Fluoride: een link tussen je tandpasta en je gezondheid?
7 min. leestijd

Fluoride: een link tussen je tandpasta en je gezondheid?

Het overgrote deel van de voorgeschreven slaapmiddelen (zo’n 75%) wordt door vrouwen gebruikt. Veel vrouwen slapen blijkbaar slecht. Vooral in de overgang kunnen onze hormoonschommelingen en andere oorzaken zorgen voor een slechte slaap. Dat is op zijn zachtst gezegd vervelend, want een goede slaap is essentieel om gezond en vitaal te blijven. Er kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen aan slecht slapen. Maar heb je ook wel eens aan je tandpasta gedacht? 

Fluoride verkalkt je pijnappelklier

Veel mensen in Nederland gebruiken een tandpasta met fluoride omdat 98% van de beschikbare tandpasta nu eenmaal fluoride bevat. Bovendien hebben we geleerd dat fluoride gaatjes in onze tanden zou voorkomen dus dat is toch goed?

De vraag is of deze tandpasta met fluoride wel goed voor ons én ons gebit is.

Er is veel onderzoek dat inmiddels aantoont dat er weinig relatie is tussen het gebruik van tandpasta met fluoride en minder gaatjes in tanden. Er is ook onderzoek dat er wél een relatie is tussen het gebruik van fluoride en vele gezondheidsproblemen waaronder de verkalking van onze pijnappelklier. Wat heeft dit nu met jouw slaappatroon te maken?

Je pijnappelklier zorgt o.a. voor het slaaphormoon melatonine

Je pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd, is een klein orgaantje in het midden van je hersenen, ongeveer achter het punt tussen je wenkbrauwen. In onze jeugd zorgt dit orgaan er onder andere voor dat onze hormoonproductie niet op hol slaat. Na onze pubertijd verschrompelt het tot de grootte van een erwt. Er is weinig belangstelling voor dit orgaantje geweest totdat onderzoekers erachter kwamen dat dit orgaan onder andere het slaaphormoon melatonine produceert. Melatonine wordt aangemaakt als het donker is en zorgt voor een goede nachtrust.

Melatonine is ook een sterke anti-oxidant en wordt in verband gebracht met een sterk immuunsysteem en daarmee met onze gezondheid.

We weten allemaal dat goed en diep slapen gezond voor ons is. Het lijkt dus van belang om goed voor onze pijnappelklier te zorgen, hoe klein en verschrompeld ook.

Wat is fluoride eigenlijk?

Fluoride is een sporenelement dat van nature zeer minimaal voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, bepaalde fruitsoorten e.d.

Als we fluoride alleen vanuit de natuur binnen zouden krijgen, zou er niets aan de hand zijn.

Fluoride is echter ook een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie. Het verkopen van een afvalproduct als basisingrediënt aan een andere industrie is natuurlijk zeer winstgevend voor een bedrijf. Als chemische stof is het echter een gifstof. Het wordt daarom o.a. gebruikt in rattengif en is de basis van het dodelijke zenuwgas. In het toonaangevende tijdschrift The Lancet werd fluoride in 2014, samen met vijf andere chemische stoffen, eindelijk bestempeld als een neurotoxine, ofwel een stof die de hersenen en het zenuwstelsel kan beschadigen. (The Lancet Neurology, maart 2014) (1). Waarom zou je zo’n stof in hemelsnaam in je tandpasta willen hebben?

fluoride schadelijk hersenen

Je hersenen beschadigen om je tanden te beschermen?

In veel landen wordt fluoride aan het drinkwater toegevoegd omdat het zou beschermen tegen gaatjes in tanden. Ook in Nederland is dit rond 1960 gebeurd. In de 70-er jaren ontstonden echter al discussies over de vele nadelen en gevaren van fluoride en uiteindelijk is het dan ook in ons land weer afschaft dankzij een uitspraak van de Hoge Raad in 1973. Ook in België wordt geen fluoride aan het drinkwater meer toegevoegd. In veel andere landen echter wel.

In 2006 kwam de World Health Organization (2) met een omvangrijk rapport waarin ze waarschuwden voor het gevaar van teveel fluoride in drinkwater.

Er zijn tientallen studies die aantonen dat inname van fluoride kan zorgen voor hersenbeschadigingen.

Ook al zou fluoride beschermen tegen tandbederf (wat ook door onderzoeken wordt weerlegd, men is het er duidelijk niet over eens) is het dan niet bizar het risico te lopen je hersenen te beschadigen om gaatjes in je tanden te voorkomen? Dit lijkt mij de wereld op zijn kop.

Fluoride is een gif dat niet in ons lichaam thuishoort

Waarom is er vanaf 2009 een waarschuwingstekst verplicht op fluoride houdende tandpasta’s die bedoeld zijn voor kinderen t/m 6 jaar? Raadpleeg uw (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt. Hoe gezond kan het dan zijn en welke moeder weet waar fluoride nog meer in wordt gestopt? In Nederland zijn fabrikanten niet verplicht om dit te vermelden op het etiket. Het schijnt o.a. in frisdranken te zitten.

Fluoride heeft vele nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Zelfs een laag niveau van inname kan leiden tot fluorose; aantasting van ons gebit en onze botten.

