Hoe zit het nou precies met soja?
4 min. leestijd

Hoe zit het nou precies met soja?

Veel vrouwen vragen mij hoe het zou precies zit met soja.  Is het nu wel of niet gezond en welke producten zijn beter dan anderen? Helpt het echt tegen opvliegers, nachtzweten en andere overgangsklachten? Is het een goede vervanging voor zuivel? Ook voor mijn baby? En hoe zit dat ook al weer met soja en oestrogenen? Soja of sonee dus.

 

Het verhaal begint met fyto-oestrogenen

De naam fyto-oestrogenen is eigenlijk niet correct, want deze oestrogenen zijn dan wel plantaardig (fyto betekent plant) maar het zijn geen hormonen en dus ook geen oestrogenen. Maar ze bootsen wel de werking van oestrogenen in ons lichaam na, vandaar de naam fyto-oestrogenen. Zowel oestrogenen als fyto-oestrogenen passen op de bijbehorende receptoren, de sleutelgaatjes zeg maar, van je lichaamscellen, waardoor deze hun werk gaan doen. Wat fyto-oestrogenen zo interessant maakt is dat ze adaptogeen zijn. Dit betekent dat ze altijd regulerend werken. Als je oestrogeenniveaus te laag zijn hebben ze een oestrogeeneffect; prima. Zijn deze te hoog dan blokkeren ze juist de oestrogeenreceptoren, waardoor je lichaamseigen oestrogenen geen toegang meer hebben. Ook dat is prima, want de werking van fyto-oestrogenen is milder dan die van je eigen oestrogenen. Fyto-oestrogenen zorgen dus voor een balans in je hormoonhuishouding.

De verschillende soorten fyto-oestrogenen

Er zijn verschillende soorten fyto-oestrogenen. Ik noem hieronder de belangrijkste drie:

  • isoflavonen zitten in peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, bonen en soja. Verder ook in o.a. uien, appelen, druiven, citrusvruchten, rode wijn en olijfolie. Isoflavonen remmen opvliegers en nachtelijk zweten, vandaar de link tussen soja en opvliegers. Maar dit geldt dus ook voor andere voedingsmiddelen. Isoflavonen beschermen ook de botdichtheid dus is heel goed tegen botontkalking.
  • lignanen zitten in pitten en zaden, veenbessen, groene thee, saliethee en de meeste groenten. Lijnzaad is absolute topper en bevat 100 keer meer lignanen dan andere voedingsmiddelen. Lijnzaadolie bevat overigens nauwelijks lignanen.
  • coumestanen zitten met name in kiemen zoals alfalfa en tuinkers, maar ook in olijven.

Fyto-oestrogenen als bescherming tegen xeno-oestrogenen

Over het gebruik van isoflavonen en lignanen zijn de meeste onderzoekers en overgangsdeskundigen het wel eens dat het goed is om deze te gebruiken. Wij leven in onze Westerse wereld namelijk in een tsunami van xeno-oestrogenen. Dit zijn kunstmatige oestrogenen afkomstig uit de aardolie-industrie, die we binnen krijgen vanuit ons voedsel (bestrijdingsmiddelen, rood vlees, zuivel, blikgroente), cosmetica, wasmiddelen, drinkwater enz. Deze xeno-oestrogenen bezetten dezelfde receptoren als onze eigen oestrogenen en de fyto-oestrogenen, maar hebben juist een veel heftigere werking op ons lichaam. Om ons hiertegen te beschermen is het gebruik van fyto-oestrogenen absoluut aan te raden. Wel soja gebruiken dus?

Soja of sonee?

Soja is een peulvrucht net als kikkererwten, bonen en pinda’s en bevat dus isoflavonen. Dat is positief.
Echter, alle peulvruchten bevatten fytinezuur. Het grote nadeel van fytinezuur is dat het de opname van essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, koper en zink uit de darmen belemmert. Vrouwen hebben voldoende ijzer nodig, zeker zolang ze menstrueren, dus slechte opname van ijzer is niet goed voor de gezondheid. Door het eten van sojaproducten neemt de behoefte aan B12 (o.a. nodig voor de opname van ijzer) en vitamine D toe. Niet zo best.

Zie je soms schuim in je pannetje ontstaan bij het koken van peulvruchten? Dat zijn de saponinen. Soja bevat saponine. Dit is een zeepachtige stof die veel in shampoo’s wordt gebruikt. Een teveel aan saponine tast je darmwand aan, waardoor je een lekkende darm kunt krijgen, wat weer kan leiden tot allerlei ongewenste stoffen in je bloedbaan. Hier kun je erg ziek van worden.

