Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze
10 min. leestijd

Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze

Als jij als vrouw bezig bent met je gezondheid heb je vast al eens iets gelezen over de relatie tussen de stof alumiumchloride in deodorants en borstkanker. Hoe zit dat nou precies? Gastblogger Rosa Kleve heeft het voor ons uitgeplozen.

Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze

Elk jaar opnieuw duikt er wel weer een onderzoek op naar het gevaar van aluminium in deodorant. Afgelopen week nog in het Financieel Dagblad (1) waarin de conclusies van een recent Zwitsers onderzoek worden gemeld: vrouwen die regelmatig deodorant met de stof aluminiumchloride gebruiken, kunnen een verhoogd risico op borstkanker lopen.

In dit artikel leg ik je uit hoe het zit met deodorant en aluminium en hoe je probleemloos gezonde alternatieven kan vinden. Maak van simpele gezonde alternatieven een gemakkelijke nieuwe gewoonte! Maar eerst even iets over wetenschappelijke onderzoeken.

Wie is de opdrachtgever van een onderzoek?

Elk onderzoek heeft voor- en tegenstanders en natuurlijk ook verschillende belanghebbenden. Vaak lijkt het alsof de hardste schreeuwers of belanghebbenden met de grootste portemonnee gelijk krijgen. Voorlopig gelijk. Zo heeft Unilever in 2008 opdracht gegeven voor een onderzoek naar de effecten van aluminium op onze gezondheid. Uit dat onderzoek bleek toen dat er geen verband was. De studie was echter geen klinisch onderzoek, maar een literatuurstudie. En zeg nu zelf: welke uitkomst had jij verwacht van een onderzoek waarvan Unilever (eigenaar van aluminiumhoudende Rexona deodorants) de opdrachtgever was?

Ik schreef al eerder over het ‘baanbrekende’ onderzoek dat vet aanwees als de boosdoener van hart- en vaatziektes (2)(dit onderzoek werd op de achtergrond gefinancierd door de Sugar Research Foundation) en over het gebrek aan ethiek in Big Pharma dat uit winstbejag decennialang wetenschappelijke onderzoeken heeft gemanipuleerd (3). En wellicht herinner je je het Coca Cola schandaal nog dat in 2015 aan het licht kwam: de New York Times berichtte toen over de manipulatie van wetenschappers door Coca Cola, die aantoonden dat mensen niet dik werden van suikerhoudende drankjes. Coca Cola betaalde miljoenen om onderzoekers de focus te laten verleggen van de rol van suikerhoudende dranken bij obesitas naar het gebrek aan beweging bij veel mensen.

Financiers bepalen grotendeels de uitkomsten

Chemische industrie, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, het heet niet voor niets industrie. De schoorsteen moet roken en euro’s moeten rollen. Financiers van onderzoeken bepalen grotendeels de uitkomsten, want zij bepalen naar welke verbanden er moet worden gezocht. En naar welke verbanden er niet wordt gezocht.

Wat kun jij nu zelf, als consument die graag lang wil leven maar ook lang in goede gezondheid wil leven? Gebruik je gezond verstand. Zo simpel is het eigenlijk. Wat voelt goed, wat voelt niet goed en wat zegt je verstand?

Vanwaar mijn interesse in natuurlijke producten?

Een jaar of twee geleden bekeek ik zomaar eens de ingrediëntenlijst van een aantal van de producten in mijn badkamer. OMG, van de meeste ingrediënten had ik nog nooit gehoord! Ik weet wel dat mijn huid doorlaatbaar is, dus dan is het best belangrijk wat ik er wel op smeer en wat niet. Ik was altijd al bewust met voeding bezig, maar minder bewust met schoonheidsproducten. Zo ook met deodorant. Maar nu niet meer.

Deodorant of antitranspiratiemiddel: wat is het verschil?

Een deodorant is een middel dat je aanbrengt op je lichaam om te voorkomen dat je lichaam onaangenaam gaat ruiken door bacteriële afbraak van zweet, in bijvoorbeeld je oksels of onder je voeten. Deodorant betekent in het latijn ontgeurder; het gaat zweetluchtjes tegen door ze te neutraliseren of te verdoezelen met een sterkere geur (parfum dus).

Een antitranspiratiemiddel beïnvloedt lichaamsgeur maar zorgt er ook voor dat je minder of helemaal niet meer zweet, door je zweetklieren te beïnvloeden. Zweten is echter een natuurlijk proces, dat primair je lichaamstemperatuur reguleert. Wáárom zou je dat proces frustreren? En niet onbelangrijk, waar blijft dat zweet eigenlijk? Zweten is daarnaast ook een natuurlijk proces om afvalstoffen via je huid af te voeren. Die moeten toch op een of andere manier ergens heen?

Je hebt aparte antitranspiratiemiddelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Maar ook in veel deodorants worden transpiratiewerende middelen toegevoegd. Wist je dat deodorants gecombineerd met transpiratiewerende middelen door de FDA worden geclassificeerd als geneesmiddelen?

Deodorant met aluminium verstopt je poriën

Aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat en aluminium-zirconiumverbindingen worden vaak gebruikt als antitranspirant in deodorant. Aluminiumchloorhydraat en Aluminiumzirkoniumchloridehydroxide Tetrachlorohydrex Gly zijn de meest voorkomende werkzame bestanddelen in commerciële antitranspiratiemiddelen.

