Tien redenen waarom afvallen niet draait om minder eten en meer bewegen

Tien redenen waarom afvallen niet draait om minder eten en meer bewegen

Het is lente en zoals ieder jaar hoor ik weer vele vrouwen zuchten onder het gewicht van hun gewicht zal ik maar zeggen. Nu de dikke truien achter in de kast worden opgeborgen en het regelmatig korte-rokjes-weer is, gaan veel vrouwen weer op dieet. Dus minder eten en meer bewegen in de hoop wat kilo's af te vallen. Geldt dit ook voor jou?  In dit artikel ga ik je uitleggen dat je kans van slagen hierop slechts heel gering is. Natuurlijk leg ik je ook uit wat mogelijk wél zal werken.

Als we de 'succescijfers' van de de dieetindustrie mogen geloven zou de kans op afvallen met hun methodes groot zijn, maar in werkelijkheid is de kans om blijvend af te vallen door minder eten en meer te bewegen slechts 2%.

Niet ieder pondje gaat door het mondje

We hebben allemaal geleerd dat afvallen draait om minder eten en meer bewegen. Net zoals met zoveel dingen in onze samenleving is dit een veel te simpele voorstelling van zaken. Ik noem het een grove leugen die nodig de wereld uit moet. Hoeveel pijn, verdriet, frustratie, gebrek aan zelfvertrouwen en verlies van zelfliefde heeft dit onzinverhaal de wereld in gebracht? Honderden miljoenen mannen, vrouwen en kinderen lijden hier dagelijks onder.

Niet ieder pondje gaat door het mondje. Ons lichaam werkt veel complexer dan dat. Vooral ons vrouwenlichaam. Er kunnen vele redenen zijn waarom je lichaam besluit om vet vast te houden. En geloof me: je lichaam doet dat nooit om jou te pesten maar juist om je te beschermen.

Als je gaat begrijpen dat afvallen niet draait om minder eten en meer bewegen, heb je belangrijke kennis in huis om slanker én gezonder te worden.

Dik worden van de lucht?

Veel vrouwen boven de veertig kennen het fenomeen dik worden van de lucht. Ze eten en bewegen precies hetzelfde als ze altijd hebben gedaan maar opeens vliegen de pondjes eraan. Is er iets méér frustrerend als je overgewicht hebt, dan het gevoel dat je al dik wordt van het inademen van zuurstof?

Alleen al dit fenomeen zou ons duidelijk moeten maken dat er meer aan de hand is. Minder eten en meer bewegen is dan niet de oplossing en bovendien moeilijk vol te houden. Er is iets anders nodig dan dat. Vooral méér kennis over wat er werkelijk aan de hand is in je lichaam. Want als je dit begrijpt kan je andere, slimmere, keuzes maken.

Ik ga je tien redenen geven die er de oorzaak van kunnen zijn dat je niet blijvend afvalt ondanks minder eten en meer bewegen. Maar eerst moet ik nog een andere grove leugen de wereld uit helpen. De leugen van het calorieën tellen.

Calorieën tellen is echt grote onzin

Het tellen van calorieën om af te vallen is zo’n beetje de grootste onzin die we met elkaar zijn gaan geloven. Als er één leugen is die ik heel graag de wereld uit zou willen hebben dan is het deze.

Ik kan het je niet eenvoudiger uitleggen dan je te vertellen dat een gekookt ei en een eierkoek ongeveer evenveel calorieën bevatten, maar dat ze iets heel anders doen in je lichaam en dat dát is waar het om gaat. Voeding zet processen in je lichaam in gang. Sommige processen zorgen ervoor dat je afvalt, andere processen zorgen voor opslag van vet.

Lees meer over calorieën in dit artikel: Calorieën tellen; zeven redenen waarom het ongezonde onzin is

De Engelse National Food Survey heeft geconstateerd dat we de laatste 10 jaar 25% minder calorieën hebben gegeten dan in de 70-er jaren van de vorige eeuw en toch is obesitas in Engeland in deze periode verzesvoudigd. Ra ra hoe kan dat?

