Vitamine C; heb jij misschien last van beginnende scheurbuik?
7 min. leestijd

Vitamine C; heb jij misschien last van beginnende scheurbuik?

De blaadjes vallen van de bomen en daarmee verschijnen de eerste verkoudheden en griepjes weer in ons land. Ik reisde gisteren met de trein waar ik de eerste niesbuien en snottebellen alweer hoorde en zag verschijnen. Een verkoudheid is nog niet zo erg, er zijn veel mensen die veel zieker zijn. Zou het kunnen zijn dat ze last hebben van beginnende scheurbuik ofwel vitamine C-gebrek? De mens is namelijk een van de weinig zoogdieren die deze vitamine niet meer zelf kan aanmaken terwijl deze ons juist beschermt tegen overmatige stress.
 

hoeveel-vitamine-c-per-dag

Vitamine C; ons lichaam kan het niet meer zelf aanmaken

Alle zoogdieren kunnen zélf vitamine C aanmaken in hun lichaam als het nodig is,  enkele apen, cavia’s, vleermuizen en de mens uitgezonderd. Dat is jammer want juist vitamine C is een stof die ons zou kunnen beschermen tegen de stressvolle wereld waarin we leven. Moeten we dit zien als een foutje in de evolutie van de mens? Of heeft de natuur gewoon nooit kunnen bedenken dat we onszelf als mensheid in zo’n stressvolle, dus ongezonde omgeving zouden laten leven? Ik ben geneigd dit laatste te denken.

Linus Pauling, de grondlegger van de orthomoleculaire wetenschap, had de volgende verklaring voor ons verlies van het vermogen om zelf vitamine C te kunnen aanmaken: onze voorouders leefden tienduizenden jaren lang in tropische gebieden waar ze met gemak door middel van onze voeding aan vitamine C konden komen. Groene planten en fruit leverden dit volop. Daarom was het voor onze overleving niet nodig om het in ons lichaam zelf aan te maken. Evolutionair gezien was het voordeliger om dit stofwisselingsmechanisme; het omzetten van glucose in vitamine C, te laten vervallen. Dus raakten we het kwijt. Net als onze neefjes: de gorilla’s. Die eten per dag (als we het zouden vergelijken met ons eigen lichaamsgewicht) nog steeds gemiddeld zo’n 4500 milligram vitamine C mede dankzij alle groene bladeren die ze eten. Wij eten een sinaasappel waar nog geen 50 milligram inzit. Iedere dag 90 sinaasappels eten dan maar?

Vitamine C; de ultieme anti-stress vitamine

Waarom is vitamine C zo belangrijk voor onze gezondheid?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als dieren worden opgejaagd of onder druk staan, bijvoorbeeld omdat ze geen water of voedsel kunnen vinden, extra vitamine C gaan produceren.

Het dier beschermt zichzelf als het ware tegen een overdosis stress. Deze vitamine vormt blijkbaar een onderdeel van het totale immuunsysteem van dieren dat dan extra ondersteuning nodig heeft. Wat ontzettend jammer toch dat we dit vermogen om zelf deze vitamine te produceren zijn kwijtgeraakt! Of voel jij je nooit eens opgejaagd of onder druk gezet? Ik wel.

Ziek zijn betekent stress voor ons lichaam. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat we, als we ziek zijn en extra vitamine C innemen, minder vitamine C uitplassen dan wanneer we gezond zijn. Blijkbaar gebruikt ons lichaam dan meer vitamine C omdat het het nodig heeft. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine waarvan we uitplassen wat we niet nodig hebben. Wat we wél nodig hebben wordt opgenomen in ons lichaam.

Stress heeft heel veel gezichten

Bedenk dat stress veel gezichten heeft. Het is niet alleen een gevoel van opgejaagd zijn of onder druk staan. Je zorgen maken, gebrek aan slaap, ongezonde voeding, depressieve gevoelens, in een ongezonde relatie zitten, financiële problemen, huidproblemen, een ongezonde werkomgeving, nachtdiensten draaien, negatieve gedachten in je hoofd, roken, pijn hebben, chemotherapie, gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, jetlags, een negatief zelfbeeld, medicijngebruik, een gebroken been, straling van je mobieltje; het zijn allemaal factoren die leiden tot stress in je lichaam. Tel het allemaal eens bij elkaar op, waar kom je dan op uit op een schaal van 0 tot 10? In onze samenleving is het bijna niet mogelijk om onze stress terug te brengen tot een heel laag niveau. Vandaar dat vitamine C zoveel voor ons kan betekenen.

