Candida? Blijf zelf de baas in je darmen!
in Darmen
6 min. leestijd

Candida? Blijf zelf de baas in je darmen!

Meer weten over Candida? Zo blijf je het in de darmen de baas! Afgelopen dinsdag moest ik weer starten met een antibioticakuur tegen een hardnekkige, foute bacterie in mijn mond. Daar was ik niet blij mee. Een antibioticakuur pakt al het “leven” aan, het woord zegt het ook: anti-bio betekent anti-leven. Naast die ene slechte bacterie in mijn mond, doodt het ook alle goede bacteriën, niet alleen in mijn mond maar ook in mijn darmen. Ik ben dus vorige week al begonnen met een probioticakuur die de goede bacteriën moet ondersteunen en het “leven” in mijn darmen terug moet brengen. Anders kan ik wachten op gezondheidsproblemen. Mijn darmen zijn het hart van mijn gezondheid en dat weet ik. Wat zijn de symptomen van Candida en wat kun je er tegen doen met je voeding? Ik deel het met je in dit artikel.

Candida bestrijden? Je darmen zijn het hart van je gezondheid

Candida kan onder andere in je darmen gaan woekeren.


Je darmen vormen een belangrijk onderdeel van je gezondheid.


Ik schreef er eerder al een blog over: je darmen: hart van je gezondheid. Als je darmen niet gezond zijn is het onmogelijk om zelf gezond te zijn.  Het is als de aarde waarin een plant staat: als de aarde niet gezond en voedend is, dan krijg je nooit een gezonde plant. Een avocadostruik in klapzand levert geen avocado’s op en een cactus in vochtige vijvergrond gaat ook dood. Je darmen zijn de aarde waar je lichaam haar voeding uit moet halen. Ongezonde darmen hebben betekent dat je geen voeding opneemt.


In je darmen bevinden zich ook 70% van je immuuncellen.


Zijn je darmen ziek? Dat betekent dat je immuuncellen ziek zijn en jijzelf dus binnenkort waarschijnlijk ook. In je darmen wordt daarbij ook nog eens 90% van de stof serotonine geproduceerd. Dit is de stof die je een goed gevoel geeft en die klachten van depressie verlicht. Heb je last van depressieve klachten of stemmingswisselingen? Zorg dan vooral ook goed voor je darmen is mijn advies.

Wat is Candida Albicans? Een gist die kan gaan woekeren

Candida is een gist die bij mensen van nature op de slijmvliezen voorkomt zoals in je mond, vagina en darmen. Er zijn meerdere soorten maar Candida Albicans komt het meeste voor. Normaal gesproken leven ze in goede harmonie met je bacteriën. Als je lichaam echter uit balans raakt, en daarmee de verhouding goede en slechte bacteriën verslechtert, kan Candida gaan woekeren en een schimmelinfectie veroorzaken. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen omdat vaginale infecties veroorzaakt door Candida Albicans het meest voorkomen. Naast een infectie in de vagina kan Candida ook gaan woekeren in je mond of keel (dit staat bekend als spruw) en op je huid. Het meest voorkomend en meest gevaarlijke is echter Candida in je darmen. Deze woekering kan jaren stiekem doorgaan en heeft verstrekkende gevolgen voor je gezondheid.

Veel voorkomende oorzaken van een Candida-infectie


Over het algemeen geldt dat een verzwakt immuunsysteem Candida de kans kan geven om te gaan woekeren.


Een Candida-infectie kan ontstaan door een antibioticakuur maar natuurlijk ook door chemokuren of andere behandelingen en/of medicijnen die je krijgt omdat je al ziek bent. Anticonceptiepillen en corticosteroïden staan erom bekend dat ze schimmelgroei kunnen bevorderen. Ziek zijn betekent natuurlijk sowieso al dat je immuunsysteem is verzwakt, let dan dus extra goed op je darmen en zorg er goed voor.

Een verandering in je hormoonbalans, waar veel vrouwen 40+ mee te maken krijgen, kan ook een Candida aanzetten tot woekering als de balans teveel wordt verstoord. Ook als de zuur-basebalans in je maag en darmen uit evenwicht is, kan Candida zijn kans grijpen. Waarschijnlijk weet je wel dat gist suikers nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Onthoud dus dat overmatig gebruik van suikers en geraffineerde koolhydraten Candida extra voeding geven. Over het algemeen geldt natuurlijk dat een slecht voedingspatroon en chronische stress je immuunsysteem verzwakt met alle gevolgen van dien.

Candida en een lekkende darm

Wanneer er teveel Candida zit in je darmen dan heeft dit invloed op de beschermende slijmlaag die zich in je darmen bevindt. Candida dringt als het ware deze beschermende slijmlaag binnen en kan zorgen voor een ontsteking van het darmslijmvlies. Het kan er echter ook voor zorgen dat de eiwitten die ervoor zorgen dat de slijmvliescellen bij elkaar blijven zitten, worden afgebroken. Er vindt dan dus een beschadiging van het darmslijmvlies plaats. Hierdoor ontstaan er kleine gaatjes in je darmen. Dit wordt ook wel een verhoogde darmdoorlaatbaarheid of een lekkende darm genoemd. De gevolgen van een lekkende darm zijn verstrekkend en kunnen overal in je lichaam ziektesymptomen veroorzaken. Dit komt omdat niet alleen de Candida zelf, maar ook andere afvalstoffen die normaal gesproken op weg zijn naar de “uitgang”, nu door deze kleine gaatjes in het bloed kunnen belanden. Vanuit het bloed kunnen ze overal in het lichaam terecht komen waar ze niet thuishoren. Dit kan de mogelijke oorzaak zijn van langdurige vermoeidheidsklachten en chronische gezondheidsproblemen. Ook je huid (eczeem, psoriasis) kan hier het slachtoffer van worden en dit kan het signaal zijn om eens naar je darmen te kijken.