Soja kan schadelijke werking hebben op je schildklier

Een ander belangrijk nadeel van soja is dat het een goitrogene stof is die een schadelijke werking heeft op de schildklier. Soja voert jodium af, een stof die we nodig hebben om onze schildklier aan de gang te houden. Een kwart van de vrouwen boven de 45 heeft last van een trage schildklier, wat een grote belemmering is voor je gezondheid. Bij zuigelingen is de consumptie van soja babymelk zelfs in verband gebracht met de auto-immuunvariant van een schildklierziekte. Pas dus op met sojamelk voor zuigelingen.

Sojaproducten vergroten daarbij de kans op nierstenen, dragen bij aan voedselintoleranties en bevatten vaak veel aluminium, wat giftig is voor je zenuwstelsel en nieren.

Het laatste nadeel van soja in Nederland is dat het, naast dat het doorgaans genetisch gemodificeerd is, veel te veel bewerkt is. Er zijn allerlei andere stoffen aan toegevoegd waardoor de goede onderdelen (isoflavonen) er grotendeels uit zijn gehaald. Eigenlijk kun je niet meer over soja spreken als je kijkt naar sojadranken of sojadesserts. Het zijn meer chemische suiker- en smaakstofpuddinkjes dan sojaproducten.

Helemaal geen soja meer dus?

Alles hierboven pleit ervoor om niet of weinig soja te gebruiken, biologisch of niet biologisch maakt niet uit. Er is echter een grote uitzondering en dat zijn gefermenteerde sojaproducten. Het liefst bio-organisch en niet-bewerkt.

Fermentatie betekent dat bepaalde stoffen worden omgezet in andere stoffen door bijvoorbeeld een gistingsproces. Tijdens het fermentatieproces van soja wordt het schadelijke fytinezuur geneutraliseerd. Dit gebeurt doorgaans door het laten weken van de soja en dit vervolgens weer te bewerken. Gefermenteerde soja is gezond omdat het juist helpt om de darmflora van je dikke darm gezond te houden. Daarbij komt dat de fyto-oestrogenen uit soja hoe dan ook pas werkzaam zijn in gefermenteerde vorm. Dus de voordelen van soja zitten NIET in de ongefermenteerde sojaproducten die wij doorgaans gebruiken. Jammer maar helaas!

Wel: miso, tamari, tempeh, natto en sojasaus

Aziaten hebben een manier gevonden om de soja te laten fermenteren waardoor het gezond is geworden. Je moet dan denken aan de producten als miso, tamari, tempeh, natto en gefermenteerde sojasaus. Lees zoals altijd de etiketten en zorg dat je geen lading suikers of E-nummers binnen krijgt, want dit brengt je hormonen juist weer uit balans. En let op: tofu wordt wel gebruikt in Azië maar is nog steeds ongefermenteerd.

Ik wens je veel gezondheid en smakelijk eten toe!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Jolanda Nagtegaal
Door

Jolanda Nagtegaal

op 22 Jun 2012

Ik gebruik dagelijks soja. Voor het ontbijt in de ochtend (yoghurt) en in mijn cappucino ( suikervrije soja melk). Als ik geen zuivel wil eten, geen soja meer mag eten, wat zou dan een goed alternatief zijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Jun 2012

Ten eerste Jolanda, je mag alles! Er is niemand die zegt dat je iets niet mag. Geen enkel voedingsmiddel is helemaal perfect of helemaal slecht. Het gaat om de hoeveelheden en vooral de variatie. Dus af en toe soja hoeft geen probleem te zijn. Ik vind suikervrije soja melk al een goed alternatief, heel goed van je dat je hebt gekeken of er wel of geen suiker in zit. De meeste namelijk wel. Als ik wel eens koffie drink thuis maak ik cappucino van geitemelk. En dan opkloppen met zo'n klein automatisch kloppertje zodat je een enorme schuimkraag krijgt Heerlijk! Je kunt ook amandelmelk gebruiken. Binnenkort komt mijn gratis e-book Optimaal Ontbijt uit met 10 ontbijtsuggesties, hou die in de gaten voor varaties op je yoghurt. Je zou kunnen varieren met geitenyoghurt. Afhankelijk uiteraard van waarom je geen melk/gewone yoghurt gebruikt. Veel succes en veel variatie en dank voor je reactie!