Maar dat niet alleen. Er zijn inmiddels 60.000 onderzoeken (!)(3) die een relatie zien tussen het gebruik van fluoride enerzijds en stofwisselingsziektes, vruchtbaarheidsproblemen, slaapproblemen, problemen met het centraal zenuwstelsel, problemen met lever en blaas, hartproblemen, (borst)kanker, hoofdpijnen, maag- en darmstoornissen, ME en CVS en algehele vermoeidheid anderzijds. Deze lijst is niet compleet, er zijn nog veel meer aandoeningen die in verband worden gebracht met het gebruik van fluoride.

Ook biologische, lees: meer bewuste tandartsen, waarschuwen tegen het gebruik van fluoride. 

Fluoride kan ook een bijdrage leveren aan een trage schildklier

Fluoride werd in de 50er jaren van de vorige eeuw wel voorgeschreven bij een te snel werkende schildklier. Tegenwoordig zijn daar medicijnen voor. Een kwart van de vrouwen boven de veertig worstelt tegenwoordig met een te traag werkende schildklier. Als jij al een traag werkende schildklier hebt, is het dan logisch om iets te gebruiken dat vroeger werd gebruikt om je schildklier juist te vertragen? Lijkt mij niet.

Denk je dat de fluoride in je tandpasta maar heel gering is? Vergis je niet. De dosis fluoride die werd voorgeschreven tegen een te snelle schildklier was 2 tot 5 mg per dag. Als ons drinkwater nog zou worden gefluorideerd, zou je 1.6 tot 6.6 mg per dag binnen krijgen. Als je twee keer per dag 3 minuten je tanden poetst zit je hier ook al aan.

fluoride-tast-de-pijnappelklier-aan

Fluoride stapelt zich op in je pijnappelklier als kalk

Fluoride wordt niet makkelijk afgevoerd, het hoopt zich na verloop van tijd op in ons lichaam. Laten we nog even teruggaan naar je pijnappelklier, het orgaan dat moet zorgen voor je slaaphormoon melatonine. In 1997 concludeerde onderzoekster Jennifer Luke (4) dat fluoride zich als kalkafzetting vastzet op onze pijnappelklier. Normaal gesproken worden onze hersenen beschermd tegen schadelijke stoffen in ons bloed door de zg bloed-hersenbarrière.

Onze pijnappelklier bevindt zich echter in een unieke zone waar deze bloed-hersenbarrière erg zwak is. Daarom komen de cellen hiervan in contact met ons bloed waarin zich de fluoride bevindt. Het gevolg hiervan is een kalkafzetting op je pijnappelklier die de werking ervan belemmert. In sommige gevallen was deze kalkafzetting duidelijk zichtbaar op een MRI scan.

Ook ons innerlijk weten zetelt in onze pijnappelklier

Door deze kalkafzetting kan de pijnappelklier niet goed meer functioneren en wordt met name de productie van de hormonen melatonine en serotonine verhinderd.

Weinig melatonine kan zorgen voor slaapproblemen. Weinig serotonine kan o.a. zorgen voor stemmingswisselingen en gebrek aan zelfvertrouwen.

Maar daarnaast staat de pijnappelklier ook voor ons derde oog: ons innerlijk weten, onze vrouwelijke intuïtie. De franse filosoof Descartes heeft dit orgaan ook wel “de zetel van de ziel” genoemd.

Een gezonde pijnappelklier kan ervoor zorgen dat je op een dieper niveau aanvoelt wat goed voor je is en wat niet. Dit diepere weten kan een bijdrage leveren aan je gezondheid.

Het verbindt ons met het universum waarin veel wijsheid ligt opgeslagen dat we met ons verstand niet kunnen begrijpen maar onze intuïtie verstaat deze taal wel. Laat je deze wijsheid niet afnemen!

Hoe ontgift je je pijnappelklier?

Het goede nieuws is dat je je pijnappelklier kunt ontgiften. Hier is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor maar misschien dat je gezonde verstand in combinatie met je intuïtie je vertelt dat dit goed voor je kan zijn. Wat kan je doen?

  1. Stop met het gebruik van fluoride-houdende tandpasta en mondwater. Er zijn enkele tandpasta’s op de markt die geen fluoride bevatten. Weleda heeft verschillende tandpasta’s zonder fluoride en ook een mondwater zonder fluoride. Ook Parodontax heeft een fluoridevrije versie naar pas op: deze bevat suiker!  Je kunt ook je eigen tandpasta maken op basis van kokosolie met wat bakingsoda en enkele druppels pepermuntolie.hoe-fluoride-vermijden
  2. Eet volop (groene) groenten en fruit, liefst biologisch dus onbespoten. Vijf ons gram groenten en 2 ons gram fruit per dag is een mooi streven. Je hoort bij de toppers als je dit vijf van de zeven dagen in de week haalt!
  3. Verminder suikers en allerlei chemische zoetstoffen. Verminder ook alcohol en roken.
  4. Beperk het gebruik van de rode en oranje E-nummers. Welke E-nummers dit zijn kan je makkelijk achterhalen door een E-nummer app te downloaden op je mobiele telefoon. Er zijn verschillende gratis apps.
  5. Beperk het gebruik van chemische cosmetica en schoonmaakmiddelen.
  6. Kwik is ook giftig voor je pijnappelklier; pas daarom op met het eten van grote vissen zoals tonijn. Doe je spaarlampen de deur uit, ook deze bevatten kwik. Laat indien mogelijk je amalgaamvullingen door een goede tandarts verwijderen.
  7. Gebruik superfoods zoals chlorella en spirulina om te ontgiften. Ook het kruid koriander en zeewier stimuleert ontgifting.

