Vitamine D: het belang van daglicht voor je gezondheid
6 min. leestijd

Vitamine D: het belang van daglicht voor je gezondheid

Vitamine D valt mijns inziens onder de basissuppletie voor vrouwen. Ik adviseer deze vitamine D het hele jaar door te gebruiken maar in ieder geval in de donkere herfst- en wintermaanden.

Vitamine D is onder andere een belangrijke vitamine voor het gezond houden van ons immuunsysteem.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ons lichaam kan het zelf aanmaken in de huid onder invloed van de ultraviolette B-stralen uit het zonlicht. Om vitamine D in je huid te kunnen aanmaken moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben. In Nederland wonen we op de 52e breedtegraad. Bij ons is gedurende de herfst en de winter de zonnekracht helaas te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen.

vitamine d voeding

Vitamine D is een oeroude vitamine én een hormoon

Dit is om twee redenen vervelend. Ten eerste is vitamine D een vitamine die je niet makkelijk voldoende binnenkrijgt via je voeding. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) bevatten veel vitamine D. Van andere producten, zoals eieren, moet je er erg veel eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Ten tweede is vitamine D één van de oudste vitamines uit de evolutie, wat betekent dat het gedurende deze miljoenen jaren van evolutie heel veel belangrijke functies in je lichaam heeft gekregen. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon in je lichaam.

Een gebrek aan vitamine D betekent een negatieve impact op veel functies in je lichaam.

Kom gerust tien kilo aan in de zomer!

Vitamine D kan worden opgeslagen in je vetcellen. Het zou dus heel goed zijn om in de zomer regelmatig overdag lekker in de zon te zitten en een kilo of 10 aan te komen. Als je dan in de winter deze 10 kilo’s weer afvalt komt de vitamine D vrij en beschikt je lichaam over voldoende van deze belangrijke vitamine.

Natuurlijk is dit een raar advies, neem het alsjeblieft niet letterlijk. Maar zo deden onze over-overgrootmoeders het in de oertijd. Zij aten alles wat ze maar te pakken konden krijgen in de zomer en het najaar (oogsttijd!) om een vetbuffer op te slaan voor de schrale winter. In de winter vielen ze automatisch af en kwam vitamine D vrij.

Deze schrale winters kennen wij niet meer. Niet wat voeding betreft in ieder geval.

Een verband tussen een laag gehalte vitamine D en veel degeneratieve ziektes

Zoals gezegd heeft vitamine D veel belangrijke functies in je lichaam. Meer dan ik hieronder kan opsommen:

  • Voor vrouwen is het allerbelangrijkste om te noemen de rol die deze vitamine speelt bij het vertragen van botontkalking. Eén op de vier vrouwen boven de 55 jaar krijgt te maken met botontkalking. De menopauze versnelt het proces van botontkalking omdat onze oestrogeenproductie daalt.
  • Er zijn vele onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine D een beschermende rol speelt bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkankerUit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition(1), is gebleken dat vrouwen na de menopauze een aanzienlijk lagere kans hebben om kanker te krijgen door suppletie van vitamine D. Uit het onderzoek bleek dat dit vooral geldt voor borstkanker, maar ook voor long- en darmkanker.
  • Vitamine D speelt een belangrijke regulerende rol in het immuunsysteem en bij het voorkómen van auto-immuunziekten.
  • Vitamine D kan een positieve invloed hebben op je spierkracht. Iets wat ook steeds belangrijker wordt naarmate we ouder worden.
  • Veel vrouwen boven de 40 krijgen last van artrose, artritis of reumatische artritis, ofwel: pijn in de gewrichten. Uit de Iowa Women’s Health Study(2) blijkt uit onderzoek onder 30.000 vrouwen dat hoe hoger de inname van vitamine D is, hoe kleiner de kans op reumatische artritis. Vrouwen met de ergste ziekteverschijnselen hadden het laagste niveau van vitamine D. Er is aangetoond dat voldoende vitamine D de pijn kan verlichten.
  • Vrouwen worden vaker getroffen door MS. Uit twee grote studies blijkt een verband tussen lage niveaus van vitamine D in het lichaam en MS.
  • Er zijn relaties aangetoond tussen hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en te lage niveaus van vitamine D.
  • Ook lijkt gebrek aan vitamine D een rol te spelen bij de vorming van diabetes type 2.

Er zijn veel degeneratieve, chronische ziektes die een relatie lijken te hebben met een tekort aan vitamine D.

En aangezien alle ziektes slopend zijn voor je lichaam durf ik de conclusie te trekken dat zonlicht dus heel erg nodig is om aan voldoende energie te komen om je leven ten volle te kunnen leven.

Zorg dat je genoeg zonlicht en daglicht krijgt

vitamine d-tekort symptomen

Voldoende reden dus om vanaf nu minstens 1 keer per dag even een zonnetje mee te pakken. Het liefst midden op de dag en zónder zonnebrandcrème. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken. Blijf je langer buiten en schijnt de zon volop bescherm je huid dan wel tegen de schadelijke UVA-straling. In de herfst en winter is dit minder nodig.

Wees kritisch in je keuze als het gaat om zonnebrandcréme. Met de meeste zonnebrandcrèmes word je wel beschermd tegen UVB-straling maar niet tegen de meer gevaarlijke UVA-straling. Bovendien krijg je door middel van veel crèmes een dosis chemische stoffen binnen via je huid en die wil je natuurlijk liever niet. Voor de beste zonnebrandcrèmes die ik kon vinden, klik hier.

Wees niet bang voor de zon maar als je ouder wordende huid je lief is, blijf dan wel goed smeren.

Word jij wat zwaar op de hand als de blaadjes vallen?

Zodra de blaadjes vallen blijven mensen in Nederland méér en méér binnen zitten. Het is te koud of te nat om naar buiten te gaan en we snellen van huis naar onze auto, naar een winkel, naar kantoor en dan snel weer naar huis. Lekker bij de verwarming. Fout!

We realiseren ons doorgaans te weinig dat zonlicht voeding is en dat er ook zonlicht is als het bewolkt is buiten. Zelfs als het regent.

Veel mensen komen in een winterdip onder invloed van een tekort aan zonlicht. Een studie uit 2006 toonde aan dat ouderen met een lager vitamine D-gehalte tot maar liefst elf keer meer risico lopen depressief te worden, dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte.

Bedenk dat vitamine D een hormoon is en hormonen bepalen of je je opgewekt en blij of zwaarmoedig en depressief voelt.

Ook bepalen ze je gevoeligheid voor stress. Sta je onder druk door welke oorzaak dan ook, zorg dan vooral voor voldoende ontspanning en daglicht. Voed jezelf goed en ga iedere dag naar buiten. Maak een lekkere wandeling of fiets een stuk in de natuur. Het zal je echt goed doen.

vitamine d bijwerkingen

We ontkomen niet aan suppletie van vitamine D

Omdat je vitamine D niet volop kunt eten én we in een klimaat wonen waarin we te weinig vitamine D kunnen aanmaken in onze huid, is suppletie van vitamine D in mijn ogen een must voor iedere vrouw die in Nederland woont.

