Onlangs zag ik in een winkel een pot kokosyoghurt staan. Helaas bleek het gewone yoghurt met kokosrasp te zijn. Wat een teleurstelling! Mijn nieuwsgierigheid was echter gewekt en ik startte een zoektocht naar een goed recept voor zelfgemaakte kokosyoghurt. Na lang zoeken heb ik het eindelijk gevonden!
Goede darmbacteriën smullen van gefermenteerde producten
Je doet je darmen geen groter plezier dan regelmatig gefermenteerde producten te eten. Gefermenteerde voedingsmiddelen brengen probiotica in je darmen, ofwel goede bacteriën. Je algehele gezondheid hangt af van de gezondheid van je darmen, inclusief je mentale en emotionele gezondheid. En de gezondheid van je darmen hangt af van het feit of jij je goede darmflora goed voedt.
Tempeh, miso, soja, tamari, kombucha, zuurkool en natuurlijk yoghurt zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Door het bewerkingsproces van yoghurt in een fabriek ontstaat er echter een ander fermentatieproces dan wanneer je het zelf zou doen. De melkzuurbacteriën worden niet gevoed door gist, want gisten worden weggelaten omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Het eindproduct heeft dan ook een andere werking op je darmen. Aangezien ik zuivel van een koe probeer te vermijden maar wel gek ben op kokos, wilde ik al een tijdje zelf kokosyoghurt maken. Dat viel nog niet mee. Mijn zoektocht naar een goed recept heeft lange tijd geduurd.
Hoe maak je zelf kokosyoghurt?
Er zwerven op internet oneindig veel recepten rond, ook recepten om zelf kokosyoghurt te maken. Veel recepten zijn geschreven door Amerikanen die andere ingrediënten kunnen gebruiken dan wij, bijvoorbeeld kokosvruchtvlees uit de diepvries. Voor zover ik weet is dat in Nederland niet te koop. Ook hou ik van praktisch en snel en zie ik mezelf nog geen vier kokosnoten open hakken voor een bak kokosyoghurt. Gelukkig waren er genoeg recepten te vinden die wel makkelijk te doen leken. Ik heb zeker tien recepten geprobeerd, maar niets smaakte zoals ik graag zou willen dat het smaakte. Totdat ik na veel proberen op deze simpele versie uitkwam. Ik vind hem werkelijk heerlijk!
Het heeft de lichtzure smaak van yoghurt maar in een kokosversie. Echt de moeite waard om eens te proberen. Deze yoghurt is zwaarder dan gewone yoghurt, dus niet geschikt om een hele kom vol van te eten. Serveer een flinke eetlepel of twee over vers fruit of bestrooi het met gezonde glutenvrije muesli of zelfgemaakte granola. Het is ook heerlijk en gezond door een smoothie.
Goed om te weten
Gebruik hiervoor een pakje santen van 100% kokos, zonder toevoegingen. Er is veel troep op de markt als het gaat om kokos. Ik kreeg het beste resultaat met deze kokoscreme van Amaizin. Klik hier om het online te bestellen.
Om te fermenteren heb je bacteriën nodig. Gelukkig zitten die beestjes keurig verpakt in capsules. Ik gebruikte de probiotica Orthica, Orthiflor Original, maar je kunt hier iedere goede probiotica voor gebruiken. Klik hier om deze online te bestellen.
Gebruik een brandschone, glazen weckpot van minimaal 3/4 liter inclusief rubber ring die je goed kunt afsluiten. Spoel de pot voor het gebruik af met heet water.
Ingrediënten
1 pakje kokoscrème (200 gram)
Twee probiotica-capsules
350 ml liefst gefilterd water (of gebruik mineraalwater zonder prik)
Werkwijze
Haal de santen uit de verpakking en doe het in een klein pannetje of bakje. Giet hier 350 ml kokend water overheen. Laat het 15 minuten rustig staan, de santen zal dan zijn gesmolten. Roer het geheel met een garde goed glad.
Laat het afkoelen tot het lauw is. Open dan 2 probiotica-capsules door ze los te draaien en doe de inhoud hiervan bij de santen. De capsules zelf gebruik je dus niet! Roer nog een keer goed door met een garde en giet dit over in een schone weckpot . Laat dit 24 uur staan op een warme plek in huis. Boven de 20 graden is prima, dus in de zomer ergens in de keuken, in de winter ergens bij een verwarming. Dit is even uitproberen. Schud de pot af en toe even om als je hem ziet, maar open hem niet. Zet de pot na ongeveer 24 uur in de koelkast. Pas nu zal de yoghurt dik worden. Na nog eens 24 uur in de koelkast is het klaar. Open de pot voorzichtig, er zal wat druk op staan.
