Verslaafd aan brood? Pas op dat je er niet angstig van wordt!

Verslaafd aan brood? Pas op dat je er niet angstig van wordt!

Ben jij gegrepen door deze titel omdat je brood inderdaad erg lekker vindt? Ik ken veel vrouwen die letterlijk zeggen verslaafd te zijn aan brood. Ik eet al 30 jaar heel weinig brood maar ik weet precies wat ze bedoelen; ik moet zelf goed opletten als in een restaurant een broodmandje op tafel komt met heerlijk geurend brood met zo’n knapperig korstje! Toch laat ik het meestal staan omdat ik weet wat het met mijn brein doet en daar ben ik erg zuinig op!

Je endorfinesysteem heeft meer dan 100 functies

In je brein worden heel veel stofjes aangemaakt waaronder endorfine. Endorfine is neurostransmitter die in je lichaam meer dan 100 functies heeft. Je endorfinesysteem heeft onder andere invloed op je insulinehuishouding (bloedsuikerspiegel), je stresshormonen, je immuunsysteem en je systeem voor pijnregulatie. Verder zorgt het voor de vrijgave van enkele belangrijke hormonen, waaronder dopamine en serotonine; de twee hormonen die je een goed gevoel geven.

Je kunt je endorfinesysteem zien als je beloningssyteem in combinatie met een natuurlijke pijnstiller. Ze zijn allebei heel belangrijk voor je als je je goed wilt voelen.

Je endorfinesysteem in de problemen betekent jij in de problemen

Omdat je endorfinesysteem zo belangrijk is, betekent dat verstoring hiervan een reeks van klachten kan geven. Denk aan:

  • concentratieproblemen, onrustig zijn en geheugenstoornissen (neurotransmitters verstoord)
  • overgewicht, een te hoge bloedsuikerspiegel en diabetes (insuline verstoord)
  • uitputting, burn-out, verhoogde stressgevoeligheid (stresshormonen verstoord)
  • allergieën, chronische ontstekingen, voedselintoleranties en verminderde afweer (immuunsysteem verstoord)
  • reumatische klachten, chronische pijn en fibromyalgie (pijnregulatiesysteem verstoord)
  • psychische klachten, waaronder depressiviteit en angststoornissen, maar ook hyperactief zijn

Herken je diverse klachten? Ben jij verslaafd aan brood of zuivel? Lees dan vooral verder.

Verslaafd: wat gooit je endorfinesysteem uit balans?

Er zijn verschillende factoren waardoor de aanmaak van endorfines kan worden verstoord. Langdurige stress is een grote sloper van je gezondheid en dus ook van je endorfinesysteem. Heb je veel en langdurige stress, onderneem dan actie; daar kan geen gezonde voeding tegenop. Ook bepaalde medicijnen, waaronder paracetamol, ibuprofen, codeïne, Ritalin, anti-depressiva en corticosteroïden kunnen het systeem verstoren. Alcohol, drugs en nicotine doen hetzelfde.

Wat weinig mensen weten is dat in onze hedendaagse voeding ook een flink aantal endorfine-verstoorders zitten:

  • stimulerende middelen waaronder koffie, cola, energiedranken, en cacao
  • suiker en alle natuurlijke én kunstmatige zoetstoffen
  • synthetische stoffen in onze voeding (waaronder smaakversterkers zoals E 621)

Maar er zijn er ook die onschuldiger lijken en nu komt het:

  • glutenhoudende granen, zuivel, soja en spinazie

Exorfines remmen de werking van je lichaamseigen endorfines

In glutenhoudende granen (tarwe, rogge, gerst spelt en kamut), zuivel (het gaat om caseïne, het melkeiwit), soja en spinazie zitten stofjes die we exorfines noemen. Ze lijken inderdaad op endorfines, maar ze worden dus niet door het eigen lichaam geproduceerd. Het probleem is dat ze de werking van je belangrijke lichaamseigen endorfines kunnen verstoren als je ze veel binnenkrijgt. Ze remmen de werking van je eigen dopamine en serotonine. Je kunt zelfs endorfineresistent worden, wat betekent dat je minder gevoelig wordt voor je lichaamseigen endorfines, met alle problemen van dien.

