Eieren eten; veel gezonder dan je misschien altijd gedacht hebt
5 min. leestijd

Eieren eten; veel gezonder dan je misschien altijd gedacht hebt

Rondom voeding is er veel lariekoek de wereld in gegaan. Eieren is zo’n onderwerp waar veel verwarring over is. Zijn eieren nou gezond of niet en mag je er méér dan twee per week? Het zit toch vol met cholesterol en dat is toch slecht? Tijd om het ei eens even nader te bekijken. Let op: ik ga een pleidooi houden voor eieren maar, net zoals met alle voeding, eieren zijn niet voor iedereen gezond. Ieder mens is uniek en er zijn veel vrouwen die intolerant zijn voor eieren. Luister dus goed naar je lichaam wat het je vertelt.

Jouw lichaam is uniek; luister ernaar. Je lichaam heeft geen stem maar laat je door middel van ‘je niet lekker voelen’ of kwaaltjes weten of het het wel of niet goed doet op bepaalde voeding

Eieren worden omringd door fabeltje

Eieren behoren misschien wel tot de slechtst begrepen voedingsmiddelen van de afgelopen halve eeuw. Er gaan veel fabeltjes rond over het eten van eieren. Het gevolg hiervan is dat veel mensen bang zijn om meer dan twee eieren per week te eten en sommigen gooien zelfs de eierdooier weg en eten alleen het eiwit. Is dat nou slim of zonde?

De Grote Verwarring rondom eieren is ontstaan doordat er een link is gelegd tussen het eten van eieren en een hoog cholesterol. Hierbij gaat men ervan uit dat een hoog cholesterol slecht is voor je lichaam, met name voor je hart- en bloedvaten. Eigeel bevat veel cholesterol en door het eten van cholesterol zou je dus het risico op hart- en vaatziektes vergroten. Hierbij worden twee aannames gedaan waarvan steeds duidelijker wordt dat het fabeltjes zijn. Namelijk:

  1. Door het eten van eieren stijgt je eigen cholesterol
  2. Een hoog cholesterol is slecht voor je hart- en bloedvaten

Het eten van eieren heeft geen tot weinig invloed op je cholesterol

Het klopt dat er in eigeel veel cholesterol zit. Ongeveer 200 mg per eigeel. Maar dit wil nog niet zeggen dat het eten van eigeel je cholesterolniveau verhoogt. Net zo min als dat door het eten van vet automatisch je vetpercentage stijgt. Je lichaam werkt veel complexer dan dat.

Cholesterol is de basisgrondstof voor enkele van je belangrijkste hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Daarom maakt je lever het zelf aan als je niet voldoende cholesterol zou eten. Je lever maakt sowieso 75% van je benodigde cholesterol aan. Zou je dus weinig cholesterol eten, dan werkt je lever gewoon wat harder om voldoende cholesterol te produceren. Eet je het wel voldoende, dan hoeft je lever niet zo hard te werken en kan hij andere belangrijke dingen doen.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat bij 70% van de mensen het eten van eieren geen effect heeft op hun cholesterolniveau. In 30% van de gevallen kan het totale cholesterolniveau en het LDL-niveau licht stijgen.

Dr. Uffe Ravnskov, auteur van het boek Feiten en Fabels over cholesterol, deed onderzoek op zichzelf en at een tijdlang 8 eieren per dag en zag dat zijn cholesterolwaarden zelfs iets naar beneden gingen.

Hoog cholesterol geeft geen extra risico op hart- en bloedvaten

De afgelopen tien jaar zijn er vele onderzoeken gedaan naar de invloed van voeding op de verhoging van het cholesterolniveau. Inmiddels is vastgesteld dat we allemaal op het verkeerde been zijn gezet als het gaat om cholesterol.

Wat denk je; als cholesterol zo slecht zou zijn voor je hart- en bloedvaten, zou je lever het dan zelf in grote hoeveelheden aanmaken? Je lichaam is veel te intelligent om dat te doen. Cholesterol is niet de vijand. Er zijn inmiddels honderden onderzoeken waaruit blijkt dat cholesterol niet de veroorzaker is van hart- en vaatziektes. Net zo min als verzadigd vet trouwens. Cholesterol is eerder je vriend dan de vijand: het is de brandweer die de brand komt blussen. De brandweer steekt nooit het vuur aan. De meeste problemen met hart- en vaatziektes ontstaan juist door een te laag cholesterol.