Gebruik je allang geen tandpasta met fluoride meer, maar slaap je toch slecht? Misschien dat dan een van deze 10 tips je kunnen helpen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70278-3/fulltext

https://www.who.int/mediacentre/news/new/2006/nw04/en/

http://www.wellwithin1.com/fluoride.htm

http://fluoridealert.org/studies/luke-1997/

Tineke
Door

Tineke

op 05 Dec 2014

Wat voor effect heeft het slikken van fluortabletjes en spoelen met natriumfluoride op kinderen? Wordt verstrekt zodra ze een beugel dragen...

Syl
Door

Syl

op 05 Dec 2014

Beste Marjolein, Het is altijd weer fijn om op de hoogte te worden gebracht hoe ons lichaam werkt en wat helpt of niet. De meeste keren waren het onderwerpen die mij bekend zijn, maar ook wel eens op de achtergrond zakken en dan is het fijn om weer even herinnerd te worden en het ook weer beter toe te passen. Echter de nieuwsbrief over fluoride was mij niet bekend en vraag mij nu ook af wat dan wel gebruiken om je tanden te poetsen en een frisse adem te houden? Ga me eigen daar maar is in verdiepen, tips zijn natuurlijk welkom via de nieuwsbrief of je site. Dank je wel voor de info en ga zo door. Groet Syl Note, wil niet dat mijn e-mailadres op je site wordt vermeld!

elly van dusseldorp
Door

elly van dusseldorp

op 05 Dec 2014

Beste Marjolein, Wat fijn, een echte pleitbezorgster voor de tandartsen in deze zorgelijke tijden. Geen fluoride meer gebruiken, dan is de werkgelegenheid en inkomen in deze sector de komende decennia gewaarborgd.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 05 Dec 2014

Een heel interessant onderwerp dank je voor de informatie. Ik gebruik al jaren Weleda tandpasta om die reden. Blijf schrijven het is heel nuttig en leerzaam. Groet Liesbeth

Annemiek
Door

Annemiek

op 05 Dec 2014

Marjolein, weer zo'n ijzersterk artikel! Ik wist dat fluor niet goed was, maar wat en hoe? Jij hebt het weer heel duidelijk opgeschreven! dank je wel.

Annemiek
Door

Annemiek

op 05 Dec 2014

Plaats je dit nog op Facebook? Mij lukte het niet zo snel.

Wilma Gijsbers
Door

Wilma Gijsbers

op 05 Dec 2014

Bedankt dat je vrouwen hierop wijst...chemische rotzooi! Er zijn meerdere goeie tandpasta's op de markt zonder fluoride o.a. met aloë vera.

Maureen
Door

Maureen

op 05 Dec 2014

Gewoon eng

Mirjam
Door

Mirjam

op 05 Dec 2014

En wij trouw onze kinderen elke dag fluortabletjes geven met het gevolg dat toen de definitieve tanden en kiezen doorkwamen er zwakke plekken in het glazuur zaten. Werd gezegd dat dat van de antibiotica kwam. Later bleek dat het van de fluor kwam. Al jaren geleden gelezen dat de aluminium fabrieken niet wisten wat ze met hun afval aanmoesten. Toen is er een z.g. wetenschapper geweest, betaald door de aluminium fabriek die het verhaal van de sterke tanden heeft gelanceerd. Lees meer hierover op de onderstaande site: http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/nutrienten/mineralen/fluor.htm

Maria
Door

Maria

op 06 Dec 2014

Ik had op internet al eerder gelezen over de minder goede kant van fluoride. Ik heb mijn zorg toen uitgesproken aan mijn tandarts en aangegeven dat mijn kinderen van mij geen fluorbehandeling meer hoeven.Deze vond het onzin en bangmakerij dat via internet verkondigt wordt. Hij verzekerde me dat de tanden en kiezen veel sterker worden door het gebruik van fluoride, dat zijn kinderen het ook hebben gehad en dat het prima met hen gaat en dat als ik geen fluorbehandelingen meer wilde voor mijn kinderen, ik een andere tandarts moest zoeken. Hij noemde zichzelf de specialist op het gebied van tanden en kiezen en ik moest hem maar vertrouwen. Ik heb toen toch met een dubbel gevoel mijn kinderen de fluoridebehandeling laten geven. Een bevriend tandarts heb ik het ook het betreffende kritische artikel laten lezen. Hij heeft mijn mail doorgestuurd naar een hoogleraar tandheelkunde. Deze gaf als antwoord dat het gehalte fluoride dusdanig laag is, dat het niet schadelijk is, terwijl de voordelen van fluoride wel werkzaam zijn. Als ik op internet kijk naar tandartsen die 'alternatief' zijn, dan zijn er maar heel weinig en ook nog eens ver weg. Fluoride staat gewoon bekend als juist goed voor de tanden en de tandartsen krijgen dat ook geleerd in hun opleiding. Je bent haast een foute moeder als je dit niet gebruikt voor je kinderen. Je komt in dezelfde discussie terecht als wel of niet vaccineren. Ik ben er nog niet uit, maar weet wel dat ik het een heel moeilijk dilemma vind. Wat is nou wijs?......