Overigens is spinazie in het rijtje de meest zwakke leverancier van exorfines. Daarbij; niemand eet iedere dag spinazie, maar we eten vaak wel dagelijks brood, zuivel en/of soja (gluten, melk en soja worden volop in bewerkte voeding gebruikt).

Een boterham met kaas en een glas melk is dus niet zo onschuldig als we altijd gedacht hebben. Net zo min als een cappuccino met een brownie of een stukje chocola. Aan het eerste ben ik nooit verslaafd geweest maar aan dit laatste wel. Au! Herkenbaar?

Endorfine en de relatie met angst, depressie en stress

Ik heb al gezegd dat endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Het werkt ook als ‘pijnstiller’ tegen stress. Je echte stresshormonen zijn adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen werken perfect in een echte stresssituatie maar ze slopen je lichaam. Vandaar dat je een back-upsysteem hebt voor de langere termijn: dat is het anti-stresshormoon cortisol maar ook endorfine. Endorfine werkt zelfs veel sneller nog dan cortisol.

Endorfine is dus een belangrijk anti-stresshormoon, maar tegelijkertijd een natuurlijke angstremmer en een antidepressivum. Een slecht werkend endorfinesysteem kan leiden tot allerlei psychische stoornissen, waaronder angstaanvallen, depressieve buien en een overmatige gevoeligheid voor stress. Zie je nu de relatie tussen brood en angstaanvallen?

Het is dus niet vreemd dat onze overmatige consumptie van brood, zuivel en soja in combinatie met consumptie van zoetigheid, stimulerende middelen zoals koffie en bewerkte voeding kan leiden tot allerlei psychische gezondheidsproblemen. Wie heeft er toch ooit bedacht dat psychische klachten kunnen worden opgelost met alleen maar praten?

Verslaafd zijn geeft ontwenningsverschijnselen als je stopt

Moet jij er niet aan denken om je heerlijke boterhammen met kaas te laten staan? Roep jij nu hard: “Kom niet aan mijn cappuccino!”?  Hoe harder je roept hoe groter de kans dat het juist goed zou zijn om het eens een tijdje te laten staan. Als je niets herkent van bovengenoemde klachten, je een hoog niveau van energie hebt en doorgaans vrolijk bent, dan zou ik zeggen: geniet ervan. Maar wees je ervan bewust dat het verslavende middelen kunnen worden als je lichaam om wat voor reden dan ook uit balans raakt. Wees alert. En lees vooral ook even wat je kan doen om je systeem gezond te houden.

Herken jij wel een aantal van bovengenoemde klachten, dan is het goed ze af te bouwen en te vervangen door gezondere dingen. Gooi niet je hele voedingspatroon tegelijk om, dat geeft ook weer stress voor je lichaam. Pak er één onderdeel uit en beslis dat je dat gaat afbouwen. En wees je bewust dat het kan leiden tot ontwenningsverschijnselen.

Hoe hou je of krijg je je endorfinesysteem weer gezond?

Eigenlijk staat de belangrijkste informatie al hierboven. Schrap zoveel mogelijk van alles wat je endorfinesysteem uit balans gooit en je geeft het een boost. Ik realiseer me heel goed dat dit niet makkelijk is; het zijn niet voor niets verslavende middelen. Hieronder enkele tips die je hierbij kunnen helpen. Kies er één of enkele uit die je aanspreken en je niet te moeilijk lijken. Begin daarmee. Bouw het vandaar langzaam op.

Eet veel voeding met volop antioxidanten

Oxidatieve stress tast onder andere de endorfinereceptoren aan en antioxidanten gaan dit tegen. Eet veel groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Gebruik volop kruiden en specerijen. Vooral kurkuma kan je endrofinereceptoren beschermen en de schade van te veel cortisol in je hersenen helpen herstellen. Lees hier mee over antioxidanten in je voeding. 

Verhoog je inname van omega 3 met voeding of supplementen

Omega 3 helpt bij de signaaloverdracht van endorfines naar je lichaamscellen. Bovendien is van omega 3 bekend dat het helpt tegen depressieve klachten en angstaanvallen. Ook werkt het als ontstekingsremmer.  Meer over omega 3 kan je hier lezen. 