Vitamine C beschermt ons tegen veel ziektes

Er zijn tientallen jaren heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan rondom het gebruik van (hoge dosis) vitamine C.

Er zijn meer dan 30 ziektes vastgesteld waarbij inname van vitamine C een (zeer) gunstige werking had.

Ik noem hieronder enkele van de belangrijkste voor vrouwen, maar het is zeker geen volledige lijst. Het is meer om je een indruk te geven.

 • Onze bijnieren gebruiken grote hoeveelheden vitamine C. Onze bijnieren zijn de hormoonklieren die zorgen voor energie. (Ben je vaak moe lees dan vooral mijn blog over de bijnieren.) Onze bijnieren bevatten meer vitamine C dan ieder ander weefsel, want voor de vorming van de anti-stresshormonen cortisol en adrenaline hebben ze ascorbinezuur (=vitamine C) nodig. Veel stress zal je bijnieren uitputten doordat ze onvoldoende vitamine C hebben.
 • Vitamine C is een vrije-radicalen vanger. Juist in tijden van stress maakt je lichaam veel vrije radicalen aan, of je het nou wilt of niet. Vrije radicalen zijn moleculen in je lichaam die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor al je lichaamscellen. Ze werken ziektes en veroudering in de hand. Vitamine C helpt je tegen deze vrije radicalen.
 • Je kent vitamine C vast wel als middel tegen een verkoudheid of griep. Hierbij zijn virussen of bacteriën betrokken en vitamine C is een prima middel tegen een dergelijke infectie. Als we in zo’n situatie voldoende vitamine C innemen maakt het lichaam zelf een stofje aan, interferon, wat ons helpt om het virus weg te werken.
 • Belangrijker nog dan als antivirus middel is het feit dat vitamine C nodig is voor versterking van ons immuunsysteem. Allerlei infecties en ziektes kunnen daardoor beter bestreden worden, als we maar voldoende vitamine C in ons lichaam hebben.
 • Samen met het mineraal zink stimuleert vitamine C de aanmaak van antilichamen waardoor het werkzaam is tegen allergieën. Allergieën zijn vaak een signaal dat ons immuunsysteem is verzwakt. Door dit verzwakte immuunsysteem wordt ons lichaam gevoelig voor bepaalde stoffen. Versterk je immuunsysteem en je allergieën zouden zomaar opeens kunnen verdwijnen. Ik heb het al vaak zien gebeuren bij klanten in mijn praktijk.
 • Veel vrouwen hebben af en toe last van een blaasontsteking. Vitamine C maakt je urine zuur, waardoor de betreffende bacterie niet kan overleven. Neem dan dus vooral voldoende vitamine C. Cranberries worden dan ook aanbevolen. Waarom? Vanwege de hoge dosis vitamine C die daarin zit!
 • Veel vrouwen in de overgang krijgen last van droge ogen waardoor het dragen van lenzen vervelend kan worden. Vitamine C helpt mee om de lens van het oog vochtig en helder te houden. Je kunt op den duur last krijgen van staar als er te weinig vitamine C aanwezig is in je oog.
 • De hierboven genoemde Linus Pauling constateerde dat het aantal hartziektes met 80% zou dalen als iedereen dagelijks 2000 tot 3000 mg vitamine C zou innemen. Vitamine C zorgt namelijk voor de vorming en handhaving van collageen in de wanden van de bloedvaten waardoor deze elastisch blijven.
 • Dankzij de ondersteuning bij het vormen van collageen is het ook heel goed voor onze huid en haren.
 • Vitamine C is goed voor je hersenen; het draagt bij aan een goed geheugen, een heldere geest en concentratievermogen. Op latere leeftijd kan het meehelpen om dementie te voorkomen.
 • Vitamine C helpt mee om je bloeddruk op het juiste peil te houden en versterkt je botten en spieren. Vooral ook bij artrose, reumatische klachten en spierproblemen kan vitamine C een positieve rol spelen.
 • Linus Pauling en een andere arts, Dr. McCormick, constateerden dat leukemie en verschillende andere soorten kanker grote gelijkenis vertoonden met scheurbuik (de symptomen van vitamine C-gebrek). Dat is de reden waarom zij kankerpatiënten behandelden met hoge doseringen vitamine C. Er is een theorie die zegt dat als de verbindingen tussen de cellen sterk blijven, kanker geen kans krijgt om zich te verspreiden. Vitamine C versterkt de verbindingen tussen de cellen.

