Cortisol in toom houden; negen waardevolle tips

Cortisol in toom houden; negen waardevolle tips

Cortisol is het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt. Af en toe een beetje stress is geen probleem, maar een langdurige overdosis cortisol verstoort echter veel processen in je lichaam, waaronder het zelfgenezend vermogen. Ook is het bijna onmogelijk om af te vallen als er veel cortisol in je lichaam circuleert. Je kunt dan met name last krijgen van een hardnekkig “zwembandje”. Het is dus voor je gezondheid belangrijk om dit hormoon een beetje in toom te houden. Gastblogger Barbara Havenith van de vrouwenpoli Boxmeer geeft je negen waardevolle tips.

Hou houd je cortisol in toom?

Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Dit hormoon wordt door de bijnieren geproduceerd als je stress hebt. Van oudsher betekent dit dat er gevaar dreigt waarvoor je op de vlucht moet of waartegen je zou moeten vechten. Cortisol zorgt er dan voor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren.
Vandaag de dag is stress van een andere orde: stress over onbetaalde rekeningen, stress door het werk, relatiestress, onvoldoende slaap, overmatig trainen, junkfood eten en te weinig drinken. Elke keer als je lichaam stress ervaart, produceren je bijnieren cortisol.

Elke keer als je lichaam stress ervaart, produceren je bijnieren cortisol.

Chronisch te veel cortisol is slecht nieuws voor je gezondheid

Chronisch verhoogde cortisolwaarden zijn uitzonderlijk slecht voor je gezondheid. Dit probleem wordt in verband gebracht met een verstoorde hormoonbalans, verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, een verhoogde cholesterolwaarde. Een bijkomend vervelend probleem is de opslag van vet rondom je middel.

Cortisol wordt echter niet alleen bij gevaar en stress gemaakt, je bijnieren maken de hele dag door cortisol in een dag- en nachtritme. De hoogste waarde van cortisol wordt ’s ochtends vroeg bereikt, net op het moment dat je je bed uit moet. Van oudsher maakt het je lichaam en je geest wakker en alert. Op het moment van ontwaken moet je op zoek naar voedsel. In de oersituatie moesten we ons daarvoor in een ‘gevaarlijke’ omgeving begeven; op zoek naar voedsel kun je roofdieren tegenkomen of een slang of giftige spin. Dan was het belangrijk om meteen alert te kunnen reageren, anders werd je zelf tot voedsel.

Breng je cortisol terug in het goede dag-nacht ritme

In de loop van de dag moet je cortisolwaarde steeds lager worden, totdat de laagste waarde rond 10 uur ’s avonds bereikt wordt. Je lichaam en geest worden klaargemaakt voor rust en tot slot voor een verkwikkende slaap. Een gestoorde cortisoldagcurve kan gepaard gaan met moeite om in slaap te vallen en/of met moeite om te kunnen doorslapen.

Er zijn vele manieren om je cortisolwaarden terug te brengen in het goede dag-nacht ritme. Hieronder de acht belangrijkste adviezen waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

cortisol-tekort

Tip 1 Eet veel groenten en fruit. 

Goede voeding bestaat voor het grootste gedeelte uit groenten (300-500 gram per dag) en fruit (2-4 stuks per dag). Vermijd snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten jagen je bloedsuiker snel omhoog. Deze zijn te vinden in bewerkte voedingsmiddelen (alles in een pakje, zakje of onder een deksel) waar vaak suiker aan toegevoegd is. Let op: op de verpakking staat suiker zelden als suiker genoemd, veel vaker vind je omschrijvingen als sacharose, natuurlijke vruchtsuiker, maisstroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop, dextrose, gemodificeerd maiszetmeel e.d. Voedingsmiddelen die gemaakt zijn van geraffineerd (tarwe)meel zorgen ook voor een snelle toename van je bloedsuikerspiegel.

Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben een tegengesteld effect. Eieren en noten zijn daarom goed om te eten; ze verzadigen je langduriger dan voeding rijk aan koolhydraten.

Tip 2  Maak gebruik van body-mind technieken

Mindfulness, yoga, ademhalingstechnieken, meditatie, aardingsoefeningen, visualisaties: ze zijn allemaal goed om stressreacties te verminderen. Voor ademhalingstechnieken hoef je je dagelijkse bezigheden niet te onderbreken, dat kan ook achter je bureau of onderweg in je auto.

Tip 3  Verminder je hoeveelheid cafeïne

Verminder je hoeveelheid cafeïne. Te veel cafeïne (in koffie, cola en energiedranken) en andere stimulerende stoffen als theïne (in zwarte en groene thee) stimuleren de aanmaak van cortisol in de bijnieren. Het is geen goed idee om ’s ochtends wakker te worden met meerdere espresso’s of met enkele mokken koffie, noch om met behulp van koffie, thee of energiedranken op te been te blijven. Drink maximaal 2 koppen cafeïnehoudende dranken per dag en drink deze niet meer na 3 uur ’s middags.

Tip 4 Train niet overmatig

Een goede workout mag niet langer dan drie kwartier duren. Als een training langer dan een uur duurt zal je testosteronniveau gaan dalen en je cortisolniveau stijgen. Een korte intensieve krachttraining van een kwartier kan beter zijn dan een uur joggen. Train niet meer dan twee dagen achter elkaar, begin pas weer met een training als je lichaam hersteld is van de vorige.

Een korte intensieve krachttraining van een kwartier kan beter zijn dan een uur joggen.

Tip 5  Zoek overdag de zon en de buitenlucht op

Voldoende (zon)licht overdag kan helpen je dag-nachtritme te verbeteren. Een gezond dag-nachtritme gaat gepaard met een normaal cortisolritme. Zorg voor getemperd licht in de avond om je melatonineproductie op gang te helpen. Vermijd vooral het blauwe licht dat uitgezonden wordt door beeldschermen, smartphones en tablets. 