Hoe herken je een Candida-infectie?

Zoals gezegd kan normale Candida voorkomen in een gezonde darmflora en kunnen de symptomen van teveel aan Candida heel divers zijn, afhankelijk van waar jouw “zwakke plekken” zich bevinden in je lichaam. Dat maakt herkenning van een Candida infectie zo lastig. Hieronder deel ik veelvoorkomende symptomen met je en wat je kunt doen als je vermoedt hier last van te hebben.

Candida symtomen

Wat zijn Candida symptomen? Hoe weet je of je er last van hebt? Over het algemeen kun je het herkennen aan de volgende symptomen:

 • Problemen met huid en/of slijmvliezen (vaginale infecties)
 • Verlies van spierkracht
 • Behoefte aan zoetigheid
 • Allergieën
 • Zurige, breiige ontlasting
 • Overgroei op de huid, bij de anus of vagina
 • Buikklachten
 • Langdurige vermoeidheid

Vooral de combinatie van deze laatste twee wijzen vaak op een Candida-infectie. Lees hier meer over de lichamelijke klachten door Candida.

Candida darmen test en andere onderzoeken

Voel je je al lange tijd niet vitaal dan adviseer ik je om eens een (schriftelijke) Candida test te doen. Een goede gratis test vind je hier.  Scoor je hoog en wil je het zeker weten dan kan je een levend-bloed analyse laten doen of ontlastingsonderzoek bij een darmspecialist. Dit is een soort Candida darmen test waarbij het goed in kaart kan worden gebracht. Het is belangrijk voor je gezondheid om zeker te weten of je Candida hebt of niet. Het is soms lastig via je huisarts een test te krijgen voor Candida, sommigen erkennen het niet als ziektebeeld. Jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam: zoek dus een alternatief.

candida-dieet

Het Candida-dieet

Van oudsher betekent het (tijdelijk) veranderen van je voeding al een verbetering van de schimmelinfectie. Eet wijzer met het Candida dieet. Dit speciale dieet bevat een lijst aan voedingsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid in je darmen en ook een aantal producten die je beter maar kunt vermijden. De belangrijkste maatregelen die je met betrekking tot je voeding kunt nemen zijn:

 1. Vermijd alle toegevoegde soorten suikers (ook honing, fructose, melksuikers, siropen ed)
 2. Verhoog de consumptie van vezels (lijnzaad en chiazaad bevatten o.a. goede vezels)
 3. Vermijd gisten, schimmels en gefermenteerde producten (lees etiketten na op gist, vermijd champignons, quornproducten, schimmelkazen e.d.)
 4. Vermijd (tijdelijk) voeding die vaak allergieën of darmirritaties oproept (tarwe, zuivel)
 5. Gebruik supplementen om je gezondheid te ondersteunen (bv. een orthomoleculaire multivitamine, antioxidanten, essentiële vetten)
 6. Gebruik supplementen om je darmflora te ondersteunen (neem een goede Probiotica)
 7. Gebruik supplementen specifiek tegen Candida (bv. caprylzuur, overleg hiervoor met je therapeut of arts)

Wil je meer weten over Candida en echt aan de slag in je keuken dan is het boek Vechten met Gerechten tegen Candida en ME van Titi Koolsbergen& Janneke Vreugdenhil  een aanrader. (Alhoewel ik absoluut tegen het gebruik van kunstmatige zoetstoffen ben zoals aspartaam, wat zij nog wel aanraden.) Wil je een persoonlijk consult dan kun je terecht bij Titi Koolsbergen van de St. Janskliniek in Den Bosch, te bereiken middels  06 53 71 84 08  of 073 -61 49 499 of via info@sintjanskliniek.nl

Pak altijd de oorzaak aan

Als je mijn blogs al langer leest weet je dat ik van mening ben dat je altijd op zoek moet naar de oorzaak van je symptomen. Alleen je voeding aanpassen zal zeker helpen maar als je vervolgens teveel stress op je bordje blijft laden, slecht blijft slapen of op een andere manier je immuunsysteem blijft belasten, bijvoorbeeld door allerlei negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf, dan is het dweilen met de kraan open. Het helpt, maar niet voldoende. Ga op zoek naar de kraan en draai hem dicht. Langzaam maar zeker.

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee om om deze te verspreiden onder andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Marian
Door

Marian

op 13 Oct 2012

Hoi Marjolein,Mooi geschreven en zo waar! Ik ga eens kijken naar het boek wat je hebt aangeraden, leuk.Dank je wel voor het delen. Duidelijk en helder.Warme groet, Marian

Cien
Door

Cien

op 26 Oct 2012

Beste Marjolein,Ik heb nog een paar vraagjes over de Candida in de darmen. Is dit aantoonbaar door laberatorium onderzoek? Hoe lang moet je dit anti-candida dieet volgen? Of blijft de candida steeds terugkeren?Alvast hartelijk dank! groet Cien

