Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Darmen; het hart van je gezondheid

Darmen; het hart van je gezondheid

Eet jij behoorlijk gezond, krijg je genoeg lichaamsbeweging en heb je niet teveel stress maar voel je je nog steeds niet optimaal fit?

Gebruik je voedingssupplementen maar heb je het idee dat die niet veel toevoegen aan jouw gevoel van vitaal zijn?

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel, obstipatie, vaginale infectie of huidproblemen?

Neem dan je darmen eens onder de loep. Het kan zijn dat daar jouw oplossing ligt. 

Je darmen ofwel je tweede hersenen

Je darmen worden ook wel eens je tweede hersenen genoemd. Deze tweede hersenen werken samen met je eerste hersenen, die in je hoofd. Dat heb je vast wel eens ervaren als je bijvoorbeeld erg zenuwachtig was voor een examen of presentatie en merkte dat je wel vier keer naar de wc moest. Je hoofdhersenen zijn zenuwachtig en je buikhersenen reageren hierop met willen loslaten. Als de werking tussen je hoofdhersenen en buikhersenen niet goed functioneert, dan geeft dit problemen, zowel in je darmen als in je hoofd. Als je met gezondheidsproblemen kampt waar de huidige gezondheidszorg geen oplossing voor heeft (denk aan depressieve gevoelens) en er tegen je wordt gezegd dat het misschien tussen je oren zit, kijk dan eens goed naar de gezondheid van je darmen. Daar zou wel eens de oplossing kunnen liggen.

Zorg voor een goede darmflora

Je darmstelsel is het orgaan waarin voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen en van waaruit afvalstoffen uiteindelijk worden afgevoerd. Je darmen zitten vol met bacteriën. Dit kunnen zowel goede als slechte bacteriën zijn. Het is belangrijk om voldoende goede bacteriën in je darmen te hebben. Deze zorgen voor een goede spijsvertering, een goed immuunsysteem, ze beschermen je tegen allergieën, zorgen voor een goede vertering van je voedsel, houden de foute bacteriën buiten de deur en zorgen voor optimale opname van voedingsstoffen. Deze voedingstoffen zijn natuurlijk essentieel voor je algehele gezondheid en energieniveau. Je kunt supplementen slikken of superfoods eten zoals maca en chiazaad wat je wilt, maar als je darmflora niet gezond is, dan worden al deze vitaminen en mineralen ongebruikt weer afgevoerd. Je hebt er dan dus niks aan. Je gezondheid en dus ook de balans in je hormoonhuishouding (heel belangrijk voor vrouwen 40+) begint met gezondheid in je darmen.

Hoe weet je of je darmen gezond zijn?

Er zijn allerlei signalen die je kunnen vertellen dat je darmen niet helemaal happy zijn. Buikpijn en darmkrampen zijn natuurlijk een duidelijk signaal, net zoals obstipatie of diarree. Een rommelende maag na de maaltijd, een opgeblazen gevoel, een buik alsof je 6 maanden zwanger bent en veel gasvorming zijn ook signalen dat er iets aan de hand is. Gezonde darmen geven je absoluut geen problemen, overlast of narigheid. Als je weet waar je darmen zitten en je voelt dat het daar niet goed zit, ga er dan vanuit dat ze om je aandacht vragen. Ze beginnen met fluisteren maar als je niet luistert gaan ze schreeuwen. Let wel: winderigheid alléén bij het opstaan ’s morgens is juist een teken dat je darmen wel goed functioneren. Je bacteriën hebben dan hard gewerkt ’s nachts, waardoor er ’s morgens gasvorming kan plaatsvinden. Dit is geen probleem. Het kan ook zijn dat je ’s nachts veel lucht inademt, ook dat is geen probleem. Echter, het kan zijn dat je helemaal géén last hebt van je darmen, maar dat er toch iets mis is met je darmflora.

Welke signalen kunnen nog meer wijzen naar je darmen?

Als je darmen lange tijd niet gezond zijn en je gedurende een aanzienlijke periode onvoldoende voedingsstoffen kunt opnemen, dan kunnen er andere gezondheidsproblemen ontstaan, die je misschien niet gelijk met je darmen in verband brengt. Denk hierbij aan voedselallergieën, vaginale infecties, candida-infecties, urineweginfecties, premenstrueel syndroom (PMS), allerlei verschillende huidproblemen, astma, slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn of migraine en depressieve klachten.

Wat kan je doen?

Je hele spijsverteringsstelsel, inclusief je darmflora, is een kwetsbaar systeem dat op allerlei manieren kan worden verstoord. De belangrijkste oorzaken van verstoring zijn stress, ongezonde voeding, voedselintoleranties (met name gluten en zuivel), medicijngebruik, ziektes en een algeheel verzwakt immuunsysteem. Met een gezond voedingspatroon en voldoende ontspanning kun je dus al aardig wat verbetering bereiken.

Je kunt je darmflora verbeteren door ervoor te zorgen dat die zichzelf kan herstellen. Belangrijk hierbij is om de verhouding goede/slechte bacteriën te herstellen. Heb je het idee dat je darmen zwaar van slag zijn en een boost kunnen gebruiken, gebruik dan een tijdje colostrum of probiotica om je darmflora in evenwicht te brengen. Je kunt ook een hoge darmspoeling (colontherapie) overwegen. Trap niet in de val van allerlei (zoete) drankjes die in de supermarkt te koop zijn. Die doen echt niets voor je darmen.

Wees nieuwsgierig en probeer eens wat nieuws

Probeer eens een tijdje gluten en zuivel te vermijden en kijk wat dit met je doet. Veel vrouwen worden in de loop der (leef)tijd intolerant voor gluten, vooral die in tarwe (maar gluten zit ook in spelt, rogge, gerst en kamut). Heb je hier dus nooit last van gehad, dan wil dat niet zeggen dat dat nog steeds het geval is. Aanwijzingen dat je hier last van kan hebben zijn rommelende darmen, opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree. Ik heb er zelf jaren behoorlijk last van gehad, totdat ik gluten schrapte uit mijn menu. Artsen hebben bij mij nooit iets kunnen vinden maar dat was 15 jaar geleden. Tegenwoordig kan je ook getest worden op voedselintoleranties. Dring hierop aan bij je arts of ga naar een Mayr-arts als je last blijft houden van je darmen, ook nadat je je voeding hebt aangepast. Heerlijke suiker-, zuivel- en glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch en tussendoortjes vind je in de boeken in mijn webshop, klik hier. 