Voldoende (zon)licht overdag kan helpen je dag-nachtritme te verbeteren.

Tip 6 Slaap voldoende

Gemiddeld hebben mensen acht uur slaap per nacht nodig, tussen zeven en negen uur per nacht is normaal. Langdurig minder slapen dan 6 ½ uur per nacht betekent dat je roofbouw op je lichaam en bijnieren pleegt. Als je werk bestaat uit onregelmatige diensten, zorg dan voor een verduisterde kamer om een normaal dag-nachtritme zoveel mogelijk te kunnen nabootsen.

Tip 7 Voedingsmiddelen die je cortisolwaarde helpen stabiliseren

  • Vitamines B5, C en foliumzuur helpen je cortisolwaarden stabiliseren. Gebruik voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamines: inderdaad, groenten en fruit!
  • Omega 3 vetzuren, deze zijn te vinden in vette vissoorten. Plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren zijn walnoten, lijnzaadolie en koolzaadolie. Krill-olie is ook mogelijk.
  • Donkere chocolade. Chocolade op doktersrecept! Kies wel voor zo puur mogelijke chocolade, meer dan 80% komt in de buurt.
  • Verminder je hoeveelheid alcohol tot maximaal 3 glazen alcoholische drank per week.
  • Stop met roken. In tegenstelling tot wat veel rokers denken te voelen, verlaagt roken niet je stressniveau. Rokers ervaren iets minder een gestresst en gejaagd gevoel op het moment dat zij roken, maar tussen de sigaretten door zijn hun cortisolwaardes veel hoger dan die van niet-rokers.

Tip 8  Supplementen die je cortisolwaarden helpen normaliseren

Vitamine C, fosfatidylserine, rhodiola, glutamine en ginsengsoorten kunnen je cortisolwaarden verlagen. Dit geldt evenzo voor vitamine B5 en foliumzuur. Kruidenpreparaten als tulsi (holy basil) en magnolia wordt eenzelfde werking toegeschreven. Als je juist last hebt van te lage cortisolwaarden kan zoethoutwortelextract ingezet worden.

wat-is-cortisol

Tip 9  Vooral ook meer knuffelen

Méér oxytocine is dus geweldig goed tegen teveel stress.

Nee, dit is geen grapje. Bij het knuffelen wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Oxytocine is hét hormoon dat cortisol reguleert. Méér oxytocine is dus geweldig goed tegen teveel stress. Ik schrijf bij gestresste mensen tegenwoordig voor dat zij minstens acht keer per dag moeten knuffelen. Deze frequentie is werkelijk onderzocht: vrouwen minstens 20 seconden, mannen minstens 30 seconden tot een minuut. Bij gebrek aan een persoon om mee te knuffelen werkt een poezelig huisdier natuurlijk ook prima. Een heerlijke massage werkt ook goed. En natuurlijk kan je ook nog je BOB (Battery Operated Boyfriend, ofwel je vibrator) aan het werk zetten, ook dat zorgt ervoor dat je oxytocine aanmaakt!

Wil je meer van dit soort blogs lezen, like dan mijn pagina op facebook, klik daarvoor hier.  Als je meer informatie wilt over mijn praktijk, bezoek dan mijn website: hormoonpoli.nl

Barbara Havenith

Vrouwenarts

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Lucienne Borghols
Door

Lucienne Borghols

op 09 May 2014

Dit vind ik een hele goede uitleg. Ik heb ontzettend veel stress jarenlang gehad. Familie omstandigheden maar ook ziektes. 2x kanker (melanoom en borst. Met daarbij hartinfarct en plaatsen van stents) en nu overal pijn en ook nog last van neuropathie van de diabetes. Ga nu 18 weken in therapie bij Reade. Ik geloof dat cortisol wel een jaar lang van slag kan zijn. Ik zal de tips ook gaan volgen en hoop weer uit het dal te klimmen. Succes enrgieke vrowen!

Janneke
Door

Janneke

op 09 May 2014

Vandaar dat mijn buikje er niet af wil......ik ga je raad opvolgen dank!

Jans
Door

Jans

op 09 May 2014

Ik heb onmiddellijk mijn man geknuffeld!

lizet
Door

lizet

op 09 May 2014

Het zou heel fijn zijn als dit voor mij stappen zijn naar mij weer beter voelen. Op welke termijn kan ik verbetering verwachten?

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 10 May 2014

Hoi Lizet, de verbetering kan er al na 3 maanden zijn, maar is afhankelijk van hoe consequent je je houdt aan voeding- en leefstijl aanpassingen en natuurlijk ook aan hoeveel stress je nog ervaart en hoe lang je al in een gestresste situatie leeft

Renate
Door

Renate

op 10 May 2014

Wat bij mij echt helpt is kineseologie. De stress bleef in mn lichaam ondanks gezond eten/bewegen etc. Ik voelde geen stress, maar uit testen bleek het wel dat mn bijnieren uitgeput waren en mn cortisol veel te hoog. Ondanks vele alternatieve geneeskunde (bioresonantie/acupunctuur met en zonder kruiden) kwamen we niet bij de aard. Nu bleek iets uit het verleden een blokkering te zijn op mn vertering (letterlijk en figuurlijk) en dmv kinesiologie is in een paar dagen tijd is mn zwembandje als ijs in de zon aan het smelten. Niet te geloven wat stress in je lichaam met je kan doen. En de reguliere artsen maar zeggen dat ik gezonder (lees: voedsel/bewegen) moet gaan leven, maar hoe meer ik sportte, hoe hoger mn vet% en lager mn spiermassa werd.

Miriam
Door

Miriam

op 11 May 2014

Hoi Renate, herkenbaar dat laatste stuk. Ben er wel nieuwsgierig naar; dat bewegen en sporten niet de verlossing bracht en kineseologie wel. Kun je er meer over vertellen?