Aluminiumgebaseerde toevoegingen reageren met de elektrolyten in je zweet, waardoor er als het ware een soort gel-prop in je zweetklierkanaal wordt gevormd. Deze prop verstopt je poriën en voorkomt daardoor dat je zweetklier vocht (zweet) uit kan scheiden. Je huid vernieuwt zichzelf continu en in dit proces worden deze gecreëerde gel-propjes opgeruimd. Als je vervolgens weer opnieuw deodorant met antitranspiranten aanbrengt, worden weer nieuwe proppen gevormd om het zweet tegen te houden.

Aluminiumzouten blokkeren de poriën onder je armen en hebben bovendien een licht samentrekkend effect op die poriën, waardoor het nog moeilijker wordt om zweet door te laten naar je huidoppervlak. Als je dus maar genoeg deodorant met antitranspiratiemiddelen gebruikt, zullen je meeste zweetklieren geen zweet meer aan je huidoppervlak brengen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om toxines uit je lichaam te verwijderen via je okselzweet. Terwijl je tegelijkertijd toxines op je lichaam smeert! Waar kunnen deze metalen heengaan als ze door je huid heen worden opgenomen in je lichaam en gaan zwerven?

Ernstige gezondheidseffecten van chemische deodorants

Chemische deodorants geven aanleiding om continu object van onderzoek te zijn. De volgende relaties tussen chemische deodorants en gezondheidsproblemen worden gelegd:

Overgevoeligheid en allergische reacties

Na gebruik van zirkoon (zirconium) kan je huid een allergische reactie geven waaronder een okselgranuloom. Antitranspiratiemiddelen met propyleenglycol kunnen irritaties en overgevoeligheid veroorzaken. Deodorantkristallen met synthetisch vervaardigd kalium aluin (potassium alum) zijn irriterend voor de huid, net als overigens deodorant op alcoholbasis.

Toegestane hoeveelheid aluminium en aluminiumvergiftiging

Aluminium (Al) is een zwaar metaal waarvan in-vitro-onderzoek neurotoxiciteit heeft aangetoond (4). De EU heeft richtlijnen afgegeven voor de blootstelling aan aluminium. Minder dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht wordt op dit moment veilig geacht. Richtlijnen worden breder toegepast, zo ook bijvoorbeeld in ons drinkwater. De aangetroffen hoeveelheid aluminium in ons drinkwater moet beneden de norm van 200 μg/liter blijven, anders wordt het als drinkwater afgekeurd.

Aluminium is een vast bestanddeel in de meeste transpiratiewerende middelen. Aluminium komt dan voor in de vorm van aluminiumchloorhydraat of aluminiumchloride. Het is vooral het aluminiumchloorhydraat wat onder vuur ligt. Over aluminiumlactaat (natuurlijk aluminiumzout uit melkzuur dat de zuurtegraad onder je oksels regelt) vind je weinig veronderstelde narigheid.

Er is veel onderzoek gedaan naar aluminium en de kankerverwekkende effecten. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs geleverd en aluminium staat niet op de lijst van carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) maar zekerheidshalve wordt vooral aan zwangere vrouwen of mensen die kanker hebben (gehad) geadviseerd om een niet-aluminiumhoudende deodorant te gebruiken.

Borstkanker

Er gaat een hardnekkig verhaal rond dat je een verhoogde kans hebt op borstkanker als je deodorant gebruikt met aluminium en het chemische additief parabenen. Officiële instanties ontkennen dit, omdat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd dat dit onderbouwt. Na wat speuren heb ik zelf toch wat verontrustende onderzoeken gevonden.

Onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology (5) toont aan dat aluminium niet alleen wordt geabsorbeerd door je lichaam, maar zich ook vastzet in je borstweefsel. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gemiddelde niveau van aluminium in vloeistof in de tepels significant hoger was bij vrouwen met borstkanker dan bij vrouwen zonder borstkanker. Onderzoek van borstweefsel van vrouwen met borstkanker liet ook zien, dat er een hogere concentratie aluminium wordt aangetroffen aan de buitenzijde van de borst, dus dichterbij de oksels. Overigens, al dit bovenstaande geldt ook voor parabenen: 99% van het borstweefsel met borstkanker bevat een verhoogde concentratie parabenen (6).

Nierfunctiestoornis

Kleine hoeveelheden aluminium kunnen door het maagdarmkanaal en door de huid worden geabsorbeerd. Daarom wordt mensen met een nierinsufficiëntie afgeraden om dagelijks transpiratiewerende middelen te gebruiken die aluminium bevatten.

Alzheimer

Er is onderzoek gedaan naar aluminium en de ziekte van Alzheimer. Wat blijkt? Bij autopsies werden hogere concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen bij Alzheimerpatiënten dan bij mensen zonder Alzheimer. Maar uiteraard zijn er ook weer onderzoeken die dit tegenspreken. Wie financiert nu wat?

Waarom gebruik ik geen deodorant met aluminium?

Ik heb je uitgelegd waarom ik moeite heb met ‘wetenschappelijke’ onderzoeken.  Ik heb ook geen zin om af te wachten wat eventuele uitkomsten zijn van longitudinaal onderzoek. Mijn logica is eigenlijk heel eenvoudig:

  1. als ik ingrediënten kan gebruiken waarover géén discussie is betreffende de veiligheid (zoals kokosolie en baking soda) dan geef ik daar de voorkeur aan boven ingrediënten waar wel discussie over bestaat.
  2. los van de mogelijke gezondheidsrisico’s van aluminium is één ding gewoon een feit: aluminium sluit de poriën van je huid, waardoor je zweet niet gemakkelijk door je huid je lichaam kan verlaten. Je frustreert hiermee je natuurlijke warmteregeling en je natuurlijke afvoer van toxines. Dat vind ik echt niet nodig als er andere alternatieven zijn.