Eet magnesium of voeg magnesium toe door middel van badzout of gel

Magnesium heeft ook een belangrijke taak als het gaat om de bescherming van je endorfinereceptoren. Groene groenten, noten, zaden en pitten zitten vol met magnesium. Als je nogal wat stress hebt plas je veel magnesium uit. Dat is waarom ik het heb opgenomen in mijn basissuppletie voor vrouwen. Eigenlijk kan je niet zonder. Neem regelmatig een heerlijk voetenbadje met magnesiumkristallen zou ik zeggen en relax!  Meer over magnesium lees je hier. 

Voeg producten toe met veel vitamine A

Vitamine A stimuleert de aanmaak van een enzym (DPP-4) dat je endorfinesysteem beschermt tegen overprikkeling. Vitamine A zit in vette vis (haring, makreel, sardientjes en zalm) maar ook in eieren, roomboter en lever. Kies zoveel mogelijk voor biologische producten.

Eet groenten en fruit rijk aan bètacaroteen

Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A. Je vindt het in alle gele, oranje, rode en groene groentes en fruit. Inderdaad: worteltjes en pompoen zitten er vol mee!

Wees niet bang voor gezonde vetten

DPP-4 krijgt ook een boost als je gezonde vetten eet. Nee, je wordt niet dik van gezonde vetten, het zijn alle (verborgen) suikers waar we dik van worden. Meer over gezonde vetten lees je hier.

Kook zelf met een grote variatie: de keuze is reuze

Het komt eigenlijk altijd weer op hetzelfde neer: vermijd alle bewerkte voeding uit een fabriek die vol zit met suikers, soja, gluten en zuivel en eet vers, in een grote variatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk gluten, zuivel en zoetigheid. Eet volop groenten en plantaardige producten en wees niet bang voor gezonde vetten.

Leuker kan ik het niet maken. Het wordt wel veel lekkerder als je smaakpapillen eenmaal afgekickt zijn van de zoetigheid en al die smaakexplosies van fabrieksvoeding. En je wordt er in ieder geval ook een stuk gezonder van. En je brein een stuk vrolijker. Dus uiteindelijk heb ik het toch leuker voor je gemaakt!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Voel jij je verslaafd aan brood en wat ga je doen?

Christa
Door

Christa

op 20 Oct 2017

Ik eet voornamelijk desem brood. Is dit net zo slecht/verslavend? En speltbrood?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Oct 2017

Desem is wel beter Christa, omdat dat ervoor zorgt dat een groot deel van o.a. het gluten wordt voorverteerd. Spelt is een oudere graansoort die veel minder onderhevig is geweest aan kruisingen en veredeling en dat zorgt bij veel mensen voor minder problemen, hoewel er wel gewoon gluten in spelt zit. Door de verdeling zit er echter veel en veel meer gluten in de huidige tarwe dan er vroeger van nature in zat.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 20 Oct 2017

Goedenavond Marjolein,Alles meisje droomde ik ervan om moeder en verpleegster te worden. Moeder ben ik geworden. Verpleegster helaas niet. Ik vond jou website en verslont alles op jou site. Dat zette mij op het spoor van de hormoonfactor. En hoe kan het lopen ben nu zelf hormoonfactortrainer en heb mijn eigen bedrijf. Nooit gedacht dat ik onderneemster zo worden. Dus een droom was het zeker niet. Ik heb wel een missie iedere vrouw die lipoedeem heeft vertellen hoe ik de lipoedeem in toom gekregen heb!

Gusta
Door

Gusta

op 20 Oct 2017

Ik heb het niet van brood, wel van tarwe. Als ik tarwe heb gehad, word ik de volgende dag gedeprimeerd wakker. Ik heb dan echt last van doemgedachten, hoe slecht alles gaat, hoe eng de wereld is, dat alles zinloos is etc. Verder ben ik altijd de positiviteit zelve, maar tarwe maakt mij letterlijk depressief en somber en ongelukkig.

