Glyfosaat; is dat de verborgen oorzaak van jouw hardnekkig overgewicht, vermoeidheid en/of ziekte?

Glyfosaat; is dat de verborgen oorzaak van jouw hardnekkig overgewicht, vermoeidheid en/of ziekte?

Glyfosaat. Ik schat zo in dat de kans groot is dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Toch ben ik ervan overtuigd dat je dit chemische stofje regelmatig op je bord hebt liggen. Ongemerkt. Daarom is het goed om hier wat meer over te weten, want het ondermijnt je fysieke én mentale vitaliteit en gezondheid meer dan je denkt. En het goede nieuws is: daar kan je zeker wat aan doen!

Glyfosaat; een onzichtbare stofje dat je ziek, moe en dik kan maken

Glyfosaat? Wat is dat?

Glyfosaat is de werkzame stof in onkruidbestrijdingsmiddelen. Het staat ook bekend onder de naam Roundup. Het wordt volop gebruikt in de landbouw, maar ook in tuinen, parken, bermen, weilanden en zelfs in bossen en natuurgebieden. Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van bijna alle soorten onkruidbestrijdingsmiddelen. Ja, ook die met 'veilig' klinkende namen zoals Clinic of Klaverblad!

Begin jaren 90 vond er een grote verandering plaats in onze voedselketen. Er kwamen genetisch gemanipuleerde (GM) voedselgewassen op de markt die bestand waren tegen glyfosaat. Dit betekende dat glyfosaat royaal gespoten kon worden over deze gewassen; alleen het onkruid zou immers aangetast worden. Hierdoor zijn resten van dit bestrijdingsmiddel ongemerkt in grote hoeveelheden in onze voedselketen terechtgekomen.

Ook al is het verbouwen van GM voedselgewassen in Nederland niet toegestaan, vanuit het buitenland komen deze producten wel onze supermarkten binnen. Verder worden ook Nederlandse gewassen bespoten met o.a. glyfosaat.

Genetisch gemanipuleerde voedselgewassen worden ook wel Roundup-Ready-gewassen genoemd. Ze worden volop bespoten met glyfosaat.

Vanaf 1995: enorme stijging van ziektes

Vanaf diezelfde periode, 1995, laten tabellen een enorme stijging van chronische ziektes zien. Denk aan autisme, alzheimer, parkinson, geheugenverlies, diabetes, auto-immuunziektes, ontstekingsziektes van de darm, hersenbloedingen, nier- en leverziektes, verschillende vormen van kanker, onvruchtbaarheid en obesitas. Is dat toeval?

Onderzoeker en wetenschapper Dr. Stephanie Seneff toont in haar boek Toxic Legacy onomstotelijk aan dat er een schokkende relatie is tussen het toegenomen gebruik van glyfosaat en het toenemende aantal gevallen van deze ziektes. Vele wetenschappers zijn het met haar eens en zeggen dat glyfosaat de grote boosdoener is. (1) (2)

Ook volgens de IARC (International Agency for Research on Cancer, een deskundigenpanel van de WHO) is glyfosaat 'waarschijnlijk' kankerverwekkend voor mensen. (3)  Hoe kan dat? Wat doet dat glyfosaat dan in ons lichaam?

Er is een schokkende relatie tussen de toename van glyfosaat en allerlei chronische ziektes.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

Glyfosaat vernietigt belangrijke darmbacteriën

Waarom gaan alle planten (behalve die Roundup-Ready-gewassen) dood van glyfosaat? Dit komt omdat glyfosaat een bepaalde stofwisselingsroute in de plant blokkeert; ook wel de shikimaat-route genoemd. Deze stofwisselingsroute zorgt voor de aanmaak van de aminozuren tryptofaan, tyrosine en fenylalanine. Als deze route wordt geblokkeerd gaat de plant snel dood.

Deze shikimaat-route komt niet voor in menselijke cellen. Daarom beweren producenten van glyfosaat steeds dat het veilig is voor mensen. Wat ze daarbij echter compleet over het hoofd zien is dat belangrijke darmbacteriën in onze darmen deze stofwisselingsroute wél hebben! En dat deze goede darmbacteriën, net als planten, hierdoor snel dood gaan.

Overigens geldt dit niet alleen voor mensen maar ook voor dieren. Het is bekend dat glyfosaat ook de darmflora van bijen aantast, waardoor ze vatbaar worden voor ziektes en soms zelfs massaal sterven.

