Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Kefir; gezonde darmflora uit eigen keuken

Kefir; gezonde darmflora uit eigen keuken

Je darmen zijn het hart van je gezondheid.  Maar hoe zorg je nu zelf voor gezonde darmen? Gezonde darmen wil zeggen darmen met een gezonde darmflora, want pas dan kunnen je darmen hun belangrijke werk doen, zoals het opnemen van onmisbare voedingsstoffen. Je kunt je darmflora zelf beïnvloeden door je voeding. Verder is het toevoegen van zelfgemaakte kefir een lekkere, gezonde en goedkope mogelijkheid.

Wat is kefir?

Er wordt wel eens gezegd dat kefir een yoghurtplantje is maar dat is niet juist, alhoewel je er wél yoghurt mee kan maken. Kefir is eigenlijk een groepje van levende, met elkaar samenlevende goede bacteriën en gisten. Kefir bevat probiotische culturen (melkzuurbacteriën) en valt onder de probiotica, wat betekent “voor het leven”. Pro betekent ‘voor’ en biotica betekent ‘leven’. Probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht. Daar kunnen ze hun gunstige invloed uitoefenen op je darmflora en de rest van je spijsvertering en daarmee op je hele gezondheid en uitstraling. Je kunt kefir zien als een natuurlijk voedingssupplement dat je kunt inzetten na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Je kunt het ook zien als gewoon gezonde voeding. Ik zie het als gezonde voeding en ik eet, of beter gezegd drink, het dagelijks. En ik maak het zelf!

Er is melkkefir en waterkefir

Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Met melkkefir kun je van melk onder andere yoghurt maken, daarom wordt het ook wel het yoghurtplantje genoemd. Maar ook andere zuivelproducten zoals kwark, ricotta, zure room etc. zijn mogelijk. Met waterkefir kun je een heerlijke, licht tintelende frisse drank maken op basis van water. Beiden kun je gebruiken als basis voor je gezonde smoothie.

De melkkefir komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. De Kaukasus is een gebied dat bekend staat om zijn supergezonde 100-jarigen; het is maar dat je het weet. Melkkefir ziet eruit als kleine bloemkoolroosjes. Waterkefir wordt ook wel tibikorrels genoemd en komt vermoedelijk uit Mexico. Waterkefir ziet eruit als kleine stukjes glas, maar dan van rubber.

Zelfgemaakte yoghurt van melkkefir

Melk is naar mijn mening niet gezond, lees mijn blog over Joris Driepinter, maar zelfgemaakte geitenyoghurt, gemaakt van geitenmelk met kefir vind ik een ander verhaal. Het bevat niet slechts één maar een aantal rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die allemaal gezond zijn voor je darmen en bovendien wordt de lactose in het fermentatieproces afgebroken.  De kwaliteit van het eindproduct hangt echter in sterke mate af van de kwaliteit van de kefir. Daarom hou ik niet van kant en klare kefiryoghurt uit de winkel.

De voedingsindustrie moet makkelijk te verwerken bacterieculturen gebruiken die altijd dezelfde smaak en consistentie hebben. Zij laten vaak de gisten weg omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Door het weglaten van de gisten verloopt het fermentatieproces heel anders. De melkzuurbacteriën kunnen nu niet worden gevoed door het gist. Het eindproduct smaakt dan ook heel anders en heeft een andere werking op je darmen dan zelfgemaakte kefiryoghurt.

Zelfgemaakte limonade van waterkefir

Mijn favoriet is zelfgemaakte waterkefir, ik drink het dagelijks want ik heb het altijd beschikbaar. Ook waterkefir bevat een verzameling van bacteriën en gisten en eveneens zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. De kefir voedt zich doordat je iets zoets (gedroogd fruit zoals gedroogde abrikozen of vijgen, maar wat kokosbloesemsuiker kan ook) en iets zuurs (biologische citroen) aan het water toevoegt. Ook nu start er een fermentatieproces dat na 48 uur een heerlijke, frisse, licht tintelende drank oplevert. Heerlijk ook om stukje gember toe te voegen. Ik heb het ook eens gemaakt van kokoswater, dat was pas echt smullen!  Je kunt ook waterkefir maken op basis van kruidenthee die je lekker vindt. Maak thee zoals je gewend bent, laat dit afkoelen en maak de waterkefir van deze thee in plaats van water. De drank bevat een klein beetje alcohol door het fermentatieproces.