Floor
Door

Floor

op 02 Oct 2013

Beste Cien, candida valt door laboratorium onderzoek aan te tonen. Dat wordt gedaan door middel van een ontlasting onderzoek. Voor zover ik weet zijn er in Nederland twee laboratoria waar ze dit doen. Daarvan zit er één in Leeuwarden. Maar je kan ook een natuurgeneeskundige of een therapeut bij je in de buurt zoeken die het onderzoek met jou kan doen. Je kan dit particulier doen, in dat geval betaal je zelf het onderzoek en het is niet heel erg goedkoop. Alhoewel ze wel proberen om rekening te houden met 'particulieren'. Maar je kan via je huisarts ook om goedkeuring vragen. De meeste huisartsen gaan hier tegenwoordig wel mee akkoord. En zo niet dan zijn er altijd wel mogelijkheden om het toch via een andere huisarts aan te vragen. Succes! :)

Linda
Door

Linda

op 03 Nov 2013

Het kan ook via een bloedtest gevonden worden. Ik heb op het moment een test lopen en hoop dat het eruit komt. Loop al 10 jaar met klachten en werd elke keer naar huis gestuurd met een spastische darm. Het zou fijn zijn als ik nu wat kan bereiken.

c Sibrandi
Door

c Sibrandi

op 13 Oct 2012

Dit is zo waar,heb een fikse candida in mijn darmen gehad ik was doodziek,had ook nog andere kwalen suikerziekte,hoge bloeddruk,bloedarmoede en doodmoe en wat zei mijn huisarts? O,je hebt een spastische darm. Ik heb jaren doorgesukkeld,zat zelfs op het laatst in een scootmobiel omdat ik niet meer kon lopen. Dankzij internet kwam ik een verhaal tegen van een mevrouw die dezelfde klachten had en bij een orthomolucaire arts was terecht gekomen.Zij was helemaal genezen.telefoonnummer en adres stonden erbij,direct afspraak gemaakt en moest nog 2 maanden wachten voor ik bij hem terecht kon.Om een lang verhaal kort te maken,ik werd op een dieet gezet,helemaal geen koolhydraten meer,pfff,was erg zwaar,ben toen 16 kg afgevallen,mijn dikke buik verdween,iedereen dacht ook dt ik 6 mnd zwanger was,maar met een half jaar was ik genezen,Al de bijbehorende klachten kwamen van de candida.Ik moet nog altijd oppassen,smokkel ik even dan weer een dikke buik.Af en toe eet ik een aardappeltje,anders zilvervliesrijst,biologische groenten en biologische joghert,de kilo,s zijn er weer bij en doe weer van alles.Moet wel oppassen wat ik eet,maar ben weer dolgelukkig,sport weer. Lang verhaal geworden maar misschien opent dit veel mensen de ogen. lieve groet Corrie

Carla Peters
Door

Carla Peters

op 05 Apr 2013

Beste Corrie,Kunt u mij het adres en telefoonnummer van de orthomolucaire arts geven a.u.b.?Alvaste bedankt. Met vriendelijk groeten,Carla Peters

linda Jager
Door

linda Jager

op 27 Oct 2014

Hoi corrie heb jij voor mij dat adres ik heb namelijk ook de schimmel en lig alleen maar op bed. Ik kan niets meer van mijn rare buik en de pijn. Mijn spieren verzwakken steeds meer. Ben echt radeloos. Gr linda

jolande
Door

jolande

op 28 Oct 2012

Ik ben van mijn candida afgeraakt door de candiplex strong te combineren met de symbion forte als probioticum. In 3 weken tijd was ik ervan af en nooit meer last ervan gehad. Lfs. J

Sandra
Door

Sandra

op 20 Feb 2013

waar kun je dit halen?groet Sandra

Anni
Door

Anni

op 25 Oct 2013

Ik bestel symbion forte en candiplex bij Candidawijzer. die hebben meerdere dingen voor je candida infectie is wel handig.

Nadia
Door

Nadia

op 19 Jan 2022

het heeft mij ook goed geholpen en nog steeds neem ik de symbion forte als onderhoud. sindsdien nooit meer last gehad. ik haal het weg bij www.gezondheidswebshop.nl snel en goed adres en ook de goedkoopste van NL als je er 2 of meer van bestelt

Helma
Door

Helma

op 31 Oct 2013

Wauw! Ga het direct proberen als ik weet waar ik het kopen kan! Dank je voor deze tip! Groet Helma

Marieke
Door

Marieke

op 01 Nov 2012

zinvol om te lezen allemaal. ik heb ook veel gehad aan de tips op de candida site www.candida.nl allemaal nuttige info. groetjes, Marieke

Tineke
Door

Tineke

op 23 Feb 2013

Veel prettig leesbare informatie, veel is beknopt maar inhoudelijk relevant, er zijn veel leuke links, ik vind het fijn om deze site gevonden te hebben. Ik ben pas hersteld van een candidainfectie,(door een tarweintolerantie ontstaan) die vanuity mijn darmen mijn lichaam doorkruiste, en her en der opdook (help!!) Door een aangepast eetpatroon (geen tarwe, geen toegevoegde suikers) en voedingssuplementen ben ik nu "clean" Yes!!! Voel me ondertussen zeker 25 jaar jonger! (ben 56) En het aangepaste dieet is zeker geen straf; ik ben veel heerlijke recepten tegengekomen en deze website geeft er nog weer meer. Veel succes gewenst! Tineke

Philippine
Door

Philippine

op 02 Apr 2013

Candida in mijn darmen heb ik succesvol bestreden door het schrappen van alle suiker-varianten, gist, granen, aardappelen, rijst, pasta, schimmelhoudende voeding, koffie, gedroogd fruit, zoete fruitsoorten zoals banaan, ananas, etc. Ik eet alleen koolhydraten uit groenten en fruit, varieer met goede eiwitten en gezonde vetten. Dagelijks kokos toevoegen, bakken in kokosvet, thee van Pau d'Arco. Heb nog nooit zoveel gegeten eigenlijk. Maar ja ik ben ook een goede kok :-) En dan ook nog 10% lichaamsgewicht kwijt geraakt op mijn 50e. Ik bewonder je site!

