Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze

Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze

Als jij als vrouw bezig bent met je gezondheid heb je vast al eens iets gelezen over de relatie tussen de stof alumiumchloride in deodorants en borstkanker. Hoe zit dat nou precies? Gastblogger Rosa Kleve heeft het voor ons uitgeplozen.  

Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze

Elk jaar opnieuw duikt er wel weer een onderzoek op naar het gevaar van aluminium in deodorant. Afgelopen week nog in het Financieel Dagblad waarin de conclusies van een recent Zwitsers onderzoek worden gemeld: vrouwen die regelmatig deodorant met de stof aluminiumchloride gebruiken, kunnen een verhoogd risico op borstkanker lopen.

In dit artikel leg ik je uit hoe het zit met deodorant en aluminium en hoe je probleemloos gezonde alternatieven kan vinden. Maak van simpele gezonde alternatieven een gemakkelijke nieuwe gewoonte! Maar eerst even iets over wetenschappelijke onderzoeken.

Wie is de opdrachtgever van een onderzoek?

Elk onderzoek heeft voor- en tegenstanders en natuurlijk ook verschillende belanghebbenden. Vaak lijkt het alsof de hardste schreeuwers of belanghebbenden met de grootste portemonnee gelijk krijgen. Voorlopig gelijk. Zo heeft Unilever in 2008 opdracht gegeven voor een onderzoek naar de effecten van aluminium op onze gezondheid. Uit dat onderzoek bleek toen dat er geen verband was. De studie was echter geen klinisch onderzoek, maar een literatuurstudie. En zeg nu zelf: welke uitkomst had jij verwacht van een onderzoek waarvan Unilever (eigenaar van aluminiumhoudende Rexona deodorants) de opdrachtgever was?

Ik schreef al eerder over het ‘baanbrekende’ onderzoek dat vet aanwees als de boosdoener van hart- en vaatziektes (dit onderzoek werd op de achtergrond gefinancierd door de Sugar Research Foundation) en over het gebrek aan ethiek in Big Pharma dat uit winstbejag decennialang wetenschappelijke onderzoeken heeft gemanipuleerd. En wellicht herinner je je het Coca Cola schandaal nog dat in 2015 aan het licht kwam: de New York Times berichtte toen over de manipulatie van wetenschappers door Coca Cola, die aantoonden dat mensen niet dik werden van suikerhoudende drankjes. Coca Cola betaalde miljoenen om onderzoekers de focus te laten verleggen van de rol van suikerhoudende dranken bij obesitas naar het gebrek aan beweging bij veel mensen.

Financiers bepalen grotendeels de uitkomsten

Chemische industrie, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, het heet niet voor niets industrie. De schoorsteen moet roken en euro’s moeten rollen. Financiers van onderzoeken bepalen grotendeels de uitkomsten, want zij bepalen naar welke verbanden er moet worden gezocht. En naar welke verbanden er niet wordt gezocht.

Wat kun jij nu zelf, als consument die graag lang wil leven maar ook lang in goede gezondheid wil leven? Gebruik je gezond verstand. Zo simpel is het eigenlijk. Wat voelt goed, wat voelt niet goed en wat zegt je verstand?

Vanwaar mijn interesse in natuurlijke producten?

Een jaar of twee geleden bekeek ik zomaar eens de ingrediëntenlijst van een aantal van de producten in mijn badkamer. OMG, van de meeste ingrediënten had ik nog nooit gehoord! Ik weet wel dat mijn huid doorlaatbaar is, dus dan is het best belangrijk wat ik er wel op smeer en wat niet. Ik was altijd al bewust met voeding bezig, maar minder bewust met schoonheidsproducten. Zo ook met deodorant. Maar nu niet meer.

Deodorant of antitranspiratiemiddel: wat is het verschil?

Een deodorant is een middel dat je aanbrengt op je lichaam om te voorkomen dat je lichaam onaangenaam gaat ruiken door bacteriële afbraak van zweet, in bijvoorbeeld je oksels of onder je voeten. Deodorant betekent in het latijn ontgeurder; het gaat zweetluchtjes tegen door ze te neutraliseren of te verdoezelen met een sterkere geur (parfum dus).

Een antitranspiratiemiddel beïnvloedt lichaamsgeur maar zorgt er ook voor dat je minder of helemaal niet meer zweet, door je zweetklieren te beïnvloeden. Zweten is echter een natuurlijk proces, dat primair je lichaamstemperatuur reguleert. Wáárom zou je dat proces frustreren? En niet onbelangrijk, waar blijft dat zweet eigenlijk? Zweten is daarnaast ook een natuurlijk proces om afvalstoffen via je huid af te voeren. Die moeten toch op een of andere manier ergens heen?

