Je vetverbranding weer op gang krijgen. Hoe doe je dat?

Je vetverbranding weer op gang krijgen. Hoe doe je dat?

Zoveel vrouwen willen blijvend afvallenZij krijgen hun vetverbranding niet op gang behalve als ze zichzelf bijna uithongeren.

Meer dan de helft van de vrouwen boven de 50 worstelt met overgewicht (zeggen de statistieken).

Ik krijg regelmatig mails van vrouwen die me bijna in paniek schrijven: “Marjolein, help! Ik eet minder en beweeg meer maar ik val niet meer af! Wat moet ik doen?” Ik leg het je uit. Zet je schrap want mijn verhaal over glucose en vet verbranden is anders dan wat je altijd te horen hebt gekregen.

Vetverbranding? Richt je focus op méér energie, niet op afvallen

eat right

Om te beginnen zeg ik tegen iedere vrouw (of man) die wil afvallen altijd de focus te richten op het krijgen van méér energie, niet op afvallen. Als je focust op méér energie heb je in ieder geval je focus op het verbeteren van je gezondheid. Méér energie vertelt je of je op de goede weg bent. Afvallen wil lang niet altijd zeggen dat je gezond bezig bent: veel vrouwen worden er doodmoe van.

Er wordt vaak gezegd: je moet afvallen om gezond te worden. Ik zeg: je moet éérst gezond worden, dan volgt afvallen bijna altijd als vanzelf (of aankomen als je te mager bent.)

Deze twee hebben namelijk veel meer met elkaar te maken dan je denkt.

Er zijn vele redenen waarom je niet kunt afvallen

Laat ik voorop stellen dat er vele redenen kunnen zijn waarom het soms onmogelijk lijkt om af te vallen. De wereld om ons heen vertelt het verhaal dat het makkelijk is: minder eten en meer bewegen. Zo simpel is het absoluut niet. Afvallen is een complex proces omdat ons lichaam een uitermate complex organisme is en ieder lichaam uniek.

Waarom werkt je vetverbranding niet?

In mijn boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas beschrijf ik tien oorzaken waarom iemand niet afvalt ondanks minder eten en meer bewegen. Om er enkele redenen waarom je vetverbranding niet werkt:

  • Dikmakende bacteriën in je darmen hebben de overhand gekregen (echt waar!)
  • Je alvleesklier maakt steeds te veel insuline aan
  • Je lever heeft moeite met ontgiften en afvoeren van hormoonverstorende stoffen die worden opgeslagen in je vetcellen
  • Je stofwisseling staat als gevolg van jarenlang (crash)diëten in de overlevingsstand en slaat zoveel mogelijk vet op
  • Je lichaam mist enkele belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn om vetten te verbranden, zoals magnesium en zink
  • Je gebruikt medicijnen (denk ook aan de pil) die maken dat je moeilijk kunt afvallen

medicijnen

Vandaag wil ik er een belangrijke aan toevoegen: je valt niet af omdat je je lichaam voortdurend laat branden op glucose in plaats van vetten. Ik ga je dit uitleggen. Het goede nieuws is dat veel van deze oorzaken met één slimme omschakeling verdwijnen als sneeuw voor de zon: de omschakeling  van glucoseverbranding naar vetverbranding.

De grootste vijand van de waarheid is een mythe

John F. Kennedy heeft ooit gezegd dat de grootste vijand van de waarheid meestal niet een bewuste leugen is maar een hardnekkig mythe. Als het gaat om afvallen zijn we allemaal gaan geloven in de mythe dat we dik worden van het eten van vetten. Ik heb het ook jarenlang geloofd.

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw hebben we vetten in de ban gedaan en zijn we nu als mensheid dikker, vermoeider en zieker dan ooit.

Overgewicht neemt extreme vormen aan en hart- en vaatziektes zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Diabetes type 2 wordt een wereldwijde epidemie genoemd en steeds meer mensen worstelen met chronische ziektes. Hoe kan dit? Dit komt doordat het verhaal dat we dik en ziek worden van het eten van gezonde vetten een mythe is. Het is onzin.