Een heel goed boek in het Nederlands is De darm denkt mee van Klaus Dietrich Runow. Echt verplichte kost voor iedereen die kampt met darm- of neurologische problemen. Twee prima Engelse boeken zijn The Second Brain van M.D. Gershon en Gut Wisdom van A.M. Sorokie.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Comment Section

91 reacties op “Darmen; het hart van je gezondheid


Door Ferry op 13 december 2016

Ik heb het grote probleem dat mijn darmen na de operatie van een darmtumor zo hard werken dat ik ’s nachts met grote regelmaat op het toilet zit. Gevolg is dat ik nauwelijks nachtrust krijg. Heb al van alles gekregen via huisarts en chirurg maar nog geen positief resultaat. Sinds gisteren psylliusvezels voorgeschreven gekregen. Zou snel werken. Hoe is het mogelijk dat er na een darmoperatie en stoma zo weinig bekend is over de complicaties na de genezing? Zelf experimenteren en regelmatig verkeerd voedsel of drank leidt tot veel ellende waardoor het functioneren in de maatschappij een probleem is. Als de darmen weer zo zouden werken dat ik ’s nachts kan slapen zou mij dat een lief ding waard zijn.


Door Ellen op 27 juni 2016

Wat is een goede probiotica?


Door Marjolein Dubbers op 1 juli 2016

Als je zelf aan de slag wilt met probiotica kies er dan een met zoveel mogelijk verschillende bacteriestammen, dan heb je de meeste kans dat de stammen die jij het hardst nodig hebt er bij zitten. Veel goedkopere of minder goede probiotica bevatten maar één of twee stammen, maar er zijn goede te koop met bijvoobeeld 9 stammen, zoals van Orthica.


Door margriet jas op 14 juni 2016

Heel interessant allemaal.
Ik zelf heb geen antwoord gevonden. Mijn buik (darmen?) “piept” namelijk wanneer ik uit voorovergebogen houding overeind kom. Het klinkt ongeveer als een wind en het zit aan mijn linkerkant van de buik. Geen idee wat dit zou kunnen zijn? Succes met uw werkDoor Nina op 13 juni 2016

Hallo,
Ik lees net dit artikel en er heel wat duidelijk geworden! Ik heb zelf last van opgeblazen gevoel, al 3 maand ongeveer. Ook heb ik alleen maar last van knorrende buik, terwijl ik gewoon normale maaltijden eet met voldoende calorieen. Ik ben ook erg vermoeid, en heb stemmingswisselingen. Weet u wat ik hiertegen kan eten/doen? Dokters kunnen mij niet helpen.
mvg


Door Loena op 5 mei 2016

Als ik vroeg opsta, dat is ongeveer van 6 uur en vroeger
Heb ik heel de dag last van mijn maag/ darmen.
In de ochtend krijg ik niets binnen en tegen de avond al beter maar ook niet veel.
Weten jullie hoe dit komt?


Door Marjolein Dubbers op 9 mei 2016

Beste Loena, helaas kan ik je hier niet zomaar antwoord op geven. Je verdient een advies op maat. Ik raad je aan een goede natuurarts of voedingscoach bij jou in de buurt te zoeken. Veel succes!


Door An op 19 maart 2016

hallo, ik heb sinds een week of acht last van mijn buik. Ik was een dieet aan het doen en ben daar op aanraden van een dietiste mee gestopt. Ik ben volkoren brood gaan eten, 5 boterhammen op een dag en twee stuks fruit en meer groente. Het ging drie weken perfect. ik had een gewone stoelgang (beter dan ooit want heb altijd wel last gehad van pds bij stress e.d) maar nu is het sinds twee weken mis. als ik opsta en ga eten begint het borrelende gevoel meteen na het eten. het maakt me ook heel energieloos en lichtelijk misselijk. Ik snap er niks van omdat het juist goed ging en maak me zorgen.


Door Marjolein Dubbers op 21 maart 2016

Beste An, helaas kan ik hier niets over zeggen. Maar wellicht dat de overgang naar volkoren brood je geen goed heeft gedaan. Overleg even met je dietiste.


Door Angel op 2 april 2016

Hallo, ik heb al een paar jaar obstipatie, ontlasting dat meer lijkt op dat van een konijn. Ongeacht hoeveel ik drink op een dag. Ik heb meer dan een jaar wel erg last van vermoeidheid, hevige misselijkheid, depressies gevoelens, lusteloosheid en gewichtsverlies, maar dat is nu inmiddels langere tijd hetzelfde gebleven, 47 kg. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?


Door Marjolein Dubbers op 5 april 2016

Beste Angel, helaas kan ik dit niet zo voor je beantwoorden. Ik raad je aan een goede natuurarts te vinden die je hierbij kan helpen en een advies op maat kan geven. Veel succes.


Door Sophie op 11 april 2016

Beste Angel,
Dat ontlasting probleem ken ik maar al te goed. Ik heb er problemen mee sinds 2013. Daarvoor kreeg ik zakjes Macrogol van de HA. Ondanks veel rauwkost, veel drinken bleef ik ontlasting problemen houden. Totdat ik een paar weken geleden via via op het gebruik van Psyllium vezels (vlozaad vezels) gewezen werd. Ze noemen het ook wel Colon Clean of darmreiniger. Ik heb als proef eerst een potje darmreiniger bij het Kruidvat gekocht om te proberen. Ik had er inmiddels veel over opgezocht op internet en een soort van opbouwschema gevonden omdat je darmen eraan moeten wennen. Je moet er namelijk veel bij drinken. Het ziet eruit als Brinta, je smaak moet je even uitschakelen omdat het naar zaagsel smaakt. Ik gebruik het 2x daags nu. Ongeveer 4 theelepeltjes in de ochtend voor het ontbijt en 4 theelepeltjes een uur voor het avond eten. Langzaam opgebouwd. Ik drink dit glas op en daarna nog een glas vol lauw water. Je kan het ook in een glas vruchtensap of zo doen. Deze vezels hebben als eigenschap dat ze een enorme hoeveelheid vocht kunnen opnemen. Het is 100% natuurlijk. Na het eerste gebruik wist ik werkelijk niet wat me overkwam. Het is echt enorm verbeterd. Elke ochtend vlot naar de wc. Zelfs meerdere malen per dag. Je moet even uitvogelen wat bij je past want je hoeft er ook geen diarree van te krijgen. Inmiddels heb ik een een biologische variant ervan gekocht samen met een zakje inuline vezels. Deze mix ik in de verhouding 70% psyllium vezels en 30% inuline vezels. Deze laatste worden wel verteerd door het lichaam. Maar voor mij was dit het ei van Columbus. Ik snap werkelijk niet dat de oplossing van zo’n vervelend probleem zo eenvoudig kon worden opgelost. Je kan psyllium vezels Online kopen, maar een goede natuurwinkel heeft ze ook. Wat betreft je andere klachten….ze zouden heel goed te maken kunnen hebben met de overgang. Je zit wel in de leeftijd om dat te hebben. Ook al menstrueer je nog gewoon…..ook in de peri-menopauze kun je wel degelijk dit soort klachten hebben. Je moet overigens wel je gewicht wat te verhogen. Dit klinkt als ondergewicht en dat is niet goed voor je. Je zou eventueel via de HA kunnen vragen om een bloedonderzoek en je laten prikken op je schildklier, vit. D en B12. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen.


