Wilde bosbessen: een klasse apart voor je algehele gezondheid

Wilde bosbessen: een klasse apart voor je algehele gezondheid

Heb jij ze al ontdekt? Die diep donkerblauwe, biologische, wilde bosbessen in de diepvries van je supermarkt? Die kleintjes, zo intens donkerpaars van kleur dat je weet dat je dik in de problemen zit als je er een vlek van krijgt op je witte blouse. Ik ontdekte ze een paar weken geleden en ze staan op dit moment meerdere keren per week op mijn menu.  Ik wil je er graag wat meer over vertellen want dit zijn echt heel bijzondere besjes.

Niet de gewone blauwe bessen maar wilde bosbessen

Even voor de duidelijkheid: ik bedoel dus niet de gewone blauwe bessen die je op de groente- en fruitafdeling kunt krijgen. De kleine, wilde bosbessen die ik bedoel heb ik tot nu toe alleen ingevroren gevonden, in de diepvries. Het verhaal hierachter is nogal bijzonder.

Tot 1910 waren wilde bosbessen in Amerika in het wild zo overvloedig te vinden dat niemand de moeite nam ze te kweken. Rond 1910 veranderde dit toen Frederick Coville, fruitexpert, en Elizabeth White, dochter van de eigenaar van een cranberrybedrijf, besloten om blauwe bessen te gaan kweken ofwel domesticeren zoals dat heet.

Domesticeren; van 100 naar 6 struiken

Domesticatie van een groente- of fruitsoort begint met de selectie van een veelbelovende soort wilde plant. Frederick en Elizabeth wilden graag een plant die zo groot mogelijke bessen gaf. Ze selecteerden de wilde blauwe bes (Vaccinium corymbosum) en boden wilde bessenplukkers een mooi bedrag voor iedere wilde struik van die soort die groter dan gemiddelde bessen gaf. Toen ze honderd struiken hadden werden deze gekloond en in een proeftuin gezet.

Bij volgende schiftingen verdwenen struiken die donkere bessen gaven omdat Frederick en Elizabeth de lichter gekleurde bessen aantrekkelijker vonden, en ook struiken die minder lekkere bessen gaven of gevoelig waren voor ziektes deden ze weg. Uiteindelijk bleven er zes struiken over.

Klein en donker blijkt gezonder dan groot en licht

In de tientallen jaren die hierop volgden werden op basis van deze zes struiken door kruisingen nog betere rassen ontwikkeld. Op allerlei commerciële kwekerijen worden nu deze grote blauwe bessen gekweekt die allemaal afstammen van die eerste zes struiken. Pas zo’n 15 jaar geleden werd ontdekt dat de selectie van de grootste en lichtste bessen niet de verstandigste keuze was gezien onze gezondheid. De kleinste en donkerste wilde bosbessen blijken veel gezonder te zijn.

Gelukkig is er de afgelopen honderd jaar één struik met wilde bessen ontsnapt aan het knutselen en kruisen met andere rassen: de rubel-bes. Deze kleine wilde bosbessen bleken zo lekker te zijn dat ze puur behouden zijn gebleven. Dit zijn de wilde bosbessen die ik bedoel: zo groot als een erwt en zo donker als blauwpaarse inkt. Het zijn ook geen blauwe bessen, het zijn bosbessen. Dit is een ander soort.

Wilde bosbessen: blauwe erwtjes vol met gezondheid

Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe donkerder een groente of fruit van kleur is, hoe gezonder dit voor ons is. Dit geldt ook voor bessen.

Uit een vergelijking van 25 veel gegeten vruchten blijkt dat blauwe bessen de krachtigste antioxidantenwerking hebben en verschillende studies wijzen er dan ook op dat ze ontstekingen kunnen tegengaan (dat is precies wat antioxidanten doen) en de groei van kankercellen kunnen afremmen (1). Ontstekingen zorgen ook voor hart- en vaatziektes en uit onderzoek is inderdaad gebleken dat de binnenwand van de bloedvaten herstelde bij patiënten met een stofwisselingsprobleem (2) dankzij het eten van blauwe bessen. Dierproeven suggereren dat bessen eveneens het slechte cholesterol in het bloed verlagen en de bloeddruk kunnen verlagen.  Uit weer ander onderzoek blijkt (3) dat ze mogelijk ingezet kunnen worden tegen overgewicht; ook hardnekkig overgewicht kan het gevolg zijn van ontstekingen in het lichaam!