Dan maar natuurlijke deodorant zonder aluminium?

De markt van aluminiumvrije deodorants groeit momenteel explosief. Er zijn steeds meer merken die aluminiumvrije deodorants produceren en er zijn zelfs merken die geheel natuurlijk zijn en dus geen enkele deodorant maken met aluminium.

Het zijn met name deze merken die met grote letters claimen dat zij aluminiumvrij zijn. Hiermee verwijzen ze naar aluminiumchloorhydraat, aluminiumchloride, aluminiumhydroxybromide of aluminium zirkonium.

De Crystal deodorants zijn nu razend populair onder bewuste consumenten die zoeken naar een goede aluminiumvrije deodorant. Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd. De meest voorkomende aluin is kaliumaluin (potassium alum), ofwel kaliumaluminiumsulfaat (potassium aluminium sulfate).

Kaliumaluin is een natuurlijk mineralenzout waarvan de moleculen zo groot zijn dat ze niet kunnen worden geabsorbeerd door je huid. Ze vormen een beschermende laag op je huid die de groei van bacteriën remt. Uiteraard is dit een veel beter alternatief dan de antitranspiranten die in de huid binnendringen.

Aluminiumvrije deodorant hoeft uit niets anders te bestaan dan natuurlijke ingrediënten, eventueel aangevuld met essentiële oliën voor een verfrissende geur. Chemicaliën zoals triclosan en propyleenglycol, welke beide je hormonen ontregelen, zijn helemaal niet nodig in een deodorant. Ook stoffen als kaliumsorbaat (potassium sorbate) horen niet op je huid thuis.

Veelgebruikte deodorants en hun ingrediënten

Inmiddels ben ik verschillende drogisten en apothekers binnengestapt om naar de etiketten van veelgebruikte deodorants te kijken. Het is dan telkens weer een flinke zoektocht in de lange ingrediëntenlijst met zogenaamde INCI-benamingen, waarom kan dat niet gewoon in normale mensentaal? De meeste ingrediënten kende ik niet of ik had er zelfs nooit van gehoord…

Populaire en veelgebruikte deodorants zoals Axe, Dove (ja, óók Dove Sensitive of Dove Women Pure), Rexona (ja, óók Rexona Mineral Pure), Niveau (ja, óók Nivea Sensitive & Pure) en Sanex deodorant. En nee, Sanex deodorant zero% bevat inderdaad géén aluminiumchloorhydraat maar wat schetst mijn verbazing: wél dimethicone (ofwel siliconen…). Vichy koop je niet voor niets in een ‘drugstore’, ook daarin zit aluminium. Nee inderdaad, niet in de Vichy deo zónder aluminium, maar deze bevat dan ook weer dimethicone en alcohol.

Mijn conclusie

Conclusie: wanneer een deodorant schreeuwt dat deze  ‘aluminiumvrij’ is (want dat is tegenwoordig heel populair om te zeggen) check dan vooral goed de andere ingrediënten.

Ik vind er ondertussen niks meer aan, ingrediëntenlijsten uitpluizen. Dat moeten fabrikanten toch ook begrijpen? Dat ik iets herkenbaars onder mijn oksels wil smeren?

Ondertussen kom ik nog wat aangeprezen ‘natuurlijke’ deodorants tegen met het – voor mij – nieuwe ingrediënt Ammonium Glycyrrhizate, die zocht ik toch nog even uit. Ik zie dat Ammonium Glycyrrhizate (7) in een eindrapport op NCBI als veilig wordt bestempeld in kleine hoeveelheden. Maar ik wil überhaupt geen ingrediënt waarvan de veiligheid moet worden onderzocht! En wat is een ‘kleine’ hoeveelheid?

Mijn keuzes

Voor welke natuurlijke deodorant heb ik uiteindelijk gekozen? Uitgangspunt 1: een deodorant moet werken! Ik wil mij zeker voelen in moeilijke gesprekken wanneer mijn zweet ook nog eens gestoord wordt door stresshormonen en daar ook naar ruikt. Daarom heb ik ontzettend veel natuurlijke deodorants getest: ze moeten werken.

Een basis-deodorant bevat wat mij betreft het ingrediënt zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Als je zweet, wordt de pH op je huid onder je oksels zuurder. Dat betekent dat de pH-waarde lager wordt. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat je pH-waarde weer verhoogt, ofwel: de zuren worden geneutraliseerd. Zo blijf je gewoon op een natuurlijke manier transpireren, maar zonder nare luchtjes. Wil je graag een geurende deodorant, dan zijn dit soort deodorants ook verkrijgbaar met een toegevoegde natuurlijke olie voor de geur.

Natuurlijke deodorant op crèmebasis: We Love The Planet

We Love The Planet is 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerd. Er zijn geen synthetische, ongezonde ingrediënten toegevoegd. Het is een Nederlands merk dat gewoon in een Nederlands familiebedrijf wordt geproduceerd. De werking van deze deo is super eenvoudig: de ontgeurende werking komt van zuiveringszout, dat op natuurlijke wijze geurtjes neutraliseert. Deze natuurlijke deodorant is verkrijgbaar in 5 heerlijke geuren. De standaard prijs is € 11,50. Met deze deodorant doe ik 3 maanden, dus de prijs valt mij zeker mee!