Door Louise Havinga op 1 oktober 2015

Mijn hele leven 48 jaar een spastische darm gehad.
Ben nu suikervrij en glutenvrij gegaan. Wat een verschil. Geen opgeblazen buik.Helaas door een endeldarmverzakking heb ik zware complicatie’s gekregen . maar ik zet door. Heb mij verdiept in gezonde voeding, paleo en alles wat ik lees op deze site is voor mij een openbaring. het helpt mij op weg om al mijn lichamelijke klachten de baas te worden.
mvg Louise


Door Luna sol op 2 september 2015

Wat ook in het boek staat van de Voedselmachine en wat ik vandaag ook ergens anders las is dat dubbel gekookte aardappelen of havermout een stof aanmaken die weer goed is voor je darmen, dus een dag eerder je havermout koken en in de koelkast bewaren en de dag erna weer opwarmen met wat water erbij. Of lekker een koude aardappelsalade maken 🙂


Door Ellen op 22 augustus 2015

Interessant deze site, ik ga het boek De mooie voedselmachine zeker aanschaffen. Omdat ik steeds wisselende ontlasting heb wilde ik een darmspoeling laten doen, dacht dat deze schoonmaakactie mijn darmen goed zou doen. Maar dan moest er eerst een ontlastingonderzoek worden gedaan, waaruit bleek dat ik een parasiet in de darm heb. Ik wilde dit met kruiden proberen uit te roeien, maar dit had geen enkel effect. Na een volgend ontlastingonderzoek blijk ik een biofilm in mijn darm te hebben, waardoor medicijnen of kruidenkuur weinig effect hebben. Nu ga ik eerst proberen de biofilm aan te pakken en dan weer een kuur tegen de parasiet.


Door Cuny Stelpstra op 16 augustus 2015

Down-to-earth, fijn. Ik kom steeds meer te weten over mijn darmen, maar kan ze nog altijd niet helemaal doorgronden, wat soms best frustrerend is…


Door maartje op 2 juni 2015

Beste Marjolein, via het boek wat je kan winnen kwam ik weer op dit artikel en daar wil ik graag op reageren.
Mijn osteo is denk ik mede veroorzaakt door veel darmproblemen in het laatste jaar, waardoor slecht eten en minder opname.
De buikpijn is er nog steeds, ik ben al gestopt met suiker en gluten (eet meer richting oervoeding maar wel wat glutenvrije granen (als ontbijt) en wat boekweit/gierst etc, dit vanwege ondergewicht.
Geraffineerde dingen komen er zeker niet in en groente en fruit erg veel en gezonde vetten/eiwitten.
De pijn werd iets minder (de huisarts zei PDS zonder onderzoek)…maar is er nog

Na een jaar (!) aandringen bij 3 huisartsen (in 1 praktijk) kree gik eindelijk ontlatings onderzoek, nu blijkt er een amoebe in te zitten en slik ik een week lang ab, niet fijn ook ivm de osteoporose maar ik hoop dat het bijdraagt. Ernaast een probiotica.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Als advies aan anderen, vraag onderzoek, het kan echt baat hebben.

En…als het bij mij afgelopen is ga ik ook nog naar een ortho lab mijn ontlasting sturen, ik denk dat dit goed kan zijn??

Hartelijke bedankt voor alle info!!


Door Donnafrie op 6 maart 2015

Bedankt voor alle positieve en informatieve mails van de afgelopen tijd; ik heb er veel aan gehad!
Was steeds moe en geloof , dat het wel de bijnieren zijn; ik sta vaak zoo moe op. Dus langzaam aan nog gezonder eten, ben zelf Kefir gaan maken en drink de wei daarvan; behalve groente en rijst, wat altijd op mijn menu staat; nu ook meer eiwitten gaan eten, want daar kreeg ik te weinig van. we blijven op Facebook verbonden; dank je ook voor het gratis E-boek! , echt iets , om steeds weer even terug te lezen en meer goede gewoontes op bouwen, zoals 2 glazen water bij het opstaan 🙂
Ik ha je mails missen, Namaste, donnafrie


Door Goletta op 17 februari 2015

Wat ben ik dankbaar voor het vinden van E.V.A, en wat zijn alle verhalen duidelijk en logisch geschreven!!! Heb er op allerlei gebieden erg veel baat bij. Blijf je zeker volgen .
Hartelijk dank en gezonde groet,

Goletta


Door Carola op 7 februari 2015

Hallo iedereen,

Ik zou graag een fantastisch boek onder de aandacht willen brengen, misschien allang bekend maar dan toch.
“De Mooie Voedselmachine” (de charme van je darmen) van Giulia Enders. Een heel duidelijke (en vaak ook humoristische) uitleg over hoe je darmen werken en hoe ze in direct verband staan met je hersenen en je gevoel van welbevinden. Kort door de bocht: verkeerd voedsel kan maken dat je je letterlijk angstig en depressief kunt gaan voelen. En dit wetenschappelijk aangetoond en onderbouwd. We wisten het gevoelsmatig wel, maar nu is het bewezen, hoera.
Nou, ik hoop dat iedereen het gaat lezen :). De bieb heeft hem vast ook wel.
Dagdag! Carola


Door Jouke op 9 januari 2015

Mooie blog (allemaal hoor), maar mooi samengevat de darmen zo belangrijk zijn. Ik weet er inmiddels ook meer van en snap niet dat er veel meer aandacht voor is…maar gelukkig wel groeiende.
Zoals iemand eerder ook al poste. Het boek ´de mooie voedselmachine´ is ook een aanrader. Heerlijk om te lezen, heel toegankelijk en informatief!
Zet je prachtige werk voort!!


Door Kirsty op 3 januari 2015

Heel interessant artikel! Hoe weet ik welke probiotica goed is voor mij?


Door Inge op 29 december 2014

Ook een goed en vooral leuk boek over de darmen: de mooie voedselmachine (Darme mit charme) van Giulia Enders!


Door Jimmy op 25 november 2014

Beste Marjolein,

Bedankt voor het gratis downloaden van je e-book.
Zeer nuttig..ook voor mannen.

