Mitochondriën: biljoenen leuke oplaadbare batterijtjes in je lichaam

Mitochondriën: biljoenen leuke oplaadbare batterijtjes in je lichaam

Mitochondriën. Een woord waar nog maar weinig mensen van hebben gehoord, laat staan op googelen. Ik verwacht dat dit de komende jaren flink gaat veranderen. Mitochondriën zijn namelijk verantwoordelijk voor het hoog houden van ons energieniveau én het gezond houden van ons lichaam. Het is mijn passie om zoveel mogelijk vrouwen zoveel mogelijk energie te geven. Daarom ga ik je vandaag vertellen over je mitochondriën. Dit wil je echt weten, ook al weet je nog niet dat je dit echt wilt weten!

Alleen de zon gaat voor niets op

Bijna niemand weet waar levensenergie in ons lichaam vandaan komt. We gaan er gewoon maar vanuit dat deze er iedere ochtend weer is, net zoals iedere ochtend ook de zon weer opkomt. We gaan er ook vanuit dat deze energie ’s nachts ook wordt geproduceerd want we willen graag dat ’s nachts ons hart blijft kloppen en onze ademhaling niet al te lang stilstaat. We staan er weinig bij stil, maar ook daarvoor is energie nodig. Voor niets gaat alleen de zon op.

Waar wordt levensenergie eigenlijk gemaakt?

Waar komt al deze levensenergie eigenlijk vandaan? Energie wordt aangemaakt in je mitochondriën, die zich bevinden in vrijwel al je lichaamscellen. Je hebt er biljoenen van en je kunt ze zien als minuscuul kleine batterijtjes. Oplaadbare batterijtjes gelukkig, anders zouden we het niet lang volhouden op deze planeet. Door middel van een ongelooflijk complex proces dat celademhaling wordt genoemd, worden in je mitochondriën bepaalde voedingsmoleculen samen met zuurstof omgezet in energie. Voeding plus zuurstof is dus de brandstof voor energie.

Het valt me vaak op dat veel kennis van over ons lichaam nog zo jong is. Pas in de zeventiger jaren ontdekte professor Peter Mitchell hoe dit complexe proces van energieproductie in een mensenlichaam in zijn werk gaat. Hij kreeg hiervoor in 1978 de Nobelprijs voor Scheikunde.

ATP; levensenergie én energie voor fun

De energie die je mitochondriën produceren wordt ATP ofwel adenosinetrifosfaat genoemd. ATP wordt voor een groot deel (bij een gezond persoon zo’n 70%) gebruikt voor vitale levensfuncties. Met andere woorden: dit is nodig om jou in leven te houden. Alles wat extra wordt geproduceerd kan jij gebruiken om leuke dingen mee te doen. Ben jij te moe om volop leuke dingen te doen, dan betekent dit dat je mitochondriën te weinig energie produceren.  Overmatige vermoeidheid is een eerste signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is: vrijwel alle ziektes beginnen met gebrek aan energie.

Ziektes beginnen vaak met slecht werkende mitochondriën

Recent onderzoek (1) over de belangrijke rol van onze mitochondriën wijst dan ook uit dat als iemand lijdt aan een chronische ziekte, de kans heel groot is dat het probleem begonnen is met minder goed functionerende mitochondriën. Dit betekent dat niet alleen vermoeidheidsziektes zoals CVS en ME maar ook ziektes als diabetes type 2, allergieën, auto-immuunziektes en zelfs neurologische problemen als depressies (2) en dementie lijken te starten met mitochondriën die het niet meer zo naar hun zin hebben.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk je mitochondriën zijn voor je vitaliteit en gezondheid. Problemen met mitochondriën worden ook steeds meer in verband gebracht met vroegtijdige veroudering (3).

Mitochondriën; ook heel belangrijk voor gezonde hersenen

Ook in je hersenen zijn je mitochondriën heel belangrijk: alleen al je hersenen in rust gebruiken 20 procent van de geproduceerde ATP. Ook terwijl je slaapt! Dromen bestaan omdat je hersenen ’s nachts heel actief zijn.

Je mitochondriën bepalen niet alleen je energieniveau, maar zijn in feite beslissers over leven en dood van al je cellen. Toen ik dit zo’n twee jaar geleden ontdekte, besefte ik pas hoe ongelooflijk belangrijk mitochondriën zijn. Ik vroeg me af waarom ik nog nooit eerder van mitochondriën had gehoord. Waarom heeft niemand me ooit iets over ze verteld?

Hoe zorg je goed voor je mitochondriën?