Met suppletie bedoel ik vitamine D3 ofwel cholecalciferol. Er zijn 14 wereldwijde experts op het gebied van supplementen die ieder aanraden om minimaal 2000 IE (dit is 50 microgram)  te gebruiken. Vrouwen bij voorkeur nog méér, evenals personen met een donkere huidskleur of dikke mensen.

Pas bij suppletie vanaf 2000 IE worden tekorten aangevuld.

Dit is de basissuppletie voor mensen met een gewicht van boven de 50 kg. Neem deze bij voorkeur in met een maaltijd waar vetten inzitten.

D3 + K2: sterk team voor je immuunsysteem (met 20% EVA korting)

Ik gebruik zelf graag vitamine D in combinatie met vitamine K2. Dit is niet alleen gezond voor je calciumhuishouding en dus je botten en tanden maar ook voor je immuunsysteem. Recent onderzoek wijst uit dat een lage vitamine D3 en K2 status mogelijk kan leiden tot complicaties bij COVID-19.    Mijn favoriet is daarom deze van Nutalis, klik daarvoor hier.

Als je via deze link besteld krijg je automatisch aan het einde van je betaalproces 20% EVA korting. Je hoeft geen kortingscode in te vullen. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://academic.oup.com/ajcn/article/85/6/1586/4633053

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.11434

Monique
Door

Monique

op 03 Jul 2012

Hoi Marjolein,Fijn om jouw e-mails te ontvangen en te lezen.Wat ik nog wil aanvullen op het onbeschermd in de zon liggen, is dat als de zon een schaduw geeft die net zo lang is als jezelf, dat dat de beste periode is om in de zon te liggen. Liefst met zo weinig mogelijk kledingstukken aan en uiteraard zonder zonnebril of lenzen. Je kan zo lang liggen als je huid het toelaat, de éen 10 minuten en de ander makkelijk 20 minuten.Het slikken van Vit D in de winter is aan te raden.Met zonnige groet, Monique

De Clercq Marianne
Door

De Clercq Marianne

op 02 Oct 2013

Heb gisteren een zonnensimulator gekocht daar we in de wintermaanden te weinig quality zonlicht hebben en is zo belangrij vooral als men neigt naar winterdepressie etc. Is belangrijk voor melatonine productie, energie,.... De firma is:http://gelicht.de/94 en is wetenschappelijk zeer goed! Dit is de Vit D2 toevoer die we ook nodig hebben en dan de vit D3 in druppel vorm (2000) per dag is zeer goed en nog een weekje zon vakantie meepikken is nog beter.Groeten Marianne

Astrid Noordhoek
Door

Astrid Noordhoek

op 06 Jul 2012

Niet alleen in de winter is het slikken van vit D aan te raden, is mijn ervaring. Als ik niet bijslik zit ik al snel weer heel erg laag, terwijl ik 12mnd pj iedere dag meerdere uren buiten komen.

Josee
Door

Josee

op 31 Jul 2012

Spijtig dat het zonnetje hier zo weinig schijnt. Ik neem zelfs nu al de hele "zomer" vit D. Ik vind dat echt wel nodig! Mooi en verhelderend artikel Marjolein, dankuwel.

Conny
Door

Conny

op 31 Jul 2012

Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine. Overschotten van in vet oplosbare vitamines worden in je lever/vetvoorraden opgeslagen. Wat weer niet goed zou zijn heb ik wel eens gelezen. Is 2000 IE dan niet een beetje teveel? Zeker als je ook nog een vit. K supplement zou slikken. Dit is ook een in vet oplosbaar vitamine.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Aug 2012

Ha Conny, wat ik lees van orthomoleculaire therapeuten en artsen is dat zij 2000IE juist aanbevelen als dagelijkse hoeveelheid. Dr Frits Muskiet meent dat de kans op toxiciteit pas begint bij een dagelijkse inname van ca 10.000IE per dag. Lees vooral het boekje van Gert Schuitemaker over dit onderwerp zou ik zeggen, zie https://energiekevrouwenacademie.nl/inspirerende-boeken/boeken-voedingssupplementen/nieuw-licht-op-vitamine-d-en-chronische-ziekten/

Marij
Door

Marij

op 27 Nov 2015

op mijn pillen staat: 10 ug of 400IU. Wat moet ik nu nemen? Dank voor je antwoord!

Janneke
Door

Janneke

op 15 Aug 2012

Vandaag een heerlijk zonnige dag! Even vitamine D happen. Bedankt voor het delen.

Joan
Door

Joan

op 14 Sep 2012

Hoi Marjolein, Ook dit artikel lijkt wel op mijn lijf geschreven. Dank je wel! Ik heb wel een vraag: ik ken de eenheid IE niet en zie op de bestelauto's ook alleen vermeldingen in (50 of 100) mg. Hoeveel moet ik dan hebben voor 2000IE?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Sep 2012

Hallo Joan, het advies is 2000 mg per dag. Er zijn pillen van 1000 mg dus dan 2 stuks. Groet Marjolein

Janneke
Door

Janneke

op 17 May 2015

Denk dat het hier gaat over Internationale Eenheden en niet over milligrammen? Bij vitamine D gaat het om microgrammen. Dus bijvoorbeeld 50 of 100 mcg.

Joan
Door

Joan

op 15 Sep 2012

Ps: ik zie nu ook andere eenheden ik zou graag tips krijgen over merk, eenheden en bijvoorbeeld druppels of tabletten. Alvast veel dank!

Yoke
Door

Yoke

op 19 Sep 2012

Hoi Marjolein, ik wil je even bedanken voor je informatie waar ik al een supplement uit gehaald hebt voor de gewrichten (Forever Freedom) en de dosering van vit.D. heb ik ook veel aan. Supergoed dat je dit voor ons doet.

Moppie
Door

Moppie

op 25 Sep 2012

Door gebruik van div. medicijnen gaat het systeem in je lichaam kapot, dat er voor zorgt dat er Vit D wordt gemaakt vanuit de zon. Medicijnen voor schildklierafwijkingen, diabetes, epileptica, en o.a Prednison doen dit. Ik heb Pentarkan geslikt en had op 41 jarige leeftijd al ernstige botontkalking! Dus aub ga er niet zomaar vanuit dat als je vaak in de zon zit of loopt, je genoeg Vit D aanmaakt want dat is vaak NIET zo! Gelukkig heb ik na jaren Fosamax geslikt te hebben en extra Vit D3, weer gezonde botten, maar wel o-benen!!! Moet die Vit D3 mijn hele leven extra bijslikken, want als dat systeem kapot is, kan het niet meer genezen!!!!

