Kurkuma of geelwortel; een specerij als medicijn
4 min. leestijd

Kurkuma of geelwortel; een specerij als medicijn

Al duizenden jaren wordt kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, gebruikt als medicijn in de Ayurveda en oude Chinese geneeskunde. Tegenwoordig doet het AMC zelfs onderzoek met kurkuma. “Laat voeding je medicijn zijn” geldt zeker voor kurkuma. Hoe gebruik je het op de beste manier?

Wat is kurkuma?

Kurkuma (curcuma longa) is de wortel van een plant die behoort tot de familie van de gember. Al eerder schreef ik een artikel over de geneeskracht van gember: Gember; tien redenen om dit knolletje volop te gebruiken. Kurkuma is bij ons minder bekend dan gember, maar misschien nog wel veel geneeskrachtiger! Waarschijnlijk heb je kurkuma al wel eens geproefd, want het is altijd onderdeel van kerrie: de oranje/gele kleur van kerrie komt van kurkuma. Kurkuma wordt dan ook gebruikt als krachtige kleurstof. E-100 is kurkuma; niet alle E-nummers zijn dus schadelijk.

Curcumine is de werkzame stof

De belangrijkste werkzame, helende, stof in kurkuma is curcumine. Dit is het stofje dat ontstekingsremmend werkt, een sterke antioxidant is, antibacterieel is en giftig lijkt te zijn voor tumorcellen. Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar curcumine en de helende werking ervan op ons lichaam (inclusief onze hersenen) lijkt eindeloos. Inmiddels zijn er al meer dan 600 preventieve en therapeutische toepassingen beschreven in allerlei onderzoeken.

In deze onderzoeken wordt niet het (keuken)kruid gebruikt zoals wij het kennen. Slechts een zeer gering deel van kurkuma bestaat uit curcumine en kurkuma zullen we niet in grote hoeveelheden eten. Voor de echt genezende werking worden krachtige supplementen ingezet. Wat niet wil zeggen dat het kruid niet werkzaam is als we het regelmatig in onze gerechten verwerken.

Kurkuma als medicijn

Ik kwam onderstaand plaatje tegen dat nog niet eens alle ziektes en kwalen opnoemt waar kurkuma mogelijk een positief effect op zou kunnen hebben:

Curcuma

De belangrijkste eigenschap is waarschijnlijk dat het een krachtige ontstekingsremmer is. Chronische, verborgen ontstekingen liggen aan de basis van bijna alle chronische ziektes zoals hierboven genoemd worden. Om er een paar wat nader toe te lichten:

Kurkuma en kanker

In het AMC vindt onderzoek plaats naar de helende werking van curcumine bij kanker. Op de site van het Nederlands Fonds tegen Kanker (NFtK) valt te lezen: “Curcumine remt alle kenmerken van kanker zonder daarbij gezond weefsels aan te tasten en is daarmee een zeer bijzondere stof voor de behandeling van kanker.” En ook “Inmiddels is in meer dan 1000 wetenschappelijke studies aangetoond dat het tegen kanker werkt.”

Professor doctor Caspar van Eijk, deskundige op het gebied van alvleesklierkanker, deed begin dit jaar in de Telegraaf de uitspraak dat chemotherapie nauwelijks effect heeft op alvleesklierkanker maar kurkuma wel. Hij adviseert zijn patiënten om dagelijks geelwortel in het eten te verwerken. Meer over dit interview kan je hier lezen (1).

Kurkuma en (pre-)diabetes

In het vakblad Diabetes Care verscheen een publicatie (2) van een onderzoek rondom het gebruik van curcumine-extract bij pre-diabetes. De ene helft van de groep (237 deelnemers) kreeg dagelijks enkele capules met curcumine, de tweede helft kreeg een placebo. Na negen maanden had niemand in de curcumine-groep diabetes, terwijl in de placebogroep 19 personen (16%) wel diabetes hadden ontwikkeld. De curcumine-groep had onder andere betere bloedglucosespiegels, minder insulineresistentie, gezondere alvleeskliercellen die insuline moeten produceren en bovendien waren de deelnemers gemiddeld 6 kilo afgevallen. Allemaal resultaten waar de meeste mensen mét diabetes ook erg blij mee zouden zijn.

Alzheimer; diabetes 3?