Je hebt aparte antitranspiratiemiddelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Maar ook in veel deodorants worden transpiratiewerende middelen toegevoegd. Wist je dat deodorants gecombineerd met transpiratiewerende middelen door de FDA worden geclassificeerd als geneesmiddelen?

Deodorant met aluminium verstopt je poriën

Aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat en aluminium-zirconiumverbindingen worden vaak gebruikt als antitranspirant in deodorant. Aluminiumchloorhydraat en Aluminiumzirkoniumchloridehydroxide Tetrachlorohydrex Gly zijn de meest voorkomende werkzame bestanddelen in commerciële antitranspiratiemiddelen.

Aluminiumgebaseerde toevoegingen reageren met de elektrolyten in je zweet, waardoor er als het ware een soort gel-prop in je zweetklierkanaal wordt gevormd. Deze prop verstopt je poriën en voorkomt daardoor dat je zweetklier vocht (zweet) uit kan scheiden. Je huid vernieuwt zichzelf continu en in dit proces worden deze gecreëerde gel-propjes opgeruimd. Als je vervolgens weer opnieuw deodorant met antitranspiranten aanbrengt, worden weer nieuwe proppen gevormd om het zweet tegen te houden.

Aluminiumzouten blokkeren de poriën onder je armen en hebben bovendien een licht samentrekkend effect op die poriën, waardoor het nog moeilijker wordt om zweet door te laten naar je huidoppervlak. Als je dus maar genoeg deodorant met antitranspiratiemiddelen gebruikt, zullen je meeste zweetklieren geen zweet meer aan je huidoppervlak brengen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om toxines uit je lichaam te verwijderen via je okselzweet. Terwijl je tegelijkertijd toxines op je lichaam smeert! Waar kunnen deze metalen heengaan als ze door je huid heen worden opgenomen in je lichaam en gaan zwerven?

Ernstige gezondheidseffecten van chemische deodorants

Chemische deodorants geven aanleiding om continu object van onderzoek te zijn. De volgende relaties tussen chemische deodorants en gezondheidsproblemen worden gelegd:

Overgevoeligheid en allergische reacties

Na gebruik van zirkoon (zirconium) kan je huid een allergische reactie geven waaronder een okselgranuloom. Antitranspiratiemiddelen met propyleenglycol kunnen irritaties en overgevoeligheid veroorzaken. Deodorantkristallen met synthetisch vervaardigd kalium aluin (potassium alum) zijn irriterend voor de huid, net als overigens deodorant op alcoholbasis.

Toegestane hoeveelheid aluminium en aluminiumvergiftiging

Aluminium (Al) is een zwaar metaal waarvan in-vitro-onderzoek neurotoxiciteit heeft aangetoond. De EU heeft richtlijnen afgegeven voor de blootstelling aan aluminium. Minder dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht wordt op dit moment veilig geacht. Richtlijnen worden breder toegepast, zo ook bijvoorbeeld in ons drinkwater. De aangetroffen hoeveelheid aluminium in ons drinkwater moet beneden de norm van 200 μg/liter blijven, anders wordt het als drinkwater afgekeurd.

Aluminium is een vast bestanddeel in de meeste transpiratiewerende middelen. Aluminium komt dan voor in de vorm van aluminiumchloorhydraat of aluminiumchloride. Het is vooral het aluminiumchloorhydraat wat onder vuur ligt. Over aluminiumlactaat (natuurlijk aluminiumzout uit melkzuur dat de zuurtegraad onder je oksels regelt) vind je weinig veronderstelde narigheid.

Er is veel onderzoek gedaan naar aluminium en de kankerverwekkende effecten. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs geleverd en aluminium staat niet op de lijst van carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) maar zekerheidshalve wordt vooral aan zwangere vrouwen of mensen die kanker hebben (gehad) geadviseerd om een niet-aluminiumhoudende deodorant te gebruiken.

Borstkanker

Er gaat een hardnekkig verhaal rond dat je een verhoogde kans hebt op borstkanker als je deodorant gebruikt met aluminium en het chemische additief parabenen. Officiële instanties ontkennen dit, omdat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd dat dit onderbouwt. Na wat speuren heb ik zelf toch wat verontrustende onderzoeken gevonden.

Onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology toont aan dat aluminium niet alleen wordt geabsorbeerd door je lichaam, maar zich ook vastzet in je borstweefsel. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gemiddelde niveau van aluminium in vloeistof in de tepels significant hoger was bij vrouwen met borstkanker dan bij vrouwen zonder borstkanker. Onderzoek van borstweefsel van vrouwen met borstkanker liet ook zien, dat er een hogere concentratie aluminium wordt aangetroffen aan de buitenzijde van de borst, dus dichterbij de oksels. Overigens, al dit bovenstaande geldt ook voor parabenen: 99% van het borstweefsel met borstkanker bevat een verhoogde concentratie parabenen.

Nierfunctiestoornis

Kleine hoeveelheden aluminium kunnen door het maagdarmkanaal en door de huid worden geabsorbeerd. Daarom wordt mensen met een nierinsufficiëntie afgeraden om dagelijks transpiratiewerende middelen te gebruiken die aluminium bevatten.

Alzheimer

Er is onderzoek gedaan naar aluminium en de ziekte van Alzheimer. Wat blijkt? Bij autopsies werden hogere concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen bij Alzheimerpatiënten dan bij mensen zonder Alzheimer. Maar uiteraard zijn er ook weer onderzoeken die dit tegenspreken. Wie financiert nu wat?

Waarom gebruik ik geen deodorant met aluminium?

Ik heb je uitgelegd waarom ik moeite heb met ‘wetenschappelijke’ onderzoeken.  Ik heb ook geen zin om af te wachten wat eventuele uitkomsten zijn van longitudinaal onderzoek. Mijn logica is eigenlijk heel eenvoudig:

  • als ik ingrediënten kan gebruiken waarover géén discussie is betreffende de veiligheid (zoals kokosolie en baking soda) dan geef ik daar de voorkeur aan boven ingrediënten waar wel discussie over bestaat.
  • los van de mogelijke gezondheidsrisico’s van aluminium is één ding gewoon een feit: aluminium sluit de poriën van je huid, waardoor je zweet niet gemakkelijk door je huid je lichaam kan verlaten. Je frustreert hiermee je natuurlijke warmteregeling en je natuurlijke afvoer van toxines. Dat vind ik echt niet nodig als er andere alternatieven zijn.

Dan maar natuurlijke deodorant zonder aluminium?

De markt van aluminiumvrije deodorants groeit momenteel explosief. Er zijn steeds meer merken die aluminiumvrije deodorants produceren en er zijn zelfs merken die geheel natuurlijk zijn en dus geen enkele deodorant maken met aluminium.

Het zijn met name deze merken die met grote letters claimen dat zij aluminiumvrij zijn. Hiermee verwijzen ze naar aluminiumchloorhydraat, aluminiumchloride, aluminiumhydroxybromide of aluminium zirkonium.

De Crystal deodorants zijn nu razend populair onder bewuste consumenten die zoeken naar een goede aluminiumvrije deodorant. Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd. De meest voorkomende aluin is kaliumaluin (potassium alum), ofwel kaliumaluminiumsulfaat (potassium aluminium sulfate).

Kaliumaluin is een natuurlijk mineralenzout waarvan de moleculen zo groot zijn dat ze niet kunnen worden geabsorbeerd door je huid. Ze vormen een beschermende laag op je huid die de groei van bacteriën remt. Uiteraard is dit een veel beter alternatief dan de antitranspiranten die in de huid binnendringen.

Aluminiumvrije deodorant hoeft uit niets anders te bestaan dan natuurlijke ingrediënten, eventueel aangevuld met essentiële oliën voor een verfrissende geur. Chemicaliën zoals triclosan en propyleenglycol, welke beide je hormonen ontregelen, zijn helemaal niet nodig in een deodorant. Ook stoffen als kaliumsorbaat (potassium sorbate) horen niet op je huid thuis.

Veelgebruikte deodorants en hun ingrediënten

Inmiddels ben ik verschillende drogisten en apothekers binnengestapt om naar de etiketten van veelgebruikte deodorants te kijken. Het is dan telkens weer een flinke zoektocht in de lange ingrediëntenlijst met zogenaamde INCI-benamingen, waarom kan dat niet gewoon in normale mensentaal? De meeste ingrediënten kende ik niet of ik had er zelfs nooit van gehoord…

Populaire en veelgebruikte deodorants zoals Axe, Dove (ja, óók Dove Sensitive of Dove Women Pure), Rexona (ja, óók Rexona Mineral Pure), Niveau (ja, óók Nivea Sensitive & Pure) en Sanex deodorant. En nee, Sanex deodorant zero% bevat inderdaad géén aluminiumchloorhydraat maar in plaats daarvan potassium alum (kaliumaluin dus). Maar wat schetst mijn verbazing: wél dimethicone (ofwel siliconen…). Vichy koop je niet voor niets in een ‘drugstore’, ook daarin zit aluminium. Nee inderdaad, niet in de Vichy deo zónder aluminium, maar deze bevat dan ook weer dimethicone en alcohol.