Roer de yoghurt even door en schep eruit wat je nodig hebt. Hij is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.
Dit recept is onderdeel van het e-book Daverende Desserts. Je vindt het hier in mijn webshop.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Joke
op 17 June 2016Lutgarde Vermeersch
op 17 June 2016Bianca Belle
op 17 June 2016Monique
op 17 June 2016Angeline
op 17 June 2016Yvonne Bergwerff
op 17 June 2016Inge
op 17 June 2016mieke H.
op 17 June 2016Dineke Prins
op 17 June 2016Ria Coeckelberghs
op 17 June 2016jeannet ijspeert
op 17 June 2016jeannet ijspeert
op 17 June 2016Mirella
op 17 June 2016Tiny
op 17 June 2016Kim
op 17 June 2016Marjolein Dubbers
op 22 June 2016aukje
op 18 June 2016Christine
op 18 June 2016Marjolein Dubbers
op 22 June 2016Willy van der kolk
op 18 June 2016Djouke van Aken
op 18 June 2016Marjolein Dubbers
op 22 June 2016Astrid
op 19 June 2016Christien
op 26 June 2016Christien
op 11 July 2016nikki
op 27 June 2016Marjolein Dubbers
op 27 June 2016Paula
op 27 June 2016Marleen
op 27 June 2016Marjolein Dubbers
op 29 June 2016Bar
op 29 June 2016Miranda
op 2 July 2016Marjolein Dubbers
op 4 July 2016Hanny
op 8 August 2016Marjolein Dubbers
op 8 August 2016Christel
op 27 August 2016Christel
op 27 August 2016Marlies
op 2 July 2016Saskia
op 21 July 2017Marjolein Dubbers
op 25 July 2017Tini
op 2 July 2016Aukje Visser
op 4 July 2016Marjolein Dubbers
op 4 July 2016Annet
op 4 July 2016Marjolein Dubbers
op 11 July 2016Emmy
op 4 July 2016Marjolein Dubbers
op 11 July 2016Ineke
op 25 September 2016Marianne
op 11 July 2016Marian
op 30 July 2016Marianne
op 11 August 2016Yvonne
op 22 August 2016Marjolein Dubbers
op 29 August 2016Claire
op 29 August 2016Leen
op 14 October 2016Marjolein Dubbers
op 14 October 2016Milène
op 20 October 2016Agnita
op 3 November 2016Marjolein Dubbers
op 9 November 2016marieke
op 19 November 2016S.tel
op 22 January 2017Marjolein Dubbers
op 31 January 2017Anneke
op 5 February 2017Marjolein Dubbers
op 16 February 2017dominique
op 5 February 2017Joyce
op 15 February 2017Marjolein Dubbers
op 20 February 2017Linda
op 3 March 2017Marjolein Dubbers
op 16 March 2017Hanneke van Dam
op 11 March 2017Sharon
op 27 June 2017Marjolein Dubbers
op 3 July 2017Laurey
op 15 September 2017Marjolein Dubbers
op 25 September 2017Natasja
op 30 March 2018Tineke
op 5 January 2018Marjolein Dubbers
op 11 January 2018MT Dekker
op 5 March 2018Marjolein Dubbers
op 6 March 2018Elise
op 22 June 2018Marjolein Dubbers
op 25 June 2018Debbie
op 4 July 2018Laurey
op 18 August 2018Marjolein Dubbers
op 20 August 2018Monica
op 1 September 2018Marjolein Dubbers
op 3 September 2018Linda
op 16 September 2018Marjolein Dubbers
op 19 September 2018Regina
op 16 September 2018Marjolein Dubbers
op 19 September 2018Inge de Bie
op 13 February 2019Joke
op 25 March 2019Marjolein Dubbers
op 25 March 2019Amy
op 28 January 2020Marjolein Dubbers
op 5 February 2020Olga
op 18 July 2020Marjolein Dubbers
op 20 July 2020Anick
op 12 August 2020Marjolein Dubbers
op 17 August 2020Marieke
op 15 August 2020