Gebruik een minimum aan suikers, 30 gram op 1 liter water is voldoende voeding voor de kefir. Je kunt het wat zoeter maken door bijvoorbeeld wat extra gedroogde vruchten toe te voegen. De kefir gebruikt de suiker als voeding, dus na het fermentatieproces zullen er slechts resten van suikers terug te vinden zijn. Alleen gedroogde vruchten gebruiken kan ook.

Gebruik biologische producten anders heb je kans dat je kefir minder actief wordt. Kefir is erg gevoelig voor verontreiniging. Ik zie daarin een mooie parallel met mijn eigen lichaam; wat krijgt mijn eigen lichaam dagelijks te verduren doordat het blootstaat aan allerlei niet-natuurlijke stoffen? Daar zou mijn eigen lichaam ook wel eens minder actief door kunnen worden.

Pas op met diabetes of lactose-intolerantie

Qua gezondheidsvoordelen is er geen verschil tussen melkkefir en waterkefir. Maar ben je echt lactose-intolerant, gebruik dan waterkefir. Heb je diabetes 1 of 2, gebruik dan bij voorkeur melkkefir in verband met de suikerresten in de waterkefir. Er zijn geen bijwerkingen of contra-indicaties bekend. Ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen het drinken.

Wat kan kefir betekenen voor je gezondheid?

De belangrijkste bijdrage die kefir kan betekenen voor je gezondheid hem zit in het herstellen van je darmflora. Als je darmflora gezond is en je darmwand daardoor heel is (wat betekent dat je geen lekkende darm hebt) dan levert dit een bijdrage aan je hele gezondheid. Het verbaast me dan ook niet dat het gebruik van kefir (ofwel een gezonde darmflora) in relatie wordt gezien met maag- en darmaandoeningen (inclusief ziekte van Crohn), stoelgangproblemen, bloedarmoede, hoge bloeddruk, candida, huidproblemen, auto-immuunziektes en kanker. Gezonde darmen versterken ook je weerstand, geven je energie en zorgen voor gezonde hersenen en stabiele emoties. Je darmen zijn het hart van je gezondheid, ik zal dit tot vervelens toe blijven herhalen.

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn eigenlijk talloos. Heb je een antibioticakuur gehad, drink dan zéker een tijdlang iedere dag kefir. Wil je het echt therapeutisch inzetten, overleg dan met je therapeut, maar nogmaals, ik zie het gewoon als heerlijke voeding op mijn dagelijkse menu.

Zelf aan de slag met kefir?

Geloof me, het is echt heel makkelijk om iedere dag nieuwe kefir te maken en het kost amper tijd. In de tijd die nodig is om theewater te laten koken staat je nieuwe kefir klaar om te fermenteren en staat de kant-en-klare drank in je koelkast. Wil je even geen kefir dan zet je het in de koelkast. Je kunt zelfs 2 weken op vakantie als je je kefir goed achterlaat.

Zoals gezegd is het belangrijk om een goede kwaliteit kefir te kopen. Ik ben heel tevreden over mijn kefir en kocht deze via de Kefirshop. Je vindt er ook veel nuttige informatie over hoe het werkt en waar je even op moet letten. Heel aardig vind ik ook dat ze je vragen om goed voor je kefir te zorgen en verder uit te delen als je teveel krijgt. Want het kefir leeft en alles wat leeft groeit!  Dat voelde alsof ze me een huisdiertje hadden toegestuurd.

Kefir: de nieuwe tamagotchi? Laten we hopen dat het net zo’n rage wordt als dit virtuele huisdiertje van 45 jaar (?) geleden en dat we straks allemaal onze potten gezonde kefir in huis hebben staan. Een boekje met heerlijke recepten dat ik je kan aanraden is Waterkefir Melkkefir van Peter Bauwens. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

90 reacties op “Kefir; gezonde darmflora uit eigen keuken


Door Ad op 25 januari 2018

Is Kefir alleen voor vrouwen?


Door Marjolein Dubbers op 29 januari 2018

Daar kan ik heel kort over zijn Ad: zeker niet! Het is voor iedereen heel gezond.


Door Paula op 13 februari 2018

Ik zou toch aan willen vullen dat mensen met een histamine intolerantie klachten kunnen krijgen van kefir. Ik dacht mezelf een plezier te doen met kefir en eet al jaren heel bewust. Toen ik echter met de waterkefir begon voelde ik me moe, mijn hartslag ging omhoog en ik kreeg darmklachten. Kan een bijwerking zijn in het begin lees je overal maar dat was bij mij toch zeker niet het geval. Het bleek dat in waterkefir veel histamine zit en ik daar intolerant voor ben. Nu begreep ik ook waarom ik ’s nachts in bed zo’n hoge hartslag had als ik rode wijn had gedronken. Hier zit ook veel histamine in. Nadat ik met de waterkefir gestopt ben, gaat het stukken beter. Lijkt me toch niet onbelangrijk dat mensen hier alert op zijn. Want veel mensen en vooral vrouwen hebben een histamine-intolerantie zonder het te weten en de klachten die kunnen ontstaan hierdoor kunnen zelfs gevaarlijk zijn.