Ik werd enorm getriggerd door deze biljoenen oplaadbare batterijtjes in mijn lichaam. Ik werd er helemaal enthousiast over! Hoe kon ik er nou voor zorgen dat ze zoveel mogelijk energie voor me zouden blijven produceren, ook (en misschien wel vooral) bij het ouder worden. Ik ben heel diep gedoken in dit mega-interessante onderwerp en ontdekte dat, net zoals op mijn hormonen, ik grote invloed kon uitoefenen op mijn mitochondriën.

Hoe? Met mijn voeding!

Welke voeding is gezond voor je mitochondriën?

Zo langzamerhand begint het tot ons door te dringen hoe belangrijk voeding is voor onze gezondheid. Ook al spreken artsen er nog weinig over, we voelen allemaal het verschil in ons lijf, als we een tijdje gezonder (of slechter)  eten dan we normaal gesproken gewend zijn.

In mijn eerste boek, Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas, heb ik beschreven hoe je met voeding invloed hebt op je hormonen. Ik hoop dat je dit boek hebt gelezen. Gelukkig blijkt deze voeding ook gezond te zijn voor onze mitochondriën! Maar toch bleek dat ik nog meer kon doen. Ik kon wat puntjes op de i zetten.

Waarom weet niemand dit?

Het bleek dat mijn mitochondriën van vetmoleculen uit voeding twee keer zoveel energie kunnen produceren als van glucosemoleculen. Eiwitmoleculen spelen nauwelijks een rol als het gaat om de productie van energie.

Gezonde vetten blijken dus hele belangrijke energieleveranciers te zijn! Laten we nou juist de afgelopen tientallen jaren gezonde vetten hebben geschrapt van ons dagelijks menu. We zijn bang gemaakt voor gezonde vetten want ze zouden ons dik maken en hart- en vaatziektes veroorzaken. Zou dit de reden zijn dat zoveel mensen zo moe zijn? Of erger: dat zoveel mensen een chronische ziekte onder de leden hebben?

Is de wereld dan toch plat?

Er komt steeds meer onderzoek naar buiten dat het eten van gezonde vetten belangrijk is als het gaat om onze gezondheid en veel minder slecht als altijd is gedacht. Ze blijken gewoon gezond te zijn. Ook de verzadigde vetten.

Veel mensen geloven dit nog niet. Dat begrijp ik. Het is een beetje alsof een klein groepje mensen opeens gaat beweren dat de aarde toch plat is in plaats van rond. Maar hoe meer ik hierover lees, hoe meer ik hierover leer en misschien wel het belangrijkste: hoe meer ik ze op mijn dagelijkse menu zet, hoe meer ik voel dat dit inderdaad hele belangrijke energiegevers voor me zijn! En nee, ik word er niet dikker van!

Hoe veranderen we hardnekkige mythes?

Ik heb mezelf tot taak gesteld om deze nieuwe boodschap de wereld in te brengen. Niet omdat ik zo nodig mythes wil ontzenuwen maar omdat deze mythe, dat vetten slecht voor ons zijn, ons zoveel gezondheid en energie kost. Onze mitochondriën snakken naar gezonde vetten en de mensheid snakt naar meer energie. Is er een verband? Absoluut!

Wil je hier meer over weten, bestel en lees dan vooral mijn boek Eet meer energie. Hier ga ik veel dieper in op dit belangrijke onderwerp, laat ik je zien welke onderzoeken hieraan ten grondslag liggen, wat je beter kunt vermijden als het gaat om voeding en deel ik 30 van mijn favoriete, heerlijke, recepten met je. Recepten die je volop energie zullen geven!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Ben jij nog bang voor gezonde vetten of heb je dit al achter je gelaten? Ik lees het graag!

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981537

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151202132521.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4779179/

marieke
Door

marieke

op 19 Oct 2018

mooi om dit weer te lezen. ik lees het in de auto voor aan mijn man. hij vindt het raar dat ik altijd volle producten koop. ik hoop dat het tot hem doordringt. ik wacht met smart op het boek.

Paula
Door

Paula

op 19 Oct 2018

Nee ik ben niet bang voor gezonde vetten en gebruik al jarenlang roomboter, extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie. Ik heb je nieuwe boek besteld Marjolein, want jij schrijft heel helder en de energie spat van je af. Ik hoop nog veel nieuwe feiten te leren en dit in mijn dagelijks leven te gebruiken.

