vitamine-c-tekort-scheurbuik
Immuunsysteem
Marjolein Dubbers
Immuunsysteem
11/08/2013
7 min
48

Vitamine C; heb jij misschien last van beginnende scheurbuik?

11/08/2013
7 min
48

De blaadjes vallen van de bomen en daarmee verschijnen de eerste verkoudheden en griepjes weer in ons land. Ik reisde gisteren met de trein waar ik de eerste niesbuien en snottebellen alweer hoorde en zag verschijnen. Een verkoudheid is nog niet zo erg, er zijn veel mensen die veel zieker zijn. Zou het kunnen zijn dat ze last hebben van beginnende scheurbuik ofwel vitamine C-gebrek? De mens is namelijk een van de weinig zoogdieren die deze vitamine niet meer zelf kan aanmaken terwijl deze ons juist beschermt tegen overmatige stress.
 

hoeveel-vitamine-c-per-dag

Vitamine C; ons lichaam kan het niet meer zelf aanmaken

Alle zoogdieren kunnen zélf vitamine C aanmaken in hun lichaam als het nodig is,  enkele apen, cavia’s, vleermuizen en de mens uitgezonderd. Dat is jammer want juist vitamine C is een stof die ons zou kunnen beschermen tegen de stressvolle wereld waarin we leven. Moeten we dit zien als een foutje in de evolutie van de mens? Of heeft de natuur gewoon nooit kunnen bedenken dat we onszelf als mensheid in zo’n stressvolle, dus ongezonde omgeving zouden laten leven? Ik ben geneigd dit laatste te denken.

Linus Pauling, de grondlegger van de orthomoleculaire wetenschap, had de volgende verklaring voor ons verlies van het vermogen om zelf vitamine C te kunnen aanmaken: onze voorouders leefden tienduizenden jaren lang in tropische gebieden waar ze met gemak door middel van onze voeding aan vitamine C konden komen. Groene planten en fruit leverden dit volop. Daarom was het voor onze overleving niet nodig om het in ons lichaam zelf aan te maken. Evolutionair gezien was het voordeliger om dit stofwisselingsmechanisme; het omzetten van glucose in vitamine C, te laten vervallen. Dus raakten we het kwijt. Net als onze neefjes: de gorilla’s. Die eten per dag (als we het zouden vergelijken met ons eigen lichaamsgewicht) nog steeds gemiddeld zo’n 4500 milligram vitamine C mede dankzij alle groene bladeren die ze eten. Wij eten een sinaasappel waar nog geen 50 milligram inzit. Iedere dag 90 sinaasappels eten dan maar?

Vitamine C; de ultieme anti-stress vitamine

Waarom is vitamine C zo belangrijk voor onze gezondheid?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als dieren worden opgejaagd of onder druk staan, bijvoorbeeld omdat ze geen water of voedsel kunnen vinden, extra vitamine C gaan produceren.

Het dier beschermt zichzelf als het ware tegen een overdosis stress. Deze vitamine vormt blijkbaar een onderdeel van het totale immuunsysteem van dieren dat dan extra ondersteuning nodig heeft. Wat ontzettend jammer toch dat we dit vermogen om zelf deze vitamine te produceren zijn kwijtgeraakt! Of voel jij je nooit eens opgejaagd of onder druk gezet? Ik wel.

Ziek zijn betekent stress voor ons lichaam. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat we, als we ziek zijn en extra vitamine C innemen, minder vitamine C uitplassen dan wanneer we gezond zijn. Blijkbaar gebruikt ons lichaam dan meer vitamine C omdat het het nodig heeft. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine waarvan we uitplassen wat we niet nodig hebben. Wat we wél nodig hebben wordt opgenomen in ons lichaam.

Stress heeft heel veel gezichten

Bedenk dat stress veel gezichten heeft. Het is niet alleen een gevoel van opgejaagd zijn of onder druk staan. Je zorgen maken, gebrek aan slaap, ongezonde voeding, depressieve gevoelens, in een ongezonde relatie zitten, financiële problemen, huidproblemen, een ongezonde werkomgeving, nachtdiensten draaien, negatieve gedachten in je hoofd, roken, pijn hebben, chemotherapie, gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, jetlags, een negatief zelfbeeld, medicijngebruik, een gebroken been, straling van je mobieltje; het zijn allemaal factoren die leiden tot stress in je lichaam. Tel het allemaal eens bij elkaar op, waar kom je dan op uit op een schaal van 0 tot 10? In onze samenleving is het bijna niet mogelijk om onze stress terug te brengen tot een heel laag niveau. Vandaar dat vitamine C zoveel voor ons kan betekenen.

