Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)
3 min. leestijd

Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)

Onlangs zag ik in een winkel een pot kokosyoghurt staan. Helaas bleek het gewone yoghurt met kokosrasp te zijn. Wat een teleurstelling! Mijn nieuwsgierigheid was echter gewekt en ik startte een zoektocht naar een goed recept voor zelfgemaakte kokosyoghurt. Na lang zoeken heb ik het eindelijk gevonden!

Goede darmbacteriën smullen van gefermenteerde producten

Je doet je darmen geen groter plezier dan regelmatig gefermenteerde producten te eten. Gefermenteerde voedingsmiddelen brengen probiotica in je darmen, ofwel goede bacteriën. Je algehele gezondheid hangt af van de gezondheid van je darmen, inclusief je mentale en emotionele gezondheid. En de gezondheid van je darmen hangt af van het feit of jij je goede darmflora goed voedt.

Tempeh, miso, soja, tamari, kombucha, zuurkool en natuurlijk yoghurt zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Door het bewerkingsproces van yoghurt in een fabriek ontstaat er echter een ander fermentatieproces dan wanneer je het zelf zou doen. De melkzuurbacteriën worden niet gevoed door gist, want gisten worden weggelaten omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Het eindproduct heeft dan ook een andere werking op je darmen. Aangezien ik zuivel van een koe probeer te vermijden maar wel gek ben op kokos, wilde ik al een tijdje zelf kokosyoghurt maken. Dat viel nog niet mee. Mijn zoektocht naar een goed recept heeft lange tijd geduurd.

Hoe maak je zelf kokosyoghurt?

Er zwerven op internet oneindig veel recepten rond, ook recepten om zelf kokosyoghurt te maken. Veel recepten zijn geschreven door Amerikanen die andere ingrediënten kunnen gebruiken dan wij, bijvoorbeeld kokosvruchtvlees uit de diepvries. Voor zover ik weet is dat in Nederland niet te koop. Ook hou ik van praktisch en snel en zie ik mezelf nog geen vier kokosnoten open hakken voor een bak kokosyoghurt. Gelukkig waren er genoeg recepten te vinden die wel makkelijk te doen leken. Ik heb zeker tien recepten geprobeerd, maar niets smaakte zoals ik graag zou willen dat het smaakte. Totdat ik na veel proberen op deze simpele versie uitkwam. Ik vind hem werkelijk heerlijk!

Het heeft de lichtzure smaak van yoghurt maar in een kokosversie. Echt de moeite waard om eens te proberen. Deze yoghurt is zwaarder dan gewone yoghurt, dus niet geschikt om een hele kom vol van te eten. Serveer een flinke eetlepel of twee over vers fruit of bestrooi het met gezonde glutenvrije muesli of zelfgemaakte granola. Het is ook heerlijk en gezond door een smoothie.

Goed om te weten

Gebruik hiervoor een pakje santen van 100% kokos, zonder toevoegingen. Er is veel troep op de markt als het gaat om kokos. Ik kreeg het beste resultaat met deze kokoscreme van Amaizin. Klik hier om het online te bestellen. 

Om te fermenteren heb je bacteriën nodig. Gelukkig zitten die beestjes keurig verpakt in capsules. Ik gebruikte de Probiotica Flora Gold, maar je kunt hier iedere goede probiotica voor gebruiken. Klik hier om deze online te bestellen. 

 

Gebruik een brandschone, glazen weckpot van minimaal 3/4 liter inclusief rubber ring die je goed kunt afsluiten. Spoel de pot voor het gebruik af met heet water.

Ingrediënten

1 pakje kokoscrème  (200 gram)

Twee probiotica-capsules

350 ml liefst gefilterd water (of gebruik mineraalwater zonder prik)

Zo maak je het

Haal de santen uit de verpakking en doe het in een klein pannetje of bakje. Giet hier 350 ml kokend water overheen. Laat het 15 minuten rustig staan, de santen zal dan zijn gesmolten. Roer het geheel met een garde goed glad.

Laat het afkoelen tot het lauw is. Open dan 2 probiotica-capsules door ze los te draaien en doe de inhoud hiervan bij de santen. De capsules zelf gebruik je dus niet! Roer nog een keer goed door met een garde en giet dit over in een schone weckpot . Laat dit 24 uur staan op een warme plek in huis. Boven de 20 graden is prima, dus in de zomer ergens in de keuken, in de winter ergens bij een verwarming. Dit is even uitproberen. Schud de pot af en toe even om als je hem ziet, maar open hem niet. Zet de pot na ongeveer 24 uur in de koelkast. Pas nu zal de yoghurt dik worden. Na nog eens 24 uur in de koelkast is het klaar. Open de pot voorzichtig, er zal wat druk op staan.