Glyfosaat doodt niet alleen planten maar ook essentiële darmbacteriën in mens en dier.

roundup-glyfosaat

Onder andere je Bifido's leggen het loodje

De Bifido's, een familie van verschillende darmbacteriën, spelen een belangrijke rol in je darmen. Hopelijk heb je er veel van want ze bevorderen o.a. je spijsvertering, beschermen je darmen tegen schimmels en slechte bacteriën en produceren belangrijke aminozuren en vitaminen B. Het zijn deze B-vitaminen die zorgen voor energie in je cellen: het zijn belangrijke energiegevers.

Vaak moe? De Bifidobacteriën in je darmen zijn belangrijke producenten van vitaminen B; de vitaminen die zorgen voor aanmaak van energie.

Een andere belangrijke rol die de Bifido's hebben is de aanmaak van beschermende eiwitten waarmee het darmslijmvlies is bedekt. Een gezond darmslijmvlies is essentieel voor je gezondheid. Ik leg je zo uit waarom.

Deze Bifido's zijn dus belangrijk voor je gezondheid. Nu het slechte nieuws. Deze belangrijke Bifidobacteriën zijn zeer gevoelig voor glyfosaat en leggen het loodje zodra ze hiermee in contact komen. Net als planten gaan ze snel dood.

Een lekkende darm zorgt voor chronische ontstekingen

Wat betekent dat voor ons? Minder Bifido's in onze darmen betekent een grote kans dat ons darmslijmvlies gaat 'lekken' ofwel te doorlaatbaar wordt. Deze zogenaamde 'lekkende darm' is de oorzaak van allerlei chronische ontstekingen in ons lichaam. Het vervelende van chronische ontstekingen is dat deze vaak zorgen voor weer nieuwe ontstekingen in het lichaam.

Chronische ontstekingen liggen ten grondslag aan vrijwel alle chronische ziektes zoals boven genoemd: van auto-immuunziektes tot kankers en van reumatische artritis tot obesitas.  Meer weten over een lekkende darm? Lees dan dit artikel: Lekkende darm en de link met auto-immuunziektes.

Heb je een chronische ziekte? Laat bij een holistisch werkend arts eens checken of er sprake is van een lekkende/doorlaatbare darm. Zo ja, focus dan op het herstellen hiervan.

Organofosfaten zijn vetmesters in de bio-industrie!

Word jij al dik van de lucht? Of loop jij al lange tijd gefrustreerd rond omdat het onmogelijk lijkt om blijvend af te vallen? Laat me je eens een hart onder de riem steken.  Het zou best kunnen dat glyfosaat de oorzaak is van je hardnekkige overgewicht, zelfs van obesitas.

Glyfosaat bestaat grotendeels uit chemicaliën die organofosfaten worden genoemd. Deze worden niet alleen gebruikt als bestrijdingsmiddel maar ook als groeibevorderaars (lees: vetmesters) bij dieren in de bio-industrie.  Dieren worden namelijk dikker van kleine doses van deze chemicaliën omdat ze het vermogen om bestaande vetvoorraden aan te spreken, ernstig aantasten! En dikke dieren leveren meer vlees en dus geld op. Lees dit nog maar eens een keer:

Organofosfaten zoals in glyfosaat werden gebruikt als groeibevorderaars in de bio-industrie omdat ze het vermogen aantasten om vetvoorraden aan te spreken

Het gebruik van organofosfaten als groeibevorderaars is inmiddels verboden, maar via de bestrijdingsmiddelen op voedselgewassen krijgen wij mensen ze in kleine hoeveelheden steeds weer binnen. Dit kan er zeker de oorzaak van zijn dat afvallen voor jou onmogelijk lijkt. Lees hieronder mijn tips voor wat je zou kunnen doen.

Glyfosaat verandert ook de voedingswaarde van voeding

Het bovenstaande verklaart al voor een groot deel waarom wetenschappers een relatie zien tussen glyfosaat en chronische ziektes. maar er is meer.

Je lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Om dit te kunnen doen heeft je lichaam aminozuren nodig. Er zijn 22 verschillende aminozuren. De meeste ervan kan je lichaam zelf aanmaken, maar 9 ervan moeten uit je voeding komen. Deze worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd.

De 9 essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, moet je uit voeding halen.