Hoeveel vitamine C is aan te raden?

Over het algemeen lees ik dat orthomoleculaire artsen aan volwassenen adviseren om dagelijks 1000 mg tot 3000 mg verspreid over de dag in te nemen. De eerste 1000 mg hiervan is het belangrijkste. Er is momenteel ook veel discussie of meer dan 1000 mg wel zinvol is. Vitamine C zit nooit voldoende in een goede multivitamine omdat die pillen dan veel te groot zouden worden om door te slikken.

Bedenk dat de door onze overheid aanbevolen ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, ooit als minimum is vastgesteld. Het is bedoeld om, even cru gesteld, doodgaan te voorkomen. Het is nooit bedoeld om een richtlijn te geven voor wat je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Dit geldt ook voor laboratoriumuitslagen als je bloed is nagekeken op vitamine C. Deze waarden zijn vaak veel te laag vastgesteld.

via GIPHY

Eerst gezonde voeding, dan pas suppletie

Mijn visie is: éérst gezonde voeding, dán superfoods, dán voedingssuppletie. Vitamines gebruiken zonder gezonde voeding te eten heeft geen zin. Vitamines hebben namelijk de bouwstoffen van voeding nodig om mee samen te werken in je lichaam.

Kies bij vitamine C voor tabletten van circa 1000 mg. Heb je last van je maag kies dan een ontzuurde vorm. Dit is dus geen magnesium of calcium maar een ontzuurde vorm van vitamine C. Klik hier voor een goed supplement.

Heb je liever, net als ik, 100% natuurlijke vitamine C, kies dan superfood in poedervorm, zoals poeder van camu camu of açerolabessen. Je vindt ze o.a. hier. 

Vitamine C is ongevaarlijk. Er zijn wetenschappelijke studies (jawel: klinisch, langjarig, dubbelblind én placebo gecontroleerd) met mensen die drie jaar lang dagelijks tot 10.000 mg innamen. Er waren geen bijwerkingen. Uiteraard stonden deze mensen onder controle van de onderzoekers dus dit adviseer ik natuurlijk niet.

Is het een ziekte of is het een gebrek aan een voedingsstof?

Eeuwenlang heeft de mensheid vreselijke ziektes gekend waar men geen oplossing voor had. Beriberi was zo’n gevreesde ziekte in Nederlands Indië. Rachitis bij kinderen en scheurbuik bij volwassenen waren in Europa oorzaak van vreselijk lijden en overlijden. In 1757 kwam de Britse marinearts James Lind erachter dat citroen- en sinaasappelsap een prima middel was om scheurbuik, dat vaak voorkwam op de lange zeereizen die men toen maakte, te voorkomen. In 1919 kwam men erachter dat olie van vissen hielp tegen rachitis. En in Nederlands Indië bleek het vliesje rond de rijstkorrel noodzakelijk te zijn om beriberi te voorkomen.

Het begrip vitamine werd pas in 1913 geïntroduceerd. Wat vroeger vreselijke ziektes waren; beriberi, rachitis, scheurbuik blijkt nu achteraf een gebrek aan een vitale bouwstof in het lichaam te zijn geweest; respectievelijk vitamine B1, vitamine D en vitamine C.

Met welke ziektes kampen wij tegenwoordig, waarvan in de toekomst zal blijken dat ze een gebrek aan een bepaalde voedingsstof waren, doordat we als mensheid massaal zijn overgestapt op kunstmatig fabrieksvoedsel?

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie hieronder achterlaat.