Roer de yoghurt even door en schep eruit wat je nodig hebt. Hij is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Joke
Door

Joke

op 17 Jun 2016

mij is het ook vele malen mislukt, en ga nu deze proberen te maken misschien dat ik het met kokoswater ga maken ben heel benieuwd.

Lutgarde Vermeersch
Door

Lutgarde Vermeersch

op 17 Jun 2016

Dank je wel Marjolein.Ik probeer het morgen.Zal vast lekker en gezond zijn.Lieve groet.

Bianca Belle
Door

Bianca Belle

op 17 Jun 2016

Wat super!! Ik ben zelf ook al een poosje op zoek naar een recept voor kokosyoghurt. Deze ga ik zeker proberen zodra we thuis zijn van vakantie.

Monique
Door

Monique

op 17 Jun 2016

Dank je wel, hier word ik ook blij van, ik had al eens biologische kokosyoghurt gekocht bij een bio boerderijwinkel, maar die is erg prijzig. Ik ga hem ook eens proberen te maken.

Angeline
Door

Angeline

op 17 Jun 2016

Wat leuk, ik was net van plan om kokosyoghurt recept op de facebook groep te zetten. Ik heb het kokosvlees van de jonge kokos gebruikt. De rest heb ik op dezelfde manier gedaan. Nog 1 tip, in Nederland kun je bij de indische/chinese in de diepvries kokos ingevroren kopen. Het is het kokosvlees van de jonge klapper en is pure kokos. In Spanje waar ik woon, hebben ze alleen kokosvlees van de harige kokos dus ik neem af en toe kokos mee als ik in Nederland ben.

Yvonne Bergwerff
Door

Yvonne Bergwerff

op 17 Jun 2016

Bedankt weer voor wederom een boeiende nieuwsbrief! De kokosyoghurt variant ga ik zeker proberen. Bedankt voor je reactie ook. Volgende week heb ik een gesprek met mijn huisarts. Bovendien heb ik een afspraak gemaakt met een orthomoleculaire verpleegkundige voedingsadviseuze die samen met mij naar mijn gezondheidsproblemen kijkt. Het verheugt mij te zeggen dat ik vandaag (eindelijk) de moed vatte (h)eerlijke groene en rode smoothies te maken van bio groenten en wat fruit en gember. Een voorzichtig begin. De vermoeidheid werd zo intens dat het mij lam sloeg. Ik kon niet meer en schud de reactie van mijn arts van mij af. Tenslotte volgde hij 3-6 colleges over voeding, vindt het allemaal onzin en is hij niet de geschikte arts om met mijn problemen naartoe te gaan. Hoe het verder zal gaan....de tijd zal het leren.

Inge
Door

Inge

op 17 Jun 2016

Het is mij niet helemaal duidelijk welke santen je bedoelt. Is dat het blok of toch de dik vloeibare? Als je hier water bij doet wordt het toch erg dun lijkt mij? Ik heb al eens de kokos yoghurt gekocht bij de Appie maar deze is ook niet helemaal vrij van meuk.

mieke H.
Door

mieke H.

op 17 Jun 2016

Dit is echt te proberen waard... Dank je wel om dit voor ons uit te proberen en het recept met ons te delen (ik weet uit ervaring hoeveel tijd daar in kruipt :) De boodschappen van het week-end moeten nog gedaan worden en Santen staat al op het lijstje. Nb. In het lijstje van goede gefermenteerde producten mis ik waterkefir? dit is toch ook ok?

Dineke Prins
Door

Dineke Prins

op 17 Jun 2016

Wat een super leuk/mooi recept. Dat ga ik echt proberen. Dank je wel. Ik lees je berichtjes altijd met verl genoegen. Hartelijke groet, Dineke

Ria Coeckelberghs
Door

Ria Coeckelberghs

op 17 Jun 2016

Ik maak zelf kokosdrinkyoghurt. Gewoon yoghurt mengen met kokoswater. Superlekker!

jeannet ijspeert
Door

jeannet ijspeert

op 17 Jun 2016

Ik ga de kokosyoghurt zeker uitproberen, lijkt me lekker!

jeannet ijspeert
Door

jeannet ijspeert

op 17 Jun 2016

Ik ga deze kokosyoghurt zeker uitproberen, lijkt me lekker!