Yvonne
Door

Yvonne

op 06 Dec 2014

Interessant artikel Marjolein!

Marijke Kaandorp
Door

Marijke Kaandorp

op 06 Dec 2014

Hallo Marjolein, wat een interessant artikel over fluoride. Wat een troep zit er in de 'gewone' tandpasta. Ikzelf gebruik Himalaya tandpasta, in de veronderstelling dat dat beter is. Op internet heb ik opgezocht wat er precies in die tandpasta zit en lees dat er o.a. Fluorspar (Vaikranta bhasma) een combinatie van Limoen met fluor in zit. Is dat dan wel gezond voor ons? Groet Marijke.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2014

Ha Marijke, het lijkt mij zo dat er toch ook fluor in jouw tandpasta zit. Kijk nog even goed op het etiket/verpakking zou ik zeggen.

Josee
Door

Josee

op 06 Dec 2014

Dank je wel Marjolein voor dit artikel. Ik heb mijn tandpasta gecontroleerd en ja, er zit aminfluoride in. Heb de tube dadelijk in de vuilbak gegooid. Ik vind het fantastisch dat je andere mogelijkheden aangeeft. Ik ga dus mijn eigen pasta maken zoals jij aangaf in het artikel. Misschien slaap ik dan ook beter, het is het proberen waard!

Astrid
Door

Astrid

op 06 Dec 2014

Ik gebruikte al geruime tijd tandpasta zonder fluoride. Op een gegeven moment kreeg ik echter last van erg gevoelige tanden en kiezen. De tandarts kon niets ontdekken en raadde tandpasta voor gevoelige tanden aan. Dit hielp. Na enkele weken nergens last meer van. Maar ik ben er niet gerust op en ben het weer aan het afbouwen door om de dag weer tandpasta zonder fluoride te gebruiken. Ik ben nu benieuwd of het weg zal blijven. Ik eet verder erg gezond, veel groente, geen suiker en weinig koolhydraten en elke ochtend een schepje chlorella door een fruitsmoothie.

Ria
Door

Ria

op 06 Dec 2014

Hallo Marjolein, Ik gebruik al anderhalf jaar de fluoride-vrije tandpasta van Paradontax. Mijn tandarts was verbaast toen zij er achter kwam, waarschijnlijk omdat zij dit niet aan mijn gebit kon merken. Het laatste jaar probeer ik ook beter naar mijn intuïtie te luisteren. Als mijn "onderbuik gevoel" zegt dat het niet klopt, dan luister ik daar beter naar en ben ik meer op mijn hoede. Als ik snel mijn keuze kan maken bij een beslissing, ga ik er vanuit dat deze ook goed is. Minder weifelen is minder stress :-) Met vriendelijke groet, Ria

Inge
Door

Inge

op 06 Dec 2014

Hallo Marjolein, Je artikel over Fluoride is een eyeopener. Het is iets waar je eigenlijk niet over nadenkt terwijl je jezelf aan het vergiftigen bent. Ongelooflijk dat het al bekend is en dat er niets aan gedaan wordt. Ik ga jouw artikelen steeds beter lezen, en soms ook meerdere malen om de inhoud rustig tot me te nemen. Ga door!!! Maak ons wakker en wij helpen jou door anderen wakker te maken. Dank je wel voor het delen van je kennis en wijsheid.

Margaret
Door

Margaret

op 07 Dec 2014

Goedendag, Ik heb ook Weleda en andere tandpasta zonder fluoride gebruikt maar dan poets ik schijnbaar een laagje weg waardoor ik overal zenuwachtige pijnprikkels krijg als ik kauw. Zodra ik dan weer 'gewone tandpasta'gebruik is dat na een paar dagen weer weg. Heel jammer. Is daar een oplossing voor misschien? Groetjes Margaret.

Vera
Door

Vera

op 07 Dec 2014

Goed verhaal van Marjolein.Ik gebruik al jaren tandpasta op natuurlijke basis. Ik ben er mee in aanraking gekomen in SriLanka toen ik daar was voor een Ayurvedische behandeling. Als je het kan betalen zou ik zeggen, ga voor de natuurlijke tandpasta. Het is voor je gezondheid!!

Liset
Door

Liset

op 07 Dec 2014

beste marjolein, tandpasta zonder fluoride heb ik al in huis maar dan voor mijn zoon die normale tandpasta verafschuwt, bij hem is zijn pijnappelklier nog niet verschrompelt en bij mij overduidelijk wel :-). Ik ga direct over. groet, Lizette

Katelijne
Door

Katelijne

op 07 Dec 2014

Marjolein, Dat fluoride slecht is, zal voor veel mensen nieuw in de oren klinken! Hier wil ik zeker in de toekomst voor mezelf iets aan gaan doen! Al maanden volg ik EVA met veel enthousiasme en maak ik steeds "to do"- lijstjes! Dit natuurlijk om mijn gezondheid intens te gaan op pimpen, van binnen en van buiten! Ik zit echter met iets verveeld en wil dit opbiechten. Ik wil altijd "alles of niets" en "HELP, ik blijf mijn nieuwe start eeuwig uitstellen!" Wat heb ik allemaal al in mijn koffer van stimulans en goede voornemens? Even opnoemen: Ik heb ongeveer van alle artikels een analyse of kern van gezondheidsweetjes gemaakt, ik heb de cursus "vochtbalans" in mijn bezit en grondig gevolgd, het drinkdagboek gedeelte geprint, ik heb ook het "suikervrije" boek + "eet meer energie" + het boek met fantastische "winterdrinksalades", heb Keltisch zeezout gekocht enz...enz...Maar: "Ik heb: nog steeds geen start!" Ik sta versteld van mijn eigen mega/ uitstelgedrag, vind dit te gek voor woorden maar het is helaas de waarheid. Nu heb ik pas mijn voet ernstig verbrand en heb ik alweer een volgend excuus om alles uit te stellen. Toch zal ik volharden en binnenkort starten! Dan zal ik het van puur geluk en fierheid aan heel de wereld laten weten! ***Katelijne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2014

