Elke week een energietip ontvangen?
Ontvang mijn veel gelezen nieuwsbrief en ontdek mijn meest favoriete recepten.
Bestel nu mijn tweede boek!
Lees meer

Page content

Kokosolie; de vette slankmaker

Kokosolie; de vette slankmaker

Vanavond geef ik een lezing voor een groep vrouwen over de rol van voeding op je gezondheid. De basis is uiteraard altijd gezonde voeding dat ons lichaam herkent als voedsel. Bij gezonde voeding horen in mijn visie ook een aantal superfoods zoals hennepzaad en rauwe cacao. Bij de voorbereiding van deze lezing kwam ik er deze week tot mijn grote schrik achter dat ik nog nooit geschreven heb over één van mijn favorieten: extra vierge kokosolie. Kokosolie: een -must have- in je keuken, badkamer en slaapkamer. Wil je weten waarom?

De boom die alles bevat wat nodig is

In het Sanskriet, een oudIndische taal, staat de kokospalm bekend als Kalpa Vriksha. Dit betekent -de boom die alles bevat wat nodig is om te leven-. Bijna alles van de kokosboom kan dan ook worden gebruikt door mensen.

De woorden kokosolie en kokosvet worden door elkaar gebruikt wat kan leiden tot verwarring. Bij olie denk je meestel aan vloeibaar en bij vet aan gestold, waar of niet waar? Kokosolie en kokosvet is precies hetzelfde product. Indien het onder de 25 graden Celsius komt dan gaat het stollen; het ziet er dan wittig uit, zo staat het als potje in de winkel. Boven de 25 graden wordt het vloeibaar; in je warme pan of op een hete zomerdag in je keukenkastje. Je kunt het dan gieten in plaats van schrapen. Ik spreek meestal van kokosolie maar bedoel dus beide.

Kokosolie is een speciaal vet

Denk jij nog steeds dat alle vetten ongezond zijn, dat je er dik van wordt en dat je cholesterol ervan stijgt? Dan is jouw mening over vetten echt toe aan een update. Lees dan eerst even mijn blog Vijf redenen voor vrouwen om meer vetten te eten zodat ik kan proberen deze oude overtuigingen bij je weg te nemen.

In de familie van de vetten valt kokosolie onder de verzadigde, plantaardige vetten. Bijna alle vetten verliezen hun voedingswaarde of gaan oxideren als je ze verhit. Dit is niet het geval met kokosolie. Kokosolie is de allerbeste olie om te verhitten, het kan zelfs extreem hoge temperaturen verdragen. Zou je willen frituren (wat ik nou niet echt aanbeveel) gebruik dan kokosolie. Het kan keer op keer worden verhit zonder dat er vrije radicalen worden gevormd. En die vrije radicalen die wil je niet in je lichaam.

De gezonde middellange vetzuurketens van kokosolie worden heel snel verteerd, geven daardoor snel energie en worden nauwelijks opgeslagen als vet. Een leuke anekdote: in de 40-er jaren probeerden veeboeren in Amerika hun koeien vet te mesten met kokosolie. De dieren bleken hier echter actief en slank van te worden. Toen ze overstapten op soja en mais werden de dieren dik zonder dat ze veel voer aten. Een prima oplossing voor de veeboeren. Voor jou ook?

Wat is een goede soort kokosolie?

Extra vierge kokosolie krijg je door ófwel de kokosnootpulp te persen óf door het een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan. Door deze bewerking is het heel goed opneembaar door de darmen en de huid. Deze kokosolie wordt al vloeibaar bij 25 C. Alles wat niet extra vierge kokosolie is, wordt doorgaans gedroogd onder hoge temperaturen en daarna gebleekt, geraffineerd en meestal ook ontgeurd. Al deze bewerkingen betekent dat de gezonde stoffen worden verwijderd. Deze olie wordt pas vloeibaar bij hogere temperaturen, ca 35 C. Kies dus zoveel mogelijk voor de extra vierge, ook als je deze gebruikt om op je huid te smeren. De biologische extra vierge varianten die meestal in glas zitten zijn helemaal top. Extra vierge kokosolie heeft geen negatieve invloed op je cholesterolgehalte.

Wat doet kokosolie voor je als je het eet?

Er zijn vele voordelen te noemen voor het gebruik van kokosolie in de keuken. Ik heb de belangrijkste voor jou als vrouw op een rijtje gezet. Hierbij wil ik wel gelijk beginnen met één nadeel: van kokosolie kunnen géén hormonen worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot de andere gezonde, dierlijke vetten die aan de basis staan van cholesterol waar je hormonen van moeten worden gemaakt. Dit is dus een minpuntje. Vervang dus niet ál je andere gezonde vetten door kokosolie. Variatie is en blijft het toverwoord voor een goede gezondheid. Dit kan kokosolie allemaal voor je doen:

 • Zoals gezegd: de middellange vetzuurketens van kokosolie wordt onmiddelijk gebruikt als brandstof en daardoor niet als vet opgeslagen. Het is dus een snelle energiegever, dit in tegenstelling tot de lange vetzuurketens van visolie en andere plantaardige olieën, en je wordt er niet dik van.
 • De darmen zijn het hart van je gezondheid. In je darmen moeten de voedingstoffen (vitaminen en mineralen) die je eet worden opgenomen in je bloed. Als je darmen niet goed werken gebeurt dit onvoldoende. Kokosolie kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen uit een zieke darm beter worden opgenomen. Dit is een groot voordeel bij allerlei verschillende darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn) en (gluten)allergieën.
 • Kokosolie bevat bestanddelen(vetzuren) die werkzaam zijn tegen bacterieën, virussen, schimmels, parasieten en ontstekingen. Het kan dus worden ingezet om je darmflora te versterken en daar een candida of een tijdelijke voedselvergiftiging te bestrijden, bij maagzweren, bij verschillende (chronische) ontstekingen en infecties, (voet)schimmels, wormen enz. Drie maal per dag een eetlepel bij de maaltijd helpt de schimmels uit je darmen verdwijnen. Je kunt dan wel tijdelijk even last krijgen van hoofdpijn, huiduitslag en diarree; dit kan je zien als een soort ontgiftingsreactie.
 • Kokosolie helpt mee om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren doordat het zorgt voor een betere insulinewerking. Hierdoor kunnen hongeraanvallen en ongezond snacken vanuit een bloedsuikerdip worden verminderd. Ook goed voor je gezonde gewicht!
 • Kokosolie kan een traag werkende schildklier stimuleren omdat het de verbranding stimuleert en de lichaamstemperatuur doet stijgen.
 • Kokosolie kan helpen om calcium en magnesium beter op te nemen, twee mineralen die wij vrouwen hard nodig hebben om onze botten stevig te houden.
 • In kokos zitten veel anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen en ook dat is goed nieuws.

 Wat doet kokosolie voor je als je het smeert?

Kokosolie is heerlijk om op je huid te (laten :-)) smeren. Ben je helemaal klaar met de kokosgeur, smelt het dan zachtjes in een pannetje, voeg jouw favoriete etherische olie toe en laat het weer stollen. Helemaal lekker!

 • Het vetlaagje van kokosolie op je huid is licht zuurvormend wat erg goed is. Je kunt het gebruiken op je gezicht, als hand- of voetencreme, lippenbalsem of als bodylotion voor je hele huid. Ik smeer het persoonlijk overal op, het trekt snel in. Op mijn gezicht vind ik het heerlijk als ‘dikke’ laag bij het hardlopen als het wat kouder is buiten.
 • Natuurlijk is het daardoor ook ideaal als massageolie. Zorg dat je je olie al een beetje warm is door het bv op de verwarming te zetten van je slaapkamer.
 • Heb je last van huidziektes zoals psoriasis, eczeem, roos of andere huidschilfertjes? Eet én smeer dan kokosolie, de ontstekingsremmende werking zal je helpen.
 • Ik vond een heerlijke, natuurlijke zonnebrand voor je op basis van kokosolie, klik daarvoor hier.
 • Je kunt het zelfs gebruiken als tandpasta want het helpt tandcariës te voorkomen. Vermeng het dan met pepermuntolie.
 • Gebruik het tegen een vaginale schimmelinfectie in je vagina, het doodt de schimmels.
 • Kokosolie is veilig en heerlijk om te gebruiken als glijmiddel in bed (of waar dan ook :-)).  Het likt ook zo heerlijk weg. Have fun!