Mirella
Door

Mirella

op 17 Jun 2016

Hoi Marjolein, Je kunt bij de Jumbo in de diepvries ingevroren stukjes kokosvruchtvlees vinden. Ik heb ze laatst zelf gekocht en door mijn smoothie verwerkt.

Tiny
Door

Tiny

op 17 Jun 2016

Dank je wel Marjolein, daar ben ik al lang naar op zoek

Kim
Door

Kim

op 17 Jun 2016

Ik ben benieuwd of je dit recept ook kunt maken met kefir korrels Marjolein, of heb je daar echte melk voor nodig?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Jun 2016

Moet ik nog proberen!

aukje
Door

aukje

op 18 Jun 2016

Ziet er heel erg gemakkelijk uit, heb alle ingrediënten in huis dus ga het meteen proberen. De bij de natuurwinkel verkrijgbare kokosyoghurt (135 gram) kost tussen 2 en 3 euro! Pakje santen kost minder, minder dan 2 euro. Dank voor dit fijne recept.

Christine
Door

Christine

op 18 Jun 2016

Na dit gelezen te hebben, vraag ik me toch af of de Kimchi van komkommer die ik laatst gemaakt heb (en die ik ook gepost heb op Facebook) wel gefermenteerde komkommer werd of is het alleen gemarineerd? Ik begrijp dat je de probiotica gebruikt als starter en dat er ook spontaan een fermentatie-proces kan plaats vinden onder invloed van warmte bijvoorbeeld. Maar moet er geen zuur bij om de vorming van ziekmakende bacteriën tegen te gaan? Al moet ik zeggen dat de Kimchi-komkommer een week lang goed bleef: smaakte goed, bedierf niet. Waarschijnlijk door het zout. Maar nogmaals: denk je dat er wel echt een fermentatieproces heeft plaats gevonden? Overigens ga ik zeker de kokosyoghurt maken! Klinkt erg lekker (en gezond)!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Jun 2016

Fermentatie van groenten gaat anders dan van kokos en inderdaad door in zout te leggen. Dus volgens mij heb jij inderdaad wel gefermenteerde komkommer gemaakt hoor.

Willy van der kolk
Door

Willy van der kolk

op 18 Jun 2016

Hoi Marjolein, lees dit artikel in Italie. Kan er dus even niets mee, maar zodra ik thuis ben g ik het proberen, klinkt geweldig.

Djouke van Aken
Door

Djouke van Aken

op 18 Jun 2016

Hallo Marjolein, Ik ga het zeker proberen maar er is ook een kokosyoghurt gewoon te koop bij Ekoplaza het heet Abbot Kinney's kokosstart. Die is waanzinnig lekker Abbot Kinney's kokosstart

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Jun 2016

Ik zal hem eens opzoeken en de kleine lettertjes lezen :-) dank voor de tip

Astrid
Door

Astrid

op 19 Jun 2016

Wat een origineel recept! Kun je ook melkkefirkorrels hiervoor gebruiken i.p.v. probioticacapsules?

Christien
Door

Christien

op 26 Jun 2016

Ik had nog een stuk van een blok santen over. Dus ik dacht, doen! Geen probiotica starter in huis, dacht ik, maar toen zag ik in de koelkast nog een beetje melkkefir staan. Daar een volle lepel ervan bij de opgeloste santen gedaan. Dat ging helemaal prima. Iets te hard en brokkelig geworden, ik denk dat ik te weinig water heb gebruikt. Ik ga dit zeker nog een keer proberen. Kijken of het met waterkefir ook gaat. Het smaakt heerlijk door mijn rabarber. Ik heb laatst verrukkelijke (volvette) crème fraîche gemaakt door een lepel karnemelk toe te voegen aan een bekertje (ongeklopte) slagroom. 48 uur laten staan op hetzelfde plekje waar alles goed fermenteert en vervolgens in de koelkast bewaren (uit het boek Verrot Lekker). Dat was zo ontzettend jummie!!

Christien
Door

Christien

op 11 Jul 2016

Nee, helaas, waterkefir als starter ging niet erg goed, bleef waterig. Een schep volle yoghurt deed het echter weer wel :-)

nikki
Door

nikki

op 27 Jun 2016

Dank! ook ik was op zoek... Waarom een blok santen? Kan het ook met cocosroom en probiotica? En moet je dan de lactose-vrije probiotica hebben (zonder acidophilus lactis) als je geen lactose verdraagt? Of gaat dat goed zolang er maar geen koe(melk) bij komt kijken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Jun 2016

Beste Nikki, Ik heb een hoop recepten uitgeprobeerd maar deze vond ik het lekkerst. Maar je kan natuurlijk altijd zelf iets proberen :-).