Door Marjolein Dubbers op 14 februari 2018

Je hebt zeker gelijk Paula, maar histamine zit in zo vreselijk veel producten en zeker ook in op zichzelf supergezonde voeding, die voor mensen met histamineproblemen ineens niet gezond blijkt te zijn. Ik kan niet in alle artikelen de uitzonderingen beschrijven voor mensen met bepaalde intoleranties of allergieën, maar je brengt me wel op een idee, ik zou eens een apart artikel over histamine-intolerantie kunnen schrijven!


Door Brigitte van Handenhove op 5 december 2017

Beste Marjolein
Ik ben met Kefir drinken gestart nadat ik van een vriendin de Kefir ‘ ‘cadeau’ kreeg. Na mijn gastric bypass (maagverkleining met darmomleiding) ben ik me zeer bewust van goed zorgen voor je darmen. Ik voel me er heel goed bij en ben hierdoor meer bewust geworden van gezonde voeding. Als vrouwen zorgen we vaak eerst voor anderen en in tweede instantie voor onszelf. Wist ik 25 jaar geleden maar wat ik nu weet!
Daarom ben ik zo blij met deze site….het is nooit te laat om te starten met goede voeding.
Bij deze Dank voor alle adviezen die op een persoonlijke, grappige en duidelijkr manier worden beschreven.
Ik deel ze graag met andere vrouwen.
Lieve groeten van Brigitte


Door Cynthia op 27 mei 2017

Dag Marjolein, is het aan te raden om met kefir te starten als je al diarree of een leaky gut hebt? Ik zou mijn huidige last niet erger willen maken dan het al is maar heb wel enorm veel interesse in de waterkefir…


Door Marjolein Dubbers op 19 juni 2017

Beste Cynthia, je kunt beter eerst een begin maken met het helen van je lekkende darm, in mijn artikel raad ik ook aan om niet zomaar met kefir te beginnen als je (nog) echt een lekkende darm hebt en/of een ongezonde darmflora. Probeer met behulp van een darmtherapeut of orthomoleculair geschoolde arts eerst een begin te maken met het helen van de darm.


Door G.G. veenendaal op 24 april 2017

De restsuiker bij waterkefir is zo laag, dat deze met een glucosemeter niet meer gemeten kan worden. Voor mensen met diabetes dus geen probleem.


Door Marjolein Dubbers op 2 mei 2017

Dat kan inderdaad zo zijn, als je dan wel lang genoeg fermenteert. Het schijnt er toch wel een beetje vanaf te hangen dus: hoe langer je het laat staan, hoe meer suiker eruit verdwijnt. Kortom, toch we even oppassen als je diabetes hebt.


Door Appelboompjes op 10 maart 2017

Je schrijft in de vensterbank maar ik las dat het donker moet staan. Wat is nu wijsheid?


Door Marjolein Dubbers op 16 maart 2017

Je hebt gelijk, het moet op een donkere plaats en op kamertemperatuur rijpen!


Door C.T. op 25 februari 2017

Goedenavond, ben sinds een jaar heerlijk verslingerd aan de waterKefir; verschillende varianten uitgeprobeerd- zoals met cranberry’s, gedroogde vijgen, Citroen en aangevuld (na afgieten) met gember! Verrukkelijk. Ik ben gezegend met een goede gezondheid. Al 45 jr (vr) vegetariër en macrobiotische voeding….en prima conditie. Kefir herinner ik me van mijn oma, raar vond ik het, nu ben ik enthousiast gebruiker en ook distributeur. Het gaat vanzelf….dus verspreiden maar. Verschillende reacties van collega’s; geen hoofdpijn meer, geen opgeblazen gevoel, (in overleg met arts) vermindert of zelfs gestopt met medicatie. Energiek en zelfs lekker!!
Dus op ieders gezondheid!!


Door R op 25 oktober 2016

Melkkefir super gezond! Gebruik het nu 4 mnd. Verschillende mensen al kunnen voorzien v/h yoghurtplantje.
Veel diabetici eten liever suikertoetjes
dan moeite te doen van het voorbereiden van het fermentatie proces. Vinden het ook te zuur. Mijn ervaring. Ik kies bewust voor melkkefir en drink het, laat ook altijd wat korrels er in. Het proces gaat dan nog even door. Inderdaad goede gezondheid begint bij een gezonde darmflora 😀.


