arrow_drop_up arrow_drop_down

Kefir; gezonde darmflora uit eigen keuken

Je darmen zijn het hart van je gezondheid.  Maar hoe zorg je nu zelf voor gezonde darmen? Gezonde darmen wil zeggen darmen met een gezonde darmflora, want pas dan kunnen je darmen hun belangrijke werk doen, zoals het opnemen van onmisbare voedingsstoffen. Je kunt je darmflora zelf beïnvloeden door je voeding. Verder is het toevoegen van zelfgemaakte kefir een lekkere, gezonde en goedkope mogelijkheid.

Wat is kefir?

Er wordt wel eens gezegd dat kefir een yoghurtplantje is maar dat is niet juist, alhoewel je er wél yoghurt mee kan maken. Kefir is eigenlijk een groepje van levende, met elkaar samenlevende goede bacteriën en gisten. Kefir bevat probiotische culturen (melkzuurbacteriën) en valt onder de probiotica, wat betekent “voor het leven”. Pro betekent ‘voor’ en biotica betekent ‘leven’. Probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht. Daar kunnen ze hun gunstige invloed uitoefenen op je darmflora en de rest van je spijsvertering en daarmee op je hele gezondheid en uitstraling. Je kunt kefir zien als een natuurlijk voedingssupplement dat je kunt inzetten na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Je kunt het ook zien als gewoon gezonde voeding. Ik zie het als gezonde voeding en ik eet, of beter gezegd drink, het dagelijks. En ik maak het zelf!

Er is melkkefir en waterkefir

Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Met melkkefir kun je van melk onder andere yoghurt maken, daarom wordt het ook wel het yoghurtplantje genoemd. Maar ook andere zuivelproducten zoals kwark, ricotta, zure room etc. zijn mogelijk. Met waterkefir kun je een heerlijke, licht tintelende frisse drank maken op basis van water. Beiden kun je gebruiken als basis voor je gezonde smoothie.

De melkkefir komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. De Kaukasus is een gebied dat bekend staat om zijn supergezonde 100-jarigen; het is maar dat je het weet. Melkkefir ziet eruit als kleine bloemkoolroosjes. Waterkefir wordt ook wel tibikorrels genoemd en komt vermoedelijk uit Mexico. Waterkefir ziet eruit als kleine stukjes glas, maar dan van rubber.

Zelfgemaakte yoghurt van melkkefir

Melk is naar mijn mening niet gezond, lees mijn blog over Joris Driepinter, maar zelfgemaakte geitenyoghurt, gemaakt van geitenmelk met kefir vind ik een ander verhaal. Het bevat niet slechts één maar een aantal rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die allemaal gezond zijn voor je darmen en bovendien wordt de lactose in het fermentatieproces afgebroken.  De kwaliteit van het eindproduct hangt echter in sterke mate af van de kwaliteit van de kefir. Daarom hou ik niet van kant en klare kefiryoghurt uit de winkel.

De voedingsindustrie moet makkelijk te verwerken bacterieculturen gebruiken die altijd dezelfde smaak en consistentie hebben. Zij laten vaak de gisten weg omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Door het weglaten van de gisten verloopt het fermentatieproces heel anders. De melkzuurbacteriën kunnen nu niet worden gevoed door het gist. Het eindproduct smaakt dan ook heel anders en heeft een andere werking op je darmen dan zelfgemaakte kefiryoghurt.

Zelfgemaakte limonade van waterkefir

Mijn favoriet is zelfgemaakte waterkefir, ik drink het dagelijks want ik heb het altijd beschikbaar. Ook waterkefir bevat een verzameling van bacteriën en gisten en eveneens zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. De kefir voedt zich doordat je iets zoets (gedroogd fruit zoals gedroogde abrikozen of vijgen, maar wat kokosbloesemsuiker kan ook) en iets zuurs (biologische citroen) aan het water toevoegt. Ook nu start er een fermentatieproces dat na 48 uur een heerlijke, frisse, licht tintelende drank oplevert. Heerlijk ook om stukje gember toe te voegen. Ik heb het ook eens gemaakt van kokoswater, dat was pas echt smullen!  Je kunt ook waterkefir maken op basis van kruidenthee die je lekker vindt. Maak thee zoals je gewend bent, laat dit afkoelen en maak de waterkefir van deze thee in plaats van water. De drank bevat een klein beetje alcohol door het fermentatieproces.