Wil je hier meer over weten, lees dan vooral dit artikel: Het Cholesteroldoolhof; laat je niet misleiden (1)  Slik jij cholesterolverlagers dan raad ik je dit zeker aan. Cholesterolverlagers gebruiken is zoiets als de brandweer verhinderen om bij een brand te komen.

Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten

Laat dus je angst voor eieren los, er is geen enkele reden om maar twee eieren per week te eten. Eieren vormen juist een waardevolle bron van gezonde eiwitten. Op wei-eiwit na zijn eieren de meest volwaardige eiwitbron. Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt. Verder bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur; vier belangrijke mineralen voor je vrouwelijke gezondheid. En daarnaast bevatten eieren ook nog kalk, fosfor, B6 en choline.

Ook bevatten eieren het stofje lecithine, dat heel belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie. Tekorten hiervan kunnen leiden tot onder andere depressies, dementie en Alzheimer. Lecithine helpt mee om je darmen goed te laten functioneren. In eieren zit choline, een voedingsstof die helpt bij het verlagen van bloedvetten en het verminderen van ontstekingen. Deze stof helpt juist om je hart- en bloedvaten gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat het eten van eieren het gezonde cholesterol (HDL) verhoogt en het slechte cholesterol (LDL) kan verlagen.

Eet biologische eieren van loslopende kippen

Klinkt allemaal goed he? Je kunt rustig ieder dag een eitje eten. Maar let wel op de kwaliteit van je eieren, want dat kan een wereld van verschil maken. De gezondste eieren voor jou komen van gezonde kippen die gezond kippenvoer hebben gekregen. Kippen horen buiten rond te scharrelen. Een ei uit een legbatterij is geen gezond ei en ook een scharrelkip komt nooit buiten. Kies daarom eieren van biologische kippen ofwel eieren met een EKO-keurmerk of het Europese biologische keurmerk. Ook rondeeleieren zijn tegenwoordig een goede keuze.

  • Deze kippen mogen minimaal acht uur per dag naar buiten en kunnen scharrelen onder bomen of struiken
  • In de stal zijn er maximaal zes kippen per vierkante meter
  • Binnen is er voldoende daglicht, natuurlijke ventilatie en een gedeelte van het vloeroppervlak is dicht
  • Er zijn schone en droge ligruimtes, die voldoende zijn ingestrooid met strooisel van natuurlijk materiaal
  • De snavels van de kippen worden niet gekapt
  • De dieren krijgen biologisch voer
  • Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen en antibiotica is niet toegestaan

Eet vooral het eigeel van biologische kippen

Eieren van loslopende kippen (scharrelkippen zijn dus geen loslopende kippen) bevatten deels gezonde omega 3-vetzuren. Deze bevinden zich in het eigeel. Dit eigeel bevat onder andere een sterke antioxidant voor je ogen, namelijk luteïne. Dooiers van loslopende kippen die gevarieerde voeding krijgen zijn veel geler dan dooiers van legbatterij/scharrelkippen. Hoe geler de dooier hoe meer luteïne en hoe beter dus voor je ogen.

Een ei bevat zowel eiwit als cholesterol. Bijna al je hormonen moeten uit eiwitten en cholesterol worden gemaakt. Je hebt als vrouw volop redenen om iedere dag een gezond eitje te eten. Biologische eieren behoren tot de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Tip: bewaar ze buiten de koelkast want soms is het handig om ze op kamertemperatuur te hebben zoals bij het maken van je eigen mayonaise.

Let op; niet iedereen verdraagt eieren. Je kunt er overgevoelig of zelfs allergisch voor zijn. Let dus goed op je lichaam als je besluit om voortaan wat meer eieren te gaan eten. Twijfel je of ze wel goed voor je zijn dan kan je altijd een een voedselintolerantietest doen. (Google op voedselintolerantietest; er zijn verschillende thuistesten die je online kunt bestellen.)