Je lichaam heeft een natuurlijke aanleg om vetten te verbranden (!)

Al in de vijftiger jaren ontdekte dr. Alfred W. Pennington (1), een onderzoeker op het gebied van obesitas, dat het lichaam ongekende hoeveelheden vet kan verbranden. Het vet dat we eten wordt grotendeels gelijk verbrand en gebruikt als energie: ons lichaam heeft een natuurlijk aanleg om vetten te verbranden. Ja, lees deze laatste zin nog maar eens een keer:

Ons lichaam heeft een natuurlijke aanleg om vetten te verbranden!

Je lichaam kan energie maken van koolhydraten en vetten die je eet. Het verbranden van vetten is echter een veel ‘schoner’ proces waarbij veel minder vrije radicalen worden aangemaakt. Vrije radicalen liggen ten grondslag aan chronische ontstekingen die op hun beurt zorgen voor chronische ziektes. Daarnaast kan je lichaam van een vetmolecuul meer dan twee keer zoveel energie maken als van een glucosemolecuul. Glucosemoleculen maakt je lichaam aan zodra het zoetigheid of koolhydraten heeft gekregen.

Je lichaam heeft een beperkte capaciteit om glucose te verbranden

Onze eigen vetcellen zijn niet voor niets de natuurlijke opslagplaats voor een overschot van (opgegeten) energie: je lichaam zet ze heel graag om in energie. Vetcellen worden echter niet gevuld doordat we te veel vetten eten maar doordat we te veel koolhydraten (inclusief zoetigheid) eten.

Dr. Pennington ontdekte dat het juist de koolhydraten zijn die grotendeels worden opgeslagen als vet in onze vetcellen. In 1953 al (2) adviseerde hij mensen met overgewicht te stoppen met calorieën tellen en veel minder koolhydraten te eten, maar wel volop gezonde vetten. Een conclusie waar nu langzaam maar zeker steeds meer artsen en wetenschappers zich achter scharen. Een conclusie waar ik het helemaal mee eens ben.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht


We worden moe en dik van zoetigheid en koolhydraten

Je vetcellen groeien dus in aantal en omvang als je te veel zoetigheid en koolhydraten eet. Kortom: daar worden we dik van. Hoe kan het dan dat je lichaam niet overstapt op vetverbranding, als het toch zo graag vetten gebruikt als energie?

Dit komt omdat 95% van de mensen glucoseverbranders zijn: mensen die hun lichaam, hun kacheltje, steeds maar weer laten branden op glucose.

Ze eten de hele dag door koolhydraten zoals brood, zoetigheid, crackers, zuivel, granen, pseudogranen, pasta, aardappelen, rijst, peulvruchten, kant-en-klare toetjes en allerlei bewerkte voeding met stiekem verborgen suikers. Herkenbaar?

Vetten worden vermeden want daar zouden we dik van worden. Overigens zijn niet alle vetten gezond: het is belangrijk het verschil te kennen tussen gezonde en ongezonde vetten.

Vet verbranden: glucosemoleculen zijn kranten, vetten zijn houtblokken

Als het lichaam meerdere keren per dag zoetigheid en koolhydraten aangeboden krijgt schakelt het niet over op vetverbranding. Als je houtblokken en kranten in je kachel stopt maar je blijft voortdurend kranten toevoegen, dan komt de kachel nauwelijks aan het verbranden van de houtblokken toe. Kranten branden nu eenmaal sneller en makkelijker dan houtblokken.

Het steeds maar weer verbranden van kranten maakt je kachel op den duur zwart van de inkt en het roet. Zo is het ook met je lichaam: steeds maar weer je energie halen uit zoetigheid en koolhydraten zorgt niet alleen voor overgewicht maar ook voor diabetes 2, hart- en vaatziektes en nog veel meer chronische aandoeningen.