Alzheimer wordt tegenwoordig ook wel diabetes 3 genoemd. Als je diabetes ziet als het gevolg van chronische ontstekingen in het lichaam, wat steeds duidelijker lijkt te worden, dan is Alzheimer het uiteindelijke gevolg van deze chronische ontstekingen op de hersenen. Verminder de chronische ontstekingen in je lichaam en je hersenen blijven ook gezond; ze zijn per slot van rekening ook een deel van je lichaam. Geen wonder dus dat alles wat werkt tegen diabetes, ook goed is tegen Alzheimer.

Een tweede verklaring voor de preventieve werking van kurkuma bij Alzheimer is dat curcumine zich bindt met giftige, zware metalen zoals cyanide, cadmium en lood in het lichaam, waardoor het lichaam ze kan uitscheiden, zodat ze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen.

Overige aandoeningen

Omdat kurkuma ook werkt als een natuurlijke pijnstiller kan het goed worden ingezet bij artritis en reuma, ziektes waarvan steeds duidelijker wordt dat ze ook het gevolg zijn van ontstekingen in het lichaam. Uit onderzoek bij ouderen bleek dat curcumine-supplementen een snelle verbetering lieten zien van het concentratievermogen en werkgeheugen. Net als gember werkt kurkuma heel goed bij spijsverteringsproblemen en beschermt het de gezondheid van je lever. Kurkuma wordt ook ingezet bij huidproblemen zoals psoriasis en blijkt effectief te zijn bij de behandeling van ernstige depressies; het heeft namelijk een stimulerend effect op je feelgood hormonen, serotonine en dopamine. Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan, de lijst is eindeloos lang. Maar hoe gebruik je het nou gewoon in je keuken?  (Zou je het in geconcentreerde vorm willen gebruiken, overleg dan altijd met een deskundige.)

In de keuken

Je kunt het kopen als worteltje, net als gember, of als poeder. Het smaakt licht peperig en wat bitter. Curcumine is slecht opneembaar voor het lichaam, daarom wordt aanbevolen om het altijd samen met vers gemalen zwarte peper en wat olie te gebruiken. Dit verbetert de opname aanzienlijk. Roer bijvoorbeeld wat peper en kurkumapoeder door een goede olijfolie, voeg wat sinaasappelsap toe en je hebt een heerlijke dressing. Overal waar je kerrie in gebruikt kan je extra kurkuma toevoegen, want de hoeveelheid kurkuma in kerrie is vaak beperkt. Denk hierbij vooral ook aan een omelet of eiersalade. Pompoen en kurkuma gaan prima samen. Bloemkool met kurkuma vind ik een fantastische combinatie, mede omdat dat flauwe beige van de bloemkool er een prachtig gele kleur van krijgt. Hierbij mijn favoriete curry recept met zoete aardappel en bloemkool.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.klassiekehomeopathie.nl/kurkuma-effectiever-dan-chemotherapie-bij-alvleesklierkanker/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22773702

Marjan
Door

Marjan

op 03 Jun 2016

Fijn dat je wat meer info heeft en ook nuances. Dat geeft het wat meer body...

Fernanda Metz
Door

Fernanda Metz

op 03 Jun 2016

Geelwortel is mijn favoriet sinds een half jaar. Ik had overal pijn in mijn lijf, fibromyalgie, spierpijn in mijn rug, heupen, benen, voeten, ja waar niet. Gebruik nu elke morgen op mijn nuchtere maag: 1 uitgeperste citroen, stukje verse gember, stukje geelwortel, beiden geschilt en vers gemalen zwarte peper, in de blender en wat warm water. Klaar. Heb nu nooit meer pijn, ben zo opgeknapt. Loop beter en vooral ik ben veel optimistischer. Ben 76 jaar, maar het leven lacht mij toe.

Nana Rodrigues
Door

Nana Rodrigues

op 03 Jun 2016

Bedankt voor je bericht. Heel interessant. En ik ga zeker het recept met bloemkool en zoete aardappel maken.Groetjes,Nana

anita de keijzer
Door

anita de keijzer

op 03 Jun 2016

Het is ook te gebruiken als thee, gewoon in water net van de kook af, kaneelstokje erbij fijn gesneden gember, beetje honing.