Lisette
Door

Lisette

op 09 Dec 2014

Ik eet nu toch maar weer eieren gebakken in roomboter.. ik ben er niet gek op maar als ik dat niet eet schommelt mijn bloedsuiker enorm! Heeft iemand hier andere ontbijtsuggesties? Het allerliefste zou ik geen dierlijke producten eten, eigenlijk. Ik kan niet zo goed tegen yoghurt en ook brood wil ik ook niet eten.

Marjolein Dubbers
jennifer
Door

jennifer

op 16 Sep 2016

Hallo Lisette, Ik eet vaak in de ochtend een combinatie van avocado, tomaat, uitgeperste limoen en dat een snufje himalayan zout, olijfolie en hennepzaad olie. Knap hier altijd ontzettend van op. Succes!

Tessa
Door

Tessa

op 16 Mar 2014

Probeer eens amandelmelk of rijstmelk!

Karen
Door

Karen

op 22 Jun 2012

Ook ik eet dagelijks soya ( yoghurt) als ontbijt. Met noten, lijnzaad en fruit. Dus eigenlijk heb ik de zelfde vraag als de dame hierboven....wat is een gezond alternatief?

Fanny
Door

Fanny

op 23 Jun 2012

dezelfde vraag als Karen en Jolanda, ik doe precies hetzelfde, wat is dan beter? Op basis van rijst?

Myranda
Door

Myranda

op 23 Jun 2012

van veel granen, maar zelfs ook van quinoa, wordt melk gemaakt, in de natuurwinkel is het assortiment zeer groot, heb ik gezien.

Tina Fleijsman
Door

Tina Fleijsman

op 24 Jun 2012

Ook ik gebruiken tot 5 jaar geleden dagelijks en soms zelfs twee keer per dag soja melk tot dat ik borstkanker kreeg, toen hoorde ik voor het eerst het verband tussen soja en borstkanker. Er werd me aangeraden om geen enkel soja product meer te eten. Later bleek ook dat mijn waarde van vitamine D3 ook veel te laag was, ik heb ook begrepen dat als je vitamine D3, B12 en jodium te laag is dat de kans op borstkanker heel groot is. Wordt trouwens niet over gesproken in het ziekenhuis. Ik eet nu als ontbijt: groene smoothie, quinoa met kaneel en appel, havermoutpap met amandelmelk, spelt crackers met roomboter met kipfilet of geitenkaas, omelet of geitenyoghurt met fruit.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jun 2012

hallo Tina, dank je wel voor het delen van je ervaringen met ons. Vitamine D3 is inderdaad een hele belangrijke vitamine en we krijgen dat niet voldoende binnen via het zonlicht dus suppletie is hier noodzakelijk. Zie ook mijn blog https://energiekevrouwenacademie.nl/het-belang-van-zonlicht-voor-je-energieniveau/ Dank ook voor je ontbijttips. Binnenkort komt mijn nieuwe e-book Optimaal Ontbijt uit met 10 ontbijt tips zonder suiker, gluten en zuivel. Ter inspiratie! Hartelijke groet, Marjolein

Astrid Noordhoek
Door

Astrid Noordhoek

op 02 Jul 2012

Wat fijn al deze informatie. Ook ik had een veel te laag vit D gehalte, ookal kom ik al jaren en jaren heel veel buiten. In tegenstelling tot de gangbare gedachten en adviezen van de huisartsen (of zoals laatst in de krant, het AD) is het niet voldoende om 20 min per dag buiten te zijn om je vit D gehalte op peil te houden. Ik denk dat het me veel narigheid had kunnen besparen als ik eerder had ontdekt dat ik zo een laag (23) gehalte had. Kreeg het ook niet makkelijk op peil. Ik slik nu permanent bij. Ik zou iedereen willen aanraden zich eens op deze vitamine te laten controleren. Mvg, Astrid Noordhoek

Marjolein Dubbers
Evine
Door

Evine

op 11 Jun 2014

Hoe kan je laten testen voor welke vitamines je een tekort hebt? Via de huisarts en bloed prikken? Ik zit zelf al een tijdje te denken aan mijn vitaminegehalte, dus zou dat inderdaad willen testen als dat makkelijk kan bij de huisarts.