Mijn conclusie

Conclusie: wanneer een deodorant schreeuwt dat deze  ‘aluminiumvrij’ is (want dat is tegenwoordig heel populair om te zeggen) check dan vooral goed de andere ingrediënten.

Ik vind er ondertussen niks meer aan, ingrediëntenlijsten uitpluizen. Dat moeten fabrikanten toch ook begrijpen? Dat ik iets herkenbaars onder mijn oksels wil smeren?

Ondertussen kom ik nog wat aangeprezen ‘natuurlijke’ deodorants tegen met het – voor mij – nieuwe ingrediënt Ammonium Glycyrrhizate, die zocht ik toch nog even uit. Ik zie dat Ammonium Glycyrrhizate in een eindrapport op NCBI als veilig wordt bestempeld in kleine hoeveelheden. Maar ik wil überhaupt geen ingrediënt waarvan de veiligheid moet worden onderzocht! En wat is een ‘kleine’ hoeveelheid?

Mijn keuzes

Voor welke natuurlijke deodorant heb ik uiteindelijk gekozen? Uitgangspunt 1: een deodorant moet werken! Ik wil mij zeker voelen in moeilijke gesprekken wanneer mijn zweet ook nog eens gestoord wordt door stresshormonen en daar ook naar ruikt. Daarom heb ik ontzettend veel natuurlijke deodorants getest: ze moeten werken.

Een basis-deodorant bevat wat mij betreft het ingrediënt zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Als je zweet, wordt de pH op je huid onder je oksels zuurder. Dat betekent dat de pH-waarde lager wordt. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat je pH-waarde weer verhoogt, ofwel: de zuren worden geneutraliseerd. Zo blijf je gewoon op een natuurlijke manier transpireren, maar zonder nare luchtjes. Wil je graag een geurende deodorant, dan zijn dit soort deodorants ook verkrijgbaar met een toegevoegde natuurlijke olie voor de geur.

Natuurlijke deodorant op crèmebasis: We Love The Planet

We Love The Planet is 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerd. Er zijn geen synthetische, ongezonde ingrediënten toegevoegd. Het is een Nederlands merk dat gewoon in een Nederlands familiebedrijf wordt geproduceerd. De werking van deze deo is super eenvoudig: de ontgeurende werking komt van zuiveringszout, dat op natuurlijke wijze geurtjes neutraliseert. Deze natuurlijke deodorant is verkrijgbaar in 5 heerlijke geuren. De standaard prijs is € 11,50. Met deze deodorant doe ik 3 maanden, dus de prijs valt mij zeker mee!

Natuurlijke deodorant op poederbasis: Ohm Deodorant

Ohm Deodorant is natuurlijk en biologisch en bevat ook niet meer ingrediënten dan nodig. Het werkzame bestanddeel is ook hier natriumbicarbonaat (aangevuld met etherische oliën voor de geur), dit neutraliseert de typerende zure transpiratiegeur, waardoor je de hele dag fris blijft. Het is een poedervariant. Hier ben ik zelf geen fan van, ik vind het bijzonder veel gedoe en mors het overal, ik denk dus ook niet dat ik een ‘zuinige’ gebruiker ben en dan is deze best kostbaar.

Natuurlijke roll-on deodorant: Urtekram

Misschien vind je crème- of poeder-deodorant allebei maar niets. Of vind je ze te duur. Dan vind ik het Urtekram een prima alternatief: Urtekram deodorant is een gemakkelijk aan te brengen natuurlijke deodorant zonder aluminium of andere vervelende stoffen die je huid in kunnen dringen. Sluit de huid niet af, is verkrijgbaar in verschillende geuren en er is zelfs een deodorant zonder parfum met de toepasselijke naam ‘No Perfume’. Klik hier voor meer informatie en om te bestellen. 

En voor de DIY?

Ben jij zo’n handige ‘Do-It-Yourself’-er? Dan maak jij wellicht je eigen deodorant. Doe je dat nog niet, maar ben je nieuwsgierig hoe dat werkt? Dit is een basis recept voor DIY deodorant.
Ingrediënten:

  • 60 gram kokosolie
  • 15 gram baking soda
  • 15 gram arrowroot (natuurlijk bindmiddel)

Bereiding:
Mix eerst de droge ingrediënten door elkaar. Roer, prak of wrijf vervolgens de droge ingrediënten door de kokosolie. Houd je niet van geurloze deodorants? Voeg dan een of twee druppeltjes etherische olie toe naar keuze, gewoon wat jij lekker vindt. Heb je een gevoelige huid, let dan wel op met de citrusolie en lavendelolie, van deze olie is bekend dat zij een gevoelige huid mogelijk kunnen irriteren.