Jozè van Eijndhoven
Door

Jozè van Eijndhoven

op 03 Jun 2016

Dankjewel voor het artikel ik wist dat kurkuma voor veel ziektes goed was ik neem elke dag een groot glas water met een grote theelepel kurkuma als thee maar zal daar voortaan peper aan toevoegen groetjes Jozé

Françoise
Door

Françoise

op 03 Jun 2016

Hallo Marjolein Een vraagje : ik gebruik als voedingssupplement curcuma als pilletje. Werkt dit ook zo goed ? Daar ik artrose heb, ben ik nog wat op zoek naar de juiste middelen. Ik probeer ook wat op mijn voeding te letten met daarbij dan curcuma. Wat denk jij hiervan? Alvast bedankt mvg

Marjolein Dubbers
Heleen van der Sluys
Door

Heleen van der Sluys

op 03 Jun 2016

ga het meteen gebruiken, vanavond nog samen met peper olijfolie en sinaasappelsap voor op de salade

Odette Koenen
Door

Odette Koenen

op 03 Jun 2016

Dank je wel voor dit artikel, Marjolein! Ik kan het onderschrijven: het helpt tegen artrose/ontstekingen. Ik gebruik dagelijks sinds een maand of 3 curcuma (in een beker warme"melk" s avonds met zwarte peper en een klein scheutje goede sesamolie, ik denk dat elke goede olie prima is. En ik heb geen last meer van mijn knie waar ik een lichte artrose in heb met van tijd tot tijd een acute ontsteking. Het is nu al weer geruime tijd geleden dat mijn knie opspeelde en zolang als ik het kan redden met natuurlijke middelen als curcuma en gember hoef ik geen injecties zoals de orthopeed me aanraadde! Fijn weekend Odette

Tanja
Door

Tanja

op 03 Jun 2016

Bedankt voor je artikel! Ik ga het recept zeker proberen. Groetjes Tanja

Els Brouwer
Door

Els Brouwer

op 03 Jun 2016

Kurkuma kan een interactie aan gaan met medicijnen en is bloedverdunnend... opname in het bloed via de darmen behoeft inname van kurkuma in combinatie met gember of peper. Of zeg ik iets geks?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Nee hoor, dit staat ook in de tekst.

vivian
Door

vivian

op 03 Jun 2016

Een heel interessant Artikel. Ik wist dat dit geel worteltje veel positieve eigenschsappen bevat. Zelf ben ik van indonesische afkomst (een Indo ;)) en kook rgelematig met dit heerlijke specerij. Ik trek er elke dag thee van samen met gember heerlijk.

Cari
Door

Cari

op 04 Jun 2016

Ik heb weer genoten van jouw artikel en ga het ook weer delen en toepassen. Ik ben wel benieuwd naar welke supplementen jij adviseert. Ik vind er legio

Marjolein Dubbers
Win Buck
Door

Win Buck

op 04 Jun 2016

Pracht artikel. Enige smetje: de oproep om het met andere vrouwen te delen. Mogen dat ook mannen zijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Jun 2016

Beste Win, natuurlijk mag het doorgestuurd worden naar mannen maar mijn doelgroep is VROUWEN 40+, dus vandaar dat ik aangeef dat je het door kan sturen naar vriendinnen of zussen :-).

daphnis sarti
Door

daphnis sarti

op 04 Jun 2016

Bedankt voor de vele inlichtingen over curcuma . zelf gebruik ik de wortel in mijn groente sap die ik met mijn extracteur zelf maak want dan komt het snel in je bloed. Een tipje erbij. Fijne dag

willemijn Leemans
Door

willemijn Leemans

op 04 Jun 2016

Geweldig deze plant! Graag wil ik weten of je de kurkuma die je bij de supermarkt koopt in potjes ook kunt gebruiken als medicijn!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Dat kan, maar ik adviseer om een kwaliteitsproduct te kopen zoals in dit artikel vermeld staat

Will Bredius
Door

Will Bredius

op 04 Jun 2016

Eindelijk dat er meer bevestigingen naar uiten komen dat Kurkuma een helende en gezonde specerij is. Zelf heb ik van de week een combinatie van kurkumapoeder, gemberpoeder, zwartepeper en kaneelpoeder in een bus bij elkaar gedaan. Neem elke dag een theelepel van deze mix in een glas warm of koud water met honing erdoor, en drink deze dan op. Heb zelf astma en last van mijn handen en polsen, waar ontstekingen in zitten. Heb goede hoop dat door dit te gebruiken snel resultaat gezien wordt, ben totaal geen mens om chemische medicijnen naar binnen te werken, en probeer het altijd eerst op de natuurlijke weg, baat het niet, dan schaat het niet.

