Natuurlijke zonnebrand; zeg dag tegen chemische filters
10 min. leestijd

Natuurlijke zonnebrand; zeg dag tegen chemische filters

In deze warme zomer krijg ik weer veel vragen over zonnebrand. Wat is nou een goede zonnebrand die niet je hormoonhuishouding in chaos achterlaat? Rosa Kleve beantwoordt in haar gastblog vele vragen over dit belangrijke onderwerp.

Aan het einde vind je mijn persoonlijke favorieten.

Natuurlijke zonnebrand; zeg dag tegen chemische filters

natuurlijke zonnebrandcreme gezicht

Zonnen is gezond! Persoonlijk vind ik dat we nogal verkrampt kunnen doen over veilig zonnen. Hiermee gaan we geheel voorbij aan het belang van regelmatig in de zon zitten. Iedereen zou 15 tot 30 minuten per dag onbeschermd in de zon moeten zitten voor een goede aanmaak van Vitamine D; belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Dus sla niet door wat betreft ‘bescherming tegen’ de zon, het is geen vijand ;-). Zo, dat is er alvast uit!

Als je langer in de zon zit, is het natuurlijk belangrijk om je lichaam goed te beschermen. Zelf ben ik helaas uitgerust met een stel melkflessen dus ik weet er alles van: met het kleinste beetje zon kan ik al lelijk verbranden.

Er is een ongelooflijk groot aanbod verkrijgbaar bij drogist, apotheek, natuurwinkel en online. Dus wat te kiezen? Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar zonnebrand, zowel naar de werking als naar de veiligheid van de verschillende ingrediënten. Een gemiddelde fles met een gemiddeld etiket kan ik zelf maar moeilijk interpreteren, dus ik ben op onderzoek uitgegaan.

Op zoek dus naar een natuurlijke zonnebrand die werkt en die geen giftige ingrediënten in zich heeft

Waarom is de kwaliteit van zonnebrandcrème zo belangrijk?

  1. Je gebruikt er véél van. Om zonnebrandmiddelen effectief te laten zijn, moet je grote hoeveelheden smeren op alle delen van je lichaam die blootgesteld worden aan de zon. Kortom, als je zonnebrandcrème gebruikt, gebruik je veel en regelmatig. Daarom is het extra belangrijk dat het product veilig is, goed beschermt tegen UV-straling en niet leidt tot huidallergieën.
  2. Het mag niet worden opgenomen in je lichaam. Je huid is je grootste orgaan. Zonnebrandcrème mag uiteraard niet worden opgenomen in je huid, maar moet op je huid blijven liggen.
  3. Onder invloed van warmte en zon veranderen stoffen. Dit is een hele belangrijke. Van plastic flessen gevuld met water weten we inmiddels wel dat je die onder andere vanwege weekmakers niet in de zon moet laten liggen. Hetzelfde geldt voor zonnebrand.

Zonnebrand in een plastic fles zou je nooit in de zon moeten laten liggen

Minerale filters versus chemische filters

Effectieve stoffen die op je huid blijven liggen, zijn de minerale filters, die meestal zinkoxide en/of titaniumdioxide bevatten. Daarnaast zijn er de zogenaamde chemische filters die vaak bestaan uit octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene.

Deze chemicaliën zijn hormoonverstoorders die negatieve invloed hebben op onze voortplantingsorganen, de puberteit vertragen, de vruchtbare cyclus veranderen, het aantal spermacellen verminderen en de schildklierfunctie veranderen, blijkt uit onderzoeken onder dieren. Menselijke vrijwilligers voor een groot onderzoek zijn nog niet gevonden.

De chemische filters die je huid moeten beschermen tegen de zon bevatten toxische stoffen die je lichaam langzaam vergiftigen

Andere chemicaliën zoals retinylpalmitaat (ook wel aangeduid als verrijkt met Vitamine A) verhogen je risico op huidkanker. Tumoren en laesies worden onder invloed van de vorm van Vitamine A sneller ontwikkeld bij blootstelling aan zonlicht.

Minerale filters, gebaseerd op zinkoxide, blijken de veiligere en effectievere zonnefilters tegen zowel UVA- als UVB- licht.

Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemicaliën die je hormonen ernstig verstoren.

dit wist je nog niet over zonnebrand

Ja, dat lees je goed. Ook ik ben me rot geschrokken van wat ik heb geleerd uit diverse onderzoeken die ik de afgelopen weken heb gelezen.

Voor de minder geduldigen onder ons volgen hier meteen de ingrediënten die je niet in je zonnebrandcrème wil. Laat je niet misleiden door mooie verkoopverhaaltjes als ‘op basis van biologische kokosolie’ of ‘bevat natuurlijke ingrediënten’, of ‘bevat geen nanodeeltjes’. Ook niet in de zogenaamd gezonde winkels en gezondheidswebsites.

Bepaalde termen, zoals ‘bevat natuurlijke ingrediënten’, wekken de suggestie dat het gehele product ‘dus’ natuurlijk is. Dit is echter zelden het geval.

Loop in een grote boog om de volgende ingrediënten heen:

  • oxybenzone
  • avobenzone
  • octisalate
  • ethylhexyl salicylate
  • octocrylene
  • homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
  • octinoxate

Ongeduldige, ga nu maar snel je vertrouwde zonnebrandcrème controleren en nieuwe kopen. Lees hieronder Marjoleins favorieten. Geduldige, lees gerust verder, dan weet je ook waarom je deze ingrediënten niet op je huid wil.

Actieve ingrediënten in zonnebrand: de filters

Het aantal ingrediënten in een zonnebrandcrème is zelden op 1 hand te tellen. Het actieve ingrediënt in zonnebrand is een filter. Er zijn twee soorten zonnefilters:

  1. Chemisch filter
  2. Mineralenfilter

1. Chemisch filter
Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters. Vaak worden hiervoor meerdere chemische ingrediënten gecombineerd in 1 product: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate en octinoxate.

 2. Mineralenfilter
Slechts een handvol (min of meer bekende) zonnebrandcrèmes bevat een natuurlijk mineralenfilter. In dit geval worden de ingrediënten zinkoxide en/of titanium dioxide gebruikt. Een enkel natuurlijk merk gebruikt een combinatie van deze ingrediënten.

Chemische UV-filters kunnen je hormonen verstoren en/of huidallergie veroorzaken

Oxybenzone spant de kroon voor wat betreft schadelijkheid. En het ergste van alles vind ik persoonlijk: het zit in meer dan de helft van de zonnebrandcrèmes die ik heb bekeken! Buiten oxybenzone laten ook andere chemische filters hormonale verstoringen en huidallergieën zien in verschillende onderzoeken.