De antioxidanten in blauwe bessen zijn anthocyanen en flavonoïden en onderzoek heeft aangetoond dat de wilde bosbes deze veel meer bevat dan de blauwe bes. Als uit veel onderzoek blijkt dat de blauwe bes al heel gezond voor ons is, hoe krachtig is de wilde bosbes dan wel niet?

Wilde bosbessen: ook om (verrassend snel) gezond ouder te worden

Onderzoekers van de Tufts University die werkten voor het Nutrition Research Center on Aging besloten rond 2000 op zoek te gaan naar de anti-verouderingseffecten van blauwe bessen op ratten. Ratten van middelbare leeftijd inderdaad. Een groep kreeg normaal voer maar drie andere groepen kregen ofwel extra spinazie, of aardbeien of blauwe bessen. Aan het eind van het onderzoek dat 8 maanden duurde moesten de ratten allerlei testjes doen op het gebied van lichaamskracht, evenwichtsgevoel en coördinatie en ook werden hun hersenen onderzocht.

De groep die blauwe bessen had gekregen kwam als beste uit de bus maar het meest opvallende was dat hun hersenactiviteit chemisch gezien ‘jonger’ was dan toen het onderzoek begon. Het eten van blauwe bessen had niet alleen de veroudering van de hersenen vertraagd maar zelfs omgekeerd. En dat al in 8 maanden! De onderzoekers vonden dit verrassend snel.

Onderzoek naar verbeterde hersenfuncties dankzij blauwe bessen

Er komt steeds meer onderzoek naar wat nou toch onze hersenen gezond kan houden, ook op hoge leeftijd. Bovengenoemde onderzoekers deden in 2010 een onderzoek met een groepje mannen en vrouwen van gemiddeld 76 jaar. Deze proefpersonen vertoonden vroege symptomen van dementie.  De ene helft kreeg iedere dag twee glazen blauwe bosbessensap, de andere helft een vergelijkbaar drankje zonder bosbessen. Na 3 maanden al bleek dat de groep die bessensap had gekregen 30 procent hoger hoger scoorde bij geheugen- en cognitietesten. Bovendien bleken ze ook een aanmerkelijk beter humeur te hebben!

Ander onderzoek bij een groep gezonde ouderen (4) tussen de 60 en 75 jaar die dagelijks 24 gram gevriesdroogd bessenpoeder kregen (te vergelijken met 1 kopje bessen) bleek eveneens betere resultaten te geven op het gebied van cognitie: ze waren aanzienlijk beter in het foutloos switchen tussen verschillende taken; iets wat hersenen lastig vinden.

Wilde bosbessen; hebben ze een adaptogene werking?

Blauwe bessen en hun invloed op onze gezondheid zijn al heel vaak wetenschappelijk onderzocht; het web staat er vol mee. Nogmaals; als blauwe bessen al zo gezond voor ons zijn, hoe krachtig zijn wilde bosbessen dan wel niet?

Anthony William, een bekend medisch medium, schrijft in zijn boek Life-Changing Foods (beschikbaar in het Nederlands, klik daarvoor hier) dat wilde bosbessen adaptogeen zijn ook al worden ze niet zo erkend. Als voeding een adaptogene werking heeft, wil dat zeggen dat deze voeding het lichaam overal kan versterken waar het maar nodig is. Hij schrijft dat wilde bosbessen krachtige ontgifters zijn van zware metalen in het lichaam, een krachtig voedingsmiddel voor onze hersenen, een krachtig prebioticum dat zorgt voor gezonde darmflora en ook meehelpt om de lever te herstellen. Kortom: een multitasker die zodra het in je lichaam komt op zoek gaat naar waar je versterking nodig hebt. Niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel: alles in ons lichaam hangt met elkaar samen.