Vitamine C beschermt ons tegen veel ziektes

Er zijn tientallen jaren heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan rondom het gebruik van (hoge dosis) vitamine C.

Er zijn meer dan 30 ziektes vastgesteld waarbij inname van vitamine C een (zeer) gunstige werking had.

Ik noem hieronder enkele van de belangrijkste voor vrouwen, maar het is zeker geen volledige lijst. Het is meer om je een indruk te geven.

 • Onze bijnieren gebruiken grote hoeveelheden vitamine C. Onze bijnieren zijn de hormoonklieren die zorgen voor energie. (Ben je vaak moe lees dan vooral mijn blog over de bijnieren.) Onze bijnieren bevatten meer vitamine C dan ieder ander weefsel, want voor de vorming van de anti-stresshormonen cortisol en adrenaline hebben ze ascorbinezuur (=vitamine C) nodig. Veel stress zal je bijnieren uitputten doordat ze onvoldoende vitamine C hebben.
 • Vitamine C is een vrije-radicalen vanger. Juist in tijden van stress maakt je lichaam veel vrije radicalen aan, of je het nou wilt of niet. Vrije radicalen zijn moleculen in je lichaam die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor al je lichaamscellen. Ze werken ziektes en veroudering in de hand. Vitamine C helpt je tegen deze vrije radicalen.
 • Je kent vitamine C vast wel als middel tegen een verkoudheid of griep. Hierbij zijn virussen of bacteriën betrokken en vitamine C is een prima middel tegen een dergelijke infectie. Als we in zo’n situatie voldoende vitamine C innemen maakt het lichaam zelf een stofje aan, interferon, wat ons helpt om het virus weg te werken.
 • Belangrijker nog dan als antivirus middel is het feit dat vitamine C nodig is voor versterking van ons immuunsysteem. Allerlei infecties en ziektes kunnen daardoor beter bestreden worden, als we maar voldoende vitamine C in ons lichaam hebben.
 • Samen met het mineraal zink stimuleert vitamine C de aanmaak van antilichamen waardoor het werkzaam is tegen allergieën. Allergieën zijn vaak een signaal dat ons immuunsysteem is verzwakt. Door dit verzwakte immuunsysteem wordt ons lichaam gevoelig voor bepaalde stoffen. Versterk je immuunsysteem en je allergieën zouden zomaar opeens kunnen verdwijnen. Ik heb het al vaak zien gebeuren bij klanten in mijn praktijk.
 • Veel vrouwen hebben af en toe last van een blaasontsteking. Vitamine C maakt je urine zuur, waardoor de betreffende bacterie niet kan overleven. Neem dan dus vooral voldoende vitamine C. Cranberries worden dan ook aanbevolen. Waarom? Vanwege de hoge dosis vitamine C die daarin zit!
 • Veel vrouwen in de overgang krijgen last van droge ogen waardoor het dragen van lenzen vervelend kan worden. Vitamine C helpt mee om de lens van het oog vochtig en helder te houden. Je kunt op den duur last krijgen van staar als er te weinig vitamine C aanwezig is in je oog.
 • De hierboven genoemde Linus Pauling constateerde dat het aantal hartziektes met 80% zou dalen als iedereen dagelijks 2000 tot 3000 mg vitamine C zou innemen. Vitamine C zorgt namelijk voor de vorming en handhaving van collageen in de wanden van de bloedvaten waardoor deze elastisch blijven.
 • Dankzij de ondersteuning bij het vormen van collageen is het ook heel goed voor onze huid en haren.
 • Vitamine C is goed voor je hersenen; het draagt bij aan een goed geheugen, een heldere geest en concentratievermogen. Op latere leeftijd kan het meehelpen om dementie te voorkomen.
 • Vitamine C helpt mee om je bloeddruk op het juiste peil te houden en versterkt je botten en spieren. Vooral ook bij artrose, reumatische klachten en spierproblemen kan vitamine C een positieve rol spelen.
 • Linus Pauling en een andere arts, Dr. McCormick, constateerden dat leukemie en verschillende andere soorten kanker grote gelijkenis vertoonden met scheurbuik (de symptomen van vitamine C-gebrek). Dat is de reden waarom zij kankerpatiënten behandelden met hoge doseringen vitamine C. Er is een theorie die zegt dat als de verbindingen tussen de cellen sterk blijven, kanker geen kans krijgt om zich te verspreiden. Vitamine C versterkt de verbindingen tussen de cellen.