Dank hiervoor.
Groet,
Jimmy


Door Doris op 27 augustus 2014

Dag Marjolein; Een waardevol artikel waar velen baat bij zullen hebben.
Jaren geleden heb ik een chinees gezegde gelezen,”DE DOOD ZIT IN DE DARM
Vanaf toen heb ik beter opgelet wat ik eet, alhoewel ik van huis uit al een goede eetgewoonte heb meegekregen.
Groenten uit eigen tuin, bessenstruiken en nog wat fruitbomen, we aten met de seizoenen mee…ik heb dus een goede basis meegekregen, daar ben ik dankbaar voor.
Na het lezen van verschillende boeken van jouw heb ik nog enige veranderingen in mijn menu aangebracht, zo is het ontbijt mijn belangrijkste maaltijd geworden, s’middags normaal en s’avonds sober.
Gebruik nu ook meer verschillende zaden en pitten smooties drink ik al langere tijd, doe elke keer een beetje Moringa-poeder erin. Natuurlijk drink ik nu ook meer water als voorheen en heb “sole “aangemaakt, prima idee.
Voorheen dronk ik s’morgens eerst lauw water met zuiveringszout/baking soda…
Eigenlijk pas ik niet helemaal in het rijtje van 40+ met overgangsklachten etc. Ben niet dik en voor de leeftijd best fit. Maar en is nooit uitgeleerd en zo kom ik in je boeken steeds weer dingen tegen die ik dan toepas….de lekkere recepten brengen wat meer variatie in het dagelijkse menu…dank je wel.
Wat mij nog op de tong brandt is een artikel over de magnetron. Ik heb er nooit een aangeschaft. Heb pas weer iets belangrijks erover gelezen wat iedereen moet weten…(HET GEVAAR VAN MAGNETRON EN INDUCTIE)….Voeding bereid of opgewarmd in dit apparaat vernietigd de voedingsstoffen…het voedsel is dus waardeloos geworden..!
Daarover moet er dringend nagedacht worden.
Groeten van Doris


Door frieda op 26 augustus 2014

Dank je wel Marjolein voor alle tips en uitleggingen.
Door de achtergrondinformatie begrijp ik weer de noodzaak van het te veranderen eetpatroon.
Ik heb al lang klachten wegens gluten intolerantie, maar vond het moeilijk me aan mijn dieet te houden, omdat het ‘verkeerde’ juist zo lekker is als er gezegd wordt dat het niet meer mag.
Door meer achtergrondbegrip ben ik me weer bewust van waar ik mee bezig ben, ik had het wat weggedrukt denk ik.
Op het moment is het een spiraal naar beneden: moeheid, klachten, meer moeheid, nog meer klachten.
Je hebt me weer gemotiveerd het beter vol te houden.
Dank je wel voor de goede uitleg! Ik blijf je zeker volgen!

Frieda


Door Els van G op 26 augustus 2014

Hallo, bedankt voor bovenstaande informatie, heb het met herkenning gelezen en hierdoor gaan beseffen dat de signalen die je lichaam afgeeft belangrijker zijn dan ik dacht, alhoewel je weet het wel maar negeren en denken het valt wel allemaal mee is in eerste instantie makkelijker. Sinds een tijdje heb ik al last van moeheid, infecties en vooral een buik alsof ik hoogzwanger ben, de bijbehorende afbeelding die je erbij hebt geplaatst moest ik hardop om lachen maar de waarheid is dat ik mezelf meteen hierin herkende en in het echt is het niet zo grappig. Dank je wel voor de nuttige informatie die ik nu zeker kan gebruiken en voor alle tips en ga er nu serieus mee aan de slag.

Groetjes Els


Door Els op 12 augustus 2014

Dank je wel Marjolein voor het gratis downloaden van je… Eet meer energie boek ! Interresantte site maak er dan ook graag tijd voor om het allemaal door te lezen ! Vooral mijn darmen …ja zoals zoveel dames hebben lees ik hier ! Obstipatie is er ingeslopen ..zelfde eetpatroon en beweging en toch niet elke dag naar het toilet kunnen…veel last van een opgeblazen buik! Ga het artikel over de darmen nog eens goed bestuderen wat ik hieraan kan doen ! Misschien heb je nog tips ..alles is welkom !


Door Evelien op 12 augustus 2014

top site, ik heb vaak last van stink windjes (niet zo leuk voor de omgeving).
hoe kan dat en wat kan ik er tegen doen.


Door Hans Claassen op 5 augustus 2014

Sinds 15 jaar drink ik per week een liter aloe vera. Mijn gestel en darmen zijn nog nooit zo puik geweest dan heden. Ik ben 68 jaar jong en kom maar 1 keer per jaar bij de dokter voor bloedonderzoek. Uitslag? Als een jonge vent zegt de dokter. Verhaal van goed verzorgde darmen is een geweldig goed verhaal.


Door shary op 16 november 2014

Hoi Hans claassen waar koop je die aloë vera drank?


Door Arianne op 23 juni 2014

Bedankt voor deze informatie m.b.t. de darmflora. Ik ben gaan googlen naar probiotica, maar daar is redelijk wat aanbod in. Wat is het beste?


Door Joke Kruid op 22 juni 2014

Grag lees ik deze site omdat ook ik bezig ben met gezonde voeding. Wat me opvalt bij de oplossingen voor alle darmproblemen is dat pure aloe vera gel als middel om dagelijks te drinken niet één keer wordt genoemd (voor zover ik heb kunnen zien). En dat terwijl er al zo veel mensen (waaronder ikzelf) baat bij hebben, voor heel veel aandoeningen maar met name bij darmproblemen. Vaak al op korte termijn meer balans in je darmen!


Door Jacolien op 22 juni 2014

Gebruik sinds 4 maanden waterkefir en mijn darmen “gedragen”zich uitstekend!! Geen ge ren meer naar toilet of dagen niet kunnen en is leuk om zelf te maken. En suiker heb ik zo veel mogelijk uitgebannen.


Door Nelleke van Eck op 5 juni 2014

Ik ben blij met deze site met zoveel waardevolle adviezen. Ik heb sinds een week of 5 ook last van obstipatie. Opgezette buik, maar 1 a 2 keer per week naar de wc. Doe van alles: koolhydraatarm dieet wegens diabetes 2, geen melk, weinig (koolhydraatarm) brood, veel vezels, veel drinken, goede vetten etc. Maar het baat allemaal niet erg. Probeer 5 kg. Af te vallen, maar er gaat geen gram af. Vorige week bloed geprikt op controle schildklierfunctie. Deze is gelukkig goed, wel een iets verlaagd gehalte vitamine D. Gehalte Vitamine B12 was volgens huisarts goed, nadat asssitente aangaf dat deze ook laag was (toen ik belde voor de uitslag). Later zei de huisarts tijdens telefonisch spreekuur dat dit een misverstand was. Vanmorgen even nagevraagd tijdens diabetes controle: ik zit weliswaar niet onder de minimale toegestane waarde (271 pmol/l i.p.v. 130) maar de toegestane hoogste waarde van 700 is ver weg. Heb een lijstje gevonden op internet met welke klachten kunnen worden veroorzaakt door tekort aan B12. Toen ik dit las, viel alles op zijn plekje. Verschillende klachten waarvoor ik de laatste tijd bij de huisarts ben geweest, stonden in dit overzicht. O.a. Obstipatie, zenuwpijn: tintelingen in handen en voeten, gewrichtspijn vooral in de heupen, verlaagde weerstand (vaak griepachtige verschijnselen hebben), verminderde stofwisseling, pigmentvlekken. Ik las dat metformine, wat ik gebruik voor de diabetes, een tekort aan vitamine B12 kan veroorzaken en dat een tekort aan vitamine D kan samenhangen met een tekort aan vitamine B12. Ik ga nu buiten de huisarts om een vitamine B12 supplement gebruiken, hopelijk vermindern/verdwijnen deze klachten daarmee. Helaas is mijn dietiste (tevens orthomoleculair therapeut) op vakantie, daarom ben ik een beetje onzeker over welk merk supplement en de dosering. Heb jij een advies? Misschien is dit een keer een item voor een blog?