Het EWG (1) heeft fantastisch onderzoek gedaan en hun bevindingen in een overzichtelijke tabel gepresenteerd. Als je op zoek bent naar goede en onafhankelijke informatie is dit een heel duidelijke no-nonsense website. Hier de tabel:

uv filters zonnebrand hormonen

Chemische zonnefilters en hormoonverstoring

Oxybenzone verstoort de hormoonhuishouding en wordt gelinkt aan endometriose bij vrouwen en een laag aantal zaadcellen bij mannen. Als oxybenzone je huid binnendringt, werkt het als een oestrogeen in je lichaam. Dit kan allergische huidreacties veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de voortplantingsorganen van zowel mannen als vrouwen (NaturalNews (2)).

Andere chemische zonnebrandmiddelen zoals octinoxate vertonen hormoonachtige activiteit en kunnen zelfs de functie van het voortplantingssysteem, de schildklier en zelfs het gedrag veranderen, blijkt uit lab-onderzoek onder dieren.

Een ander veelgebruikt ingrediënt, homosalate, kan oestrogeen, androgeen en progesteron flink verstoren. Blootstelling aan deze hormoonverstorende chemicaliën kan de oorspronkelijke natuurlijke aard van zowel man als vrouw op hormonaal niveau veranderen (NaturalNews).

De EWG is hier ook duidelijk in: niet alleen oxybenzone, maar ook andere chemische filters lijken endocriene verstoorders. Negen onderzoekers uit Denemarken en Zwitserland hebben beschikbare gegevens over hormoonverstoring beoordeeld voor de 3 meestgebruikte chemische filters (oxybenzone, homosalate en octinoxate), 3 minder vaak gebruikte UV-filters (Benzophenone-2, PABA en OD-PABA) en twee Europese ingrediënten (3-BC en 4-MBC) (Krause 2012 (3)).

Endometriose, minder vruchtbaar, schildklierproblemen; de gevolgen van chemische filters op onze hormoonhuishouding zijn enorm groot.

Verstoring van voortplantings- en schildklierhormonen

Zij rapporteren dat een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat de chemische stoffen de voortplanting en ontwikkeling van dieren en cellen beïnvloeden, doordat de voortplantings- en schildklierhormonen verstoord of beschadigd raken. Overigens geven deze negen onderzoekers aan dat het bewijs in diverse onderzoeken wat van elkaar afweek, dus generaliseren van conclusies is (nog) niet mogelijk.

Onderzoek onder dieren laat onder meer een lager aantal zaadcellen en sperma-afwijkingen zien na blootstelling aan oxybenzone en octinoxate en een vertraagde puberteit na blootstelling aan octinoxate.

Onlangs meldden Deense onderzoekers dat 8 van de 13 chemische zonnebrandcrème-ingrediënten die zijn toegestaan in de VS de calciumsignalering van mannelijke zaadcellen aantastten, waardoor de onderzoekers suggereerden dat de mannelijke vruchtbaarheid kan zijn verminderd na blootstelling aan deze chemische stoffen (Endocrine Society 2016).

Wat zijn de effecten van gecombineerde chemische UV-filters?

De enkelvoudige chemische UV-filters zijn uitvoerig getest, maar niet in de ontelbare varianten van combinaties waarin zij bestaan. Maar ik kan me goed voorstellen dat een combinatie van hormoonverstorende stoffen in één en dezelfde zonnebrand er niet beter op wordt.  Ook kan je je voorstellen dat maar weinig vrijwilligers zich ervoor willen lenen om zich bloot te stellen aan chemische combinaties voor onderzoeksdoeleinden. En toch… doen we het privé kennelijk elke zomer, check de ingrediënten van je zonnebrand maar eens.

Zijn mineralen UV-filters wel veilig?

verstandig zonnen en zonnebrand

Minerale zonnefilters zijn gemaakt van zinkoxide en/of titaandioxide, meestal in de vorm van nanodeeltjes. Hierboven kun je zien dat minerale zonnefilters door de EWG een stuk beter worden gewaardeerd dan chemische filters voor wat betreft veiligheid.

De EWG (4) zegt het volgende over zinkoxide en titaandioxide:

  • Ze bieden een sterke bescherming tegen de zon met slechts weinig problemen voor de gezondheid.
  • Ze breken niet af in de zon.
  • Zinkoxide biedt goede bescherming tegen UVA-stralen. Titaniumoxide wat minder, maar beter dan de meeste andere actieve ingrediënten.

Maar let op de nanodeeltjes

zonnebrand

Zonnebrand met een filter gebaseerd op zinkoxide laat een flinke witte film achter op je huid. Dat vinden we natuurlijk niet zo’n fraai gezicht dus daar probeert de industrie iets op te vinden. En dat is gelukt: fabrikanten verkleinen de grootte van de moleculen, ook wel nanotechnologie genoemd.

Nanodeeltjes smeren gemakkelijker uit, waardoor er minder snel een wit laagje achterblijft op je huid.

Van nanodeeltjes wordt gezegd dat deze in je huid kunnen binnendringen. En sommige studies laten zien dat er aanzienlijke negatieve gezondheidseffecten optreden door de absorptie van nanodeeltjes. Inmiddels zijn er veel bedrijven die adverteren met claims als nano-vrije zinkoxide of nano-vrije titaniumoxide. Helemaal eerlijk is dat niet, want hoewel de omvang van de deeltjes per fabrikant verschilt, zijn en blijven het nanodeeltjes, kleiner en groter weliswaar, maar nog steeds erg ‘nano’. Zelf heb ik het idee dat er dus nog enorm creatief wordt gespeeld met marketingleuzen door de cosmetische industrie.

Het is in Nederland geen verplichting om op de verpakking uitspraken te doen over de aard van de nanodeeltjes, zoals grootte, vorm, oppervlakte en coating.

Het lijkt wat betreft nanodeeltjes bijna onontkoombaar voor de fabrikant: de vorm en de grootte van de deeltjes is sterk van invloed op de zonbescherming. Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter de UVB-bescherming, maar hoe slechter de UVA-bescherming.

Fabrikanten van minerale zonnebrand zoeken naar evenwicht: kleine deeltjes zorgen voor een grotere transparantie en grotere deeltjes bieden een grotere bescherming.

Andere toevoegingen in zonnebrand om op te letten

Vitamine A – Retinylpalmitaat
Vitamine A klinkt best lekker in je zonnebrand, toch? Niets is minder waar. Het is weer de EWG (5) die de benodigde onderzoeken heeft verzameld. Deze vorm van vitamine A is schadelijk voor je huid.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er meer huidtumoren en huidletsel ontstaan bij dieren die zijn behandeld met retinylpalmitaat en die vervolgens zijn blootgesteld aan de zon.