Ha Katelijne, het lijkt erop alsof er iets in je zit waardoor je niet aan de start verschijnt. Het kan interessant zijn om dit eens te onderzoeken waardoor dit komt. Stel jezelf gewoon de vraag waarom je het uitstelt en wacht op het antwoord dat van binnenuit zal komen opborrelen. Kan het zijn dat je de meetlat voor jezelf erg hoog hebt liggen en bang bent om te falen en daarom maar niet begint? Volharden klinkt wel erg als hard werken en de meetlat hoog hebben liggen. Doe het in kleine stapjes, het leven is cyclisch en niet lineair, eigenlijk is er niet zoiets als een start maar alleen een voortdurend op weg zijn. Begin met een klein dingetje, bv enkele glazen water per dag drinken en werk van daaruit verder. Gebruik deze tijd waarbij je je voet moet genezen om eens wat meer naar binnen te gaan. Alle antwoorden zitten al in je. Veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid en vitaliteit!

Katelijne
Door

Katelijne

op 12 Dec 2014

Marjolein, Hartelijk DANK van jouw goede raad! Ik leg de lat wel degelijk hoog voor mezelf. Ik wil het heel erg goed doen en heb hierdoor inderdaad faalangst. In mijn hoofd heb ik dan nog enkel een perfecte "all the way" voor ogen! Als ik even stilsta bij mijn gedachtenverhaal + jouw reactie, heb ik toch al stapjes ondernomen zonder dat ik het eigenlijk goed en wel besefte. Ik eet bijna geen gluten meer, heel weinig suiker en drink enkele grote glazen water per dag. Ik laat mijn strengheid nu los en ga mezelf wat krediet geven...Voor anderen ben ik altijd heel begripvol en kan ik meegaan in van alles en nog wat. Nu ben ik blij voor mezelf met wat ik al heb en ga hieruit op mijn eigen flow verder! Lief zijn voor mezelf voelt als een zacht, warm jasje dat ik aantrek bij guur weer! Dikke merci Marjolein! ***Katelijne

sharon Davidzon
Door

sharon Davidzon

op 09 Dec 2014

Het verbaast mij niets dat fluoride effect heeft op je welzijn. Zo zijn er nog tal van "ingrediënten"/stofjes te noemen welke negatief effect kunnen hebben op je lichaam. Ik heb zelf ervaren dat schoonmaakmiddelen slecht voor mij zijn, want mijn nagels lieten bijna geheel los. Dit bleek door agressieve stofjes te komen welke veelal voorkomen in schoonmaakmiddelen en cosmetica. Het is dus goed om hier ook bewust mee om te gaan.

Ada
Door

Ada

op 13 Dec 2014

Dat fluor noodzakelijk zou zijn voor een gezond gebit is zeer discutabel. Mijn moeder heeft haar leven lang geen fluor gebruikt maar heeft tot ver in de 80, tot aan haar overlijden, haar eigen gebit, compleet, behouden. Zelf ben ik nu 58 en heb een probleemloos en sterk gebit, ook zonder gebruik van fluor en een tandpasta zonder fluor. In de natuur komt fluor in vele producten voor en het is belangrijk voor sterke botten, tanden en kiezen, wanneer men echter te veel van deze stof binnenkrijgt is het omgekeerde het effect, schadelijk voor het gebit en de botten. Ook beschadiging van zenuwen, spieren en de nieren. Als we dan zien dat osteoporose zeer veel voorkomt in ons land, is het denk ik raadzaam uit te kijken met het nemen van deze stof. Zonder controle op de hoeveelheid die je dagelijks via je eten binnenkrijgt is het toevoegen aan b.v. tandpasta absoluut niet noodzakelijk, en mogelijk zelfs schadelijk. Een goeie tandpasta zonder fluoride is parodontax en dan de blauwe tube.

Geralda
Door

Geralda

op 14 Dec 2014

Daarbij voorkomt fluoride helemaal geen gaatjes! Mijn zoon poetst enorm goed zijn tanden, zelfs de orthodontist en de tandarts complimenteren hem veelvuldig en tóch een gaatje de afgelopen keer. Ik was zelf al overgestapt op Bluem (na eerst een aantal andere tandpasta's gebruikt te hebben zonder fluoride), een tandpasta op basis van actieve zuurstof zonder fluoride en deze bevalt mij enorm goed dus nu mijn zoon ook maar aan deze tandpasta, heb hier meer vertrouwen in dan de tandpasta's met fluoride. En trouwens....niet alle tandartsen zijn euforisch over fluoride, er zijn er ook een aantal die het nut er ook niet van in zien of het zelfs afraadden en dat aantal wordt steeds groter.