Cornelia
Door

Cornelia

op 20 Oct 2017

Dank je wel maar weer en ja, ik ben dol op lekkere broodjes en ik heb ook lang gedacht dat ik niet zonder kaas kon 'leven', maar geniet nu volop van mijn overheerlijke salades mede dankzij jouw programma. ik hoop dat velen zich weer uitgenodigd voelen en zichzelf verwennen met meer energie en meer blijdschap in hun leven. Fijne tijd op Curacao

Gratia Hopman
Door

Gratia Hopman

op 20 Oct 2017

Dit is zo herkenbaar, en ik vind het zo moeilijk om te laten staan! Maar ik heb je boek liggen.en ik denk dat ik dit eerst goed ga voorbereiden: voldoende recepten hebben én geleidelijk. Mijn systeem reageert heel gevoelig.Goed artikel, dankjewel!

Letty de Graaf
Door

Letty de Graaf

op 20 Oct 2017

Heb hetzelfde meegemaakt. Ben nu 8 maanden glutenvrij en hoop nog verder op te knappeb. Dank voor je waardevolle tips.

klaske
Door

klaske

op 20 Oct 2017

Dit is wel een eyeopener! Ga er mee aan de slag. Komt eigenlijk op het juiste moment. Hoop dat het snel gaat werken! Heb er last van....

Louise
Door

Louise

op 21 Oct 2017

Hallo Marjolein, en lezersIk vind dit een waardevol stuk om te lezen. Het was me al duidelijk dat de mens zich gezond kan houden door gezond te eten. Gevarieerd met veel kleur. Hopelijk leert de psychiatrie hier ook van. Dan zouden er minder mensen aan de zware medicatie zijn.Mvg Louise

Laura
Door

Laura

op 22 Oct 2017

Interessant artikel Marjolein. Hoe kijk jij in dit kader tegen raw cacao poeder aan? Dat gebruik ik vrij regelmatig.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Oct 2017

Rauwe cacao schijnt te kunnen zorgen voor afgifte van endorfine door de vetten die erin zitten. Het is zelf geen exorfine.

Silvia
Door

Silvia

op 22 Oct 2017

Ik vind brood heerlijk, kan er echt van genieten.Maar tegenwoordig alleeen nog maar twee sneetjes zuurdesum brood mmm met brocolikiemen huttekase en een plakje kipfilet. Sla wel eens een dagje over, wat wel moeilijk is ;-))

Lianne
Door

Lianne

op 23 Oct 2017

HoiWat zou voor mij een goed ontbijt zijn En lunch Avond eten veel last van maagzuur veel lucht in de maag. Ik heb pms en fibromyalgie Heel graag een advies.Gr Lianne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Nov 2017

Beste Lianne, ik geef geen persoonlijke adviezen, en al helemaal niet zomaar via internet, dus ik raad je aan naar een goede voedingsdeskundige/orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige te gaan. Zo iemand kan met jou samen een maatwerkprogramma opstellen. Ik wens je hierbij heel veel succes en sterkte!

Leony
Door

Leony

op 24 Oct 2017

Marjolein, wat weer een goed stuk. Ik eet zelden brood en heel zelden zuivel. Koffie drink ik wel, echter alleen meest caffeïne vrije koffie. Is dit beter? Of net zo belastend als koffie mét caffeine?

M.v.d. Kooij
Door

M.v.d. Kooij

op 02 Feb 2018

Koffie waar de caffeine uitgehaald is, blijkt ook niet zo gezond te zijn, omdat daar methodes voor worden gebruikt die niet gezond zijn. Of het echt waar is, weet ik niet. Je zou hier naar kunnen googelen.

Tatjana
Door

Tatjana

op 26 Feb 2018

Dag Marjolein Hoe denk jij over het zelf maken van brood? Ik gebruik hiervoor oa speltmeel gist en boekweit.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Feb 2018

Dat is natuurlijk een prima idee Tatjana, als jij je daar prettig bij voelt! Je hoeft pas na te denken over geen brood eten als je denkt er last van te krijgen of als je onbegrepen klachten hebt die er misschien mee kunnen samenhangen (b.v met gluten uit spelt of met gist). Zo niet dan kun je lekker je eigen brood blijven maken!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!