Natuurlijke deodorant op poederbasis: Ohm Deodorant

Ohm Deodorant is natuurlijk en biologisch en bevat ook niet meer ingrediënten dan nodig. Het werkzame bestanddeel is ook hier natriumbicarbonaat (aangevuld met etherische oliën voor de geur), dit neutraliseert de typerende zure transpiratiegeur, waardoor je de hele dag fris blijft. Het is een poedervariant. Hier ben ik zelf geen fan van, ik vind het bijzonder veel gedoe en mors het overal, ik denk dus ook niet dat ik een ‘zuinige’ gebruiker ben en dan is deze best kostbaar.

Natuurlijke roll-on deodorant: Santé

Misschien vind je crème- of poeder-deodorant allebei maar niets. Of vind je ze te duur. Dan vind ik het Santé een prima alternatief: Santé deodorant is een gemakkelijk aan te brengen natuurlijke deodorant zonder aluminium of andere vervelende stoffen die je huid in kunnen dringen.  Santé is ook te koop bij mijn favoriete supermarkt Ekoplaza.

En voor de DIY?

Ben jij zo’n handige ‘Do-It-Yourself’-er? Dan maak jij wellicht je eigen deodorant. Doe je dat nog niet, maar ben je nieuwsgierig hoe dat werkt? Dit is een basis recept voor DIY deodorant.
Ingrediënten:

  • 60 gram kokosolie
  • 15 gram baking soda
  • 15 gram arrowroot (natuurlijk bindmiddel)

Bereiding:
Mix eerst de droge ingrediënten door elkaar. Roer, prak of wrijf vervolgens de droge ingrediënten door de kokosolie. Houd je niet van geurloze deodorants? Voeg dan een of twee druppeltjes etherische olie toe naar keuze, gewoon wat jij lekker vindt. Heb je een gevoelige huid, let dan wel op met de citrusolie en lavendelolie, van deze olie is bekend dat zij een gevoelige huid mogelijk kunnen irriteren.

Rosa Kleve

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

https://fd.nl/ondernemen/1169185/nieuwe-studie-legt-verband-tussen-deodorant-en-borstkanker

https://www.detoxplein.nl/suikerindustrie-misleidt-gezondheidsonderzoeken-al-decennialang/

https://www.detoxplein.nl/big-pharma-gevaarlijk-gebrek-aan-ethiek-en-grote-financiele-belangen/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21337589

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/24/parabens-on-risk-of-breast-cancer.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17613133

nikki
Door

nikki

op 07 Oct 2016

Fijn, bedankt! En hoe zit het met de deo's van primavera? Die lijken mij ook veilig? Salvia Deo van Weleda staat ook bekend als veilig, maar die heeft dus wel amonium glycyrrhizaat in, maar dan uit zoethout...?

Ineke
Door

Ineke

op 07 Oct 2016

De zelfgemaakte deo met soda vond ik om diverse redenen niet fijn.Nu gebruik ik aluin, het helpt en is compleet geurloos.

Joyce
Door

Joyce

op 07 Oct 2016

Dank je Rosa. Hele nuttige informatie. Ik deel...

Agnita
Door

Agnita

op 07 Oct 2016

Dank voor dit artikel. Zelf gebruik ik nooit deodorant en ben daar blij mee, zeker nadat ik het artikel had gelezen. Heb het recept van de zelfmaak deodorant gelijk doorgestuurd naar de 3 kinderen van mijn zus, die overmatig veel deo gebruiken in de veronderstelling dat ze altijd ruiken en dat niemand dat mag ruiken. Na mijn idee kunnen ze dan beter de DIY deodorant gebruiken. Een nichtje heeft al positief gereageerd! Ze gaat het maken en gebruiken!

Rosa
Door

Rosa

op 10 Oct 2016

Goed van je Agnita! Mocht ze het DIY iets te droog vinden, gewoon een beetje extra olie toevoegen ;-) en laat haar haar favoriete etherische olie gebruiken, ze zal er blij mee zijn ;-) Groetjes, Rosa

Cathy
Door

Cathy

op 07 Oct 2016

Kijk ook eens naar de deodorant van Weleda perfect. En Biologisch Dynamisch het beste van het beste en werkt uitstekend.

roosje
Door

roosje

op 07 Oct 2016

Eindelijk iets wat echt werkt en niet schreeuwend duur is. Bedankt

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 07 Oct 2016

Hallo, Ik heb al verschillende alternatieven geprobeerd, en wat voor mij het allerbeste werkt en heel goedkoop is, is een oplossing van bicarbonaat in water. Ik los 8 gr bicarbonaat op in 200 ml warm water. In een spuitflacon gieten, en klaar. De juiste hoeveelheid is wel belangrijk, want als er te veel in zit verstopt het spuitertje. Te weinig werkt dan weer minder goed.

Rosa
Door

Rosa

op 10 Oct 2016

Hi Jacqueline, een uitstekende oplossing! En compleet geurloos. Een aanrader voor iedereen die liever niet naar geurtjes en oliën ruikt ;-) Groetjes, Rosa

Roos
Door

Roos

op 07 Oct 2016

Heb je ook gekeken naar de sanex dermo sensitive roller....? daarin zit niets van dat alles.....

