil ik liever met een natuurlijk kruid mijn bloeddruk naar beneden krijgen, heb last van een stress hogebloeddruk, als ik thuis ben is hij oké zodra ik iets moet doen of weg moet, gaat het fout. hartelijke dank groetjes Dinkie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 May 2014

Ha Dinkie/Marjolein, zoek een goede therapeut bij jou in de buurt. Ik kan je geen goed advies geven zonder je te kennen. Helaas!

Laura van Berkom
Door

Laura van Berkom

op 04 Jun 2014

Ik heb al 10 jaar Reumatoïde Artritis . Kan ik dit dan zonder problemen innemen?Groetjes Laura

Sylvia van Esschoten
Door

Sylvia van Esschoten

op 27 Jul 2014

IK heb bijna een maand chlorella geslikt, langzaamaan de dosis opgebouwd van 3 maal 1 tablet per dag naar 3 maal 6 per dag, dat toen 5 dagen aangehouden en weer afgebouwd (precies zoals omschreven op de verpakking!) Ik hoopte op een verbetering in het energiepeil.. dat gebeurde niet. Ik ben er misschien dan ook te vroeg mee gestopt omdat ik het niet meer 'trok': mijn zweet rook heel sterk naar de chlorella, wanneer ik fruit of dergelijks at kwam die smaak/lucht meteen in mijn mond. Wanneer ik aan een pepermuntplant rook, 'proefde' ik daar de chlorella sterk doorheen. ruim 5 weken NA het stoppen met slikken ruik ik af en toe nog heel vaag naar dit algje. Ik drink genoeg water dus daar ligt het niet aan. Ben ik de enige die deze bijwerking heeft ondervonden, is dit normaal?

Indigo
Door

Indigo

op 12 Nov 2014

Nog even een reactie op een aantal dingen die hierboven zoal worden opgemerkt m.b.t. chlorella:* Chlorella ontgift inderdaad zware metalen zoals kwik. Je moet daarom nooit chlorella gebruiken zolang je nog amalgaamvullingen in je kiezen hebt. Het is zonder meer verstandig deze zo snel mogelijk te laten vervangen en direct daarna te beginnen met Chlorella.* Ondersteun het ontgiften van zware metalen door Chlorella met Selenium methionine (100 mcg), om het ook daadwerkelijk goed uit je lichaam af te laten voeren.* Chlorella bevat géén kelp / jodium en heeft in die zin dus geen invloed op de schildklier. Het is een zoetwateralg, geen zoutwateralg. Wel helpt Chlorella de schildklier te ontgiften.* De voedingsstoffen van Chlorella worden voor het lichaam opneembaar gemaakt door de celwand te breken. Gewoon een mechanisch proces. Dus verder geen "enge" bewerkingen. Het menselijk spijsverteringssysteem is niet in staat om celwanden open te breken, niet van Chlorella, evenmin van andere plantaardige producten. Dus groenten rauw eten heeft geen enkele zin als het je gaat om het binnen krijgen van voedingsstoffen. Door verhitten worden de celwanden zacht en kan ons spijsverteringssysteem wel de voedingsstoffen opnemen.* De hevige reacties waarvan melding worden gemaakt, heb ik van nabij ook meegemaakt. Het kan inderdaad een gevolg zijn van een ontgiftingsreactie, maar naar mijn ervaring / inschatting heeft het ook te maken met een moeizame vertering van de Chlorella-eiwitten als gevolg van een tekort aan maagzuur. Je moet over een behoorlijk sterk maagzuur beschikken om de eiwitten van Chlorella te kunnen verdragen. Als je merkt dat je er niet tegen kunt, dan moet je echt met minimale hoeveelheden opbouwen of, dat is zonder meer beter, eerst je maagzuur versterken.* De chlorofyl wordt in de darmen o.a. omgezet in Magnesium. Dat is, naast alle andere bekende voordelen, ook een heel belangrijk voordeel van Chlorella.* Nadat ik mijn laatste amalgaamvulling heb laten verwijderen, gebruik ik nu sinds zo'n twee jaar, 10 gram Chlorella per dag. Of ik er wel of niet voordeel van heb, vind ik altijd lastig objectief te beoordelen, maar ik merk wel dat mijn lichaam heel graag Chlorella wil. En daar luister ik dan maar naar.