Piep
Door

Piep

op 10 May 2014

Dit verklaart mij een hoop, had namelijk nooit eerder dat buikje tot ik echt heel veel stress kreeg, daardoor slecht sliep, teveel rookte en regelmatig teveel alcohol gebruikte!!! Mijn asthma aanvallen namen toe en zo ook mijn bronchitis/longontstekingen... Goed artikel!

Marianne Jongeneel
Door

Marianne Jongeneel

op 10 May 2014

Goed, verhaal. Ik hoop dat ik het kwijt kan gaan raken. Ik werk er sowieso aan en met deze tip, ook al waren ze redelijk bekend. Wel kunnen werken. Ik vind jullie wel leuke blogs hebben. Vriendelijke groet Marianne

Sylvia Strijker
Door

Sylvia Strijker

op 11 May 2014

Goed artikel, zeker als je in de overgang zit, dan pakt het allemaal harder aan! Ik zelf kom net uit het ziekenhuis, mijn galblaas is verwijderd en voor mij is het een duidelijk signaal om het roer om te gooien wat voeding betreft!

Miriam
Door

Miriam

op 11 May 2014

Dankjewel voor de compact en toe toepasbare info!!

Marlene
Door

Marlene

op 12 May 2014

Goede tips! De laatste zet ik op m'n planner :) Djw

Irene
Door

Irene

op 12 May 2014

Beste Barbara,Voor iedereen gelden de bovengenoemde tips als gezondheid verbeteraars. En stress vermijden is voor iedereen beter. Waarom daar een verhaaltje bij schrijven over het stresshormoon cortisol? En bij direct dreigend gevaar of situaties waarin je moet vluchten wordt adrenaline aangemaakt; een heel ander stress hormoon. Overal waar te voor staat is toch niet goed?Waarom wordt dit geschreven door een gynaecoloog en niet geschreven of ondersteund door een endocrinoloog? Een endocrinoloog houdt zich toch ook niet bezig met IVF of een keizersnee?? Veel gynaecologen weten niet eens wat Syndroom van Sheehan is. Terwijl dat pas echt killing is voor je bijnieren (en andere endoklieren).

Oxytocine products
Door

Oxytocine products

op 13 May 2014

Mooi en waardevol artikel. Wij zijn volop bezig met het bekend maken van het hormoon Oxytocine. Ons uitgangspunt is de stimulatie van de natuurlijke aanmaak van het hormoon. Een compliment, korte aanraking (schouderklopje), aandacht, een warme douche, een sensitieve massage, een stukje chocola (raw chocolate), een romatische film en uiteraard een lekkere knuffel. We verwachten nog veel nieuws omtrent dit hormoon. X

Elly Smits'
Door

Elly Smits'

op 25 May 2014

Madonna's Fitness voor Vrouwen bestaat sinds februari in Veghel. Graag zou ik in gesprek met je willen. De behoefte aan informatie is ook in Veghel groot.Ik hoor graag van je. Tel:0653328350Gr, Elly Smits'

Riet
Door

Riet

op 11 Jun 2014

Duidelijk verhaal en goede tips. Iets om over na te denken en er vervolgens wat mee te doen.

Anita Schouwenaars
Door

Anita Schouwenaars

op 18 Jun 2014

Ik lees dat in groene (kruiden) thee theine zit. Ik wil meer groene thee gaan drinken maar dat is dan eigenlijk niet zo goed? Ik dacht dat theine alleen in zwarte thee zit.

Emmy de Ligny
Door

Emmy de Ligny

op 22 Jun 2014

Ik lees altijd met veel aandacht en plezier je nieuwsbrieven. In dit bericht werd mijn aandacht meteen getrokken naar de woorden cortisol en oxytocine.In het jaar 2000 werd ik geïnteresseerd in de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering om hiermee te werken in de zorg en in mijn praktijk. Deze methode in Zweden ontwikkeld werd ondersteund door de Zweedse professor in de Fysiologie en auteur De Oxytocine Factor, Kerstin Uvnäs Moberg. Uvnäs Moberg geeft ook aan dat het hormoon Oxytocine de stresshormonen zoals Cortisol kan verlagen bijvoorbeeld door middel van aanrakingsmethoden zoals Tactiel Stimulering. Aanrakingsmethoden die een lichte tot medium druk hebben, activeren het oxytocine-systeem en daarbij het parasympatisch systeem. Hierdoor kan er rust, herstel en verbondenheid plaatsvinden. Vanuit de instelling, waar ik als verpleegkundige leidinggevende werkte, ben ik me gaan opleiden in Zweden. Inmiddels ben ik als therapeut en docent in de methode Tactiel Stimulering al veel positieve verhalen gehoord van mijn cliënten en die van de door mij opgeleiden therapeuten. Mijn passie is om zoveel mensen bewust te laten worden dat aanraking (en dus een actief oxytocine systeem) een levensbehoefte is. Dank je wel voor dit artikel!

Noor
Door

Noor

op 07 Jul 2014

Dank voor dit artikel. Eyeopener!

Mimi Leussink
Door

Mimi Leussink

op 27 Jul 2014

Fijn om zoveel informatie te krijgen waardoor we beter begrijpen hoe we met ons lichaam om moeten gaan en het zo goed mogelijk te onderhouden. Bedankt en ga zo door! Succes!

Ger van de Put
Door

Ger van de Put

op 18 Aug 2014

Floaten is een hele makkelijke manier om je stresshormonen te reduceren, het gebeurd gewoon, je hoeft alleen maar te floaten en dat is heerlijk om te doen.

Tini
Door

Tini

op 28 Oct 2014

Wat een goed en duidelijk verhaal. Wat ook helpt om mee te beginnen is het 'moeten' te vervangen door 'willen'. Dan besef je dat je altijd een keuze hebt en besef je ook wat je allemaal moet (meestal van jezelf).