Paula
Door

Paula

op 27 Jun 2016

Dank je wel Marjolein Het staat al lang op mijn lijstje om de yoghurt te maken Kan het ook in een yoghurt machine??

Marleen
Door

Marleen

op 27 Jun 2016

Leuk, lijkt me zeker de moeite waard om te proberen. Ik heb wel een vraag: gebruik je santen (is toch een harde blok?) of kokoscrème (vloeibaar)? Dank voor,het delen!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jun 2016

Beste Marleen, Santen is inderdaad een hard blok. Geen kokoscrème.

Bar
Door

Bar

op 29 Jun 2016

Mooi recept! Helaas is het mij niet duidelijk wat het moment van toevoegen van de yoghurt is ?

Miranda
Door

Miranda

op 02 Jul 2016

Moet het mengsel 2x 24 uur in de koelkast staan, totaal dus 48 uur?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Dat klopt :-)

Hanny
Door

Hanny

op 08 Aug 2016

Marjolein kan ik ook een flesje Actimel 0 pr vet bij doen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Aug 2016

Dat zou ik niet doen Hanny! Actimel is een bewerkt product van de voedingsindustrie (helemaal als het 0% vet bevat; waarom zou je het gezonde vet eruit halen??) en de bacteriestammen erin zijn lang niet zo veelzijdig en goed als die in een goed probioticasupplement. Het is zonde van je zelfgemaakte kokosyoghurt als je dit erin doet. Ik denk trouwens ook dat het niet zou werken want het is een zuivelproduct en bestaat niet uit alleen bacteriestammen.

Christel
Door

Christel

op 27 Aug 2016

Kom net je recept tegen. Ik maak toch niet uit het recept op dat het 2x24 uur in de koelkast moet staan of lees ik nu echt verkeerd? Ik lees dat het eerst 24 uur buiten de koelkast moet staan en dan 24 uur in de koelkast. Daarna kan je het gebruiken en blijft het nog een dag of 5 houdbaar. Marjolein, kan je het nog even verduidelijken. Dank

Christel
Door

Christel

op 27 Aug 2016

In het recept lees ik dit toch echt niet zo...

Marlies
Door

Marlies

op 02 Jul 2016

Ik heb het geprobeerd. De santen is korrelig. Waardoor de yoghurt ook korrelig wordt. Smaakt wel goed. Enig idee wat dit door komt?

Saskia
Door

Saskia

op 21 Jul 2017

Kun je op deze manier ook zelf yoghurt maken van andere melkalternatieven, zoals cashewmelk of amandelmelk?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jul 2017

Beste Saskis, er zijn wel recepten voor dat soort yoghurts te vinden op internet. Je zou het eens kunnen proberen. Het kan in ieder geval wel met kefirkorrels.

Tini
Door

Tini

op 02 Jul 2016

Hoi Marjolein, Ik heb je recept uitgeprobeerd alleen heb ik "GO Tan" kokoscream gebruikt. De smaak is oké maar de structuur heeft toch een korrelige taste. Bedankt voor dit recept ik ga nu kijken of ik dit ook kan maken met een andere eiwit/melk bestanddeel wat caseïne vrij is. Heeft iemand een suggestie? Laat het me weten!

Aukje Visser
Door

Aukje Visser

op 04 Jul 2016

Lijkt me heel erg lekker, ik heb Biotiflor Probioticum capsules, van de natuurwinkel, kun je die ook gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Ja hoor Annet, die kun je ook gebruiken.

Annet
Door

Annet

op 04 Jul 2016

Een heel goed recept! Dank je! De bestaande kokosyoghurt in de winkels is zo duur! Wel lekker😉

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jul 2016

Fijn dat je er blij mee bent Annet!

Emmy
Door

Emmy

op 04 Jul 2016

Beste Marjolein, dank voor het recept! Ik heb voor het eerst kokos yoghurt gegeten in Amsterdam in de 9 straatjes bij een healty lunch zaakje, zo vreselijk lekker!! Ik heb nu jouw recept gemaakt, de smaak is goed maar ik krijg alleen een prikkend gevoel op mijn tong en ook inderdaad een korrelige dikke substantie. Dus hoe krijg je het meer als een yoghurt? Ik hoor het graag!! Groetjes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jul 2016

Beste Emmy, als je het recept volgt zou het inderdaad ietsje zanderig kunnen worden, maar heel korrelig en dik niet. Misschien kun je een volgende keer een andere probiotica uitproberen (kan ook schelen in het prikkende gevoel op de tong). Als je het recept volgt en Orthica hebt gebruikt zou het dus niet heel korrelig en dik moeten worden. Maar probiotica is 'levende cultuur'dus misschien valt het de ene keer net anders uit dan de andere.