Als deze vorm van vitamine A in contact komt met UV-licht, dan ontstaan er vrije radicalen die genetische veranderingen teweegbrengen, die het risico op kanker verhogen. Dagelijks gebruik van retinylpalmitaat door zwangere vrouwen is ook giftig voor de ontwikkeling van de baby. Het wordt geassocieerd met zwelling van de hersenen, ontwikkelingsstoornissen, cellulaire veranderingen en orgaan-toxiciteit.

Parabenen
Parabenen zitten in veel producten voor lichaamsverzorging en dus ook in zonnebrandproducten. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel. Er zijn zo’n 18 verschillende soorten maar je kunt ze gemakkelijk herkennen op de ingrediëntenlijst, omdat zij altijd het woord parabenen (paraben) in hun naam hebben staan.

Parabenen zijn gevaarlijke hormoonverstoorders. Ze worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, abnormale ontwikkeling van de testes, overgewicht, astma, allergieën, goedaardige tumoren van de uterus of het spijsverteringskanaal en borstkanker (Environmental Medicine (6)).

Kokosolie is géén zonnebrand

Pas op voor informatie van de alternatieve gezondheidsites die kokosolie promoten als een veilig alternatief voor zonnebrandcrème. Dit soort sites blijven vertellen dat kokosolie ervoor zorgt dat je een gezond kleurtje krijgt van de zon en bovendien voldoende vitamine D, zonder het risico van verbranden. Maar dit is niet waar. Kokosolie voorziet in geen enkele SPF (sun protection factor). Dus: jezelf insmeren met kokosolie alvorens de zon in te gaan beschermt je geen spat beter dan geen enkele zonnebescherming gebruiken.

Zonnebescherming van binnenuit: astaxanthine

Hoera! Er is een zonnebescherming van binnenuit, genaamd astaxanthine. Astaxanthine is een extreem krachtig antioxidant gebaseerd op algen. Het staat bekend om het stimuleren van de natuurlijke weerstand van de huid tegen zonnebrand. Sommige zonnefilters proberen voorzichtig het gebruik van astaxanthine als ingrediënt om je huid te beschermen tegen schade.

Wat is Astaxanthine? Astaxanthine is een carotenoïde. Er zijn twee groepen:

  • carotenen, die bestaan uit koolstof en waterstof;
  • xantofylen, die zuurstof bevatten.

Carotenoïden zijn bijvoorbeeld alfacaroteen, bètacaroteen, lycopeen en astaxanthine. De meeste carotenoïden zijn krachtige antioxidanten.

Astaxanthine komt van algen uit de zee en is veel sterker dan vitamine E.

Astaxanthine is eigenlijk een natuurlijke beschermende stof die door de algen zelf wordt aangemaakt om zich te beschermen tegen de schadelijke invloeden van onder andere UV-stralen.

Ontzettend bijzonder dat dit goedje dus ook zo goed voor ons werkt! Het is zelfs een supersupplement tegen veroudering, maar helaas, dat was niet het thema van deze blog.

Welke natuurlijke zonnebrand bevelen we aan?

Zelf gebruik ik zo min mogelijk zonnebrandcrème. Zonder zonnebrand geniet ik een kwartier tot een half uur optimaal van de zon en krijg ik een gezonde dosis Vitamine D binnen. Daarna ga ik uit de directe zon en bescherm ik mezelf met hoeden, petjes, zonnebril en kleding en ik zoek altijd veel de schaduw op. Als ik toch langdurig mijn huid blootstel aan de zon, omdat ik bijvoorbeeld de verleiding van de terrassen weer eens niet kan weerstaan, dan gebruik ik uiteraard wel zonnebrandcrème. Je weet nu waar ik op let bij de keuze ervan. Voor mijn persoonlijke favorieten klik hier.

Rosa Kleve

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. We vinden het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/

https://www.naturalnews.com/050208_sunscreen_vitamin_D_hormones.html

https://www.researchgate.net/publication/225051747_Sunscreens_Are_they_beneficial_for_health_An_overview_of_endocrine_disrupting_properties_of_UV-filters

https://www.ewg.org/sunscreen/report/nanoparticles-in-sunscreen/

https://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/

http://www.altmedrev.com/archive/publications/15/3/190.pdf

Studio SilkSkin
Door

Studio SilkSkin

op 15 Jul 2016

Hoi hoi, ken je de produkten van Alpha nova sun al? Ecocert Biologisch gecertificeerd. Zonder zincoxide, wel met de natuurlijke vorm van titaandioxide, dus niet de nanodeeltjes. Zelfs een baby en kids lijn. Ben super enthousiast! Groetjes Miryam

D. de Brabander
Door

D. de Brabander

op 15 Jul 2016

En raw shea butter dan? Toen ik in Afrika woonde gebruikte ik dit. Op advies de locals. Er zit van nature zonbescherming in.

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hi, Wat goed is voor de een is dat niet altijd voor de ander. Niets is zo persoonlijk als een huidverzorging. Mensen met een donkere huid kunnen de zon in met een lagere SPF omdat hun huid van nature al beter beschermd is tegen schadelijke UV-straling. Dat is eigenlijk best mooi van de natuur! Dus dat mensen met een donkere huidskleur voldoende beschermd zijn met een lagere factor, dat is zeker een feit. Voor de witte huid is shea butter onvoldoende zonder aanvullend zonnefilter. Mocht je zelf nooit verbranden met pure shea butter en het product fijn vinden (shea butter vind ik ook een prachtig product dat goed voedend is voor de huid) dan heb ik geen reden je iets anders te adviseren, dan heb je waarschijnlijk zelf al een goede natuurlijke bescherming ;-) Never change a winning product ;-) Groetjes, Rosa

Nikki
Door

Nikki

op 15 Jul 2016

Ik denk dat de zonnebrand van pH-cosmetics ook een goede is?

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hi Nikki, Ik probeer online de ingrediëntenlijst te zoeken zodat ik je verder kan helpen, maar die kan ik online niet vinden. Zelfs niet bij pH-cosmetics. Op voorhand vind ik het niet transparant als de lijst niet gepubliceerd is. Maar als je de ingrediënten doorgeeft, wil ik er met plezier naar kijken voor je! Hartelijke groet, Rosa

Gabriella
Door

Gabriella

op 15 Jul 2016

Goedenavond, Ik heb deze zomer de VERY EMOLLIENT MINELRAL SUNSCREEN VAN ALBA BOTANICA ontdekt. Volgens de lijst hierboven zou deze volgens mij ook goed moeten zijn.