Christel
Door

Christel

op 26 Jun 2012

Zou je ook allergisch kunnen zijn voor soja(producten)? Als ik bijv. sojayoghurt eet, krijg ik daarna een heel vreemd gevoel en een rare smaak in mijn mond. Daarom eet ik het niet meer.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Jun 2012

Hallo Christel! Absoluut! Allergie voor soja wordt veroorzaakt door de eiwitten in de zaden, met name door de zogenaamde ‘opslag eiwitten'. Ten minste twee soorten van deze opslag eiwitten zijn geïdentificeerd als allergenen: viciline en leguminr. Recentelijk is er een allergeen in soja geïdentificeerd (geen opslag eiwit) gerelateerd aan de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Google maar eens rond, er is veel over geschreven. Goed dat je dit hebt opgemerkt! Niet meer eten dus. Alternatief zou geitemelk/yoghurt kunnen zijn.

Paula
Door

Paula

op 29 Jun 2012

Ik lees veel over geitenmelk of geitenkaas ipv koeienmelk en koeienkaas. Ik had begrepen dat alleen mensenmelk goed is voor de mens en koeienmelk voor een kalfje, maar waarom kunnen we wel geitenmelk/kaas drinken/eten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jul 2012

Hallo Paula, dit heeft te maken met het verschil in de melklactose tussen koeien en geiten. Deze van geiten is minder agressief dan die van koeien voor ons spijsverteringsstelsel. Maar ik vind het een goede vraag waar ik nog eens dieper in zal duiken. Is er iemand anders die echt goed weet waarom geitenmelk minder slecht is dan koeienmelk? Wij horen graag van je!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jul 2012

Hallo Paula, lang leve mijn vrienden op facebook! Geitenmelk heeft een kortere eiwitketen ivm koemelk. Het lijkt hierdoor qua structuur meer op moedermelk. Hierdoor is het een kleinere belasting voor de spijsverteringsenzymen en spijsvertering. En ik heb ook deze site nog gevonden: http://www.mtcapra.com/benefits-of-goat-milk-vs-cow-milk/ Heb het zelf nog niet gelezen maar ik dacht ik laat het je vast weten!

Marie-Anne van Helden
Door

Marie-Anne van Helden

op 02 Oct 2015

Hallo Marjolein, ik las dat jij bij Birgitte Thermografie bent geweest.Ik ben pas geweest.Nu voor de 3e keer. Ik heb dit doorgekregen van Anka Blankendaal. Ik ben er zo blij mee! Geen pijn meer als de foto, s gemaakt worden.Erg vrouwvriendelijk.Ik heb eenpaar jaar geleden borstkanker gekregen.Vlak na een open hart operatie.2 nieuwe kleppen en 1 stent bij tricus.klep.Ben al een hele tijd bezig met gezonder eten.Dat is best een klus.Daarom vind ik jouw hulp zo fijn en eet ik nu zo lekker en daardoor voel ik me veel beter. Bedankt. Groet Marie-Anne.

Paula
Sonja silver
Door

Sonja silver

op 02 Jul 2012

Wat een veelheid aan reacties en dat allemaal om onze hormonen diep zo nu en dan gieren. En mooi dat we zoveel oplossingen bedenken. Echter maken we het soms ook niet groter dan het is ? Acceptatie van wat is verliezen we soms zo uit het oog. En An te bedenken da vrouwen in ontwikkelingslanden helemaal geen last hebben van overgangs klachten. Typisch westers probleem. Ik neem het absoluut serieus en weet er uit ervaring alles van , maar mogen we soms even iets meer om onszelf lachen. veel plezier gewenst.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Jul 2012

Hallo Sonja, Ik ben de eerste die roept: "freedom is accept all there is!". Dus acceptatie zeker en humor en relativeringsvermogen doen ook heel goed. Maar de cruciale vraag is waarom vrouwen in ontwikkelingslanden (tot nu toe!) minder last hebben van overgangsklachten. Uit veel onderzoek blijkt dat overgangsklachten te maken hebben met onze leefstijl: voeding, bewegen en stress. Als je weet wat je zelf kunt doen om overgangsklachten te voorkomen of verminderen scheelt dat heel veel. Ik las laatst een rapport waaruit blijkt dat in China in de steden overgangsklachten in opkomst zijn. Ook daar gaan vrouwen slechter eten, krijgen meer last van stress en bewegen waarschijnlijk minder dan op het platteland. Dus lachen? Zeker! Maar er is meer mogelijk dan dat! Dank voor je reactie!