Ria Vervoordeldonk
Door

Ria Vervoordeldonk

op 16 Oct 2012

Bedankt voor je goede informatie, ik ga allang even onbeschermd in de zon zitten.. En dan nu ook maar de levertraan van vroeger.. Is het voldoende of hoort er ook vitamine slikken bij...

Jose Leeuwis-Ossewaarde
Door

Jose Leeuwis-Ossewaarde

op 30 Oct 2012

Hallo Marjolein,Ik ben heel blij met jouw informatie, dit is precies waar veel vrouwen mee zitten, alle informatie hieromtrent is zeer welkom. Ik heb al veel multivitaminen geslikt maar naarmate je ouder wordt heb je meer aanvullingen nodig en ook waar je het vandaan kunt halen. Dank je wel.Groetjes Jose.

Martine De Vlieger
Door

Martine De Vlieger

op 06 Nov 2012

Bedankt voor deze schitterende informatie!Warme groet, Martine

G.Visch
Door

G.Visch

op 14 Nov 2012

Maar de zon vanaf november bevat toch bijna geen Vit.D meer? Ik gebruik Vit.D 3 druppels in olijfolie,2000IE per druppel,2 druppels daags. Ik bestel ze bij de webshop van www.fonteine.nl. Gonnie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Nov 2012

KLopt, eigenlijk moeten wij het hele jaar door vitamine D gebruiken want we wonen te "hoog" op de aardbol.

AnnaB
Door

AnnaB

op 17 Nov 2012

Bedankt voor de interessante informatie. Mijn vitamine-D peil was 13, veel te laag dus. Dan 1 maand alle dagen 1 D-Cure ampoule 25.000 U.I. genomen. Terug bloedonderzoek en vitamine-D peil was dan 17. Nog steeds veel te laag, 85 zou het moeten zijn. Ik vraag mij af waar ik die vitamine D stop.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Nov 2012

Het opnemen van vitamines kan alleen als je gezonde darmen hebt. Zo niet, dan worden ze gewoon niet opgenomen uit je darmen. Gluten en zuivel (vooral melk) kunnen je darmen aantasten zonder dat je dit in de gaten hebt. Je zou eens een periode een candida-dieet kunnen volgen om je darmen weer op orde te brengen. Veel sterkte ermee!

Jacqueline Bouten
Door

Jacqueline Bouten

op 18 Dec 2012

Hallo, zou je me iets meer kunnen vertellen over het candida dieet?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Dec 2012

Daar heb ik een blog over geschreven. Zoek in de zoekbalk rechtsbovenin (google aangepast zoeken) even op candida. Er is een een kookboek in de kennisbank.

Angelique
Door

Angelique

op 20 Nov 2012

Ik zit ook aan de vitamine D. Samen met Calcium en Magnesium. Zo kom ik de winter wel door......en de lente.....en de zomer en de herfst........!

Margriet
Door

Margriet

op 20 Nov 2012

Wat een nuttige informatie weer, daar hebben we wat aan,dank je wel Marjolein en de aanvullende comentaren van de andere dames ook heel fijn. Zelf gebruik ik vit D 1000gr 2 cap. Per dag van "SOLGAR" .dank!

Els Strengers
Door

Els Strengers

op 20 Nov 2012

Beste Marjolein,fijn om weer zo'n goed en zinnig artikel van je te krijgen! in de zon zitten doe ik zelden, en naar het strand ook niet veel, maar ik werk en loop wel elke dag buiten, met vaak de zon. de kracht van de zon is hier veel sterker dan in Nederland.als je onze zon wilt voelen :-) kom dan naar onze super rustige vakantie Studio! met eigen olijfolie enz.groetjes Els Strengers van Zuid Oost Kreta www.natuurlijkkreta.nl

Marga
Door

Marga

op 20 Nov 2012

Niet alleen zonlicht is goed, ook gewoon zorgen dat je iedere dag minimaal 30 minuten buiten bent, daglicht levert ook energie op. dit heb ik vorig jaar zelf ondervonden toen ik me verder ging verdiepen in kleurentherapie, wat ook veel energie opleverde. Bedankt voor de goede adviezen Marjolein

Milly van der Meijden-baas
Door

Milly van der Meijden-baas

op 27 Nov 2012

Hallo Marjolein,vast bedankt voor je info en je hebt helemaal gelijk. Vitamine D tabletjes slik ik ook maar in de zon zitten,hoewel ik het heerlijk vind blijkt voor mij niet zo fijn,heb denk ik een zon allergie mijn huid van handen en gezicht gaan jeuken en irriteren waar ik dus niet zo blij mee ben,hoop dat het ooit goed komt . Groetjes van Milly

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Dec 2012

Zonlicht is ook heel goed voor de ogen. Iedere dag zonnen ontspant de ogen en activeert de kegeltjes (lichtgevoelige cellen in het netvlies). 80% van het zonlicht blijft niet in de ogen maar gaat via de hypothalamus naar belangrijke organen in het lichaam. Als de zon niet schijnt kun je ook lichthappen. Hoe je het beste kutn zonnen en lichthappen kun je hier lezen: http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/bates-methode/zonnen/ groetjes Karin

Marjo Engbers
Door

Marjo Engbers

op 11 Dec 2012

Hallo Marjolein,Altijd leuk om jouw 'post' te krijgen. Klopt helemaal over vitamine D. Ook krijgen we via de ogen èn via ons voedsel(dat rijk is aan zonne-energie) BIOFOTONEN-ENERGIE binnen via UV zonlicht. Dus van groot belang om even in de zon te zitten. Vooral 's ochtends (dus niet midden op de dag!)buiten zijn helpt erg voor de serotonine aanmaak overdag en voor de melatonine aanmaak 's nachts, dus voor een goede stemming en een goed slaapritme. Dus 2 vliegen in één klap. Mijn lenzen bevatten geen UV filter, heb ik nagevraagd bij de opticien/leverancier. Wel zo handig als je -6 hebt qua sterkte. Ik kan ook het volgende boek aanraden: Mijn voeding & mijn gezondheid van Anna M. Kruyswijk-van der Heijden.Groet, Marjo Engbers.

Agnes
Door

Agnes

op 18 Dec 2012

Hallo Marjolein, Is elke soort melk slecht voor je darmen? Ik gebruik ricedreammelk en geiten yoghurt. Groetjes Agnes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Dec 2012

Hallo Agnes, koeienmelk is het slechtst, dat kun je beter laten staan. Geitenmelk is beter en alle zure vormen zijn ook beter. Dus Geitenyoghurt is prima. Ricedreammelk is waarschijnlijk gemaakt van rijst. Kijk even goed naar de ingredienten, pas op voor verborgen suikers!

Reina
Door

Reina

op 08 Jan 2013

Als je voldoende vit D hebt door analyse bloed moet je dan nog bij nemen in de winter ?