Door Marlene op 12 mei 2014

Ik merk al duidelijk verschil in mijn darmen, sinds ik overgestapt ben op anders eten en ben al zoveel mogelijk glutenvrij gaan eten. Zodra ik iets anders heb gegeten, bijvoorbeeld een broodje of een stukje taart op speciale gelegenheden, dan merk ik dat direct in mijn buik. Opgeblazen, winderigheid en loom voelen zijn daarvan het gevolg. Ik heb vroeger jarenlang in het ziekenhuis gelopen vanwege allerlei darmproblemen, en ben hier ook aan geopereerd, maar niemand heeft mij ooit geattendeerd op het belang van voeding. Ook heb ik bij een diëtiste gelopen, maar die lachte alleen maar over de hoeveelheden die ik toentertijd at. Nu pas leer ik het belang van volwaardige voeding, Marjolein. Ik blijf je volgen, want ik leer heel veel van al je blogs. Dank je wel dat je dit allemaal wilt delen.


Door Adele op 12 mei 2014

Hoi,
Leuke site erg informatief.
Mijn dochter is opgeroepen mee te doen met een bloed test voor het vaststellen van gluten allergie. Daar is mij verteld dat je gewoon gluten moet blijven eten tot je getest bent. Ben je gestopt met gluten eten dan kunnen ze niet meer testen of je intollerant bent. Als je denkt dat je last hebt van gluten kan je dus beter eerst naar huisarts en een bloedtest laten doen en pas later stoppen met gluten.
Groeten Adele


Door Birgit Schade op 7 mei 2014

Dag Marjolein,
ik volg je blog,s en artikels al een tijdje. Voor mij zijn ze vaak een bron van inspiratie bij mijn werk als Care for Women specialiste en bij mijn werk als verpleegkundige met mensen met chronische darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa). Ik geef vooral je adviezen over gezonde voeding verder aan hun. Gelukkig zijn er steeds meer mensen wie hier aandacht voor hebben ondanks het feit dat de regulaire geneeskunde deze dingen nog steeds grotendeels ignoreert.
Verder zo!

Groetjes Birgit


Door Elly op 29 april 2014

ik ben bij toeval op je site terecht gekomen nadat ik gestopt was met gebruik van statins. Ik had al lang het gevoel dat deze niet goed voor me waren. Nadat ik gestopt was ben ik gaan googelen naar meer informative hieroven en ben zodoende op je site terecht gekomen. Ik ben een aantal dingen gaan veranderen in mijn eetgewoontes en voel me al met al een stuk beter. Slaap beter, geen last meer van m’n darmen, geen spierpijn meer waar geen aanleiding voor is.
Het is heerlijk om regelmatig een blog te krijgen en weer wat dingen opnieuw te lezen.
groetjes, Elly


Door hedwig op 26 april 2014

Dag Marjolein,
Ik zit in de overgang (pre) ik zit in twijfel waar het zenuwachtig gevoel in mijn buik vandaan komt, wat ik al een jaar heb.2 jaar geleden zijn bij mij 8 maanden lang 1x in de maand aambeien weggeschoten (met elastiekjes) sinds dien is mijn ontlasting zacht, net niet diaree achtig, kan het in de ochtend ook niet ophouden(bij het opzetten van dat ik moet poepen zeg maar moet ik een sprintje trekken naar het toilet).sedert een paar maanden na het eten moet ik winden laten, maakt niet uit wat ik gegeten heb.Nu zit ik in twijfel hoort het nu bij de overgang of ligt het aan mijn darmen het zenuwachtig gevoel in de buik.Mijn bloed is al nagekeken op nieren lever e.d, alles schijnt goed te zijn.Moet ik nu naar de dokter cq specialist? Ik wil gewoon weten waar dat gevoel vandaan kan komen, het belemmert mijn functioneren.Ik hoop dat je voor mij hier een antwoordt op heb.groetjes Hedwig


Door Marjolein Dubbers op 1 mei 2014

Ha Hedwig, ik ben geen darmspecialist dus ik weet het niet. Neem eens contact op met Astrid Becks van http://www.time-out.nu , zij is de beste darmspecialiste die ik ken. Veel sterkte en wijsheid hiermee!


Door Chris op 22 april 2014

Ik heb sinds twee weken een branderige diarree/ontlasting, echt heel erg pijnlijk. Weet u wat dit zou kunnen zijn?


Door Angelique op 18 maart 2014

Hallo Marjolein,
Ik lees al je mailtjes en veel gelezen over darmen,toch is mijn vraag wat kan ik doen aan mijn darmen?zuivel-gluten-en suikervrij noem maar op
Ik kamp al jaren met obstipatie, sinds de geboorte van mijn eerste kind(16 jr.) Heb al van alles geprobeerd ( ook het Alexander instituut in Venlo natuurarts) heb een half jaar geprobeerd maar ging maar niet op vooruit.heb jij nog tips,ik ben radeloos.


Door Jannie op 11 maart 2014

Hoi Marjolein,
Voor het eerst lees ik jouw site. Prachtig!!! Ik ben een 70er en sinds ongeveer
driekwart jaar heb ik ook last van mijn darmen. Heel gevoelige darmen en ze
vertonen het beeld van een prikkelbare dikke darm. Ik bak nu zelf mijn broden,
glutenvrij en daardoor is er meer rust gekomen in mijn darmen, maar de klachten zijn nog niet verdwenen. Het voelt alsof er teveel stress op de darmen zit, waardoor ik heel vaak ontlasting heb. Ik durf haast niet meer een stuk gaan lopen, want dan moet ik echt een toilet in de buurt hebben.
Nu is mijn vraag of de stres op de darmen kan komen van electrosmog, stralingen van zendmasten e.d.? In huis hebben we alles stralingsvrij gemaakt en daar heb ik veel minder last. Ik hoop dat je hier op in kunt gaan.
Groetjes,
Jannie


Door Lisa op 8 maart 2014

Hallo,

Ik heb een probleem weet niet zo goed wat ik ermee moet. Ik heb sinds een paar weken last van rommelende darmen, misselijkheid, winderigheid, beetje bloed bij harde ontlasting. Ik heb zowel harde ontlasting als diarree(wisselend) en buikpijn. Ik zit op kantoor met een paar man, dus dit is absoluut niet ideaal. Ik heb rennie geprobeerd en redugas. Het helpt alleen de eerste dag en daarna is het weer als vanouds. Voor zover ik weet heb ik geen allergie. Ik eet alles, vroeger ook. Help!! Wat nu?