Gebruik een minimum aan suikers, 30 gram op 1 liter water is voldoende voeding voor de kefir. Je kunt het wat zoeter maken door bijvoorbeeld wat extra gedroogde vruchten toe te voegen. De kefir gebruikt de suiker als voeding, dus na het fermentatieproces zullen er slechts resten van suikers terug te vinden zijn. Alleen gedroogde vruchten gebruiken kan ook.

Gebruik biologische producten anders heb je kans dat je kefir minder actief wordt. Kefir is erg gevoelig voor verontreiniging. Ik zie daarin een mooie parallel met mijn eigen lichaam; wat krijgt mijn eigen lichaam dagelijks te verduren doordat het blootstaat aan allerlei niet-natuurlijke stoffen? Daar zou mijn eigen lichaam ook wel eens minder actief door kunnen worden.

Pas op met diabetes of lactose-intolerantie

Qua gezondheidsvoordelen is er geen verschil tussen melkkefir en waterkefir. Maar ben je echt lactose-intolerant, gebruik dan waterkefir. Heb je diabetes 1 of 2, gebruik dan bij voorkeur melkkefir in verband met de suikerresten in de waterkefir. Er zijn geen bijwerkingen of contra-indicaties bekend. Ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen het drinken.

Wat kan kefir betekenen voor je gezondheid?

De belangrijkste bijdrage die kefir kan betekenen voor je gezondheid hem zit in het herstellen van je darmflora. Als je darmflora gezond is en je darmwand daardoor heel is (wat betekent dat je geen lekkende darm hebt) dan levert dit een bijdrage aan je hele gezondheid. Het verbaast me dan ook niet dat het gebruik van kefir (ofwel een gezonde darmflora) in relatie wordt gezien met maag- en darmaandoeningen (inclusief ziekte van Crohn), stoelgangproblemen, bloedarmoede, hoge bloeddruk, candida, huidproblemen, auto-immuunziektes en kanker. Gezonde darmen versterken ook je weerstand, geven je energie en zorgen voor gezonde hersenen en stabiele emoties. Je darmen zijn het hart van je gezondheid, ik zal dit tot vervelens toe blijven herhalen.

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn eigenlijk talloos. Heb je een antibioticakuur gehad, drink dan zéker een tijdlang iedere dag kefir. Wil je het echt therapeutisch inzetten, overleg dan met je therapeut, maar nogmaals, ik zie het gewoon als heerlijke voeding op mijn dagelijkse menu.

Zelf aan de slag met kefir?

Geloof me, het is echt heel makkelijk om iedere dag nieuwe kefir te maken en het kost amper tijd. In de tijd die nodig is om theewater te laten koken staat je nieuwe kefir klaar om te fermenteren en staat de kant-en-klare drank in je koelkast. Wil je even geen kefir dan zet je het in de koelkast. Je kunt zelfs 2 weken op vakantie als je je kefir goed achterlaat.

Zoals gezegd is het belangrijk om een goede kwaliteit kefir te kopen. Ik ben heel tevreden over mijn kefir en kocht deze via de Kefirshop. Je vindt er ook veel nuttige informatie over hoe het werkt en waar je even op moet letten. Heel aardig vind ik ook dat ze je vragen om goed voor je kefir te zorgen en verder uit te delen als je teveel krijgt. Want het kefir leeft en alles wat leeft groeit!  Dat voelde alsof ze me een huisdiertje hadden toegestuurd.

Kefir: de nieuwe tamagotchi? Laten we hopen dat het net zo’n rage wordt als dit virtuele huisdiertje van 45 jaar (?) geleden en dat we straks allemaal onze potten gezonde kefir in huis hebben staan. Een boekje met heerlijke recepten dat ik je kan aanraden is Waterkefir Melkkefir van Peter Bauwens. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Angelique

Door

Angelique

op 15 March 2013

O lekker. Ik heb geen darmproblemen. Lucky me :-) Dus ik zie die kefir niet zo zitten. Maar die met een druppie alcohol vind ik zo grappig en appart! Weer eens wat anders dan mijn favoriete rode wijn.

Angelique

Door

Angelique

op 15 March 2013

apart....... waar kwam die P nou weer vandaan!

Ria

Door

Ria

op 15 March 2013

Hallo Marjolein, Ik gebruik al ruim een half jaar de water-en melkkefir. De waterkefir is wel lekker, maar ik gebruik het niet zo vaak omdat ik zorgen maak over de suiker die er in zit. Kan ik de waterkefir ook kan bereiden zonder de suiker? Groet, Ria

Ria

Door

Ria

op 15 March 2013

Ik bedoel natuurlijk: Kan ik de waterkefir ook bereiden zonder suiker toe te voegen?