Marjolein Dubbers
Carla
Door

Carla

op 29 Jan 2013

al jaren volg ongeveer het dieet dat je voorstaat: door ondervinding wijs geworden. Toch heb ik osteoporose. Natuurlijk wordt dat door de alwetende artsen en diëtisten geweten aan mijn zuivel-loze bestaan, ze weten niet beter. Vanaf mijn 20e, ben nu 60, werk ik in 'het'ziekenhuis: geen mogelijkheden om zon te happen. Het ziekenhuis waar ik de laatste vijftien jaar werk heeft enkele bankjes buiten staan waar tussen de middag ca 150 mensen hun pauze zouden moeten kunnen doorbrengen: een onmogelijkheid. Groot gemis: de hele dag in een gesloten omgeving in de veel te droge aircolucht en geen mogelijkheid om buiten te zitten. Lopen? Ik wil zitten als ik even niets hoef! HOE kom je dan aan je zonlicht? De doses van vit D vind ik aan de hoge kant: ook vit A is een vettige vitamine bijv. Je zult op moeten tellen welke vettige vitaminen je in wilt nemen en dan de maximale dosering zeker niet overschrijden: heb daar vroeger aardig wat nierlijden van gezien.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Jan 2013

KEn je dit boek https://energiekevrouwenacademie.nl/inspirerende-boeken/boeken-voedingssupplementen/nieuw-licht-op-vitamine-d-en-chronische-ziekten/?Er schijnt heel veel onderzoek te zijn waaruit blijkt dat je niet snel een vitamine D overdosis kan krijgen. Maar je moet inderdaad oppassen met alle suppletie van vitamines.Nou begrijp ik waarom ziekenhuizen ZIEKENhuizen heten en geen GEZONDHEIDShuizen. Extra licht opzoeken op weg van huis naar werk???? Vrije dagen???? Zonlicht therapie?? Tom Poes verzin een list, zou ik zeggen, maar ik begrijp dat dat niet makkelijk is. Sterkte ermee. Hartelijke groet, Marjolein

Loes
Door

Loes

op 05 Feb 2013

Hallo Marjolein. Dank voor je artikel. Helder en duidelijk. Ik gebruikte al vit.D maar in een veel lagere dosis dan die jij aangeeft.Ga dit vanaf nu verhogen naar de sterkte die jij aangeeft. Ik weet wel dat het een site voor vrouwen is maar als het preventief is welke hoeveelheid is dan goed voor kinderen? Mijn zoon zit met gescheurde enkelbanden thuis en als ik het zo lees dan zou dit ook goed voor zijn spierenherstel zijn maar in welke sterkte. Hij is 14jr.

Ineke
Door

Ineke

op 19 Feb 2013

Dag Marjolein, Het is zo prettig dat je schrijft over gezondheid. En dan vanuit 'die' andere hoek. Schoonheid komt daar uit voort en het is zo belangrijk dat deze informatie op een overzichtelijke manier te vinden is. Dank daarvoor. Juist nu door die nieuwe wet een extra blokkade ligt om die informatie breed te verspreiden. Mijn natuurgeneeskundige moet ook 21% btw rekenen nu. 'Ze' schijnen nogal bang voor ons, anders-wetenden, te zijn. Dat zegt iets, dus we moeten vooral doorgaan. En na mijn bezoekje aan de huishoudbeurs - toevallig - zou ik er volgend jaar wel met je willen gaan staan. Of misschien ook niet.....Ik schreef er een blog over. http://www.heartincompany.nl/weblog/entry/griet-greet-en-greed Ik lees je updates graag en vind ze inspirerend en ondersteunend. I'm on your side! Ineke

Brigitte
Door

Brigitte

op 12 Mar 2013

Ha Marjolein, Ik lees nu pas je artikel. Dank! Heel verhelderend en waardevol. Is het zo dat je een gebrek aan vitamine D ook merkt aan je nagels die makkelijk scheuren of afbreken? Ik heb er nooit aan gedacht vitamine D bij te slikken. Helpt dus ook tegen sportblessures? Ben wel al bijna 55, sport graag (hardlopen) maar loop steeds snel blessures op.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Mar 2013

Scheurende nagels heeft zeker te maken met een tekort aan bouwstoffen, hoeft niet direct vitamine D te zijn maar deze vitamine ligt wel aan de basis van veel processen in je lichaam. Tip: lijnzaad zelf vers malen per beetje en toevoegen aan je muesli of salades. Lijnzaad is goed voor je nagels.

Sonja
Door

Sonja

op 19 Mar 2013

Ik heb Crohn, twee operaties, veel darm weggesneden en ik kauw al jaren Vit.D Drie maanden geleden, bij mijn laatste bloedonderzoek had ik nog 6 en ik kwam van 12. Op 1 maart gestopt met zuivel, ook kaas. Hoop dat het iets doet!

Lizet Kraal
Door

Lizet Kraal

op 07 May 2013

Liever geen levertraan! Onder het kopje.....'degeneratieve ziekten' staat bij artrose dat vitamine D en levertraan de pijn kan verlichten. Levertraan wordt gewonnen uit walvissen. Spijtig als er dierenleed bij te pas komt om onze ziekten te bestrijden. Net als visolie.....uit de schappen het liefst. ER zijn volgens mij voldoende alternatieven. Interessante site verder hoor! Hartelijke groet, Lizet

Suzanne
Door

Suzanne

op 04 Oct 2013

Cod liver oil (kabeljauw) en Skate liver oil (rog) zijn ook opties. Meestal een restproduct van visconsumptie, dus tenzij je vegetarisch eet wellicht toch een optie.

Marianne
Door

Marianne

op 15 May 2013

Maar hoe zit het dan met zonnebanken met UVB stralen. Dit zou dan hetzelfde vit. D effect moeten hebben als de zon denk ik dan. Is daar onderzoek naar gedaan?

petra
Door

petra

op 04 Oct 2013

hallo Marianne, ik wilde dit ook weten en heb het nagevraagd maar de meeste reguliere zonnebanken geven geen uvb af. Daar moet je echt HEEL goed naar zoeken, betwijfel of het in nederland bestaan.groet Petra

Suzanne
Door

Suzanne

op 04 Oct 2013

Petra, de meeste grote landelijke ketens hebben tegenwoordig lampen met vit. D. Een aanrader, ook fijn als je verkouden bent! Mag denk ik geen namen noemen, maar ik ken twee landelijke ketens die dit hebben. Even zoeken dus!