Eet ze vers, uit de diepvries, of gevriesdroogd

Ik ben wilde bosbessen nog niet vers tegengekomen, wel uit de diepvries, maar daar is niets mis mee. Ze zijn ook gedroogd en in poedervorm te koop. Mijn voorkeur gaat uit naar uit de diepvries omdat ik ze erg lekker vind en er graag een ontbijt of smoothie mee maak. Gedroogd bessen zijn vaak gezoet met suiker, probeer die te vermijden. Gevriesdroogd als poeder is prima.

Mijn favoriete ontbijt op dit moment is een mix van rode vruchten (waaronder wilde bosbessen uiteraard) met een lekkere scheut geklopte kokosmelk bestrooid met bijenpollen.  Een heerlijke smoothie maak ik met waterkefir of amandelmelk, een kopje wilde bosbessen (poeder kan dan ook), een eetlepel maca en wat koudgeperste lijnzaadolie. Eventueel wat stevia om het wat zoeter te maken. Ik ga binnenkort weer wat filmpjes opnemen, dan zal ik het je laten zien!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen bovenaan. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie of tips voor andere lezers achterlaat. Heb jij een lekker recept met wilde bosbessen?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23387969

https://content.iospress.com/download/journal-of-berry-research/jbr136?id=journal-of-berry-research%2Fjbr136

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/foas-bmi040711.php

https://www.prnewswire.com/news-releases/new-research-examines-blueberries-effect-on-cognitive-function-in-healthy-older-adults-300422066.html

Barbara
Door

Barbara

op 18 May 2018

Leuk artikel! In welke supermarkt zijn de wilde bosbessen verkrijgbaar?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 May 2018

Je kunt googlen op Vaccinium Myrtillus, de echte bosbes, om winkels te vinden waar ze te koop zijn (vaak wel online). Maar in ieder geval zijn ze bij AH te koop, diepgevroren en biologisch (en online). Bij o.a Pit& Pit (online) kun je de gevriesdroogde vorm krijgen, ook biologisch. Let er dus op dat je niet toch de Amerikaanse blauwe bes, Myrtillus Corymbosum,koopt.

hanneke becker
Door

hanneke becker

op 18 May 2018

Geweldig, bosbessen. In augustus staan ze weer in het bos. Ik denk dat het inmiddels verboden is ze te plukken, net zoals bramen.ik ga zoeken of er struikjes wilde bosbessen te koop zijn, maar zie de bessen helaas nog niet in de diepvries van de supermarkt! Bedankt voor je artikel!

Elisabeth Mobach
Door

Elisabeth Mobach

op 18 May 2018

Ja, de kleine wilde bosbes is voor mij sinds lang dagelijkse kost. 's Morgens in een smoothie, en op de dag in een amandeldrank met cacao banaan en kokosvet. Ik laaf me aan de heilzame voeding van de wilde bosbes. GROET! ELISABETMOBACH

Maria Ewalts
Door

Maria Ewalts

op 18 May 2018

Bij welke supermarkt heb je deze wilde bosbessen gevonden?

Linda
Door

Linda

op 18 May 2018

Ik krijg er nu al zin in. Op zoek naar wilde bosbessen dan maar.

Margje
Door

Margje

op 18 May 2018

Dat klinkt erg goed. Welke supermarkt verkoopt ze?

nancy
Door

nancy

op 18 May 2018

dank je wel om het allemaal weer te delenin welke supermarkt kan je deze bio wilde bessen vinden aub

Clasine Wouters
Door

Clasine Wouters

op 18 May 2018

Interessant artikel! Waar koop je ze?

Dieks
Door

Dieks

op 18 May 2018

Dank je voor dit bijzondere artikel Waar kan ik de diepvriesbosbessen kopen

Ouarda
Door

Ouarda

op 19 May 2018

Dank voor de waardevolle informatie. Ik kijk uit naar de filmpjes!

Margreet
Door

Margreet

op 19 May 2018

In welke supermarkt koop je de diepvries bosbes?

Joslyn
Door

Joslyn

op 19 May 2018

Hoi Marjolein, kun je me ook vertellen waar je ze vandaan hebt?