Ineke
Door

Ineke

op 25 Sep 2016

Ik heb dit recept 2x gemaakt. De 1e keer de opgeloste kokos crème flink laten afkoelen en 24 uur in een thermoskan weggezet, af en toe schudden, waarna +/_ 20 uur in de koelkast. Resultaat was een zachtzure , ietwat korrelige, dikke yoghurt, erg lekker. De 2e keer was de opgeloste cocoscreme nog vrij warm, ong 38 gr. en was ik bang voor mislukking. De yoghurt had nu een zachtzure smaak met een lichte prikkeling (koolzuur?) De temperatuur is dus ook een variabele factor met een ander resultaat. Ineke

Marianne
Door

Marianne

op 11 Jul 2016

Ik ben echt heel benieuwd hoe die smaakt Marjolein. Ik zal het morgen weten. Goede vondst !!

Marian
Door

Marian

op 30 Jul 2016

Hallo Marjolein, graag wil ik de yoghurt gaan maken. Ik geb Probiotica in poedervorm . Hoeveel moet ik hiervan gebruiken om dezelfde hoeveelheid te krijgen als in 2 capsules? Hartelijke groet Marian

Marianne
Door

Marianne

op 11 Aug 2016

Dankjewel voor dit recept ;-) Ik wil het al zo lang eens proeven, ik heb net de santen en probiotica besteld, vanaf zaterdag kan ik mijn eigen yoghurt gaan maken, ik ben heel erg benieuwd ;-)

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Aug 2016

Ik heb hem gemaakt maar het is nog steeds als melk :(

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Aug 2016

Dat is jammer Yvonne! Het blijft een levende cultuur, maar met de ingrediënten en de werkwijze die ik beschrijf zou het toch moeten lukken! Misschien nog een keertje uitproberen?

Claire
Door

Claire

op 29 Aug 2016

Ik ben helemaal fan van deze heerlijke frisse yoghurt en maak ca 2x per wk een portie. Ik ben echter wel benieuwd naar de voedingswaarde per 100 g yoghurt. Een blok pure santen van Amaizin heeft een voedingswaarde van 703 Kcal per 100 gram

Leen
Door

Leen

op 14 Oct 2016

Heb deze week voor de eerste keer mijn eigen kokosyoghurt gemaakt volgens jouw recept en hij is heel geslaagd. Helemaal niet moeilijk en zoveel beter dan degene die je in de winkel vindt. Bedankt voor dit recept!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2016

Ha Leen, fijn dat je er blij mee bent!

Milène
Door

Milène

op 20 Oct 2016

Ga dit doen! Heb wel eens kokosyoghurt geprobeert te maken volgens een ander recept die was niet zo lekker dus ben benieuwd naar deze! Heb Orthoflor Original besteld. Bij Drogisterij.net krijg je trouwens 120 capules ipv 60caps voor het zelfde geld als bij jouw link van de Weegschaal.nl

Agnita
Door

Agnita

op 03 Nov 2016

Hallo Marjolein, helaas is deze kokosjoghurt niet aan mij besteed terwijl ik dol op kokos ben. Mijn zus maakt de kokosjoghurt regelmatig en ik heb eenmaal een portie ervan gegeten en heb daar de hele dag een misselijk gevoel van gehad. Na een paar weken heb ik nogmaals een paar happen gegeten en dat hadden hetzelfde effect. Helaas. Heb je enig idee waar dat aan ligt? Hartelijke groet Agnita

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Nee dat weet ik niet Agnita, wat jammer dat je er blijkbaar niet tegen kunt! Maar waar het door komt zou ik echt niet weten. Als je weet dat je wel tegen kokos kunt is dat het dus niet....iets in de probioticacapsules? Verder zit er namelijk niets in!

marieke
Door

marieke

op 19 Nov 2016

Wat fijn dat het zo gemakkelijk zelf te maken is. ga ik doen. Vaak lees ik dat probiotica-bacterien niet tegen metaal kunnen. een garde van hout is moeilijk te vinden. Hoe doe je het?