Els
Door

Els

op 08 Nov 2013

Hallo Marjolein,Ik vind je artikelen beregoed, en zuig ze helemaal op... Wat me alleen opviel bij hoge inname van vit C is dat ik er diarree van krijg. Hoe voorkom ik dat ?Gr. els

joke
Door

joke

op 08 Nov 2013

Hoi ElsHet is handig bij vitamine C om de dosis op te bouwen. Bijv. eerst in de ochtend 500 mg, na 1 week ook 's middags 500 mg. Daarna 's ochtends 1000mg en 's middags 500mg en vroeg op de avond nogmaals 500mg. Sommige mensen worden ook "actiever" door inname C, dan is het handig dit niet s' avonds (laat) in te nemen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2013

Hallo Els, langzaam opbouwen en als je echt teveel neemt kan je er inderdaad diarree van krijgen.

Annie
Door

Annie

op 13 Nov 2013

Er is een tolerantiegrens. Krijg je diarree dan is de grens bereikt. Zelf had ik laatst een aankomende. Erkousheid. Ik slik dan wel 15000 Mg. C en kreeg geen diarree. Dan verbruikt je lichaam dat gewoon.

J.J. Blok
Door

J.J. Blok

op 22 Oct 2015

Dat klopt dat je letterlijk en figuurlijk even aan de diarree gaat. Komt eigenlijk gewoon doordat het lichaam even om moet schakelen dat ze weer vitamine C binnen krijgt. Even kleine stap terug en dan is het over. Weet zelf dat zelfs honden een gebrek kunnen hebben aan vitamine C. Poolhonden ( Husky en Samojeed ) hebben dit namelijk ook gebrek aan vitamine C. Die kunnen namelijk ook slecht dit opnemen.Gr. Koos

christa
Door

christa

op 08 Nov 2013

Dank je, ben heel blij, dat je zoveel dingen uitzoekt, gewldig Harte groet Christa

Astrid
Door

Astrid

op 08 Nov 2013

Hallo Marjolijn, heel interessant artikel! Ik hoorde laatst alleen dat je lichaam ook kan gewennen aan een hoge dosis vit c en dan als het het nodig heeft niet meer reageert? Kun je hier misschien meer over vertellen? Dankjewel, astrid

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2013

Dit ben ik nergens in mijn onderzoek tegengekomen Astrid.

Tini Mulder
Door

Tini Mulder

op 08 Nov 2013

Hallo Marjolein, Tja, heel vreemd dat de dermatoloog zo stoiceins is en blijft volhouden dat "ze het niet weet". Pffff, in mijn opleiding als huidcoach/ schoonheidsspecialiste weten we donders goed waar vit. C goed voor is!! Herstel van wonden, aanmaak van collagene en elastine vezels, die niet alleen in je huid zitten maar ook in je gewrichtsbanden, vaatwandjes en pezen, het voorkomen van ontstekingen. Enfin, je hebt het hierboven heel goed beschreven. Ik zou zeggen neem veel vit. C en als je er diahree van krijgt iets minder maar 1000-3000mg p.d. is goed voor je! Laten we dankbaar zijn voor een nieuwe generatie die anders aankijkt tegen gezond/ziek-zijn zoals orthomoluculaire geneeskundigen!Gezonde groet! Tini

Nana Rodrigues
Door

Nana Rodrigues

op 08 Nov 2013

Hallo Marjolein,Hartelijk dank weer voor de info.Ben altijd blij hiermee. Blijf vooral doorgaan.Groetjes, Nana

Marijke
Door

Marijke

op 08 Nov 2013

Hoi Marjolein, laatst las ik een artikel over de plantaardige vit. C: de camu camu bes. Mij lijkt dit het beste uit het beste. Ken je deze bes ook en wat vind jij van deze bes? Groet, Marijke.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2013

Ha Marijke, ja hoor, ken ik. Prima, kan je ook nemen!

pauwels monique
Door

pauwels monique

op 03 Dec 2013

Hallo Marjolein, jouw blog over de camu camu bes vind ik niet. Is deze werkelijk het beste uit het beste ? Ik heb een zeer gevoelige maag. Hoeveel moet je van deze bessen nemen per dag en mag men het ganse jaar door ? Vindt je die gedroogd of onder welke vorm ? Is vit. C goed voor depressie ? groetjes monique