PB
Door

PB

op 31 Mar 2015

Note: op de verpakking staat gewoon dat er wel degelijk Jodium in Chlorella zit; mijn te snelle schilklier reageert hier (denk ik) op; hartklopingen slapeloosheid en Graves met pieken en dalen.Wees wijs met Chlorella en schildklier!

Femke
Door

Femke

op 20 Jan 2016

Dat je amalgaan vullingen oplossen door chlorella is echt een broodje aap verhaal, dat gaat echt niet gebeuren. Je kunt de schadelijke vullingen vervangen door composiet, maar ook die zijn niet geheel onschuldig omdat deze o.a. BPA kunnen lekken.

Minaz
Door

Minaz

op 12 Jan 2015

Ik ben een moeder van 6 kinderen ik heb een hele goeie ervaring met chlorella .het is voor mijn een wonder algje .

annie
Door

annie

op 12 Jan 2015

Ik heb maagzuurremmers mag ik dan wel chlorella gebruiken?

Madeleine
Door

Madeleine

op 08 May 2015

Ik heb na het lezen van je artikel de combi besteld van chlorella en Spirulina. Er staat op de verpakking dat je 15 tabletten per dag mag, maar op andere forums llees ik dat men wel 30 tot 60 tabletten per dag mag. Mijn doel is meer energie, hoeveel mag ik er nemen per dag en met hoeveel tabletten per dag bouw ik het op?

Madeleine
Door

Madeleine

op 27 May 2015

Kan iemand mijn vraag beantwoorden? Hoeveel tabletjes mag ik nemen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 May 2015

Beste Madeleine, hoeveel tabletjes je van Chlorella in mag nemen is voor iedereen verschillend. Maar de dosering staat sowieso op de verpakking. Ik zou heel rustig aan beginnen en kijken wat dit met je lichaam doet. Gaat het goed, dan kun je de dosering opschroeven. Maar luister vooral heel goed naar je lichaam.

Annemarie
Door

Annemarie

op 08 Jul 2016

Hoi! Ik gebruik chlorella van solar puur natuur en hoge dosering. 6 per dag! Duur ? Ja! Werkt het ? Ja! Copd patiënt maar sinds ik chlorella en kurkuma gebruik is het gestagneerd! Solgar producten gaan gebruiken!

Maaike
Door

Maaike

op 02 Jun 2015

Hoi Marjolein,Afgelopen zaterdag naar jouw lezing geluisterd op de lipodeemdag. Heel inspirerend en zeker de moeite waard om aan mijn patienten jouw website door te geven. Bedankt daarvoor. Maar nu heb ik een vraag: Ik slik een multivitamine, magnesium-lactaat en vitamine D3 allemaal op natuurlijke basis. Kan ik dan een chlorella spirulina supplement erbij slikken, of wordt dit dan teveel?Hoor het graag, alvast bedankt vor je reactie.Groeten,Maaike

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Jun 2015

Ha Maaike, dank je wel voor je compliment. Ik adviseer chlorella altijd omdat het je lever helpt om te ontgiften en spirulina als natuurlijke multi-vitamine. Je zou kunnen overwegen om je multi te stoppen en daarvoor in de plaats spirulina te nemen. Je kunt deze twee afwisselen.

magda
Door

magda

op 07 Aug 2015

Hello Marjolein! Ik viel daarnet in je website via chlorella want ik heb de goede werking ervan kunnen ervaren (ben ook een overtuigde hygiëniste en volg al jaren de video's van Thierry casasnovas op 'regenere.org'). Nu kwam de verlopen week het akelig nieuwsbericht dat spreekt over de selecterende eigenschap die algen tonen bij het verwerpen van ongewenste nocieve substantie's behalve...plastieke minideeltjes die voortkomen uit de miljoene tonnen nare boel die in de zee terechtkomt. Weet jij daar méér over? Groetjes en een dikke bravo voor je werk. Ik blijf ernaar kijken!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Daarom is het belangrijk om een goede kwaliteit spirulina en chlorella te kopen. Deze worden gekweekt in schone vijvers, nooit in open zee. Maar zoals bij alles: er zijn altijd producenten die het "schoner" doen dan anderen. Kies daarom het liefst biologisch of van een producent/leverancier die je vertrouwt.