S.tel
Door

S.tel

op 22 Jan 2017

Dag, ik ga dit zeker eens proberen, maar ook ik heb , net als Marian hierboven, probiotica in poedervorm. Ik zou dus graag de hoeveelheid willen weten?!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Jan 2017

Dat kan ik niet goed zeggen want het hangt af van de concentratie van de bacteriestammen die erin zitten. Een goede in peodervorm is bijvoorbeeld Orthiflor Plus, dat zijn zakjes van 3 gram met 10 stammen. Dat zou ongeveer gelijk moeten zijn aan twee capsules; een half theelepeltje. Maar als je een minder geconcentreerde probiotica (met minder stammen) hebt kan je misschien meer gebruiken. Uitproberen dus.

Anneke
Door

Anneke

op 05 Feb 2017

Is er een alternatief voor de probiotica? Er zit maiszetmeel wat ik niet kan verteren. Zou het heel graag willen maken, yoghurt is zo lekker. Alvast bedankt!

Marjolein Dubbers
dominique
Door

dominique

op 05 Feb 2017

Ik ben een groot liefhebber van deze heerlijke yoghurt. Ik maak deze nu met santen maar ik maak zelf elke week mijn eigen kokosmelk dus nu ga ik proberen of ik hier ook yoghurt van kan maken. Ben benieuwd.

Joyce
Door

Joyce

op 15 Feb 2017

Na 2 x 24 uur staat er nog geen druk op de pot en is de yoghurt wel dikkig maar helemaal niet zuur. Zelfs niet een beetje. Langer in de koelkast laten staan of beter weer in de warmte? Wat is verstandig??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Feb 2017

Dat is jammer Joyce! Zit de pot wel helemaal goed dicht, dat er geen lucht bij komt? Ik denk niet dat het nu alsnog dikker gaat worden. Het is niet duidelijk waar het door komt als de pot wel goed afgesloten is. Misschien heb je de santen niet lang genoeg laten afkoelen (moet niet heet meer zijn) of stond daarna de pot niet warm genoeg. Het blijven levende bacterieculturen waar je mee werkt (en hopelijk had je wel goede probiotica), de ene keer kan het sowieso dikker en/of zuurder zijn dan de andere.

Linda
Door

Linda

op 03 Mar 2017

Hallo Marjolein. Ik maak altijd waterkefir en ik vroeg me af of ik dit kan gebruiken ipv probiotica capsules? Groet, Linda en vast bedankt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Mar 2017

je kunt het proberen Linda, het kan wel maar melkkefir schijnt beter te werken. Waterkefir kun je maar één keer gebruiken voor kokosyoghurt.

Hanneke van Dam
Door

Hanneke van Dam

op 11 Mar 2017

Hoi Marjolein, je kokosyochurtrecept is een groot succes. Er staan nu twee potten afwisselend in de buurt van de houtkachel en in de koelkast. Het is een prettig en eenvoudig recept wat snel te maken is, zonder opkoken. Inmiddels doe ik er 500 ml water bij is de yoghurt nog steeds dik en licht zuur. Mijn collega's gaan nu ook het recept uit proberen. Dank!

Sharon
Door

Sharon

op 27 Jun 2017

Hallo Marjolein, Leuk recept, ik ga het zeker proberen. Ik zie trouwens bij AH ook een kokosyoghurt staan op de site, van kokosmelk, zo te zien zonder e-nummers. Zou dat een goed alternatief kunnen zijn? Groeten, Sharon

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Jul 2017

Hallo Sharon, ik zou dat niet doen, als je even goed kijkt naar de ingrediënten zitten er allerlei hulpstoffen in zoals bindmiddelen (gemodificeerde zetmelen etc.), om niet te vergeten ook gewoon suiker (15%) en maar heel weinig echte kokos (15% kokosmelkpoeder en 0,7% kokosrasp). Dat er geen e-nummers bij staan zegt lang niet alles.

Laurey
Door

Laurey

op 15 Sep 2017

Hoihoi, Jippie! Ik had de spulletjes in huis om deze yoghurt te gaan maken en ben een paar dagen geleden dus aan de slag gegaan :) Nu heb ik de pot 24 uur geleden in de koelkast gezet en het is nog steeds een waterige substantie. Wat kan hier mis zijn gegaan Marjolein? In de Vitaminestore hebben ze mij Orthiflor Basis meegegeven, met 0,5x10^8 baterien. Kan het daarmee te maken hebben? Dat zou echt zonde zijn joh. Ik hoop dat je me advies kan geven! Thanks alvast!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Sep 2017

Ha Laurey, het zou kunnen dat het komt door de soort probiotica die je gebruikt. In de Orthica Original zitten meer/andere stammen dus misschien zou je die toch eens kunnen proberen. Succes!

Natasja
Door

Natasja

op 30 Mar 2018

Hoi Laury, het moet buiteb de koelkast fermenteren! Succes!