Paula

Door

Paula

op 22 March 2013

Op de site staat dat je 'suiker (of ander natuurlijke zoetstof)' kunt gebruiken en dan kan je denken aan Stevia bijv.

inge

Door

inge

op 24 April 2015

De suiker wordt compleet opgegeten door de kefir,dus niet door jou! Als de drank klaar is , is de suiker weg/omgezet in probiotica.

Gerda

Door

Gerda

op 15 March 2013

Goed artikel! Ik gebruik de waterkefir nu ruim een maand en vind het erg lekker. Vraag me wel af of je alle suiker die je erin doet ook opdrinkt, of dat een gedeelte verbruikt wordt door de kefir zelf. Heb ondertussen best veel kefirkorrels, want het verdubbelt zowat per keer

Sonja

Door

Sonja

op 28 August 2017

Hallo Marjolein, Ik ben net weer gestart met kefir! Maar kan je waterkering en melkkefir eigenlijk wel door elkaar gebruiken. Ik lees namelijk dat je bij de bereiding je materiaal goed gescheiden moet houden. Dus kan je op 1 dag wel waterkefir en melkkefir nuttigen? Groetjes Sonja

Tineke

Door

Tineke

op 16 March 2013

Dank je Marjolein! Heb na mijn candidainfectie een paar maanden probiotica ingenomen, met een merkbaar helend resultaat. Deze kefir wordt daarop een leuk en gezond vervolg. Bedankt voor de recepten en het adres van de Kefirwebshop! Groeten van Tineke

Anneke

Door

Anneke

op 9 September 2014

Hallo zo goed als ik het begrepen heb leeft de Kevir van suiker wel biologosch of gedroogd fruit je kunt heel erg varieren maar, de suiker word grotendeels weg.Maar 30 gram op een liter water is zeer weinig dus maak je niet bezorgd. En Kefir draagt bij aan een goede gezondheid.

Dani

Door

Dani

op 16 March 2013

Dag Marjolein, Ik dacht al een tijdje aan Kefir om aan mijn 'dieet' toe te voegen, doch ben lactose-intolerant. Ik heb nu dank zij jou artikel geleerd over Waterkefir, bedankt daarvoor, zal ik zeker eens proberen, en laten weten hoe ik het vind. Zou een gezonde probiotica ook een lekkende darm kunnen helen? Dat zou pas een doorbraak zijn!, Bedankt voor al jou goede artikelen. gr. Dani

Maddy

Door

Maddy

op 18 March 2013

Hallo, Waar kan dat kefir-receptje vinden? Groetjes, Maddy

Paula

Door

Paula

op 22 March 2013

http://www.waterkefir.net/bereiding.html

Paula

Door

Paula

op 22 March 2013

http://www.melkkefir.nl/bereiding.html

Maris

Door

Maris

op 29 March 2013

had ik het verkeerd begrepen dat er in melk kefir bijna geen lactose meer bevat ?

Inge

Door

Inge

op 1 May 2013

Melkkefir bevat inderdaad erg weinig lactose. Zo weinig dat veel mensen met een lactose intolerantie er toch tegen kunnen. Het kan dus het proberen waard zijn.

Christine

Door

Christine

op 21 April 2013

Blij dat ok jullie site gevonden heb!!!

Ineke

Door

Ineke

op 3 July 2013

Ik gebruik (zelfgemaakte) kombucha, net zoiets als waterkefir, maar dan gemaakt van thee. De kombucha is ook een symbiose van bacteriën en gisten. Het wordt wel aangeprezen als medicijn tegen van alles en nog wat, maar ik drink het omdat ik het wel lekker vind en het kost niet zo veel. Je moet alleen zien dat je ergens een 'zwam' krijgt om te beginnen.

Linda

Door

Linda

op 13 July 2013

Beste Marjolein, in je artikel staat dat mensen met diabetes beter geen waterkefir kunnen gebruiken. Maar als de kefir de toegevoegde suiker grotendeels opeet, wat is dan het bezwaar? Zelfs al zou die hele 30 gram suiker er nog in zitten als het klaar is, dan zit er per glas van 150 ml nog maar 4 gram koolhydraten in. Zo'n kleine hoeveelheid heeft amper invloed op je bloedsuikerspiegel.