Petra
Door

Petra

op 04 Apr 2013

Heel interessant! Hopelijk ga je ook een keer over parasieten schrijven?! Hartelijke groet

Maya
Door

Maya

op 25 Jul 2013

Werkt cranberry tegen candida??

jolande
Door

jolande

op 02 Aug 2013

Kan iemand mij vertellen of ik die symbion forte en candiplex strong ook kan gebruiken met een trage schildklier, waarvoor ik Thyrax slik. Ik heb begrepen dat je sommige natuurlijke middelen dat ook kunnen beïnvloeden. Ik ben nu 4 weken bezig met het andi candida dieet, maar mijn buik voelt nog heel wisselend aan, soms nog steeds obstipatie en soms diarree. Is dat normaal? Ik gebruik nu kolorex.

marieke
Door

marieke

op 22 Aug 2013

Bij mij is de diagnose gesteld door een orthomoleculair natuurarts. Ik krijg nu een paar supplementen voorgeschreven van venamed waaronder de candiplex strong, de imunofit en nog iets voor mijn darmen met de naam symbion forte. Al met al ben ik nu een poosje bezig ook met de aanpassing van mijn voeding en ik mag gelukkig zeggen dat ik flink aan het opknappen ben. Ik denk dat ik er wel jaren mee gelopen heb maar voel nu echt dat er iets ten goede keert. Ik sta weer vrolijker op s ochtends, mijn gewrichten doen geen pijn meer en ik voel dat ik weer energie heb om dingen te ondernemen. Ook heb ik geen jeuk meer. Dat wilde ik even kwijt zodat misschien ook anderen hier iets aan hebben.

mark
Door

mark

op 25 Dec 2013

Beste Marieke. Ik denk dit ook te hebben Zo heb ik hoofdpijn en jeuk aan mijn anus . Mijn vraag aan jou is had jij ook jeuk aan de anus? Gr marco

Anne-Marie Mulder
Door

Anne-Marie Mulder

op 15 Sep 2013

wat een goed artikel! misschien hebben mensen nog iets aan mijn ervaring met candida en de studie natuurgeneeskunde die ik heb gedaan. Uit eigen ervaring weet ik dat je een lange adem moet hebben om candida echt weg te krijgen want als je er al lang mee rondloopt zit hij ook zeker in je bloed en dus in je organen.9 maanden dieet in combinatie met orthomoleculaire middelen is meestal het minimum waarbij je je wel al eerder beter kunt gaan voelen. Zelf heb ik een Levend Bloed Analyse laten doen waarbij ze een druppeltje bloed onder de elektronenmicroscoop leggen en dan van alles kunnen zien. Schimmels, parasieten, bloedarmoede, heel erg de moeite waard en er zijn inmiddels veel therapeuten die het doen. Dan krijg je ook een therapie "op maat" en slik je precies de goede dingen. Dat kan weer veel kosten schelen.Ben je aanvullend verzekerd dan worden de consulten soms geheel of gedeeltelijk vergoed. Ook parasieten zijn goed te behandelen met kruiden, wel belangrijk is om het juiste middel in te zetten want er zijn veel parasieten. Bij candida zit ook vaak een parasiet. Het middel Kandillon van Now behandelt beide maar toch is het belangrijk om het na te laten kijken, of er nog iets anders bijzit. Aanvullende behandeling met bioresonantie kan heel goed werken. Zelf ben ik me niet meer bewust van mijn buik, wat een opluchting!

Helma
Door

Helma

op 31 Oct 2013

Waar heb je die levend bloed analyse laten doen en bij wie heb je je laten behandelen! Bvd. Helma

trudy wichgers
Door

trudy wichgers

op 19 Oct 2013

waar heb je die Levend Bloed Analyse laten doen waarbij ze een druppeltje bloed onder de elektronenmicroscoop leggen en dan van alles kunnen zien. Schimmels, parasieten, bloedarmoede, heel erg de moeite waard en er zijn inmiddels veel therapeuten die het doen.