Tineke
Door

Tineke

op 05 Jan 2018

Ik heb probiotica poeder. Hoeveel moet ik daarvan gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2018

De hoeveelheid van twee capsules zal ongeveer overeenkomen met een afgestreken theelepel los poeder. Ik kan natuurlijk niet voorspellen of jouw poeder net zo goed werkt als de capsules die ik gebruik, maar je kunt het zeker uitproberen.

MT Dekker
Door

MT Dekker

op 05 Mar 2018

Kan je van een gedeelte van de Kokosyoghurt die al gemaakt is, een nieuwe pot mer kokosyoghurt maken. Dit kan namelijk ook bij de gewone yoghurt. Ik verneem graag van u

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Mar 2018

In theorie zou dat inderdaad moeten kunnen, net als bij kefir bijvoorbeeld. Ik heb het zelf niet geprobeerd maar het is een interessant idee! Als je het uitprobeert en het lukt, laat je het dan weten?

Elise
Door

Elise

op 22 Jun 2018

Mijn eerste poging is halverwege in de maak, ik ben benieuwd! :) Bedankt voor het duidelijke recept. Vraagje: ik kom bij andere recepten (met kokosmelk uit blik voornamelijk) een hogere adviestemperatuur tegen, of in een yoghurtmaker, van 40 graden, en ook een kortere fermentatietijd. Waar zitten die verschillen in?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jun 2018

Dat zal dan wel liggen aan het feit dat in mijn recept wordt gewerkt met levende culturen uit de probiotica en in die andere recepten is misschien meer 'kunst- en vliegwerk' nodig om een goed resultaat te krijgen? Maar ik ben geen chemicus, ik weet niet precies hoe het zit!

Debbie
Door

Debbie

op 04 Jul 2018

Ik heb hem pas gemaakt en hij is super lekker! Bedankt voor het heerlijke recept!

Laurey
Door

Laurey

op 18 Aug 2018

Hoi Marjolein, Ik heb een yoghurtmaker cadeau gekregen. Kan ik het ook hiermee maken? Dankjewel voor je reactie alvast!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Aug 2018

Dat weet ik niet Laurey, kijk eens in de gebruiksaanwijzing van je yoghurtmaker of hij ook geschikt is voor plantaardige yoghurt. Wat mogelijk is met jouw apparaat hangt ook van het model af neem ik aan.

Monica
Door

Monica

op 01 Sep 2018

Je recept gevolgd, wel dik maar waarom zit er geen zurige smaak aan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2018

Geen idee Monica! Misschien kun je het iets langer laten fermenteren, hoe langer het staat hoe zuurder het zou moeten worden.

Linda
Door

Linda

op 16 Sep 2018

Ik heb geen probiotica capsules maar wel poeder (Orhthica Dini , voor mijn dreumes). HOeveel gram zou ik nodig hebben ipv de 2 capsules die overal aangeraden worden? Ik kan dat nergens terugvinden op internet..

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2018

Je zou het eens kunnen proberen met een gram of 3 misschien (2 maatschepjes), maar ik weet niet of dat ook echt klopt. Er zitten ook minder bacterieculturen in dan in de capsules die ik aanraad, dus het kan ook wel helemaal anders of minder goed werken.

Regina
Door

Regina

op 16 Sep 2018

Hoi Marjolein, Bedankt voor het recept. Eergisteren heb ik dit recept uitgeprobeerd met de exacte ingrediënten die jij voorschrijft. Ik eet het nu. Het is echt dik en wat korrelig. Ik heb bijna het gevoel dat ik een pakje santen zit op te eten, maar dan iets zuurder. Zou meer water kunnen helpen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2018

Dat zou je kunnen proberen Regina. Dat het wat korrelig is klopt wel, de textuur is wat anders dan die van gewone yoghurt. Veel vrouwen hebben eerder de ervaring dat het juist wat dun wordt. Het hangt van allerlei factoren af, waaronder de temperatuur en de precieze samenstelling van de bacteriepopulatie in de capsules, hoe het precies wordt. Het kan de ene keer ook dikker zijn dan de andere.

Inge de Bie
Door

Inge de Bie

op 13 Feb 2019

Dank voor je recept! Erg lekkere yoghurt. Ik houd van beetje structuur, dus voeg 2 eetlepels geraspte kokos toe en ik gebruik 1 capsule, want anders is de yoghurt te dik (maar dat is persoonlijke smaak). P.S. Bevroren vers geraspte kokos is bij grotere toko's en Chinese supermarkten in de vriezer te vinden.