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 29 Oct 2014

Dank je wel Tini!

Marijke
Door

Marijke

op 18 Dec 2014

Gisteren naar een lezing geweest door een OMC therapeut, puur technisch verhaal over cortisol, oestrogeen en nog zo'n 6 soorten. Met jouw tips valt alles op z'n plaats. Hier heb je tenminste iets aan!

bigit beer schipper
Door

bigit beer schipper

op 18 Dec 2014

uw stukjes zijn altijd mooi te lezen maar ik wil toch even mijn eigen ervaring vermelden. 4 jaar geleden kwam ik plotseling in een heftige overgang terecht. stijf van de stress ondanks zeer veel knuffelen. (ik was net getrouwd). ik heb daar ernstige eczeem aan overgehouden en meer narigheid. nu heb ik op het moment een ontsteking en beklemde zenuw maar daardoor is het eczeem plotsklaps helemaal over. mijn dermatoloog wijdt het aan verhoogde cortisol/stress hormoon. die heb je dus toch ook nodig. er zitten haken en ogen aan de overgang en cortisol waarden.

Hannie
Door

Hannie

op 19 Dec 2014

Mooi stukje om het weer terug te lezen. Van de zomer ben ik bij Barbra op spreek uur geweest. ik ben er nog niet hele maal . maar voel me al een heel stuk beter. Ben daarom ook heel blij . Dat Barbra wist wat er met mijn lichaam aan de hand was. En zie de toekomst weer een stuk zonerig te gemoet. Daar voor mijn dank . Aan Barbra en haar . Asistente

Wilma
Door

Wilma

op 31 Dec 2014

Ik heb ruim 2 jaars forse overgangsklachten. Door acupunctuur waren deze al een beetje terug gedrongen. Nu heb ik 3 weken geleden een Kenacord injectie gehad en ben ik in een turbulente rollercoaster van opvliegers en emoties terecht gekomen. Heeft dit verband met elkaar, zo ja; hoe lang duurt dat effect en wat kan ik er tegen doen? Ik ben er zo moe van en zo klaar mee!

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 13 Jan 2015

Kenacord is bijnierschorshormoon. Bijnierhormonen en eierstokhormonen werken in het lichaam nauw samen. Bij veranderingen in het ene systeem kan het andere hormoonsysteem mee reageren. Kenacordinjecties werken tot 3 maanden, de meeste bijwerkingen kun je in de eerste maand ervaren. Sterkte!

nel
Door

nel

op 02 Feb 2015

hallo, ik heb een vraag twee weken geleden had ik een te kort aan cortisol, nu opnieuw bloed laten controleren en wat blijkt nu heb ik te veel cortisol de vraag wat moet ik nu doen en wat kan de oorzaak zijn. kan ik het met exstra vitaminen oplossen, graag een seintje terug dank u wel groetjes nel,

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 16 Mar 2015

Teveel of te weinig cortisol kan liggen aan het tijdstip waarop de bepaling is gedaan. Als de ene keer 's ochtends vroeg is gedaan en de andere keer 's middags zijn de waarden niet te vergelijken. Een goede waarde 's middags laat is 4 x zo laag als een goede waarde in de ochtend. In dat geval moet je een 'dagcurve' laten maken. Dus 4 x bloedprikken met enkele uren tussenpoos of een z.g. speekseltest.

Marloes
Door

Marloes

op 08 Jul 2015

Ik heb na urinemetingen via mijn endocrinoloog ook een speekseltest laten doen. Dit gaf 4 punten weer over de hele dag, waardoor mijn therapeut beter in staat was hiernaar te handelen, dan bij zon gemiddelde vd dag of 1 meting in de ochtend.

Danielle
Door

Danielle

op 12 Mar 2015

interessant! Maar HOE weet je dat je cortisolwaarden te hoog is? Of is dat per definitie te hoog als je stress hebt etc. Lijkt me toch voor iedereen anders?

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 16 Mar 2015

Inderdaad is meten de beste optie. Dat kan door het bepalen van een nuchtere cortisolwaarden uit het bloed,vriendelijke groet, Barbara Havenith

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 30 Mar 2015

Beste Barbara,Bij een check-up bij de huisarts, waar ik naar toe ging met langdurige hoofdpijn klachten kwam aan het licht dat het ldl -cholesterol niveau, de bloeddruk en glucose hoger waren dan ze zouden moeten zijn. ( mijn bmi is 20, ik sport regelmatig en rook niet, eetgewoontes naar mijn inzicht nu normaal tot gezond, en ben 52 jaar. Het cholesterol is zelfs zo hoog dat de arts mij statinen voorschreef. Daar ben ik nog niet mee begonnen en ben eerst maar een heel veel gaan lezen hierover. Ik heb nl zelf het gevoel dat er een oorzaak voor dit alles is die bij de bron moet worden aangepakt. Vanavond kwam ik op uw site terecht en had ik voor het eerst het gevoel dat ik in de goede richting aan het zoeken was, hoewel ik nog niet weet of het cortisol niveau niet in orde is. Omdat U zowel in de reguliere als de andere geneeskunde thuisbent heb ik het gevoel dat een afspraak bij U mij zou kunnen helpen uit te vinden wat er aan de hand is.met vriendelijke groet Liesbeth

Inge
Door

Inge

op 20 Apr 2015

Jarenlang, waarschijnlijk wel 10 met een verhoogde cortisol rond gelopen. Allerlei klachten in die tijd en met een niet te behandelende hoge bloeddruk en gewrichtsklachten naar het Radboud gestuurd. Daar werd al snel geconstateerd dat ik het Syndroom van Cushing had en dat er op een van de bijnieren een tumor zat. Deze is verwijdert en ik ben daarna een heel ander mens geworden. Ik was altijd gejaagd en veranderde in mijn gezicht en hoormoonhuishouding. Acne en al de klachten die in het artikel beschreven worden.