Door Lois op 26 februari 2016

Oh dom…. Ik ben begonnen met de waterkefir te maken met mijn yohurtplantje’ ( gedeelt en dus beide ervan gemaakt) dat kan dus niet ??? Smaakt wel 😉


Door leen goos op 23 februari 2016

drink nu enkele maanden melkkefir, elke dag, en krijg nu veel last van men benen en armen, zou het een verband kunnen hebben? misschien een verzuring? groetjes


Door Heleen op 28 september 2015

Ik ben net gestart met het drinken van melkkefir, vind het erg lekker, maar ben zo moe opeens. Kan de vermoeidheid te maken hebben met het wennen aan de kefir? Is dit het ontgiftingsproces?
Hoop dat iemand mij een antwoord kan geven.


Door Sien op 10 september 2015

Mijn zoontje van 11 jaar heeft crohn. Kan ik ook kefir in de winkel voor hem kopen en welk merk dan?


Door Marjolein Dubbers op 11 september 2015

Kefir kan je het beste zelf maken. Een link naar het goed starterspakket vind je in het artikel Sien


Door Joao op 7 september 2015

ik wil alleen maar weten hoe ik kefirkorrels maak. Dat melk en water kefiris duidelijk, maar zonder de kefir zelf, heb je niets. Nergens vind ik info en woon niet in NL


Door Marjolein Dubbers op 11 september 2015

Je kunt ze bestellen, zie de link in mijn artikel, vraag even of ze ze ook naar het buitenland sturen. Als je ze eenmaal hebt kan je ze blijven gebruiken, het werkt net als zuurdesem.


Door carine cockx op 14 februari 2016

Soms in natuurwinkel gratis aangeboden !


Door Brigitte Van Wesemael op 26 augustus 2015

Zou het ook met soyamelk gaan?


Door Marjolein Dubbers op 31 augustus 2015

Soja is wel erg bewerkt voordat het melk is. Ik weet het eerlijk gezegd niet, ik ben niet zo’n fan van soja. Probeer het eens en laat het ons weten zou ik zeggen.


Door chantal op 19 mei 2016

ja, dat kan zeker ik heb het al eens gedaan en vind het erg lekker


Door Monika op 1 juli 2015

Ik eet uit principe geen geitenkaas yoghurt of geitenmelk. Zolang ze geen goede oplossing hebben voor de bokjes die doorgedraaid worden.
Een geit geeft alleen melk als ze elk jaar een geitekind krijgt als dat een meisje is geen probleem maar als dat een jongen is weten ze niet goed wat ze er mee moeten. En het blijft moedermelk bedoelt om de geitebabys heel vlug groot te brengen.


Door Marianne op 2 juni 2015

ik heb ook een vraag over kefir,
wanneer berried doe ik deze over in een fles en wacht 48 uur.
Echter wannneer ik de dop eraf draai komt er een kracht achter te staan ( net als bij een cola fles) is dit goed ? want erg lekker vindt ik het zo niet.
alvast bedankt voor het beantwoorden van deze vraag.


Door Jasper op 4 juni 2015

Hoi marianne,

Je kunt het best de dop zo af en toe (een keer of 4 tijdens de 48 uur) even opendraaien om gas te laten ontsnappen. De druk ontstaat door het fermentatieproces.


Door Lisette op 3 april 2015

Hoe denk je over kefir gemaakt met rauwe koemelk?


Door Jildau op 12 januari 2015

Reeds eerder had ik voor mijn middelste zoontje melkkefir gebruikt om eczeem tegen te gaan. Nu onze jongste zoon eigenlijk de hele zomer last had gehad van eczeem besloot ik inderdaad via de kefirshop nieuwe kefir te kopen. Nadat de kefir goed was opgestart en hij elke dag een glas vol kefir van mij kreeg, was de eczeem binnen 1 week helemaal weg, werd hij fitter en blijer. Zelfs de acné van onze oudste zoon van 16 is zienderogen opgeknapt. Ik ben er heel enthousiast over!!!!


Door ko op 31 januari 2018

Hallo, er wordt ook wel geschreven dat melk niet goed is voor ACNE. Hoe zit het dan met melkkefir. Mijn zoon heeft ook heel veel last van Acne.