Rosa Kleve

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Comment Section

70 reacties op “Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze


Door Nicole op 20 april 2017

Hi Rosa,
Ken je de deodorant van Therme skin care? Volgens mij zittten daar ook geen vervelende stofjes in.


Door Anita op 9 februari 2017

Ik gebruik de deo van loveli echt super fijn!


Door Annemie op 9 februari 2017

Hallo Rosa, bedankt voor dit overzicht!
Ik gebruik babytalkpoeder. Is dat veilig?
Groetjes, Annemie


Door christien nolet op 9 februari 2017

ik meng kokosolie met wat bijenwas (beide opgewarmd dus tegen vloeibaar aan). Weing onder de oksel helpt al enorm tegen nare geurtjes!


Door Kaja op 9 januari 2018

kokosolie en bijenwas? Verstopt dat ook niet?


Door Marjolein Dubbers op 11 januari 2018

Beste Kaja, het is wel zo dat bijenwas een verstoppende werking kan hebben als je het op een groot oppervlak van je lichaam zou smeren. Op een klein oppervlak is het meestal geen probleem, hoewel er altijd mensen zullen zijn die er juist wel snel last van hebben. Eigenlijk geldt voor alles dat je het zelf gewoon moet uitproberen om te kijken of het voor jou werkt. Voor kokosolie geldt dat het bij heel veel mensen juist heel fijn voelt omdat het zo snel intrekt en het laurinezuur eventuele problemen (b.v bacteriën) juist kan bestrijden. Maar er zijn ook veel mensen die er juist niet goed tegen kunnen en er bijvoorbeeld acne van krijgen. Ook hier geldt dus: kijken wat het voor jou doet. Maar het zijn in ieder geval beide natuurlijke, niet toxische stoffen, mits je natuurlijk goed oplet dat je een goed gecontroleerd product zonder residuen van bestrijdingsmiddelen kiest.


Door Renate op 19 januari 2017

Precies het artikel waar ik op zat te wachten. Ik ga de keuken in en lekker zelf aan de slag!! Dank voor het uitzoeken.


Door Maria op 13 januari 2017

Hallo Rosa, wat een duidelijk artikel! Onlangs is er een nieuwe natuurlijke deodorant op de markt gekomen genaamd JustDeo.


Door Geertje op 22 december 2016

Hallo Rosa, wat een mooi artikel. Fijn dat je vrouwen bewust maakt. Ik zat even met het zinnetje in je blog “Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd.” Ik meende dat aluin juist goed was. Is dat dan niet zo? Verder gebruik ik de roll-on deodorant van De Tuinen, van Dr. Organic. Meende dat deze ook heel goed is. Ben jij die ook tegengekomen? Hoor het graag van je. Liefs, Geertje


Door Elly op 2 december 2016

Ik gebruik sinds een jaar alleen natriumbicarbonaat,even na het douchen een beetje op de vingertop onder de oksel.
Werkt perfect,ben allergisch voor parabenen en alcohol.


Door mirjam v meurs op 23 november 2016

Heel goed verhaal …bedankt. we hebben nu christal en mn dochters nemen soms gewone deospray bv na dansles. Vraag dan ook over je recepten/merken zonder:
Maakt die cocosolie geen vlekken in de kleding?
En kan ik ook gewoon zuiveringszout onder mn oksels smeren?


Door Nynke van Houten op 20 november 2016

Hoe is de deo van “Pure”? Is die wel goed?


Door Carla op 11 november 2016

Mijn eigen deo gemaakt van een kopje baking soda met cocosolie, tot smeuige massa, paar druppels etherische olie van Salie en citroen. Heerlijk. Het werkt zo goed dat ik het zelfs niet elke dag hoef te gebruiken, dat is toch verrukkelijk? Zelfde middel met nog wat mintolie om je tanden te poetsen en heb je last van koude voeten?: kurkuma, gember en cayennepeper aan toevoegen, verwarmende voetencreme. Alles uit 1 basisrecept: hooguit 10euro per jaar! Super natuurlijk, heel gezond en bijzonder besparend. Ik wil nooit meer iets anders.


Door elly op 11 november 2016

Aloe Vera gel (98% puur) werkt bij mij heel goed. Ook als haarversteviger trouwens.. etc.


Door Elsa op 7 november 2016

Ik smeer een paar druppels etherische lavendelolie onder mijn oksels, en dit werkt echt prima!