Joke
Door

Joke

op 25 Mar 2019

Hallo, ik heb nu al een paar pogingen gedaan om kokosyoghurt te maken. De smaak is heerlijk maar het wordt niet dik? Wat gaat er mis denk je??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Mar 2019

Nou, gelukkig is het nog wel lekker Joke! Als je alles 'volgens het boekje' doet en het lukt toch niet dan kan het zijn dat je het de eerste 24 uur op een plekje wegzet waar het niet warm genoeg is. Check nog eens of je het wel lang genoeg laat staan, dus eerst op warme plek en dan nog 24 uur in de koelkast. Het wordt pas dikker in de koelkast. Succes!

Amy
Door

Amy

op 28 Jan 2020

Beste Marjolein Dubbers, Met veel plezier ben ik aan de slag gegaan met het zelf maken van yoghurt volgens uw bovenstaande recept. De yoghurt is echter slap gebleven en niet zuur. Ik heb het bereid in een speciale yoghurtoven (1 liter emmer). Wat kan er fout gegaan zijn? Hoe kan ik er voor zorgen dat de yoghurt de volgende keer dikker en zuurder wordt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Feb 2020

Misschien kun je het beter niet in de speciale emmer klaarmaken (ik weet niet of de omstandigheden daarin gelijk zijn aan hoe ik het doe) maar gewoon in een goed afgesloten weckpot. Verder hangt het allemaal heel erg af van de omgevingstemperatuur, hoe lang je het laat staan etc. Overigens wordt deze kokosyoghurt meestal wel iets minder dik en ook niet zo zuur (ik noem het ook 'lichtzuur') als 'gewone' yoghurt. Probeer het nog eens uit en laat het misschien nog iets langer staan, daar wordt het als het goed is wel wat dikker en zuurder van.

Olga
Door

Olga

op 18 Jul 2020

Mijn yoghurt was al superdik na 24 uur buiten de koelkast. Na 24 uur kon ik het wel snijden....Kan ik dan alsnog verdunnen met water? Minder probiotica volgende keer? Mvg

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jul 2020

Dat is eigenlijk heel mooi, de meeste mensen hebben er juist problemen mee om het dik genoeg te krijgen! Maar te dik is natuurlijk ook niet de bedoeling; verdunnen met wat water moet dan wel kunnen denk ik. En je zou inderdaad kunnen proberen met wat minder probiotica de volgende keer, maar het is niet zeker dat het daaraan gelegen heeft. Het kan van alles zijn, bijv. de temperatuur, de soort kokosmelk die je gebruikt, en ook de probiotica zelf is niet altijd precies hetzelfde, zelfs niet van hetzelfde merk, omdat het levende bacteriën betreft.

Anick
Door

Anick

op 12 Aug 2020

Dag Marjolein, ik wil het graag eens uitproberen, maar waarom moet de weckpot zo groot zijn? Minimum 3/4 liter staat er. Dat lijkt me wel heel erg groot voor 1 pakje santen en 350ml water? Thanks!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Aug 2020

Je hebt wat extra ruimte nodig voor het gas dat gaat vrijkomen in de pot door het fermentatieproces. Dat gas hoopt zich dan op in die ruimte en kan langzaamaan ontsnappen door de rubber ring in het deksel van de pot.

Marieke
Door

Marieke

op 15 Aug 2020

Mijn probeersel leek ook wat dun. Ik heb er de staafmixer op gezet en prompt werd het heel dik.geen idee heb ik waar dat mee te maken kan hebben.

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 23 May 2021

Heb je ook ervaring om er zelfgemaakte water kefir in te doen ipv probiotica tabletten ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jun 2021

Nee dat heb ik nooit geprobeerd Ingeborg! Het is niet altijd eenvoudig om kokos goed te fermenteren, mijn ervaring is dat het alleen lukt met een hele goede starter, dus of het kan met waterkefir weet ik niet. Als je het gaat proberen, laat je dan weten of het jou lukt?

mirjam
Door

mirjam

op 31 May 2021

Hallo, ik wil graag ook proberen dit recept te maken maar dan met een yoghurtmachine, is dat ook mogelijk? En wat is dan de bereidingswijze? Moet het na 24 uur in de machine te hebben gezeten ook nog 24 uur in de koelkast om op te stijven? Bij het maken van normale yoghurt is dit namelijk niet nodig.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 May 2021

Je zou het kunnen proberen, maar helaas heb ik hier geen ervaring mee :-).

Martine
Door

Martine

op 30 Sep 2021

Beste recept ooit!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!