Verander het alfabet en je verandert de taal

Met deze 22 aminozuren kan je lichaam zo'n 200.000 verschillende eiwitten (proteïnes) bouwen waarmee het je lichaam vorm kan geven en goed kan laten functioneren. Je kunt ze zien als een alfabet met 22 letters. Je hebt ze allemaal nodig, sommigen komen vaker voor dan anderen maar de klinkers zijn super belangrijk. Haal een klinker weg en je beïnvloedt duizenden woorden. 

De klinkers van ons aminozuur-alfabet zijn de 9 essentiële aminozuren die we uit onze voeding moeten halen. Ze zitten volop in vlees, vis en zuivel, maar ook sommige plantaardige voedingsmiddelen (peulvruchten, granen, noten en zaden, groenten en paddenstoelen) zijn rijk aan bepaalde essentiële aminozuren, maar meestal zitten ze er niet allemaal in. Voor vegetariërs en zeker voor veganisten is het daarom van groot belang om veel en gevarieerde plantaardige voeding te eten om voldoende van alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Nu komt het: glyfosaat verhindert planten het maken van deze aminozuren (4). Op termijn kan dit leiden tot ondervoeding bij mensen die alleen of voornamelijk plantaardig eten.

Voor veganisten en vegetariërs is het van groot belang om plantaardige voeding die is bespoten met glyfosaat te vermijden, want glyfosaat belemmert in planten de aanmaak van de 9 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft.

Het goede nieuws: de schade is omkeerbaar

En dan nu het goede nieuws. Gelukkig beschikt je lichaam over een groot zelfhelend vermogen, ook in je darmen! Je darmen kunnen zich vrij snel herstellen. Het goede nieuws is dat je dus zelf veel kunt doen om mogelijke schade te herstellen en nieuwe problemen te voorkomen. Hieronder een vijftal belangrijke aandachtspunten:

1. Gebruik zoveel mogelijk chemisch onbespoten, dus biologische groenten en fruit

Voorkomen is beter dan genezen. Besteed eens een uur van je tijd om te onderzoeken of er in jouw buurt landwinkels, voedselcoöperaties, pluktuinen of boerderijwinkels e.d. te vinden zijn. Woon je in de stad, zoek dan natuurvoedingswinkels zoals Odin of Ekoplaza of zoek eens uit of er een wekelijkse biologische markt is. Koop in je supermarkt zoveel mogelijk groenten en fruit met het EKO-keurmerk. Kies ook liever wilde vis en grasgevoerd, biologisch vlees.

Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van uitsluitend biologische voeding de aanwezige pesticiden in het lichaam in korte tijd met meer dan 65% liet dalen.

Vermijd ook chemische bestrijdingsmiddelen in en om je huis. Denk aan onkruidverdelgers, vlooienpoeder of insectenspray.

2. Zorg goed voor je darmflora

Om de gezonde darmbacteriën, waaronder de Bifido's maar ook Lactobacillen, weer terug te krijgen adviseer ik je om voeding te eten die hier een bijdrage aan levert. Denk hierbij aan gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kombucha, kimchi of (geiten)yoghurt. Eet ook voeding die onverteerbare vezels bevat zoals groene bladgroenten, asperges, paprika's, groene bananen of zoete aardappels. Deze vezels voeden gezonde darmbacteriën en worden bovendien in je darmen omgezet in butyraat, wat weer zorgt voor een gezond darmslijmvlies. Eet ook lekker roomboter voor een extra portie butyraat.

Roomboter van koeien die gras hebben mogen eten is directe voeding voor gezonde darmbacteriën.

 3. Eet volop antioxidanten

Glyfosaat verstoort de aanvoer van glutathion naar de lever. Hierdoor wordt het de lever moeilijk gemaakt toxische stoffen af te voeren terwijl dit nu juist zo hard nodig is! Dit verzwakt ons immuunsysteem, waardoor ontstekingen meer kans krijgen.

Glutathion wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd. Het zit volop in asperges, walnoten, avocado's en spinazie. Lees in dit artikel meer over glutathion: Asperges; krachtige ontgifters en beschermers tegen ouder worden.

Andere belangrijke antioxidanten zoals vitamine C zitten in citrusvruchten, kiwi's en rode paprika's. Denk ook aan kruiden, onbewerkte zaden, pitten en noten. Lees in dit artikel meer:  Antioxidanten; de top zeven van superbeschermers.