Wil je kokosolie proberen? Gebruik bij voorkeur de niet-ontgeurde versie in een glazen verpakking. Zoek een goede, biologische, extra vierge kwaliteit. Ze zijn bij de betere natuurvoedingswinkel en in goede webwinkels te krijgen. De allerlekkerste is naar mijn mening die van Aman Prana maar die is best kostbaar.  Mijn andere favoriete merk is die van Mattisson, klik daarvoor hier.   Zoek je gezonde recepten met kokosolie, kijk dan eens in mijn e-books Optimaal Ontbijten, Levende Lunches, Slimme Snacks of Geniale Groenten. Je zult zien dat ik het daar volop gebruik.Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Comment Section

162 reacties op “Kokosolie; de vette slankmaker


Door Marjo op 7 mei 2017

Ik heb een pot kokosolie van de Action. Het heeft de exceem op mijn voeten genezen! Ik ben het nu als boter aan het proberen. Kijken of het helpt bij mijn maag/darmproblemen ☺


Door H.A. Evertsz op 14 november 2016

Ben sinds kort begonnen met het smeren van ontgeurde kokosolie van AH. en Action in mijn haren. Van een beetje kroesig haar naar gemakkelijk te kammen haar. Ongelooflijk. Voor mijn vriend smeer ik het op zijn gezicht en lichaam en ook in zijn haren omdat hij veel last heeft van roos en schilfertjes. Het helpt goed. Zelfs de dr. recepten voor zijn haren en gezicht heeft niet geholpen. Welke ontgeurde kokosolie is beter? Zonnige groet.


Door Marjolein Dubbers op 15 november 2016

Het is natuurlijk altijd beter om een goede, biologische kwaliteit te nemen. Ontgeurde kokosolie heeft een bewerkingsproces ondergaan en daarbij kan verontreinigde of bedorven kokos gebruikt zijn, omdat je daar niets meer van merkt na het ontgeuren en bewerken. Zeker als je de kokosolie eet zou ik alleen een goede, biologische nemen, al is die dan duur in verhouding. Maar het is fijn dat het in ieder geval al heel goed helpt voor jullie haren en huid!


Door Sandra Kuiper op 28 mei 2016

Bedankt voor je altijd even duidelijk uitleg, leest lekker.
Maar kun je me uitleggen hoe het zit met de kokosolie en voetschimmel. Eten of smeren:)


Door Jan op 19 december 2015

3 jaar geleden een lezing van Julia Kang bij gewoond, zij gaf het advies om je huid in te smeren met kokos olie, of in te bakken en op je brood te smeren, na die lezing gebruik ik het alle dagen. wat je hier schrijft klopt met wat Julia toen vertelde.
Groet, Jan en Gonny


Door agnes op 22 augustus 2015

ik heb een pot kokosvet van de jumbo, heb daar in gebraden, het hele huis stonk er naar. Is dat normaal dat het zo ruikt?


Door Annie op 28 juli 2015

Ik ben helemaal fan van je site ! Het helpt me op de goede weg daar ik geen koezuivel meer eet/drink op advies vanwege verzuring. Dus ipv koe boter overgegaan op kokosolie. Gezien ik goed geïnformeerd wil zijn over alles zit ik met een vraag : hoe komt het dat ” gezondheidsnet ” op alle fronten tegenspreekt dat kokos olie gezond is ?
Ik raak hier door in de war , hoe komen ze hierop en wat is nu waar ?
Alvast vriendelijk bedankt.Door Inge op 29 juni 2015

sinds kort ben ik een enthousiaste gebruiker van kokosolie. Ik bewaar het buiten de koelkast, maar nu de temperaturen stijgen, is de olie zo dun dat het niet meer op een broodje te smeren valt, dus mijn vraag, hoe bewaar ik de olie, want bewaar ik het in de koelkast, tja, dan is het zo hard dat je de olie er nauwelijks uit krijgt, laat staan, kunt uitsmeren.


Door Hennie op 25 juni 2015

Kun je eerst ook hoofdpijn krijgen van coucos olie,en gaat dit ook over? ?


Door Fred op 11 juni 2015

Ik snap dat de boeken van Bruce Fife goed verkopen, maar dat maakt wat hij schrijft nog niet waar. Fife noemt zichzelf ‘a certified nutritionist and naturopathic physician’ en dat lijkt me niet een wetenschappelijk opgeleide deskundige. Rijk geworden is hij wel door die boeken. Zie ook hier:

http://kokosvet.blogspot.nl/2014/10/kokosolie-en-wikipedia.html


Door Janny Bakker op 22 april 2015

Toch een beetje vreemd dat op de site van het Voedingscentrum een volstrekt tegengesteld verhaal staat over de ‘gezondheid’ van kokosvet/kokosolie. Zie hier: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx
Ik ben benieuwd naar bronnen en wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de ene dan wel de andere visie klopt. Allebei kan niet.Door G.P.B. op 2 april 2015

Ik gebruik die van Aldi ook,voor mijn haarpunten,voor mijn gezicht,voor eczeem(dat helpt echt)wondjes en om mee te bakken en als boter op brood.of voor in de soep.
De geurende soorten gebruik ik voor in een glas warme melk of in mijn vruchtensmoothie of in een glas thee.
G.P.G.


Door Nicolle op 31 maart 2015

Hallo,

Is er truc of hulpmiddel om de harde kokosboter in de pan te krijgen (bakken)?
Ik krijg het met veel moeite, hakken en wrikken in kleine beetjes los.

Alle tips zijn welkom! 🙂

Groet


Door Tjitske op 5 februari 2016

Niet in de koelkast bewaren 🙂


Door Ellen op 10 maart 2015

Hallo,
Misschien eenheid rare vraag, als je vlees bakt in kokosolie/vet kun je daar dan ook jus van maken ?


Door Tiny Beckers op 23 februari 2015

Ik gebruik Mattison extra vierge kokosolie voor eigenlijk alles, op mijn boterham hmm met Sla en tomaat.Voor te bakken en braden en als een supergoede nachtcrème. Echt een (h)eerlijk product.


Door Kees op 11 februari 2015

Volgens het Gezondheidsnet zijn vrijwel alle gezondheidsclaims over kokosolie niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is een verzadigd en daarom ongezond vet.


Door Mariël op 27 januari 2015

Ik heb de kokosolie van de Aldi gekocht. Deze is biologisch en deze is geurloos.
Nu las ik ergen sop het internet dat de geurloze bewerkt is en niet zo goed voor je is als de kokosolie die wel geurt.
Heft iemand ervaring met deze kokosolie van de Aldi?


Door Anja op 9 januari 2015

Kokosolie is een verrukkelijk product. Ik gebruik het naast ghee in de keuken om te bakken. Heb pas een heerlijk recept gevonden om rauwe chocolade bonbons te maken met kokosolie, boter, palmsuiker en honing, ze zijn echt zalig! En gezond. Ik smeer zelden of nooit iets op mijn huid, maar als ik iets gebruik dan is het kokosolie, lekker zacht.


Door mendiiee op 26 oktober 2014

Haal gewoon een verse kokosnoot, dat is nog beter dan die kokos olie.. zonder toegevoegde dingen etc. Het vruchtvlees en de melk die er in zit kun je smoothies maken, of lekker uit het vuistje eten etc. Ook kun je het laten drogen en later raspen op gerechten. (Aanrader erg lekker!)