Nynke
Door

Nynke

op 15 Jul 2016

Zelf gebruik ik tarwekiemolie, schijnt een natuurlijk beschermingsfilter van 7 te hebben. Voor zuidelijke landen niet voldoende natuurlijk. Ik maak dan ook gebruik van Lovea met beschermings factor 30 is een natuurlijk en bio organic product.

Inge
Door

Inge

op 15 Jul 2016

Ik heb na lang zoeken Lovea gekocht in de veronderstelling dat dit een goede bescherming biedt. Ik hoop dat dat ook werkelijk zo is. Op de ingrediëntenlijst heb ik bovenstaande stoffen er niet in kunnen vinden, maar aangezien het er in het Frans op staat weet ik niet zeker of dat zo is. Ik ga er maar even vanuit dat de ingrediënten in alle talen hetzelfde zijn. Op aanraden van een vriendin had ik P20 gekocht voor betere bescherming maar hierin zit idd octocrylene en homosalate. Nu moet ik het maar aan haar doorverkopen. 😕

Rosa
Door

Rosa

op 03 Aug 2016

Hi Inge,Zie hierboven al mijn reactie op Lovea. Van alle 'slechte' zonneproducten is Lovea een stuk meer verantwoordelijk, dus zeker een beter alternatief dan bijvoorbeeld de blauwe flesjes.Een aantal zaken vermeldt Lovea niet en die heb ik per mail laten beantwoorden. Mocht je het leuk vinden, komt ie:Vraag) Wat betekent nano in [nano] ZINC OXIDE en wat is de exacte korrelgrootte en vallen deze onder de nanowetgeving? Antwoord ) De meeste Lovea producten (o.a. Lovea Kids SPF 50, Lovea SPF 30) bevatten geen zinc oxide en/of nano deeltjes. Enkel de Lovea SPF 15 en de Lovea Face cream SPF 50 bevatten Zinc Oxide deeltjes die zonder coating nano klein zijn. De coating zit echter vast om de deeltjes heen waardoor ze in hun totaal een stuk groter dan nano zijn en dus niet door de huid heen kunnen dringen. Volgens de nano wetgeving moet er gekeken worden naar het oorspronkelijke deeltje zelf en vandaar dat er [nano] vermeld moet worden op de verpakking van de SPF 15 en de face cream SPF 50.Interpretatie) het antwoord klopt als een bus, maar waarom zou je nano deeltjes in een deel van je producten gebruiken en deze 'vergroten' met een coating? Waar deze coating van gemaakt is en waarom deze is toegevoegd, wordt niet vermeld. Ik zou ze niet gebruiken.Vraag: Alcohol staat nogal hoog genoteerd in de ingrediëntenlijst. Volgens INCI zie ik dat liever lager. Ook is deze alcohol niet nader benoemd (in tegenstelling tot andere alcohol ingrediënten zoals cetearyl alcohol. Welke alcohol is dit en is deze gedenatureerd? Antwoord) Sommige producten bevatten Cetearyl Alcohol, dit een essentiële ‘emulsifier’ en zorgt dat andere stoffen goed kunnen mengen. Benzyl Alcohol (<1%) is nodig om de parfum te laten mengen met de overige bestanddelen.Vraag) U spreekt over alumina, ook niet nader gespecificeerd. Is dit aluminiumoxide als anorganische verbinding als Al2O3? En wat is de reden waarom dit product in uw zonnebrand crème is verwerkt? Antwoord) Alumina oftewel Aluminium Hydroxide in Lovea zon producten wordt enkel gebruikt als 'formule stabilisator' en zit als coating 'vast' aan de titanium dioxide moleculen. Deze aluminium hydroxide deeltjes kunnen dus niet 'vrij bewegen' en zullen niet door de huid heendringen. Bovendien is het een andere aluminium verbinding dan de verbinding waar vaak negatief over gesproken wordt (aluminium chlorohydrate o.a. in deodorant) . De aluminium clorhydrate deeltjes in deo's zijn losse deeltjes die 'vrij kunnen bewegen' en die klein genoeg zijn om in de poriën van de huid transpiratie te blokkeren. Ze zijn zo klein dat ze zelfs door de huid heen kunnen en in de bloedbaan terecht kunnen komen. Vandaar de ophef over eventuele gezondheidsrisico's die hieraan verbonden zijn. Maar dit is dus niet het geval bij Lovea producten.Interpretatie) Dit is deels waar. …maar aluminium heeft ook slechte eigenschappen voor de zenuwen.Onderzoekers gaan er van uit dat er bij dagelijks gebruik een ophoping kan ontstaan en dat het kan oplossen bij bijvoorbeeld zweten, dan zou het wel in het lichaam terecht kunnen komen.Safety Measures/Side Effects:"Aluminum hydroxide is not to be confused with the controversial Aluminum chlorohydrate, which is believed by many to cause cancer and Alzheimer's disease. Yet it should be noted that both ingredients comprise of Aluminum-a proven neurotoxin." Als aluminium-verbindingen niet nodig zijn, niet doen. Er is nog onvoldoende onderzoek om lange termijn effecten aan te tonen, maar why wait ;-)

Marga
Door

Marga

op 15 Jul 2016

Ik heb gelezen dat rode palmolie (bio)ook erg goed is. Zelf gebruik ik het op een boterham met vlokken. Bescherming van binnenuit.

Wendy
Door

Wendy

op 15 Jul 2016

Hoi Rosa, Geeft de zonnebrand van Skalaris een witte waas op de huid? En heeft deze alleen factor 15 of ook Hoger of jij weet? Vriendelijk dank!

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hi Wendy,Skalaris heeft maar 1 SPF: SPF 20. Dat betekent dat je 20 keer langer in de zon kan blijven dan als je onbeschermd in de zon zit. Als je onbeschermd 20 minuten in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met factor 20 langer dan 6,5 uur in de zon zitten. Pin je dus wat dat betreft niet teveel vast op dit soort vreemde marketing trucjes van zonnebrand merken. Hoe meer trucjes, hoe ongeloofwaardiger ik zelf het merk vind. Groetjes, Rosa

Marja
Door

Marja

op 15 Jul 2016

Ik kreeg het produkt ' Lovea' aanbevolen. Deze zou ook geen of weinig schadelijke stoffen bevatten. Je kunt het kopen in winkels als 'de Tuinen'.

