Aluminium bij je voeding? Niet zo'n goed idee als je veel energie wilt.

Aluminium bij je voeding? Niet zo'n goed idee als je veel energie wilt.

Aluminium. Het afgelopen jaar heb ik veel gelezen en geleerd over de minuscuul kleine energiecentrales in ons lichaam die ervoor zorgen dat we ’s morgens enthousiast uit bed springen om een deuk in de dag te slaan: onze mitochondriën. Sta jij niet altijd zo vrolijk en fruitig op? Dan heb ik in mijn tweede boek dat eind dit jaar verschijnt veel adviezen voor je. Vandaag zoem ik alvast in op eentje ervan. Gebruik jij aluminiumfolie in je keuken? Lees dan vooral verder.

Je hebt aluminium en aluminium

Aluminium is een element dat volop in onze omgeving te vinden is: in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de grond waarop we lopen. Dit is aluminium dat is gebonden als oxide, silicaat of fluoride. Tot zover is er niks aan de hand. Het aluminium zoals wij het kennen, bijvoorbeeld in aluminiumfolie of aluminium pannen, wordt elementair aluminium genoemd. Dit wordt industrieel  gemaakt op basis van het mineraal bauxiet dat voor 50% uit aluminiumoxide bestaat. Dit elementair aluminium is  een zilverwit, relatief buigzaam metaal. Hiervan worden in de metaalverwerkingsindustrie allerlei producten en ook grondstoffen voor andere producten gemaakt.

Aluminium hoopt zich op in vetcellen

Deze laatste vorm van aluminium, industrieel bewerkt aluminium, valt in de categorie zware metalen. Zware metalen zijn volgens Wikipedia ‘metalen met een hoge atoommassa’. Ze staan bekend om hun giftigheid. Andere giftige zware metalen zijn bijvoorbeeld kwik, lood, arsenicum, cadmium en nikkel. Ze zitten overal in onze omgeving: in uitlaatgassen, sigarettenrook, ons drinkwater, medicijnen, deodorants, keukengerei, vaccins, batterijen, amalgaamvullingen, verpakkingsmateriaal van voeding (nespresso cupjes!) en zelfs in onze voeding zelf.

Een gezond lichaam kan steeds een klein beetje giftige stoffen wel afvoeren maar als het te veel wordt of het lichaam moeite krijgt met afvoeren dan zullen zware metalen zich ophopen op een plek waar ze in ons lichaam de minste schade zullen aanrichten: onze vetcellen. Het kan zich hier jarenlang opstapelen.

Volgens EFSA krijgen Europeanen waarschijnlijk te veel

Terug naar aluminium want er is waarschijnlijk in ons land geen keuken te vinden waar dit metaal zich niet ergens bevindt. Aluminiumfolie, aluminium pannen, aluminium keukengereedschap: onze keukens liggen er vol mee.

Het Europees agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) probeert ons te beschermen tegen gevaarlijke stoffen en heeft vastgesteld dat de wekelijkse maximale toegestane hoeveelheid 1 milligram aluminum per kilogram lichaamsgewicht is. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid aluminium die Europeanen binnenkrijgen heel erg varieert: van 0,2 tot 1,5 milligram per week. Ze hebben geconstateerd dat veel Europeanen waarschijnlijk te veel aluminium binnen krijgen.

Vermoeidheid, osteoporose, geheugenproblemen, zelfs Alzheimer?

De aandoeningen en ernstige ziekten die in verband worden gebracht met een hoge concentratie aluminium in het lichaam zijn zeer divers. Ze variëren van vermoeidheidsklachten, nervositeit, spijsverteringsproblemen en huidproblemen, tot lever– en nierziektes en menstruatieproblemen. Onvruchtbaarheid en vroeggeboorte worden ook in verband gebracht met aluminium. Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen.

Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van mensen met Alzheimer meer aluminium bevatten dan die van gezonde mensen.

Mitochondriën worden beschadigd door aluminium

De lijst met aandoeningen die kunnen ontstaan door een teveel aan aluminium in het lichaam is lang. Tellen we daar de ziektes bij op die ontstaan als er zich ook nog andere zware metalen in het lichaam bevinden dan is de lijst eindeloos lang. Ik zal je uitleggen hoe dit kan.

Zware metalen horen niet in ons lichaam thuis; ze brengen schade toe aan onze mitochondriën, de kleine organellen in onze cellen die zorgen voor energieaanmaak. Dit is niet alleen energie die je nodig hebt om te werken, sporten of plezier mee te maken, maar ook energie om jouw lichaam in leven te houden: het maken van nieuwe cellen, repareren van oudere cellen en afvoeren van dode cellen kost allemaal energie en het gebeurt 24 uur per dag. Als mitochondriën worden beschadigd kunnen ze deze taken minder goed uitvoeren. Dat is het begin van iedere aandoening en veel aandoeningen kondigen zich aan door middel van gebrek aan energie.