Monique
Door

Monique

op 05 Jun 2016

Kurkuma is ook mijn favoriete en ga straks aan de slag om dit te verwerken in een aardappel salade en doe is gek!! In m'n koolsla 😜.

Zeur
Door

Zeur

op 05 Jun 2016

Hoeveel moet je gebruiken ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Jun 2016

Beste Zeur, je kan zoveel gebruiken als je zelf wilt. Let wel even goed op hoe je lichaam hierop reageert. Dus begin met een paar theelepeltjes door het eten.

Kim
Door

Kim

op 05 Jun 2016

Geweldig! Ik geruik kurkuma al een aantal jaar in de keuken zonder dit allemaal te weten. Is er ook een tabel over hoeveelheden en het effect ervan? Bijv. van ziekenhuis onderzoeken.

Ann
Door

Ann

op 06 Jun 2016

Ik neem bloedverdunner, mag ik dan wel gember of kurkuma gebruiken? Want ik mag geen ontstekingsremmer gebruiken!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Normaal gebruik zoals je in de keuken doet zou geen kwaad kunnen. Gember kan je bloed verdunnen, dus bouw het langzaam op. Misschien kan je daarmee je bloedverdunners afbouwen. Bloedverdunners zijn geen geneesmiddelen die je beter maken en hebben bijwerkingen. Gember en kurmkuma niet.

Wies
Door

Wies

op 06 Jun 2016

Met interesse heb ik bovenstaande gelezen en vind het fijn om te lezen wat Curcuma voor ons doen kan. Ik gebruik het al langer en al een tijd gebruik ik ook de Curcuma Longa & Zwarte Peper-extract van AOV, is wel vrij duur maar het wordt wel steeds duidelijker dat het een uitstekend voedingssupplement is. Ik ben er blij mee.

Adrienne
Door

Adrienne

op 10 Jun 2016

Ik heb MS en al jaren een verhoogde leverwaarde. Bij controles was mijn waarde altijd boven de 80 (je behoort onder de 36 te zitten). Een biowinkel gaf aan curcuma te slikken, dus maanden lang een pilletje per dag geslikt. Weer bloed geprikt en geen resultaat. Nadat ik dit doorgaf, kreeg ik te horen dat het veelste weinig was. Daarna twee pillen hoog geconcentreerde curcuma geslikt. Na een maand leverwaardes weer laten controleren en wat bleek? Waarde was gezakt tot 42! En dit nadat ik bijna 5 jaar sukkelen en te horen te krijgen, leer er maar mee leven!! Voor mij is het bewezen! Curcuma Rocks!!

anja
Door

anja

op 11 Jun 2016

Curcuma is geweldig goed maar Karwij/kummel is niet zo bekend als geneeskrachtig kruid, maar heeft vele goede eigenschappen en is nog lekker ook. Misschien een artikel hierover?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Ik zal er eens in verdiepen Anja. Lijkt me een goed onderwerp.

Jan
Door

Jan

op 11 Jun 2016

Marjolein , Al een tijdje gebruik ik ook kurkuma . Goed om af te vallen . Maar er zijn verschillende soorten heb ik gemerkt . Bij de puur- en natuurwinkel in Roosendaal hebben ze weer een andere dan de Biomonky die op donderdag op de markt staat . De ene soort is beter met melk , de andere blijkbaar met peper als katalysator. Bij mixen kan het fout gaan de melk in de thee gaat dan schiften . De ander heeft weer als nadeel dat je vingers vlugger geel worden . Ben momenteel nog volop aan het experimenteren met beide . Tot nu toe is de Biomonky soort voor mij beter gebleken voor afvallen . Dank , en maak ons wijzer .

Glauke
Door

Glauke

op 12 Jun 2016

Krachtig artikel Marjolein. Ik gebruik al langer kurkuma vanwege de geneeskrachtige werking. Ook in combinatie met iets scherps van kruid of specerij. Wat ik ergens gelezen heb is dat chilipoeder of gember ook goed was. Klopt dat? Of is het alleen zwarte peper?