Anne-Marie Mulder
Door

Anne-Marie Mulder

op 08 Nov 2013

Als je hoge doseringen vit C neemt raad ik mensen (als orthomoleculair theapeut) aan toch de ontzuurde vorm te nemen. Dat belast de nieren nml minder. Als je langzaam opbouwt merk je vanzelf wanneer je de zgn tolerantie grens bereikt, je darmen gaan rommelen. Neem dan net iets minder. Voel je een verkoudheid of griep opzetten? Neem elk uur een (ontzuurde) gram C, tot de tolerantiegrens. Grote kans dat het wegtrekt. Als je echt ziek bent kun je wel 10 gram per dag hebben, zo hard is je lichaam aan het werk. De camu camu bes heeft veel vit C met alle andere goede begeleidende stofjes. Heel goed dus. Want ascorbinezuur, ontzuurd of niet, blijft een synthetisch vorm van C maar wel een hele goede. Maar uiteindelijk gaat er niets boven het geheel, groente en fruit!

Annie
Door

Annie

op 13 Nov 2013

Waar kan je ontzuurde vet. C kopen of wel merkt verkoopt dat?

arnold
Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2013

Bij heel veel vitamine C zou je last van diarree kunnen krijgen maar dan moet je wel heel veel gebruiken.

Dani
Door

Dani

op 08 Nov 2013

Ik kijk zoals steeds weer uit naar al die goede info die jij voor ons verzamelt. Ik heb jarenlang supplementen genomen, doch heb dit de laatste tijd zowat achterwege gelaten omdat ik veel gezonder ben gaan eten en veel superfoods ben beginnen gebruiken! Kan dit eigenlijk gemeten worden of we dan nog moeten supplementeren? Doe vooral zo voort en bedankt!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2013

Ha Dani, eerst gezond eten, dan eventueel superfoods toevoegen en dan enkele basis voedingssupplementen. En ja, door de verarming van de grond komen we ook met gezond eten toch voedingsstoffen tekort. Dus een goed multivitamine plus vitamine D en C behoort voor mij in het basispakket.

Nettie
Door

Nettie

op 08 Nov 2013

Weet je hoe het kan dat ik van een theelepeltje citroensap of elke andere vorm van vitaminen de hele nacht wakker ben,al25 jr op zoek ?zou het zo graag weten

Lies
Door

Lies

op 08 Nov 2013

ik ben een paar maanden bezig om extra vit. C te nemen i.v.b. met verlagen cholesterol. Na twee maanden was alles al een punt naar beneden en drie maanden na de eerste test, dat is half Dec. ga ik weer prikken. Ik ben zo benieuwd. Ik had op een gegeven moment 9.6 en ik wil en verdraag geen statines, dus heb ik veel gezocht en kwam bij vit. C terecht. Van de huisarts mag ik deze proef doen en als het werkt neem ik er nog rode rijstcaps. bij.http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/62720-rode-rijst-cholesterolverlager-uit-de-natuur.htmlGezond eten. Super smoothies van fruit en verse groene groenten en lekker in de frisse lucht. Dan moet het goed gaan. Ben blij met alle artikelen.

Angelique
Door

Angelique

op 09 Nov 2013

Mooi artikel weer. Werd ook gelijk mijn vraag beantwoord over het gezond houden van de bijnieren in geval van stress. Toppertje!

Arie. Ducaat
Door

Arie. Ducaat

op 09 Nov 2013

Marjolein, ik lees elk mail die je ons stuurt en wij zijn een stuk gezonder gaan eten. heb je ook info over kokosolie,olijfolie,zonnebloemolie enz.. welke wel te gebruiken? en de hoeveelheid daarvan voor dagelijks gebruik? graag jou reactie alvast bedankt.mvg Arie

Tum
Door

Tum

op 09 Nov 2013

Niet te geloven, die reactie van de dermatoloog. Je kunt dus net zo goed niét gaan?! Gelukkig zijn er al meer en meer artsen die het belang van goede voeding in gaan zien, al is er nog een lange weg te gaan. Bedankt voor dit vitamine C verhaal! Ik ga er mee aan de slag.

albertien nienhuis
Door

albertien nienhuis

op 09 Nov 2013

Natuurlijk is vit. C erg belangrijk. Maar kijk uit voor die langdurig hoge doses. Veel zure producten (rabarber is ook berucht) onttrekken het calcium uit je botten, en daar betaal je op latere leeftijd een prijs voor: botontkalking!

