Vijf goedkope dingen om je immuunsysteem te versterken
7 min. leestijd

Vijf goedkope dingen om je immuunsysteem te versterken

In deze roerige tijd vraag je het jezelf misschien wel eens af: ‘doe ik genoeg voor mijn immuunsysteem?’ of ‘hoe kan ik mijn weerstand versterken?’ Ook hiervoor geldt: we kunnen zoveel meer dan dat we vaak denken! Ik heb goed nieuws voor je: je kunt daar vandaag nog op een heel makkelijke manier mee beginnen.

Gewoon door een keukenkastje open te trekken of naar buiten te stappen. Want daar liggen de ingrediënten voor een krachtig immuunsysteem voor het oprapen. Simpeler dan je denkt dus. Kijk maar eens naar de alledaagse immuunboosters in dit artikel. Je vindt ze hieronder.

Werken aan je immuunsysteem is simpeler dan je misschien denkt!

Wat is het immuunsysteem eigenlijk?

Je immuunsysteem klinkt als iets wat rondzweeft in je lichaam. Maar eigenlijk bestaat je immuunsysteem uit drie delen of beter gezegd: mechanismen. (1)

Het eerstelijns immuunsysteem bevindt zich in je huid en de slijmlagen van je lichaam. Denk aan je luchtwegen en darmen. Dit systeem kan binnenkomende bacteriën, schimmels en virussen tegenhouden. Niezen, snotteren en extra slijmaanmaak zijn natuurlijke reacties om deze buiten te deur te houden.

Het tweedelijns immuunsysteem richt zich meer op de algemene afweer in het lichaam. Dit immuunsysteem noemen we ook wel ‘aangeboren’ omdat je het vanaf je geboorte al hebt. Witte bloedcellen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Deze bevinden zich in bloed, weefsels en lymfevaten. Dat is dan ook de reden dat veel weerstandverhogende voedingsmiddelen de witte bloedcellen sterker maken of helpen vermeerderen.

Je tweedelijns immuunsysteem komt in actie als je eerstelijns immuunsysteem bepaalde microben niet heeft kunnen tegenhouden.

Dan is er ook nog een derdelijns immuunsysteem. Dit is wat trager van aard en komt pas zo’n 7 dagen na binnenkomst van de indringer in actie. Eigenlijk is dit immuunsysteem alleen actief als andere barrières en het aangeboren immuunsysteem de infectie niet de baas konden worden.

Dit deel van je immuunsysteem heeft een goed geheugen! Volgende besmettingen met eenzelfde soort ziekteverwekker worden herkend en sneller opgeruimd. Zo doen we met vaccins vooral een beroep op dit derdelijns immuunsysteem.

Je immuunsysteem is niet enkel één systeem maar bestaat uit drie mechanismen die op een complexe manier met elkaar samenwerken.

Voeding to the rescue!

Klinkt als een geoliede machine toch? Helaas is dat vaak niet zo. Bij veel mensen zit er een kink in de kabel. Ofwel: een verminderd werkbaar immuunsysteem. Dat kan in alle lijnen voorkomen. Een krachtig immuunsysteem daarentegen werkt alle (oké, veruit de meeste) vervelende binnendringers snel de deur uit zonder dat je daar veel van merkt. Het maakt daarbij niet uit of het een bekend of onbekend virus is.

We houden ons immuunsysteem (alle lagen) sterk met voldoende slaap, volop beweging, een goede omgang met stress en…voeding! Vooral groenten, fruit, vette vis en gezonde vetten hebben een bewezen positief effect op het sterk houden van het immuunsysteem.

Jouw immuunsysteem ligt te wachten in jouw keukenkastje

Voedingsmiddelen die je weerstand verhogen zijn helemaal geen ‘bijzondere’ voedingsmiddelen. Geen besjes uit Verweggistan of een duur poedertje bedoel ik dan. Voeding die jouw weerstand een boost geeft ligt op dit moment te wachten in jouw keuken om gebruikt te worden. Het zit namelijk ook gewoon in alledaagse producten. Misschien zijn ze wel zo gewoon voor je dat je er nauwelijks meer naar omkijkt. Het kan ook iets zijn wat gewoon buiten voor het oprapen ligt, elke keer wanneer jij je neus de deur uitsteekt.