Lianne
Door

Lianne

op 15 Jun 2016

Hallo Marjolein, wat een heerlijk recept heb je voor ons achter gelaten. Alle groente en kruiden aangeschaft en binnen gekregen. Net heelijk zitten smullen van groeten die bij ons normaal gesproken ook niet op tafel komen. Een win-win situatie

Riek Muze
Door

Riek Muze

op 25 Jun 2016

Dit recept ga ik dit weekend proberen, lijkt me heel lekker

Odilia
Door

Odilia

op 28 Jun 2016

Wat geweldige reactie ga zeker ook gebruiken heb ook veel last van artrose en andere makementen doe het af en toe in eten maar nu ga dagelijks gebruiken

maria
Door

maria

op 29 Jun 2016

er bestaat en prachtig recept van kurkumalimonadesiroop Instructies Meng alle bovenstaande ingrediënten in een 1 liter kan met warm water. Nog net niet kokend. Roer het goed door. Laat het afkoelen en zet daarna in je koelkast. Recept kurkuma limonade Ingrediënten – 1 eetlepel biologische kurkuma poeder – 1 theelepel biologische gember poeder – 1/2 theelepel biologische kaneelpoeder – 1/4 theelepel cayenne peper of zwarte peper – snufje Keltisch zeezout (mag maar hoeft niet) – sap van 1 biologische limoen – stevia of rauwe honing toevoegen als je het drankje wilt zoeten Instructies Meng alle bovenstaande ingrediënten in een 1 liter kan met warm water. Nog net niet kokend. Roer het goed door. Laat het afkoelen en zet daarna in je koelkast. gebruik het elke dag.........

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jul 2016

Dank je wel voor het recept! Lekker!

Diny
Door

Diny

op 05 Jul 2016

Gezien de reacties ga ik ook met kurkuma beginnen. Heb al lang het gevoel dat ik niet goed van mijn verkoudheid afkom. Kan dit gemakkelijk bij mijn ochtendritueel van citroen en honing toevoegen. Heb de droge ingrediënten in een apart potje gedaan. Dan moet het goedkomen. Ben benieuwd. Iedereen bedankt voor de tips en ideetjes.

Yolanda
Door

Yolanda

op 06 Jul 2016

Een lekkere gefermenteerde drank met kurkuma is: 5 a 6 kurkuma wortels (eventueel 1 vervangen door een zelfde hoeveelheid gemberwortel) snufje peper 1 limoen of citroen, rasp en sap 1 eetlepels honing, koudgeslingerd 750 ml waterMaakwijze: rasp 1 van de wortels of doe het met water in de blender en maal het fijn. snij de rest van de wortels in dunne plakjes en kook dit 15 a 20 min in 200 ml water Laat afkoelen tot ca. 40C en voeg dan de andere ingrediënten toe. Laat 3 tot 5 dagen bij kamertemperatuur staan, tot het drankje begint te bubbelen en niet meer zoet smaakt. Zeef het, doen in een beugelfles en bewaar in de koelkast.

Sissy
Door

Sissy

op 07 Jul 2016

Beste Marjolein, Is er iets bekend over de werking van curcumine in relatie tot auto-immuun ziektes zoals b.v Graves (te snel werkende schildklier)?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jul 2016

Er zijn wel wat contra-indicaties wat curcumine betreft, maar voor zover ik weet niet in het geval van de ziekte van Graves. Curcumine kan wel invloed hebben op de werking van sommige medicijnen zoals bloedverdunners (bij grote hoeveelheid kan het extra bloedverdunnend werken). Ook uitkijken bij galproblemen. Vraag het aan een arts als je zeker wilt zijn over het gebruik (en de hoeveelheid) voor jezelf.

met
Door

met

op 13 Jul 2016

Helpt het ook voor de weerstand? Ik heb zowat elke maand wel een virus te pakken, heel divers van geeoon verkouden in neus en of luchtwegen en keel tot aan op het evenwichtsorgaan. Na jarenlang telkens weer wat ben ik het wel zat. Dus ben een beetje zoekende.

Ilona van Zanten
Door

Ilona van Zanten

op 16 Jul 2016

Bedankt voor al jullie info! Heb zelf psoriasis en ben gisteren met curcuma in capsulevorm begonnen. Ik neem er twee per dag in met gemalen zwarte peper en wat olie. Ik hoop zóó dat het helpt. Ilona

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Jul 2016

Beste Ilona, ik hoop ook zeker dat het je gaat helpen! Laat je over een tijdje weten hoe het gaat? Volg je wel al een histamine-arm dieet? Dat zou je ook kunnen helpen.