Yvonne Fock
Door

Yvonne Fock

op 08 Aug 2015

Nergens staat vermeld dat het invloed heeft op stolling van bloed als je bloedverdunners gebruikt! Let op!

Marina
Door

Marina

op 06 Sep 2015

Chlorella bevat 263 ug (mcg) vitamine K1 per 100 gram, dat is 2,63 ug per gram. Heel erg weinig dus! Ter vergelijking: 100 gram gekookte boerenkool bevat 817 ug vitamine K1. Daarnaast wordt slechts 10-30% van de vitamine K daadwerkelijk opgenomen.Niemand neemt 100 gram chlorella per dag, wat gelijk staat aan 200 tabletten van 500mg, of 400 tabletten van 250mg. ;-)

Gitit
Door

Gitit

op 08 Aug 2015

Mijn zoontje van 9 eet te eenzijdig...hij lust veel dingen niet.Ik ken Spirulina heel goed voor mij perfect...nou vroeg ik me af of het ook goed zou kynnen zijn voor kinderen en zo ja hoeveel?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Je kunt het proberen maar een supplement is nooit een vervanging voor gezonde voeding. Je zou met 2 tabletjes kunnen beginnen en dit opbouwen naar 4.

Lianne
Door

Lianne

op 01 Oct 2015

Ik neem elke ochtend 4 flinke theelepels chlorella ( is dit te veel?) en twee flinke theelepels rauwe cacao poeder met ruim 1 dl water. Goed schudden! Met een paar slokken is het weg en ik vind het een goede start van de dag. Lekker nee, maar gezondheid vind ik wel heel belangrijk

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Oct 2015

Iedere ochtend hetzelfde, hoe gezond ook, lijkt me niet zo gezond. Sla rustig eens een dagje over om je lichaam te blijven verrassen. En de combinatie chlorella met cacao lijkt me inderdaad niet lekker. Waarom niet rauwe cacao in een lekkere smoothie verwerken :-))

Brigitte
Door

Brigitte

op 21 Nov 2015

Zelf gebruik ik ook chlorella en spirulina en doe deze in een smoothie. Zelf proef ik er niets van, maar ik ben nooit ziek en heb heel veel energie. De andere superfoods, die je beschrijft gebruik ik ook.

Marcel
Door

Marcel

op 23 Dec 2015

Iemand vertelde dat zijn amalgaam vullingen begonnen op te lossen na het gebruik van Chlorella? Is dit serieus? Want dat is dan wel zeer ernstig. Wat is hier van waar?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Dec 2015

Ik heb er nog nooit van gehoord dus ik weet het niet.

Annemarie
Door

Annemarie

op 08 Jul 2016

Gebruik het sinds ik copd heb! Ook kurkuma gebruik ik er bij, wel van solgar, puur natuur en hoge doseringen. Dit mag wel in Amerika en hier lopen ze we te zeuren. Heb nog 1,5 long en sinds ik hier aan begonnen ben stagneerd m'n copd!

Anneke
Door

Anneke

op 31 Dec 2015

Mijn schildklier werkt te traag, mag ik dan Chlorella slikken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jan 2016

Dat ligt er helemaal aan wat er precies met je schildklier aan de hand is. Er wordt makkelijk gezegd dat er sprake is van een trage schildklier maar eigenlijk wordt dan bedoeld symptomen van een trage schildklier. Het kan zijn dat je schildklier prima werkt maar alleen het actieve hormoon T3 onvoldoende wordt aangemaakt in je lever waardoor het lijkt alsof je een trage schildklier hebt. Lees vooral ook mijn artikel over trage schildklier: https://energiekevrouwenacademie.nl/schildklier-je-bron-van-energie/

vera
Door

vera

op 08 Jan 2016

heb wel eens chlorella ingenomen maar mijn hart ging sneller kloppen werd er hyper van was angstig om mee te maken misschien v-tsin reactie want dat schijnt er ook in te zitten

Groeneman
Door

Groeneman

op 15 Apr 2016

gebruik al vele jaren chlorella(20 gram per dag)en de inhoud van 3 capsules royal jelly en daarbij nog 3000 ie vitamine d3. Voor mij en mijn vrouw een uitstekende combinatie. Geen ziektes,geen vermoeidheid en allebei tegen de 60 maar jong energiek en fit. Gezondheid!!!!