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 04 May 2015

Fijn te horen dat het inmiddels weer beter met je gaat. De ziekte van Cushing is gelukkig een erg zeldzame oorzaak van een bijnier niet te snel werkt. Goed dat dit ontdekt is.

Yvonne Adrichem
Door

Yvonne Adrichem

op 20 Apr 2015

Duidelijk stukje met tips om weer gezonder te eten en leven. Zoethout zal ik niet aanraden. Bij uitputting brengt zoethout de energie wel omhoog, maar niet op een constructieve manier. Het kan hartkachten geven bij een beeld van uitputting. Er is te weinig basisenergie om dmv zoethout energie te geven.

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 24 May 2015

Daarom is t ook zo zalig om katten in huis te hebben. Oxitocine. Kopjes krijgen, aaien, t snorrend geluid enz.enz de heerlijkste rustgevers.

Heleen van der Sluys
Door

Heleen van der Sluys

op 04 Jul 2015

Gebruik sinds ca. 3 weken op recept van de huisarts, voor bestrijding eczeem Emovate zalf (hormonale zalf de bijsluiter vermeldt clobetason-17-butyraat). Voel me al meer dan een week heel moe. Dacht komt door het zeer warme weer. Lees in de bijsluiter dat je door het middel een te laag cortisolgehalte in je bloed kunt krijgen. Heel graag uw advies.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Ha Heleen, ik ben geen arts of therapeut. Zoek een natuurarts of therapeut bij jou in de buurt die je maatwerk kan bieden. Eczeem is vaak een teken dat er in je darmen iets niet goed werkt. Een zalf pakt het probleem nooit bij de wortel aan. Blijf zoeken naar de werkelijke oplossing! Succes.

Agnes den Oudsten
Door

Agnes den Oudsten

op 07 Jul 2015

Na een zeer stressvolle relatie heeft mijn ex mij 1,5 jaar extreem gestalkt en mij in januari dit jaar laten mishandelen door 2 mannen. Ze zitten nu alledrie vast dus mijn leven is weer rustiger geworden. Ik eet weer een stuk gezonder maar afvallen lukt idd maar niet. Ik ga deze tips zeker ter harte nemen. Maar hoe lang kan het wel niet duren voordat je bijnieren weer stabiel zijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Ha Agnes, Wat een vreselijke ervaring Agnes. Heb geduld met je bijnieren want helemaal herstellen van uitgeputte bijnieren kan jaren duren wat niet wil zeggen dat je je lang daarvoor niet al veel beter kan voelen. Het gaat stapje voor stapje!

DianaRyman
Door

DianaRyman

op 07 Jul 2015

Fijn deze uitleg, van mijzelf wist ik dit ook wel en ben een andere levensstijl begonnen. Ook ik heb heel veel baat bij Kinesiologie sinds ik bij Ilva Ramakers terecht ben gekomen is mijn leven heel veel veranderd en inderdaad ook mijn zwemband om mijn buik Ik ben er nog niet maar ben wel beter opweg. Zij leert mij ook om beter te mediteren en al de stress en foute energie buiten te sluiten. Blij dat er steeds meer over verteld wordt.

Marion
Door

Marion

op 08 Jul 2015

Goed artikel maar zo leef ik al jaren maar krijg m'n cortisol niet onder de knie!!!' Jammer!

Cathinka
Door

Cathinka

op 17 Jul 2015

Mijn cortisol is,en ik zou weer een speekseltest moeten doen om te kijken of dit nog zo is,juist te laag in de ochtend en toch lijkt het of er inderdaad om mijn middel opslag blijft zitten. Ik ben met begeleiding van een Natuurarts met een traject bezig,en merk een stijgende lijn. Het steunt mij wel om te lezen hoe andere er mee bezig zijn. Dank je wel.

Anke
Door

Anke

op 30 Jul 2015

Beste Barbara,Jaren heb ik roofbouw gepleegd met als resultaat bijnieruitputting en een veel te hoge cortisolwaarde. Al 2 jaar probeer ik die te verlagen. Jaren ben ik extreem moe en neerslachtig geweest. Langzaam krabbel ik weer op, maar mijn conditie en met name spierkracht is gewoon slecht. Doe ik een week niets, dan ben ik terug bij af. Ik ga met genoemde tips weer fanatiek aan de slag. Helaas ben ik een fan van duursporten, maar dat zit er (voorlopig) helaas niet in. Kunnen bijnieren helemaal herstellen? Ik slaag gelukkig weer goed, maar snak regelmatig naar koffie .... een slecht teken? Bedankt voor de info.

Irma
Door

Irma

op 24 Mar 2016

Hai, ik las je verhaal en moest aan het mijne denken. Ik moest absoluut met m'n cortisol aan de slag, maar ik bleek ook een hardnekkige schimmel in m'n bloed te hebben. Als die niet weg is, blijven de klachten of zijn maar van korte duur deels weg. Ortho-moleculaire geneeskundige zou je verder kunnen helpen. (Levend bloed test)

Anke
Door

Anke

op 03 Aug 2015

II. Nog een aanvulling:Om opnieuw mijn cortisol te kunnen laten meten, moet ik minimaal 3 maanden stoppen met de pil. Dat wil ik heel graag, maar lukt mij niet. In die pil zitten hormonen, die ik zelf niet meer aan maak. Zonder pil voel ik me heel slecht en toch wil ik liever stoppen. Mijn huisarts neemt me niet serieus. "De cortisolwaarden waren toch keurig, mooi aan de hoge kant zelfs !" De man weet niet waar hij het over heeft. De internist wil wel opnieuw meten, maar dan 3 maanden stoppen. Is er dan een te hoge coritsolwaarde, mag ik dan pas verder naar een endocrinoloog. Wat is de rol van de anticonceptiepil in het verhaal? Met alleen een gezonden levensstijl kom ik er niet uit. Alvast bedankt voor een reactie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Ik kan je geen persoonlijk advies geven. Mijn advies is om een afspraak te maken met bv Barbara Havenith van de Vrouwenpoli Boxmeer. Zij kan je maatwerk bieden.