Door Frieda op 4 november 2016

De Diy deodorant gemaakt en een paar druppels van mijn geurtje (van Ives Rocher) in gedaan. Prima dedorant! DANK je wel voor dit recept. DIT blijf ik gebruiken. Frieda


Door maartje op 22 oktober 2016

Ik gebruik al ruim een jaar puur baking soda (beetje vochtig maken en opsmeren)
Werkt prima, is gezonder en bespaart me veel kosten!


Door Geva op 21 oktober 2016

Ik gebruik een aluinstick , even natmaken en onder je oksels wrijven . Het werkt prima en is heel goedkoop


Door Louise op 17 oktober 2016

waarom allemaal zo moeilijk? ik had ook borstkanker en ik daarvoor altijd allergische reacties van deo . Wat nu? schijfje limoen uitknijpen in je oksel en licht inwrijven rijkt heerlijk en stopt transpiratie bij overmatige transpiratie gewoon met baby doekjes reinigen en opnieuw aanbrengen


Door Orfary Ganan op 15 oktober 2016

Super interessante artikel.
Hartelijk dank.


Door Edith op 14 oktober 2016

Kan het zo zijn dat wanneer je overstapt van een deo met o.a. aluminiumzouten naar eentje zonder dat je eerst een huidreactie krijgt (uitslag/bultjes etc)?


Door Rosa op 19 oktober 2016

Hi Edith,

Het klopt helemaal wat je zegt, dat geldt eigenlijk voor elke overstap. Je lichaam is er niet aan gewend en moet aan nieuwe producten wennen. Wanneer je bijvoorbeeld producten gaat gebruiken o.b.v. natriumbicarbonaat dan kan het zijn dat je daar overgevoelig op reageert. Even door de zogeheten zure appel heen bijten 😉


Door Elma op 13 oktober 2016

Ik gebruik een geurloze stick met Aloë Vera. Van FLP. daar zit ook niks in vlgs. mij


Door Carla op 12 oktober 2016

Ooit een allergietest gehad in het ziekenhuis. Ik had vreselijke huiduitslag van Weledabodyolie. Ik nam het flesje mee voor de test en het werd ten zeerste afgeraden, omdat er te veel kleur- en geurstoffen in zaten. Voor mij nooit meer.


Door Rosemarijn op 13 oktober 2016

Kijk ook eens op de site van Vibes-up; zij hebben echt een prima deostick, misschien iets duurder, maar je doet er wereklijk zéééér lang mee.


Door Hendrien op 12 oktober 2016

Ik ben zelf heel blij met het deoblokje van Lush. Biologisch en volgens mij zonder vervelende stoffen.


Door Arielle op 11 oktober 2016

Ik mis in deze rij Weleda Deodorant.
100% natuurlijk en heel fijn in gebruik.


Door Fraukje op 10 oktober 2016

Tip voor de Ohm deodorant: IK maak m’n hand eerst nat en dan strooi ik het poeder erop. Scheelt heel veel knoeien!


Door Suzanne Beukema op 9 oktober 2016

Wat een fijn artikel! Loveli.care heb ik net ontdekt en founder Linda maakt heeeeele fijne en heerlijke natuurlijke deo’s in verschillende geuren. Ze is geinspireerd door haar moeder die ooit borstkanker kreeg. Ze heeft net ook de Marie Claire Starters Award gewonnen. Extra tip die ik even wilde delen 🙂


Door Leony op 9 oktober 2016

Mooi artikel. Ik gebruik DO2..Dit zijn zoutkristallen en hier zit geen geur aan maar werkt wel goed. Is deze deo okay?


Door Ria op 9 oktober 2016

Hoe breng je de zelfgemaakte deodorant op?


Door Rosa op 19 oktober 2016

Hi Ria,
als je deodorant zelf maakt o.b.v. natriumbicarbonaat en kokosolie dan wordt het een creme deodorant. Een likje op je vinger en zachtjes over je oksel uitwrijven en klaar! Let op: natriumbicarbonaat is een poederstructuur. Wrijf zachtjes, anders zijn je oksels meteen gescrubd 😉


Door hans op 9 oktober 2016

Ik maak al wel zelf mijn tandpasta en denk al een tijdje na over deodorant. Toch eens kijken of ik hier in Spanje arrowroot kan vinden.
Nuttige informatie, dank je wel.


Door Marieke Hetterschij op 8 oktober 2016

Dank je wel voor dit artikel! Ik ben weer met mijn neus op de feiten gedrukt en ga zeker andere deodorant aanschaffen!


Door Iris Weggeman op 8 oktober 2016

Ha Marjolein, ik vind je blog bijzonder waardevol en inspirerend! Ga zo door!