Laura
Door

Laura

op 31 Oct 2013

Goed artikel, erg leesbaar ook! Sommige fora vliegen me de moeilijke termen om de oren! Ik heb twee schriftelijke candida 'testen' gedaan, en scoor op minstens de helft van de vragen positief.. Met als vervelendste klachten enorme vermoeidheid, stemmingswisselingen en eczeem (waar ik overigens al jaren last van heb, net als voedselallergieën en hooikoorts). Doordat al deze dingen verband houden met candida wil ik er wat tegen doen. Sowieso mijn voedselpatroon aanpassen (ik eet redelijk gezond dacht ik: 's ochtends halfvolle yoghurt met muesli,banaan, ontbijtkoek als tussendoortje, speltbrood smiddags en 's avonds gewoon warm, verder nog wat fruit tussendoor) Maar ik begrijp dat banaan uit den boze is, evenals ontbijtkoek.. Mag halfvolle yoghurt wel of moet dat magere yogurt worden?Nog iets, ik googlede candida en raad eens wat er op de site van het voedingscentrum stond? "Volgens de wetenschappelijke literatuur hebben diëten geen invloed op een infectie met Candida albicans. Zogenaamde anti-candida diëten hebben vaak een onevenwichtige en onvolwaardige voeding tot gevolg. Sommige diëten bevatten bijvoorbeeld geen fruit en melkproducten. Hierdoor kan op termijn een gebrek aan vezels, vitamines en mineralen ontstaan. De huisarts kan een candida-infectie vaststellen en behandelen."Het is wel weer duidelijk wat de overheid haar belang is hier: medicijnen laten uitschrijven door de huisarts..Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever geen medicijnen neem als het niet nodig is, maar het ook moeilijk vind om mijn dieet nu volledig om te gooien.. Wat weten jullie over de behandeling die de huisarts voorschrijft bij candida, in de pil-vorm? Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, alvast bedankt voor jullie reacties en sorry voor het lange verhaal :)Groetjes laura

Ellen
Door

Ellen

op 26 Nov 2013

Bij mij nam de candida juist af nu ik in de overgang zit. En als je tegen aspartaam bent is het aan de voedselzandloper gerelateerde kookboek, Lekker Lang Jong van Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk, en natuurlijk heVoedselzandloper kookboek van Pauline Weuring aanraders. Eigenlijk sluiten die heel nauw aan bij de visie van de Energieke vrouwen academie.

karin
Door

karin

op 26 Nov 2013

Hallo, in combinatie met een beter voedingspatroon helpt Aloe Vera drank ook erg goed. Het heeft een positieve werking op je slijmvliezen en zorgt er voor dat de candida sneller je lichaam verlaat. (tip gekregen van een darmtherapeute :)

Candida.Mag.Weg
Door

Candida.Mag.Weg

op 10 Dec 2013

Zoals andere omschreven, het stoppen met eten van voedsel met toegevoegde suikers, is een pre-om af te komen van een candida infectie.Verder is het aangeven van "Levend bloed analyse" Berust op een fabel en maakt dit artikel, niet juist, en dat is bijzonder jammer. (Zie o.a. de uitzending van Tros Radar jl. over dit onderwerp.)Verder heb ik dit pro-biotisch dieet of noem het liever levensstijl anderhalf jaar gevolgd, ik ben inmiddels 17kilo lichter (Dat was niet mijn hoofddoel), en ben een stuk beter energiek terecht, neem verder mee dat als je dit soort klachten hebt je er waarschijnlijk niet, binnen drie weken vanaf zult zijn. Ook is het niet direct houden aan het wel en niet eten/drinken van voedsel zonder toegevoegde suikers een delay voor je gehele herstel. Zondig dus niet en als je aan dit pro-biotisch dieet werkt volg het dan ook strikt! Anders heeft het geen enkele zin. Ik ben nooit een voedselfreak geweest maar dit zet je toch wat bewuster neer als je het volgt, het laat tevens ook een beeld zien wat voor troep je eigenlijk allemaal wel niet eet, ik heb nu bij alles wat toegevoegde suikers bevat een "smaakt vies" effect terwijl we vroeger voor suiker zaten te springen als beloning. Zet dus door en behandel je lichaam met respect.

Netty
Door

Netty

op 20 Dec 2013

Ik heb al zo’n 20 jaar lang last van Candida verschijnselen . Dit werd de laatste jaren steeds erger, ieder maand vaginale schimmelinfectie. Veel stemmingswisselingen. De laatste 2 jaar bijna geen suiker meer in mijn voeding, zo weinig mogelijk produkten van het varken en melk van de koe. Ben bij een orthomoleculair arts geweest en de uitslag was inderdaad candida. Ben nog strenger op dieet gegaan als dat ik al deed. Ben probiotica gaan gebruiken en voedingssupplementen. Ben toen 7 maanden vrij van candida symptomen geweest, voelde me echt veel beter in m’n vel zitten. Maar candida kwam weer terug. Heb een site gevonden waar lovende woorden werden gesproken over resultaten met gebruik van een probiotica van Symbion for Life. Ben het gaan gebruiken, met de gedachte: dit is het laatste middel wat ik probeer. En nu na 8 maanden nergens meer last van. Hoef nu niet meer zo streng te diëten. Voel me stukken beter en de bodyscan wees uit dat mijn darmen bijna helemaal hersteld zijn van de candida bacteriën. Zelfs mijn lever is niet meer overbelast van al die afvalstoffen die mijn lichaam had door Candida schimmel. Ik ben een gelukkig mens en ik raad iedereen aan om deze probiotica te gaan gebruiken. Het is een andere probiotica die we in de winkel kopen, dit is op basis van kransdiertjes. Het is te bestellen via internet in Nederland, maar ik bestel het in Groot Brittannië daar is het veel goedkoper.