yvonne
Door

yvonne

op 21 Oct 2015

Hallo, Ik heb een vraag, ik heb diabetes en probeer nu met lchf mijn waarden omlaag te brengen. Nu heb ik gemerkt dat als ik wakker word en mijn bloedsuiker opmeet dat ik boven de tien zit, nuchter dus. Nou heb ik begrepen dat je cortisol aan het eind van de nacht het hoogst is, en dat zou door b.v. stress nog hoger kunnen zijn. Nu heb ik bijna elke nacht erg levendige dromen die best stressig zijn, en bovendien moet ik drie keer per nacht uit bed om te plassen. Zou het kunnen dat daardoor mijn cortisol gehalte zo hoog is en daardoor mijn bloedsuiker ook te hoog? Met vriendelijke groet, Yvonne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Oct 2015

Ha Yvonne, goede vraag. Ik moet je het antwoord schuldig blijven maar het zou kunnen. Cortisol jaagt ook je bloedsuiker omhoog en stressvolle dromen kunnen daar best invloed op hebben. Je zou deze vraag eens voor kunnen leggen aan Barbara Havenith van de vrouwenpoliboxmeer. Zij is een expert op dit gebied.

Roelien
Door

Roelien

op 06 Dec 2015

Vraagje Vanaf mijn 2, 3e jaar tot eigenlijk een paar jaar geleden stressvol leven gehad. Ben net 52 dus tel uit je winst. tijdens drie zwangerschappen verdroeg ik geen suiker en koolhydraten, glucosetesten wezen niets uit dus ik paste zelf aan zodat ik geen nare lichamelijke effecten had Jaren later, zo ong 2002, totale lichamelijke en geestelijke uitputting Heb toen gezocht en kwam bij bloedgroepdieet uit Dat werkte ontzettend goed Herstelde en had plots maat 38, laatste beviel me niet nu weer een gewone 42/44 Nu gaat t goed maar ik beperk mezelf in suikers enz Heb al jaren knobbels op de spieren, volgens arts vetknobbels Dus echt 100 pro is t niet Had niet eerder op deze wijze van cortisol gehoord dus ga hier nu mee aan de slag

Vrouw42
Door

Vrouw42

op 18 Dec 2015

Beste Barbera, sinds een half jaar ben ik zeer opgejaagd paniekerig angstig e.d. In de periode voor mijn menstruatie ( een dag of 10 ) is het erger dan de andere dagen. Uit het bloedonderzoek bij de endocrinoloog bleek dat mijn adrenaline anderhalf keer verhoogd is. Mijn huisarts denkt aan pms en schrijft mij nu de pil voor. Zou het ook iets met die arealine te maken kunnen hebben. Toelichting, ik heb een b12 van 188, en foliumzuur van 7. Vitamine d is 35. Tsh met tyrax 1.5

ann
Door

ann

op 15 Jan 2016

Ik eet gezond en beweeg genoeg, sport 3 keer per week , maar ik val niets af. En dit al jaren. Ik liet nu mijn bloed volledig onderzoeken en ik heb een teveel aan cortisol. De dokter zoekt nu uit vanwaar dit komt, hij zei me ook dat mijn overwicht en het niet afvallen daardoor kunnen komen. Kan dit ? Moest dit waar zijn, dan is mijn "probleem" eindelijk opgelost. Ik kam al jaren met stress door het niet afvallen, ik denk dat ik elk mogelijk dieet , levenswijze reeds geprobeerd heb, zonder resultaat ? Zou dit echt kunnen lukken ? Waar raadt u mij aan om mijn cortisol te verlagen, alles opgenoemde puntjes doe ik al , zijn er bepaalde vitamine, producten aangeraden ? Ik voel geen stress, maar ik heb wel een teveel aan cortisol. Ik ben ook al naar een psycholoog geweest, niet kon me helpen. Hopelijk kan jij mij helpen of raad geven.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Jan 2016

Ja, dat kan zeker. Cortisol is werkt een beetje vergelijkbaar als suiker in je lichaam, je krijgt er energie van maar je kunt er wel degelijk dik van worden. Er kunnen veel redenen zijn waarom je cortisol te hoog is. Voel goed of je echt geen stress ervaart. Veel vrouwen zijn zo gewend aan een hoge mate van stress dat ze het niet meer als stress ervaren. Het kan ook zijn dat je cortisolniveau te hoog is door voeding met veel chemische E-nummers erin. Of chemische cosmetica. Probeer 100% natuurlijk te blijven. Alcohol en koffie zijn ook cortisol verhogers dus pas daarmee op. Net als energiedrankjes en chocola. Verder kan je het van je moeder hebben meegekregen toen ze in verwachting van je was. Je kunt je moeder vragen of ze veel stress had toen ze in verwachting van je was. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk ontspanning te krijgen. Zoek dingen die je leuk vindt om te doen. Rhodiola kan je helpen ontspannen en ondersteunt je bijnieren.