Door Marjolein Dubbers op 11 maart 2014

Hallo Lisa, het lijkt erop alsof je darmen er niet meer zo goed tegen kunnen dat je alles eet. Voedselintoleranties of allergieen kunnen in de loop van de tijd gaan optreden. Schrap eens een tijdje gluten en zuivel en suiker en kijk wat voor effect dat heet.
Je lichaam geeft aan dat het nu wat aandacht van je nodig heeft!


Door Renee op 26 februari 2014

Hoi,

Leuk bericht maar ik wil wel even iets kwijt. Sinds vorig jaar eet ik veganistisch en glutenvrij. Na de lunch, dus wanneer ik een salade heb gegeten met o.a. lijnzaadjes en hennep met verse groenten en daarna glutenvrijbrood met lactose vrije smeersels wilt het toch nog behoorlijk rommelen en kan ik toch behoorlijk winderig zijn.

Hoe zou dit komen?

Groetjes en bedankt voor de informatieve website.


Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2014

Stop eens met dat glutenvrije brood is mijn advies en kijk wat het met je doet. Eet vooral ook eens een warme lunch als soep, niet alleen salades. Gewoon varieren. Glutenvrij brood bevat vaak allerlei suikers en gist waar je darmen ook niet blij van kunnen worden.


Door INgird op 25 juni 2014

lijnzaad is heel heftig voor prikkelbare darmen, mee stoppen.
gr Ingrid


Door HElma op 24 januari 2014

ik vindt t supper om mails te ontvangen echt leerzaam en natuurlijk weten we al veel maar zo is het fijn om alert te blijven

met vriendelijke groet helma


Door Ingrid op 14 januari 2014

hallo Marjolein

We zijn nu ondertussen al een 2 maanden verder sinds ik op jouw website terecht ben gekomen, ik heb er al heel veel van opgestoken en voel me ondertussen ook stukken beter…
Een jaar terug was ik haast een wrak, liep gebukt onder de fybromyalgie, spondylo-artritis, spasmofilie en hartritmestoornissen ….
Nadat ik bij de reumatoloog terecht kwam ging het dan nog eens van kwaad naar heel erg….. de medicatie die ik er kreeg heeft mij een heuse bloedvergiftiging bezorgd waardoor ik in het ziekenhuis belandde …. mijn galblaas was toen zodanig verziekt en aangetast, dat ze hem hebben moeten verwijderen ….. al stel ik mij nu de vraag of het misschien wel nodig was geweest, misschien had ik er op eigen krachten terug bovenop kunnen komen als ik toen al op jouw website was terechtgekomen …..
Ik neem niks meer van zulke medicatie, zelfs geen pijnstillers meer en voel me weer terug levendig sinds dat ik mij een gezonde levensstijl heb aangeleerd, die ik dan ook via deze website heb leren kennen ….. waarvoor dank!!!Door Jan &Gonny Damminga op 17 december 2013

We zijn nu bezig met het boek, De Brood buik van preventiecardioloog
William Davis.Als we minder tarwe eten,vallen we niet allen af maar verdwijnen ook allerlei vage vermoeidheids en buikklachten.


Door Monique Bonthuis op 3 december 2013

Dag Marjolein,

Bij mij is 2 jaar geleden het prikkelbare darmsyndroom vastgesteld. Tevens is mijn galblaas verwijderd (goedaardige tumor). Hierdoor heb ik regelmatig last van mijn darmen en ben snel misselijk na het eten van bepaalde voeding.
Ik probeer nu zoveel mogelijk de suikers te vermijden en gebruik inmiddels macapoeder.
Ik lees trouw de informatie die je mij mailt en ik vind jouw tips en adviezen zeer waardevol.
Ik blijf je graag volgen.

Groetjes, Monique


Door elly op 13 november 2013

even een correctie, het is time-out.nu
anders kom je op een heel andere site


Door Leonie op 5 november 2013

Mijn dochter van 11 jaar heeft al vanaf haar geboorte problemen met haar darmen. De eerst 3 maanden was ze een echte hui baby door darmkrampjes.
Als kleine peuter huilde ze vaak van de pijn aan haar anus, maar huisarts kon niets vinden. Ze heeft regelmatig blaasontsteking en heeft enorm last van eczeem. Ze heeft erg vaak buikpijn. Verleden jaar is haar ontstoken blindendarm eruit gehaald. We hadden eerst niet door dat het haar blindendarm was omdat ze vaak klaagt over buikpijn. Ben al heel vaak bij de huisarts geweest omdat ik al vermoede dat al haar klachten met haar darmen hebben te maken. Voedselintolerantie kon het volgens de arts niet zijn. Haar buik is volgens de huisarts haar zwakke plek en is niets aan te doen. Na het lezen van jouw stukje heb ik van ZIE JE WEL! IK WIST HET!
Kan jij of iemand anders mij tips geven wat ik kan doen voor mijn dochter?
Misschien alternatieve geneeswijze? Met de reguliere huisarts kom ik niet uit.
Ik ben echt al jaren radeloos……


Door Marjolein Dubbers op 7 november 2013

Beste Leonie, ga het complementaire (jij noemt het alternatieve) circuit in! Echt, een kind behoort gezond te zijn, er is iets uit balans en het is de kunst om uit te vinden wat dat is. Zoek eens naar een goede natuurarts bij jou in de buurt. Iemand die alles weet van darmen is Astrid Becks, haar site is http://www.time-out.nl Stel je vraag ook eens in de EVA facebook groep, daar is heel veel kennis aanwezig, https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/ Veel sterkte ermee maar blijf zoeken!


Door Eva op 25 april 2014

Beste Leonie,
ik hoor het vaak van vrienden en collega’s dat huisartsen zich eigenlijk geen raad weten met deze ‘vage klachten’. Meestal wordt gezegd dat je ‘gewoon’ prikkelbare darm syndroom hebt of ‘dat het wel bij je zal horen’ en je moet er maar mee leren leven. Vaak wordt aanbevolen om je klachten te bespreken in een praatgroep van lotgenoten. Maar – er valt heel veel aan te doen! Ik raad je aan om de specifieke koolhydraten dieet uit te proberen. Ik heb daar geweldige resultaten mee geboekt, zie hier voor de website: http://www.scdiet.nl/scdietnl.php

En verder een tip aan iedereen die na het weglaten van gluten, lactose, kleurstoffen en suiker NOG STEEDS last heeft van opgeblazen buik: verdiep je eens in “fructose-malabsorptie” – naar het schijnt, 1 op de 3 mensen heeft er last van! Dus niet alle soorten fruit zijn gezond voor iedreen. Ik verdraag alleen nog maar fruitsoorten met een zeer lage fructose gehalte, zoals mandarijnen, aardbeien etc. Er is heel veel informatie over te vinden op internet. Ik zou zeggen: doe je er je voordeel mee en wens iedereen veel wijzheid en gezondheid toe.