Annemarie
Door

Annemarie

op 14 Jan 2015

Er zijn ook andere stoffen in tandpasta's die je beter zou kunnen vermijden ; zoetstoffen zoals sorbitol, SLS, triclosan, en parabenen. Ik gebruik Himalaya, die bevalt me goed!

Wil
Door

Wil

op 04 Mar 2015

Hoorde tijdens een (alternatieve) opleiding, dat fluoride de aanmaak van tandsteen versterkt. Kassa voor de tandartsenpraktijk....!!

Brigitte
Door

Brigitte

op 04 Mar 2015

Dit had ik al eens eerder gelezen. Nu maak ik zelf tandpasta van backing soda met Keltisch zout. Mijn tanden zijn veel witter en gladder hierdoor. Oilpulling met kokosolie helpt hier ook bij.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 04 Mar 2015

Als het goed is, slik je de fluoride niet door en komt het niet in je lichaam terecht. Dan kan het niet zoveel kwaad lijkt me?

Carola
Door

Carola

op 13 Apr 2015

Ik heb last gehad van een allergische reactie op fluoride. Reeds jaren geleden, ben ik destijds begonnen met het gebruik van mondspoelmiddel met fluoride. Dit op aanraden van de mondhygiëniste. Ik kreeg op gegeven moment een vlek/eczeem in mijn nek. Van de huisarts kreeg ik hormoonzalf. Het eczeem ging weg maar stop je met de zalf dan is het er weer. Aangezien ik soms het spoelmiddel wel eens vergat, werd het op dat moment ook minder. Op gegeven moment had ik een vermoeden waar het eczeem vandaan kwam. De doorslag gaf een artikel in de krant van een tandarts, zelf ondertussen o.a. allergisch voor amalgaam dat het bij het gebruik van een mondspoelmiddel met fluor vlekken in de nek kunnen ontstaan. Dit was mijn bevestiging en ik ben ermee gestopt. De mondhygiëniste keek er wel vreemd van op. Jaren later had mijn zoon, na een fluoride behandeling bij de tandarts ook een vlek in zijn nek. Echter dit gebeurde niet elke keer. Mijn dochter kreeg een beugel en het advies te spoelen met een fluorhoudend spoelmiddel. Zij heeft het wel gedaan, om gaatjes te voorkomen terwijl ik er tegen was. Met tandpasta had ik geen last, toevallig gebruikte ik altijd een tandpasta met aminfluoride en daar kan ik beter tegen. Alleen deze winter: ik had in een natuurvoedingszaak een tandpasta gekregen. Er stond niet op de voorkant dat er fluoride inzat en ik heb niet verder gekeken (meestal staat erop met fluoride, dit merk geeft juist aan wanneer het er niet inzit) Om kort te gaan. Al lange tijd had ik 's avonds jeuk bij mijn kin/kaak. Soms kon ik het tot bloedens aan toe kapot wrijven/krabben. Op gegeven moment kreeg ik vlekken in mijn gezicht; op mijn kin, kaaklijn, aan de linkerzijde van mijn (voor)hoofd. En het verspreidde zich. Dit moest wel een allergische reactie zijn en het enige wat ik anders deed was het gebruik van deze 'natuurlijke tandpasta'. Dus toen de ingrediëntenlijst maar eens gelezen en daar stond natrium fluoride of Sodium Fluoride (hetzelfde als destijds in het mondspoelmiddel) Toen kon ook het vlekkenpatroon verklaren. De fluoride wordt opgenomen door de slijmvliezen en komen naar buiten op de huid. 's avonds slaap ik links in, dus vandaar ook links de meeste vlekken. Toen herinnerde ik me dat in het jaar ervoor ook tijdelijk jeuk in mijn gezicht had gehad. Ik had toen een andere tandpasta gebruikt, daarvan lag er nog een proeftube in huis en ja wel dezelfde vorm van Fluoride. Ik heb er lang ellende van gehad, heb ook foto's van mijn gezicht genomen. Uiteindelijk o..a. met een honigzalf mijn huid tot bedaren gekregen. Als je op internet leest vind je tegenstrijdige berichten over fluoride. Ik ben ermee gestopt. En ondanks mijn gevoelige tanden gaat het buitengewoon goed. Ik poets nu alleen met natuurlijke tandpasta zonder fluoride.

claudia zaat
Door

claudia zaat

op 09 May 2015

Dit is nou precies de reden waarom ik tandpasta zonder fluoride gebruik :)

Phoenix
Door

Phoenix

op 03 Jun 2015

Beste Marjolein, Het mondwater van Weleda dat jij aanraadt in het artikel bevat wél fluor, calcium fluoride wel te verstaan. Is dit wat anders dan gewone fluoride dan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Jun 2015

Calciumfluoride is een celzout, het is het calciumzout van waterstoffluoride. Dit is iets heel anders als fluoride.

Gina Haak
Door

Gina Haak

op 21 Jun 2015

is er ook een fluoride vrije tandpasta die niet zo scherp en zout smaakt Ik word er een beetje naar van Ik gebruik sinds kort Paradintax,

Caroline Fransen
Door

Caroline Fransen

op 08 Feb 2016

Tea tree tandpasta van De Tuinen. Smaakt niet zout en is puur natuur!