Irene
Door

Irene

op 17 Jan 2016

Hallo Marjolein, wat is rhodiola?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jan 2016

Een kruid dat je als supplement kunt innemen. Google er maar eens op.

ann
Door

ann

op 22 Feb 2016

Bedankt voor je antwoord, ik heb nog 1 vraag: je schrijft dat bepaalde supplementen helpen met de cortisol te verlagen. Is het de bedoeling dat ik ze allemaal neem of maar 1. Alvast bedankt. Prettige dag verder, groetjes Ann

Irene
Door

Irene

op 17 Jan 2016

Deze informatie is heel duidelijk. Ik leef sinds een jaar in voortdurende stress en heb klachten als duizeligheid, verstoorde bloedsuikerspiegel en nu ook onverklaarbare gewichtstoename rondom de buik, terwijl ik gezond eet en beweeg. Geen schildklierproblemen. In één jaar van 53 naar 59 kg!!! Met jullie advies ga ik proberen hier verandering in te brengen. Ik laat weten of het geholpen heeft. Het lezen van dit artikel heeft me een heel stuk gerustgesteld. Hartelijk dank en succes iedereen die ook met soortgelijke problemen kampt. Een gezond en fit 2016! :)

Rita Van de Wiele
Door

Rita Van de Wiele

op 28 Apr 2016

Beste, Op 48 jarige leeftijd was ik in de pre-menopauze. Rond mijn 50 ste had ik mijn maandstonden niet meer en vanaf dan zijn mijn problemen als maar erger geworden. Mijn bijnieren werken al jaren niet goed, heel slechte spieren en ik ben op vijf jaar tijd 10 kilogram verdikt zonder meer te eten (en dat is al niet veel) maar mijn huisarts doet er niets aan. Elk jaar laat ik bloed afnemen maar daar is niets speciaals te zien. Zou ik misschien eens mijn cortisol laten testen? Dank

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 May 2016

Ha Rita,Ik zou zeker verder kijken dan je huisarts, misschien dat een natuurarts of orthomoleculair arts je verder kan helpen. Je zou ook de Vrouwenpoli in Boxmeer kunnen bezoeken. Testen van cortisol kan zeker duidelijkheid geven. Let ook eens op je ademhaling in rust, als je in rust meer dan zes keer per minuut ademhaalt staat je lichaam in de stress-modus.

Anita Masseling
Door

Anita Masseling

op 09 Jul 2016

Dag Marjolein, De frequentie van je ademhaling ligt ook aan de hoeveelheid lucht die je per keer inademd. Je kunt in ruste best vaker ademhalen dan zes keer, als het dan maar geen grote teugen zijn. Een goede test is bijv. de controlepauze-test uit de Buteyko methode.Groetjes, Anita

ann
Door

ann

op 20 Feb 2016

beste , ik lees dat volgende supplementen ( Vitamine C, fosfatidylserine, rhodiola, glutamine en ginsengsoorten, vitamine B5 en foliumzuur ) helpen bij het verminderen van de cortisol, is het de bedoeling dat we ze allemaal nemen , of er 1 uit kiezen ? alvast bedankt. Ik neem nu al Rhodiola.

Lisette
Door

Lisette

op 19 May 2016

Dat zou ik ook wel willen weten. Ik lees ook nergens het antwoord ondanks dat die vraag hier meerdere keren gesteld wordt. In het Erasmus MC wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen gericht op cortisolverlaging door Internist-endocrinoloog prof. Liesbeth van Rossum.

Mannaerts Kristel
Door

Mannaerts Kristel

op 06 May 2016

Heb al jaren last van stress en heb veel lichamelijke klachten. Spierpijnrn, lage bloeddruk en allergieen. Mijn gewicht is een paar kilo toegenomen vooral mijn buik. Ben nu al 5 dagen proteinedieet aan het doen maar verlies geen gewicht. Heb hiervoor veel suikers gegeten. Heb nu heel veel last van jeuk. En de eerste dagen voelde ik me heel opgejaagd. Ik ben bijna zeker dat ik al jaren bijnieruitputting heb. Wat is het beste medicijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 May 2016

Beste Kristel, helaas kan ik hier niet zomaar antwoord op geven. Er kunnen veel dingen meespelen. Ik raad je aan een goede natuurarts of voedingscoach bij je in de buurt te zoeken. Heel veel succes.

Maria
Door

Maria

op 13 Jun 2016

Maar, in chocolade zit toch ook cafeine, vooral in de hele pure. Daar moet je dan toch juist ook heel matig mee zijn. Kan me voorstellen als je schrijft dat pure chocolade goed is voor cortisol in balans te houden, dat mensen dan denken oh maar dan kan ik dus lekker veel pure chocolade gaan eten maar ook hier geldt dan toch dat je bijv niet meer dan 1 stukje moet nemen per dag? Net als dat je ook maar 2 kopjes cafeine houdende dranken moet nemen per dag. En neem je een stuk pure chocolade dan nog maar 1 kopje cafeine houdende drank nemen lijkt mij!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Ieder lichaam is uniek. Natuurlijk is het eten van veel pure chocola en drinken van veel koffie niet gezond. Alles met mate en zorg voor een grote variatie. Maar 1 stukje pure chocola en 1 kopje koffie is wel heel erg precies. Chocola bevat theobromine wat net even iets anders is als cafeïne maar wel dezelfde werking heeft.

Luus
Door

Luus

op 09 Aug 2016

Hallo! Mijn cortisolwaarden zijn juist te laag ... Heb je daar ook nog voedingstips voor?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Aug 2016

Beste Luus, dat zou kunnen betekenen dat je last hebt van vermoeide bijnieren of bijnieruitputting, want dan zijn cortisolwaarden vaak te laag op momenten (overdag) dat ze juist wat hoger horen te zijn. Je hebt cortisol namelijk nodig om je voldoende energie te geven om met stressvolle situaties om te gaan (dat zijn niet alleen hele erge dingen maar ook de gewone dagelijkse kleine stresspuntjes zoals druk verkeer, een deadline op je werk of een sollicitatiegesprek etc.), maar....als je lichaam te vaak of te langdurig om cortisol vraagt kunnen je bijnieren het niet meer volhouden en produceren ze in plaats van te veel ineens te weinig! Of dat bij jou zo is kan ik niet beoordelen, je zou dan wel ook wel last moeten hebben van erge vermoeidheid en andere klachten. Lees bijvoorbeeld mijn blogs over bijnieruitputting (Bijnieruitputting: wat iedere vermoeide vrouw moet weten 1 en 2) op deze site en kijk of je je daarin herkent! Je vindt in deel 2 wat je eraan zou kunnen doen.