Door Marianne op 28 oktober 2013

Hallo Marjolein,
Sinds een week weer last van mijn darmen net als 6 jaar geleden. Dat heb ik toen opgelost met een kuur Catsclaw en idd het aanpassen van mijn dieet.
Ik heb er tot nu toe weinig last meer van gehad maar helaas is het nu dan toch helemaal mis. Ik ben gelukkig nooit ernstig ziek geweest maar merk dan nu toch op mijn 62ste hoe makkelijk je de boel uit balans kan trekken.
En wat ben ik blij dat ik deze fantastische website heb gevonden!
Een soort bijbeltje voor mijn gezondheid. Zoveel informatie! Dankjewel hiervoor.
Ik ben al gestopt met de gluten en zuivel. En wijn, hetgeen best lastig is als je zoals ik in Frankrijk woont. Het helpt al een beetje.
Nu ga ik me verdiepen in de beste manier voor mij om de darmflora te herstellen. Heerlijk dat ik allle informatie op deze site kan vinden.
hartelijke groet.


Door Christianne op 14 augustus 2013

Mijn ontbijt bestaat uit chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, havermout, vaak nog bosbessen erin en yoghurt . Nu zou die yoghurt dus niet zo best zijn omdat het een melkproduct is. Maar ik hoorde dat “zure” melkproducten niet zo’n probleem zijn. Als dat wel zo is, hoe eet ik dan mijn schaaltje havermout?


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Ha Christianne, de “zure” producten zijn inderdaad minder lastiger te verteren voor je darmen dan gewone melk. Een goed alternatief voor gewone yoghurt is geitenyoghurt of -kwark. Je zou dit kunnen afwisselen met gewone yoghurt als je dit goed verdraagt. Zorg vooral voor veel variatie, ook in je ontbijt. Iedere dag hetzelfde ontbijt, hoe gezond ook, is net zo eenzijdig als iedere dag 2 boterhammen met kaas. Wissel de zaden en vruchten af en vervang de havermout eens door gare quinoa. Meer ontbijtsuggesties in mijn Optimaal Ontbijtboek.


Door Christianne op 17 augustus 2013

Bedankt voor je reactie, Marjolein. Ik denk dat ik je boeken maar eens ga kopen want ik heb heel veel vertrouwen in deze manier van ” anders en bewuster omgaan met voeding”.
Ik doe trouwens ook nog vaak een lepeltje kokosolie in mijn schaaltje havermout. Maar ik ga om te beginnen eens afwisselen met quinoa.


Door Diane op 24 mei 2013

Hallo,
Fijn om dit alles te lezen, ik wil starten met pro- biotica. Ik las beter geen zoet drankje uit de supermarkt, maar welke dan? Kunt U mij hierin adviseren. BVD.


Door Marlies op 24 mei 2013

Ik heb al lange tijd vreselijke last va verstopping. Ik ben nu begonnen met het gebruik van kefir en merk al een lichte verbetering.


Door han op 24 april 2013

Hallo Marjolein,
Misschien is het niet onder je aandacht gekomen want ik heb het onder een ander artikel over darmen ook al vermeld, wel interessant trouwens, maar voedselintoleranties zijn wel degelijk meetbaar. Zo is bij mij jaren geleden al vastgesteld dat veel van mijn klachten het resultaat waren van 31 voedselintoleranties. Deze kunnen in mindere en meerdere mate voorkomen. Zo is vanille mijn ergste intolerantie! Daar was ik zonder test nooit achter gekomen.
Dus allen, blijf je last hebben van je darmen ondanks het doorbreken van eenzijdige voedingspatronen? Dring aan bij je dokter of ga naar een Mayr-arts want deze testen bestaan wel degelijk en dan weet je meteen wat je moet doen en vooral laten.
Succes. Take careDoor yolande op 27 februari 2013

Heb al jaren een probleem. Spastische darm zegt het zieken huis. Mijn buik zwelt op alsof ik 5 maanden zwanger ben (in het verleden feliciteerden andere mij met mijn zwangerschap). Dit probleem heb ik al 20 jaar. Weet niet meer wat ik eraan kan doen. Kan iemand mij ideeën aan de had doen zodat ik hier van af kom?
Ben benieuwd alvast bedankt Yolande


Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2013

Ha Yolande, heb je al eens geprobeerd om gluten, zuivel en suiker helemaal te vermijden? Dat is het eerste advies dat ik je kan geven, plus het drinken van zeker 2 liter gefilterd water op een dag. Je zou ook eens een ontlasting onderzoek kunnen doen bij een darmspecialist en kijken wat jouw darmen je te vertellen hebben. Of een hoge darmspoeling zou ook verlichting kunnen geven. Het lijkt in ieder geval of er iets mis is met je darmflora, ik herken de symptomen. Lees ook mijn blog over darmen. Niet opgeven! Blijf jezelf goed informeren, je lichaam wil niets anders dan gezond zijn.


Door caro op 6 augustus 2014

probeer tarwevrij te eten. dat is anders dan gluten-vrij. ik had hetzelfde probleem en dat is nu opgelost door mijden van tarwe. misschien een idee want meestal wordt je gewezen op zuivel/gluten vermijden maar als dat niet zo zeer wert wordt tarwe vaak vergeten. succes!


Door Victoria op 26 februari 2013

Erg interessant! Dank voor de tip over “Second Brain” – ik heb het zojuist besteld en ben benieuwd 😉


Door Angenie op 25 februari 2013

Hoi Marjolein, ik eet al gezond heb redelijk goed stoelgang maar wel rommelende darmen vooral s’avonds. Ik eet geen melk, brood of rijst of aardappelen geen suiker. Wel havermouth met rijstemelk havermelk of sojamelk. Veel groente rauw en gewokt en sla kip. Verder ook nog crackers met weinig koolhydraten tonijn noten en fruit!


Door Tini Mulder op 25 februari 2013

Dank je Marjolein, voor de interessante mails. Heb er ook verschillende , o.a. “Water” geplaatst omdat in mijn praktijk voor huidverbetering ik dagelijks geconfronteerd word met dit soort problemen.
Ook dit artikel over de darmen ga ik weer delen!!
Gezonde groet,
Tini


Door Angelique op 25 februari 2013

Aanvullingen: ik eet juist wel noten, zaden en geitenkaas.