Tien redenen waarom je niet blijvend afvalt ondanks minder eten

Ik ken vrouwen die zwaarder zijn dan ik maar die toch aanzienlijk minder eten dan ik. In ieder geval minder calorieën want ik eet volop gezonde vetten en die bevatten veel calorieën. Ken jij ook zo’n vrouw in jouw omgeving? Ik heb een periode gehad dat ik jaloers was op slanke vriendinnen die alles leken te kunnen eten. Nu begrijp ik hoe het werkt en kan ik het zelf ook, al ben ik inmiddels boven de 60.

blijvend-afvallen

Hoe werkt dat dan? Je gewicht wordt voor een belangrijk deel door andere zaken bepaald dan hoeveel je eet en beweegt. Hieronder noem ik tien van de belangrijkste oorzaken:

1. Je darmflora maakt je dik

De allerbelangrijkste oorzaak: je darmflora werkt niet zoals het zou moeten; slechte bacteriën hebben de overhand gekregen en zorgen voor hardnekkig overgewicht. Vooral suikers en snelle koolhydraten voeden deze 'dikmakende' darmflora.

Je kunt je darmflora veranderen door het eten van een grote variatie aan planten, vooral groenten en kruiden. Ook resistent zetmeel, gefermenteerde voeding en intermitterend vasten kan helpen. Dit proces kost echter wel tijd. Stop in ieder geval met het eten van te veel zoetigheid en snelle koolhydraten.

2. Je schildklier werkt te traag

Als je bijnieren lange tijd zijn overbelast door te veel stress kan je schildklier besluiten om te vertragen: een signaal van je lichaam om het eens wat rustiger aan te doen. Hierdoor vertraagt je stofwisseling, wat afvallen lastig maakt. Heb jij lange tijd veel stress gehad en moeite met je gewicht? Laat dan je schildklier eens testen, maar lees voordat je naar je huisarts gaat eerst dit artikel: Schildklierproblemen?  Zorg dat je goed weet waar je het over hebt. 

3. Te veel cortisol door stress

Te veel en langdurige stress kan ervoor zorgen dat je hormoonbalans wordt verstoord doordat je lichaam te veel cortisol aanmaakt. Cortisol geeft je energie maar het werkt vergelijkbaar in je lichaam als suiker. Stress kan dus echt een oorzaak zijn van hardnekkig overgewicht. Denk je dat dit voor jou geldt? Lees dan eens dit artikel:  Cortisol in toom houden: negen waardevolle tips. 

Langdurige stress kan een oorzaak zijn van hardnekkig overgewicht

4. Insulineresistentie

Je lichaam maak continu te veel insuline aan omdat je te veel zoetigheid en koolhydraten eet. (In broodlandje Nederland is dit al snel het geval.) Hierdoor worden je cellen ongevoelig voor insuline en nemen ze het niet meer op, waardoor insuline in je bloed blijft circuleren. Dit is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid en overgewicht: met insuline in je bloed is het onmogelijk om vet te verbranden.

Vooral een 'zwembandje' rond je middel is een teken van insulineresistentie. De oplossing is een ander eetpatroon gaan volgen. Meer weten, lees dan dit artikel: Insulineresistentie, sleutel tot meer energie en minder overgewicht.

5. Je lever kan afvalstoffen niet meer goed afvoeren

Je lever heeft moeite met het onschadelijk maken en afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Dit is namelijk een complex proces. Omdat deze stoffen schadelijk, lees kankerverwekkend, kunnen zijn, besluit je lichaam ze op te slaan op een veilige plek: in je vetcellen. Dit is vet dat je lichaam hardnekkig vasthoudt om schade te voorkomen. Focus dus op het ondersteunen van je lever. Hoe je dit kunt doen lees je in dit artikel: Koester je lever; die zorgt ook voor een gezond gewicht.

6. Te weinig spiermassa

Naarmate we ouder worden, verliezen we spieren, vooral boven ons 40ste levensjaar. Spiermassa wordt dan omgezet in vetmassa. Hoe minder spieren, hoe trager onze stofwisseling, hoe moeilijker afvallen wordt. De enige oplossing hiervoor is dus om ze volop te blijven gebruiken! Het goede nieuws is dat we tot op hoge leeftijd (zelfs nog boven de 90!) spieren kunnen opbouwen. Blijven bewegen en sporten dus, of nog beter: krachttraining.  In dit artikel leg ik uit waarom.