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 11 Oct 2016

Hoi, Ik ga die tabletten van spirulina en chlorella bestellen die je aanraad, ik gebruik nu al een half jaar van lucovitaal. maar daar ga ik mee stoppen. Mijn vraag is, kan ik mijn vegetarische multivitaminen nu stoppen, omdat alles in de chlorella en spirulina zit? Dat wil ik even weten. Ik ben vegetarisch. Ik slik ook d3 nog bij en magnesium en extra vit. C. Hartelijke groet, Gabrielle

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2016

Beste Gabriëlle, het is moeilijk om een advies op maat te geven omdat ik jouw situatie verder niet ken, maar het is wel waarschijnlijk dat je kunt stoppen met de multivitaminen. Ik zou niet stoppen met de vitamine D3 want dat is de enige vitamine die niet in chlorella of spirulina voorkomt. Ga voor een goed advies op maat anders toch naar een orthomoleculair/natuurarts of -therapeut.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Oct 2016

Beste Babette, de combinatie die je noemt is zeker goed en gezond. Ik neem aan dat je er nog wel wat anders bij doet, want chlorellapoeder, kurkuma, peper en kokosvet alleen lijkt me niet lekker! Dus deze ingrediënten samen in een smoothie met groenten en wat fruit bijvoorbeeld.

Lina
Door

Lina

op 13 Nov 2016

Potver, heb nog een hele pot staan, maar tht tot januari 2016. Het oogt en ruikt nog prima. Zou ik dit nog kunnen nemen? Nu ik dit artikel lees, wil ik het toch wel daadwerkelijk gaan nemen...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Nov 2016

Dat kun je het best vragen bij de leverancier Lina, ik weet niet hoe het precies zit met de houdbaarheid. Op zich is het wel erg lang houdbaar maar het is al bijna een jaar over de datum.

Janina
Door

Janina

op 14 Nov 2016

Duidelijk geschreven en fijn dat je ook het verschil tussen Spirulina en Chlorella uitlegt! Ik wil nog wel graag aanvullen, want dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dat men van beiden wel de BIOLOGISCHE versie koopt en een beetje weet waar het vandaan komt! Er wordt nl heeeel veel mee gerommeld en bij veel soorten zitten er veel gifstoffen in het product die je lichaam niet echt fijn vindt! ;-)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Nov 2016

Ja Janina, het klopt dat je biologische moet nemen, maar dat schrijf ik ook al in het artikel! Er staat letterlijk: 'Kies altijd voor een goede, biologische kwaliteit.' Dan hebben we dat bij deze nogmaals onderstreept....

evy boudewijns
Door

evy boudewijns

op 27 Nov 2016

ik heb de eerste dag meteen 3 g genomen van de sun chlorella, kan dit kwaad? normaal moet je het opbouwen maar dat wist ik niet

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Nov 2016

Hopelijk heb je er geen last van gehad Evy. Het kan tot wat klachten leiden maar als je daar niets van hebt gemerkt kun je het blijkbaar hebben. Mocht je wel klachten hebben ervaren dan kun je beter met minder beginnen en langzaam opbouwen.

Ria
Door

Ria

op 06 Aug 2017

Hoi Marjolein, Je voedingsadviezen zijn voor mij waardevol. In het verleden is de diagnose MS bij mij gesteld. Door goede voeding, beweging, mediteren en en psychisch werk is mijn gezondheid enorm verbeterd. Echtere nu na +-6 weken gebruik van spirulina en chlorella heb ik al meer dan een maand ernstige darmklachten, algehele malaise, zwakte en en veel zweten. Dus ik op onderzoek, en ontdek nu dat artsen het gebruik van spirulina en en chlorella afraden omdat dit mogelijk het immuunsysteem actiever maakt, wat tot gevolg heeft dat het de symptomen van auto-immuunziekten verergeren.(ook dus bij reumatische aandoeningen ) Ook mensen met jicht of nierstenen kunnen beter geen spirulina gebruiken, omdat dit de ziekte kan verergeren. Lijkt me waardevol om te weten en in de adviezen mee te nemen. Ik ben met het gebruik gestopt en hoop nu op snel herstel. Hartelijke groet, Ria

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Aug 2017

Hallo Ria, dank voor je reactie. Wat jammer dat bij jou chlorella en spirulina niet goed werken. Zou het kunnen zijn dat je er te veel van hebt gebruikt of dat je het te snel hebt opgebouwd? Maar ik begrijp ook jouw waarschuwing. Zoals met alles, kan een bepaald voedingsmiddel of een supplement bij de een heel andere reacties geven dan bij de ander. En uit nader onderzoek blijkt inderdaad dat de symptomen van bepaalde (auto-immuun)aandoeningen kunnen worden verergerd. Ik zal in de tekst een stukje plaatsen dat je bij auto-immuunziektes en jicht of nierstenen beter eerst met je arts kunt overleggen. Sterkte met je herstel!