Ellie
Door

Ellie

op 04 Feb 2014

Hoi Netty,Ik ben zelf vorige week bij een orthomoleculair arts geweest. Het duidde ook op een candida infectie. Ik heb nu vier soorten voedingssupplementen voorgeschreven gekregen, moet suikervrij eten maar mag bijvoorbeeld wel graanproducten eten (spelt, rogge, e.d.). Ik zou graag z.s.m. afkomen van deze candida infectie. Ik ben het enorm zat om me zo moe (en allerlei andere symptomen) te voelen!Zitten er bijwerkingen aan de probiotica symbion for life?Groetjes, Ellie

ingrid
Door

ingrid

op 07 Oct 2015

besteis het mogelijk om het bestel adres van groot brittanie door te geven, mijn dochter sukkelt al vanaf haar 9j en is er nu 22 we kunnen het maar proberenmvg Ingrid

jeanne
Door

jeanne

op 28 Feb 2014

Ik ben blij met deze tips en deze site. Daar heb je tenminste wat aan. Ik volg de tips van "" de eerste hulp bij candida " nu een week. Ik heb de supplementen (punt 6 en 7) bij venamed (www.venamed.nl) besteld en ik merk nu al, dus binnen een week, al verschil. Superfijn en nogmaals dank voor alle informatie en tips. Jeanne

anoniempje
Door

anoniempje

op 17 Mar 2014

Hallo, Ik heb nu een half jaar lang last van een vaginale schimmelinfectie. Daarnaast heb ik ook veel darmklachten. Ik ga heel moeilijk naar de wc. Ik ben nu een week begonnen met het candida dieet. Waar ik me zorgen over maak is dat mijn ontlasting grijs uitziet met witte sliertjes erdoorheen (sorry klinkt echt vies). Is dit normaal? En na hoeveel weken moet je verschil merken of gaat de jeuk weg? Daarnaast heb ik alle medicijnen al geprobeerd en niks helpt. Ik heb canasten gehad, en van die vaginale zetpillen verschillende doseringen, ook heb ik eenmalig flucanazol gebruikt maar niks helpt! De dokter kan me helaas niet verder helpen. Moet je ook supplementen bij het candida dieet nemen? Daarnaast heb ik ook veel last van huilbuien en angsten. Ik heb hiervoor ant-depressiva gekregen. Deze klachten zijn ongeveer rond dezelfde tijd begonnen met mijn vaginale klachten en darmproblemen. Heeft dit verband met elkaar? Groetjes, Anoniem

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2014

Nee, niet normaal. Zoek een darmspecialist die je verder kan helpen. Het lijkt op bacterieen of parasieten. Bezoek eens www.time-out.nu. Astrid is de beste darmdeskundige die ik ken. Kan ook je ontlasting onderzoeken. Blijf nieuwsgierig, blijf leren, blijf zoeken naar jouw gezondheid en vitaliteit

Corrie
Door

Corrie

op 15 Apr 2014

Ik ben via via terecht gekomen bij de gezondheidswebshop, een specialist op dit gebied ( www.gezondheidswebshop.nl ) die ik eerst gebeld heb voor advies en daarna heb ik daar het een en ander besteld voor mijn candida / darmklachten. Wat ik fijn vond is dat er ECHT meegedacht wordt en er alvorens iets te adviseren een heleboel vragen gesteld worden. Ik ben na een kuurtje van 6 weken (bijna) volledig opgeknapt. Mijn klachten zijn als sneeuw voor de zon (bijna) allemaal verdwenen en ik voel weer energie, energie in mijn lijf, energie als ik sochtends mijn bed uit moet etc etc. Ik ben weer een blij mens. Liefs, Corrie

Carla Tolhuijsen
Door

Carla Tolhuijsen

op 27 Apr 2014

Hi Marjolein, Ik heb jou website bezocht omdat ik als kind en jonge vrouw heel lang last heb gehad van Candida en later een spastische darm en vooral weinig energie had en nog steeds niet heb. Als klein kind ook bronchitisch en ekzeem dus een slecht immuunsysteem en weinig energie. Ben inmiddels bijna 60 jaar, jammer eigenlijk dat het kwartje nooit is gevallen dat je in eerst instantie beter voor je darmen moet zorgen. Een ding vraag ik mij af de stof seretonine wordt toch aangemaakt in de hersenen en niet in de darmen? Groet, Carla

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 May 2014

Ha Carla, zowel je darmen als je hersenen maken serotonine aan.

Elin
Door

Elin

op 15 May 2014

Hallo,Ik heb zelf het vermoeden dat ik een candida darm infectie heb. Ik heb al jaren de symptonen maar ze worden de laatste tijd heftiger. Nu is er uit een bloedonderzoek gekomen dat ik iig een lichte vorm van bloedarmoede heb, maar de huisarts zegt dat candida bijna niet voorkomt en dit haar onwaarschijnlijk lijkt. Ook heb ik een spastische darm, hooikoorts, huismijtallergie en veel vaginale schimmel infecties. En deze lijken allemaal steeds erger op te spelen. Het is een lang verhaal, maar waar denken jullie aan? En heeft bloedarmoede hier mee te maken?

Annebeth
Door

Annebeth

op 09 Jul 2014

Ook ik heb last van candida maar dat is bij mij niet de oorzaak maar een bijkomstigheid van een zware metalen vergiftiging door amalgaam. Vullingen zijn eruit, biologische tandarts. Na vele jaren van ontgifting, voedingssupplementen streng dieet gaat het nu een stuk beter. Chlorella heeft mij erg geholpen naast vele andere zaken. De leverreinigingen van Andreas moritz hebben mij goed geholpen evenals. Ook het boek van Tinus Smit autisme is zeer interessant. Hierin geneest hij honderden kinderen die zwaar aangetast zijn. Zeer verhelderend om inzicht in je eigen proces te krijgen.