Monique
Door

Monique

op 03 Jul 2012

Het beste, helemaal geen soja meer ! * · VOORBEELD: GENETISCHE MANIPULATIE & ZUIVELPRODUCTEN. Reguliere zuivelproducten van de supermarkt bevatten ook resten van gen-soja en gen-maïs, omdat het vee gevoerd wordt met genetisch gemanipuleerd maïs en - soja. Het eerste gemanipuleerde voedsel dat in Nederland verkocht wordt, is genetisch gemanipuleerde soja. Deze soja is resistent gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat door het inbouwen van erfelijk materiaal van een bacterie, waardoor de sojaplant een nieuw enzym aanmaakt. De plant blijft daardoor leven ook al wordt het bespoten met een zwaar vergif als glyfosaat. Bij genetisch gemanipuleerde maïs wordt wel gebruik gemaakt van het onkruidbestrijdingsmiddel glufosinaat-ammonium. Dit middel kan met name bij jonge zoogdieren schade aan het zenuwstelsel veroorzaken, terwijl glyfosaat tot vruchtbaarheidsproblemen bij mannelijke zoogdieren kan leiden. (Lucas Reijnders, Natuur en Milieu maart - nummer 1998.) Zo worden de consumenten proefkonijnen, zonder daar toestemming voor te hebben gegeven. De risico`s voor de consumenten zijn onbekend. Onbekend is of er allergische reacties zullen voorkomen, die gaan van een beetje hoofdpijn tot ernstige ziekte. In zestig procent van de supermarktproducten zit soja. Sinds 1996 al wordt er in diverse producten genetisch gemanipuleerde soja gebruikt. Sinds april 1998 zijn drie verschillende soorten genetisch gemanipuleerde maïssoorten en een genetisch gemanipuleerde koolzaadsoort toegelaten in de Europese Unie. Van : http://www.bezegaard.be/bio/ibioteelt.html Hartelijke groet, Monique

Karen
Door

Karen

op 03 Jul 2012

Fijn al die informatie! Vanmorgen voor t eerst amandelmelk gebruikt ipv sojayoghurt, heerlijk . Vandaag ook geraspte kokos, chiazaad en rauwe cacao gehaald. Ga ook zeker geitenyoghurt proberen, al betwijfel ik of ik dat smakelijk zal vinden als ontbijt. In ieder geval door alle reacties weer wat inspiratie opgedaan, dank daarvoor.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2012

Ha Karen, ik vind geitenyoghurt heerlijk, er vooral veel lekkere dingen doorheen doen :-))

Karen
Door

Karen

op 10 Jul 2012

Inmiddels ook geitenyoghurt en havermout, gekookt in amandel en rijstemelk, als ontbijt gegeten. Met van alles er door. Bijv. Vanmorgen kruisbessen, frambozen , chiazaad, lijnzaad en een klein beetje honing. Ik had vaak ' 's middags een wegtrekker, zo noem ik een moment van enorme moeheid, en deed rond 4 uur dan een dutje. Sinds ik allemaal van die gezonde spulletjes eet heb ik veel meer energie en doe ik al een poosje geen middagdutjes meer. Overigens slaap ik ' 's nachts ook beter. Zou dit echt alleen door veranderde voeding kunnen komen? Dank je wel Marjolein, dat je je kennis met ons wilt delen!

Louise reuvers
Door

Louise reuvers

op 03 Feb 2014

Hallo Karin, Sinds ik koolhydraatarm eet, superfood gebruik, geen zuivel van koeien gebruik en haast geen vlees meer eet... Slaap ik ook stukken beter. Ik ga hier zeker mee door. Schrok wel van soja, dat dat eigenlijk niet zo gezond is. Kijken of ik geiten melk en yoghurt kan kopen en of het een beetje te eten is. Groetjes louise

rolide
Door

rolide

op 08 Aug 2012

Hallo Ik nam ook vaak soja producten. Totdat ik op bepaalde websites las dat dat helemaal niet zo gezond voor je was, ben ik er mee gestopt. De alternatieven die hier ver noemt worden waar kan je die het beste kopen? Kom uit Den Helder Groetjes Rolide ( PS. kijk erg naar de e-book uit )

Lisette
Door

Lisette

op 16 Oct 2012

Helder artikel. Mijn gevoel geeft juist met betrekking tot de genetische manipulatie al lang aan: helemaal sonee... Wellicht een tip voor iedereen met voedings- gezondheidsvragen is het boek van Professor Brian Peskin: "Het verzwegen verhaal over kanker". Dit gaat niet per se alleen over kanker maar geeft (zeer)uitgebreide informatie over wat voeding doet in ons systeem en waardoor (bij grote aantallen mensen) de bouwstenen van ons lichaam ernstige tekorten hebben opgelopen en er dus veel ruimte is voor ziekte en (over)vermoeidheid. Ook veel info op internet over terug te vinden. Lisette

