Het coronavirus; maak je immuunsysteem zo effectief mogelijk (met gratis e-book)
8 min. leestijd

Het coronavirus; maak je immuunsysteem zo effectief mogelijk (met gratis e-book)

We leven in een hectische tijd. Het coronavirus maakt ons opnieuw bewust hoe belangrijk onze gezondheid is én hoe belangrijk het is om er alles aan te doen om gezond te blijven. Mijn mailbox stroomt over met vragen die allemaal neerkomen op:

“Marjolein, wat kan ik doen om mijn immuunsysteem zo sterk en gezond mogelijk te maken?”

Een slimme vraag die ik hieronder graag zo goed mogelijk beantwoord.

Een goede aanval is de beste verdediging

De allerbeste bescherming tegen een virus is om jezelf in je huis op te sluiten en met niemand contact te hebben totdat het virus is overgewaaid. Niet echt ideaal natuurlijk. De overheid geeft verschillende suggesties wat we kunnen doen om besmetting te voorkomen en contact met anderen vermijden als het niet echt nodig is, is belangrijk. Volg deze suggesties zoveel mogelijk op. Maar je kunt méér doen dan dat als je weet hoe een virus werkt. 

Wat je kan doen tegen een virus, ieder virus, is je immuunsysteem zo krachtig en vooral effectief mogelijk te maken. Dit weten we allemaal van het griepvirus dat ieder jaar wel een keer voorbij komt.

Hoe gezonder en vitaler  je bent, hoe minder vat een virus op je heeft.

Je partner, naast wie je iedere nacht slaapt, maar die misschien niet zo gezond eet en leeft als jij, ligt een week met koorts in bed. Terwijl jij alleen last hebt van een snotneus en watten in je hoofd. Maar hoe krijg je zo’n milde reactie voor elkaar?

Hoe werkt een virus eigenlijk?

Laten we eens kijken naar wat er gebeurt als er een virus je lichaam binnendringt. Net zoals bepaalde parasieten, gifstoffen of schimmels hoort zo’n virus in je lichaam niet thuis. Het is een ziekteverwekker. Zodra zo’n virus je lichaam binnendringt komt je immuunsysteem, ook wel je afweersysteem genoemd, in actie.

Je immuunsysteem is je verdedigingsmechanisme dat alles in het werk zal stellen om indringers buiten de deur te zetten.

Een redelijk onschuldige indringer zal door je algemene, a-specifieke, immuunsysteem worden aangepakt. Bij meer agressieve indringers zoals een flink griepvirus, komt je tweede verdedigingslinie, je specifieke immuunsysteem, in actie.

Je specifieke immuunsysteem richt zich telkens op een bepaalde ziekteverwekker. Je ontwikkelt dit systeem gedurende je leven.

Het grote voordeel van dit systeem is dat het een geheugen heeft dat ervoor zorgt dat bij een nieuw contact met dezelfde ziekteverwekker een effectieve tegenaanval mogelijk is, waardoor je dus beter beschermd bent. Dit is hoe een vaccinatie, zoals een griepprik, werkt.

Een krachtige ontsteking als tegenaanval

In het geval van een virus zet ons immuunsysteem een reactie in gang met behulp van zogenaamde T-lymfocyten. Dit zijn de belangrijkste witte bloedcellen die betrokken zijn bij het specifieke immuunsysteem. Zo’n immuunreactie is een complex proces voor ons lichaam.

Met behulp van T-lymfocyten wordt een krachtige ontsteking in gang gezet, zodat lichaamscellen die besmet zijn met het virus gedood worden.

In het optimale geval leidt zo’n ontstekingsreactie tot het afsterven van het virus en ontstaat het hierboven genoemde immunologische geheugen, zodat we voortaan beter beschermd zijn.

Maak je immuunsysteem effectief; niet te veel, niet te weinig

Het vervelende van een stevig griepvirus is dat het kan infiltreren in de cellen van je longen en zich daar snel kan vermenigvuldigen. Het lokt daardoor een krachtige immuunreactie uit.