Bij voorkeur pocheren of zacht koken

Een gezonde manier om een eitje te eten is om deze zacht te koken of te pocheren. Pocheren doe je door water met een scheutje azijn te koken in een klein pannetje. Tik een eitje en doe de dooier plus eiwit over in een kopje. Laat het water even van de kook komen en roer met een lepel totdat er een draaikolk ontstaat. Giet hier voorzichtig het ei in. Na precies vier minuten is je ei perfect. Laat het even uitlekken in een zeefje. Op deze manier heb je veel van de waardevolle stoffen behouden. Als je gezond bent en zeker weet dat je een vers, biologisch ei hebt kan je het ook rauw eten, bijvoorbeeld door het door een smoothie te doen. Je smoothie wordt er heerlijk romig van!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Elly visser
Door

Elly visser

op 25 Mar 2016

Hallo, even een reactie , zolang als ik me kan herinneren ook als kind al eet ik iedere dag een ei ben nu 60 en voel me prima , heb me nooit gestoord aan de cholesterol onzin, bedankt voor alle fijne adviezen, vriendelijke groeten ELLY

anke
Door

anke

op 26 Mar 2016

Hoi Marjolein, Wat een interessant artikel over de eitjes, ik ga het zeker proberen om wat meer eieren te eten, want ik lust ze graag.

felice
Door

felice

op 26 Mar 2016

Hallo marjolein, Ik had regelmatig eieren ,soms wel elke dag maar ik was ook al jaren aan het hoesten,kuchen. Wat is achteraf gebleken dat ik allergisch ben voor kippe-eiwit. Ik ben gestopt met eieren eten,kippe-eiwit ed. en mijn hoest en kuchje is vrijwel helemaal verdwenen maar ik mis wel op zijn tijd een ei. Jammer.

Lies
Door

Lies

op 27 Mar 2016

Over de kippen, het is dubbel. Snavelkappen bij kappen doet enorm zeer! Er zitten in de punt van de snavel heel veel zenuwen. Zo kan een kip kan bijvoorbeeld voelen of er haartjes op een blaadje zitten of niet. Snavelkappen is gemeen maar ook de biologische kippen zitten nog (te) dicht op elkaar en daarom verwonden ze elkaar behoorlijk ernstig als de snavels intact zijn. Maar helaas is er geen betere keuze dan biologisch als het om eieren gaat. Hopelijk komt dat in de toekomst.Verder heb ik eens begrepen van een diëtiste dat het cholesterol in eieren qua molecuul te groot zijn om door ons lijf te worden opgenomen.Fijne Pasen!

lia
Door

lia

op 28 Mar 2016

Hoi Marjolijn , Klopt helemaal Mijn cholesterol was te hoog en ik moest aan de medicijnen .Dit wilde ik niet.toen ipv halvarine ,cocosolie gaan gebruiken en biologische roomboter en iedere dag 1 of 2 eitjes .Nu al 2jaar een prima cholesterol .Bedankt voor je gezonde adviezen Groet Lia

maaike driessen
Door

maaike driessen

op 30 Mar 2016

Hoi marjolijn, Kan ik zo maar met mijn cholesterol verlagende medicijnen stoppen is dat dus echt niet gevaarlijk

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Mar 2016

Stoppen met medicijnen moet je altijd doen in overleg met je huisarts. Ik schrijf nergens dat je zomaar kunt stoppen met medicijnen. Verdiep je in het onderwerp en informeer jezelf goed en ga dan het gesprek met je huisarts aan.

Corrie
Door

Corrie

op 02 Apr 2016

Hoi Marjolijn Ik heb een vraag over kokos boter? nou lees ik weer in een blad dat kokos olie de verkeerde vetten bevat. Hoe denk jij daar over? Vriendelijke groeten Corrie

Marjolein Dubbers
M jeanne
Door

M jeanne

op 08 Apr 2016

Vind het fijn dat te horen,drufde geen eieren meer te eten omdat ik te hoge cholesterol zou hebben , ik ga er zeker eten nu,ik vind het lekker ,M Jeanne.iets anders heb een allergie en verschrikkelijke jeuk,het meest snachts ,kan soms ganse nachten niet slapen kan u mij helpen plies, ik ga zeker eieren eten ,durfden niet meer .Fijn goede tips

Tineke
Door

Tineke

op 29 May 2016

Sinds wij paleo eten , eten we soms wel 10 of meer eieren per week. Het bevalt ons proma.