Sabine Vd Giessen Bartelt
Door

Sabine Vd Giessen Bartelt

op 09 Nov 2013

Hallo Marjolijn, Dank voor je artikel over vit.C. Ik heb meteen de pot uit de la gehaald en een tablet genomen. Omdat ik multivitamine slik, vit. D en B complex had ik het idee vit. C is niet nodig. Toch maar weer ermee beginnen, 1000 's morgens en misschien opbouwen tot 3000 per dag. Je artikelen schudden me vaak wakker, dank je. Sabine

Kinna
Door

Kinna

op 09 Nov 2013

Ook paradontitis, tandvleesontsteking zou weleens gewoon vit C gebrek kunnen zijn.

Henriëtte.v.Alteren
Door

Henriëtte.v.Alteren

op 09 Nov 2013

Hallo Marjolein, Dank voor je mail,ik vind ze altijd erg goed. Onrustbarend hoe verplegend personeelsoms nog reageert,zelf denken is nog altijd het beste.Gezond eten en leven nog beter.En dat doe ik al. Dank en heb het goed. Henrëtte

Ans D.
Door

Ans D.

op 09 Nov 2013

Hoi Marjolein, Vreselijk die reactie van de dermatoloog, niet te geloven! Artsen hebben geneeskunde gestudeerd en weten heel weinig over gezonde voeding. Heel jammer! Dank je wel weer voor dit artikel, ik lees alles altijd gretig! Groetjes en het ga je goed. Tot het volgende artikel.....:-)

maria
Door

maria

op 10 Nov 2013

Fijn Marjolein, dat je de vrouwen wegwijs maakt met vitamin(C) etc.Ben 14 dagen geleden begonnen, met vitamin C. Gekocht bij Cody Food, het merk van solgar 500 mg per dag. Ben matig met slikken, zorg ook dat ik groenten/fruit naar binnen krijg. Fijne zonnige zondag toegewenst, Maria

Geralda
Door

Geralda

op 10 Nov 2013

Wie zegt dat je zulke grote hoeveelheden vitamine C nodig bent? Hoe is dat gemeten en wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze hoge doses? (het gaat niet altijd op dat 'hoe hoger, hoe beter' betekent, soms zelfs andersom). En geldt voor elk individu hetzelfde? Hoe weet men zo precies hoeveel vitamines men dagelijks nodig is? want als ik het goed begrijp hebben een aantal wetenschappers zich hierop gestort en zijn uitgegaan van een rolmodel en niet van het individu. Proefjes gedaan in een schaaltje werken toch vaak anders dan in het menselijk lichaam zelf (wat is bijv. de opneembaarheid van de afzonderlijke vitamines in een pilletje en welke co-factoren ben je nodig om het goed op te laten nemen?) Hoe vaak lees je niet dat de opneembaarheid maar een fractie is van wat er op het potje staat?Zo blijkt ook maar weer dat sommige mensen ondanks een hoger cholesterol gewoon heel gezond kunnen zijn en dat er mensen zijn met een 'acceptabel' cholesterol toch gezondheidsklachten hebben die met een hoog cholesterol samenhangen.Het zou me niets verbazen dat over een tiental jaar opeens bekend wordt dat al die extra vitaminen uit pilletjes weinig zoden aan de dijk heeft gezet of zelfs negatief heeft gewerkt omdat de balans totaal verstoord is. Het draait tenslotte altijd nog om balans toch? Grijpen we straks allemaal weer terug op de oude vertrouwde sinaasappels en citroenen en wat niet meer, omdat er niets gaat boven vitamines uit voeding omdat je dan het complete pakket aan vitamines en mineralen binnenkrijgt én je lichaam het herkent als zodanig.