Hierbij is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie enerzijds krachtig genoeg is om het virus te verslaan maar anderzijds ook zo effectief dat de immuunreactie weer op tijd stopt. Het kernwoord is effectief. Niet te veel en niet te weinig dus.

Een immuunsysteem dat niet op tijd stopt met de tegenaanval kan veel schade toebrengen aan het lichaam

Hoe effectiever je immuunsysteem werkt, hoe groter de kans dat je zonder al te veel problemen een besmetting met het virus doorstaat. Wat kan je doen om dit voor elkaar te krijgen?

Volop vitamines en mineralen: focus op voedingsstoffen!

Ik zal hieronder specifieke supplementen noemen die je immuunsysteem effectief maken. Maar ik kan het niet genoeg benadrukken: een krachtig lichaam en dus ook een effectief immuunsysteem heeft volop vitamines en mineralen nodig! Volop voedingsstoffen. Daar begint het mee.

Deze voedingsstoffen haal je onvoldoende uit allerlei bewerkte voeding, pakjes en zakjes, magnetronmaaltijden, kant-en-klare maaltijden, afhaalmaaltijden en junkfood. Laat ze links liggen, vooral nu!

Kook zoveel mogelijk zelf met verse producten en als het kan biologisch.

Eet vooral een grote variatie aan groenten (alle kleuren van de regenboog) en gezonde vetten. Denk hierbij aan kokosproducten, olijven, ongebrande noten zaden en pitten, avocado’s, grasgevoerd vlees, vette vis en biologische eieren.

Eet vooral veel plantaardig zodat je voldoende vezels binnen krijgt voor een gezonde darmflora. Vul dit aan met lijnzaad, chiazaad, vlozaad of probiotica. Verminder alle vormen van zoetigheid, snelle koolhydraten en alcohol.

Als er één goed moment is om je voedingspatroon een stuk gezonder te maken, dan is het nu!

Vitamine C en zink om je immuunsysteem AAN te zetten

Het allereerste supplement dat ik je aanraad om te gebruiken is vitamine C (1). Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en helpt je immuunsysteem om ziekteverwekkers te herkennen. Je lichaam is niet in staat vitamine C zelf aan te maken, je zult het dus uit je voeding moeten halen. Helaas zijn de hoeveelheden in onze voeding veel te klein.

Een sinaasappel bevat slechts 50mg vitamine C terwijl het advies is om minimaal 1000 mg per dag te nemen.

Een tekort aan vitamine C kan absoluut leiden tot een slecht functionerend immuunsysteem. Vooral bij luchtwegaandoeningen en longontstekingen speelt vitamine C een belangrijke rol.

Neem drie keer 1000 mg verspreid over de dag. Ascorbinezuur of natriumascorbaat is goedkoop en prima.

Net als vitamine C staat ook zink (1) erom bekend dat het je immuunsysteem versterkt en een centrale rol speelt bij de aanmaak van immuuncellen. Het advies is om 20 mg per dag te nemen. Mijn favoriete vitamine C met zink kan je hier vinden.

Vitamine D3 en vetzuren EPA en DHA om je immuunreactie op tijd UIT te zetten

Daarnaast zijn voldoende vitamine D3 en de omega 3-vetzuren EPA en DHA noodzakelijk voor het op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht.

D3 helpt je aangeboren immuunsysteem en T-cellen optimaal te functioneren. Je lichaam maakt het aan als je je huid blootstelt aan zonlicht, maar in Nederland is dit niet krachtig genoeg.

Neem daarom een supplement D3 en gebruik dagelijks 2000 tot 5000 IE. Mijn favoriete D3 + K2 vind je hier.

Eet vette vis (zalm, haring, sardientjes), schaaldieren of algen voor voldoende omega 3. Liefst wild gevangen vis, geen kweekvis.

Neem een vis-, krill- of algensupplement voor extra EPA en DHA.