Kitty
Door

Kitty

op 18 Nov 2012

Veel informatie en ervaringen hier. Pas op dat je je niet al te bang laat maken. Dus lees niet alleen de negatieve berichten. Ik zie dat Marjolein dat ook erg stimuleert. Vaak hebben niet een maar meerdere factoren invloed op je gezondheid. Ik eet weinig melkproducten. Melk is voor het kalf en dat geldt eigenlijk voor alle melksoorten, ook de geitenvariant. Variatie van producten is mijn advies altijd. Laat je niet misleiden door allerlei gezondheidsclaims, ook niet door de soja varianten. Eet voldoende vers fruit en groente van het seizoen. Verder zoveel mogelijk eten waar geen etiket op zit. Beweeg voldoende en....investeer in voldoening.

G.Visch
Door

G.Visch

op 18 Jan 2013

Mijn dochter geeft borstvoeding en gebruikt met mate sojamelk,toch maar niet doen voor de gezondheid van de baby? G.

Maria
Door

Maria

op 13 Feb 2013

Wellicht maak ik me ook onnodig druk, maar die phyto-oestrogenen zetten me wel aan het denken. Ik slik de pil (ben 23 jaar, dus misschien zit ik ook op de verkeerde site? :) ) en ben eerlijk gezegd bang dat ik met het gebruiken van sojamelk (ik maak er 's ochtends havermoutpap mee) misschien wel teveel hormonen binnenkrijg. Weet iemand hier misschien iets van? Alvast bedankt!

Nydia
Door

Nydia

op 20 Sep 2013

Een wat late reactie, maar ik heb een hele slechte ervaring met sojamelk drinken en denk dat het door al die hormonen kwam. Ik schreef er laatst de volgende post op mijn blog over: http://wordstorunby.wordpress.com/2013/09/02/soja-gezond-nee/ Ik weet natuurlijk niets zeker, maar na deze post hoorde ik meer soortgelijke verhalen. Mensen met klachten, die stoppen met sojamelk en vervolgens direct van klachten verlost zijn. Creepy!

jojo
Door

jojo

op 31 Mar 2013

waarom;schrijven u meer over vrouwelijke geschlachtshormonen;andere keer meer over manlijke geschlachtshormonen dan kunnen de mannen ook mee lezen;daardoor hebt u meer lezers

Stef Oosterwegel
Door

Stef Oosterwegel

op 14 Oct 2013

Hallo Marjolein, Interessant artikel van je over soja. Ik eet regelmatig Alpro soja Vanille vla. Erg lekker overigens. Zit echter wel 13 g Koolhydraten in waarvan ca 10 g suikers. Het bevat volgens de beschrijving geen kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Valt dit eveneens onder de mogelijke schadelijke invloed op je darmen? Ermee doorgaan of achterwege laten? Met vriendelijke groet, Stef O

Anneke Timmerman
Door

Anneke Timmerman

op 29 Nov 2013

Marjolein en andere lezers , Bedankt voor deze info omtrent soya. Ik eet ivm lactose intolerantie , en heel veel last van opvliegers...al jaren veel soya producten. loop 2x per week hard, mijn fiets is doorgaans mijn vervoermiddel, werk veel in groente en bloementuin , eet veel biologische groentes, alleen biologisch vlees, weinig suikers...en meende dus dat ik super gezond bezig was...totdat ik een tekort aan vitamine D had, wat ik niet kon rijmen , nu ook nog eens gordelroos krijg...jammer dat ik niet wakkerder ben geweest, voor mij is het dus tijd om te stoppen met niet gefermenteerde soya. Iedereen bedankt voor alle goede raad, ik at al veel fruit, noten &lijnzaadolie, maar zal het nu met iets anders combineren :)

Martine
Door

Martine

op 27 May 2014

Hoi, wordt geitenmelk eigenlijk diervriendelijker geproduceerd dan koeienmelk? Over het algemeen?

Anne
Door

Anne

op 08 Jun 2014

Hallo, Nee hoor, de geiten zitten met velen boven op elkaar in stallen, ze komen nooit buiten. Tsja, er zal wel weer eens een of andere ziekte opduiken, zoals de Q-koorts enz., want veel dieren bij elkaar is echt ongezond. Maar het geld is hierbij altijd de duivel, nietwaar!!!!!!!

