Vitamine D: het belang van daglicht voor je gezondheid
Immuunsysteem
Marjolein Dubbers
Immuunsysteem
03/24/2012
6 min
107

Vitamine D: het belang van daglicht voor je gezondheid

03/24/2012
6 min
107

Vitamine D valt mijns inziens onder de basissuppletie voor vrouwen. Ik adviseer deze vitamine D het hele jaar door te gebruiken maar in ieder geval in de donkere herfst- en wintermaanden.

Vitamine D is onder andere een belangrijke vitamine voor het gezond houden van ons immuunsysteem.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ons lichaam kan het zelf aanmaken in de huid onder invloed van de ultraviolette B-stralen uit het zonlicht. Om vitamine D in je huid te kunnen aanmaken moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben. In Nederland wonen we op de 52e breedtegraad. Bij ons is gedurende de herfst en de winter de zonnekracht helaas te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen.

vitamine d voeding

Vitamine D is een oeroude vitamine én een hormoon

Dit is om twee redenen vervelend. Ten eerste is vitamine D een vitamine die je niet makkelijk voldoende binnenkrijgt via je voeding. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) bevatten veel vitamine D. Van andere producten, zoals eieren, moet je er erg veel eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Ten tweede is vitamine D één van de oudste vitamines uit de evolutie, wat betekent dat het gedurende deze miljoenen jaren van evolutie heel veel belangrijke functies in je lichaam heeft gekregen. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon in je lichaam.

Een gebrek aan vitamine D betekent een negatieve impact op veel functies in je lichaam.

Kom gerust tien kilo aan in de zomer!

Vitamine D kan worden opgeslagen in je vetcellen. Het zou dus heel goed zijn om in de zomer regelmatig overdag lekker in de zon te zitten en een kilo of 10 aan te komen. Als je dan in de winter deze 10 kilo’s weer afvalt komt de vitamine D vrij en beschikt je lichaam over voldoende van deze belangrijke vitamine.

Natuurlijk is dit een raar advies, neem het alsjeblieft niet letterlijk. Maar zo deden onze over-overgrootmoeders het in de oertijd. Zij aten alles wat ze maar te pakken konden krijgen in de zomer en het najaar (oogsttijd!) om een vetbuffer op te slaan voor de schrale winter. In de winter vielen ze automatisch af en kwam vitamine D vrij.

Deze schrale winters kennen wij niet meer. Niet wat voeding betreft in ieder geval.

Een verband tussen een laag gehalte vitamine D en veel degeneratieve ziektes

Zoals gezegd heeft vitamine D veel belangrijke functies in je lichaam. Meer dan ik hieronder kan opsommen:

  • Voor vrouwen is het allerbelangrijkste om te noemen de rol die deze vitamine speelt bij het vertragen van botontkalking. Eén op de vier vrouwen boven de 55 jaar krijgt te maken met botontkalking. De menopauze versnelt het proces van botontkalking omdat onze oestrogeenproductie daalt.
  • Er zijn vele onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine D een beschermende rol speelt bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkankerUit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition(1), is gebleken dat vrouwen na de menopauze een aanzienlijk lagere kans hebben om kanker te krijgen door suppletie van vitamine D. Uit het onderzoek bleek dat dit vooral geldt voor borstkanker, maar ook voor long- en darmkanker.
  • Vitamine D speelt een belangrijke regulerende rol in het immuunsysteem en bij het voorkómen van auto-immuunziekten.
  • Vitamine D kan een positieve invloed hebben op je spierkracht. Iets wat ook steeds belangrijker wordt naarmate we ouder worden.
  • Veel vrouwen boven de 40 krijgen last van artrose, artritis of reumatische artritis, ofwel: pijn in de gewrichten. Uit de Iowa Women’s Health Study(2) blijkt uit onderzoek onder 30.000 vrouwen dat hoe hoger de inname van vitamine D is, hoe kleiner de kans op reumatische artritis. Vrouwen met de ergste ziekteverschijnselen hadden het laagste niveau van vitamine D. Er is aangetoond dat voldoende vitamine D de pijn kan verlichten.
  • Vrouwen worden vaker getroffen door MS. Uit twee grote studies blijkt een verband tussen lage niveaus van vitamine D in het lichaam en MS.
  • Er zijn relaties aangetoond tussen hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en te lage niveaus van vitamine D.
  • Ook lijkt gebrek aan vitamine D een rol te spelen bij de vorming van diabetes type 2.

