Schimmels in je huis kan je veel energie en gezondheid kosten!

Schimmels in je huis kan je veel energie en gezondheid kosten!

Schimmels. Niet alle gezondheidsproblemen zijn op te lossen met voeding, alhoewel wel veel. Af en toe krijg ik een mail van een klant die me schrijft dat ze al lange tijd eet conform de adviezen in mijn boek en online programma, dat ze weinig stress heeft, voldoende beweegt en zelfs traint in de sportschool maar dat ze zich toch moe blijft voelen en verschillende lichamelijke klachten blijft houden, waaronder hardnekkig overgewicht. Bezoek aan de huisarts levert steeds niets op. Wat kan er mogelijk aan de hand zijn? Ik ga het je vandaag vertellen.

Een tipje van de sluier over je mitochondriën

Voor mijn nieuwe boek heb ik veel onderzoek gedaan op het gebied levensenergie. Want méér energie, wie wil dat nou niet? Ik vertel je in dit boek alles over je mitochondriën: de minuscuul kleine organellen van iedere lichaamscel die verantwoordelijk zijn voor de productie van jouw levensenergie: sta je ’s morgens vroeg op met zin om een deuk in de dag te slaan of niet? Het zijn je mitochondriën die dit bepalen.

Er zijn veel dingen die je kan doen om je mitochondriën krachtig en gezond te houden; voeding speelt hier een belangrijke rol bij. Maar er zijn ook dingen waar je mitochondriën niet blij van worden. Schimmel in je huis is er eentje van.

Wat zijn schimmels eigenlijk?

Je weet ongetwijfeld wat schimmel is: we hebben allemaal wel eens eten weggegooid waar schimmel op stond en wie heeft er nooit eens een vochtige badkamer gezien waar de schimmel op de muren stond? Schimmels verspreiden zich in je huis door middel van sporen die in de lucht rondzweven. Ieder huis heeft duizenden van deze schimmelsporen. Op  warme en/of vochtige plekken kunnen ze zich ontwikkelen tot schimmels.

In ieder huis is altijd vocht aanwezig. We verliezen zelf vocht door onze ademhaling maar denk ook aan planten, bloemen, de snelkoker, koken, douchen en apparaten als een vaatwasser. Dit alles hoeft geen probleem te zijn als de relatieve luchtvochtigheid laag blijft. Wordt deze te hoog dan kunnen er problemen ontstaan. Niet alleen met je huis maar vooral met jou en/of je huisgenoten.

Bacteriën en mitochondriën kunnen erg slecht tegen schimmels

In 1928 zag de Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming dat alle bacteriën op een bepaalde voedingsbodem verdwenen waren omdat hij er de schimmel Penicillium notatum aantrof. Hij ontdekte hiermee per ongeluk de eerste antibacteriële stof die gebruikt kon worden als antibioticum: Penicilline. Antibiotica, die worden ingezet om ongewenste bacteriën in ons lichaam te doden, worden gemaakt op basis van schimmels. Bacteriën kunnen dus erg slecht tegen schimmel.

De energiefabriekjes in je lichaam, je mitochondriën, die te vinden zijn in iedere cel van je lichaam en die verantwoordelijk zijn voor jouw levensenergie en gezondheid, zijn oeroude vormen van bacteriën. Ook zij kunnen erg slecht tegen schimmels. Wil je je gezond en energiek blijven voelen dan heb je veel gezonde en energieke mitochondriën nodig!

Vooal mycotoxins  zijn erg schadelijk voor je mitochondriën

Bepaalde schimmels maken bepaalde schimmelgifstoffen aan. Deze gifstoffen worden ook mycotoxins genoemd en vooral deze mycotoxins zijn erg schadelijk voor mitochondriën (1). Doordat ze mitochondriën kunnen verzwakken of doden zorgen ze indirect ook voor beschadigingen en vroegtijdige dood van lichaamscellen.

Mitochondriën zijn namelijk zó belangrijk voor de lichaamscel waar ze zich in bevinden, dat ze deze lichaamscel vroegtijdig de opdracht kunnen geven zichzelf te laten sterven als er te weinig krachtige mitochondriën zijn om de cel in leven te houden.  Het afsterven van cellen heet apoptose en is dit een normaal proces als een cel verouderd is. Maar het vroegtijdig sterven van lichaamscellen wil je natuurlijk niet, want het zorgt voor verzwakking van je organen en weefsels en daarmee voor gezondheidsproblemen, energieproblemen en vroegtijdige veroudering.