Wil jij nog steeds aluminiumfolie in je keuken?

Zware metalen verdwijnen niet makkelijk uit je lichaam. Voorkomen is dus beter dan genezen. Loop eens kritisch door je keuken. Wil je echt restjes voedsel bewaren in aluminiumfolie; hoe handig ook? Vooral bij zout, zuur en verhitting treedt er een chemische reactie op waardoor aluminium in je eten terecht kan komen. Een halve citroen of zure haring in aluminium verpakken of aluminium in de oven of op de barbecue gebruiken is dus echt geen goed idee.

Er zijn gezondere alternatieven. Gebruik schalen met een deksel om iets af te dekken in de oven en ongebleekt bakpapier om iets in de poffen in de oven. Gebruik je aluminium pannen of keukengerei? Vervang dit liever door keramisch, emaille, glas of gietijzer. Roestvrijstalen pannen zijn alleen veilig als er geen gebruik is gemaakt van nikkel. Dat weet je helaas bijna nooit.

Het is niet allemaal te vermijden. Chocola zit er ook in verpakt. Au! Zucht. En de barbecue? Een slimme tip: verpak je voeding eerst in bakpapier en omwikkel het daarna met folie. Werkt prima.

By the way; wat smeer jij onder je oksels?

Het gevaar om een overdosis aluminium binnen te krijgen lopen we niet alleen in de keuken. Het wordt gebruikt in de helft van de verzorgings- en cosmeticaproducten, vooral in deodorants. Weet jij waarom sommige producenten van deodorants adviseren om ze niet te gebruiken na het scheren van je oksels? Omdat aluminium in een kapotte huid wel tot zes keer meer kan binnendringen in je lichaam! In 90% van de deodorants zitten aluminiumzouten, zelfs tot wel 20%.

Lees de kleine lettertjes op je deo. Vervang deze door eentje waar geen stoffen in zitten die je echt niet onder je oksel, zo dicht bij je kostbare borsten, wil hebben. Lees meer over goede deodorants in dit artikel: Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze (1).

Voorkomen en detoxen is de boodschap

Een hoge concentratie van zware metalen kan worden gemeten in bloed, urine of haren maar deze testen zijn nogal onbetrouwbaar: zware metalen bevinden zich vaak opgesloten in vetcellen. Bovendien is het altijd een momentopname.

Worstel jij al een tijdje met onverklaarbare klachten, overweeg dan een goede detoxkuur onder begeleiding. Ik doe zelf ieder jaar zo’n kuur onder begeleiding van Astrid te Winkel. Ook gewoon omdat het zo’n lekkere vakantieweek is. Voedingsmiddelen die je kunnen helpen met afvoeren van zware metalen uit je lichaam zijn wilde bosbessen en chlorella. Een heel goed supplement is glutathion; een krachtige antioxidant. En zweten is ook heel goed; werk je dus af en toe gewoon eens lekker in het zweet of …………… bezoek een sauna. Jij mag kiezen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat. Heb jij ervaring met ontgiften van zware metalen? Wat werkte er voor jou?

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018

Lianne
Door

Lianne

op 01 Jun 2018

Wat een verhelderend artikel weer!! Bedankt voor de info

Marlies
Door

Marlies

op 02 Jun 2018

Er is ook niet in aluminium verpakte chocolade verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Love Chock of RidiculouslyGood (o.a. bij Natuurwinkels en Ekoplaza). Niet goedkoop, wel lekker en ook nog vegan.

Mirjam de Kluijver
Door

Mirjam de Kluijver

op 04 Jun 2018

Wij gebruiken Nespresso en nu ga ik over op die bio afbreekbare. Goeie info Marjolein:-) Dank!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Jun 2018

Heel goed Mirjam, gelukkig zijn die bio afbreekbare cups nu ook op de markt!

maartje
Door

maartje

op 04 Jun 2018

Goed artikel, ik ga Vivani maar eens mailen :-).mbt glutathion, dit moet je niet te lang slikken want dan ga je zelf minder aanmaken.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Jun 2018

Het is sowieso aan te raden nooit zomaar zelf allerlei supplementen te slikken maar in overleg met een orthomoleculair therapeut/arts of natuurarts. Maar voor zover ik in de literatuur kan vinden klopt het niet dat je er minder van gaat aanmaken als je het als supplement slikt. Het is juist wel zo dat je er tegenwoordig vaak wat extra van kan gebruiken via een supplement vanwege allerlei stressfactoren (geestelijk en lichamelijk), toxische stoffen in onze omgeving etc. Zeker bij het ouder worden neemt de eigen aanmaak ook vanzelf al af. Dan kan suppletie een heel goed idee zijn.