Chell
Door

Chell

op 28 Jan 2015

Hoi Suzanne,Ik heb recent wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vorming van huidkanker en de aanmaak van vitamine D door kunstmatige zonnestraling. Helaas is het een marketing praatje dat de zonnebank vitamine D aanmaakt in ons lichaam. Deze aanmaak is zo summier, dat deze verwaarloosbaar te noemen is. Ook is de slechte UV straling die uit de zonnebank komt zo geconcentreerd, dat regelmatige zonnebankgebruiker 75% meer kans op huidkanker hebben dan mensen die niet of zelfden de zonnebank gebruiken. Als het je een warm en comfortabel gevoel geeft, zou ik zeker enkele keren in de winter (hooguit 4) onder de zonnebank gaan. Maar het geeft ons helaas niet de voordelen die veel zonnestudio's ons willen doen laten geloven. Liefs Chell

Alice
Door

Alice

op 03 Jul 2013

Hallo Marjolein, Leuk die info die je geregeld stuurt. Als ons lichaam vit. D maakt onder invloed van de zon, dan is daar magnesium voor nodig. Omdat veel, heel veel mensen een tekort daaraan hebben, is het belangrijk ook je magnesium aan te vullen. Naast veel water drinken en keltisch zeezout gebruiken kunnen we dan heerlijk van de zon genieten. Een tekort aan magnesium merk je soms aan spierkrampen {in de kuiten} 's avonds kramp in je handen b.v. Vriendelijke groet, Alice

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 22 Jul 2013

Bij toeval is bij mij een ernstig tekort aan vitamine D ontdekt. Mijn bloedwaarde was maar 28 terwijl dat geloof ik boven de 75 moet zijn. Sinds een paar jaar slik in zowel in de zomer als in de winter calcichew D3 op recept in de verhouding calcium/D3 500/800 (want 400 deed niet voldoende). Met deze tabletten kom ik net aan de minimumwaarde, terwijl ik veel buiten ben en veel vette vis eet. Dus vraag bij je volgende bloedtest of je ook je vitamine D niveau mag laten meten, het is echt geen overbodige luxe!

anita
Door

anita

op 23 Jul 2013

kleine aanvulling op een verder prima artikel. vitamine D is feitelijk geen vitamine maar een pre-hormoon. ook kun je Vit D niet op zichzelf zien. het is altijd gelinkt aan ander vits en mineralen.het zou ook geen kwaad kunnen eens in het verschil tussen 25OH en 1.25OH te duiken. ze hebben namelijk een totaal andere functie en bij bloedtests wordt eigenlijk alleen de 25OH getest, terwijl voor een goed bloedbeeld allebei getest zouden moeten worden.voor je extra gaat slikken zou ik altijd een bloedtest van beide waardes adviseren.groetjes, Anita

Netty van den brink
Door

Netty van den brink

op 06 Aug 2013

Lekker veel buiten zijn : in de tuin , wandelen noem maar op, als de zon er is zit ik er op een en natuurlijk manier bruin worden. in de winter extra vit. D. En let op of je geen calcium te kort hebt. Mijn recept voor vrouwen van 50 plus een maal per dag calcium, glucosamine en visolie in de winter vit. D. En heel veel yoga.

Tiny
Door

Tiny

op 13 Aug 2013

Hallo Marjolein. ik kan er niet tegen in de zon zitten. dus ben blij met je advies. Trouwens met alles wat ik van je krijg en ik het mijn eetpatroon al ver omgezet naar gluten -lactose en suiker vrij. Liefs Tiny

Lies
Door

Lies

op 20 Aug 2013

Nog een kleine tip/aanvulling: sinds ik vitamine D3 (in druppelvorm) slik, ben ik veel minder vaak verkouden. Het blijft wel opletten: slik je teveel vitamine D op een dag, dan ga je slecht slapen (blijf je wakker)!

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 03 Sep 2013

Aanvullend wil ik hier een citaat aanhalen van Dr U Ravnskov (cholesterol scepticus en woordvoeder van http://www.thincs.org/links.htm) die al meer dan 20 jaar onderzoek hierover gedaan heeft.Als je cholesterol hoog is, ben ik er zeker van dat je je daarover niet meer druk zult maken. Je zult kunnen genieten van goed, ouderwets eten met veel boter, kaas en room. Maar hoe moeten we een hartaanval of beroerte voorkomen? De beste manier is mogelijk het voorkomen van microbiële groei en datgene wat schadelijk is voor ons immuunsysteem. Er is toenemend bewijs dat vitamine D een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem als een beschermende factor tegen micro-organismen.33 In overeenstemming daarmee is een lage concentratie van die vitamine in ons bloed ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Alhoewel nog geen klinisch onderzoek is uitgevoerd om te zien of suppletie met vitamine D instaat is ons te beschermen, kan het een goed idee zijn om minstens 1000E per dag in te nemen, met name gedurende de winter. Onze behoefte aan vitamine C is ook veel groter dan ons altijd verteld is. De reden is dat de hoeveelheid van die vitamine in de witte bloedlichaampjes tachtig maal zo hoog is als die in het bloed. Overigens gebruiken glucose en vitamine C hetzelfde celdeurtje, wat betekent dat als de glucoseconcentratie in het bloed te hoog is, deze twee moleculen moeten ‘vechten’om toegang tot de cel.34 Dit kan de reden zijn waarom diabetici ontvankelijker zijn voor infecties dan andere mensen. Het betekent ook dat de 50 tot 100 mg die ons aanbevolen wordt als ADH misschien wel veel te weinig is. Een gram (1000mg) per dag is waarschijnlijk het minimum voor een optimale gezondheid en we hebben meer nodig wanneer we een infectie krijgen. Het kan verstandig zijn om vitamine C twee tot drie keer per dag in te nemen, omdat het al snel weer via de urine uitgescheiden wordt.

Geralda
Door

Geralda

op 04 Oct 2013

Toch geloof ik niet in één bepaalde vitamine slikken, ik ga er vanuit dat er een soort van balans moet zijn. Je slikt extra vitamine D maar dan moet er wel voldoende magnesium beschikbaar zijn in je lichaam maar dat geldt ook voor vitamine A/E en K. Het is synergie...als er van de ene te weinig of te veel is kan dat zelfs nadelig werken. Daarbij wordt ook nog de rol van goede vetten nog eens vergeten....vet speelt óók een bijzonder belangrijke rol bij het vervoer van in vet oplosbare vitaminen en in vet oplosbare bioactieve stoffenZonder voldoende goede vetten geen mineraalopname, zonder mineralen geen vitamine opname.

Suzanne
Door

Suzanne

op 04 Oct 2013

Een heele belangrijke inderdaad. Ik ben veel vet gaan eten en gestopt met hardlopen en voel me een stuk beter, ben slanker (vooral rond mn middel) en mn cyclus is soepeler. Ideaal! Eet (biologische) boter en lekker veel cocosolie. Vet = gezond!

Maria
Door

Maria

op 05 Oct 2013

Hoi Marjolein,Ik slik al jaren Calci Chew D3 en sinds kort is dit verhoogd naar 500mg/800IE maar wat ik in jouw blog lees is dit zelfs niet voldoende want ik heb beginnende osteoperose en artrose. Is het soms een goed idee om daarnaast de ouderwetse levertraan weer te gaan gebruiken of is deze niet meer in de handel?Verder ben ik aardig op weg met jouw voedingstips maar ik blijf mijn brood missen en zondig dagelijks met een half sneetje aangevuld met rijstewafels.