In  jouw keukenkastjes liggen vast voedingsmiddelen die je weerstand vandaag nog kunnen verhogen.

Vijf weerstandverhogende middelen die voor het grijpen liggen

1. Knoflook

Niks eenvoudiger dan knoflook. Iedereen heeft het wel in de keuken liggen. Verwerk gerust wat meer knoflook in je eten want deze kleine bol bevat een heel gezond stofje: allicine. Het is een krachtig bestanddeel en wordt gezien als natuurlijk antibioticum.

Allicine beschermt de knoflookplant tegen vijanden van buitenaf. Wanneer schadelijke micro-organismen een klein bolletje bedreigen, maakt de plant razendsnel allicine aan om ze buiten de deur te houden. Allicine wordt vrijgemaakt uit een ander enzym. (2) Knoflook moet daarom gesneden of gekneusd worden wil het vrij kunnen komen. Het beschermende stofje allicine zorgt ook voor de typische geur van een teentje geperste knoflook.

Kneus of snijd je knoflook om het beschermende stofje allicine vrij te laten komen.

Wanneer allicine het lichaam binnenkomt dan verhoogt het daar het aantal witte bloedcellen, die heel belangrijk zijn bij het sterk houden van het immuunsysteem. Daarnaast vermeerdert het ook een ander type cel: de NK-cellen, ofwel ‘natural-killercellen’. (3) Je kunt ze zien als een soort witte bloedcellen met een stukje aangeboren immuunsysteem.  Deze cellen vallen geïnfecteerde cellen en zelfs mogelijk kankercellen aan. (4)

Dit effect wordt vooral bereikt met knoflookextract, ofwel geconcentreerde knoflook in capsules.

Het laatste voordeel van knoflook is alliine, de voorloper van allicine. Dit stofje is in staat het proces van fagocytose te verhogen. Dit gebeurt wanneer een cel een andere cel omsluit en zo nodig onschadelijk maakt. Heel handig als je tijdens een griepaanval bestormd wordt door ‘bad guys’. Speciale witte bloedcellen, de fagocyten of macrofagen, zijn hier verantwoordelijk voor. (5)

Kortom: gebruik waar het kan knoflook in je gerechten. Je immuunsysteem is er blij mee!

hoe goedkoop immuunsysteem verhogen?

2. Uien

Een doodgewone ui. We kopen ze omdat we ze nou eenmaal nodig hebben in het eten. Maar als je eens wist hoe gezond deze bollen zijn, dan zou je ze met veel meer ontzag in jouw winkelwagentje leggen. Ook in uien zit allicine. Je hebt bij de knoflook gelezen waar dat allemaal goed voor is. In uien zit qua hoeveelheid iets minder, maar we eten er meer van dan van knoflook. Daarnaast gaan ui en knoflook als tweelingen in een gerecht samen, wat voor jou een allicineboost betekent!

Ui en knoflook samen: heel gezond voor je!

Uien bevatten nog een andere interessante stof: quercetine. Het behoort tot de familie van krachtige plantaardige verbindingen die ook wel flavonoïden worden genoemd. De ui heeft er maar liefst 25 van (6)! Dit stofje zorgt ervoor dat de immuunrespons bij een vervelende binnendringer gestimuleerd wordt en eventueel daaruit vloeiende ontstekingen getemperd worden. Vooral schadelijke bacteriën hebben het zwaar onder de scepter van de ui, en dan met name de gele uien. (7)

Uien hebben nóg een mooie eigenschap en dat is dat ze slijm kunnen oplossen. Dit gebeurt in combinatie met de zwavelachtige verbindingen die vrijkomen wanneer je een ui opensnijdt. Vandaar dat een gesneden ui naast je bed echt wonderen kan verrichten voor een verstopte neus.

Leuk weetje: De eerste corona-golf had een duidelijke invloed op verkoop van uien en knoflook. In één week waren er dertig extra vrachtwagen met totaal 600.000 kilo uien nodig om de vraag in heel Europa te kunnen beantwoorden. De verkoop in supermarkten steeg aanzienlijk, tot wel twintig procent! (8)

Omega 3 vetzuren

3. Kerrie

Iedereen heeft wel een potje kerrie in haar keukenkastje staan. Populair in jouw maaltijden of niet, trek het maar naar voren! Strooi het over soep, stoofschotels, door dressings en over wokgerechten. Vooral de specerij kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) in kerrie is heel gezond. Hier heeft de specerijenmix haar gele kleur aan te danken.