Tini
Door

Tini

op 23 Aug 2016

Heerlijk ik eet al jaren twee eieren per dag ik ben er dol op voor mij is het een heerlijk snoepje en nog gezond ook

monique
Door

monique

op 23 Aug 2016

Hey Marjolein ik heb even een vraag ik ben sinds kort meer eieren gaan eten ondanks dat ik weet dat ik galstenen heb maar nu hoor ik dat dat helemaal niet goed is dat ik dat doe wat vind jij daar van ook wil ik aan jouw en iedereen die dit leest vragen of ze een manier weten om op een natuurlijke manier van mijn galstenen af te komen ik heb al iets over paardenbloem thee gehoord weet iemand hier iets over of heeft iemand een andere tip groetjes Monique

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Aug 2016

Hallo Monique, wat vervelend dat je last hebt van galstenen! Het hoeft echter niet zo te zijn dat eieren dan slecht voor je zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je galstenen kunt hebben en dat hoeft niet te komen doordat je te veel vetten eet. Wel is het heel belangrijk om vooral de verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de gaten te houden en meestal betekent dat meer omega 3 innemen (b.v. vette vis en visoliesupplementen). Kijk eens op www.natuurdietisten.nl, daar vind je ook goede info over galstenen en wat je eraan kunt doen met voeding.

Helen
Door

Helen

op 24 Sep 2016

Als een hoog cholesterol juist gezond is waarom schrijven cardiologen dan cholesterol verlagers voor.Dan worden we toch op het verkeerde been gebracht.

Kaatje
Door

Kaatje

op 15 Mar 2018

Hoeveel eieren mag je op een dag? En voor kinderen? Toevallig dat ik net in een ouder boek aan het lezen ben dat heel veel eiwit niet zo goed is omdat een nevenproduct van eiwitstofwisseling ammoniak is. Wat klopt wel en wat klopt niet?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Mar 2018

De hoeveelheid die 'je mag' kan ik niet geven; iedereen is zo verschillend, het hangt van van alles en nog wat af. Maar onthoud dat hetgewoon gezond is om ei te eten, ook vanwege de complete eiwitten die eieren bevatten (zie in het artikel wat ik daarover schrijf). Die eiwitten heeft iedereen hard nodig. Verder is het een kwestie van gezond verstand gebruiken: alles met mate en zo gevarieerd mogelijk. Op zich kun je wat eiwitten betreft ongeveer aanhouden 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus weeg je 60 kilo dan zou je ongeveer 48 gram nodig hebben. Maar dan gaat het om alle eiwitten op een dag, niet alleen die uit ei.

Benito Maduro
Door

Benito Maduro

op 15 Apr 2021

Mijn kleinzoon is op eieren hij is 7 jaar oud en eet minimal 2eieren per dag, kan dat slecht voor hem zijn, hij doet dit vanaf hij 4 jaar oud was en hij is gezond en heel erg slim is de beste van zijn klas en spreek drie talen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Apr 2021

Hoewel eieren eten helemaal niet slecht is, kan hij er wel allergisch voor worden als hij dagelijks twee of meer eieren eet. Een allergie voor eieren komt veel voor. Het is het best om afwisseling en variatie aan te brengen in je voeding en niet overmatig veel van één voedingsmiddel te eten, ook al is het gezond. Om die reden zou het goed zijn als je kleinzoon nu en dan ook eens een dag of een paar dagen helemaal geen ei eet!

Bonnie
Door

Bonnie

op 20 Jul 2021

Ik was veganist voor 3 jaar vanwege achteruitgang gezondheid gestopt. Begon met 2 eieren per dag en merkte al snel verschil, kreeg weer kracht en mijn brainfog is weg. Ik zeg nu elke dag een ei maakt mijn lichaam blij, haha! Heerlijk liefst eet ik 10 eieren per dag,maar dat kan dan ook weer niet jammer genoeg.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!