Door Marjolein Dubbers op 6 februari 2018

Acne kan onder andere ontstaan door (toename van) de zogenaamde groeifactor, IGF-1 (insuline-like growth factor), die het lichaam zelf aanmaakt, juist in de puberteit in grote hoeveelheden, maar die ook door voeding hoger kan worden. Het zit in melk, vooral in de wei en die blijft bij melkkefir bestaan. Het kan dus zijn dat hij daar ook niet tegen kan.


Door Sylvia op 10 januari 2015

Ik ben vandaag gestart met melkkefir, omdat ik een tijd lang probiotica gebruikte en het leek mij veel leuker om met kefir aan de slag te gaan, ook door alle goede eigenschappen. Vandaag na het eerste glaasje zat ik na een uur al op het toilet en dat ging 6x vanavond. Ik heb PDS en normaal drink ik ook veel karnemelk of melk en dan heb ik er geen last van. Is diaree tijdelijk? En is dit normaal?


Door saskia op 28 december 2014

Ik heb melk kefir. Sinds paar dagen ik verbeeld me dat mijn gezicht gladder word. Melkkefir hoef je verder niks toe te voegen en drink t ipv gewoon een glas melk bij t brood.
De mensen die iets minder goed t waterkefir kunnen verdragen kunnen toch ook die melkkefir proberen.


Door Marieke Maathuis op 6 november 2014

Ik ben 65 jaar en heb sinds een half jaar last van brandend maagzuur. Hiervoor gebruik ik Ranitidine 300 mg. soms aangevuld met Rennie. Omdat ik liever geen medicijnen slik, ben ik 4 weken geleden begonnen met waterkefir, 2 glazen per dag. Maar op dit moment heb ik nog steeds mijn medicijnen nodig omdat de klachten niet minder zijn geworden; misschien zelfs nog wel meer… Kan het zijn de koolzuur van de Kefir klachten geeft? Of moet ik gewoon nog even geduld hebben..?
Ik kijk uit naar je antwoord.
Vriendelijke groet,
Marieke


Door Neli op 28 september 2014

Ik ben pas begonnen met de waterkefir. Ik heb een rare druk op maag ,borst gekregen.Ook vraag ik me af of ik het wel goed maak. De kefir plantjes blijven op de bodem liggen n.l.. Ik heb op een liter water 50 suiker en 1.15 ons kefir gebruikt en nog 2 biologische gedroogde abrikozen toegevoegd. Is dit teveel suiker?
Dank voor je info,
Neli


Door Greet op 5 september 2014

Greetje,NIET je melk opwarmen in de magnetron hoor! Magnetron is heel erg schadelijk voor je gezondheid!

Greet.


Door hilde verweij op 3 augustus 2014

Hoi,
ik ben nu 14 dagen water kefir aan het drinken met dadels super lekker , maar sinds paar dagen heb ik nogal veel diaree , krampen en zeer bleek tot soms bijna wit van kleur. Is dat normaal.
Groetjes Hilde


Door M Suarez op 30 juli 2014

Ja ik ben aan begonnen met kefiir.ik raad wel aan mensen die last hebben van darmen stoelgan en zuurmaag aandoeningen..Zelf heb ik van een vriendin gekregen maak ik dagelijks kefir en doe niet meer aan toetjes en pudding na het eten.Veel succes en ben erg blij om.


Door Greetje p op 1 juli 2014

Sorry foutje.moet geen yoghurt zijn.Maar Melk


Door Greetje p op 1 juli 2014

Hett einige negatiefe wat ik heb gehoord is dat men in gewicht aankomt .
Dit door gebruik van volle yoghurt.als je iedere dag meer als 1 liter drinkt.
Greetje p.


Door linda op 30 juni 2014

kan het zijn dat ik ontzettend moe ben geworden van de kefir? Ik heb heel bewust schapenkefir gekocht, natuurwinkel. Ik kan niet tegen zuivel, koemelk en lactose. Nu heb ik 2 dagen ik denk zo’n 150 ml. schapenkefir gedronken. en ik ben ontzettendddd moe! ik lees nooit geen negatieve reacties. zijn die er niet?


Door Gonnie op 7 augustus 2014

Beste Linda,

Als reactie kan je lichaam eerst heel veel moeheid eruit laten komen.
Zie het als de goede en verkeerde bacteriën die met elkaar vechten. Dat kost extra energie. Vervelend maar een goed teken, je lichaam is aan het opruimen, waardoor er ruimte ontstaat voor de gezonde bacteriën.

Drink extra water, naast de kefir, dat kan helpen.

Als het goed is, zal het met 3 tot 6 weken minder worden die moeheid en jij je fitter gaan voelen.