Audrey
Door

Audrey

op 28 Jul 2015

Hallo, Gebruikte een tandpasta met fluoride die ook gevoelige tanden beschermd Maar ben nu bekend dat fluoride gif is . Heb nu tandpasta van het merk "Bluem" en gebruik dit nu twee maanden en heb ook geen last van gevoelige tanden . Een heerlijke frisse smaak en een schone mond .

Monique
Door

Monique

op 18 Feb 2016

Bluem gebruik ik nu ook sedert een maand of 8. De eerste controle bij de tandarts en mondhygiëniste was super: één en al complimenten over de staat van mijn tandvlees en gebit.

wendy vd kamp
Door

wendy vd kamp

op 11 Aug 2015

En gelukkig hebben we dankzij Dokter Hans Moolenburgh GEEN fluor in ons drinkwater.(veel landen wel) Het boek van hem : Fluor? Liever niet!! Daarin verteld hij over die strijd, maar ook waarom fluoride voor ons mensen helemaal niet gezond is.. ik las in 1 van de reacties : je slikt het toch niet door? Dus zoveel kwaad kan het niet lijkt me.. Men moet niet vergeten dat de mond vol zit met : Slijmvliezen.. En laten die slijmvliezen nou juist zo enorm goed zijn in het opnemen van stoffen... Daarom werken sommige medicijnen onder de tong ook zo snel. Ookal slik je de tandpasta niet door, je mond, de slijmvliezen daarin, nemen het wel degelijk op.. En dan nog, volwassenen slikken het misschien doorgaans niet door, maar kinderen wel! Ze maken ook nog van die lekker smakende tandpasta's met aardbeiensmaak oid. Mijn kids zogen daardoor juist de tandpasta van hun borstels af. Nu zijn we al weer een aantal jaren fluorvrij aan het poetsen en bevalt prima. Misschien ook interessant: Fluoride werd in de 2de wereldoorlog gebruikt door Hitler, om de bevolking mak , rustig, en volgzaam te krijgen..Het werd oa aan het drinkwater toegevoegd. Fluor verlaagt het iq ook nog. Tis allemaal te lezen in het bovenstaand genoemde boek...

Rob en Joyce de Vries
Door

Rob en Joyce de Vries

op 11 Sep 2015

Ook wij wilden geen gewone tandpasta meer gebruiken. De eerste jaren kokosolie met baksoda gebruikt, maar na verloop van tijd werden onze tanden wat gevoelig hierdoor. Inmiddels gebruiken we kokosolie met neempoeder. Ideaal en onze tanden worden echt schoon.

Esther
Door

Esther

op 18 Sep 2015

Wat jammer dat ik dit pas op mijn 40e levensjaar lees. Al heel lang somberheids- en slaapklachten en een slecht werkende schildklier en altijd gezond geleefd, gesport, vegetarisch en voornl. biologisch gegeten, geen alchohol, geen tabak en nog voel ik me niet goed, al heel lang. Dus ik stop nog per vandaag met fluor-houdende tandpasta en ga mijn kinderen hetzelfde laten doen. Alweer zo'n voorbeeld dat de farmaceutische en cosmetische industrie er zeker niet op uit is om ons gezond te maken... eerder ziek, om nog meer medicatie te kunnen verkopen. Van aluminiumchloride in deodorant en aspartaam in Light-producten wist ik het al heel lang en dat gebruiken we dus al helemaal nooit - echter, om me heen geloofde ook niemand dat de voedsel- en cosmetische industrie ons toch echt niet zou 'vergiftigen'... In deze kapitalistische wereld moet de burger zichzelf dus continue actief en grondig informeren en nooit 'aannemen' dat het wel gezond of althans, niet ongezond, zal zijn. Best erg, eigenlijk, vooral voor mensen die dit niet weten of kunnen uitzoeken (zoals kinderen of ouderen). Het zou ieders levenskwaliteit (en zelfs -kwantiteit doordat je minder kans op ernstige ziektes hebt), zoveel beter kunnen maken. Hartelijk dank dat jullie deze informatie op de website hebben gezet!!

Wies Dekker
Door

Wies Dekker

op 02 Nov 2015

Mijn dochter (16 jaar) gebruikt al jaren geen fluoride tandpasta. Ze gebruikt die van Weleda. Nu waren we laatst op controle bij de tandarts. Die zag als het ware kleine deukjes in haar glazuur. Ze adviseerde wel fluor te gebruiken omdat dat die deukjes tegengaat. Door de deukjes raakt het glazuur aangetast en worden de tanden o.a. gevoeliger voor temperatuur wisselingen. Dat willen we graag voorkomen. Heb je een tip hoe we daar mee om kunnen gaan zonder aan de fluortandpasta te gaan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Nov 2015

Drinkt ze veel frisdranken/cola? Het fosforzuur in deze dranken vormen een ware aanslag op je tanden en botten trouwens ook. Zoek altijd naar de oorzaak dan weet je hoe je iets moet verhelpen. Fluor is naar mijn mening niet de oplossing.

Nienke
Door

Nienke

op 25 Sep 2017

Het zuur in deze dranken is geen fosforzuur maar citroenzuur.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Oct 2017

Het kan allebei Nienke, het kan bijv. citroenzuur, fosforzuur of appelzuur zijn dat in frisdranken voorkomt; die zijn allemaal slecht voor het tandglazuur.