Pauline
Door

Pauline

op 12 Jun 2014

Hallo, Dat tofu niet gefermenteerd is, is nieuw voor me! Dank voor de info. Wat ik me nu afvraag: als ik melkkefir maak met sojamelk (uiteraard ongezoet), valt het dan onder gefermenteerde sojaproducten?

Trees
Door

Trees

op 26 Jan 2015

Ik dacht dat ik ook al ong. 6 jaar... elke dag *gezond* bezig was met soja capsules en soja smeerboter. Elke dag 1 caps. 35 mg. isoflavonen en 4 broodjes p.d. besmeert met sojaboter. Ik heb idd. sinds 2008 een traagwerkende schildklier en slik Thyrax. Marjolein...is dit nu ook al teveel soja voor mijn lichaam? Gr. Trees

Josje
Door

Josje

op 04 Feb 2015

Hi Marjolein, Of de vraag al gesteld is weet ik niet. Maar hoe zit t met de goede (gefermenteerde) soja bij hormoongevoelige borstkanker? Josje

gijsbertha
Door

gijsbertha

op 05 Feb 2015

Ik heb inmiddels begrepen en contact gezocht met het bedrijft dat de zg yogurt naturel en creamy naturel van Alpro de enige soyaproducten van dit merk gefermenteerd zijn. Het staat ook op het pak. Is goed alternatief voor mij. Ik gebruik soya ivm overgang en het werkt bij mij goed. Overigs bleek ik van koemelk last van mijn luchtwegen en hoofdpijn te krijgen. Hier kwam ik pas achter toen ik met de soyaproducten begon en spontaan mijn hoofdpijn weg was. Ik liep er al een jaar mee bij een specialist.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Mar 2015

Gefermenteerde soja is geen probleem. Ik kom snel met een artikel over hormoongevoelige borstkanker in samenwerking met Barbara Havenith

Hanneke
Door

Hanneke

op 04 Feb 2015

Fijn dat e.e.a over soya eens uitgezocht en gepubliceerd wordt. Vroeg me toevallig al een tijdje af in hoeverre soya en soyaprodukten wel/nket gezond zijn. Ben blij te lezen dat tempeh i.p. wel goed is, want hier kun je wel lekkere vegetarische gerechten maken. De soyamelk en tofu laat ik dan maar voortaan liever achterwege.

Ankie
Door

Ankie

op 27 Feb 2015

Ik dacht dat regelmatig peulvruchten eten een goed en gezond alternatief voor vlees was, hoeveel keer per week peulvruchten eten is dan verantwoord?

Inge
Door

Inge

op 27 Feb 2015

Meestal vind ik je artikelen buitengewoon interessant en zinvol. Maar nu ook gevaarlijk: je spreekt met geen woord over het gevaar van de combinatie van soja en hormoonpillen bij hormoongevoelige borstkanker!!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Mar 2015

Ik kom in samenwerking met Barbara Havenith met een apart artikel over fyto-oestrogenen en borstkanker. Het ligt genuanceerder dan je het zo schetst.

Els
Door

Els

op 02 Mar 2015

Dag Marjolein, Ik lees net een ander artikel van je over de overgang en daar las ik dat de hormoonbalans tussen progesteron en oestrogeen belangrijk is bij tijdens de overgang. Wat ik mij nu afvraag is waarom is fyto-oestrogene voeding dan zo goed voor vrouwen in de overgang. Ik dacht dat dat ook was om je hormonen in balans te krijgen. Maar nu lees ik dat vrouwen juist last hebben omdat progesteron veel sterker daalt dan oestrogeen. Dit brengt mij een beetje in verwarring? Je zou dan het toch verder uit balans brengen. Zou je dat nog eens kunnen uitleggen.

Jacqueline
Debbie
Door

Debbie

op 29 Sep 2015

Beste Marjolein, Via bioresonantie therapie zijn er vele dingen getest. Ben er nu een aantal keren geweest en langzaam aan merk ik verbetering. Om de 6 weken (gemiddeld) ga ik er heen. Vele testen gedaan en vele voedingsmiddelen (tijdelijk) laten staan. De laatste keer is eruit gekomen dat ik een jodium te kort had. Ik moet nu o.a. soja laten staan. En dan met name de zuivelproducten van soja. Maar wat ik mij afvroeg... In héél veel producten zit soja (sojaboon, soja lecithine etc etc). Is dit dan ook "slecht" of gaat het hier voornamelijk over de zuivelproducten. Ik bedoel een glas sojamelk bijv. zal veel meer soja bevatten dan soja in een product wat soja bevat (sauzen etc).