7. Je lichaam staat in de 'overlevingsstand'.

Heb jij jarenlang allerlei (crash)diëten gevolgd? Dan is de kans groot dat je lichaam in de zogenaamde overlevingsstand is komen te staan. Je lichaam is er namelijk op gebouwd om met schaarste aan voedsel om te gaan.

Iedere keer als je op dieet gaat, zal je lichaam steeds efficiënter met deze beperkte voeding omgaan, want het probeert jou kost wat het kost in leven te houden. Je lichaam gaat dan heel efficiënt om met iedere kruimel voedsel en een beetje overschot wordt direct opgeslagen als vet. De enige oplossing is om je lichaam langzaam maar zeker weer in balans te brengen met gezonde, verse voeding.

8. Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen

Om vet te kunnen verbranden heeft je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig. Denk aan belangrijke voedingstoffen als magnesium, zink of de B-vitamines.  Deze zijn vooral te vinden in verse, biologische voeding. Magnesium is een mineraal waarvan we zelfs dan nog vaak te weinig binnenkrijgen. Door minder te gaan eten los je dit tekort natuurlijk niet op. Door een grote variatie aan verse voeding te eten kom je al een heel eind. Dit kan je naar behoefte aanvullen met voedingssupplementen.

magnesium-te-kort

9. Medicijngebruik

Dit wordt nogal eens over het hoofd gezien, maar veel medicijnen hebben als bijwerking dat je lichaam vet gaat vasthouden.  De anticonceptiepil is hiervan een bekend voorbeeld. Overigens staat dit lang niet altijd in de bijsluiter. Kom je opeens aan in gewicht ga dan altijd na of je een medicijn bent gaan gebruiken of overgestapt bent op een ander medicijn. Overleg eventueel met je huisarts of er een alternatief mogelijk is.

De anticonceptiepil is een bekende dikmaker, maar niet veel vrouwen weten dit.

10. Verborgen ontstekingen

Bijna iedere chronische ziekte ontstaat door een chronische ontsteking in je lichaam. Heb jij een chronische ziekte onder de leden, dan kan je ervan uitgaan dat er ergens in je lichaam een chronische ontsteking zit. Chronische ontstekingen of infecties kunnen zorgen voor opslag van vet.

Overgewicht op zich geeft trouwens ook chronische ontstekingen want vetcellen zijn actief weefsel die zorgen voor ontstekingsreacties. Inderdaad, dan zit je in een nare vicieuze cirkel. Het veranderen van je voedingspatroon is een belangrijke manier om uit deze vicieuze cirkel los te breken.

Blijvend afvallen draait om eten, niet om diëten

Ik zou zo ontzettend graag willen dat je dit gaat begrijpen als je worstelt met overgewicht: focus op gezond en energiek worden, dan volgt een gezond gewicht bijna altijd als vanzelf. Blijvend afvallen draait om (gezonde voeding) eten, niet om diëten.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

Helaas, 80% van wat in de supermarkt ligt is geen gezonde voeding. Alle bewerkte voeding, zeg maar bijna alles waar een verpakking omheen zit, betekent doorgaans een belasting voor je lichaam, omdat er te weinig voedingsstoffen in zitten en maar wel chemische stoffen waarmee je het je lichaam juist moeilijk maakt om af te vallen. Het is vulling, geen voeding.

80% van wat in de supermarkt ligt valt niet in de categorie gezonde voeding

Wat ik je dan wél adviseer om te eten? Je vindt het allemaal op deze website maar ook in mijn boeken. Sta je aan het begin van deze reis? Lees dan Het Energieke Vrouwen Voedingskompas.  Dit boek is een prima begin. Hierin leg ik uit hoe je je hormonen in balans brengt en met welk voedingspatroon inmiddels vele duizenden vrouwen hun energie, gezondheid en een gezonder gewicht terug hebben gekregen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!