Leontien van den Berg
Door

Leontien van den Berg

op 03 Nov 2015

Dit is de reden dat ik heel erg blij ben met mn tandpasta ZONDER fluoride. Nog steeds gaat er een stemmetje door mn hoofd bij de halfjaarlijkse tandartscontrole 'zij zullen het toch wel weten, laat je kind maar gewoon die fluorbehandeling nemen'... Maar het is gewoon niet nodig! Ik gebruik nu 2 jaar deze natuurlijke tandpasta en de tandarts is zo enthousiast over de conditie van mn tandvlees dat hij de tandpasta nu bij mij bestelt :)

Monique van den Doel
Door

Monique van den Doel

op 22 Jan 2016

Hallo Marjolein, ik gebruik al 10 jaar geen tandpasta meer! Gewoon goed/lang poetsen met zachte borstel en af en toe met kokosolie (worden je tanden mooi van) en heel af en toe met baking soda en kokosolie. Heb sindsdien geen gaatjes meer gehad!!! Had altijd last van teruglopend tandvlees en de tandarts had al op stukken van wortel bescherming gedaan. Helemaal geen last meer van, bij 1 kies is het er af en er hoeft geen bescherming meer op...geen pijn!!! Geen bloedend tandvlees meer!!! en ik heb geen tandplak meer!!! 1 x in de 2 jaar doe ik ff een controle voor de zekerheid. Ziet er altijd goed uit :-)

Jasper
Door

Jasper

op 13 Mar 2016

"Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen." Ik ben een man en ik heb het lekker ook gelezen!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Mar 2016

:-) :-) :-) !

Wieneke van den Berg
Door

Wieneke van den Berg

op 15 Mar 2016

Veel dank voor dit uitstekende artikel Marjolein. Ik ben ook een grote fan van dokter Hans Moolenburgh en heb ook vele andere onderzoeken naar de schadelijke effecten van fluoride bestudeerd. Totaal onnuttige stof in onze verzorgingsproducten en voedingswaren. Goedkope manier van de industrie om van hun afval producten af te komen. Op mijn website Lanouk verkoop ik fluoride vrije tandpasta voor volwassenen en kinderen van Lavera. Wij gebruiken deze tandpasta zelf al enkele jaren en zijn er zeer tevreden over. Mijn man had altijd veel last van aften en nu helemaal niet meer. Mijn dochter eveneens en heeft ze nu nog maar zelden. Wij weten niet of de aften verdwijnen vanwege de afwezigheid van fluoride of dat ze veroorzaakt werden door de sls in de standaard tandpasta. Feit is dat we er grotendeels van af zijn. (Gunstig niet verwacht bijeffect :-) )

Ruth Vries
Door

Ruth Vries

op 03 Aug 2016

Sinds ik Forever Business Owner ben gebruik ik alleen nog maar onze fluoride vrije tandpasta/tandgel ! Belangrijste bestanddelen: Gestabiliseerde Aloe Vera Barbadensis Miller en Propolis....Gevolg: betere conditie van mijn tandvlees, ik voel geen tandsteen meer opkomen, geen bloedend tandvlees meer. Frissere smaak ruime tijd ook na het poetsen, soms spoel ik tussendoor even lekker met een heel klein beetje gel en een slokje water, wat ik vervolgens gerust doorslik 😊

Jennie
Door

Jennie

op 21 Jul 2017

Ik zou graag te weten komen waar ik deze tandpasta kan bestellen.

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Sep 2016

Gelukkig poets ik al lang met een tandpasta zonder fluoride, maar onze kinderen hebben vroeger wel fluor gebitjes gehad bij de tandarts. Hoe erg is dat. De wetenschap dat je je kinderen blootstelt aan een toxine zonder dat je dit weet. Het is wel meer gezegd dat, ongetwijfeld met goede bedoelingen, de tandarts te weinig weet van de effecten van de behandelingen op het lichaam. De focus ligt alleen op het gebit en de rest wordt niet begrepen.

Sandy
Door

Sandy

op 19 Feb 2018

Hallo Marjolein, mag ik je nog iets vragen? In de natuurwinkels vind je ook Natrue gecertificeerde tandpasta's met sodium fluoride. Is dit iets anders dan de fluoride waar jij over schrijft?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Feb 2018

Nee dat is niet iets anders Sandy, het is gewoon fluoride.

Ylle
Door

Ylle

op 01 Jul 2019

Geweldig interessant artikel, leerzaam en waarschuwend. Bedankt voor de heldere informatie.

Melissa Nijs
Door

Melissa Nijs

op 16 May 2021

Ik heb de switch volledig gemaakt: alleen maar natuurlijke producten hier, en dat is een ongelofelijke gamechanger geweest. Het is mijn missie om ook anderen op weg te helpen naar een happy, healthy lifestyle!! #lovingit

Saskia
Door

Saskia

op 12 Mar 2022

Ik gebruik al een paar jaar tandpasta zonder fluoride. Maar na dit artikel gelezen te hebben ppff ja erg blij mee. Wat nu alleen moeilijk is mij zijn heeft een beugel en daar moet hij goed poetsen en met speciale tandpasta voor de beugels hij poets eerder ook zonder maar ja een puber nu die het beste voor zijn beugel wilt en echt zijn best doet. Waar ik al blij mee ben.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!