Annette Jongen

Door

Annette Jongen

op 13 July 2013

Wat een fantastisch artikel dit! Ik ga het gelijk proberen. Lijkt me heerlijk. Dank, Annette

Judith

Door

Judith

op 27 July 2013

Alle waterkefir is uitverkocht. Wie weet nog een adresje? Zou het zo graag willen proberen...

louise schiavo-kooijman

Door

louise schiavo-kooijman

op 12 August 2013

leuk om te proberen in mijn B&B dat ik in italie heb (al zijn de italianen niet erg vatbaar om nieuwe dingen te proberen/proeven)

Joke Lerensveld

Door

Joke Lerensveld

op 15 August 2013

Goedemorgen Marjolein, Waar kan ik de kefirkorrels/plantjes kopen? Ik wil het graag proberen, heb de ziekte van Crohn en een chronische ontsteking in de aalvleeskleier.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 16 August 2013

Ha Joke, er staat een link in mijn blog naar een webwinkel die een goede kwaliteit verkoopt. Kijk hiervoor nog even op https://energiekevrouwenacademie.nl/gezonde-darmflora-uit-eigen-keuken/

yvonne

Door

yvonne

op 5 June 2014

Ik heb wel wat over van de melkkefir.

Gonnie

Door

Gonnie

op 7 August 2014

Beste Yvonne, Heb je nog melkkefir over? Ik heb er wel interesse in. Alvast hartelijk bedankt, vriendelijke groet Gonnie

Sjanne

Door

Sjanne

op 28 August 2013

Hallo, sinds enige tijd lees ik met plezier EVA, goede bruikbare informatie, zet bij jezelf weer eens de puntjes op de i, ben er blij mee. Gebruik bewust geen facebook, lees alleen de site. Is er iemand in Deventer of omgeving die waterkefir over heeft, kom het graag ophalen...... Lieve groeten aan allemaal, Sjanne.

Sjoukje

Door

Sjoukje

op 30 August 2013

Waterkefir kun je ook bereiden in druivensap. 50/50 water/druivensap. Dan hoef je geen suiker toe te voegen. Melkkefir werkt ook in lactosevrije melk. Ik heb het uitgeprobeerd. Bij www.levenvanhetland.nl kun je kefir kopen in granulaatvorm. Ideaal. Je hoeft niets te zeven, maar kunt het keer op keer weer gebruiken.

Arieneke

Door

Arieneke

op 8 November 2013

zelf gebruik ik nu 3 kwart jaar water kefir. Ben het gaan gebruiken omdat ik telkens dan blaasonsteking en door de antibiotica kuur diree kreeg en daarna weer candida terwijl ik toch het candida redelijk goed volgde. Het was een vicieuse cirkel mijn darmen waren ook niet vrij van de canndida bacil ben al heel lang met melk gestopt. Ik tubde al jaren met allerlei vage klachten maar door de kefir lijkt het steeds beter te gaan met mijn gezondheid ik ben voorzichtig met dit te beweren omdat ik meer een terug val heb gehad maar het ziet er veelbelovend uit. Ik kan met de kefir zelfs af en toe zondigen met suiker. Maak mijn kefir meestal met rietsuiker en 3 vijgen en citroen.(1 half liter wekpot) Maar wissel ook wel gebruik dan 1 of 2 vijgen - 1 gedroogde abrikoos en 1 dadel. Door de Abrikoos die wat zuurder is komt de kefir wat sneller op gang en wordt wat zuurder. Restjes rozijnen krenten en crenberries doe ik er ook wel in die doe ik in zo'n papieren thhezakje voor losse thee die ik met een sate prikker vast maak. Raad het iedereen aan die met z'n gezondheid vecht. maar gebruik ook vaak minder vijgen

Mariel van der Borg

Door

Mariel van der Borg

op 13 November 2013

Hoi Marjolein en alle andere dames, Bedankt voor al deze info! Was al een tijdje bewuster bezig met voeding, maar dit is toch een soort van wake-up call in mijn 50e levensjaar. Ik heb (gelukkig) nog niet heel veel klachten, maar die kan ik op deze wijze misschien wel voortijdig tackelen!

riky van nistelrooy

Door

riky van nistelrooy

op 27 December 2013

Halo, ik hebt sinds kort melkkefir. Mijn schoonmoeder heeft die in 1978 van mijn moeder gekregen. Zo oud is het al. In het begin moest ik erg wennen aan het typisch luchtje en nu doe ik er wat siroop in. Ben benieuwd of ik meer energie ga krijgen. Groet Riky

lovey

Door

lovey

op 28 December 2013

Ik drink nu ruim een jaar iedere dag kefir van rauwe (koemelk) en ben er zo blij mee. Het heeft mijn darmen erg goed gedaan. Las je verhaal van Joris Driepinter ook maar denk dat dat alleen waar is wat betreft gepasturiseerde/ gehomoniseerde melk uit de winkel. Rauwe melk is wat mij betreft echt een ander verhaal en bevat zoveel goeds. Verder een mooie site en leuk he artikelen te mogen lezen.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 11 January 2014