Door Ria op 10-11-2013
Door

Door Ria op 10-11-2013

op 10 Nov 2013

Hartelijk dank Marjolein, een heel mooi artikel. Gebruik al jaren vitamine C en zou niet meer zonder kunnen! Heb een andere vraag aan je, heb je ook info over iets heel anders, namelijk titanium implantaten. Heb net goedkeuring gekregen van de ziektekosten verzekeraar voor het vergoeden ervan. Maar mijn natuurgeneeskundige therapeut heeft grote vraagtekens hierbij, namelijk dat het de gezondheid zou schaden. Toen ben ik op internet gaan zoeken, en daar las ik dat titanium implantaten zich gedragen als antennes , wat een nieuwe en verraderlijke belasting betekend voor het menselijk lichaam. Ik zit hier erg mee, en weet nu niet meer wat ik moet doen. Ben jij hiervan op de hoogte? Graag indien mogelijk je reactie, alvast bedankt. Ria

Judith Flapper
Door

Judith Flapper

op 11 Nov 2013

Hoi Marjolein,Erg leuk om steeds te mogen meelezen met jouw verhalen en ervaringen! Heel toevallig kreeg ik vorige week ook een aanval van zeer vurige rode huiduitslag. Ik snap heel goed jouw verbazing over de reactie van de dermatoloog. Als een holistische denkwijze je eigen is, dan valt zo'n eenzijdige benadering bijna niet te snappen. Om dezelfde redenen doen wij niet of nauwelijks een beroep op het reguliere medische circuit. En smeren met hormoonzalf, daar pieker ik al helemaal niet over. Maar ja, je moet er wel wat mee als je lichaam dit soort reacties vertoont :-) Ik ga, als ik klachten heb altijd eerst kijken naar de mogelijke psychische oorzaken. En deze keer kwam ik tot de conclusie dat er (ondanks alle opruimacties :-) ) toch nog wat opgekropt verdriet naar buiten mocht. Ben er onmiddellijk mee aan de slag gegaan. En precies op het juiste moment kwam jouw verhaal binnen. Want hoewel ik het gevoel heb dat de geest (en alle stress die we onszelf bezorgen) voor het grootste deel ons welzijn bepaalt, vind ik ook gezonde voeding heel belangrijk. Ik nam al dagelijks een capsule camu camu maar ben direct de ontzuurde versie van ascorbinezuur gaan kopen om zo'n hoge dosering te kunnen nemen. Dat doe ik nu twee dagen en de vurigheid van de uitslag is al duidelijk verminderd. Heel veel dank dus voor jouw tip op het juiste moment. Jouw visie op voeding deel ik. Ik heb veel sympathie voor de principes van het oerdieet maar wil ook graag grotendeels vegetarisch blijven eten. We experimenteren zelf veel in de keuken en zijn daarnaast heel blij met jouw recepten. We blijven je dus graag volgen! Hartelijke groet en een mooie dag,Judith Flapper

Tea
Door

Tea

op 11 Nov 2013

Hoi Marjolein,Volgens mij is het gebruik van Vit. C heet goed, daarom neem ik gemalen rozenbottels.

Floortje
Door

Floortje

op 11 Nov 2013

Wat een goed en duidelijk verhaal. Maar welke is nu de beste vit. C. Wij hebben vit. c zuurvrij van de etos. Zijn dat goeie of zijn er betere??

Anneke Bleeker
Door

Anneke Bleeker

op 12 Nov 2013

Vitamine C... Wij hebben eind 2010 een onderzoek gedaan, 98 merken weten te verzamelen en 90 konden er zo in de vuilnisbak. Waaronder ook bijvoorbeeld Solgar en nog veel meer bekende merken. De vulstoffen zijn bizar slecht. Camu Camu, puur is prima en de Camu Camu van Royaal Green, tabletten, kwamen ook goed uit de verf. New Chapter was ook goed maar is inmiddels door een grote reus overgenomen, namelijk Procter & Gamble, zij leveren ook Pampers. Tja... Dus daar staan we niet meer achter want wat gaat er met het product gebeuren? Zelf schrijf ik boeken over eetbare gewassen om ons heen om de maaltijd aan te vullen. Er groeien werkelijk SUPERFOODS om ons heen. En via veel lezingen via ons concept, www.gezondverstandavonden.nl, komt voeding steeds in het voetlicht. Maar vergaap je niet aan alle vitamine C merken, er is zoveel bagger. Dan zorgt het juist dat je lichaam negatieve invloeden krijgt. Een aanrader is ook het boek: Supplementen onder de loep. Van Brian Clement. Dit wilde ik even delen. En... als we een ons waterkers per dag zouden eten hebben we onze volledige vitamine C behoefte... ;-) Maar dat doen we niet, weet ik ook wel maar het geeft wel aan wat de natuur ons heeft te bieden. De bloemblaadjes van de goudsbloemen leveren zelfs vitamine C en neem in de wintermaanden goede biologische rauwe zuurkool, het liefst uit het vat, tussendoor, bij de maaltijd, je hoeft het niet altijd als maaltijd op te dienen om het toch steeds te eten. Boordevol vitamine C. Succes dames... :)