4. Lees een boek tussen de varens

Een gezonde darmflora krijg je ook door in contact te komen met andere bacteriën, schimmels en ja, ook virussen. De afgelopen twee jaar hebben we veel te hygiënisch geleefd en zijn we te weinig in contact geweest met anderen. Ga er dus op uit,  schud handen en omhels de mensen weer die je dierbaar zijn. Het is echt gezond voor je!

Ga ook de natuur in en wroet eens met je handen in de bodem. Vooral in vochtige bossen en daar waar varens groeien zwerven veel gezonde microben rond. Adem de lucht diep in, zoek een plekje tussen de varens en lees er eens een boek.

Varens overleven alleen als ze toegang hebben tot de oudste ecosystemen van de wereld. Deze zijn ook gezond voor ons.

5. Stem NEE tegen verlenging van het gebruik van glyfosaat

Tot slot. Het gebruik van glyfosaat in de EU is geldig tot eind dit jaar, 2022. Uiteraard wil producent Monsanto verlenging hiervan. Dit jaar moeten de Europese lidstaten hierover stemmen.

Foodwatch, de voedselwaakhond van Nederland, is van mening dat glyfosaat niet opnieuw mag worden goedgekeurd zolang er serieuze twijfel bestaat over de gezondheidsrisico's. Zij vinden dat Nederland TEGEN moet stemmen. Vind jij dit ook; onderteken dan de petitie die zij zullen aanbieden aan de Nederlandse overheid. Klik hier en stem ook NEE tegen glyfosaat.  Zoals ik al eerder schreef: voorkomen is beter dan genezen. Hoe minder toxische stoffen er in je lichaam komen, des te meer energie hou je over om leuke dingen mee doen!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help je dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen? Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Was deze informatie nieuw voor jou? Ik hoor het graag.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392553/

2. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/18222/de-noodzaak-voor-een-organisch-bewustzijn

3. https://www.iarc.who.int/featured-news/media-centre-iarc-news-glyphosate/

4.


Arina Stapper
Door

Arina Stapper

op 26 Feb 2022

goed artikel, heel ernstig gevaar voor iedereen. Er kan niet genoeg tegen gewaarschuwd worden !

Anita
Door

Anita

op 26 Feb 2022

Hallo Marjolein, ja glyfosaat en gmo planten zijn levensgevaarlijk! Denk ook aan dementie en Parkinson. Nu de pharmacie nMRA-vaccins mochten ontwikkelen, en inspuiten bij mensen is eigenlijk de weg vrij voor gmo in Nederland. Glyfosaat gaat de regering vast nog wel weer onderzoeken zodat zij Monsanto/Bayer nog tevreden kunnen houden en weer glyfosaat als bestrijdingsmiddel uitstellen. Er wordt zoveel gelobbyd bij onze regering, dat geloofwaardigheid ver is te zoeken. Enne ik hoop echt wel dat de meeste mensen hiervan op de hoogte zijn, anders is t niet best gesteld. Oh ja door t overschot van maïs in de jaren 80 (?) in de VS hebben ze ontdekt om suiker hiervan te produceren. Dit is onverteerbaar en gaf direct grote gewichtsproblemen bij de mensen in de VS. Dit zijn de zogenaamde goedkope suikers.Ook deze suikers liggen bij u op t bord.

Eveline
Door

Eveline

op 08 Apr 2022

Ontzettend interessant, probeer al zoveel mogelijk biologische producten te pakken. Dankje Marjolein!

Marc
Door

Marc

op 09 Apr 2022

Mooi correct artikel over glyfosfaat. Ik heb hier zelfs nog een aanvulling op:Sinds 2016 mag er alleen nog gecertificeerd zaad of producten(groente, fruit) In EU geïmporteerd worden die afkomstig zijn van MONTESANO -BAYERN. Wat niet wordt gemeld is dat de glyfosaat sinds de '80 jaren "geplakt" is in het genetisch materiaal van de zaden en planten. Dus ook bij biologische groenten en fruit is dit onderdeel van plant/zaad. Dit gaat dus vele malen beter dan de round-up bestrijdings middelen. De plant IS dus aangepast op het gebruik van round-up.De afgelopen Decennia is hierom 100x meer bestrijdingsmiddelen nodig vanwege de hoge resistentie die hier het gevolg van is.De voedingswaarde is dan Sinds 2000 met ruim 70% gedaald.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!