Marianne
Door

Marianne

op 17 Aug 2016

Wat een ontzettend verhelderend en fijn geschreven artikel! Bedankt! Lieve groetjes, Marianne

Marieke
Door

Marieke

op 27 Sep 2016

Hoi met marieke, ik ben n paar jaar geleden 15 kg aangekomen in n paar maanden. Ben er nu achter dat t waarschijnlijk aan n tehoog cortisol gehalte ligt. Ben al bij n psygoloog, ga je tips opvolgen. Ga ook mediteren en hoop dat t eindelijk goed komt . Ben al 3 jaar bezig.Groetjes

Lex
Door

Lex

op 12 Oct 2016

Top dit! :) (Ook voor mannen ;)) Dank hiervoor.

Kitty
Door

Kitty

op 23 Nov 2016

Mijn slaapritme is totaal niet gemiddeld. Ik slaap al jaren van ongeveer 2.30 tot 12.30 uur. Gebruik ongeveer n half uur voor t naar bed gaan 2 melatoninetabletjes. Heeft dit slaapritme invloed op je cortisol? En verder, als ik dat zo lees, dan zou n teddybeer ook kunnen helpen...

José Kuip
Door

José Kuip

op 14 Jun 2017

Hoe lang duurt het voordat je cortisolniveau weer goed is, als je alle adviezen goed opvolgt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Jun 2017

Dat is echt niet te voorspellen José, het is heel erg afhankelijk van wie je bent, hoe je verdere leven eruitziet en eventuele stressvolle situaties die nu eenmaal niet te vermijden zijn. Maar dat je op de goede weg bent als je de tips uit het artikel toepast is wel heel zeker!

Anneke
Door

Anneke

op 31 Jul 2017

hoi, heb je ook goeie namen van zo'n artsen in Antwerpen, Belgie? waar moet ik beginnen zoeken? hypoglycemie, moeheid, zwembandje, voeding aanpassen en de vraag of ik moet stoppen met de pil, ...ik ben 40.

Wendy
Door

Wendy

op 21 Aug 2017

Na 3 jaar heftige stress heb ik nu al anderhalf jaar geen stress meer. Geen piekergedachte niets. Enkel kom ik niet meer in slaap. Rond 22 uur begin ik inderdaad te gapen, maar ik kan niet wegkomen. Alsof ik de juiste freuentie niet kan vinden ofzo. Dit zorgt alles bij elkaar al z'on anderhalf jaar voor gemiddeld 5 nachten per week dat ik in zijn geheel niet slaap. Ik functioneer niet meer normaal. Heb alles wat online staat al geprobeerd. Is hier een behandeling voor?

Yaya
Door

Yaya

op 02 Feb 2018

Ik zit in dat stadium. Ben net met EMDR therapie begonnen waar ik eindelijk mijn zeer vroeg (2 jaar) begonnen trauma’s kan rewinden. Ik hoop dat ook mijn opgeblazen torso eindelijk zal verdwijnen. Ik zie er hoogzwanger uit zodra de stress hoger wordt! Naast de correcte dingen eten en drinken, de adviezen hierboven, is er nog een andere manier hoe ik mijn opgeblazen buik en borsten kan verminderen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Feb 2018

Hiermee kun je het best naar een natuurarts of orthomoleculair arts gaan Yaya, zo iemand kan jou op maat adviseren of verdere stappen. Succes en sterkte!

Claire
Door

Claire

op 02 Feb 2018

Beste Marjolein, Ik slaap goed in, maar word elke nacht om 3-4 uur wakker. Klaarwakker, onrustig, moeilijk om te blijven liggen: kan het verder wel schudden met slapen. Ik vroeg me af of ik geen cortisolpiek heb in de nacht. Nu wonen we net in de VS en cortisoltesten is niet zo eenvoudig. Nu wilde ik dit product proberen: https://www.amazon.com/InterPlexus-Seriphos-100-Capsules/dp/B000N23AE8 met 1.000 mgr phosphorylated serine/ethanolamine. Is het schadelijk als ik het probeer zonder test? Gewoon kijken of het helpt en ik beter doorslaap?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Feb 2018

Beste Claire, dat zou ik zeker niet zomaar gaan doen. Probeer een goed (orthomoleculair) arts te vinden die jou hierover meer kan vertellen voordat je zomaar iets gaat bestellen.

a m
Door

a m

op 05 Mar 2019

bedankt voor dit uitgebreide bericht. als man ben ik blij met deze complete en heldere uiteenzetting

Danielle
Door

Danielle

op 28 Aug 2019

Hoi hoi, wat een interessante materie! Eerst een vraagje, kan je cortisol waarden meten dmv bloedafname? Ik weet dat mijn waarden te hoog zijn door een "plastest" nu ook alweer een paar jaar geleden. Merkwaardig genoeg dat er nooit op deze wetenschap verder geborduurd is. Ik merk dat mijn lichaam op allerlei gebied begint na te laten, te veel om op te noemen... Ik sukkel van het ene kwaaltje in het andere... tot slot kreeg ik ook nog es vaginale psoriasis… Vandaar dat ik het geheel van klachten echt wel begin te linken aan de hoge cortisol waarde. Het kan bijna niet anders. Mijn leeftijd is 55 jaar en ik ben het zat dat mijn huisdokter echt alles op de menopauze wil steken :( Met de bovenstaande tips ga ik alvast aan de gang... Ik geeft dit een paar maanden de kans, maar hoop dat ik hier mee op vooruit ga.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!