Rosa Kleve
Door

Rosa Kleve

op 10 Oct 2016

Beste Roos,Het tweede ingrediënt op hun eigen website is aluminium chlorohydrate, dus bevat het wel. Bovendien zit er dimethicone in (siliconen).'Voor de gevoelige huid' is vooral marketing.Groetjes, Rosa

jeanne
Door

jeanne

op 07 Oct 2016

Kun je iets zeggen over de butters van de Body shop? Op de verpakking staan geen ingrediënten vermeld. Zelf gebruik ik van hen papaya butter. Een behoorlijk ondoorzichtige materie leg je helder uit. Het blijft ingewikkeld met al die stoffen.

Rosa Kleve
Door

Rosa Kleve

op 10 Oct 2016

Hi Jeanne,Het product wat jij noemt, kan ik op hun website niet terugvinden, wel in andere 'geuren'. Daar zie ik diverse 'foute' stoffen in zitten, zoals (uitdrogende alcohol). Maar wat ik ook zie, is Methylparaben, Propylparaben. Misschien herken je het woord al: parabenen. Parabenen is chemisch en wordt vaak gebruikt als conserveermiddel. Het is een hormoonverstoorder, dus als er ook maar iets met 'paraben' op de ingrediëntenlijst voorkomt, dan sla ik het over.Hartelijke groet, Rosa

Mathilde
Door

Mathilde

op 07 Oct 2016

Dag Marjolein, ik vind het geweldig wat je allemaal voor ons vrouwen uitvogelt, ik maak er graag gebruik van en deel het met anderen. Je openheid w.b je eigen verdrietige situate van enkele weken terug en hoe je je niet op de kop liet zitten zijn een goed advies aan ons allen. Dank je wwl,

Jeanne
Door

Jeanne

op 07 Oct 2016

Dank voor de informatie; ik gebruik zelf vaak babypoeder

Anneke Timmerman
Door

Anneke Timmerman

op 07 Oct 2016

Heel erg bedankt voor je werk! Ik heb veel last van opvliegers dus fijn om te weten dat ik mijn heerlijke musk deo beter kan laten staan en een gezonder alternatief uit gaan zoeken!

jessie de wind
Door

jessie de wind

op 07 Oct 2016

Mooi artikel. Wat vind je van Weleda Deodorant. Die is natuurlijk. Ik mis hem in je opsomming. Mw Jessie de Wind

Rosa Kleve
Door

Rosa Kleve

op 10 Oct 2016

Hi Jessie, Weleda is een prachtig natuurlijk merk! Ik gebruik zelf graag Weleda producten. Wat ik fijn vind aan Weleda is dat zij ook duidelijk zijn in de ingrediënten en niet alleen die (moeilijke) INCI woorden gebruiken. Waarom ik in een 'algemene blog' de deodorant niet tip? Ik weet niet wie het allemaal leest. In de deodorant zit voor mij teveel alcohol (dat is een uitdrogend ingrediënt wat niet nodig is in een goede deodorant). Maar met een Weleda deodorant zit je met de kennis van vandaag hartstikke safe! Groetjes, Rosa

Winne Deurvorst
Door

Winne Deurvorst

op 07 Oct 2016

Goede tekst, dank je wel, ga het uit proberen - heb al tandpasta gemaakt

Gerdie
Door

Gerdie

op 08 Oct 2016

ben heel benieuw naar dit product, heb helaas ook te maken gehad met borstkanker.

Gerdie
Door

Gerdie

op 08 Oct 2016

wil het graag proberen!

Gerdie
Door

Gerdie

op 08 Oct 2016

wil het graag proberen

Riek
Door

Riek

op 08 Oct 2016

Geweldig om te lezen goede informatie

Grace from Australia
Door

Grace from Australia

op 08 Oct 2016

Ik gebruik (in Australie) een Tea Tree Oil anti-septic lotion. Die in niet officeel een deodorant maar werkt net zo goed.

Rosa Kleve
Door

Rosa Kleve

op 10 Oct 2016

Fantastisch Grace! Teatrea olie kan voor een heel gevoelige huid irriterend werken, maar het werkt fantastisch als deodorant. Wat dat betreft mogen wij nog iets van Australië leren ;-) Groetjes, Rosa

Tryfeen de Vries
Door

Tryfeen de Vries

op 08 Oct 2016

Heel waardevol, dank je. Ik zat reeds heel lang met dit probleem en nu heb ik De oplossing, dank je, ik zal het zeker delen.

José
Door

José

op 08 Oct 2016

geweldig Rosa, dank je wel voor het uitzoeken! Het DIY concept lijkt me leuk om te gaan doen.Ik ben zelf erg tevreden over de natuurlijke deodorantspray van weleda rosen of salie.

Ria
Door

Ria

op 08 Oct 2016

duidelijk artikel! nou ik dacht dat ik goed bezig was met m'n Speick deo stick (Öko-test)..

Yvonne
Door

Yvonne

op 08 Oct 2016

Of verse citroensap onder oksel doen.Ik gebruik dit elke dag en werkt beter dan menig deodorant

Gretl Van Ourti
Door

Gretl Van Ourti

op 08 Oct 2016

Dank je wel voor dit artikel. Het heeft me overtuigd om van deodorant te veranderen. Ik heb eens opgezocht wat ze in mijn buurt verkopen, en vond in de Bio Planet, een deodorant van Weleda. Ook deze zou 100% natuurlijk zijn. Ga ik zeker uitproberen.

Ankie Mulder
Door

Ankie Mulder

op 08 Oct 2016

Zelf gebruik ik nooit een deodorant maar veel mensen vragen me welke ze moeten/veilig kunnen gebruiken. Dank voor deze heldere info.