Erik
Door

Erik

op 19 May 2018

Hallo Marjolijn. Welke winkel heeft ze?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 19 May 2018

Mooi artikel en duidelijk geschreven. De bosbessen zijn ook goed voor aften de vervelende zweertjes in he mond. Ze verdwijnen 2x zo snel. Dit kreeg mijn moeder voorgeschreven door haar huisarts. Mijn moeder is 93 geworden.

Mirjam
Door

Mirjam

op 19 May 2018

Eten wanneer je ze zelf kan plukken lijkt me nog gezonder :-) Een dagje de natuur in bijvoorbeeld in de bossen op de Veluwe in juli/augustus.

EA
Door

EA

op 19 May 2018

AH opeens zag ik deze in de vriezer van de supermarkt liggen. Ik gebruik de bio wilde bosbessen in mijn groene smoothie.

ria becherer
Door

ria becherer

op 19 May 2018

waar kun je bosbessen kopen in welke supermarkt

Willy Van Der kolk
Door

Willy Van Der kolk

op 22 May 2018

Klinkt geweldig marjolein. Een interessante nieuwsbrief! Eet veel blauwe bessen tot nu toe maar ga zeker vragen om wilde blauwe bessen in diepvries

Willemien
Door

Willemien

op 22 May 2018

Hoi Marjolein, ik wil graag weten in welke supermarkt je de wilde bosbessen kunt vinden??

Sandra
Door

Sandra

op 23 May 2018

Ha! Ik maak bosbessen/banaan/hazelnoten ijs van die dingetjes :) gewoon alles in de blender of keukenmachine (hazelnotenpasta, niet de noten) en klaar!

Nancy
Door

Nancy

op 24 May 2018

Super dit.. ik drink op dit moment een smoothie (zojuist wilde bosbessen gehaald diepvries A). Met halve advocado en amandelmelk en halve banaan. ( hoop dat dit goed is)En ben erg blij met al je tips, heb ook het boek. Dank je wel!

Marjolein
Door

Marjolein

op 26 May 2018

Wat een super artikel. Precies wat ik zocht maar waar kan ik ze kopen? Wil je dat alstublieft bekend maken.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 May 2018

Ook voor iedereen die dezelfde vraag hieronder heeft gesteld: Je kunt googlen op Vaccinium Myrtillus, de echte bosbes, om winkels te vinden waar ze te koop zijn (vaak wel online). Maar in ieder geval zijn ze bij AH te koop, diepgevroren en biologisch (misschien niet altijd in de winkel maar wel online). Bij o.a Pit& Pit (online) kun je de gevriesdroogde vorm krijgen, ook biologisch. Let er dus op dat je niet toch de Amerikaanse blauwe bes, Myrtillus Corymbosum, koopt.

Cathrien
Door

Cathrien

op 04 Jun 2018

Bij AH het groene doosje .???

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Jun 2018

Nee, het is een wit doosje met een groen vlak waarop staat "AH Biologisch. Wilde bosbes 250 gram" De groene doosjes zijn gewone blauwe bessen.

Cathrien
Door

Cathrien

op 14 Jun 2018

Dank je wel. Ik dacht het al.

Kok
Door

Kok

op 18 Jun 2018

Op dit moment te vinden in de bossen op de Veluwe, gisteren nog geplukt.

shulamith
Door

shulamith

op 30 Aug 2018

goedartikel. woon in israel. zijn het de"blue berries" of heten ze anders? de laatste in dediepvries gevonden

mk
Door

mk

op 18 May 2021

ik heb nu een paar keer lidl bosbessen uit de vriezer (in een zak() gekocht. Dit zijn ook kleine blauwe besjes. Heel anders dan de reguliere die je koopt. Idd klein (formaat erwtjes) en diep donkerblauw/ paars. Zijn dit dezelfde bessen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jun 2021

Ja precies, juist de kleinere besjes uit de diepvries zijn de echte bosbessen. Het woord 'bosbessen' moet er dan ook gewoon op staan, dus niet 'blauwe bessen'.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!