Door Lucie op 20 september 2014

Ik gebruik kokosolie vooral in de keuken. Maar wel leuk om te lezen dat er zoveel andere dingen meegedaan kan worden.
Dat vraagt om uit te proberen.


Door Marjorie op 20 september 2014

Hallo Marjolein, ik heb de kokosolie met geur geprobeerd maar ik wordt misselijk van de geur en mijn keel ging ook dicht van de sterke lucht. Ik heb een trage schildklier , ik kan niet meer tegen bepaalde geuren. Wat moet ik nu dan? Ik kan de ontgeurde wel gebruiken dan heb ik nergens last van maar je zegt dat de ontgeurde dus niets meer aan goede stoffen bevat.

Groetjes Marjorie


Door Mia op 31 augustus 2014

Zou het boek graag krijgen, willen lezen om meer te weten over wat kokosolie doet voor je gezondheid


Door Magda op 28 augustus 2014

Is kokosolie ook goed bij fibromyalgie?Door rikie mels op 24 augustus 2014

ik gebruik al 3 weken kokosolie van alnatura uit duitsland voor onzuivere huid maar het word steeds erger is dit wel juist grtjes rikie


Door Marjolein Dubbers op 25 augustus 2014

Eet je het of smeer je het op je huid? Een onzuivere huid komt van binnenuit, er van buitenaf iets opsmeren zal niet helpen. Reinigen van binnenuit met juiste voeding en vocht.Door GebruikUwVerstand op 12 juli 2014

Kokosolie wordt veel gebruikt in landen rondom de evenaar. Daar hebben mensen vaak last van hartklachten en een te hoog cholesterol, terwijl ze ook veel vis eten. Raar? Nee, we worden nu overspoeld met sites die beweren dat kokosolie heilzaam is. Ja het verhoogt uw HDL, cholesterol, maar OOK uw LDL (slechte) cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat verhoging van beide (dus ook de goede) soorten leidt tot vroege hartklachten en vaatziekten.

Kokosolie is heel goedkoop, veel goedkoper dan zonnebloemolie of olijfolie, alleen wordt het in europa nog niet zo goed verkocht. Het voedingscentrum (overheid van Nederland, welke gekoppeld is aan de EU en samenwerkt met wetenschappers over de wereld) adviseert om zo weinig mogelijk kokosolie te nuttigen, daar het slecht voor uw lichaam is. U kunt dit naast u neerleggen, maar wees net als ik zuinig op uw lichaam en gebruik olijfolie ipv. verzadigde vetten.

Laat u niet hersenspoelen door deze kokosoliehype.


Door Een onderzoeker op 16 juli 2014

Dit vind ik nu juist het moeilijke. De ene zegt dit de ander dat. De ene beweert wetenschappelijk onderbouwd en de ander OOK! Wat is nu waar??!??


Door de Jong op 25 juli 2014

Graag zou ik hier meer van weten, want kan me niet voorstellen, dat het zo is, omdat kokos gewoon puur natuur is, zonder toevoegingen. Gewoon een kokosnoot en daar de olie van. Dat kan niet slecht zijn.

juist olijfolie verhit ik niet, maar gebruik dat voor salades.


Door Annelie op 31 augustus 2015

Ik heb me niet laten hersenspoelen door de kokosoliehype.
Sinds ik dagelijks kokosolie gebruik, nu ongeveer 3 maanden
is zowel mijn bloeddruk gedaald tot normale waarden, terwijl ik 12 jaar een hoge bloeddruk had. Bovendien zijn mijn cholesterol waarden enorm verbeterd.
Voor mij geen olijfolie maar KOKOSOLIE !!!!!


Door rika op 2 juli 2014

Ik heb gisteren een pot kokos olie gekocht BIO,EXTRA VIERGE. Ik heb nl. uitslag op mijn hoofdhuid en roos, kan ik hievoor kokos olie gebruiken? En 1 eetepel kokos olie in groene thee? Graag uw reactie. Groetjes.


Door toos op 30 juni 2014

ik heb psoriasis op de hoofdhuid,kan ik kokosolie daar ook voor gebruiken?
Is dat “” uitwasbaar””? Tevens heb ik een té traag werkende schildklier.
Kan ik daar één en dezelfde soort koksolie voor gebruiken?
Bedankt voor deze site,fijn om te lezen!


Door Mieke op 30 juni 2014

Ik las dat je het ook hebt over frituren in kokosolie. Dit gaat inderdaad prima. Maar wil je het zo gezond mogelijk doen komt er meer bij kijken als alleen maar de frituurolie vervangen door kokosolie. Ik heb er ooit een blog over geschreven. http://www.leefff.nl/blogs/friet-zo-gezond-mogelijk/


Door Fred op 26 maart 2015

Uhm. Kokosolie is écht geen gezond alternatief om in te frituren. Kijk hier maar eens voor een objectief verhaal: http://kokosvet.blogspot.com


Door Marlene op 8 juni 2014

Ik gebruik nu sinds een maand kokosolie en ik ben er meer dan tevreden over. Ik moest wel wennen aan de smaak, maar eenmaal gewend en met de wetenschap dat het product zoveel goede eigenschappen bezit, blijf ik het gebruiken. Dank je wel voor alle handvaten, Marjolein. Ik maak er nog steeds dankbaar gebruik van 🙂


Door Christel op 8 mei 2014

Wat een enthousiasme hier allemaal. Ik zeg; kennis maakt macht met zijn allen.
Ik gebruik het al jaren voor de ontspanningsmassages vermengd met
een paar druppels etherische olie. Idd ook heerlijk voor je gezicht.
Kijk wel even hoe je erop reageert. Meestal krijg je er een heerlijk zachte huid van.
Ik heb het tot op heden nog niet gebruikt in mijn voedingspatroon omdat idd
internist en cardioloog het afraden. (bij hoge tryglyceriden); maar omdat het zo natuurlijk is ga ik het nu wel proberen.


Door Anja op 2 mei 2014

Wat een inspirerende reacties allemaal!
Ik ben benieuwd naar recepten van lekkere snacks, zoals de energy repen van Anne. Wie kan me wat recepten geven, het liefst iets zoets!


Door Jaap Santifort op 24 april 2014

Ook wij steunen het gebruik van Kokosolie! Steeds meer klanten zie wij terug voor dit gezonde product.


Door Simone op 24 april 2014

Hallo Marjolein,
Ken jij ook dit kokosolie: “Bio Kokosolie Fair for Life” (Ölmühle Solling)?
Ik ben namelijk op zoek naar een kokosolie extra vierge wat iets zachter is van smaak.
Alvast bedankt!


Door Lisette op 15 april 2014

Hoi Marjolein
Ik heb het zojuist aangeschaft en op mijn zuurdesembrood gesmeerd! Even wennen kwa smaak, maar ben benieuwd wat het gaat doen!


Door Greta op 21 maart 2014

wij gebruiken het ook al 3 jaar inde keuken goed voor te wokken baken enz . ik heb een pot in de badkamer staan doe er heel mijn lichaam mij en gebruik het ook in het als badolie ik kan het niet missen nu ga ik het deze zomer is gebruiken voor als ik in de zon ga ☺


Door carolina op 12 september 2014

Heb kokosolie al 1, 5 jaar in huis. Bak en braad er altijd mee en als oliedressing door de rauwkost en sinds kort als boter op boekweit crackers. soms spelt brood maar dan gaat mijn maag toch weer 3 cm tot 5 cm in omvang uitdijen. (toch het brood??). IK heb eens tandpasta en deo gemaakt Maar het bleef zo vet en zo naar kokos ruiken en toch ook het zweet kwam er door . Na 2 week voelde het alsof mijn oksels branderig werden. Ik ben er mee gestopt en gebruik helaas weer mijn oude dure merk. Ook als bodymilk zeg maar gedaan Maar de huid blijft lang vettig. Hoe lossen jullie dit op?? ALs ik dan naar bed ga heb ik snel (ook door het vele zweten) vettige vlekken in mijn beddengoed die er niet uit gaan.. Beetje zonde. Wat zijn jullie ervaringen?? doe ik iets verkeerds?? graag tips. IK heb veel kokos olie in huis Voor alles waar normaal boter, vet of olie voor gebruikt wordt doe ik alleen kokosolie. .Graag wil ik toch goede verhouding zien te krijgen voor deo en of tandpasta. . Bedankt alvast.