Er zijn veel degeneratieve, chronische ziektes die een relatie lijken te hebben met een tekort aan vitamine D.

En aangezien alle ziektes slopend zijn voor je lichaam durf ik de conclusie te trekken dat zonlicht dus heel erg nodig is om aan voldoende energie te komen om je leven ten volle te kunnen leven.

Zorg dat je genoeg zonlicht en daglicht krijgt

vitamine d-tekort symptomen

Voldoende reden dus om vanaf nu minstens 1 keer per dag even een zonnetje mee te pakken. Het liefst midden op de dag en zónder zonnebrandcrème. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken. Blijf je langer buiten en schijnt de zon volop bescherm je huid dan wel tegen de schadelijke UVA-straling. In de herfst en winter is dit minder nodig.

Wees kritisch in je keuze als het gaat om zonnebrandcréme. Met de meeste zonnebrandcrèmes word je wel beschermd tegen UVB-straling maar niet tegen de meer gevaarlijke UVA-straling. Bovendien krijg je door middel van veel crèmes een dosis chemische stoffen binnen via je huid en die wil je natuurlijk liever niet. Voor de beste zonnebrandcrèmes die ik kon vinden, klik hier.

Wees niet bang voor de zon maar als je ouder wordende huid je lief is, blijf dan wel goed smeren.

Word jij wat zwaar op de hand als de blaadjes vallen?

Zodra de blaadjes vallen blijven mensen in Nederland méér en méér binnen zitten. Het is te koud of te nat om naar buiten te gaan en we snellen van huis naar onze auto, naar een winkel, naar kantoor en dan snel weer naar huis. Lekker bij de verwarming. Fout!

We realiseren ons doorgaans te weinig dat zonlicht voeding is en dat er ook zonlicht is als het bewolkt is buiten. Zelfs als het regent.

Veel mensen komen in een winterdip onder invloed van een tekort aan zonlicht. Een studie uit 2006 toonde aan dat ouderen met een lager vitamine D-gehalte tot maar liefst elf keer meer risico lopen depressief te worden, dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte.

Bedenk dat vitamine D een hormoon is en hormonen bepalen of je je opgewekt en blij of zwaarmoedig en depressief voelt.

Ook bepalen ze je gevoeligheid voor stress. Sta je onder druk door welke oorzaak dan ook, zorg dan vooral voor voldoende ontspanning en daglicht. Voed jezelf goed en ga iedere dag naar buiten. Maak een lekkere wandeling of fiets een stuk in de natuur. Het zal je echt goed doen.

vitamine d bijwerkingen

We ontkomen niet aan suppletie van vitamine D

Omdat je vitamine D niet volop kunt eten én we in een klimaat wonen waarin we te weinig vitamine D kunnen aanmaken in onze huid, is suppletie van vitamine D in mijn ogen een must voor iedere vrouw die in Nederland woont.

Met suppletie bedoel ik vitamine D3 ofwel cholecalciferol. Er zijn 14 wereldwijde experts op het gebied van supplementen die ieder aanraden om minimaal 2000 IE (dit is 50 microgram)  te gebruiken. Vrouwen bij voorkeur nog méér, evenals personen met een donkere huidskleur of dikke mensen.

Pas bij suppletie vanaf 2000 IE worden tekorten aangevuld.

Dit is de basissuppletie voor mensen met een gewicht van boven de 50 kg. Neem deze bij voorkeur in met een maaltijd waar vetten inzitten.

D3 + K2: sterk team voor je immuunsysteem (met 20% EVA korting)

Ik gebruik zelf graag vitamine D in combinatie met vitamine K2. Dit is niet alleen gezond voor je calciumhuishouding en dus je botten en tanden maar ook voor je immuunsysteem. Recent onderzoek wijst uit dat een lage vitamine D3 en K2 status mogelijk kan leiden tot complicaties bij COVID-19.    Mijn favoriet is daarom deze van Nutalis, klik daarvoor hier.

Als je via deze link besteld krijg je automatisch aan het einde van je betaalproces 20% EVA korting. Je hoeft geen kortingscode in te vullen. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://academic.oup.com/ajcn/article/85/6/1586/4633053

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.11434

Reacties
Categorieën