Voedingstrends in 2019 en .............. wat gaan energieke vrouwen eten?
4 min. leestijd

Voedingstrends in 2019 en .............. wat gaan energieke vrouwen eten?

Het is altijd leuk aan het eind van een jaar om eens te kijken wat verschillende bronnen schrijven over de voedingstrends die ze in het nieuwe jaar op ons zien afkomen. Afhankelijk van de bron worden er verschillende ontwikkelingen genoemd:  inkopers van grote supermarkten zien natuurlijk andere trends dan trendwatchers in de culinaire wereld. Ik heb verschillende trendwatchers eens naast elkaar gelegd, gekeken waar ze het over eens waren  en er vervolgens mijn eigen sausje over gegoten want vanuit de gezondheidshoek zie ik ook nieuwe ontwikkelingen. Als energieke vrouw ben ik erg blij met wat er op ons af gaat komen.

Healthify: van voedend naar helend

Dat onze gezondheid een steeds grotere rol gaat spelen als het gaat om voeding zag ik overal terug. Foodinspiration (1) heeft het zelfs over healthify, een woord dat ik nog niet kende. In hun visie evolueert voedsel van voedend naar helend en zelfs reinigend. Voedsel is de innerlijke cosmetica van de mensen zeggen ze.

Zij zien de komende jaren trends als vegan en non-alcoholisch mainstream worden en voorspellen zelfs een gezondheidsslag in de gastronomie. Ook zien ze een toenemende erkenning van de belangrijke rol van voeding in de zorg. Ik hoop dat ze hierin gelijk krijgen, want als er ergens een plek is waar voeding een ondergeschoven kindje is, dan is het in de zorg. Dat is echt dramatisch. Ga maar eens een weekje in een ziekenhuis liggen, dan weet je wat ik bedoel.

Meer vegan en vegetarisch; soms met een vleessmaak

In lijn hiermee ziet chefkok Djuri van Raalte van het NBC congrescentrum (2) dat vegetarisch en plantaardig eten in 2019 nog meer terrein gaat veroveren. Lekker eten hoeft echt geen vlees meer te bevatten. Ook veganistisch eten, volledig plantaardig, ziet hij als trend toenemen.

Natuurlijk is dit geen nieuwe trend maar steeds meer mensen, ook vleeseters, gaan op zoek naar plantaardige snacks omdat ze eens wat anders willen of even geen vlees willen eten. De ontwikkeling van nepvlees gaat hierin mee. Hier zijn energieke vrouwen minder blij mee want vaak staan deze bol van de umami-smaakmakers, conserveringsmiddelen of andere chemische stoffen die onze hormoonhuishouding in de war schoppen en onze mitochondriën de stuipen op het lijf jagen.

Stoere groenten en meer paddenstoelen in het gangpad

Wat wel een goede trend is, is om plantaardige voeding steeds vaker te marineren, roken, grillen of roosteren totdat het lijkt alsof er kip in de oven heeft liggen braden in plaats van een bloemkool. Stoere groenten dus. Vegan voorloper Lisette Kreischer heeft met haar nieuwe boek Man.Eat.Plant. hierin dit jaar al de trend gezet.

Samenhangend hiermee zien we ook steeds vaker een hoofdrol voor paddenstoelen. Paddenstoelen zijn van nature rijk aan de hartige umami smaak en hebben een vlezige bite. Chefs schijnen het tegenwoordig al te hebben over shrooms; een afkorting voor mushrooms. Naast de portobello’s en shiitake komen er nieuwe soorten op de markt zoals maitake en eryngii. We like it!

Food swaps; van icecream naar nicecream

Food swaps horen ook bij deze trend om steeds meer plantaardig te eten. Food swap: vervang een ongezonde component door een gezonder ingrediënt. De bloemkoolpizzabodem, de courgette-spaghetti, broccoli-rijst, kikkererwtenchips en nicecream (ijs van banaan en avocado) zijn hier bekende voorbeelden van. Energieke vrouwen kennen deze natuurlijk allang! De voedingsindustrie begint ze ook te ontdekken en de eerste kant-en-klare bloemkoolpizza’s schijnen al in de winkel te liggen.

Meer probiotica in de supermarkt

Al eerder voorspelden de experts van Whole Foods Market (3) dat gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi en kombucha de voedselwereld zouden gaan veroveren. Zij verwachten in 2019 nog meer innovatieve, gefermenteerde voeding in de supermarkten. Nieuwe stammen van probiotica, die nodig zijn om voedsel te fermenteren, maken houdbare toepassingen mogelijk. Zij verwachten probiotische ingrediënten in producten als granola, notenboter, soepen en snackrepen.

Energieke vrouwen zijn hier natuurlijk blij mee, want wij weten hoe belangrijk gefermenteerde voedingsmiddelen zijn voor een gezonde darmflora. Gezonde darmbacteriën smullen van probiotica en zullen zich hierdoor vermenigvuldigen. Maar energieke vrouwen weten ook hoe makkelijk het is om zelf thuis kokosyoghurt of kefir te maken.