Door Anne op 20 maart 2014

De kokosolie van de Toko van KTC is die goed?

Wat een inspirerende verhalen over kokosolie 😉

Heb net heerlijke energierepen gemaakt. Kokosolie, dadels, pompoenpitten, kokosrasp, chiazaadje, agavesiroop.. MMM!


Door Lies op 17 februari 2014

Dag Marjolein, wat een hoop informatie, dankjewel.
Ik heb altijd begrepen dat je beter olie ik gebruik zelf het meest olijfolie en in mindere mate zonnebloemolie) kunt gebruiken die niet stolt bij lage temperaturen. Verzadigde vetzuren kunnen ongunstige gezondheidseffecten hebben (verhoogt slecht LDL-cholesterol, risico hart- en vaatziekten).
Hoe kijk jij daar tegenaan?


Door Saskia Veldhuis op 7 februari 2014

Ik gebruik sinds een paar maanden kokosolie om in te bakken. Ik kwam er min of meer toevallig mee in aanraking (de aardige meneer van de pannenwinkel was er zo enthousiast over). Het zou veel gezonder zijn dan margarine, olijfolie en dergelijke. Ik ben het braaf gaan gebruiken, maar nu ik dit artikel en alle reacties heb gelezen, gaat er een hele wereld voor me open. Alleen al vanwege de gunstige effecten die kokosolie heeft op bijvoorbeeld darmen, schildklier en schimmels (waar ik in het verleden nogal mee overhoop heb gelegen), weet ik nu zeker dat ik kokosolie blijf gebruiken! En behalve in de keuken, wellicht ook in de badkamer.


Door saskia op 5 februari 2014

Ik heb een vraagje, mijn vriend kwam gister op mijn verzoek thuis met een hele grote glazen pot koudgeperste biologische kokosolie.
helaas staat hier niet extra virgin op, maar wel virgin en koud geperst.
Hij is van het merk omega en more.
Het is een hele grote pot dus wil graag weten of dit wel ook echt een goeie is anders ruil ik hem liever om voor extra virgin.

Heel graag een antwoord 🙂


Door Marjolein Dubbers op 17 februari 2014

Biologisch, koudgeperst lijkt me helemaal prima. Dikke zoen voor je vriend en lekker gaan gebruiken!


Door Ed op 4 februari 2014

Ja ik gebruik al enige tijd zo’n emmer biologische kokosolie.
Heerlijk met roerbakken, maar ook voor op de boterham.


Door Nel op 31 januari 2014

Geweldige tips vind ik hier. Kwam hier bij toeval omdat iemand vroeg of ik ook cocosolie verkocht,en ben op zoek gegaan.
Al aren verkopen wij Bambucreme ,wat ook een natuurproduct is,ontstekingsremmend en zeer goede resultaten voor mensen met psoriasis en eczeem enzv.
Elk jaar verblijf ik 4 tot 6 weken in Afrika en mij valt op dat ik steeds afval terwijl ik toch 2 maal daags een flinke warme maaltijd eet.
Ik drink niet veel,en transpireer niet veel,anders zou het ook hier aan kunnen liggen dat ik kilos kwijt raak.
Ik zeg al een geruime tijd dat ik denk dat het aan het eten ligt,veel vis,en verse onbespoten groentes,en vaak gekookt in Palmolie.
Palmolie word in Afrika GEEN benzine van gemaakt,maar word juist gebruikt om te koken.
Palmwijntappers klimmen in de hoge palmen om de palmwijn eruit te halen die een hoge alcohol percentage heeft.
Van de oranje bessen word de palmolie gemaak.
De oranje bessen zitten rondom de cososnoten die in de bomen hangen,dussss ik vraag me af of Palmolie dan niet hetzelfde effect kan hebben als de cocosolie ….?
Het lijkt mij een hele logische verklaring voor de kilo´s die ik gelukkig kwijt ben na mijn vakantie elk jaar.
En dit jaar voor het eerst eerder kilos aangekomen da afgevallen ( ben net terug van 5 weken Afrika )
Reden hiervoor is denk ik: De mensen waar ik logeerde maakte als avond maatijd elke avond een schaal eten klaar waarop zich spaghetti bevond,zoete aardappelen gekookt,of frietjes van gebakken,sla,en vlees of vis. Dus teveel koolhydraten denk ik,en zie het resultaat. Niets afgevallen,eerder een beetje aangekomen.

Toch ga ik cocosolie gebruiken,want mijn gezondheid is me lief !
Palmolie is denk ik niet of moeilijk hier te krijgen vandaar !
Gebruik en verkoop sinds 2 jaar ook Chiazaad dagelijks wat me veel energie geeft.
Ik ben 61 jaar en ren de hele dag van de ene naar de volgende client toe ( werk in de Thuizorg ) 5 dagen per week,en krijg alleen maar meer energie.
Mijn zus is 1 jaar jonger en werkt 4 halve dagen,en ligt s´middags doodop op de bank.
Dat was vroeger wel andesom !
Ik gooi het op de Chia zaden.
Nu nog de cocosolie erbij gaan nemen dan moet ik toch minstens 100 worden of niet ??


Door Helga op 20 maart 2014

Beste Nel,
Je schrijft het volgende:De oranje bessen zitten rondom de cososnoten die in de bomen hangen.
Ik denk dat je een paar dingen door mekaar gooit. De kokospalm of klapperboom behoort tot de palmenfamilie. Het is de enige soort in het geslacht Cocos.Cocosolie wordt van de cocosnoot (cocospalm) gewonnen, en palmolie van de palm (zie op google de benaming Elaeis guineensis), en deze zijn tweekleurig van zwart naar rood. dit levert de rode palmolie, waarin de meest afrikaanse landen in koken.
Let wel, mag niet hoog verhit worden, hoogstens iets warm.
De palmwine wordt van bepaalde palmbomen getapt.
Hoop dat dit je weer verder helpt met je vraag of Palmolie dan niet hetzelfde effect kan hebben als de cocosolie


Door Sjanne op 31 januari 2014

Hallo Marjolein,

Gebruik sinds ik je site ken, sinds een jaar kokosolie.De extra -vierge voor deo en huid, is dit als gezichtscreme voor de oudere huid voldoende? Bak tot nu toe in royaal green ontgeurd, mis ik dan de voedingsstoffen? Gaan de vitamines en mineralen van extra-vierge niet ook verloren bij verhitting?

Dank voor alle fijne artikelen…..
Hartelijke groet, Sjanne.


Door Marjolein Dubbers op 1 februari 2014

Beste Sjanne, ik ben geen specialist in huidverzorging dus ik moet je het antwoord op je eerste vraag schuldig blijven. Jij bent de enige die kan zeggen of dit voor jou voldoende is, of dat je huid toch vraagt om iets anders.
Ik gebruik zelf bij voorkeur niet-ontgeurde kokosolie; vanuit mijn visie dat het beter is om zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. Ontgeuren betekent toch weer een extra bewerking. Maar als je niet houdt van de kokossmaak gebruik je gewoon de ontgeurde. Bij verhitting gaan er altijd wat vitamines en mineralen verloren maar als je iets wilt verhitten gebruiken dan kokosolie, dat is het minst schadelijk bij hoge verhitting. Anders kan olijfolie ook.