Sabine Vd Giessen Bartelt
Door

Sabine Vd Giessen Bartelt

op 05 Oct 2013

Na mijn behandelingen tegen borstkanker kreeg ik diabetes 2. Er werd ook door de assistente vitamine D gecontroleerd en nu slik ik 4000 eenheden per dag. Ik voel me stukken beter, heb weinig spierpijn en de BS zijn stabiel.

Giny
Door

Giny

op 05 Oct 2013

Vorig jaar heb ik een daglichtlamp aangeschaft en had het idee dat het wel werkte. Moet je dit middel ook 's zomers gebruiken? Ik kom zo'n 1 á 2 uur per dag buiten, 's zomers uiteraard meer.

Cobi van Bueren
Door

Cobi van Bueren

op 07 Oct 2013

Beste Marjolein, Hartelijk bedankt voor je uitstekende adviezen. In een reactie lees ik over kokosolie en -vet. Hier heb ik moeite mee omdat de oerwouden worden gekapt om palmen te planten voor de kokosolie. Gezondheid is heel belangrijk en milieu ook. Zelf ben ik vegetariër. Capsules van gelatine eet ik dus niet. Heb begrepen dat Vitamine D van merk Bonusan voor mij niet geschikt is dus. Ikzelf probeer zoveel mogelijk buiten te zijn en gevarieerd te eten.

Ineke Dane
Door

Ineke Dane

op 23 Oct 2013

Dag Marjolein, Dank weer voor een interessante mail. Ik heb vorig jaar het boek: 'Sungazing' gelezen van Ron van Dijen. Vol zeer interessante tips waar het energie van de zon t.a.v. onze gezondheid betreft.

Marga
Door

Marga

op 12 Nov 2013

Zou het kunnen dat fluor in tandpasta een boosdoener is in je lichaam En daardoor geen vitamine D aanmaakt ? I

marleen
Door

marleen

op 17 Dec 2013

Lieve Marjolein bedankt voor je post.Dit spreekt me ook weer aan.In je vorig blog heb ik al geschreven dat ik net terug ben van Spanje.Heerlijk ik voelde me daar zo goed.De zon heeft me zo veel energie gegeven.Ik probeer ze veel mogelijk in het zonnetje te zijn.....verder neem ik ook vit d met calcium...magnesium zink... verder nog vit b 12.... En aan de reacties hier boven haal ik veel informatie uit bedankt allemaal...

Astrid Markus
Door

Astrid Markus

op 01 Jan 2014

Lieve Marjolein, Ik vind het een hele leuke site om van te leren. Het leest plezierig en je krijgt er energie van. Ik weet al veel van al die reacties maar je bent nooit te oud om te leren. Ik heb zelf ontstekingsreuma vroeger de reguliere medicijnen gehad kreeg alleen maar bijwerkingen.Ik ben toen op onderzoek gegaan naar homeopathie en kwam terecht bij een artikel uit America over Glucosamine. Vroeger had ik het boek al over Albert Vogel gelezen en daar heb ik heel veel aan gehad Ik ben inmiddels 58 jaar en heb altijd lage rugpijn gehad en na de bevalling van mijn jongste dochter toen ik 41 was kwam de reuma er uit. Jaren op een snorbrommer gereden en na de Glucusominenal zes jaar op de fiets met drie versnellingen. Alleen maar beter geworden.

Wini
Door

Wini

op 07 Jan 2014

Goedemiddag. Marjolein Heb nu een paar keer mail van je ontvangen en iedere keer weer denk ik oh ja daar wil ik ook graag meer over weten ! Nu het onderwerp vitamine D , toevallig vandaag een paar vitamines bekeken maar wist niet precies welke nu goed zou zijn en daar schrijf je over vitamine D van bonusan ! Ga het meteen halen ! dank je wel ! Groet Wini

Hilde
Door

Hilde

op 11 Jan 2014

Ik lees met veel belangstelling je raadgevingen. Graag had ik geweten of soja producten beter zijn dan koemelk? Zijn soja producten de dag van vandaag niet te veel gemanipuleerd en zijn ze dan noch veilig voor de gezondheid ? Zijn rijstwafels een gezond alternatief voor brood?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Jan 2014

Ha Hilde, ik ben niet echt een fan van soja producten maar ik vind ze wel beter dan koemelk. Af en toe en beetje soja is prima maar ze zijn inderdaad te veel bewerkt. Rijstwafels is niet echt gezond, er zit weinig voedingsstoffen in en de glycemische lading is hoog. Als je ze belegt met veel gezonde vetten (avocado, zalm) dan kan je ze als brood gebruiken. Heel dik beleggen en niet teveel van eten!

Tineke
Door

Tineke

op 17 Jan 2014

Wanneer kan je vitaminen D en magnesium het beste innemen.Ik nam D na de avond maaltijd en magnesium voor het slapen .(Inslaap probleem)

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 04 Feb 2014

Dank je voor je tips Marjolein, ik heb echter een vraag over suikerverslaving. Net gestopt met roken heb ik vaak een hongergevoel en ben ik verslaafd aan suiker, of misschien meer aan chocola, ik kan nog steeds geen dag zonder. Ik weet hoe slecht het is, wat het echter niet makkelijker maakt. Heb jij voor mij tips over hoe ik van mijn verslaving kan afkomen.Of zijn er meer vrouwen die hier mee zitten en hebben behoefte aan steun van anderen?? Ik zou het bv prettig vinden om samen met anderen een steungroepje op te zetten.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Kijk eens op de site van Carola van Bemmelen!

Sabine
Door

Sabine

op 11 Feb 2014

...en wat te denken van fotonen? Zonlicht 'vervoert' immers als het ware het leven zelf. Zonder fotonen geen leven. We nemen deze lichtdeeltjes op via het netvlies van de ogen, via de huid en via zongerijpte groenten en fruit. In geoogst fruit/groenten blijven deze fotonen 3 dagen aanwezig, daarna zijn ze weg. Daarom is het gewoontematig dragen van een zonnebril niet allen in modieus opzicht fout en daarom is het zo belangrijk om ons voedsel in de zon te laten rijpen. Dus niet onrijp oogsten, in geklimatiseerde containers de wereld rond sturen en onderweg middels chemische stofjes laten rijpen. Een pleidooi voor voedsel uit de regio en de moestuin!

Jeanet
Door

Jeanet

op 21 Feb 2014

@Sabine, ik heb al drie jaar een moestuin, maar toch is er bij mij vitamine D gebrek geconstateerd twee weken geleden. Wat ik me afvraag is of dat een chronisch gebrek is of dat vitamine D ineens in de wintermaanden heel drastisch kan afnemen omdat je meer binnen bent? Ik ben namelijk door de moestuin en paardenliefhebberij heel veel buiten. Ik krijg door de huisarts vitamine D voorgeschreven, maar twijfel dus ernstig of er een ander probleem (dan zonlicht en voeding) ten grondslag ligt aan mijn tekort...