Alice Hupkens-Boereboom
Door

Alice Hupkens-Boereboom

op 15 Jul 2016

Wat vindt u van "kokosolie zonnebrandcreme Alba Botanica hawaiian dry-oil sunscreen" te vinden via Juglen Zwaan zijn website aHealthylife.nl. Deze olie is €14.95 , dit is ook nog eens betaalbaar! Ben erg benieuwd naar uw mening, de ingrediënten zijn hier ook op te vinden. Alvast heel vriendelijk bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke en zonnige groet, Alice

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Aiiii Alice, niet doen! Alba Botanica bevat ernstige hormoonverstorende stoffen! Check even de ingrediëntenlijst, Alba Botanica bevat een combinatie van maar liefst 3 (!) verschillende chemische UV-filters (oxtinoxate, homosalate, ethylhexyl salicylate, de eerste twee zijn enorm hormoonverstorend). Behalve chemische zonnefilters zitten er nog meer foute ingrediënten in. Kortom: niet doen! Zonnige groet terug (zeker vandaag ;-)) Rosa

astrid verkade
Door

astrid verkade

op 15 Jul 2016

Dag Marjolein, Ik heb goede ervaringen met de weleda zonproducten en Roch-posay voor de zon. Voor mijn gezicht de 50 factor. Verder een prettige vacantie! groet ASTRID VERKADE

renee
Door

renee

op 15 Jul 2016

Wat denk je van Argan olie ? en dan die direct uit Marokko komt

Claudia
Door

Claudia

op 15 Jul 2016

Bedankt voor dit interessant stuk. Ik gebruik al jaren se zonnebrand pure nuff stuff factor 20 alleen wanneer we naar t strand gaan en dus langer dan 30 min in de zon zijn. Nooit tussen 12 en 15 uur.

Henriëtte Schol
Door

Henriëtte Schol

op 15 Jul 2016

Lovea heeft ook een lijn zonnebrandproducten zonder schadelijke stoffen. Legt een film over je huid waardoor deze beschermt wordt tegen UV-straling en geen allergiën veroorzaakt.

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hi Henriëtte,Pas op want alcohol staat hoog op het ingrediëntenlijstje. Wat goed is, is dat de zonnefilters van Lovea natuurlijk zijn, maar zoals je op hun site kan teruglezen, is dat de deeltjes verkleind worden (micronized, dus nano-technologie). Dat vind ik geen goed teken, want hoe kleiner de deeltjes, hoe groter de kans dat ze door je huid worden opgenomen. Er zijn grenzen voor veiligheid aan de grootte van de deeltjes. Lovea vermeldt hier niets over op de site, ook dat vind ik geen goed teken. Het toevoegen van 'fragrance' zonder toelichting vind ik ook geen goed teken. Tenslotte, het promoten van een hoge SPF vind ik ook geen goed teken. Dat is het soort angstmarketing waar ik ver van weg wil blijven (SPF 50 betekent dat ik met zonnebrand crème 50x langer in de zon kan blijven dan zonder bescherming, dat is in mijn geval 16 uur aaneengesloten, ik hou niet van merken met dit soort 'aanprijzingen', niet nodig en bovendien niet waar). Groetjes, Rosa

Laura
Door

Laura

op 04 Apr 2021

Hai Rosa, Geen Lovea dus.. Ik las dat Rituals zonnebrand ook vrij van schadelijke stoffen zou zijn? Ik ben op zoek naar een zonnebrand voor de kinderen en mij, zonder schadelijke stoffen, maar nog wel enigszins smeerbaar en betaalbaar! Groetjes Laura

Irma
Door

Irma

op 15 Jul 2016

Wat een hoop informatie, nooit geweten dat ook in zonnebrand zoveel troep zit. Hartelijk bedankt hier voor.

Marion
Door

Marion

op 16 Jul 2016

Bedankt voor deze boeiende blog post, Rosa! Ik ben net terug van twee weken Italië waar ik quasi een hele bus zonnemelk van Annemie Börlind gebruikt heb: Sun care, spray, factor 20. Wat denk je van de ingrediënten? Aqua (water), dicaprylyl carbonate, alcohol, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, ethylhexyl triazone, butyl methoxydibenzoylmethane, ethylhexyl salicylate, glycerin, glyceryl citrate/lactate/linoleate/oleate, panthenol, sucrose stearate, glyceryl caprylate, magnesium aluminum silicate, galactoarabinan, phenoxyethanol, sorbitol, caprylic/capric triglyceride, cholesteryl hydroxystearate, potassium cetyl phosphate, tocopheryl acetate, aroma (fragrance), allantoin, laminaria ochroleuca extract, xanthan gum, linalool, limonene, ascorbyl palmitate, benzyl salicylate, hydrogenated palm glycerides citrate, tocopherol, lecithin, citral, citronellol.Ik ben - voor de rest van de zomer - blij met het alternatief dat je hier aanbiedt van Skalaris!

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hi Marion, dat meen je niet! Alcohol in een huidverzorgingsproduct mag nóóit zo hoog in de ingrediëntenlijst voorkomen en ook niet in meerdere variaties (niet alle alcohol is overigens slecht maar deze droogt je huid enorm uit en het staat bovenin de ingrediëntenlijst (andere namen hiervoor zijn ook ethanol, methanol)), aroma als ongespecificeerd ingrediënt zou ik altijd vermijden (icm zon kan parfum leiden tot pigmentvlekken en huidveroudering), bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine is een chemisch zonnefilter (hoewel deze niet tot nauwelijks door de huid wordt opgenomen), net als ethylhexyl triazone (wat overigens aantoonbaar wordt opgenomen door je huid), benzyl salicylate is een geurstof waarvan het verplicht is deze op de verpakking te vermelden omdat deze bij veel consumenten tot problemen leidt (wat ook geldt voor citronellol of citral), dus daar zou ik mee oppassen. Het vervelende is, dat je van zonnebrand crème zoveel gebruikt. Dat maakt de ingrediëntenlijst ook zo belangrijk. Je kan ook altijd even bij Dr Jetske Ultee op haar website kijken. Hier vindt je onder meer heel goede informatie over ingrediënten. Groetjes, Rosa

Bianca
Door

Bianca

op 16 Jul 2016

Graag zou ik hier meer van willen weten, welke dosering astaxanthine raadt u aan, online zie ik ook dat er verschillende merken te verkrijgen zijn, en dat het ook combinatiesupplementen zijn met andere carotenoiden, welke zou een goede keuze zijn

Annelie Brinkhof
Door

Annelie Brinkhof

op 16 Jul 2016

Dank je wel Marjolein, het leek me al zo logisch dat smeersels die in de huid trekken dus ook in ons hormonale systeem komen, maar het kwartje viel nooit echt, tot op dit moment dat ik jouw blog lees!