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Oct 2015

Beste Debbie, even voor de duidelijkheid: soja is geen zuivel het is plantaardig en hoeft ook niet koel bewaard te worden. Ik ben geen fan van soja met uitzondering van gefermenteerde soja zoals tempeh of miso. Alle andere soja kan je beter laten staan vooral als je dit advies al hebt gekregen. Probeer ook producten te vermijden die soja bevatten, het is niet alleen de soja die deze bewerkte producten vaak ongezond maken; het is het hele bewerkingsproces in een fabriek en allerlei andere toevoegingen die er ook in zullen zitten. Lees ook even mijn artikel over soja, https://energiekevrouwenacademie.nl/hoe-zit-het-nou-precies-met-soja/

yvonne
Door

yvonne

op 03 Nov 2015

Hoe zit het met de gedroogde sojabonen die ineen zak te koop zijn? Die zijn namelijk niet bewerkt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Dec 2015

Met mate eten en goed laten weken en wassen voordat je ze kookt en dan het schuim eraf scheppen. Soja bevat veel saponines, veel andere bonen zijn beter dan sojabonen.

grady
Door

grady

op 04 Nov 2015

Ik lees zovaak dat gefermenteerd eten goed voor ons is, maar hoe kom ik aan die producten, of kan ik dat zelf maken? Zoja; hoe!?!?!?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Nov 2015

Even googelen op fermenteren. Je kunt groenten zelf vrij makkelijk verfermenteren. Ik zal er eens een artikel over schrijven :-)

Judith
Door

Judith

op 12 Nov 2015

Erg benieuwd of u hop dan een beter/ veilig alternatief vindt. Dank u wel!

Judith
Door

Judith

op 13 Nov 2015

Maar in hoeverre is dit kruid dan weer slecht voor de schildklier?

Anna
Door

Anna

op 16 Dec 2015

Ruim 2 jaar geleden kreeg ik spontaan een grote eczeem plek op mijn onderbeen. Ik gebruikte toen al langere tijd sojadrank omdat ik dacht dat het een goed alternatief was voor koemelk. Een paar maanden geleden ben ik er achter gekomen dat sojadrank helemaal geen goede vervanger is voor melk en ik ben direct gestopt. Nu is mijn eczeem verdwenen. Ik heb het nooit kunnen verklaren en me afgevraagd waar het zo ineens vandaan kwam. Het lijkt er nu toch echt op dat dit te maken had met de dagelijkse (biologische)sojadrank die ik voor de havermout gebruikte.

Chantal
Door

Chantal

op 07 Mar 2017

Goh! Ik wil geen koemelk tot me nemen ivm acné, en neem dus in plaats daarvan steeds sojayoghurt, maar dit voelt niet echt ok. Wat voor alternatief gebruik jij nu dan? Of ben je weer terug naar de koezuivel?

Christine
Door

Christine

op 08 Aug 2016

Hallo, volgens mij is B12 niet gelijk aan ijzer. Ik had B12 tekort, maar mijn ijzer gehalte was goed. Vroeger werd het inderdaad pernicieuze anemie genoemd (bloedarmoede).

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Aug 2016

Beste Christine, er staat ook niet dat de twee gelijk zijn, alleen dat vitamine B12 nodig is voor de opname van ijzer. Ik heb het iets duidelijker in de tekst gezet.

José
Door

José

op 12 Oct 2016

Beste Marjolein , ik heb botontkalking , kunt u mij een goed eet-advies geven ? Groet , José

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Oct 2016

Beste José, helaas ben ik geen medisch specialist of therapeut. Ik raad je aan een goede natuurarts of voedingscoach in je omgeving te zoeken die je een goed advies op maat kan geven. Veel succes.

Linda wilkens
Door

Linda wilkens

op 17 Jan 2018

Hai Marjo lijn, ik gebruik veel producten van alpro. Op de verpakking staat dat het product van gefermenteerde soja is gemaakt, is dit dan niet schadelijk?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2018

Beste Linda, helaas is het waarschijnlijk dat niet de sojabonen gefermenteerd zijn, maar dat pas later in het proces is fermentatie gebruikt. Het is een heel technisch verhaal, maar komt erop neer dat de sojabonen zelf, waarvan de yoghurt wordt gemaakt, niet gefermenteerd zijn. Dat betekent niet direct dat het heel schadelijk is; het gaat wel om biologische en niet genetisch gemanipuleerde soja bijvoorbeeld, dat is al heel wat. Nu en dan een dergelijk product kan dus wel, maar of het echt gezond is?

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!