Jo tB
Door

Jo tB

op 18 Mar 2014

Jeanet, ik zou je willen aanraden het rapport: Sunbathing is needed for optimum health in the British Isles, die op onderstaande site is de downloaden. Hij geeft een berekening van hoeveel vitamine D je nodig heeft afhankelijk van waar je woon, hoe actief je bent, enz.http://www.healthresearchforum.org.uk/reports.htmlIk heb er destijds veel aan gehad.

Bieke
Door

Bieke

op 04 Mar 2014

Ik neem ook vitamine d en na de winter heb ik ook altijd een tekort. Ik vind dit ook raar. Vanaf dat het zonnetje schijnt zet ik me een kwartiertje buiten en dan nog helpt het niet.

Jo tB
Door

Jo tB

op 18 Mar 2014

Bieke, hoeveel slik jij? Wanneer jij een vitamine D tekort hebt, dan moet je een hogere dosis (in het begin) slikken om de voorraden aan te vullen. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je tekort en hoeveel je nodig heb. Dat hangt o.a. af van hoe actief je bent.

Madelon Revermann
Door

Madelon Revermann

op 18 Mar 2014

Dag Marjolein,Is het ook voldoende om visolie te gebruiken? En welke dan? Ik hoor het graag, dankjewel,+ hartelijke groet,Madelon

Jo tB
Door

Jo tB

op 18 Mar 2014

Madelon, in visolie zitten ook andere stoffen, en wanneer je een hogere dosis moet slikken, krijg je ook daar teveel van binnen. Mijn ervaring is zuiver vitamine D te slikken (het liefst als een capsule). Gelukkig zijn er nu betere supplementen in de handel. Toen ik begon was alleen een kindertabletje in de handel, want de EU had alle vitamines in de ban gedaan.

Jo tB
Door

Jo tB

op 18 Mar 2014

Ik slik al een jaar of zeven vitamine D, tezamen met calcium en magnesium. Destijds heb ik alles wat los en vastzat op internet gelezen. De meest bekende deskundigen zijn Michael Holick van Boston en Reinhold Vieth van Toronto. Wij hebben ook een expert is huis: Prof. Paul Lips van de VU in Amsterdam. Allen bevelen een veel hogere dosis aan dan de 800 iU die momenteel geldt als ADH. Ik slik in de winter maanden (oktober tot april) 5000 iU en zomers slik in 1 tot 2 duizend eenheden afhankelijk of de zon schijnt of niet. Ik ben zeer actief, dus heb ik meer nodig. Wij leven op gelijke hoogte met Canada en je kunt lezen wat Vieth aanbeveelt. Trouwens ik heb heel veel gehad aan een brochure "Sunlight Robbery" die makkelijk op internet te vinden is.

Sosi
Door

Sosi

op 26 Mar 2014

Misschien handig om te weten dat er onlangs nog een interessant boek is verschenen over vitamine D met de titel: Superhormoon vitamine D van Prof. dr. Jörg Spitz.

Marlene
Door

Marlene

op 22 Apr 2014

Bedankt voor de informatie. Ik had het al eerder gehoord, maar niets mee gedaan, maar nu ga ik meteen vitamine D3 halen :)

Petronella
Door

Petronella

op 30 Apr 2014

Hallo allen,Fijn om te lezen dat hier zoveel tips voorbij komen en dat we dit toch met wel veel mensen delen in ons ;landje. Bij mij wordt geen vitamine D aangemaakt en dat wordt de genen van de roodharige genoemd....(ben ik dus niet ). Nu krijg ik van die ampulletjes D-Cure en moet dit regelmatig herhalen. Wat ik niet in de verhalen tegenkom is dat je door die Vitamine D (supplementen) toevoegingen, veel calcium aanmaakt dus ga alsjeblieft geen calcium extra slikken want dat doet je geen goed. Dit leidt tot allerlei kwalen die je dan ook niet wil hebben. Heb vanochtend nog de wijzende vinger gekregen van de arts hierover. Hier staat overigens ook veel over op het net. Google maar eens. Een te weinig aan vitamine d3 kan ook leiden tot haaruitval en nog veel meer ellendige kwaaltjes die je pas heel laat herkent als mensen dat al doen waardoor artsen vaak denken dat het door de schildklier komt . Die zou dan te traag werken . De tip van mij is om eerst te laten checken bij de huisarts of je een tekort hebt voor je dingen gaat slikken. Vaak is met klachten zelfs zo dat het nl. een tekort is aan b12.Wanneer je toch extra vitamine d3 wil hebben haal je die het beste uit vette vis en eieren en boter . Of inderdaad de zon.Groeten Petronella

Jeanette
Door

Jeanette

op 15 Jun 2014

Hallo,Ik lees dat activiteit van invloed is op de hoeveelheid vitamine d3, maar is gewicht dat ook? Dus kun je zeggen dat je bij overgewicht meer vitamine d nodig hebt?Bedankt voor je goede artikelen!Groet, Jeanette

Ewald
Door

Ewald

op 11 Jul 2014

11 juli 2014. Ik ben een man maar vind het interssant te lezen wat hier staat en kreeg vandaag te horen dat mijn huid veel te weinig zonlicht opneemt. Gemiddeld ben ik 3 uur per dag buiten door alle seizoenen heen,ben eet ook eigenlijk alles waar vit d inzit. Op dit moment ben ik dood en dood moe. Ik slaap nog maar 4 a 5 uur per nacht en heb een bipolaire stoornis. Hiervoor heb ik o.a depakine. Slik nu weinig medicatie. Tot vorig jaar maart slikte ik gemiddeld 18 tabletten per dag gedurende 11 jaar. Door o.a sterke afname van medicatie ben ook sinds maart vorig jaar en maart dit jaar van 141,5 kg naar 88.5 kg gegaan. Kunnen dit oorzaken zijn waardoor mijn huid bijna geen vit d uit zonlicht opneemt en hoe groot is de invloed op mijn moeheid, slecht slapen en met regelmaat een depressie? Ik dacht stel even mijn vraag hier ondanks dat ik geen vrouw ben

julia saunders
Door

julia saunders

op 05 Aug 2014

Hallo Ewald, Mijn orthomoleculaire arts zegt als je alle tekorten op zou heffen, dat je je dan energiek en kiplekker zou voelen. Je hebt dan ook geen ''niet werkende"" chemische troep nodig. Succes en Beterschap.

Chell
Door

Chell

op 28 Jan 2015

Wat een ontzettend fijn artikel! Ik ben in de winter (en heel soms ook in de zomer) wat zwaarmoedig en snel geneigd somber te zijn. Deze uitleg geeft mij weer zo veel positieve moed. Het hoeft niet altijd je 'karakter' te zijn, het kan inderdaad ook komen omdat een teveel,- of gebrek aan hormonen je uit balans brengen. Erg fijn geschreven, met hele goede tips!

Jelena
Door

Jelena

op 02 Feb 2015

Mij is een daglichtlamp geadviseerd. Hoe past dit hier in?