Ilona van Zanten
Door

Ilona van Zanten

op 23 Jul 2016

Dank voor het antwoorden Marjolijn! Histamine arm dieet zal ik opzoeken. Ben nu een week bezig en zie licht verbetering. Heb wel foto's gemaakt van de ergste plekken. Om voor en na aan te tonen....ik ben zo blij, na 25 jaar smeren!!

Berto
Door

Berto

op 25 Aug 2016

Ilona, heb je wel eens nagedacht om Cannabis zalf te gaan gebruiken tegen psoriasis. Zoek maar eens op Cannabis en psoriasis. Ik gebruik het ook dagelijks, werkt super.

Marja
Door

Marja

op 04 Aug 2016

Op fb gelezen over de pijnstilling die kurkuma kan bieden. Ik heb het recepje gemaakt wat genoemd is. 1 eetl. Kurkuma,kopje honing, sap van 1 citroen. Hiervan 1 theelepeltje in mijn thee gedaan. Het verlicht inderdaad de pijn maar een vervelende reactie is diarree. Wat doe ik verkeerd en wat kan ik hieraan doen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Aug 2016

Beste Marja, ieder lichaam reageert weer anders. Dus het kan zijn dat je reageert op één van de bestandsdelen. Citroen kan bijvoorbeeld laxerend werken. Dus waar het precies aan ligt durf ik niet te zeggen, dit is voor iedereen weer anders. Maar als je er last van hebt zou ik het niet meer nemen. Luister in dat opzicht altijd naar je lichaam.

Sylvia Lambregts
Door

Sylvia Lambregts

op 24 Aug 2016

Dag Marja, 1 eetlepel kurkuma is wel veel. Ik zou beginnen met een lagere dosering. Zeker als je gevoelig bent voor verandering kan je beter met minder beginnen. Succes en ik hoop dat het helpt. Ik sluit me aan bij de opmerking van Marjolein, luister naar je lichaam.

Mieke Noor
Door

Mieke Noor

op 24 Aug 2016

Maak er geen medicijn van. Gewoon elke dag minstens een kwart theelepel door je eten doen. Of het nou door je havermout is of door je rijst of je bloemkool. Maakt niet uit. En een snufje peper versterkt het effect nog eens een keer. Succes!

Natacha van acker
Door

Natacha van acker

op 23 Aug 2016

Mag je kurkuma ook gebruiken tijdens een zwangerschap,ik ben bijna 18 weken zwanger nu. Sinsd vorige week kreeg ik enorm last van een abces. Ik ben iemand die bijna en liefst geen medicatie neemt. Ik ben nu de 5 de dag met antibiotica kuur gestart van 10 dagen. Omdat ik volgens de tandarts echt niet anders kon. Sinds vandaag een hele dikke onderkaak maar de pijn is al beter. Ik las dat kurkuma helpt tegen onstekingen maar ik weet dat je met bepaalde kruiden moet oppassen tijdens de zwangerschap.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Aug 2016

Kurkuma kan geen kwaad Natascha, hoewel het nu bij zo'n acute ontsteking waarschijnlijk ook niet heel veel kan helpen. Er wordt weleens gewaarschuwd niet te veel van bepaalde kruiden te nemen in de zwangerschap (zoals venkel, anijs, kaneel en basilicum) maar als je dat nu en dan wel eet (of in de thee drinkt) is dat ook in de zwangerschap geen probleem.

Maggy
Door

Maggy

op 24 Aug 2016

Dus het kan ook helpen tegen epilepsie? Bij mijn zoon van 7 jaar?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Aug 2016

Dat zou kunnen Maggy, maar natuurlijk alleen als iets extra's, het is absoluut geen vervanging van eventuele medicijnen. Ken je misschien het boek Gut and Psychology Syndrome van Natasha Campbell-McBride? Daarin staat veel geschreven over de relatie tussen darmen en o.a. epilepsie (is in Nederlands beschikbaar maar heeft Engelse titel) en welk dieet daarbij goed is (ketogeen dieet of GAPS dieet). Ook blijkt meestal bij epilepsiepatiënten dat de darmen eerst moeten helen voordat supplementen hun werk kunnen doen. Ben je dus geïnteresseerd in de beste aanpak voor je zoon, zou je dit boek eens kunnen lezen!