Door Marielle op 3 juni 2014

Misschien komt het omdat je ze niet biologisch eet. Pesticiden zijn ook slecht voor de darmen en vooral niet biologische zuivelproducten zijn zeer schadelijk die bevatten antibiotica en de dieren krijgen gemanipuleerde soja te eten wat echt schadelijk is voor de gezondheid en dit eet je dan zelf ook op als je eitjes, melk, yoghurt, kaas,… en ook vooral vlees eet dat niet bio is.


Door Angelique op 25 februari 2013

Ik had geen darm problemen what so ever. Ik zei vaak dat ik ,”als een hondje poep” omdat ik geen wc papier nodig had. Toch ben ik na veel lezen begonnen met, geen brood maar havermout, geen pasta maar Zilvervliesrijst, olijfolie, kokosvet, lijnzaad, water drinken, geen zuivel, noten, geitenkaas. Maar mijn ontlasting is zalf geworden. Ik geef ze meer tijd, maar ze moeten toch, op een gegeven moment beterr gaan functioneren. Ik begrijp dat ze moeten wennen, maar voor hoelang?


Door Ineke op 13 februari 2013

Dank je wel Marjolein voor de vele goede tips en adviezen. Door jou ben ik anders gaan ontbijten. Nooit gedacht dat ik van mijn zelfgebakken speltbrood af zou komen. Ook pasta en rijst kan ik makkelijk laten staan. Inmiddels heb ik al aardig wat potten staan met rawfood producten. Ik blijf je graag volgen.


Door sabine op 13 februari 2013

had al eerder het relaas gelezen van Wouter Schatteman
komt op hetzelfde neer
ik eet nu geen zuivel meer en eet glutenvrij brood en is stukken verbeterd

deze middag last, had sla gegeten, waarschijnlijk ook niet goed voor mij (rauwe groenten), verteert blijkbaar niet goed bij mij


Door Fokje Dallinga op 5 januari 2013

Kreeg vanaf de zomervakantie ineens last van veel gasvorming na het eten van alle soorten kool, uien , prei, bonen, peulvruchten had er daarvoor nooit zoveel last van. Dat zijn wel groenten die gasvorming veroorzaken maar bij mij is het wel behoorlijk heftig geworden. Probeer die dingen dus zoveel mogelijk te vermijden, maar er blijft dan zo weinig over zou dat ook verband kunnen hebben met gluten???


Door Marjolein Dubbers op 9 januari 2013

Ha Fokje, nee, dat zijn geen gluten in ui ed. Maar het zegt wel iets over je darmen dat ze dit niet meer goed kunnen verwerken. Bij het ouder worden veranderd ook je darmflora. Je zou kunnen overwegen om een pro-biotica kuur te doen zodat je je darmen ondersteunt met de juiste bacterieen. Misschien dat dit helpt?


Door Eva op 25 april 2014

Nee, ze bevatten allemaal veel fructose. Google eens naar fructose malabsorbtie!


Door liesbeth op 11 december 2012

dank je wel Marjolein voor deze goede
tips,,,en wat leerzaam allemaal.
ik blijf je heel graag volgen om meer te kunnen leren en
door tegeven en natuurlijk ook toe te passen.
ik ben zo blij dat ik door jou tip over Maca weer slaap.
en wat een enrgie en kracht geeft dit oroduct.WAUW…..
dank je wel en hoop graag van je te horen.
groet,Liesbeth,


Door marja van der knaap op 13 november 2012

Beste Marjolein,

dankjewel voor alle interessante onderwerpen waar jij
aandacht aan besteedt.
Ik blijf je graag volgen.

Gezonde groet,
Marja


Door Ariane op 12 november 2012

Een interessant boek in het nederlands is misschien : ” Ik heb er mijn buik van vol ” van Marijke de Waal Malefijt .

Dank je wel voor het delen van je kennis op deze mooie website.
Lieve groeten , Ariane


Door Ria Vervoordeldonk op 6 november 2012

Dank je wel, Marjolein voor de aandacht die je geeft aan dit onderwerp, ik begin de dag met een kopje zelfgemaakte miso soep, de japanners weten tioh wat goed is om je darmen in de morgen te verwennen..het herstelt je darmflora op een natuurlijke wijze.
Groet Ria


Door Rosalie op 16 oktober 2012

Wellicht is dit ook interessant m.b.t. “meten” van voedingsmiddelenintolerantie (ipv allergie!!):
http://www.prohealth.nl/medical/voedselallergie-test-imupro.html
Bij de ImuPro gaat het om een diagnostische test, waarmee IgG-antilichamen tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen aangetoond worden. Zijn er IgG-antilichamen in het serum aanwezig, duidt dit op het aanwezig zijn van een immunologische reactie, voedselallergie type 3 (in de volksmond ook wel voedselintolerantie genoemd).
Heel veel succes met je website, ik volg het met veel interesse. Ik ben nog op zoek naar een evenwichtig eetpatroon ivm fructose-intolerantie (aangetoond dmv H2-ademtesten in het ziekenhuis). Hartelijke groet, Rosalie


Door Angela op 25 augustus 2015

Ik zou even gaan Googlen op Yvonne Lemmers, Grip op Koolhydraten!


Door Barbara Havenith op 1 augustus 2012

Beste Marjolein,

geweldig hoe je op je website op een zeer heldere wijze uitleg geeft over de effecten van voeding op de gezondheid en gezondheidsklachten. Ik heb al menig patiënte gewezen op je website.
Helaas leeft deze visie op voeding nauwelijks onder mijn collega gynaecologen. Net als zij en de meeste andere artsen in Nederland heb ik tijdens mijn opleiding tot arts ternauwernood iets van nut geleerd over voeding. Dat vind ik een groot gemis.

Dank je wel voor het delen van je kennis!


Door Hilde op 24 juli 2012

Als voetreflexzonetherapeute heb ik (ook) op dit -darm-gebied dezelfde visie.
In mijn ervaring zie ik zeer regelmatig dat van jong tot zeer oud, men geestelijk en lichamelijk baat heeft bij een massage van het spijsverteringsstelsel. Zeker als er daarbij een bewustwording van het verband tussen het denken en de conditie van de darmen is (ontstaan).

Dank je weer, Marjolein, voor het delen van je kennis.


Door Bea Schokker op 10 juli 2012

leuke mooie website
wil je gezond blijven daar kun je zelf alles aan doen
de verantwoordelijkheid hier voor ligt in je eigen handen
ons lichaam is een tempel van de heilige Geest


Door Nel op 23 juni 2012

In 1e instantie wil ik reageren op de naam
Dat vind ik toch zo n goeie EVA afkorting
Verder vind ik dit een frisse website
Net ontdekt ,door Grootnieuwsradio
Heb zin om ermee aan de slag te gaan
Dingen te lezen en dingen te doen
Wordt vervolgd……..
Nelleke

Plaats een reactie


*