Mary
Door

Mary

op 08 Oct 2016

Dank je wel voor dit verhelderende artikel! Ik gebruik zelf het merk Zarq, deze bevalt me heel goed, maar ga nu nakijken wat er zoal dan wel in zit. Aluminium zit er sowieso niet in.

Marry
Door

Marry

op 08 Oct 2016

Ik gebruik gewoon geen deodorant en was mij met keltisch zeezout

Christina
Door

Christina

op 08 Oct 2016

Goed artikel!! Mooi Rosa! Ik gebruik zelden deo maar onlangs weer eens Weleda deodorant gekocht..Zag nu pas dat er ammonium glycyrrizhate in zit. Had een blikje gekocht bij 'Waar' een tijd terug met natriumbicarbonaat, maizena en kokosolie maar het was te droog. Je bracht me met t artikel op t idee om er meer kokosolie aan toe te voegen. Een koude douche en puur kokosolie doet trouwens ook wonderen voor heerlijke oksels :)

Rosa Kleve
Door

Rosa Kleve

op 10 Oct 2016

Hi CHristina, dankjewel voor je reactie! En fijn dat ik je een tip heb kunnen geven. Als mensen overstappen op poeder deodorant of op creme deodorant, dan zijn onze gevoelige okselhuidjes daar nog helemaal niet aan gewend. Iets meer kokosolie toevoegen doet wonderen, let maar op! Groetjes, Rosa

Iris Weggeman
Door

Iris Weggeman

op 08 Oct 2016

Ha Marjolein, ik vind je blog bijzonder waardevol en inspirerend! Ga zo door!

Marieke Hetterschij
Door

Marieke Hetterschij

op 08 Oct 2016

Dank je wel voor dit artikel! Ik ben weer met mijn neus op de feiten gedrukt en ga zeker andere deodorant aanschaffen!

hans
Door

hans

op 09 Oct 2016

Ik maak al wel zelf mijn tandpasta en denk al een tijdje na over deodorant. Toch eens kijken of ik hier in Spanje arrowroot kan vinden. Nuttige informatie, dank je wel.

Ria
Door

Ria

op 09 Oct 2016

Hoe breng je de zelfgemaakte deodorant op?

Rosa
Door

Rosa

op 19 Oct 2016

Hi Ria, als je deodorant zelf maakt o.b.v. natriumbicarbonaat en kokosolie dan wordt het een creme deodorant. Een likje op je vinger en zachtjes over je oksel uitwrijven en klaar! Let op: natriumbicarbonaat is een poederstructuur. Wrijf zachtjes, anders zijn je oksels meteen gescrubd ;-)

Leony
Door

Leony

op 09 Oct 2016

Mooi artikel. Ik gebruik DO2..Dit zijn zoutkristallen en hier zit geen geur aan maar werkt wel goed. Is deze deo okay?

Suzanne Beukema
Door

Suzanne Beukema

op 09 Oct 2016

Wat een fijn artikel! Loveli.care heb ik net ontdekt en founder Linda maakt heeeeele fijne en heerlijke natuurlijke deo's in verschillende geuren. Ze is geinspireerd door haar moeder die ooit borstkanker kreeg. Ze heeft net ook de Marie Claire Starters Award gewonnen. Extra tip die ik even wilde delen :)

Fraukje
Door

Fraukje

op 10 Oct 2016

Tip voor de Ohm deodorant: IK maak m'n hand eerst nat en dan strooi ik het poeder erop. Scheelt heel veel knoeien!

Arielle
Door

Arielle

op 11 Oct 2016

Ik mis in deze rij Weleda Deodorant. 100% natuurlijk en heel fijn in gebruik.

Hendrien
Door

Hendrien

op 12 Oct 2016

Ik ben zelf heel blij met het deoblokje van Lush. Biologisch en volgens mij zonder vervelende stoffen.

Carla
Door

Carla

op 12 Oct 2016

Ooit een allergietest gehad in het ziekenhuis. Ik had vreselijke huiduitslag van Weledabodyolie. Ik nam het flesje mee voor de test en het werd ten zeerste afgeraden, omdat er te veel kleur- en geurstoffen in zaten. Voor mij nooit meer.

Rosemarijn
Door

Rosemarijn

op 13 Oct 2016

Kijk ook eens op de site van Vibes-up; zij hebben echt een prima deostick, misschien iets duurder, maar je doet er wereklijk zéééér lang mee.

Elma
Door

Elma

op 13 Oct 2016

Ik gebruik een geurloze stick met Aloë Vera. Van FLP. daar zit ook niks in vlgs. mij

Edith
Door

Edith

op 14 Oct 2016

Kan het zo zijn dat wanneer je overstapt van een deo met o.a. aluminiumzouten naar eentje zonder dat je eerst een huidreactie krijgt (uitslag/bultjes etc)?

Rosa
Door

Rosa

op 19 Oct 2016

Hi Edith,Het klopt helemaal wat je zegt, dat geldt eigenlijk voor elke overstap. Je lichaam is er niet aan gewend en moet aan nieuwe producten wennen. Wanneer je bijvoorbeeld producten gaat gebruiken o.b.v. natriumbicarbonaat dan kan het zijn dat je daar overgevoelig op reageert. Even door de zogeheten zure appel heen bijten ;-)

Orfary Ganan
Door

Orfary Ganan

op 15 Oct 2016

Super interessante artikel. Hartelijk dank.