Door Christina op 8 oktober 2016

Goed artikel!! Mooi Rosa!
Ik gebruik zelden deo maar onlangs weer eens Weleda deodorant gekocht..Zag nu pas dat er ammonium glycyrrizhate in zit. Had een blikje gekocht bij ‘Waar’ een tijd terug met natriumbicarbonaat, maizena en kokosolie maar het was te droog. Je bracht me met t artikel op t idee om er meer kokosolie aan toe te voegen. Een koude douche en puur kokosolie doet trouwens ook wonderen voor heerlijke oksels 🙂


Door Rosa Kleve op 10 oktober 2016

Hi CHristina,
dankjewel voor je reactie! En fijn dat ik je een tip heb kunnen geven.
Als mensen overstappen op poeder deodorant of op creme deodorant, dan zijn onze gevoelige okselhuidjes daar nog helemaal niet aan gewend. Iets meer kokosolie toevoegen doet wonderen, let maar op!
Groetjes, Rosa


Door Marry op 8 oktober 2016

Ik gebruik gewoon geen deodorant en was mij met keltisch zeezout


Door Mary op 8 oktober 2016

Dank je wel voor dit verhelderende artikel!
Ik gebruik zelf het merk Zarq, deze bevalt me heel goed, maar ga nu nakijken wat er zoal dan wel in zit. Aluminium zit er sowieso niet in.


Door Ankie Mulder op 8 oktober 2016

Zelf gebruik ik nooit een deodorant maar veel mensen vragen me welke ze moeten/veilig kunnen gebruiken. Dank voor deze heldere info.


Door Gretl Van Ourti op 8 oktober 2016

Dank je wel voor dit artikel. Het heeft me overtuigd om van deodorant te veranderen. Ik heb eens opgezocht wat ze in mijn buurt verkopen, en vond in de Bio Planet, een deodorant van Weleda. Ook deze zou 100% natuurlijk zijn. Ga ik zeker uitproberen.


Door Yvonne op 8 oktober 2016

Of verse citroensap onder oksel doen.Ik gebruik dit elke dag en werkt beter dan menig deodorant


Door Ria op 8 oktober 2016

duidelijk artikel! nou ik dacht dat ik goed bezig was met m’n Speick deo stick (Öko-test)..


Door José op 8 oktober 2016

geweldig Rosa, dank je wel voor het uitzoeken! Het DIY concept lijkt me leuk om te gaan doen.Ik ben zelf erg tevreden over de natuurlijke deodorantspray van weleda rosen of salie.


Door Tryfeen de Vries op 8 oktober 2016

Heel waardevol, dank je.
Ik zat reeds heel lang met dit probleem en nu heb ik De oplossing, dank je, ik zal het zeker delen.


Door Grace from Australia op 8 oktober 2016

Ik gebruik (in Australie) een Tea Tree Oil anti-septic lotion. Die in niet officeel een deodorant maar werkt net zo goed.


Door Rosa Kleve op 10 oktober 2016

Fantastisch Grace! Teatrea olie kan voor een heel gevoelige huid irriterend werken, maar het werkt fantastisch als deodorant. Wat dat betreft mogen wij nog iets van Australië leren 😉
Groetjes, Rosa


Door Riek op 8 oktober 2016

Geweldig om te lezen goede informatie
Door Gerdie op 8 oktober 2016

ben heel benieuw naar dit product, heb helaas ook te maken gehad met borstkanker.


Door Winne Deurvorst op 7 oktober 2016

Goede tekst, dank je wel, ga het uit proberen – heb al tandpasta gemaakt


Door jessie de wind op 7 oktober 2016

Mooi artikel. Wat vind je van Weleda Deodorant. Die is natuurlijk. Ik mis hem in je opsomming. Mw Jessie de Wind


Door Rosa Kleve op 10 oktober 2016

Hi Jessie,
Weleda is een prachtig natuurlijk merk! Ik gebruik zelf graag Weleda producten. Wat ik fijn vind aan Weleda is dat zij ook duidelijk zijn in de ingrediënten en niet alleen die (moeilijke) INCI woorden gebruiken.
Waarom ik in een ‘algemene blog’ de deodorant niet tip? Ik weet niet wie het allemaal leest. In de deodorant zit voor mij teveel alcohol (dat is een uitdrogend ingrediënt wat niet nodig is in een goede deodorant). Maar met een Weleda deodorant zit je met de kennis van vandaag hartstikke safe!
Groetjes, Rosa


Door Anneke Timmerman op 7 oktober 2016

Heel erg bedankt voor je werk! Ik heb veel last van opvliegers dus fijn om te weten dat ik mijn heerlijke musk deo beter kan laten staan en een gezonder alternatief uit gaan zoeken!