Gezonde vetten komen eindelijk terug!

De ontwikkeling waar energieke vrouwen echter nog het meest blij mee zijn is dat gezonde vetten eindelijk aan hun comeback bezig zijn (4). Dankzij verschillende populaire diëten zoals keto, paleo en pegan gaan we gezonde vetten weer zien als hoofdbestanddelen op ons bord. Vetbommen als snacks worden omarmd, MCT-olie verovert de markt en steeds meer mensen ontdekken hoe lekker en gezond het is om ghee of roomboter in hun koffie te doen. Hierbij hoort ook de ontwikkeling om zoetigheid en koolhydraten grotendeels in de ban te doen.

Energieke vrouwen gaan in 2019 ontdekken hoe belangrijk het is om de overstap te maken van glucoseverbranding naar vetverbranding. Het heeft zoveel voordelen om een vetverbrander te zijn! Energieke vrouwen trainen hun lichaam om vetten weer te gebruiken als bron van energie. Het online programma Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas helpt ze hierbij. Wil je meer weten, klik dan hier. 

Steeds meer artsen doen mee met deze nieuwe ontwikkeling

De afgelopen paar jaar zijn er verschillende boeken verschenen van artsen die hetzelfde zeggen als ik in mijn boek Eet meer energie: eet meer gezonde vetten en eet minder zoetigheid en koolhydraten. Ik kwam tot deze conclusie nadat ik diep was gedoken in het onderwerp mitochondriën: de energiefabriekjes in onze cellen die moeten zorgen voor een hoog niveau van energie. Zij hebben volop gezonde vetten nodig om goed te kunnen functioneren en ons voortdurend van energie te kunnen voorzien. Stoere artsen die tegen de trend in durven gaan komen tegenwoordig tot dezelfde conclusies maar dan vanuit andere invalshoeken. Om enkele boeken te noemen:

  • Altijd trek? van Dr David Ludwig (Hoogleraar Kindergeneeskunde Harvard Medical School)
  • Het Pioppi dieet van Dr Aseem Malhotra & Donal O’Neill (Cardioloog en deskundige op het gebied van obesitas)
  • Eat Fat Get Thin van Dr Mark Hyman (M.D.; Director the Cleveland Clinic Center for Functional Medicine)
  • The obesity code van Dr Jason Fung (Nierspecialist, Chief Department of Medicine Scarborough Hospital)
  • Vet als brandstof van Dr Joseph Mercola (huisarts, osteopaat)
  • The Rosedale Diet van Dr Ron Rosedale (M.D.; Founder Rosedale Center Denver)

De komende weken zal ik je wat meer achtergrondinformatie geven over deze boeken. Dan hoef je ze niet allemaal zelf te lezen; dat heb ik al voor je gedaan!

Dat voeding helend of ziekmakend kan zijn weten we al duizenden jaren. Veel van ons zijn het echter vergeten; het is goed dat we ons dat weer gaan herinneren in 2019. Voeding is een medicijn of een langzaam vergif. Waar je nu ook staat; ik wens je een stralend, sprankelend en spetterend nieuw jaar toe. Maak er iets geweldig moois van!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb ik een belangrijke voedingstrend gemist volgens jou?

Bronnen

https://www.foodinspiration.com/nl/5-foodtrends-voor-2019/

https://www.nbccongrescentrum.nl/nieuws/4-foodtrends-voor-2019/

https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/top-10-voedseltrends-voor-2019

https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/top-10-voedseltrends-voor-2019

Marike
Door

Marike

op 28 Dec 2018

Ik lees nog niks over IF, intermittend fasting. Benieuwd hoe jij hier over denkt. Ben hier sinds een paar weken mee bezig en bevalt me erg goed.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Dec 2018

Als je bij mijn blogs kijkt zie je dat ik hier pas een blog over geschreven heb. Ik ben er groot voorstander van :-).

joke
Door

joke

op 28 Dec 2018

marjolijn en team de allerbeste wensen.voor 2019 bedankt voor alle mails , hoop er volgend jaar weer van te genieten gr

Anja
Door

Anja

op 29 Dec 2018

Marjolein, bij deze wil ik je bedanken voor je prachtige nieuwe boek en de duidelijke filmpjes op you tube waar je laat zien hoe je de recepten maakt. Voor 2019 wens ik je alle goeds en hoop nog veel van jou op het gebied van gezondheid en goede voeding te kunnen leren. Groetjes, Anja

Annette Bensdorp
Door

Annette Bensdorp

op 30 Dec 2018

Eindelijk meer bewustzijn en transformatie naar een gezonde voeding en leefstijl We kunnen onszelf echt hiermee genezen en langer jong blijven!

Elsy
Door

Elsy

op 31 Dec 2018

Proficiat Marjolein en team om jullie inzichten te delen. Ik kocht alvast je laatste boek voor 3 van mn liefste vriendinnen. Ik wil ze nog heel lang kwaaltjesvrij zien. Het vraagt best wat discipline om een vetverbrander te worden maar de beloning is erg groot. Gelukkig en gezond Nieuw Jaar!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!