Wauter
Door

Wauter

op 14 Jul 2014

Ik heb de definitieve oplossing voor candida en prosaris gevonden! Ik ben een bakker die jarenlang gesukkeld heeft met die problemen en uiteindelijk ben ik er definitief van verlost! Voor meer informatie kun je terecht op mijn email adres : platteau.wauter@telenet.be. De geneeskunde profiteert van deze ziekte! Wordt dringend tijd dat de mensen de waarheid achterhalen. Met vriendelijke groeten, Platteau Wauter

Maria
Door

Maria

op 14 Jul 2014

hallo,Ik las : Ook je huid (eczeem, psoriasis) kan hier het slachtoffer van worden en kan het signaal zijn om eens naar je darmen te kijken. En dat stond bij het stukje van de lekkende darm. Nu ben ik door de jaren heen al veel artsen en dermatologen tegen het lijf aan gelopen, maar niet één!!! die mij kan vertellen waarom mijn psoriasis verdwijnt zodra ik aan de diarree ben, en zodra ik de 1e dikke drol leg spring ik weer letterlijk uit mijn vel...... Artsen zeggen dat er geen verband is tussen de darmen en de psoriasis want je huid vernieuwd gewoon te snel op bepaalde plekken en is een genetische afwijking... Morgen toch maar eens een ontlasting onderzoek eisen!

Karin
Door

Karin

op 11 Sep 2014

Interessant stuk. Ik heb helaas candida albicans in mijn bloed, in ernstige mate, heb al jarennn last van chronische vermoeidheid. Ik heb mezelf laten testen via het bloed door Medisynx> www.ziekdoorvoeding.nl

Annelies Verbocht
Door

Annelies Verbocht

op 11 Sep 2014

Hallo Marjolein, waarom mag er geen honing gebruikt worden bij Candida? Honing is een uitstekende probiotica. Ook honing dient men met mate te gebruiken maar is naar mijn mening zeer gezond ook voor mensen met Candida. Ik hoor graag van jou met welke redenen jij het niet adviseert. Warme groet, Annelies

astrid roest
Door

astrid roest

op 23 Oct 2014

Beste Marjolijn, Ik ben met een anti candida dieet bezig, heb leaking gut en candida, geen parasieten. Ben nu 5 weken bezog maar kan sinds 1,5 week alleen maar aan eten denken. Niet alleen chocola, dropjes, maar ook aan zelfgemaakt candidaproof muffins, amandelbrood, etc. Heb je enig idee waar dit door komt. Wordt echt een obsessie.

Anick
an
Door

an

op 12 Mar 2015

Heel fijn uit gelegd! ;)

Paula Pulmans
Door

Paula Pulmans

op 25 Aug 2015

jaren heb ik problemen gehad met mijn darmen, als kind had ik vele darmontstekingen, je leert er wel mee omgaan, ik wist heel goed, dat kan ik wel eten en dat absoluut niet, maar stilletjes aan werd het erger en erger, ik kon bijna niks meer eten, elke dag op het toilet met verschrikkelijke weeachtige krampen, echt niet leuk!! soms ook hele gele stoelgang, lever en gal speelden parten, ik was ondertussen 17 kilo afgevallen. had nog maatje 36!! gelukkig had ik een homeopathisch arts die stuurde een monster van mijn stoelgang naar dr van As in Hilversum en ja hoor Candida in mijn darmen en gluten intolerantie. Daarna heb ik meer dan een jaar een heel streng dieet gevolgd, niet makkelijk, want overal zit suiker in, maar ik heb het overwonnen, ondertussen ben ik alweer 10 kilo aangekomen en het gaat goed nu, wel moet ik blijven opletten, mijn darmen blijven gevoelig, ik kan niet alles eten,daarom houd ik me nog zoveel mogelijk aan mijn dieet, af en toe zondig ik wel eens met suiker en dat is eigenlijk niet goed, want voor je het weet sluipt het er weer in.

Sonja
Door

Sonja

op 26 Aug 2015

Betekent dit ook geen waterkefir meer gebruiken? Daar zitten toch ook schimmels in? Dacht juist goed bezig te zijn.... :-(

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2015

Kefir bevat gezonde bacteriën en schimmels. Je bent goed bezig met kefir!

Anna
Door

Anna

op 03 Jun 2017

Maar in je artikel schrijf je : Vermijd gisten, schimmels en gefermenteerde producten. ' En kefir is een gefermenteerd product. Dus ik moet zeggen dat ik ook schrok van je artikel. Hoezo moet je wel alle andere gefermenteerde producten vermijden en niet kefir?Overigens heb ik blastocystis, een parasiet, maar ik heb aangeraden gekregen om het candida dieet te doen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Jun 2017

Dat klopt Anna, het lijkt zo inderdaad heel verwarrend, dus ik snap je vraag. Maar het is toch waar dat candida-overgroei kan worden bestreden met de gezonde bacteriën in de kefir. Het is niet de bedoeling om candida helemaal uit de darmen te verwijderen, het gaat eigenlijk alleen om de overgroei, de woekering, die kan ontstaan o.a. door het ontbreken van de goede bacteriën om het in toom te houden. De meeste andere gefermenteerde producten schijnen de overgroei juist alleen maar erger te maken. Kefir dus niet.

sabine
Door

sabine

op 02 Nov 2017

inderdaad, mijn vorige huisarts zei maar mevr toch iedereen heeft candida, ja hallo, maar niet bij iedereen overwoekert het

Esma
Door

Esma

op 26 Aug 2015

Weet iemand een betrouwbare site voor een ontlastingsonderzoek? Ik kan wel wat vinden maar geen idee of het betrouwbaar is?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2015

Betrouwbaar is Astrid te Winkel van www.time-out.nu. Ik kan je haar van harte aanbevelen.