Klopt Lovey, rauwe melk is prima, maar voor veel mensen lastig om aan te komen.

reina

Door

reina

op 3 January 2014

Ik ben het net een weekje aan het gebruiken. Maak het bijna precies volgens het boekje, maar ipv vijgen doe ik er soms rozijnen of abrikozen in. Lekker fris, maar ik merk wel dat ik na een uurtje last krijg van hartkloppingen. Ik kan nergens een verband vinden. Mijn suiker is niet onrustbarend hoog en ik gebruik dus geen medicijnen ervoor. Heeft iemand anders die evaring ook? Misschien moet ik de suiker weglaten. Ik doe op 1 liter ca 2 eetlepels rietsuiker erbij.

Marjo

Door

Marjo

op 26 August 2014

Hallo Reina, Ik drink nu sinds een paar dagen waterkefir en heb inderdaad af en toe een vreemde pijn op mijn borst na het drinken. Zijn die hartkloppingen bij jou inmiddels overgegaan?

Marjan van Eeden

Door

Marjan van Eeden

op 1 February 2014

Ik zit nu volop aan de waterkefir, heerlijk en ik vind het zo'n leuk proces! Ik verzorg mijn potjes met liefde :-) heb inmiddels 2 liter op en de 3e staat alweer klaar in de koelkast. Vind de smaak verrassend lekker, heb nu een experimentpotje met stukje gember.

Naima sellami

Door

Naima sellami

op 16 February 2014

Mijn vraag is moet de kefir in de koelkast of gewoon in kamer tempratuur?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 17 February 2014

Kamertemperatuur om te laten werken, daarna kan het als drankje in de koelkast

Eline

Door

Eline

op 20 March 2014

Dag Marjolein, Al een tijdje gebruik ik waterkefir. Ik vind het erg lekker, maar merk nog niet veel aan de werking van mijn darmen. Ook mijn kinderen vinden het heel lekker. Toch twijfel ik, na het een en ander gelezen te hebben op internet, over de veiligheid van waterkefir voor kinderen. Jij schrijft dat het veilig is voor kinderen en zwangeren. Ik ben benieuwd waar je dit op gebaseerd hebt. Ik lees namelijk ook veel berichten dat waterkefir tussen de 0.2 en 2 % alcohol zou kunnen bevatten. Dat lijkt me niet veilig voor een jong kind. Ik ben benieuwd naar jou achtergrond informatie... Groet, Eline Prins

firidolfi véro

Door

firidolfi véro

op 6 April 2014

Hi, Kan ik besluiten uit het artikel: dat het gebruik van waterkefir bij "lekkende darm" niet goed is? Ik gebruik dit nu pas...op aanraden van arts (na lange AB kuur tegen Lyme) alvast met dank, groet Véro

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 9 April 2014

Juist wel goed! Pro-biotica helpen mee om je darmwand te herstellen. Het staat nergens dat het niet goed is hoor!

Monique

Door

Monique

op 16 May 2014

op facebook is een waterkefir groep waar mensen het (gratis) aanbieden

Bart Bartels

Door

Bart Bartels

op 26 May 2014

Super deze informatie, hartelijke dank.

Brigitte

Door

Brigitte

op 29 May 2014

Ik maak al een tijd melkkefir en nu ook waterkefir. Het smaakt heerlijk en doet ook nog goed.

Diane

Door

Diane

op 29 May 2014

Ik denk dat ipv water kokoswater erg lekker is, en ipv melk kokosmelk.

Jeannette

Door

Jeannette

op 14 June 2014

Ik gebruik liever geen dranken met alcohol, dan dus geen drank met kefir ( melk of water) maken?

Anna

Door

Anna

op 23 June 2014

Kefir in Rice Dream. Geeft een heerlijke smakelijke Kefir. Te koop in de supermarkt.