Sterkte met alles,
Gonnie


Door Greetje p op 27 juni 2014

Ik gebruik al jaren melkkef.Meestal over de winter deed ik het in de vriezer.om in het voorjaar weer te gebruiken.
Sinds 2 maanden maak ik mijn melk warm op. 28 graden in de magnetron.controleer even met een vleestermometer.niet warmer anders gaat de kefir dood.
Dan laat ik het 24 uur staan .en even om de 12 uur omroeren.en je hebt Echte Yoghurt.
Niet warmer als 28 graden.
Ik gebruik een sierblik van kattenbrokjed waar mn grote fles (1,5liter)in staat.


Door Anna op 23 juni 2014

Kefir in Rice Dream. Geeft een heerlijke smakelijke Kefir. Te koop in de supermarkt.


Door Jeannette op 14 juni 2014

Ik gebruik liever geen dranken met alcohol, dan dus geen drank met kefir ( melk of water) maken?


Door Diane op 29 mei 2014

Ik denk dat ipv water kokoswater erg lekker is, en ipv melk kokosmelk.


Door Brigitte op 29 mei 2014

Ik maak al een tijd melkkefir en nu ook waterkefir. Het smaakt heerlijk en doet ook nog goed.


Door Bart Bartels op 26 mei 2014

Super deze informatie, hartelijke dank.


Door Monique op 16 mei 2014

op facebook is een waterkefir groep waar mensen het (gratis) aanbieden


Door firidolfi véro op 6 april 2014

Hi,
Kan ik besluiten uit het artikel: dat het gebruik van waterkefir bij “lekkende darm” niet goed is?
Ik gebruik dit nu pas…op aanraden van arts (na lange AB kuur tegen Lyme)

alvast met dank, groet
Véro


Door Marjolein Dubbers op 9 april 2014

Juist wel goed! Pro-biotica helpen mee om je darmwand te herstellen. Het staat nergens dat het niet goed is hoor!


Door Eline op 20 maart 2014

Dag Marjolein,

Al een tijdje gebruik ik waterkefir. Ik vind het erg lekker, maar merk nog niet veel aan de werking van mijn darmen. Ook mijn kinderen vinden het heel lekker. Toch twijfel ik, na het een en ander gelezen te hebben op internet, over de veiligheid van waterkefir voor kinderen. Jij schrijft dat het veilig is voor kinderen en zwangeren. Ik ben benieuwd waar je dit op gebaseerd hebt. Ik lees namelijk ook veel berichten dat waterkefir tussen de 0.2 en 2 % alcohol zou kunnen bevatten. Dat lijkt me niet veilig voor een jong kind. Ik ben benieuwd naar jou achtergrond informatie…

Groet,

Eline Prins


Door Naima sellami op 16 februari 2014

Mijn vraag is moet de kefir in de koelkast of gewoon in kamer tempratuur?


Door Marjolein Dubbers op 17 februari 2014

Kamertemperatuur om te laten werken, daarna kan het als drankje in de koelkast


Door Marjan van Eeden op 1 februari 2014

Ik zit nu volop aan de waterkefir, heerlijk en ik vind het zo’n leuk proces! Ik verzorg mijn potjes met liefde 🙂 heb inmiddels 2 liter op en de 3e staat alweer klaar in de koelkast. Vind de smaak verrassend lekker, heb nu een experimentpotje met stukje gember.


Door reina op 3 januari 2014

Ik ben het net een weekje aan het gebruiken. Maak het bijna precies volgens het boekje, maar ipv vijgen doe ik er soms rozijnen of abrikozen in. Lekker fris, maar ik merk wel dat ik na een uurtje last krijg van hartkloppingen. Ik kan nergens een verband vinden. Mijn suiker is niet onrustbarend hoog en ik gebruik dus geen medicijnen ervoor. Heeft iemand anders die evaring ook? Misschien moet ik de suiker weglaten. Ik doe op 1 liter ca 2 eetlepels rietsuiker erbij.


Door Marjo op 26 augustus 2014

Hallo Reina,
Ik drink nu sinds een paar dagen waterkefir en heb inderdaad af en toe een vreemde pijn op mijn borst na het drinken.
Zijn die hartkloppingen bij jou inmiddels overgegaan?


Door lovey op 28 december 2013

Ik drink nu ruim een jaar iedere dag kefir van rauwe (koemelk) en ben er zo blij mee. Het heeft mijn darmen erg goed gedaan. Las je verhaal van Joris Driepinter ook maar denk dat dat alleen waar is wat betreft gepasturiseerde/ gehomoniseerde melk uit de winkel. Rauwe melk is wat mij betreft echt een ander verhaal en bevat zoveel goeds.
Verder een mooie site en leuk he artikelen te mogen lezen.