Door Maria op 29 januari 2014

Vraag: onze dochter die nogal ondergewicht heeft, kreeg als advies van de diëtiste het advies om geen kokosolie te gebruiken, maar ze heeft wel darmproblemen. Wat te doen?


Door Annita op 23 januari 2014

Ik heb alle reacties doorgelezen…tjonge wat interessant. Bedankt voor al het delen van jullie meningen en opmerkingen. Ik ben zo verbaasd.. .Sinds ik weer ziek ben ( colitis ulcerosa en blaasontsteking) verdiep ik me o.a. in voeding en kom ik door de site van Marjolein te bezoeken van het een op het ander.Ik ben hongerig naar al deze wetenswaardigheden! Een hele nieuwe wereld gaat voor me open! Geweldig. Ik ga van alles proberen en ben benieuwd wat het mij en mijn man gaat brengen.In ieder geval: Het roer om !..en Marjolein: Bedankt!
Door Ulie op 12 januari 2014

Super om te lezen over kokosolie.
Ik kom zelf uit Ambon. Daar maken zij zelf kokosolie. Mijn dochter gebruikt deze zoete geurig kokosolie om bruin te bakken in de zon. Je bent in no time super mooi bruin !Door Marion op 10 januari 2014

Hoi,

Ik las dat kokosolie een ontstekingsremmende werking heeft. Helpt kokosolie dan ook bij een ontstoken talgklier? Ik krijg daar nu antibiotica voor maar vind dit niet zo fijn. Heeft iemand daar ervaring mee?

Groetjes Marion


Door ria op 10 januari 2014

Je kan het prima gebruiken, om het mee op je brood te smeren,,,


Door Irma op 9 januari 2014

Wat een goede en duidelijke uitleg.

Nog wel even een vraag.
Kan je het ook als een soort van boter op je brood gebruiken?
Of kan je beter roomboter blijven smeren? (ivm de vetten)

Groetjes, Irma


Door Nana op 16 december 2013

Ik gebruik het al een tijdje overal in maar ik ontdek steeds meer toepassingen. Bedankt voor het delen.

Groetjes,
Nana


Door Jana op 14 december 2013

Sinds ik het boek van Julia Kang heb gelezen, 100% GIFVRIJ gebruik ik kokosolie bijna overal voor. Ik wrijf het op mijn huid, gebruik het als tandpasta, detox ermee, en sinds kort ook als mijn haarmasker.
t’ Is zo goed ook omdat er hele goede zuren inzitten o.a. laurinezuur.
Natuurlijk maak ik mijn eten er ook mee, ook gemakkelijk met nogeens een portie weer warm te maken, want de olie zit er al in immers.
Kan zo in een keramische pan. Neen, ik gebruik nimmer een magnetron hiervoor. Heb ik ook niet meer, gelukkig. Je kunt ook anders de kokosolie vloeibaar maken hoor en je kunt er ook body boter van maken, alleen maar met een mixer met gardes erin. Zo klaar zelfs!


Door Yvonne Ruckert op 15 november 2013

Ik gebruik kokosolie nu meer dan een jaar, dan wel de extra vierge, niet-ontgeurde versie. Ik vind het heerlijk. De smaak van kokos vind je nauwelijks terug in het eten.

Ik gebruik het ook om zelf chocolade te maken. Met wat rauwe cacao en fijngemalen rauwe noten, rozijnen en gojibessen heb ik de heerlijkste chocolaatjes in de koelkast liggen. Zelfs mijn kinderen zijn er dol op en voor ik het weet zijn ze op :-).


Door Zelleke op 13 december 2013

Hallo Yvonne, ik las net dat u zelf chocolade maakt. Kan u het recept misschien even doorgeven hoe ik hieraan moet beginnen? Zou het erg graag ook eens proberen.Alvast hartelijk dank bij voorbaat.
Groetjes, Zelleke


Door Saskia -Blij Suikevrij op 6 januari 2014

Hallo Zelleke, dit is vooral een kwestie van de kokosolie smelten in een pannetje, dan de rauwe cacao en rozijntjes erdoor ( en evt nootjes, gojibessen, etc) en dit mengsel uitsmeren op een groot bord. Zet dit in de vriezer, en voila! Zodra het is uitgehard heb je lekkere pure chocobrokken!

Ik kook zelf ook veel met kokosolie. Zo fijn voor de suikerspiegel!


Door Zellek op 9 januari 2014

Hoi Saskia, dank je wel voor je reactie. Ik ga het zeker eens uitproberen!!!!


Door Agnes op 6 februari 2014

Hoi Saskia, wat een super idee je eigen chocoladereep dat wil ik ook wel proberen hoe is de verhouding van de cacao en kokosolie.
Dank je voor je uitleg.
Groetjes,Agnes


Door eppine op 11 mei 2014

Hallo Yvonne

Wat een leuk recept, zelf chocolade maken wil je het met mij delen.

Eppine


Door karel op 14 november 2013

Geld dit ook voor mannen. Ik heb me laten vertellen dat je er van af kunt vallen.


Door Yvonne Ruckert op 15 november 2013

In tegenstelling tot de overtuiging van veel mensen heeft je lichaam juist vet nodig om af te vallen, maar dan wel het juiste vet. Kokosolie is een plantaardige vet die je lichaam goed kan gebruiken. Het zijn de bewerkte vetten, transvetzuren, die schadelijk zijn voor je lichaam.

Zo vermijd ik margarine en halvarine. Dit behoren plantaardige vetten te zijn, maar zijn zo bewerkt, dat ze hard zijn. Om het dan nog maar niet te hebben over alle andere kunstmatige toevoegingen.

Ik hou het liever dus bij kokosolie.Door Anja op 2 mei 2014

waar koop je Aman Prana?


Door Larissa op 1 november 2013

Hallo iedereen,

Ik heb nu de geurloze kokosolie van Royal Green maar ik wil eigenlijk een extra vierge, biologische kokosolie gaan gebruiken. Weet iemand een goed merk?


Door B.J.Loots op 3 november 2013

Via internet bij kokosolienederland.nl / kokos-olie.nl
goed en snel in huis


Door Marie-José Verlijsdonk op 27 oktober 2013

Goed om te weten dat de Extra vierge kokosolie beter is , Ik heb gisteren een plastic potje gekocht aanbeveling van de verkoopster van De Tuinen merk Royal Green.Deze zijn dus gebleekt . Die smeer ik dan maar in mijn haar.


Door Anja op 2 mei 2014

Door al deze enthousiaste verhalen ben ik een tijdje geleden ook begonnen met het gebruik van kokosolie op brood en om in te (roer)bakken. Nu lees ik dat Royal Green van de Tuinen niet zulke goede reacties krijgt. En hier heb ik dus net 2 mega potten van gekocht! Waarom is dit niet goed en wat is een beter alternatief? Alle reacties en suggesties zijn welkom!


Door Chandra op 20 oktober 2013

Mijn moeder maakt de olie zelf. De cocosnoot raspen en op vuur olie uit trekken. Het geurt zo lekker en wij gebruiken die voor allerlei doeleinden. Is die exrta vierge die zelf gemaakt is?


Door petra van der weide op 12 oktober 2013

hoi met petra ik vind het geweldig dat je dit schrijft ik gebruik kokosolie nog niet zo lang ik ben zins kort mijn leefwijze aan het veranderen ik maak ook veel gr moothies en eet geen brood meer en geen suiker ik ben al 9 kilo kwijt daardoor en voel me geweldig raad het iedereen aan eet ook af en toe chiazaad en hennepzaad probeer het steeds meer uit te breiden gr petra


Door cob op 9 oktober 2013

Kokosolie en -vet zal wel enorm goed voor je zijn. Om te te en huidverzorging. Alleen komt dat niet van palmbomen waarvoor enorme oerwouden voor gekapt worden? Verwoesting van natuur? Enorme aanslag op Moeder Aarde?