loekie
Door

loekie

op 25 Aug 2016

Worden je tanden niet geel op den duur?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2016

Nee hoor Loekie! Niet als je gewoon normaal poetst elke dag! :-)

Cor
Door

Cor

op 26 Aug 2016

Ook ik kan de werking van curcumine beamen. Want doordat er bij mij polymialghia rheumatica werd geconstateerd moest ik volgens de medische wereld prednison gaan slikken. Omdat ik verder op internet zocht kwam ik curcumine tegen. Deze heb ik meteen besteld en na drie dagen was de pijn goed te verdragen. Omdat bij spierreuma meer bij komt kijken dan alleen. Curcumine slikken heb ik tevens mijn totale voeding aangepast, slik ik ook visolie en chlorella en drink dagelijks een eetlepel lijnzaadolie. Dit alles heeft ertoe geresulteerd dat ik nu voor 95 % verlost ben van de pijn. Afgelopen week een gesprek gehad met en natuurramp, die gaf mij nog wat extra kruiden om de lever en de darmen te ontgiftten. Tevens constateerde hij een ontstoken kies waaronder een hevige ontsteking zit. Wanneer deze verwijderd is ben waarschijnlijk helemaal van de spierreuma verlost.

Johanna
Door

Johanna

op 01 Sep 2016

Heeft er iemand ervaring met de curcuma poeder op de tumor te smeren die door de huid heen groeit in de hals

Hilde
Door

Hilde

op 05 Sep 2016

Kan je het anti hormoon Tamoxifen nu wel of niet combineren met curcumine? Las in een boek dat curcumine de werking van TAmoxifen bevordert én de bijwerkingen kan temperen, terwijl ik online net het tegenovergestelde vond en curcumine de werking van Tamoxifen zou onderdrukken? Hoe zit dat nu precies, want ik heb net een borstsparende operatie achter de rug en neem nu curcumine, binnenkort krijg ik het advies om Tamoxifen te nemen want de tumor was hormoongevoelig...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Sep 2016

Beste Hilde, daarover is geen uitsluitsel te geven, omdat het gewoon niet onderzocht is bij mensen, wat curcumine in grote hoeveelheden (dus in een supplement) nu precies doet en hoe het eventueel reageert op een medicijn als tamoxifen. In reageerbuisjes en bij dieren schijnt er het wel aangetoond te zijn dat curcumine ervoor kan zorgen kankercellen gevoeliger worden voor Tamoxifen. Maar dit is dus niet bij mensen aangetoond. Ik zou het dus zeker niet gaan gebruiken als supplement. Gevaarlijk is kurkuma trouwens ook niet, als je het gewoon gebruikt in de keuken.Je kunt het dus wel gewoon als smaakmaker en specerij gebruiken.

Harm
Door

Harm

op 26 Sep 2016

Beste Marjolein, betreft: "curcuma als medicijn". ik heb gedurende 2 jaar 3 x daags 1 capsule curcuma 400 mg van "de Tuinen/ Holland Barrett geslikt tijdens de maaltijd tegen maagzuur. Dat heeft prima geholpen. In de opsomming boven aan deze pagina staat dat curcuma ook werkt als medicijn bij de ziekte van Parkinson. Wil je daar a.u.b. wat meer over vertellen en ook over de inname van de capsules v.w.b. aantal capsules en voor tijdens of na de maaltijd innemen. Alvast hartelijk bedankt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2016

Beste Harm, het is niet zo dat een bepaalde hoeveelheid kurkuma in een supplement één op één en direct van invloed is op de voortgang van de ziekte van Parkinson, als een soort direct werkend medicijn. Het plaatje op de pagina geeft aan bij welke soort ziektes er een mogelijke positieve effecten zijn te merken bij inname van curcumine (zoals jij zelf hebt ervaren bij maagzuur). Onderzoeken op dit gebied geven aan dat het bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson nog niet mogelijk is om de werkzame stof curcumine in een supplement of medicijn op de juiste plek in de hersenen te krijgen (wat nodig zou zijn bij Parkinson of Alzheimer) waar het de vervorming of 'foute' vouwing van eiwitten kan tegengaan die zorgen voor de problemen bij neurodegeneratieve ziektes. Maar kurkuma heeft wel sowieso een aantal zeer gunstige eigenschappen die ook indirect wellicht voor gunstige effecten kunnen zorgen. Wat hoeveelheid betreft zou ik me als ik jou was gewoon aan de voorschriften op het supplement houden dat je neemt; ik ben geen arts en kan over deze zaken geen oordeel geven.