Door Marjolein Dubbers op 11 januari 2014

Klopt Lovey, rauwe melk is prima, maar voor veel mensen lastig om aan te komen.


Door riky van nistelrooy op 27 december 2013

Halo, ik hebt sinds kort melkkefir. Mijn schoonmoeder heeft die in 1978 van mijn moeder gekregen. Zo oud is het al. In het begin moest ik erg wennen aan het typisch luchtje en nu doe ik er wat siroop in. Ben benieuwd of ik meer energie ga krijgen. Groet Riky


Door Mariel van der Borg op 13 november 2013

Hoi Marjolein en alle andere dames,
Bedankt voor al deze info!
Was al een tijdje bewuster bezig met voeding, maar dit is toch een soort van wake-up call in mijn 50e levensjaar. Ik heb (gelukkig) nog niet heel veel klachten, maar die kan ik op deze wijze misschien wel voortijdig tackelen!


Door Arieneke op 8 november 2013

zelf gebruik ik nu 3 kwart jaar water kefir.
Ben het gaan gebruiken omdat ik telkens dan blaasonsteking en door de antibiotica kuur diree kreeg en daarna weer candida terwijl ik toch het candida redelijk goed volgde.
Het was een vicieuse cirkel mijn darmen waren ook niet vrij van de canndida bacil ben al heel lang met melk gestopt.
Ik tubde al jaren met allerlei vage klachten maar door de kefir lijkt het steeds beter te gaan met mijn gezondheid ik ben voorzichtig met dit te beweren omdat ik meer een terug val heb gehad maar het ziet er veelbelovend uit.
Ik kan met de kefir zelfs af en toe zondigen met suiker.

Maak mijn kefir meestal met rietsuiker en 3 vijgen en citroen.(1 half liter wekpot)
Maar wissel ook wel gebruik dan 1 of 2 vijgen – 1 gedroogde abrikoos en 1 dadel. Door de Abrikoos die wat zuurder is komt de kefir wat sneller op gang en wordt wat zuurder. Restjes rozijnen krenten en crenberries doe ik er ook wel in die doe ik in zo’n papieren thhezakje voor losse thee die ik met een sate prikker vast maak.

Raad het iedereen aan die met z’n gezondheid vecht.

maar gebruik ook vaak minder vijgen


Door Sjoukje op 30 augustus 2013

Waterkefir kun je ook bereiden in druivensap.
50/50 water/druivensap. Dan hoef je geen suiker toe te voegen.
Melkkefir werkt ook in lactosevrije melk. Ik heb het uitgeprobeerd.
Bij http://www.levenvanhetland.nl kun je kefir kopen in granulaatvorm. Ideaal. Je hoeft niets te zeven, maar kunt het keer op keer weer gebruiken.


Door Sjanne op 28 augustus 2013

Hallo, sinds enige tijd lees ik met plezier EVA, goede bruikbare informatie, zet bij jezelf weer eens de puntjes op de i, ben er blij mee.
Gebruik bewust geen facebook, lees alleen de site.

Is er iemand in Deventer of omgeving die waterkefir over heeft, kom het graag ophalen……

Lieve groeten aan allemaal, Sjanne.


Door Joke Lerensveld op 15 augustus 2013

Goedemorgen Marjolein,

Waar kan ik de kefirkorrels/plantjes kopen? Ik wil het graag proberen, heb de ziekte van Crohn en een chronische ontsteking in de aalvleeskleier.Door yvonne op 5 juni 2014

Ik heb wel wat over van de melkkefir.


Door Gonnie op 7 augustus 2014

Beste Yvonne,

Heb je nog melkkefir over?
Ik heb er wel interesse in.

Alvast hartelijk bedankt,
vriendelijke groet Gonnie


Door louise schiavo-kooijman op 12 augustus 2013

leuk om te proberen in mijn B&B dat ik in italie heb (al zijn de italianen niet erg vatbaar om nieuwe dingen te proberen/proeven)


Door Judith op 27 juli 2013

Alle waterkefir is uitverkocht. Wie weet nog een adresje? Zou het zo graag willen proberen…


Door Annette Jongen op 13 juli 2013

Wat een fantastisch artikel dit! Ik ga het gelijk proberen. Lijkt me heerlijk.
Dank, Annette


Door Linda op 13 juli 2013

Beste Marjolein, in je artikel staat dat mensen met diabetes beter geen waterkefir kunnen gebruiken. Maar als de kefir de toegevoegde suiker grotendeels opeet, wat is dan het bezwaar? Zelfs al zou die hele 30 gram suiker er nog in zitten als het klaar is, dan zit er per glas van 150 ml nog maar 4 gram koolhydraten in. Zo’n kleine hoeveelheid heeft amper invloed op je bloedsuikerspiegel.