Als het in de basis fout gaat kunnen er allerlei problemen ontstaan

Je mitochondriën staan aan de basis van je gezondheid. Als de fundering van een flatgebouw niet goed is, kunnen er problemen ontstaan in alle verdiepingen erboven. Als je mitochondriën worden aangetast door schimmels kan dit een groot scala aan ernstige symptomen geven. Denk aan:

 • algehele vermoeidheid
 • huidproblemen
 • hartkloppingen
 • aankomen in gewicht zonder enige aanleiding
 • concentratieproblemen
 • gewrichtsproblemen
 • extreme vermoeidheid
 • bloedneuzen
 • allergieën
 • (luchtweg)infecties
 • hooikoorts
 • diarree
 • migraine
 • astma
 • psychologische problemen
 • stemmingswisselingen
 • slaapproblemen
 • angststoornissen
 • woedeuitbarstingen om niets

Herken je sommige symptomen? Bovenstaand is een vrij willekeurige lijst. Bedenk dat vooral je brein ook erg gevoelig is voor schimmel en weet dat verschillende symptomen tegelijkertijd kunnen voorkomen.

Sommigen mensen zijn gevoeliger en diagnose is lastig

Sommige mensen zijn genetisch gevoeliger voor schimmels dan anderen, maar aangezien we allemaal onderdak bieden aan biljoenen darmbacteriën en mitochondriën is het belangrijk om waakzaam te zijn als het gaat om schimmels. Ook al zie of ruik je ze niet,  je lichaam kan er toch veel last van hebben. Misschien is jouw huis absoluut niet vochtig maar denk ook aan je werkomgeving waar je misschien 8 uur per dag verblijft. Gebouwen met slechte of vuile afzuigsystemen en ruimtes zonder ramen zijn heel gevoelig voor schimmels.

Mensen die gevoelig zijn voor schimmels lopen vaak jarenlang met ernstige klachten bij artsen zonder dat de oorzaak van het probleem wordt gevonden: standaard bloedtesten levert namelijk vaak niets op. Er zijn meer dan 900 studies die een link leggen tussen blootstelling aan schimmels en onze gezondheid. Artsen zijn hier echter nauwelijks mee bekend.

Onderschat de invloed van schimmels op je gezondheid niet

We wonen in Nederland in een vochtig landje. De Randstad is grotendeels op een drassige ondergrond gebouwd en overal staat het grondwaterpeil relatief hoog. Het regent hier regelmatig en we hebben veel rivieren en kanalen. We bouwen veel nieuwe huizen waarin het vochtpercentage de eerste twee jaar altijd hoog is als gevolg van het gebruik van vochtig cement.

Heb je ook maar enigszins het idee dat schimmels de oorzaak zouden kunnen zijn van jouw hardnekkige klachten; laat de vochtigheidsgraad van je huis dan opmeten door een professioneel bedrijf en laat je deskundig adviseren wat je eraan kunt doen. Google op ‘deskundige vochtbestrijding’ en je vindt diverse aanbieders.

Bekijk deze indrukwekkende documentaire  (gratis)

Onderschat de invloed van al die onzichtbare schimmels op je gezondheid niet. Auteur Dave Asprey maakte een indrukwekkende documentaire over de invloed van schimmels uit onze omgeving op onze gezondheid. Je kunt deze documentaire hier gratis bekijken (2).

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen bovenaan. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie of tips voor andere lezers achterlaat.

Bronnen

https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=46019

https://moldymovie.com/index

Petra
Door

Petra

op 12 May 2018

Heel interessant! Dank je wel Marjolein.

Laura Maria
Door

Laura Maria

op 13 May 2018

Dank Marjolein voor weer meer informatie over een 'missing' (nu niet meer) link.

emma
Door

emma

op 14 May 2018

bedankt voor je geweldige werk!

Robert van den Heuvel
Door

Robert van den Heuvel

op 01 Jun 2018

Beste Marjolein, Alles wat ik nu lees komt overeen met het geen wat ik voel. Heel interessant! Dank u wel!!

Pascale
Door

Pascale

op 25 Nov 2018

Bedankt Marjolein voor de interessante info en het zoekwerk dat je deed om ons kennis te laten maken met deze interessante film. Ik ben hypersensitief voor schimmels en mijn longblaasjes zijn permanent ontstoken door allergie aan schimmels. Veel van de symptomen in het filmpje zijn dan ook herkenbaar.

tanja
Door

tanja

op 06 Apr 2022

candiex strong heeft mij van die ellendige schimmels afgeholpen en daarna nog een kuurtje van de symbion forte gedaan voor de darmflora. Werkte super bij mij.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!