Door Marjolein Dubbers op 14 oktober 2013

Ha Cob, wat jij bedoelt zijn palmolieplantages, dat is olie van palmbomen, die je niet kunt eten maar die gemengd wordt met benzine. Daar worden inderdaad hele oerbossen voor gekapt. Ik heb het gezien in Malesie en Indonesie, echt vreselijk. De lokale bevolking heeft er niets aan want je kunt ze niet eten. En wij denken zo wat schoner te rijden. Omgekeerde wereld.
Maar we hebben het hier dus over kokospalmbomen, dat is heel wat anders!


Door Inge zwaan op 28 februari 2016

ik heb een vraag ik heb de koosolie van jumbo merk biologisch
hoe veel moet je er van in nemen om af te vallen ik heb reuma en de wintermaanden kom ik van wegen kou en pijn weinig buiten ,maar nu hoorde ik via Facebook dat je er van kan afvallen zo ja hoeveel moet je dan in nemen


Door Coco op 6 oktober 2013

Hallo Marjolein,

Ik baal er enorm van dat kokosvet/olie zorgt voor verstopping in de leidingen, dit kost een vracht geld aan loodgieterskosten.
Hoe los jij dit probleem op dan?
Want als je kokos gebruikt om te wassen, tandenpoetsen etc. dan zitten je leidingen vol met dit vet dat heel snel hard wordt en zich vasthecht.
Ik weet hier zelf echt geen oplossing voor. Behalve dat ik met tandenpoetsen de kokos inslik natuurlijk 🙂


Door Marjolein Dubbers op 14 oktober 2013

Ik gebruik het al jaren en heb nog nooit een loodgieter nodig gehad. Ik spoel nooit kokos door een putje, inderdaad hooguit een beetje bij tandenpoetsen. Ik gebruik het niet om te wassen trouwens. Kokos moet je gebruiken niet wegspoelen!


Door Wil op 14 december 2013

Kokosolie nooit gebruiken om te wassen want onder 25 graden wordt het hard vet


Door Nanty op 3 juni 2014

Als je kokostandpasta gebruikt, altijd de tandborstel met zo heet mogelijk water afspoelen, zo ook de wasbak, dan stromen eventuele restjes beter door.
Voor de rest: ik gebruik het overal waar ik kan, heerlijk spul.


Door Bianca op 2 oktober 2013

Trouwens, ik gebruik kokosvet voor bakken, op brood, enz. Ook voor de kinderen, die ik niet met kankerverwekkende Becel-boter op wil zadelen. Becel en andere (bak)boter zullen ze (Voedingscentrum) wel aanraden, terwijl die vol met rotzooi zitten…


Door Bianca op 2 oktober 2013

Waarom is het Voedingscentrum tegen kokosvet/-olie? Ik ben met heel dingen het niet eens van hun, ook omdat ze zo oubollig zijn, maar heb jij hier een reden voor?


Door Jacqueline op 8 januari 2014

Hoi Bianca,
ik hoor steeds vaker het gerucht dat het Voedingscentrum gesponsord zou worden door Unilever. Als dat écht zo is…zijn ze uiteraard tegen kokos-olie omdat we anders alle andere producten in de supermarkt niet meer zouden kopen. En dat kost Unilever héél véél geld. Uiteindelijk draait het dan toch weer om geld en niet om de gezondheid 🙁


Door Jedidja op 25 september 2013

Ik gebruikte kokosolie al om in te bakken, maar heb het nu ook ontdekt voor de huid! In dit artikel wordt inderdaad bevestigd dat en waarom kokosolie zo goed is. Een leuke site trouwens, met echt goede artikelen!!


Door florentien op 20 september 2013

Beste Marjolein,
Ik zag dat je het zelfs als glijmiddel gebruikt en als deo. Dit is toch gewoon wonderspul? Ik hoor het steeds meer om me heen, dat vriendinnen superfoods en kokosolie gebruiken. Ben me nu aan het verdiepen erin en dit is toch echt een verrijking om allemaal te weten?! Bedankt voor je uitgebreide informatie. Heel waardevol. Is de olie van royal green een goede?
Hoor het graag. Groetjes, Florentien


Door Tatiana op 12 september 2013

Is kokosmelk of santen (blok cocoscrème) dan ook.. Dat gebruikte ik altijd in de keuken tot ik me realiseerde dat het natuurlijk net zo vet als crème fraiche en slagroom moet zijn, en ongezond. Weg met het spul, nooit meer gebruikt. Maar dat zijn natuurlijk ook producten van de kokosnoot, en de kokosolie zit natuurlijk in de melk en is dus stikgezond. Of maak ik nu weer een verkeerde gedachtenkronkel?


Door Irene op 9 september 2013

Marjolein, je zegt in je artikel dat het ook als glijmiddel gebruikt kan worden.
Ik weet niets van kokosolie af (buiten dat ik het gebruik en het heerlijk vind), maar normaal gesproken is het niet handig om vet in een vagina te doen, omdat dit ontstekingen geven kan. Waarom kan kokosvet dan wel? Zou je hier meer over willen vertellen?
Ik vraag dit ook, omdat als ik kokosvet door mijn smoothies doe (wat ik vaak doe), de beker altijd een plakrandje heeft. Ik moet er niet aan denken dat dat in mijn vagina gebeurd.

hartelijke groet,
Irene


Door Marjolein Dubbers op 9 september 2013

Beste Irene, Kokosvet is juist een heel zuiver product en heeft een anti-bacteriële werking. Ik gebruik het al jaren als glijmiddel en heb er echt nog nooit problemen door gekregen. Anders zou ik het natuurlijk niet aanbevelen. Ik vind het juist veiliger om kokos te gebruiken dan allerlei chemische glijmiddelen in plastic tubes waarvan ik niet precies wat erin zit. Daarna of de volgende ochtend gewoon wassen met een natuurlijke zeep. Probeer het maar eens!


Door Kaatje op 28 augustus 2013

Interessant artikel. Wat ik echter mis is wat het effect is van kokosolie op een te snel werkende schildklier (hypertheriodie – Is onder controle zonder medicijnen!). Ik gebruik kokosolie nu bijna een half jaar en dat bevalt me op zich prima (Royal Green – vierge en ontgeurd).
Maar nu ben ik bij de cardioloog terecht gekomen omdat mijn hart rare bokkesprongen maakt, zonder dat de oorzaak duidelijk is. Wel is bekend dat het hart ook kan reageren op schildklier-problemen.
Is er iets bekend over kokosolie en hypertheriodie??
Een antwoord of verwijzing word tzeer op prijs gesteld.
Groet Kaatje.


Door Kaatje op 28 augustus 2013

Sorry, moet natuurlijk zijn Hyperthyreoide.


Door Wil op 14 december 2013

Er zijn inderdaad mensen die hartritmestoornissen ervaren bij het gebruik van kokosolie dus als je er mee stopt en het is na enkele dagen over dan kun je dus niet zo goed tegen kokosolie en moet je minder innemen.


Door Inge op 9 januari 2014

Hee Kaatje,

Ik gebruik ‘nog’ geen kokosolie maar mijn hart maakt ook regelmatig bokkesprongen. Ik wijt het aan de overgang.
Ik zit er wel over te denken om ook kokosolie te gaan gebruiken vanwege mijn darmen.