Louise
Door

Louise

op 17 Oct 2016

waarom allemaal zo moeilijk? ik had ook borstkanker en ik daarvoor altijd allergische reacties van deo . Wat nu? schijfje limoen uitknijpen in je oksel en licht inwrijven rijkt heerlijk en stopt transpiratie bij overmatige transpiratie gewoon met baby doekjes reinigen en opnieuw aanbrengen

Geva
Door

Geva

op 21 Oct 2016

Ik gebruik een aluinstick , even natmaken en onder je oksels wrijven . Het werkt prima en is heel goedkoop

maartje
Door

maartje

op 22 Oct 2016

Ik gebruik al ruim een jaar puur baking soda (beetje vochtig maken en opsmeren) Werkt prima, is gezonder en bespaart me veel kosten!

Frieda
Door

Frieda

op 04 Nov 2016

De Diy deodorant gemaakt en een paar druppels van mijn geurtje (van Ives Rocher) in gedaan. Prima dedorant! DANK je wel voor dit recept. DIT blijf ik gebruiken. Frieda

Elsa
Door

Elsa

op 07 Nov 2016

Ik smeer een paar druppels etherische lavendelolie onder mijn oksels, en dit werkt echt prima!

elly
Door

elly

op 11 Nov 2016

Aloe Vera gel (98% puur) werkt bij mij heel goed. Ook als haarversteviger trouwens.. etc.

Carla
Door

Carla

op 11 Nov 2016

Mijn eigen deo gemaakt van een kopje baking soda met cocosolie, tot smeuige massa, paar druppels etherische olie van Salie en citroen. Heerlijk. Het werkt zo goed dat ik het zelfs niet elke dag hoef te gebruiken, dat is toch verrukkelijk? Zelfde middel met nog wat mintolie om je tanden te poetsen en heb je last van koude voeten?: kurkuma, gember en cayennepeper aan toevoegen, verwarmende voetencreme. Alles uit 1 basisrecept: hooguit 10euro per jaar! Super natuurlijk, heel gezond en bijzonder besparend. Ik wil nooit meer iets anders.

Nynke van Houten
Door

Nynke van Houten

op 20 Nov 2016

Hoe is de deo van "Pure"? Is die wel goed?

mirjam v meurs
Door

mirjam v meurs

op 23 Nov 2016

Heel goed verhaal ...bedankt. we hebben nu christal en mn dochters nemen soms gewone deospray bv na dansles. Vraag dan ook over je recepten/merken zonder: Maakt die cocosolie geen vlekken in de kleding? En kan ik ook gewoon zuiveringszout onder mn oksels smeren?

Elly
Door

Elly

op 02 Dec 2016

Ik gebruik sinds een jaar alleen natriumbicarbonaat,even na het douchen een beetje op de vingertop onder de oksel. Werkt perfect,ben allergisch voor parabenen en alcohol.

Geertje
Door

Geertje

op 22 Dec 2016

Hallo Rosa, wat een mooi artikel. Fijn dat je vrouwen bewust maakt. Ik zat even met het zinnetje in je blog "Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd." Ik meende dat aluin juist goed was. Is dat dan niet zo? Verder gebruik ik de roll-on deodorant van De Tuinen, van Dr. Organic. Meende dat deze ook heel goed is. Ben jij die ook tegengekomen? Hoor het graag van je. Liefs, Geertje

Maria
Door

Maria

op 13 Jan 2017

Hallo Rosa, wat een duidelijk artikel! Onlangs is er een nieuwe natuurlijke deodorant op de markt gekomen genaamd JustDeo.

Renate
Door

Renate

op 19 Jan 2017

Precies het artikel waar ik op zat te wachten. Ik ga de keuken in en lekker zelf aan de slag!! Dank voor het uitzoeken.

christien nolet
Door

christien nolet

op 09 Feb 2017

ik meng kokosolie met wat bijenwas (beide opgewarmd dus tegen vloeibaar aan). Weing onder de oksel helpt al enorm tegen nare geurtjes!

Kaja
Door

Kaja

op 09 Jan 2018

kokosolie en bijenwas? Verstopt dat ook niet?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2018

Beste Kaja, het is wel zo dat bijenwas een verstoppende werking kan hebben als je het op een groot oppervlak van je lichaam zou smeren. Op een klein oppervlak is het meestal geen probleem, hoewel er altijd mensen zullen zijn die er juist wel snel last van hebben. Eigenlijk geldt voor alles dat je het zelf gewoon moet uitproberen om te kijken of het voor jou werkt. Voor kokosolie geldt dat het bij heel veel mensen juist heel fijn voelt omdat het zo snel intrekt en het laurinezuur eventuele problemen (b.v bacteriën) juist kan bestrijden. Maar er zijn ook veel mensen die er juist niet goed tegen kunnen en er bijvoorbeeld acne van krijgen. Ook hier geldt dus: kijken wat het voor jou doet. Maar het zijn in ieder geval beide natuurlijke, niet toxische stoffen, mits je natuurlijk goed oplet dat je een goed gecontroleerd product zonder residuen van bestrijdingsmiddelen kiest.

Annemie
Door

Annemie

op 09 Feb 2017

Hallo Rosa, bedankt voor dit overzicht! Ik gebruik babytalkpoeder. Is dat veilig? Groetjes, Annemie

Anita
Door

Anita

op 09 Feb 2017

Ik gebruik de deo van loveli echt super fijn!

Nicole
Door

Nicole

op 20 Apr 2017

Hi Rosa, Ken je de deodorant van Therme skin care? Volgens mij zittten daar ook geen vervelende stofjes in.