Curcumine, een krachtig bestanddeel in kurkuma, heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen; ook op acute ontstekingsprocessen. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet als iets wat te maken heeft met het immuunsysteem, maar niks is minder waar. Een ontsteking kan namelijk een reactie zijn op een ‘aanval’ op ons immuunsysteem.

Je kunt er in dit artikel meer over lezen: we worden niet ziek van een virus maar van iets anders.

kerrie-immuunsysteem-versterken

4. Groene thee

Een theesoort die inmiddels helemaal is ingeburgerd en die we allemaal wel eens drinken. Groene thee bevat tal van boeiende stofjes die veel kunnen betekenen voor jouw weerstand. Deze vallen onder de catechines: een soort antioxidanten.

Er zijn er twee die heel krachtig werken tegen vervelende bacteriën, schimmels en parasieten: EGCG en ECG. (9) Daarnaast geeft een stof genaamd L-theanine in combinatie met catechines in groene thee de weerstand een flinke boost. Het heeft een stimulerend effect op bepaalde witte bloedcellen (T-cellen) die deel uitmaken van ons immuunstelsel. L-theanine vind je ook terug in andere (echte) theesoorten zoals witte en zwarte thee.

Groene thee bevat tal van boeiende stofjes die veel kunnen betekenen voor jouw weerstand. Zet deze thee niet met kokend water, laat het 5 tot 10 minuten afkoelen. Anders smaakt het bitter en gaat een deel van de gezonde stofjes verloren.

5. Last but not least: ga naar buiten!

Naast dat de zon en buitenlucht heel goed zijn voor ons algehele humeur, is ook het immuunsysteem erbij gebaat. Uit zonnestralen en daglicht maken we namelijk vitamine D aan. Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de rol van deze vitamine op ons immuunsysteem.

Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet naar een actieve, opneembare vorm. Dit gebeurt door de witte bloedcellen. Tijdens dit proces wordt ‘celimmuniteit’ in werking gezet door de productie van een type eiwit dat ziekteverwekkers onschadelijk maakt. (10) Deze uitschakeling voorkomt dat een schadelijke binnenkomer uitgroeit tot een volledige infectie. Heel belangrijk als je wil voorkomen dat je ziek wordt! Dus lekker naar buiten, weer of geen weer. Je vindt vitamine D ook terug in andere alledaagse voedingsmiddelen zoals volvette yoghurt en eieren, maar we kunnen het eigenlijk niet genoeg uit voeding halen. Dat is waarom suppletie van vitamine D zeer aan te bevelen is.

Vitamine D samen met K2 vormt een krachtige, elkaar versterkende combinatie. Klik hier om te zien wat Marjolein’s favoriete supplement is.  (bij je bestelling krijg je automatisch 20% EVA korting).

zon-goed-voor-gezondheid

Doe maar gewoon

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te werken aan je immuunsysteem. Met dit artikel wilde ik je laten zien dat je op een laagdrempelige en makkelijke manier kan werken aan je immuunsysteem. En wat is het mooi om eens wat vaker stil te staan bij de gewone dingen in het leven 😊

Eind januari komt Marjoleins nieuwe boek uit: Voeding en Immuunsysteem. Zou je alvast een exemplaar willen reserveren klik dan hier. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

  1. https://www.sohf.nl/nieuws/immuniteit
  2. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/183/allium-sativum
  3. https://www.sohf.nl/nutrient/knoflook
  4. Hassan, Z. M., Yaraee, R., Zare,. Immunomodulatory affect of R10 fraction of garlic extract on natural killer activity. Int Immunopharmacol. 2003.
  5. Salman, H., Bergman, M., Bessler,.. Effect of a garlic derivative (alliin) on peripheral blood cell immune responses. Int Immunopharmacol. 1999.
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17997520/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19127724/
  8. https://www.destentor.nl/flevoland/uien-en-knoflook-zijn-niet-aan-te-slepen-vanwege-corona-leverancier-ze-wapenen-je-lichaam
  9. https://www.natuurdietisten.nl/groene-thee-antimicrobiele-werking/
  10. Aranow, C. Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine. 2011.
Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!