Greetje p

Door

Greetje p

op 27 June 2014

Ik gebruik al jaren melkkef.Meestal over de winter deed ik het in de vriezer.om in het voorjaar weer te gebruiken. Sinds 2 maanden maak ik mijn melk warm op. 28 graden in de magnetron.controleer even met een vleestermometer.niet warmer anders gaat de kefir dood. Dan laat ik het 24 uur staan .en even om de 12 uur omroeren.en je hebt Echte Yoghurt. Niet warmer als 28 graden. Ik gebruik een sierblik van kattenbrokjed waar mn grote fles (1,5liter)in staat.

linda

Door

linda

op 30 June 2014

kan het zijn dat ik ontzettend moe ben geworden van de kefir? Ik heb heel bewust schapenkefir gekocht, natuurwinkel. Ik kan niet tegen zuivel, koemelk en lactose. Nu heb ik 2 dagen ik denk zo'n 150 ml. schapenkefir gedronken. en ik ben ontzettendddd moe! ik lees nooit geen negatieve reacties. zijn die er niet?

Gonnie

Door

Gonnie

op 7 August 2014

Beste Linda, Als reactie kan je lichaam eerst heel veel moeheid eruit laten komen. Zie het als de goede en verkeerde bacteriën die met elkaar vechten. Dat kost extra energie. Vervelend maar een goed teken, je lichaam is aan het opruimen, waardoor er ruimte ontstaat voor de gezonde bacteriën. Drink extra water, naast de kefir, dat kan helpen. Als het goed is, zal het met 3 tot 6 weken minder worden die moeheid en jij je fitter gaan voelen. Sterkte met alles, Gonnie

Greetje p

Door

Greetje p

op 1 July 2014

Hett einige negatiefe wat ik heb gehoord is dat men in gewicht aankomt . Dit door gebruik van volle yoghurt.als je iedere dag meer als 1 liter drinkt. Greetje p.

Greetje p

Door

Greetje p

op 1 July 2014

Sorry foutje.moet geen yoghurt zijn.Maar Melk

M Suarez

Door

M Suarez

op 30 July 2014

Ja ik ben aan begonnen met kefiir.ik raad wel aan mensen die last hebben van darmen stoelgan en zuurmaag aandoeningen..Zelf heb ik van een vriendin gekregen maak ik dagelijks kefir en doe niet meer aan toetjes en pudding na het eten.Veel succes en ben erg blij om.

hilde verweij

Door

hilde verweij

op 3 August 2014

Hoi, ik ben nu 14 dagen water kefir aan het drinken met dadels super lekker , maar sinds paar dagen heb ik nogal veel diaree , krampen en zeer bleek tot soms bijna wit van kleur. Is dat normaal. Groetjes Hilde

Greet

Door

Greet

op 5 September 2014

Greetje,NIET je melk opwarmen in de magnetron hoor! Magnetron is heel erg schadelijk voor je gezondheid! Greet.

Neli

Door

Neli

op 28 September 2014

Ik ben pas begonnen met de waterkefir. Ik heb een rare druk op maag ,borst gekregen.Ook vraag ik me af of ik het wel goed maak. De kefir plantjes blijven op de bodem liggen n.l.. Ik heb op een liter water 50 suiker en 1.15 ons kefir gebruikt en nog 2 biologische gedroogde abrikozen toegevoegd. Is dit teveel suiker? Dank voor je info, Neli

Marieke Maathuis

Door

Marieke Maathuis

op 6 November 2014

Ik ben 65 jaar en heb sinds een half jaar last van brandend maagzuur. Hiervoor gebruik ik Ranitidine 300 mg. soms aangevuld met Rennie. Omdat ik liever geen medicijnen slik, ben ik 4 weken geleden begonnen met waterkefir, 2 glazen per dag. Maar op dit moment heb ik nog steeds mijn medicijnen nodig omdat de klachten niet minder zijn geworden; misschien zelfs nog wel meer... Kan het zijn de koolzuur van de Kefir klachten geeft? Of moet ik gewoon nog even geduld hebben..? Ik kijk uit naar je antwoord. Vriendelijke groet, Marieke

saskia

Door

saskia

op 28 December 2014

Ik heb melk kefir. Sinds paar dagen ik verbeeld me dat mijn gezicht gladder word. Melkkefir hoef je verder niks toe te voegen en drink t ipv gewoon een glas melk bij t brood. De mensen die iets minder goed t waterkefir kunnen verdragen kunnen toch ook die melkkefir proberen.

Sylvia

Door

Sylvia

op 10 January 2015

Ik ben vandaag gestart met melkkefir, omdat ik een tijd lang probiotica gebruikte en het leek mij veel leuker om met kefir aan de slag te gaan, ook door alle goede eigenschappen. Vandaag na het eerste glaasje zat ik na een uur al op het toilet en dat ging 6x vanavond. Ik heb PDS en normaal drink ik ook veel karnemelk of melk en dan heb ik er geen last van. Is diaree tijdelijk? En is dit normaal?