Patricia
Door

Patricia

op 28 Jan 2018

Kan chlorella gebruikt worden met antideprisa en slaaptabetten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2018

Zoals je kunt lezen in het artikel Patricia kan het zijn dat je door bepaalde medicijnen beter geen chlorella kunt gebruiken. Als je twijfelt over jouw medicijnen samen met chlorella, kun je het best aan je arts raadplegen.

Barbara Quint
Door

Barbara Quint

op 11 Feb 2018

Hoi Marjolein bedankt voor de info, ook fijn dat je aangeeft welk merk goed is, alleen beiden linken doen het niet. Welk merk zou ik van zowel spirulina als chlorella het best kunnen nemen? De combi is ook prima. Alvast bedankt.

Petra
Door

Petra

op 11 Aug 2018

Hoi Marjolein, ik gebruik altijd een multivitamine Plantina, omega 3, magnesium. Is dat nog wel nodig wanneer ik chlorella gebruik.?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Aug 2018

Ik kan geen persoonlijke adviezen op maat geven Petra, het hangt van zoveel persoonlijke factoren af wat je nodig hebt. Als je twijfelt of je niet te veel of te weinig van iets binnenkrijgt kun je beter te rade gaan bij een orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige.

Patricia
Door

Patricia

op 01 Dec 2018

Hi Marjolein, wat schrijf je toch ontzettend vermakelijk!!!!! En de manier waarop je informatie brengt is top!!! Ik kijk altijd uit naar weer een nieuwe post waarvan ik weer kan leren!! Super! Bedankt 👍😃

Ingeborg Peereboom
Door

Ingeborg Peereboom

op 04 Sep 2019

Hi Marjolein, waar kan ik combi spirulina/clorella bestellen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Sep 2019

Al mijn favorieten supplementen, maar ook andere dingen verzamel ik op de site https://marjoleinsfavorieten.nl/. Daar kan je zien welke merken en producten ik veel gebruik. Oa ook spirulina/clorella

Lin
Door

Lin

op 12 Jul 2020

Hoi, Ik ben helemaal overtuigd en slik deze pilletjes sinds kort, echter kwam ik er achter dat je al snel 6 pillen of meer moet slikken om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. Weet je een merk waarbij de concentratie hoger is zodat je aan 1 pil per dag voldoende hebt? Ik slik ook nog magnesium, calcium + medicatie en merk dat ik steeds meer moeite met het slikken van pillen krijg

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jul 2020

Chlorella is een sterke ontgifter en als zodanig kan het problemen opleveren als je er veel tegelijk van inneemt. Het is dus veel gezonder en beter om verdeeld over de dag kleine hoeveelheden van geconcentreerde chlorella te nemen. Vandaar ook dat eigenlijk alle merken meerdere pillen verdeeld over 3x daags voorschrijven en vandaar ook dat je de hoeveelheid langzaam dient op te bouwen. Wat je zou kunnen doen is het (gedeeltelijk) innemen als poeder, in een smoothie bijvoorbeeld. Op die manier slik je minder pillen.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 18 Mar 2021

Hoi, ik kom dit artikel tegen omdat ik binnenkort mijn amalgaamvullingen wil laten verwijderen en ik las dat spirulina/chlorella helpt bij het ontgiften. Omdat ik Hashimoto heb, vraag ik me af of ik dit veilig kan gebruiken.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Mar 2021

Bij Hashimoto is het beter om eerst een advies op maat te vragen bij een deskundige, zoals een orthomoleculair therapeut. Chlorella bevat overigens geen jodium (omdat het een zoetwateralg is) dus dat kan je denk ik wel gewoon gebruiken. Je moet oppassen met jodium bij Hashimoto, en dat zit wel in zeewieren en in spirulina, dus die kan je beter niet nemen.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!