Door Bo op 6 augustus 2014

Drink je veel koffie en/of cola? Stap over op cafeïnevrije koffie en drink geen cola en zwarte thee. Kruidenthee is prima. Ik had ook last van hartkloppingen. Ik ben in een keer gestopt, kreeg toen ongeveer een week last van zeurende beenspieren waar geen pijnstiller tegen helpt maar daar moet je even doorheen. Daarna nooit meer last van hartkloppingen gehad. Wel minstens 8 glazen waterdrinken per dag. (30 ml per kilo lichaamsgewicht) en 3 gram himalayazout verspreid over de dag. Je gaat je echt super voelen! Fijne bijkomstigheid: ook al anderhalf jaar geen hoofdpijn meer. Ik raad je aan het boek van Dr. F. Batmangelidj te lezen: water het goedkoopste medicijn. “Je bent niet ziek, je hebt dorst”


Door Rianne op 22 augustus 2013

Ik heb Xanthelasma (gele vlekken onder ogen), zal kokosolie dan juist goed of slecht voor mij zijn?
Ik las dat je het beste kokosolie wat in een glazen pot zit kunt kopen. Waarom is dat?


Door Rianne op 31 oktober 2013

Jammer, dat er niet gereageerd is op mijn vraag. Maar ik ben toch begonnen met kokosolie en wil voor anderen die hetzelfde probleem hebben, mijn ervaring delen.
Ik ben inmiddels 11 kilo afgevallen. Heb geen behoefte meer aan extra tussendoortjes (nog steeds koekjes bij de koffie en taart op een verjaardag). Mijn xanthelasma is veel minder geworden, veel minder geel en kleiner. Ik voel mij een stuk fitter en heb geen drukkend gevoel meer bij mijn longen en geen pijn meer blij mijn darmen. Mijn stoelgang is ook veel beter. Ik weet niet of alles te maken heeft met de kokosolie (misschien ook overgevoeligheid voor olijfolie) Maar ik wil niet anders meer.


Door Sandra op 16 december 2013

Wat goed Rianne ! Ik zit alles door te lezen en wil het nu ook gaan toepassen in mijn leven ! Groetjes, Sandra.


Door Griet op 1 april 2014

Hallo Rianne,
Ik heb ook last van xanthelasma. Heb net 2 flesjes pure kokosolie besteld. Mag ik weten hoe je de olie exact gebruikt? Enkel voor etensbereidingen of smeerde je dit ook op je huid en over je xanthelasma? Hoe zit het ondertussen met je xanthelasma? Ben erg benieuwd naar jouw ervaring. Alvast een grote dankjewel voor je antwoord!!


Door Nancy op 29 juni 2014

Super!!! wat fijn voor je Rianne! 🙂


Door Jose op 15 augustus 2013

Hoi Marjolein,
Ik ben helemaal niet bekend met kokosolie en las net dit bericht. Ik heb even gebeld met de bio winkel en ze hebben Kokosolie extra vierge van Omega & More. Is dit een goed product? Ik hoop op je reactie.
Alvast bedankt.


Door Marjolein Dubbers op 16 augustus 2013

Ha Jose, ik ken Omega & More niet maar extra vierge kokosolie daar kunnen ze niet zoveel aan “verpesten” zeg maar. Dat is dan gewoon pure kokosolie
Veel plezier maar vooral gezondheid ermee!


Door marian op 26 juli 2013

Hallo, Ik heb last van psoriasis,pds,pcos en een trage schildklier . Nu kreeg ik de tip om kokosolie te gaan gebruiken om mee te bakken en koken . Nu kwam ik op deze site terecht en wat veel informatie bedankt !

Ik heb vandaag de kokosolie van Aman Prana besteld de kokovita zonder de geur en smaak mijn vraag is ,is dit een goede ??

En hoe maak ik tandpasta en deodorant ?
Groetjes Marian


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Goed bezig Marian! Aman Prana heeft fantastische producten. Ik gebruik zelf graag de kokosolie die niet ontgeurt is, dus met de kokosgeur. Je kunt het gewoon puur gebruiken als deodorant (gewoon een likje erop smeren) en als tandpasta. Ik smelt zelf wat kokosolie en vermeng het met pepermuntolie om als tandpasta te gebruiken. Dat vind ik iets frisser smaken. Mijn laatste ontdekking voor deodorant is een schijfje citroen onder je oksel. Even ermee wrijven en laten opdrogen. Werkt echt perfect!


Door Sonja op 3 oktober 2013

Ik heb ooit een blog geschreven over het maken van deo, die vind je hier http://urly.nl/7yn Ik heb inmiddels enkele varianten geprobeerd met bijenwas, cacaoboter of maiszetmeel maar kom telkens weer terug bij mijn oude recept. Je vindt op die site ook een recept voor tandpasta, zoek onder natuurlijke verzorging.

groetjes Sonja


Door Marjolein Dubbers op 3 oktober 2013

De beste natuurlijke deo die ik vond: een schijfje citroen onder je oksels en even wrijven. Kan je meerdere keren gebruiken. Gewoon een citroentje in je badkamer!


Door Marion op 23 juli 2013

Dank je wel voor je boek ik ga het snel lezen.
Ik heb fibromyalgia en zoek continu naar produkten om meer energie te behouden,zo als spirulina,chia,quinua.
Dit zijn ook fantastiche produkten.
Vriendelijke groeten Marion.


Door Fianne op 17 juli 2013

Ik ben nog lang geen 40, maar wat je schrijft is erg interessant. Ik heb al wat meer dingen gelezen op andere blogs/sites, maar dit is voor mij goede achtergrond informatie over kokosolie. Ik moet er toch maar aan gaan beginnen 🙂
Je schrijft in het artikel: “…van kokosolie kunnen géén hormonen worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot de andere gezonde vetten die aan de basis staan van cholesterol waar je hormonen van moeten worden gemaakt.”
Welke voedingsmiddelen met gezonde vetten bedoel je hiermee? Ook de noten en zaden? Of toch juist olijfolie?


Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2013

Ha Fianna, alle andere vetten want alle vetten bevatten cholesterol. Dus olijven, zaden, pitten, roomboter, vis, vlees, eieren etc.


Door Dory op 28 juni 2013

Wat een fantastisch verhaal weer en voor mij helemaal super omdat ik onder de kokosbomen ga wonen in Fiji. Ik hoop dat ik die olie straks zelf kan maken. Heeft iemand tips over hoe je dat moet doen?


Door jolanda op 16 juli 2013

ik meng er wat bakpoeder door, en het werkt prima.
verder gebruik ik het inderdaad voor van alles! helaas is mijn emmer nu leeg en moet ik op zoek waar ik het in Frankrijk kan kopen. de fransen (hier) zijn niet zo bio!!


Door Monique op 11 september 2013

Waar kan ik iets vinden waarvoor en hoe je kokosolie kunt gebruiken met eten. Ik bak en braad veel in de olijfolie en zonnebloem en sesamolie als dressing?


Door Gonny van Gogh op 28 juni 2014

De kokosolie gebruik ik ook al een tijdj
e. Er is een boek van. Het kokosoliewonder van Bruce Fife


Door van vulpen op 28 mei 2013

Ik gebruik om dit moment Toko Lien Santen geconcentreerde cocoscreme. Ik vroeg mij af of in deze nou ook het bekende Laurinezuur zit wat werkt tegen bacterieën, schimmels en parasieten enz. Ik lees dat het wel in kokosolie zit maar dit is een creme het smelt wel in je hand en het ruikt heerlijk.

Hoop op een antwoord!


Door Ilse op 14 mei 2013

Wat een super artikel! Nu nog wat lekkere recepten… Ik ga op zoek naar kokosolie, de tip om het als deo te gebruiken vind ik heel fijn!


Door Jikke op 13 mei 2013

Moet het speciaal de ontgeurde zijn?
Groet Jikke


Door carla op 13 mei 2013

ik wil dit ook graag ontvangen dank


Door Sabine op 15 april 2013

Ideaal als deodorant!
Heb alle soorten gebruikt, overal ging de geur van transpiratie doorheen. En nu met simpele kokosolie ruik ik niets meer. En stukken goedkoper!
Bedankt voor de tip.


Door Airin op 26 mei 2013

Hi Sabine,
Gebruik je alleen de kokosolie of mix je het met nog een product om er deodorant van te maken?