Jildau

Door

Jildau

op 12 January 2015

Reeds eerder had ik voor mijn middelste zoontje melkkefir gebruikt om eczeem tegen te gaan. Nu onze jongste zoon eigenlijk de hele zomer last had gehad van eczeem besloot ik inderdaad via de kefirshop nieuwe kefir te kopen. Nadat de kefir goed was opgestart en hij elke dag een glas vol kefir van mij kreeg, was de eczeem binnen 1 week helemaal weg, werd hij fitter en blijer. Zelfs de acné van onze oudste zoon van 16 is zienderogen opgeknapt. Ik ben er heel enthousiast over!!!!

ko

Door

ko

op 31 January 2018

Hallo, er wordt ook wel geschreven dat melk niet goed is voor ACNE. Hoe zit het dan met melkkefir. Mijn zoon heeft ook heel veel last van Acne.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 6 February 2018

Acne kan onder andere ontstaan door (toename van) de zogenaamde groeifactor, IGF-1 (insuline-like growth factor), die het lichaam zelf aanmaakt, juist in de puberteit in grote hoeveelheden, maar die ook door voeding hoger kan worden. Het zit in melk, vooral in de wei en die blijft bij melkkefir bestaan. Het kan dus zijn dat hij daar ook niet tegen kan.

Lisette

Door

Lisette

op 3 April 2015

Hoe denk je over kefir gemaakt met rauwe koemelk?

Marianne

Door

Marianne

op 2 June 2015

ik heb ook een vraag over kefir, wanneer berried doe ik deze over in een fles en wacht 48 uur. Echter wannneer ik de dop eraf draai komt er een kracht achter te staan ( net als bij een cola fles) is dit goed ? want erg lekker vindt ik het zo niet. alvast bedankt voor het beantwoorden van deze vraag.

Jasper

Door

Jasper

op 4 June 2015

Hoi marianne, Je kunt het best de dop zo af en toe (een keer of 4 tijdens de 48 uur) even opendraaien om gas te laten ontsnappen. De druk ontstaat door het fermentatieproces.

Monika

Door

Monika

op 1 July 2015

Ik eet uit principe geen geitenkaas yoghurt of geitenmelk. Zolang ze geen goede oplossing hebben voor de bokjes die doorgedraaid worden. Een geit geeft alleen melk als ze elk jaar een geitekind krijgt als dat een meisje is geen probleem maar als dat een jongen is weten ze niet goed wat ze er mee moeten. En het blijft moedermelk bedoelt om de geitebabys heel vlug groot te brengen.

Brigitte Van Wesemael

Door

Brigitte Van Wesemael

op 26 August 2015

Zou het ook met soyamelk gaan?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 31 August 2015

Soja is wel erg bewerkt voordat het melk is. Ik weet het eerlijk gezegd niet, ik ben niet zo'n fan van soja. Probeer het eens en laat het ons weten zou ik zeggen.

chantal

Door

chantal

op 19 May 2016

ja, dat kan zeker ik heb het al eens gedaan en vind het erg lekker

Joao

Door

Joao

op 7 September 2015

ik wil alleen maar weten hoe ik kefirkorrels maak. Dat melk en water kefiris duidelijk, maar zonder de kefir zelf, heb je niets. Nergens vind ik info en woon niet in NL

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 11 September 2015

Je kunt ze bestellen, zie de link in mijn artikel, vraag even of ze ze ook naar het buitenland sturen. Als je ze eenmaal hebt kan je ze blijven gebruiken, het werkt net als zuurdesem.

carine cockx

Door

carine cockx

op 14 February 2016

Soms in natuurwinkel gratis aangeboden !