Door Ineke op 3 juli 2013

Ik gebruik (zelfgemaakte) kombucha, net zoiets als waterkefir, maar dan gemaakt van thee. De kombucha is ook een symbiose van bacteriën en gisten. Het wordt wel aangeprezen als medicijn tegen van alles en nog wat, maar ik drink het omdat ik het wel lekker vind en het kost niet zo veel. Je moet alleen zien dat je ergens een ‘zwam’ krijgt om te beginnen.


Door Christine op 21 april 2013

Blij dat ok jullie site gevonden heb!!!


Door Maris op 29 maart 2013

had ik het verkeerd begrepen dat er in melk kefir bijna geen lactose meer bevat ?


Door Inge op 1 mei 2013

Melkkefir bevat inderdaad erg weinig lactose. Zo weinig dat veel mensen met een lactose intolerantie er toch tegen kunnen. Het kan dus het proberen waard zijn.


Door Maddy op 18 maart 2013

Hallo,

Waar kan dat kefir-receptje vinden?

Groetjes,

Maddy


Door Dani op 16 maart 2013

Dag Marjolein, Ik dacht al een tijdje aan Kefir om aan mijn ‘dieet’ toe te voegen, doch ben lactose-intolerant. Ik heb nu dank zij jou artikel geleerd over Waterkefir, bedankt daarvoor, zal ik zeker eens proberen, en laten weten hoe ik het vind. Zou een gezonde probiotica ook een lekkende darm kunnen helen? Dat zou pas een doorbraak zijn!, Bedankt voor al jou goede artikelen. gr. Dani


Door Tineke op 16 maart 2013

Dank je Marjolein!
Heb na mijn candidainfectie een paar maanden probiotica ingenomen, met een merkbaar helend resultaat. Deze kefir wordt daarop een leuk en gezond vervolg. Bedankt voor de recepten en het adres van de Kefirwebshop!
Groeten van
Tineke


Door Anneke op 9 september 2014

Hallo zo goed als ik het begrepen heb leeft de Kevir van suiker wel biologosch of gedroogd fruit je kunt heel erg varieren maar, de suiker word grotendeels weg.Maar 30 gram op een liter water is zeer weinig dus maak je niet bezorgd.

En Kefir draagt bij aan een goede gezondheid.


Door Gerda op 15 maart 2013

Goed artikel!
Ik gebruik de waterkefir nu ruim een maand en vind het erg lekker.
Vraag me wel af of je alle suiker die je erin doet ook opdrinkt, of dat een gedeelte verbruikt wordt door de kefir zelf.
Heb ondertussen best veel kefirkorrels, want het verdubbelt zowat per keer


Door Sonja op 28 augustus 2017

Hallo Marjolein,
Ik ben net weer gestart met kefir! Maar kan je waterkering en melkkefir eigenlijk wel door elkaar gebruiken. Ik lees namelijk dat je bij de bereiding je materiaal goed gescheiden moet houden. Dus kan je op 1 dag wel waterkefir en melkkefir nuttigen? Groetjes Sonja


Door Ria op 15 maart 2013

Hallo Marjolein,
Ik gebruik al ruim een half jaar de water-en melkkefir.
De waterkefir is wel lekker, maar ik gebruik het niet zo vaak omdat ik zorgen maak over de suiker die er in zit.
Kan ik de waterkefir ook kan bereiden zonder de suiker?
Groet,
Ria


Door Ria op 15 maart 2013

Ik bedoel natuurlijk: Kan ik de waterkefir ook bereiden zonder suiker toe te voegen?


Door Paula op 22 maart 2013

Op de site staat dat je ‘suiker (of ander natuurlijke zoetstof)’ kunt gebruiken en dan kan je denken aan Stevia bijv.


Door inge op 24 april 2015

De suiker wordt compleet opgegeten door de kefir,dus niet door jou! Als de drank klaar is , is de suiker weg/omgezet in probiotica.


Door Angelique op 15 maart 2013

apart……. waar kwam die P nou weer vandaan!


Door Angelique op 15 maart 2013

O lekker. Ik heb geen darmproblemen. Lucky me 🙂 Dus ik zie die kefir niet zo zitten. Maar die met een druppie alcohol vind ik zo grappig en appart! Weer eens wat anders dan mijn favoriete rode wijn.

Plaats een reactie


*


Interessante topics voor Energieke Vrouwen