AMber
Door

AMber

op 16 Jul 2016

Persoonlijk vind ik het opvallend dat sinds ik (nu 3 jaren denk ik) mij insmeer met kokosolie ik geen enkele keer meer verbrand ben (ik gebruik het als bodylotion) en dat met mijn rode haren en sproeten. Maar wie weet ligt het er eerder aan dat ik geregelder algen ben gaan nuttigen (zeker niet dagelijks). Maar bedankt voor je artikel, want dit is het enige cosmetische product wat ik af en toe gebruik en waar ik continue aan het zoeken ben (of wellicht was) naar een acceptabel alternatief. Ik denk dat ik mij maar weer meer ga inlezen over die algjes.

Ans
Door

Ans

op 16 Jul 2016

Rosa, een mooi en duidelijk artikel. Ik gebruik altijd Alpinbalsem van Exmonte. Dit is een biologische zonnebrandcrème factor 30. Hij verzorgt tevens de huid. En voorkomt dat de huid uitdroogt. Hij smeert goed uit en is prettig in gebruik. Ik kan hem iedereen aanraden ook voor de wintersport.

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hallo Ans, dat is een prachtig product! De verkrijgbaarheid hiervan in NL mag best wat omhoog ;-) Zelf vind ik een factor 30 niet nodig (30 keer langer in de zon dan dat je zonder zonnebescherming in de zon kan blijven) maar op wintersport is de zon verraderlijk fel dus dat kan zeker geen kwaad! Groetjes, Rosa

Gerda Kunst
Door

Gerda Kunst

op 16 Jul 2016

Hallo Marjolein, Ik ben natuurgeneeskundig therapeut en heb veel clienten (baby's, kinderen en volwassenen) met huidklachten die vaak ook niet goed reageren op zonnebrandcremes, ook de anti-allergische. Er is een zonnebrandcreme waar tot nu toe iedereen goed op reageert en dat is deze: Aglaia-drc. Het is te koop via internet of bij de Ha-ra verkooppunten. Dank voor je nieuwsbrieven. Hartelijke groet

Rosalie
Door

Rosalie

op 16 Jul 2016

Beste Rosa, Hartelijk bedankt voor het uitgebreide en interessante artikel! Ik ben een hele tijd op zoek geweest naar een goede zonnebrandcrème zonder 'meuk' erin. Gebruikte die van Weleda maar die bestaat helaas niet meer. Heb nu via de webshop van 'Heel Natuurlijk' ((een hele goede site voor allerlei lichaamsproducten) een fijne zonnebrand gevonden met titaniumdioxide erin nl. Pure Nuff Stuff. Een mooie naam maar hij bevalt ook goed. Je krijgt geen zichtbare witte laag op je gezicht. Er zit helaas geen gebruiksaanwijzing bij dus je moet even googelen op Pure Nuff Stuff. En verder is het uitproberen.

Rosa
Door

Rosa

op 20 Jul 2016

Hi Rosalie, Zojuist de ingrediëntenlijst bekeken, uitstekende zonnebrand crème! Ik heb hem ook meteen besteld, want ik vind het ook belangrijk dat hij lekker smeert. Bedankt voor de tip dus! Groetjes, Rosa

Rosalie
Door

Rosalie

op 16 Jul 2016

Nog even een toevoeging: de titaniumdioxide in Pure Nuff Stuff bestaat niet uit nano-deeltjes dus wordt niet in je lichaam opgenomen. Verder bevat deze zonnebrandcrème geen parfum.

minta
Door

minta

op 16 Jul 2016

Dessert tan crème van de hummesstore is ook bijzonder goed en smeert mooi uit. Bevat gezonde grondstoffen. Verkrijgbaar hummesstore in Rijswijk ZH

Tineke
Door

Tineke

op 17 Jul 2016

Bedankt voor de duidelijke informatie. Daar zit veel onderzoek/ werk in. Ik heb nu dezelfde zonnebrandcreme van Skalaris besteld. Om in mijn vakantie te genieten! Fijne vakantie hoor!!

Els
Door

Els

op 18 Jul 2016

Ik gebruik UVBio zonnebrandcrème. Is bovendien vegan :-). Ik heb tussen de ingrediënten niets teruggevonden uit de lijst, behalve titanium dioxide. de verpakking vermeldt dat er geen nanopartikels, zinkoxyde en parabenen inzitten.

Anja Zentveld
Door

Anja Zentveld

op 19 Jul 2016

Beste Marjolein, een goed en duidelijk verhaal over de zonproducten. Zelf ben ik schoonheidsspecialiste en werk ik met Dr. Baumann. Wat ik aan je verhaal toe wil voegen is dat het ook belangrijk is dat er geen parfum en minerale olie gebruikt wordt. Minerale olie is aardolie ook wel bekend als paraffine liquidum. Beide stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken en zeker in combinatie met de zon. Parfum kan daarnaast ook pigment vlekken geven. Beide drogen de huid uit. Dr.Baumann heeft 3 soorten sunlotion die vrij zijn van schadelijke ingrediënten en rijk zijn aan bescherming. Daarnaast werk ik net nutricosmetics van LavieSage, die onder andere producten voor inname hebben die van binnenuit de huid beschermen tegen de zon en zonneallergie . De producten zijn uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Volop veilige zonbescherming! Fijne zomer toegewenst! Anja Zentveld Zensitive huid & cosmetica

Nadine
Door

Nadine

op 23 Jul 2016

Beste Rosa, Bedankt voor je interessante artikel. Ik smeerde altijd mijn kinderen en mijzelf in met Nivea; ooit heeft een dermatoloog tegen mij gezegd dat dit het beste was. Ben erg geschrokken na het lezen over al die chemische filters. Op de site van dr. Jetske Ultee staat een zonnebrandcreme met de volgende ingredienten: Zonnefilters:• Uvinul-A-plus (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate) Zorgt voor de bescherming tegen UVA straling. • Uvinul T150 (Ethylhexyl Triazone) Zorgt voor de bescherming tegen UVB straling. • Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine) Zorgt voor de bescherming tegen zowel UVA als UVB straling. • Ensulizole (Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid) Zorgt vooral voor de bescherming tegen UVB straling en deels ook tegen UVA straling. Antioxidanten:• NiacinamideAqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Diisopropyl Sebacate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Methylpropanediol, Ethylhexyl Triazone, Cetearyl Alcohol, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Niacinamide, Caprylyl Glycol, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Lauryl Glucoside, Pentaerythrityl Distearate, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Glycerin, Sodium Hydroxide, Phenylpropanol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Citric Acid. Wat vind je hiervan? Ik kan niets vinden van de hormoonverstoorders waar je over praat, maar de lijst is lang en ik zie door de bomen het bos niet meer, zo langzamerhand! Ben erg benieuwd naar je reactie! Groeten, Nadine

Rosa
Door

Rosa

op 29 Jul 2016

Hi Nadine,Ellendig he, die absurd lange lijsten met moeilijke namen... De zonnefilters uit de ingrediëntenlijst (werkzame stoffen) zijn veilig en niet hormoonverstorend. Verder zie ik in de ingrediëntenlijst geen rare parfums of onnodige stoffen, ook geen conserveringsmiddelen waarvan bekend is dat zij irriterend kunnen werken. Alcohol komt in de ingrediëntenlijst voor, maar is niet gedenatureerd of uitdrogend. Dus met alle kennis van vandaag: een prima zonnebrand crème.