Door Jeanne op 7 oktober 2016

Dank voor de informatie; ik gebruik zelf vaak babypoeder


Door Mathilde op 7 oktober 2016

Dag Marjolein, ik vind het geweldig wat je allemaal voor ons vrouwen uitvogelt, ik maak er graag gebruik van en deel het met anderen. Je openheid w.b je eigen verdrietige situate van enkele weken terug en hoe je je niet op de kop liet zitten zijn een goed advies aan ons allen.
Dank je wwl,


Door jeanne op 7 oktober 2016

Kun je iets zeggen over de butters van de Body shop? Op de verpakking staan geen ingrediënten vermeld. Zelf gebruik ik van hen papaya butter. Een behoorlijk ondoorzichtige materie leg je helder uit. Het blijft ingewikkeld met al die stoffen.


Door Rosa Kleve op 10 oktober 2016

Hi Jeanne,

Het product wat jij noemt, kan ik op hun website niet terugvinden, wel in andere ‘geuren’. Daar zie ik diverse ‘foute’ stoffen in zitten, zoals (uitdrogende alcohol). Maar wat ik ook zie, is Methylparaben, Propylparaben. Misschien herken je het woord al: parabenen. Parabenen is chemisch en wordt vaak gebruikt als conserveermiddel. Het is een hormoonverstoorder, dus als er ook maar iets met ‘paraben’ op de ingrediëntenlijst voorkomt, dan sla ik het over.

Hartelijke groet, Rosa


Door Roos op 7 oktober 2016

Heb je ook gekeken naar de sanex dermo sensitive roller….? daarin zit niets van dat alles…..


Door Rosa Kleve op 10 oktober 2016

Beste Roos,

Het tweede ingrediënt op hun eigen website is aluminium chlorohydrate, dus bevat het wel. Bovendien zit er dimethicone in (siliconen).

‘Voor de gevoelige huid’ is vooral marketing.

Groetjes, Rosa


Door Jacqueline op 7 oktober 2016

Hallo,
Ik heb al verschillende alternatieven geprobeerd, en wat voor mij het allerbeste werkt en heel goedkoop is, is een oplossing van bicarbonaat in water. Ik los 8 gr bicarbonaat op in 200 ml warm water. In een spuitflacon gieten, en klaar. De juiste hoeveelheid is wel belangrijk, want als er te veel in zit verstopt het spuitertje. Te weinig werkt dan weer minder goed.


Door Rosa op 10 oktober 2016

Hi Jacqueline,
een uitstekende oplossing! En compleet geurloos. Een aanrader voor iedereen die liever niet naar geurtjes en oliën ruikt 😉
Groetjes,
Rosa


Door roosje op 7 oktober 2016

Eindelijk iets wat echt werkt en niet schreeuwend duur is. Bedankt


Door Cathy op 7 oktober 2016

Kijk ook eens naar de deodorant van Weleda perfect. En Biologisch Dynamisch het beste van het beste en werkt uitstekend.


Door Agnita op 7 oktober 2016

Dank voor dit artikel. Zelf gebruik ik nooit deodorant en ben daar blij mee, zeker nadat ik het artikel had gelezen. Heb het recept van de zelfmaak deodorant gelijk doorgestuurd naar de 3 kinderen van mijn zus, die overmatig veel deo gebruiken in de veronderstelling dat ze altijd ruiken en dat niemand dat mag ruiken. Na mijn idee kunnen ze dan beter de DIY deodorant gebruiken. Een nichtje heeft al positief gereageerd! Ze gaat het maken en gebruiken!


Door Rosa op 10 oktober 2016

Goed van je Agnita!
Mocht ze het DIY iets te droog vinden, gewoon een beetje extra olie toevoegen 😉 en laat haar haar favoriete etherische olie gebruiken, ze zal er blij mee zijn 😉
Groetjes, Rosa


Door Joyce op 7 oktober 2016

Dank je Rosa. Hele nuttige informatie. Ik deel…


Door Ineke op 7 oktober 2016

De zelfgemaakte deo met soda vond ik om diverse redenen niet fijn.

Nu gebruik ik aluin, het helpt en is compleet geurloos.


Door nikki op 7 oktober 2016

Fijn, bedankt! En hoe zit het met de deo’s van primavera?
Die lijken mij ook veilig? Salvia Deo van Weleda staat ook bekend als veilig, maar die heeft dus wel amonium glycyrrhizaat in, maar dan uit zoethout…?

Plaats een reactie


*


Interessante topics voor Energieke Vrouwen