Van glucoseverbrander naar vetverbrander

Met andere woorden; 95% van de mensen worstelen met hun energieniveau plus hun gewicht omdat ze hun lichaam grotendeels laten branden op glucose.

Het eten van veel zoetigheid en koolhydraten en te weinig gezonde vetten is een van de belangrijkste redenen dat zoveel mensen zo moe zijn en worstelen met overgewicht.

Hoe maak je nou de overstap en hoe kun je vet verbranden? Er zijn twee manieren. De ene manier is om te stoppen met eten. Je lichaam zal dan vrij snel uit lijfsbehoud (letterlijk) je vetcellen gaan aanspreken. Onnodig te zeggen dat ik je dit niet aanbeveel. Er is een veel betere methode voor natuurlijke vetverbranding: als je steeds minder kranten in je kachel stopt maar wel houtblokken, dan dwing je je lichaam ook om het hout te gaan verbranden. Dus veel minder zoetigheid en koolhydraten eten en je angst voor gezonde vetten overboord zetten als je vetverbranding stimuleren wilt.

Het heeft giga voordelen een vetverbrander te zijn

batterij

Ik was tientallen jaren een glucoseverbrander, een suikerjunkie, en ben nu een goede vetverbrander. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel voordelen het heeft om een vetverbrander te zijn. Het geeft zoveel rust in je lichaam als je je focust op natuurlijke vetverbranding:

  • Je hebt geen last meer van onbedwingbare snaaibuien
  • Je kunt makkelijk enkele uren zonder maaltijd
  • Je voelt je prima ook al heb je een knorrende maag
  • Je wordt vrolijker en krijgt een beter humeur
  • Je hebt meer energie en minder kans op chronische aandoeningen
  • Je levert betere mentale prestaties
  • Je krijgt zin om in beweging te komen
  • Je kunt veel meer eten en lekkerder eten dan je ooit hebt geweten
  • Je lichaam brandt grotendeels op vetten dus je raakt overgewicht kwijt

In mijn boek Eet meer energie (288 pagina’s) vertel ik je hier nog veel meer over en onderbouw ik dit alles met wetenschappelijk onderzoek.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Ben jij een glucose- of al vetverbrander? Wat denk je?

Bronnen

1 https://www.dietdoctor.com/a-low-carb-high-fat-diet-from-1953

2 https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/1/5/343/4786830?redirectedFrom=PDF

Char
Door

Char

op 04 Jan 2019

Is dit het zogenaamde Ketodieet? Of mag je wel af en toe koolhydraten binnen krijgen? Zoals fruit? Want lijkt me moeilijk alleen vetten eten.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

Nee hoor, dit is zeker niet het keto-dieet. Ik ben alleen geen voorstander van snelle koolhydraten zoals rijst, brood en pasta. Omdat deze niet goed zijn voor je hormoonbalans.

Gladys
Door

Gladys

op 09 Jan 2019

Hallo Marjolein, Ik vind je artikel bijzonder interessant. Wat mij nog altijd bezighoudt : is het OK voor je lichaam om natuurlijke suikervervangers zoals stevia te gebruiken? Of geeft dit een verkeerd signaal naar je hersenen en dus ook naar de rest van je lichaam? Gladys

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jan 2019

Het beste blijft het toch altijd om gewoon zoveel mogelijk af te kicken van de zoete smaak Gladys. Als je echt wilt kun je nu en dan iets natuurlijks gebruiken om te zoeten, als je merkt dat je dat goed kunt hebben zonder direct weer enorm veel zin te krijgen in meer zoet, maar ik ken erg veel vrouwen die al gauw weer helemaal terug bij af zijn als ze niet gewoon leren houden van een veel minder zoete smaak.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2019

Minder kranten, meer hout. Ik ga er mee bezig, Marjolein!