Anne
Door

Anne

op 30 Oct 2016

Hoi Rosa, In de lijst met ingredienten zie ik ook benzoaten staan. Ik heb begrepen dat de chemische variant van benzoaten onder meer kan leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit. Moet je deze dan ook niet vermijden?

Annemarieke
Door

Annemarieke

op 28 Jul 2016

bedankt voor dit duidelijke artikel, wat ik hierbij nog wel mis is een goed product voor de lippen. sinds enkele jaren krijg ik op vakantie kapotte lippen door de zon. de standaard labello sticks wil ik niet gebruiken, maar wat is dan wel een goed alternatief...?

Rosa
Door

Rosa

op 03 Aug 2016

Hi Annemarieke, De Everon lippenbalsem van Weleda kan ik je aanbevelen! 100% natuurlijke lippenbalsem. Heeft geen hoge SPF maar blijft goed zitten en je lippen drogen gegarandeerd niet uit!

Cathrien
Door

Cathrien

op 10 Aug 2016

Bedankt. Ik heb nl. hetzelfde probleem.

Carla
Door

Carla

op 25 Sep 2016

Wij gebruiken veel producten van Forever Living Products - ook voor de lippen. Die claimen alles te maken op basis van zuivere aloë vera en bijenwas en honing. Denk dus dat ik vrij natuurlijk bezig ben. Ken je ook de zonneproducten van dit merk? Waaraan kan ik zien hoe "goed" ze zijn? Heb je een naam van producten met de algenbeschering van binnenuit?

frederike
Door

frederike

op 27 Aug 2016

Ik gebruik zonnebrandmelk van Ringana.

Pauline
Door

Pauline

op 29 Aug 2016

Hai Rosa, ik heb je artikel met interesse gelezen. ik wilde de zonnebrandlotion van Skalaris bestellen maar lees dat daar 7% zinkoxide in zit. Maar niets vermeld of het nano deeltjes bevat. Dus is het dan wel 100% oké??? groetjes Pauline

Lisa
Door

Lisa

op 17 Sep 2016

Hallo,wat vind u van de producten van Yves Rocher,zijn die wel natuurlijk zoals ze zeggen?Alvast bedankt,mvg Lisa

Marjolein Dubbers
Anne
Door

Anne

op 02 Oct 2016

Ja, ik ben ook erg benieuwd naar jouw kijk op Alpha Nova. Zou je daar of je reactie op willen geven? Hartelijk dank!

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Hoi Anne, Alpha Nova heeft 100% natuurlijke ingrediënten. Dat is alvast een goed begin! Het filter is een mineralenfilter, en een groot deel van de ingrediënten is bovendien biologisch. Op deze zonnebrand heb ik, met de kennis van nu, helemaal niets aan te merken! Goede keuze.

Aysu
Clarie
Door

Clarie

op 21 Oct 2016

Hoe zit het met de zonnebrand van la roche Passay? (Anthelios dermo pedriatics ) dit is zonnemelk voor kinderen, factor 50. Kan dat kwaad? En ik heb ook weleens gehoord van zonnebrand van hara. Is dat wel goed?

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

La Roche Posay is een merk dat in de apotheek wordt verkocht. Eigenlijk heb je daarmee al een antwoord: een apotheek draait op chemie. Dit soort zonnebrands bulkt van de chemische ingrediënten, niet alleen het filter. Ik snap dat het een lullig antwoord is, want zo'n product is ook nogal aan de prijs, maar echt zonde van je geld. Groetjes, Rosa

d hochstenbach
Door

d hochstenbach

op 23 May 2017

zijn de zonnebrandcreme van biodemal goed

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Hoi, Helaas, de zonnebrand cremes van Biodermal zijn allesbehalve goed. Ze barsten van een combinatie van hormoonverstorende, chemische filters, en bovendien bevatten ze ook nog andere schadelijke stoffen zoals dimethicone, plastics en paraffine. Ik zou deze erg afraden. Ik heb een willekeurige ingredientenlijst van een biodermal zonnebrand product bijgevoegd en was van plan de slechte ingrediënten in hoofdletters te schrijven. Te veel werk, want teveel slechte ingrediënten. Groetjes, RosaAqua, Dibutyl Adipate, Octocrylene, Ethylhexyl Salicylate, Dicaprylyl Carbonate, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Nylon-12, Dimethicone, Cetyl Dimethicone, Glycerin, Propanediol, Nylon 6/12, Diglycerin, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Zinc PCA, Magnesium Sulfate, Ethylhexyl Triazone, Glyceryl Behenate, Phenoxyethanol, Tocopheryl Acetate, Paraffinum Liquidum, Decyl Glucoside, Polyglycerin-3, Disodium EDTA, Silica, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Parfum.

Timi
Door

Timi

op 19 Mar 2018

Hallo Rosa, mag ik het vragen, welke zonnebrandcreme was bij jou de winnaar uit eindelijk? De Skalaris of de Pure Nuff Stuff? Welke smeert uit beter en welke laat geen witte waas achter? Ik hoor het graag! En super bedankt voor deze mooie, uitgebrede artikel! Met vriendelijke groeten, Timi

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Hi Timi, Excuses voor mijn late reactie!!! (ik kom elke week bij Marjolein wel iets lezen, maar niet elke week naar wat ik zelf geschreven heb ;-)) Ik heb heel toevallig vandaag bij Puur & Fit een blogje geschreven over zonnebrandcreme en de winnaar is.........? https://www.puurenfit.nl/academie/gezondheidstips/veilig-zonnen-natuurlijke-zonnebrand/Nee hoor, je hoeft het niet te lezen, mijn persoonlijke winnaar is nog altijd Skalaris. Overigens, ik schrijf er ook: factor 15 heeft een lagere concentratie werkzaam ingrediënt dan factor 30 dus persoonlijk vind ik die het lekkerst smeren en daarbij zie je nagenoeg geen witte waas. Veilig, biologisch waar mogelijk, en geen witte toet ;-) Fijne vakantie! Groetjes, Rosa

Hannah
Door

Hannah

op 25 May 2018

Dank voor je interessante artikel Rosa. We gebruiken de laatste jaren de sun leb protection creme-gel factor 50 (i.v.m. huidkanker) van Eucerin. Die laat nl geen witte waas achter en smeert prettig. Kunnen we deze "vertrouwen" denk je? B.v.dank voor je reactie!