Groetjes,
Airin


Door Esther op 3 maart 2013

Van kokosolie krijg ik altijd een brandend gevoel in mijn slokdarm. Hetzelfde heb ik met honing. Een klein likje honing is al genoeg. Is er iemand die hier een verklaring voor heeft of hetzelfde heeft? Heb het al eens gevraagd in de natuurwinkel, maar ze hadden er geen antwoord op.


Door Sonja op 24 februari 2013

Ik zie dat het in verband met Crohn ook goed is, ik zal het dus zeker gaan gebruiken!
Marjolein, dank je wel voor je e-book. Goed en duidelijk geschreven. Dank je wel!


Door Yvonne op 13 februari 2013

Kokosolie is een wondertje; het is gezond, lekker en voor een heleboel verschillende dingen te gebruiken 😉


Door Femmy op 26 januari 2013

Dank je wel voor je e-book ik zal het met plezier lezen.

Groet Femmy


Door Iris op 17 december 2012

Heerlijk voor je huid én wat ik heel fijn vind; fantastische deodorant !


Door Mari-Elise op 23 maart 2015

Hoe maak je een deoderant van kokosolie?


Door annie janssen op 31 maart 2015

Deodorant zelf maken.
ik heb het vandaag gemaakt, ben benieuwd.
2eetl maiezena,2eetl bakingsoda goed ondermekaar roeren en dan 2 eetl cocosolie en fijn praaken met een vork totdat het een dikke massa is.


Door Ida Jongenburger op 8 december 2012

Wat een goed en interessant artikel. Nooit gweten dat kokosolie zo goed is en veel toepassingsmogelijkheden heeft. Ik heb een pot staan in de koelkast, maar dan kun je niet zo makkelijk gebruiken om te smeren, is het beter om het buiten de koelkast te bewaren ?
Verder vind ik het wel erg spatten bij het braden van bijv. vlees / vis. Is dit herkenbaar ?


Door Marjolein Dubbers op 10 december 2012

Gewoon buiten de koelkast bewaren, geen probleem. En braden op een hoge temperatuur is sowieso niet aan te raden, dus probeer het eens op een wat lagere temperatuur. Succes!


Door jose jansen op 9 juli 2013

ik gebruik kokos olie ook al heel lang voor het bakken de olie niet heet laten worden maar op een laag pitje en dan bakken gaat prima maar ik gaat het ook proberen om te smeren


Door fhm soppe op 12 november 2013

hallo
ik verwarm de kokosolie in een pannetje en doe er dan olijfolie bij
laat dit dan weer stollen je kunt het dan makkelijker smeren


Door Letty op 16 november 2012

Ik gebruik het ook overal voor .. Bakken braden als gezichtscrème, als tandpasta ( met pepermuntolie Keltisch zout en baksoda) voor het eelt op mijn voeten… Zijn nu zo zacht als babybilletjes!! Makkelijk in de vakantie alleen een pot kokosolie met (geur) in plaats van allemaal verschillende potjes en tubes.. Wil nooit meer anders


Door Calendula op 15 november 2012

Moet het extra vierge kokosolie zijn? Ik heb hier geurloze kokosolie van Omega and more?


Door Emily op 1 augustus 2013

Ik zou ook wel graag willen weten of het alleen de extra vierge kokosolie moet zijn. Ik heb ook de geurloze van Omega and more. Hier staat op dat het voor koken, bakken en frituren is, maar niet dat je het ook voor je huid kunt gebruiken! Kan dit dan wel?


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Ik gebruik zelf het liefst de extra vierge, ook om op mijn huid te gebruiken. Deze is het minst bewerkt. Je kunt de niet-extra vierge gebruiken om in de bakken of braden. En ook om op je huid te smeren maar alles wat ontgeurt is, is meer bewerkt dan niet-ontgeurt. Maar daardoor nog niet slecht.


Door Hanneke op 3 april 2015

Zojuist gelezen dat vergin en extra vergin bij kokosolie onzin is. Heeft met marketing te maken. Het is alleen van belang bij olijfolie. googel maar eens.


Door Hannie op 15 juli 2015

Meestal zijn al die gezondheids producten schreewend duur.
Ieder keer is er wel weer iets anders dat,nog beter werkt.
Het kost me een vermogen,om gezond en clean te proberen te eten,is het dat allemaal waard? En is extra virgen cocos olie nu zoveel beter,of ook weer te maken met de markettering.


Door Emmy op 10 november 2012

meer een vraag kan ik kokos olie ook goed in verband met borstkanker of moet ik er mee oppassen


Door Marjolein Dubbers op 10 november 2012

Ik heb nergens gelezen over een relatie tussen kokosolie en borstkanker. Gebruik wel extra vierge biologische kokosolie, dat is een puur natuur product. Jij bent ook een puur natuur product! Dat moet passen!


Door Angelique op 9 november 2012

hoi Marjolein, wat kun jij toch fijn en duidelijk schrijven, mijn complimenten, geen wonder dat je zoveel volgers hebt! En wat je schrijft over ontgiftingsverschijnselen, klopt helemaal, ik heb daar momenteel wat last van. Omdat de aanhouder wint gaan we gewoon door.


Door Marjolein Dubbers op 10 november 2012

Dank voor je compliment Angelique en bedenk dat je lichaam niets liever dan gezond wil zijn, ze zal je zeker gaan helpen. Even volhouden!


Door Ydeetje op 9 november 2012

Ik gebruik Omega and more biologische ontgeurde kokosolie die ook smelt bij 25 graden.
Is deze ook goed?


Door Aferdita Brovina op 9 november 2012

Wij gebruiken zo’n drie jaar kokosolie van Aman Prana voor allerlei doeleinden en het bevalt ons superrr. Wij hoeven niet meer anders!


Door Margriet op 9 november 2012

Oh ,ik gebruik al een tijd zo’n emmer biologische kokosolie, door de behandeling met stoom is het geurloos ener zijn geen chemicaliën gebruikt.


Door Peter van Kempen op 9 november 2012

Waar is de blogpost gebleven van Joris Driepinter heeft botontkalking en een snotneus?
Kokosolie spettert wel heel erg…


Door maria op 9 november 2012

ik heb gewoon van de reform winkel een emmer geurloze cocosolie


Door Bregje Zijlstra op 29 augustus 2013

Ik heb geurloze in een oranje emmertje om eens te proberen. Ik hou niet van de smaak van kokos, vandaar de geurloze en die bevalt prima!


Door jettie op 9 november 2012

Ik gebruik het al maanden en het bevalt prima, je keuken ruikt ook zo heerlijk naar kokos,ik poets er zelfs mijn tanden mee, kokos met wat keltisch zout, lekkere tandpasta.


Door Mariet op 12 september 2013

Keltisch zeezout gebruikte ik al als tandpasta. Nu nog de cocosolie erbij. Heerlijk…bedankt voor deze tip.

Warme goet,
Maria


Door dingsboems op 9 november 2012

kokosolie is te koop bij natuurvoedingswinkels en vele toko’s…
heerlijk!


Door Judith van Vlijmen op 9 november 2012

Waar is dit te koop? Ik heb wel van Toko Lien een geconcentreerde cocoscreme.


Door Chrit op 11 mei 2015

Maar dit zegt het Voedingscentrum: “Kokos en kokosvet komen van de kokosnoot. Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten.

Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten alleen bij uitzondering te eten.”

Wat is nou wijsheid?


Door rita op 12 mei 2015

wijsheid is het verschil kennen, tussen wijsheid en kennis!!!!!!!!!!!!!!


Door Charlotte op 13 mei 2015

Bij de Tuinen vind je ook Kokosolie, het is niet vloeibaar als je het koopt, het zit in n pot.


Door Rob op 18 juli 2015

Het is wel vloeibaar als het in de etalage staat, met een lekker zonnetje erop!

Plaats een reactie


*