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Therme heeft in het assortiment vooral antitranspiranten (hierover schrijf ik in de blog hoe slecht die zijn voor je gezondheid) en die zitten boordevol schadelijke ingrediënten helaas.

Ans
Door

Ans

op 02 Jun 2018

Geen deodorant gebruiken is het allermakkelijkste en goedkoopste én gezondste. Hoef je je over alles wat er over gezegd en geschreven is helemaal geen zorgen te maken. We hebben ons wijs laten maken dat we onfris ruiken als we geen deo gebruiken; voor de meeste van ons onzin! De meeste mensen douchen dagelijks en trekken vaak schone kleding aan, alleen van "oud" zweet en dus niet tijdig wassen krijg je een nare geur. Even tussendoor met een washandje opfrissen kan ook. Ik heb (gelukkig) van nature altijd een weerstand gehad tegen het gebruik van deo en vind ze meestal stinken. Het is alleen bedoelt voor de commercie/producent. Probeer het gewoon een tijdje, je zult merken dat je gewoon zonder kunt.

Lut
Door

Lut

op 08 Jul 2018

Helemaal met je eens. Ik woon in Spanje en zweet me te pletter! Ik gebruik nooit deo, net zoals de meeste vrouwen hier🏝zweten hoort er bij😰

Herma
Door

Herma

op 02 Jun 2018

Er is een nieuwe deodorant in Duitsland, Oostenrijk op de markt. BEN&ANNA. Natuurlijk en veganistisch in diverse geuren. Ik gebruik Provence en het bevalt goed. Ook de verpakking is duurzaam nl. karton. Het verkoopt heel goed en hoop, dat dit ook snel in ons land verkrijgbaar is. Fijn, dat er op dit gebied zoveel nieuwe ontwikkelingen zijn en Rosa ons de bomen in het bos laat zien, want de commercie speelt altijd een spelletje met ons. Gelukkig zijn de mensen er steeds meer aan toe om andere wegen te bewandelen.

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jul 2018

Ha Herma, Jij bent er snel bij zeg! Ben & Anna is een topmerk (!) deodorant en werkt ook nog eens hartstikke goed. Alleen degene met de kartonnen verpakking is echt pas kort op de markt. Speurneus ;-) Ik gebruik hem zelf sinds een maandje ongeveer, ik kocht hem hier: https://www.puurenfit.nl/ben-en-anna-natuurlijke-deodorant-karton.html Ik heb de Provence en vind hem ontzettend lekker en werkt geweldig! Groetjes, Rosa

Claudia Bosscher
Door

Claudia Bosscher

op 22 Jun 2018

Baking soda is het gewoon. We hebben een tijdje kokosolie gebruikt, maar na loop van tijd heeft dit niet geholpen. Nu gebruiken we al 3 jaar baking soda en zijn er super blij mee!

Desiree Schepens
Door

Desiree Schepens

op 26 Jul 2018

Ik heb sinds enkele dagen de FRESH deodorant van Ringana uit Oostenrijk. De nieuwe formulering is sinds vorige week op de markt. Heel tevreden hierover. Vers, natuurlijk, organische en veganistisch. Duurzaam verpakt. Komt feilloos door alle testen heen als onbedenkelijk. ringana.com/1524025

Ria van der Velden
Door

Ria van der Velden

op 28 Aug 2018

We love the planet-deodorants bevatten Cera alba, wat de huid afsluit en daarom afgeraden wordt in cosmetische producten. Zoek het maar eens op...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2018

Het klopt dat ook dit weer niet bij iedereen goed gaat Ria. Sommige mensen krijgen last van het afsluitende effect en het is inderdaad antitranspirant door die afsluitende werking. Je kunt zelfs allergisch reageren als je gevoelig bent voor restjes propolis die erin kunnen zitten. In die zin moet je altijd zelf blijven voelen wat bij jou werkt, ook al is het nog zo natuurlijk.

Ria Stal
Door

Ria Stal

op 15 Sep 2018

Interessant artikel. Ik heb nog wel een vraag. Hoe zit het met baking soda en hoge bloedruk. Baking soda is zout en beslist niet goed voor mensen met een hoge bloeddruk, dacht ik zo. Dit zout gaat toch ook door je huid en wordt door je lichaam opgenomen. Kunnen jullie me daar uitleg over geven. Het is de reden waarom ik nog niet zelf Deo maak.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2018

Ik geloof niet dat het erg is om een beetje natriumbicarbonaat via de huid binnen te krijgen Ria,ik heb er nog nooit iets over gehoord dat dit nadelig kan zijn. Maar inderdaad kun je beter voorzichtig zijn met het innenmen van baking soda bij nierproblemen of hoge bloeddruk. Als je er niet gerust op bent of het ook door de huid te veel van het goede kan zijn voor jou, raadpleeg dan je arts of behandelaar.

Sanne
Door

Sanne

op 27 Oct 2018

Ik gebruik sinds twee weken de Salt of the earth deo en ben daar erg over te spreken. Ze hebben rollers, sprays en waarmee ze gestart zijn: een Potassium alum blok. En wat ik erg handig vind is dat deze natuurlijke deo's inmiddels gewoon te verkrijgen zijn bij kruidvat. Wel eens van gehoord?

Agnes
Door

Agnes

op 17 Jan 2021

Heel erg bedankt voor de informatie, ik ga mijn dove deo's de prullenbak in gooien!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!