Optimaal niveau van cortisol, ook om je immuunreactie op tijd UIT te zetten

Samen met vitamine D3 en omega 3 is ook ons lichaamseigen stresshormoon cortisol nodig om ervoor te zorgen dat de ontstekingsreactie op tijd stopt. Ook hiervoor geldt: niet te veel en niet te weinig. (2)

Heb je veel stress? Dit betekent dat je lichaam te veel van het hormoon cortisol aanmaakt. Breng stress dan terug door alles wat je ontspanning geeft; mediteren, wandelen, yoga, sauna, ademhalingsoefeningen of hardlopen. Je weet zelf het beste wat jou helpt stress terug te brengen.

Heb je lange tijd veel stress gehad?  Dan kan het zijn dat je cellen ongevoelig zijn geworden voor cortisol. Dit wordt ook cortisolresistentie genoemd. Het is belangrijk om je cellen hiervoor dan weer gevoelig te maken.

Een koudeprikkel zorgt voor het vergroten van je cortisolgevoeligheid.

Vergeet in de sauna dus het koude dompelbad niet of neem iedere dag een koude douche van enkele minuten. Bouw het langzaam op.

Zorg voor optimale slaap en daarmee herstel van je immuunsysteem

In je slaap vinden alle herstel- en reparatiewerkzaamheden in je lichaam plaats. Je lever is ’s nachts verantwoordelijk voor het herstel en krachtig houden van je immuunsysteem. Daarom is ook (overmatig) gebruik van alcohol de komende periode een slecht plan.

Zorg voor een zo gezond en diep mogelijke slaap om je immuunsysteem te herstellen

Belangrijk hierbij is een vast waak- en slaappatroon aan te houden. Zorg dat je minimaal drie uur voordat je gaat slapen niet meer eet: spijsverteren kost veel energie, wat ten koste gaat van herstel en reparatie. Zorg overdag voor voldoende daglicht en beweging. Zorg voor een donkere en koele slaapkamer. Slaap je slecht? Download dan mijn gratis e-book Slaap (je) Beter, met 77 tips om beter te slapen.

Tot slot: kruiden met een antivirale werking

Een snelle verspreiding van een virus in je lichaam kan worden afgeremd met natuurlijke stoffen met een antivirale werking. Een veelbelovende stof bij een virus lijkt Astragalus Membranaceus (3) ofwel Vlezige hokjespeul te zijn. Ja, zo heet het echt in het Nederlands!

Astragalus Membranaceus is een belangrijk medicijn in de traditionele Chinese geneeskunde. Het staat bekend om zijn immuunversterkende en antivirale werking.

Astragalus is een adaptogeen kruid zoals maca. Adaptogene kruiden staan erom bekend dat ze het immuunsysteem kalmeren wanneer er te veel activiteit is en juist activeren wanneer dit nodig is. Het is online verkrijgbaar als supplement.

Het advies is 3 keer per dag 300 mg Astragalus tijdens de maaltijd innemen. Je kunt het preventief gebruiken.

Let op: er zijn contra-indicaties met een hoge bloeddruk. Probeer eerst met je voeding je bloeddruk naar beneden te krijgen. Dit is echt makkelijker dan je denkt.

Verander je voeding, verander je leven

Ik ben niet zo bang voor virussen. Ik vertrouw erop dat mijn immuunsysteem sterk en krachtig genoeg is om de aanval te weerstaan. Ik eet volop voedingsstoffen en gebruik al jaren supplementen waaronder de meeste van de hierboven genoemde.

Als ik kijk hoe veel mensen eten, dan zijn we ver afgedwaald van gezonde, natuurlijke voeding. Gezond eten is een keuze. Eet ik 100% optimaal? Echt niet. Ik drink ook een glas wijn en snoep af en toe een lekkere brownie bij de koffie. Maar ik weet waar volop voedingsstoffen inzitten en ik zorg dat ik dat als eerste volop binnen krijg. Ik hoop dat jij ook steeds vaker die keuze maakt! We kunnen veel meer zelf dan we vaak denken. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen:

  1. http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n04.shtml
  2. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/?newsid=20604
  3. https://www.naturafoundation.nl/media/3010/nf_nl_webinar-corona_def.pdf

Boer
Door

Boer

op 13 Mar 2020

Fijn artikel! Hoe zit het met echinaforce, kun je dit ook dagelijks gebruiken om de weerstand te verhogen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Mar 2020

Echinaforce is inderdaad ook weerstandsverhogend. Vragen over de voorschriften voor inname en hoe lang je het achter elkaar kunt gebruiken kun je beter stellen via de site van A.Vogel. Het kan zeker een aantal weken achtereen maar of langdurige inname ook goed is weet ik niet.