Christa
Door

Christa

op 05 Jun 2018

Super ! Ik heb al jaren een onverklaarbare vermoeidheid. Vooral na mijn burn-out nam dit enorm toe. Het is vooral 's ochtends. Ga jouw tips zeker eens toepassen. Laat maar weten indien je nog adviezen zou hebben. Je hebt een super website. Uniek ! Blij dat deze er is.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Jun 2018

Kijk, daar doe ik het voor Christa! Fijn dat je blij bent met mijn tips. Je kunt misschien eens op mijn website verder zoeken met een paar zoekwoorden zoals 'burn out'of 'stress', dan vind je wel meer tips en ideeën in mijn blogs waar je wat aan kunt hebben.

Dicky
Door

Dicky

op 23 Jun 2018

Een heel goed artikel. Ik heb nooit erg gehad in aluminium folie. Ik bebruik al een paar jaar een deo zonder parabenen Ook kijk ik naar de zonnebrand- en de verzorgende cremes.

Lettie
Door

Lettie

op 24 Jun 2018

ik verpak voeding voor op de bbq altijd eerst in bakpapier en dan in folie. Werkt inderdaad prima, maar let er wel op dat de pakketjes niet direct boven de het kolen liggen, want dan heb je toch kans dat het bakpapier verbrand. Ik maak een "kolenvrije" zone en leg de pakketjes door. Zo krijgen ze wel genoeg warmte om te garen, maar verbrand het bakpapier niet zo snel.

Geraldine
Door

Geraldine

op 27 Jun 2018

Tip voor op de BBQ : gebruik een zoutsteen of een pizzasteen voor bijvoorbeeld een mooie zalm, dat werkt echt fantastisch en de smaak komt vooral bij een zoutsteen nog beter tot zijn recht! Bedankt dat je de nadelen van aluminium nog even zo duidelijk toelicht, Marjolein 👍

Marjo Schunselaar
Door

Marjo Schunselaar

op 23 Jul 2018

Hallo Marjolein, Ik wil de capsules bestellen bij het door jou genoemde bedrijf maar ik ben bang dat zij niet meer bestaan. De koffie is op geen van de genoemde verkooppunten te bestellen, mijn mail naar het bedrijf wordt niet verzonden en het genoemde telefoonnummer geeft een "afgesloten" toon. groeten Marjo

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Aug 2018

Ik heb de verwijzing weggehaald Marjo, ik zie dat ze ergens vorig jaar gestopt zijn met de productie van de capsules helaas!

Debby
Door

Debby

op 25 Aug 2018

Hoi marjolein, Hoe zit het met voedsel in blik( zoals bonen) en verpakkingen als die van chips? Is dat ook heel slecht? Want alternatieve opties zijn in de winkels vaak niet te vinden... Groetjes Debby

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Aug 2018

Het belangrijkst is denk ik dat je je bewust bent dat er zoveel aluminium in zoveel producten zit. Dus probeer er op te letten dat je het zo weinig mogelijk koopt, maar wil je toch echt nu en dan wat chips kopen bijvoorbeeld, dan is dat niet meteen gevaarlijk. Waar we op moeten letten is dat we het niet ongemerkt overal bij gebruiken of in stoppen.

Marianne
Door

Marianne

op 15 Sep 2018

Hoi Marjolein, Ik struikelde over: AHDH Is dat iets nieuws of is het een tikfoutje? Dank voor het artikel. Ik kreeg nu eindelijk bevestigd dat de aluminium in vaccinaties een niet lichaamseigen stof is. Ik werd in de war gebracht door iemand uit mijn omgeving 😳.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2018

Het moet natuurlijk ADHD zijn Marianne! Goed gezien, ik pas het aan in het artikel.

Nancy
Door

Nancy

op 05 Apr 2019

Ik heb net ondekt dankzij mijn osteopaat die zich verdiept heeft in deze problemen, dat ik ook een teveel heb aan aluminium in mijn lichaam (pancreas). Ik kamp momenteel met een burn-out en ben al 2 maanden thuis maar de lichamelijke klachten verdwijnen maar niet. Ik voelde gewoon dat mijn lichaam uit balans was... Samen met hem ga ik nu een ontgiftigingskuur volgen waardoor ik hopelijk terug weer fit in mijn hoofd en lichaam ben. En ik ga letten op het gebruik van aluminium! Jouw artikel, Marjolein, was echt herkenbaar...

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!