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Oei Hannah! Kijk eens naar de ingrediënten van de Sun PLE Protect Creme van Eucerin??? Ik heb ze bijgevoegd onderaan mijn reactie. Het is 1 grote cocktail van chemische zonnefilters die individueel al op de twijfellijst staan, laat staan in de combinatie. Het laat ook geen witte waas achter omdat dit de gevaarlijke chemische filters zijn en niet de natuurlijke mineralenfilters. Ik zou per direct met deze creme stoppen. Groetjes, Rosa Aqua, Homosalate, Octocrylene, Glycerine, Alcohol Denat, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Butylene Glycol, Polysilicone-15, C18-36 Acid Triglyceride, Polyamide-5, Glycine, Sodium Citrate, Citric Acid, Glucosylrutin, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Tocopherol, Isoquercitrin, VP/Hexadecene Copolymer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Trisodium EDTA, Ethylhexylglycerin.

Daphne
Door

Daphne

op 25 May 2018

Beste Rosa, Welke producten raad je aan voor mijn dochters van 5 en 0? Samengevat ben je positief over de volgende zonnebrandcremes: Skalaris, Pure nuff stuff, dr. Jetske Ultee en Alpinbalsem van Exmonte. En de lippenbalsem van Everon. Kan ik deze producten ook gebruiken voor mijn dochters? Of raad je voor hen andere producten aan? Naif ofzo?

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Hi Daphne! Ik snap je zorgen. Skalaris heeft een zonnebrand creme met factor 30. Regelmatig smeren. Wat ik er positief aan vind, boven het gebruik van non-nano mineralenfilters, is dat de ingrediënten waar mogelijk bovendien biologisch zijn. Hoe minder nasties voor kinderen (en voor jezelf) hoe fijner. Fijne vakantie! Groetjes, Rosa

suzanne
Door

suzanne

op 25 May 2018

Super artikel, dank voor het grondige uitzoekwerk en de tips. Ook dank voor de tips genoemd in de reacties.

Anne
Door

Anne

op 23 Jun 2018

Hi Rosa, Ik heb je artikel zitten lezen en alle reacties maar ik vraag me af welke zonnebrand ik het beste voor mijn kindje kan gebruiken? We gaan zo op vakantie en dan wordt hij toch veel blootgesteld aan de zon en hij heeft een erg gevoelige huid. Alvast enorm bedankt voor je reactie.

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Ha Anne,Ik snap dat je daar zuinig op bent! Mijn advies is ook voor kinderen om een zonnebrand creme met mineralenfilter te kopen (non-nano uiteraard), en dan in een hogere factor. Skalaris factor 30 bijvoorbeeld. Die is niet heel goedkoop en hier nu in de aanbieding: https://www.puurenfit.nl/skalaris-natuurlijke-zonnebrand.html. Op de felste zonuurtjes lekker de schaduw opzoeken en het hele lijfje goed bedekken tegen de zon. Fijne vakantie!

Jeanine
Door

Jeanine

op 03 Jul 2018

Ik ben heel kritisch hoor, maar zie wel dat Skalaris benzyl alcohol en dehydroacetic acid bevat. Als conservering. Wel in geringe hoeveelheid lijkt (achteraan ingredienten lijst). Maar ben er geen voorstander van als t niet hoeft.

M.
Door

M.

op 19 Oct 2018

En de zonnebrand van Weleda, raad je deze aan?

Monique
Door

Monique

op 19 Oct 2018

Is de zonnebrand van Alverde aan te bevelen?

Simon
Door

Simon

op 27 Feb 2019

Ik ben dan geen vrouw, maar ben super blij met je artikel :) ... ga de Skalaris kopen en ga ook op zoek naar wat Astaxantine ; lijkt wel wat op Asterix; die had ook zulke magische ingredienten ;). :Cheers! Simon da Soursa

Machteld
Door

Machteld

op 26 Apr 2019

Ik heb de zonnecrème van Fair Squared in huis gehaald. De ingrediënten die je opsomt zitten daar niet in. Maar nu vroeg ik me af of hydroxybenzoyl niet hetzelfde is als oxybenzone ? Want dat zit er wel in ..

Mieke
Door

Mieke

op 26 Apr 2019

Hi Rosa. Bedankt voor alle informatie. Ik heb La crème soleil van PHYTO 5. Dat is een face cream , factor 15. Ik vind deze crème erg fijn. Weet jij of deze schadelijk is? Alvast bedankt voor de moeite.

Anne Swart
Door

Anne Swart

op 21 May 2019

Dank u voor deze heldere uiteenzetting. Gelukkig kan ik zien dat ik een goede zonnebescherming gebruik. Ik woon nu op een heel zonnig eiland terwijl ik een kwetsbare huid heb. En ook Lupus in mijn huid, die behoorlijk gevoelig is voor uv stralen. Maar hier is ook een ecologische Aloe Vera boerderij waar ik mijn zonbeschermer koop. Ik heb de ingrediënten gecheckt en dat zit goed. Heel belangrijk, want is smeer me doorgaans 2 x per dag in en als ik naar zee ga om even te zonnen en zwemmen nog extra. Dwingende adviezen over factor 50 van dermatologen heb ik altijd naast me neer gelegd, daar zitten sowieso teveel chemicaliën in.

Suzanne
Door

Suzanne

op 28 May 2019

Hoi Rosa, Zijn de zonnebrandcreme's van Ladival of Suncover veilig? Groetjes Suzanne

Catherine
Door

Catherine

op 29 Jun 2020

Beste, Welke van de aanbevolen zonnebrandproducten geeft het minst een witte waas? Ik gebruikte eerder de producten van Weleda, maar dan lijk ik wel een spook. En komen er vlekken op witte kledij bij gebruik? Alvast bedankt voor uw reactie ! Met vriendelijke groeten,Catherine

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jul 2020

Dan zou je de producten van het merk Alga Maris eens kunnen proberen; die bevat ook prima ingrediënten en laat geen waas achter.

Marian
Door

Marian

op 05 Nov 2021

Hallo Rosa, heel blij mee en sla dit meteen op voor volgend jaar. Blij dat ik het zelf niet allemaal uit hoef te zoeken want dat bespaart een hoop gedoe en stress.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!