Penny de Haan
Door

Penny de Haan

op 13 Mar 2020

Helemaal eens dat het hebben van een goede afweer en conditie helpt. De meeste mensen zullen ook niet bang zijn zelf de ziekte door te maken, maar deze te verspreiden, als drager (zonder ziekte verschijnselen) kun je het virus wel verspreiden naar de ouderen en zieken in de samenleving.

Jopke Schuitemaker
Door

Jopke Schuitemaker

op 13 Mar 2020

Marjolein , geniet van je vakantie en dank voor de informatie betreffende het corona virus , hoe je jezelf sterker kan maken .

frie
Door

frie

op 14 Mar 2020

Vind het fijn dat je de tijd neemt om ons in deze moeilijke tijden een houvast toe te reiken, ikzelf neem al jaren voedingssupplementen en 'probeer' gezond te eten! Ik ontdek steeds nieuwe dingen via bvb jouw nieuwsbrief waarvoor dank!

Maria
Door

Maria

op 14 Mar 2020

Prima artikel, dat is ook mijn houding om de komende tijd opgewekt tegemoet te gaan: maak jezelf zo sterk mogelijk en zorg dus goed voor jezelf. Mijn intuïtie klopte al maanden geleden: corona is verwant aan de pest en die is nooit helemaal uitgebannen, maar in deze vorm gemuteerd. Ik hamster niet en sluit me af voor paniek en hysterie. Hoe dan ook: ik werk in het basisonderwijs en blijf gewoon werken als de school open blijft. Ik meen zelfs dat wij als leerkrachten grotere immuniteit hebben, omdat we wekelijks te maken hebben met ziektes van kinderen/ouders: mazelen, griep, pokken enz. en dan hangt er weer een briefje op de voordeur van de school, wat er die week heerst. Altijd ben ik gezond met grote dankbaarheid ervoor, dat wel.

Anja merkelbach
Door

Anja merkelbach

op 14 Mar 2020

Dank je wel voor deze uitgebreide uitleg! Dit is echt waardevol! Ik vertrouw ook op mijn eigen immuunsysteem, maar we moeten ons ook aan de richtlijnen van het rivm houden en een goede hygiëne aanhouden, zodat we deze periode goed doorkomen

Sylvia van Houts
Door

Sylvia van Houts

op 14 Mar 2020

Ik kreeg deze mail doorgestuurd van mijn dochter. Heel fijn want ik vind het n interessant artikel. Ik ga er zéker mee aan de slag. Dank u wel en nog mooie dagen op de boot!

Janneke
Door

Janneke

op 14 Mar 2020

Lekker veel knuffelen, om stresshormonen te verminderen en laat je niet gek maken.

Joyce
Door

Joyce

op 15 Mar 2020

Beste Marjolein, je hebt helemaal gelijk, in de media is te weinig aandacht voor het versterken van je immuunsysteem. Ik ben blij met je duidelijke overzicht. Brdankt en ik ga het aan velen doorsturen. Óók aan mannen ;-)

Natasja
Door

Natasja

op 18 Mar 2020

Dankjewel! Ik ben aan het zoeken naar vitamine C. In heel veel tabletten zijn helaas veel zoetstoffen toegevoegd. Weet jij welk merk wel echt goed en gezond is, zonder toegevoegde zoetstoffen?

Marjolein Dubbers
Kristel
Door

Kristel

op 06 Apr 2020

Bedankt! Ik had dit even nodig om verder te gaan met de strijd tegen mijn chronische darmontsteking, colitis ulcerosa. Ik geloof ook dat voeding een belangrijke motor is voor een gezond lichaam. Bedankt voor het delen van deze informatie. U bent volgens mij een wijze vrouw en dat vind ik leuk, want daar haal ik inspiratie uit. Groetjes Kristel 32 jaar

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!