Santos
Door

Santos

op 11 Dec 2015

Vraagje over vrouwen na de overgang , kunnen die ook candida produceren en sexueel overbrengen ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Dec 2015

Candida is een schimmel en niet seksueel overdraagbaar. Maar kan wel voorkomen bij vrouwen na de overgang ja.

Jessie
Door

Jessie

op 13 Oct 2016

Helaas kan het wel worden overgedragen via seks.. Als ik het heb krijgt mijn vriend het na verloop van tijd ook. Daarom adviseert de dokter ons altijd om gelijktijdig een behandeling te starten.

José
Door

José

op 25 Jan 2016

Kan het zijn dat Candida de werking van schildkliermedicijnen (thyrax/cytomel) verminderd? Ik ben voor 100% afhankelijk van deze medicijnen en het gaat de laatste tijd niet echt lekker. Bijvoorbeeld een T4 waarde die plots 40% gezakt is. (Na ruim 10 jaar strak hetzelde te zijn geweest) Bij mijn partner is Candida vastgesteld en ik heb nogal wat symptomen die overeenkomen maar gelukkig wel in mindere mate. Ik zat mij dus af te vragen of Candida deze plotse verandering veroorzaakt kan hebben.

Lonne
Door

Lonne

op 12 Oct 2016

Vital Direct uit den Bosch heeft hier goede natuurlijke oplossingen voor. Een kuurtje van de Candiplex en ik was klaar. Daarna nooit meer last gehad.

Sylvia
Door

Sylvia

op 12 Feb 2018

Ja, klopt! Heb ik ook gebruikt en hielp zeer goed!

Margreet
Door

Margreet

op 12 Feb 2018

Wat hebben veel mensen last van candida, ik ben ergens half in gestopt met lezen. Maar mijn twee dochters die elke maand opnieuw last ondervinden van vaginale schimmel infectie zijn daar vanaf door dagelijks een grote eetlepel vlozaad te nemen. Ook een buurvrouw van één dochter is er zo vanaf geraakt. Ik vond dat bij toeval op internet. Misschien het proberen waard! Helpt ook voor goede stoelgang!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Feb 2018

Paylliumvezels (husks) kunnen helpen de darmwerking te optimaliseren, die is bij candida vaak niet goed. Zo helpen de vezels o.a. bij het opruimen van de gifstoffen die vrijkomen als de candida aan het afsterven is. Het doodt in principe niet zelf de schimmel maar kan dus wel bijdragen aan herstel.

Saskia
Door

Saskia

op 12 Feb 2018

Wat is en waar vind ik een goede probiotica kuur? Ben net van de week begonnen met antibiotica ivm te veel bacteriën in mijn vagina waardoor t enorm rook en jeukte. Wel een vaginale kuur gekregen. Maar een kuurtje probiotica kan nooit kwaad toch.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Feb 2018

Probiotica is zeker goed Saskia, maar het best kun je je laten adviseren over welke je precies zou kunnen nemen door een goede orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige.

moon
Door

moon

op 11 Jan 2020

ik krijg de symbion forte geadviseerd door mijn natuurgeneeskundige arts. Het helpt verbazend wekkend snel en goed. Mijn darmen zijn weer rustig en ontspannen

Det
Door

Det

op 12 Feb 2018

De grootste boosdoener is suiker. Candida leeft van suiker. Dus als je er last van hebt, moet je de voedingsbron weghalen en dat is dus suiker in al zijn vormen. Zoals jij al zegt. Dat houdt in dat je veel dingen zelf zult moeten maken en niet al te veel dingen kant en klaar moet kopen. Mijn vrouw had een candida in haar mond. Pillen van de huisarts werkten even, maar veroorzaakten ook veel bijwerkingen. Daarna heel rigoreus aangepakt door alle suiker te mijden. Dat is niet altijd gemakkelijk ( oa spoelen met oregano olie helpt fantastisch maar is heel vies! Zachte heelmeesters.....). Toch was er binnen twee weken resultaat! Daarna iets uitbreiden en volhouden, je went er zo aan.

Monique
Door

Monique

op 07 Oct 2018

Ik ben nu bezig om mijn voedingspatroon aan te passen vanwege candida. Champignons mag je gewoon eten omdat het een heel andere schimmelsoort is en geen effect heeft op candida. Dat wilde ik even zeggen omdat daar nogal misverstanden over bestaan.

Miranda
Door

Miranda

op 24 Jan 2019

Ik heb mega veel gehad aan het boek ‘candida, bron van ziekte’ van Kaj Alexander. Zoveel tips en zo’n herkenbaar verhaal je kan het gratis downloaden op doktercandida.nl jullie zitten echt op 1 lijn. Succes en bedankt voor je top blogs

Nance
Door

Nance

op 29 Nov 2019

ik heb eerst een kuur gedaan met de candiplex strong dat me werd aangeraden door een natuurgeneeskundige. Die hielp me al snel en daarna moest ik ook nog een probioticum gaan gebruiken, de symbion forte werd me aanbevolen. Sindsdien nooit meer last gehad. aanrader!

Monique
Door

Monique

op 09 Dec 2020

Symbion Forte samen met Candiplex Strong werkt bij mij als een tierelie rtegen Candida. Een aanrader voor iedereen met klachten!

Monique
Door

Monique

op 10 Nov 2021

Ik ga morgen een afspraak maken met de huisarts om een candidatest te doen. Ik denk dat dat misschien de oorzaak is van mijn gistintollerantie.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!