Trees
Door

Trees

op 02 Feb 2015

Zelf neem ik ook extra vitamine D3 in de wintermaanden. Na het lezen van dit artikel, komen herinneringen van een jaar of 35 geleden naar boven. Toen gaf je de kinderen in de wintermaanden vitamine A/D druppels. Of dat nu nog zo is, weet ik niet. Nu vraag ik me natuurlijk af, waarom je in de wintermaanden blijkbaar ook vitamine A tekort komt. Of is het zo, dat beide vitaminen samen horen, zodat het in evenwicht blijft? Heeft alleen vitamine D3 zin, als je een tekort aan vitamine A hebt? Dit zijn een paar vragen die bij me op komen.

Jennifer
Door

Jennifer

op 03 Feb 2015

Weet het al lang over vitamine D te kort. Maar dit is echt een super duidelijk artikel. Ga het zeker delen. Snap nu helemaal waarom de meeste mensen een tekort hebben. Ik denk dat zeker 80% van de vrouwen al voor de zomer gaat lijnen! We doen dus het omgekeerde.

Irene
Door

Irene

op 25 Feb 2015

Ha Marjolein, Dank weer voor het delen van het informatieve artikel. Ik vraag me af of je de vitamine D druppels van Sanopharm kent en zo ja wat jij er van vindt. Er zit perenextract in, kinderen vinden de smaak heerlijk en nemen ze met plezier in! Maar wel meer toevoegingen dan de druppels die jij adviseert!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Feb 2015

Waarschijnlijk zit er een vorm van suiker in! Pas op dus.

Irene
Door

Irene

op 22 Mar 2015

De ingrediënten zijn: perenextract, water, arabische gom, plantaardige olie, vitamine D3, kaliumsorbaat, citroenzuur, natuurlijke vitamine E, en citroenzuurester. Hoor graag je reactie!

w.blok
Door

w.blok

op 20 Mar 2015

Heb gisteren gehoord van arts dat mijn waarde vit D 32 is en eigenlijk tussen 50 en 100 moet zijn.heb nu vit D 800IE gekregen. Heb veel last van vermoeidheid en spierpijn. Hoop maar dat het helpt . Kan door pds bijna geen zuivel en vette vis verdragen. Wat is het beste tijdstip om de tablet in te nemen

w.blok
Door

w.blok

op 20 Mar 2015

Ik heb gisteren te horen gekregen dat mijn vit D waarde 32 is en heb nu 800IE in tablet vorm gekregen. Nu heb ik begrepen dat het het snelst werkt bij inname mey vette vis of zuivel maar ik verdraag dit niet door PDS . Heb erge vermoeidheidsklachten en spierpijn. Hoelang duurt het voor je verbetering kunt verwachten.

Nina Brands
Door

Nina Brands

op 28 Apr 2015

Ik slik al enige tijd Vit D 1000 IE. Echter de laatste tijd merk ik dat ik niet meer zo goed slaap. Vaker wakker en soms moeilijk in slaap komen. Als ik geen vit D. inneem is dit probleem weg en slaap ik beter. Ik slik de vit D in de ochtend bij het ontbijt. Wat zou ik kunnen aanpassen?

Sally
Door

Sally

op 19 May 2015

Hoi Marjolein,Sinds 2 jaar neem ik in de winterperiode maandelijks vitamine D in die ik van de huisarts krijg. Het zijn van die shotjes die naar anijs smaken. 1 ml in een halve glas water. Nou vraag ik me af of deze vitamine D wel goed genoeg is. Zit daar dan ook D3 in? En het lijkt me dus verstandig om dit te blijven innemen, ook in de zomermaanden??

Ariënne Vermeij22@hotmail.com
Door

Ariënne Vermeij22@hotmail.com

op 02 Jun 2015

Neem naast D3 alsjeblieft K2! Lees: "Vitamin K2 and the Calcium Paradox" van Dr. Kate Rhéaume- Bleue. Inmiddels is ook Gert Schuitemaker een stap verder gegaan en heeft een combi met beide ontwikkeld voor Plantina!

margret
Door

margret

op 05 Jul 2015

ik slik vitamine d cura had te veel vitamine d maar het gaat nou behoorliijk goed

Anitha
Door

Anitha

op 26 Aug 2015

Het product waar de link naar verwijst is uit het assortiment van de aanbieder. Wat is het alternatief? En is er ook een goed combi-product met vitamine K?

maggy
Door

maggy

op 10 Sep 2015

wat is het verschil tussen Calcium Chew D3 500/800I,E Die je op dokters voorschrift krijgt,en de hoge dosering van vitamine D uit de drogist?Vr.gr.

Ans Richter
Door

Ans Richter

op 16 Sep 2015

Hai Marjolein, Klopt het als je té veel vit. B slikt, het geen kwaad kan, omdat je het dan uit plast.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Sep 2015

Nee, vitamine B kan zich stapelen in je lichaam dus je kunt wel degelijk teveel slikken.

dekker
Door

dekker

op 14 Apr 2016

Naar mijn idee is vitamine bij een water oplosbare vitamine.

Nicolet
Door

Nicolet

op 16 Dec 2015

Hallo Marjolein, Ik lees hier dat de natuurlijke vorm van vit D beter is. Maar ik heb ergens gelezen dat juist vit.D in chemische vorm beter wordt opgenomen en dat geldt ook voor B5, B6, foliumzuur en B12.

Nihayat
Door

Nihayat

op 09 Jun 2016

ik heb gehoord dat de mensen bouven 30 jaar krijgen geen Vitamine D van de zonlicht , is dit waar ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Nee, dat is niet waar. Ook mensen boven de 30 kunnen vitamine D opdoen door middel van zonlicht maar we wonen in Nederland te noordelijk op de aardbol om dit voldoende te kunnen doen.

Sanne
Door

Sanne

op 06 Aug 2016

Weet u ook een reden wanneer je geen vitamine D kan aanmaken door zonlicht? Ik heb vitamine D laten testen voor en na mijn zonnige vakantie in Frankrijk en het bleef dezelfde waarde.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Aug 2016

Beste Sanne, er zijn een paar mogelijke redenen. Misschien heb je toch te weinig aan de zon blootgestaan zonder zonnebrandmiddel? Naarmate je ouder wordt is het ook moeilijker voor je lichaam om vitamine D aan te maken, zelfs als je je wel aan de zon blootstelt. Een paar weekjes vakantie in Frankrijk is voor jou wellicht gewoon niet genoeg? Verder is het dus een in vet oplosbare vitamine; er is cholesterol in je lichaam voor nodig om de goede vorm, vitamine D3 ofwel cholecalciferol aan te maken (zoals het woord CHOLEcalciferol al zegt). Dus zorg ervoor dat je niet te weinig vet binnenkrijgt!Daarom werkt vette vis als bron van vitamine D ook goed. Wat je natuurlijk kunt doen is toch een van de supplementen te gaan slikken die ik noem in het artikel, als jouw waarde te laag is.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!