Maria
Door

Maria

op 10 Oct 2016

helpt curcuma ook om je cholesterol te verlagen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Oct 2016

Dat klopt Maria, het verlaagt inderdaad ook het cholesterol. In India wordt kurkuma(poeder) bijvoorbeeld ook ingezet tegen (cholesterol)galstenen.

Laura
Door

Laura

op 26 Nov 2016

Ik maak regelmatig golden milk. Daarvoor maak ik eerst kurkumapasta: biologische kurkuma in een steelpan, water erbij en langzaam verwarmen en al roerend het water laten verdampen totdat je een mooie pasta overhoudt. Voor de melk verwarm je een beker plantaardige melk, 1 tl kurkumapasta erdoor roeren, paar draaien zwarte peper, wat sesamolie of kokosolie en een snuf ceylonkaneel. Je zou er ook nog wat gemberpoeder aan toe kunnen voegen. Heerlijk!

esje
Door

esje

op 27 Nov 2016

Ik heb nu capsules van kurkuma gehaald bij de tuinen kan ik oppart capsules zwarte peper erbij innemen.? Of wordt dit afgeraden.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Nov 2016

Het best is wel de combinatie van kurkuma met zwarte peper. Volgens mij zijn capsules met alleen peper ook niet te krijgen.

Marieca
Door

Marieca

op 16 Oct 2017

Ik lijd aan gewrichtsproblemen en zou cutcumine willen proberen, maar als ik op internet zoek zie ik zoveel verschillende curcuma pillen dat ik niet weet waar te beginnen. Kunt u iets aanraden. Dank u vriendelijk. Marieca.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Oct 2017

Ik raad je aan om een goed orthomoleculair merk te kiezen Marieca, maar ik adviseer niet een bepaald merk. Als je er zelf geen verstand van hebt kun je het best de hulp inroepen van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut of goede voedingsdeskundige.

Jeanette van Dijken
Door

Jeanette van Dijken

op 20 Nov 2017

Hoi ik heb veel baat bij de kurkumacapsules van Vita Kruid.

Inka
Door

Inka

op 28 Dec 2017

Ik drink al een tijdje verse gember, verse kurkuma en andere kruiden in een dagelijkse thee. Nu heb ik begrepen dat verse kurkuma ook giftig kan zijn, klopt dit? Ik gebruik ongeveer 2 cm verse kurkuma per dag (naast de gember en andere kruiden). Meld wel dat ik Essentiele Trombocytose heb (constante waarden tot nu toe). Ben reuze benieuwd naar de reactie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jan 2018

Hallo Inka, ik zou kurkuma niet dagelijks rauw nemen. Het kan dan al gauw te sterk zijn en zeker als je het elke dag gebruikt kan het juist problemen gaan geven. Kurkuma is eigenlijk niet geschikt om rauw te eten. Voor een goed afgestemd persoonlijk advies kun je verder beter eens naar een natuurlgeneeskundige, of een orthomoleculair arts of therapeut gaan, want ik geef dat soort adviezen niet.

Madie Pratasik
Door

Madie Pratasik

op 11 Apr 2019

HALLO Marjolein, met veel plezier lees ik jouw artikelen. Nu hoorde ik laatst een opmerking dat je kurkuma niet in combinatie met bloeddrukverlagende pillen moet nemen omdat dit averechts zou werken? Wat is jouw mening hierover? Ik hoor het graag.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Apr 2019

Gewoon kurkuma gebruiken in je keuken kan helemaal geen kwaad, daarin is de hoeveelheid curcumine niet groot genoeg om verstorend te werken op medicijnen. Wel zou je je arts moeten inlichten als je een supplement met een hoog gehalte aan curcumine gaat gebruiken, omdat je dan misschien wel minder bloeddrukmedicijn zou kunnen gaan gebruiken. Dus wel overleggen met je arts in dat geval.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!