Anne-Marie Mulder
Door

Anne-Marie Mulder

op 18 Nov 2013

Het boek Nutricijnen van Reinhard Verlinden geeft ook goede informatie over vitaminen en mineralen. Waarom teveel (vooral synthetische vitaminen) niet goed zijn. De firma Nutrisan maakt NutriVitC. Geheel natuurlijk en met veel andere goede stoffen. Als je door bijv. bijnieruitputting behoefte hebt aan hogere doseringen dan uit de voeding dan is dit merk zeker aan te bevelen.

Nana Rodrigues
Door

Nana Rodrigues

op 24 Jan 2014

Hallo Marjolein,Ik gebruik de rosehip poeder (Rozebottel poeder). Kun je mij vertellen wat bijvoorbeeld de hoeveelheid is van een eetlepel om te komen aan 3000 mg?Alvast bedankt voor je antwoord.Groetjes,Nana

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Jan 2014

Ik moet het antwoord schuldig blijven Nana, ik weet het niet. Google zelf even rond zou ik zeggen.

Nana Rodrigues
Door

Nana Rodrigues

op 28 Jan 2014

Dank je wel voor je reactie Marjolein. Ik ga google.

sissi
Door

sissi

op 03 Mar 2014

hallo . ik heb al veel gelezen over vitamine c en neem nu zelf ook zń 2000 tm 3000 mg . zelf ben ik bang om ziek te worden . voorkom ik door deze dossis ook buikgriep?gr issi

Dini
Door

Dini

op 28 Aug 2014

Marjolein,kun je mij ook zeggen welk merk vit c het beste is wanneer niet tegen citrus vruchten kunt,vaak zit er iets van citrus in vit c! Ook zit er vaak iets van mais in,iets wat ik ook niet verdraag,kun jij mij zeggen welk merk deze bestanddelen niet heeft?? Warme Groet, Dini

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Sep 2014

Ha Dini, dat is een heel specifieke vraag waar ik niet 123 het antwoord op heb. Ik zou dit even voorleggen aan een goede orthomoleculair arts of therapeut.

Johan
Door

Johan

op 16 May 2015

Ik neem zuigtabletten vitamine C ,deze moeten niet langst de maag passeren ,ze worden opgenomen door het mond slijmvlies dat veel beter is. daar ik heel ziek ben geweest ,neem ik 100 Gr tomatenpuree verwarmd met lijnzaadolie die ik achteraf bij meng (lycopeen)goed voor cholestorol ,s'morgens rauwe honing met kaneel tegen ontstekingen ,voel me stukken beter dan in plaats medicatie in te nemen ,ik ga op ziender ogen op vooruit....5 mg vitamine C

Jolanda
Door

Jolanda

op 30 Jan 2016

En hoe zit het met een Citroën en sinaasappel geperst in de ochtend met lauw water op je nuchtere maag? Is dit te weinig?

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 23 May 2016

Voor uitputting van mij bijnieren gebruik ik 2 rauwe eidooiers perdag en daarnaast dagelijks vitm C

10eke
Door

10eke

op 25 Jul 2016

Hallo Marjolein, Wat is de dosering die je inneemt van de Camu Camu poeder?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Jul 2016

Beste 10eke, de dosering staat op de verpakking. Ik geef altijd aan heel rustig aan beginnen en voelen wat het met je lichaam doet. Rustig aan opbouwen.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!