Hoeveel vitamine C is aan te raden?

Over het algemeen lees ik dat orthomoleculaire artsen aan volwassenen adviseren om dagelijks 1000 mg tot 3000 mg verspreid over de dag in te nemen. De eerste 1000 mg hiervan is het belangrijkste. Er is momenteel ook veel discussie of meer dan 1000 mg wel zinvol is. Vitamine C zit nooit voldoende in een goede multivitamine omdat die pillen dan veel te groot zouden worden om door te slikken.

Bedenk dat de door onze overheid aanbevolen ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, ooit als minimum is vastgesteld. Het is bedoeld om, even cru gesteld, doodgaan te voorkomen. Het is nooit bedoeld om een richtlijn te geven voor wat je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Dit geldt ook voor laboratoriumuitslagen als je bloed is nagekeken op vitamine C. Deze waarden zijn vaak veel te laag vastgesteld.

via GIPHY

Eerst gezonde voeding, dan pas suppletie

Mijn visie is: éérst gezonde voeding, dán superfoods, dán voedingssuppletie. Vitamines gebruiken zonder gezonde voeding te eten heeft geen zin. Vitamines hebben namelijk de bouwstoffen van voeding nodig om mee samen te werken in je lichaam.

Kies bij vitamine C voor tabletten van circa 1000 mg. Heb je last van je maag kies dan een ontzuurde vorm. Dit is dus geen magnesium of calcium maar een ontzuurde vorm van vitamine C. Klik hier voor een goed supplement.

Heb je liever, net als ik, 100% natuurlijke vitamine C, kies dan superfood in poedervorm, zoals poeder van camu camu of açerolabessen. Je vindt ze o.a. hier. 

Vitamine C is ongevaarlijk. Er zijn wetenschappelijke studies (jawel: klinisch, langjarig, dubbelblind én placebo gecontroleerd) met mensen die drie jaar lang dagelijks tot 10.000 mg innamen. Er waren geen bijwerkingen. Uiteraard stonden deze mensen onder controle van de onderzoekers dus dit adviseer ik natuurlijk niet.

Is het een ziekte of is het een gebrek aan een voedingsstof?

Eeuwenlang heeft de mensheid vreselijke ziektes gekend waar men geen oplossing voor had. Beriberi was zo’n gevreesde ziekte in Nederlands Indië. Rachitis bij kinderen en scheurbuik bij volwassenen waren in Europa oorzaak van vreselijk lijden en overlijden. In 1757 kwam de Britse marinearts James Lind erachter dat citroen- en sinaasappelsap een prima middel was om scheurbuik, dat vaak voorkwam op de lange zeereizen die men toen maakte, te voorkomen. In 1919 kwam men erachter dat olie van vissen hielp tegen rachitis. En in Nederlands Indië bleek het vliesje rond de rijstkorrel noodzakelijk te zijn om beriberi te voorkomen.

Het begrip vitamine werd pas in 1913 geïntroduceerd. Wat vroeger vreselijke ziektes waren; beriberi, rachitis, scheurbuik blijkt nu achteraf een gebrek aan een vitale bouwstof in het lichaam te zijn geweest; respectievelijk vitamine B1, vitamine D en vitamine C.

Met welke ziektes kampen wij tegenwoordig, waarvan in de toekomst zal blijken dat ze een gebrek aan een bepaalde voedingsstof waren, doordat we als mensheid massaal zijn overgestapt op kunstmatig fabrieksvoedsel?

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie hieronder achterlaat.

Reacties
Categorieën