Sien

Door

Sien

op 10 September 2015

Mijn zoontje van 11 jaar heeft crohn. Kan ik ook kefir in de winkel voor hem kopen en welk merk dan?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 11 September 2015

Kefir kan je het beste zelf maken. Een link naar het goed starterspakket vind je in het artikel Sien

Heleen

Door

Heleen

op 28 September 2015

Ik ben net gestart met het drinken van melkkefir, vind het erg lekker, maar ben zo moe opeens. Kan de vermoeidheid te maken hebben met het wennen aan de kefir? Is dit het ontgiftingsproces? Hoop dat iemand mij een antwoord kan geven.

leen goos

Door

leen goos

op 23 February 2016

drink nu enkele maanden melkkefir, elke dag, en krijg nu veel last van men benen en armen, zou het een verband kunnen hebben? misschien een verzuring? groetjes

Lois

Door

Lois

op 26 February 2016

Oh dom.... Ik ben begonnen met de waterkefir te maken met mijn yohurtplantje' ( gedeelt en dus beide ervan gemaakt) dat kan dus niet ??? Smaakt wel ;)

R

Door

R

op 25 October 2016

Melkkefir super gezond! Gebruik het nu 4 mnd. Verschillende mensen al kunnen voorzien v/h yoghurtplantje. Veel diabetici eten liever suikertoetjes dan moeite te doen van het voorbereiden van het fermentatie proces. Vinden het ook te zuur. Mijn ervaring. Ik kies bewust voor melkkefir en drink het, laat ook altijd wat korrels er in. Het proces gaat dan nog even door. Inderdaad goede gezondheid begint bij een gezonde darmflora 😀.

C.T.

Door

C.T.

op 25 February 2017

Goedenavond, ben sinds een jaar heerlijk verslingerd aan de waterKefir; verschillende varianten uitgeprobeerd- zoals met cranberry's, gedroogde vijgen, Citroen en aangevuld (na afgieten) met gember! Verrukkelijk. Ik ben gezegend met een goede gezondheid. Al 45 jr (vr) vegetariër en macrobiotische voeding....en prima conditie. Kefir herinner ik me van mijn oma, raar vond ik het, nu ben ik enthousiast gebruiker en ook distributeur. Het gaat vanzelf....dus verspreiden maar. Verschillende reacties van collega's; geen hoofdpijn meer, geen opgeblazen gevoel, (in overleg met arts) vermindert of zelfs gestopt met medicatie. Energiek en zelfs lekker!! Dus op ieders gezondheid!!

Appelboompjes

Door

Appelboompjes

op 10 March 2017

Je schrijft in de vensterbank maar ik las dat het donker moet staan. Wat is nu wijsheid?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 16 March 2017

Je hebt gelijk, het moet op een donkere plaats en op kamertemperatuur rijpen!

G.G. veenendaal

Door

G.G. veenendaal

op 24 April 2017

De restsuiker bij waterkefir is zo laag, dat deze met een glucosemeter niet meer gemeten kan worden. Voor mensen met diabetes dus geen probleem.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 2 May 2017

Dat kan inderdaad zo zijn, als je dan wel lang genoeg fermenteert. Het schijnt er toch wel een beetje vanaf te hangen dus: hoe langer je het laat staan, hoe meer suiker eruit verdwijnt. Kortom, toch we even oppassen als je diabetes hebt.

Cynthia

Door

Cynthia

op 27 May 2017

Dag Marjolein, is het aan te raden om met kefir te starten als je al diarree of een leaky gut hebt? Ik zou mijn huidige last niet erger willen maken dan het al is maar heb wel enorm veel interesse in de waterkefir...

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 19 June 2017

Beste Cynthia, je kunt beter eerst een begin maken met het helen van je lekkende darm, in mijn artikel raad ik ook aan om niet zomaar met kefir te beginnen als je (nog) echt een lekkende darm hebt en/of een ongezonde darmflora. Probeer met behulp van een darmtherapeut of orthomoleculair geschoolde arts eerst een begin te maken met het helen van de darm.

Brigitte van Handenhove

Door

Brigitte van Handenhove

op 5 December 2017

Beste Marjolein Ik ben met Kefir drinken gestart nadat ik van een vriendin de Kefir ' 'cadeau' kreeg. Na mijn gastric bypass (maagverkleining met darmomleiding) ben ik me zeer bewust van goed zorgen voor je darmen. Ik voel me er heel goed bij en ben hierdoor meer bewust geworden van gezonde voeding. Als vrouwen zorgen we vaak eerst voor anderen en in tweede instantie voor onszelf. Wist ik 25 jaar geleden maar wat ik nu weet! Daarom ben ik zo blij met deze site....het is nooit te laat om te starten met goede voeding. Bij deze Dank voor alle adviezen die op een persoonlijke, grappige en duidelijkr manier worden beschreven. Ik deel ze graag met andere vrouwen. Lieve groeten van Brigitte

Ad

Door

Ad

op 25 January 2018

Is Kefir alleen voor vrouwen?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 29 January 2018

Daar kan ik heel kort over zijn Ad: zeker niet! Het is voor iedereen heel gezond.

Reactie plaatsen