Catharina
Door

Catharina

op 19 Oct 2018

Dank je,Marjolein🙏 Eindelijk een heldere uitleg over onze energie fabriekjes 😘

Iris
Door

Iris

op 19 Oct 2018

Hai Marjolen, kokosolie, olijfolie en grasboter. Heerlijk!

Ellen
Door

Ellen

op 19 Oct 2018

Leuk en interessant artikel! Jammer dat er bij artsen zo weinig over voeding bekend is. Het boek heb ik al bij een vorige nieuwsbrief besteld. Ben heel benieuwd,. Nog even geduld.

Marcella
Door

Marcella

op 20 Oct 2018

Als antiaging specialiste had ik natuurlijk al eerder gegoord van de energiefabriekjes in onze cellen; de mitochondriën! Neemt niet weg dat ik nieuwsgierig blijf over de voeding die we het beste kunnen eten om jong en vitaal te blijven!

Cornelie
Door

Cornelie

op 20 Oct 2018

Ik heb het boek van dr. Mercola gelezen, gaat over hetzelfde onderwerp. Fijn dat jij er ook een boek over hebt geschreven, het maakt het nog duidelijlker hoe belangrijk de mitochondrieën en vet zijn!

Sonja
Door

Sonja

op 20 Oct 2018

Heb direct je nieuwe boek besteld na het lezen over mitochondriën. Ik ken het woord vanuit mijn opleiding verpleging lang geleden maar verder niet.

Lucia
Door

Lucia

op 20 Oct 2018

Wat een geweldige en belangrijke ontdekking. Dank je voor het delen met ons. Ik wil hier graag veeeel meer over weten!!

Jenny
Door

Jenny

op 20 Oct 2018

Top artikel Marjolein! Ik ben er sinds kort ook achter gekomen dat die verguisde 'vetten' helemaal niet zo ongezond zijn als beweerd werd voor lange tijd. Ik volg je al n tijdje en ik ben heel blij met jou en met alles wat je doet! Ga zo door zou ik zeggen, ik ga zeker het boek bestellen en op fb ook weer delen! Dankjewel!!!! Groetjes Jenny

Carine
Door

Carine

op 20 Oct 2018

Halllo Marjolein. Wat een geweldig nieuws..Ik ben blij dat ik jou eerste boek heb en het tweede besteld heb..Ik ben 75 jaar en volg jou al jaren. Fijne tijd in Curacao.

Mirjam de Gorter
Door

Mirjam de Gorter

op 20 Oct 2018

Beste Marjolijn, héél interessant, te weten over mitochondrieen. overigens vind ik altijd je bericht met nieuws altijd interessant en heb je eerste boek bestelt, veel groeten van Mirjam de Gorter

Herma
Door

Herma

op 31 Oct 2018

Boek besteld. Ik pas zelf al jaren de Wim Hof methode toe, wat ook direct een positieve invloed heeft op de mitochondriën waardoor je je veel beter voelt. Ben erg benieuwd naar de inhoud van jouw boek om ook via voeding meer invloed hier op uit te kunnen gaan oefenen, top!

Astrid
Door

Astrid

op 13 Nov 2018

Wat een mooi kado om met mijn verjaardag te krijgen. Ik heb na mijn burnout nog veel last van stress in mijn lijf wat zich uit in continue spierspanningen. Daardoor vermoeid en ook niet fijn slapen. Nu tipte iemand, via jouw fbpagina mij om ashwaganda te proberen. Ken jij dat?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2018

Zeker. Kan je helpen bij het ontspannen. Overigens geldt dit ook voor magnesium, dat zou ik je ook willen adviseren.

Karine
Door

Karine

op 16 Nov 2018

Dankjewel Marjolein voor weer dit leerrijke artikel, heb zelf jouw Energieke vrouwen voedingspatroon kompas en gisteravond mijn 2 nieuwe boeken Eet meer energie doorgekregen had ééntje zelf besteld voor vriendin en eentje gekregen voor mijn verjaardag dat besteld was op 8 oktober 😊ik blijf grote fan ! Veel succes nog met een fantastische verkoop van weer een prachtig exemplaar!

Daphné
Door

Daphné

op 27 Nov 2018

Wauw, blij dat jij hierover schrijft Marjolein. Ik heb het geluk een arts gevonden te hebben die hier veel vanaf weet. Ik neem Sinds een haar dagelijks ATP in capsules en heb sindsdien een ander leven. Echter zijn er velen die haar vissie naar de vuilbak verwijzen, terwijl ik zo overduidelijk het verschil voel. Ik hoop je boek onder de kerstboom te vinden. 😀😁

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!