Alexandra
Door

Alexandra

op 21 Jan 2019

Ik eet al een tijdje plantaardig en hoor vegan experts verkondigen dat "the fat you eat is the fat you'll wear". Wat vind jij daarvan? Ook geven zij aan dat, indien je vet combineert met koolhydraten zoals fruit, het vet ervoor zorgt dat de suikers te lang voor een verhoging van je bloedsuiker zorgen en niet snel genoeg worden opgenomen(voor energie). Ben benieuwd. Alvast bedankt!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Jan 2019

Het idee 'the fat you eat is the fat you'll wear' is een allang volledig achterhaald idee over wat voeding in je lichaam doet Alexandra! Het tweede stukje (over dat vet zorgt dat suikers te lang je bloedsuiker verhogen etc.) is iets waarvan ik denk dat je het zelf niet goed begrepen hebt. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die zich 'expert' noemt zulke onzin verkoopt...Als je mijn blogs en boeken leest weet je dat ik er heel anders over denk: vetten zijn juist hard nodig. Je wordt een vetverbrander door (naast vooral ook heel veel groenten) voldoende goede vetten te eten.

Tracy
Door

Tracy

op 22 Jan 2019

Hallo, Ik jouw boek staat dat ontbijten belangrijk is. Maar door een vet verbrander te worden sla je het ontbijt over, als je zoveel uur niet doet eten. Zou je dit willen onderbouwen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2019

Het klopt dat je niet zomaar moet beginnen met het ontbijt overslaan als je nog erg last hebt van schmmelingen in bloedglucose (suikerpieken en -dips) want dan word je er juist erg akelig van en is het ongezond. Dit zeg ik in mijn eerste boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas dus ook. Maar ben je eenmaal 'afgekickt' van de suiker en snelle koolhydraten en heb je een gezonder voedingspatroon aangeleerd met o.a. goede vetten, veel groenten en vezels, dan kun je eens rustig aan proberen om het aantal uren tussen eetmomenten te vergroten en één manier om dat te doen is door nu en dan aan intermittent fasting te doen door het ontbijt over te slaan. Dit beschrijf ik uitgebreid in mijn tweede boek, Eet meer Energie. Bouw het aantal uren dat je niet eet wel rustig op; uiteindelijk kan je dan als je wilt een paar dagen per week zorgen dat je bijvoorbeeld 15 uur tussen het laatste eetmoment 's avonds en het eerste 's ochtends hebt. Heel goed voor een grote schoonmaak in je lichaam!

Anneke
Door

Anneke

op 30 Jan 2019

Hallo Marjolein Wat is dit een interessant verhaal, ik had jouw Energieke Vrouwen kompas pas gelezen, waar dit ook wel in staat uitgelegd, maar ik vind die vergelijking met de oude kranten en de houtblokken geweldig. Nu pas snap ik het echt goed. Wat ik nu zou willen weten is, kunnen deze adviezen, deze nieuwe manier van eten ook van toepassing zijn op mannen, in grote lijnen wel natuurlijk, maar geldt dit voor alle adviezen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Feb 2019

Jazeker Anneke, als het gaat om energie en verbranding dan gaat het helemaal ook op voor mannen! Sommige artikelen op mijn site en stukjes in mijn boek gaan wel echt over vrouwen, maar dat kun je wel opmaken uit de context waar het in staat. En goed om te horen dat je het nu goed snapt!

Eveline
Door

Eveline

op 22 Feb 2021

In jouw boek staat duidelijk dat bv wandelen voor het ontbijt de spijsvertering boost, maar ik lees ook veel tegenstrijdige artikelen, je zou namelijk spiermassa afbreken omdat er geen koolhydraten zijn om te verbranden. Kun jij dit uitleggen?...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Feb 2021

Het klopt dat je bij heftige duursporten, vooral lange afstanden hardlopen maar ook andere duursport zoals wielrennen, spiermassa zal afbreken als je niet voldoende (koolhydraten) gegeten hebt. Het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal, maar in het kort komt het erop neer dat je bij 'normaal' trainen (vooral bij een krachttraining, maar ook bij een 'normale', kortere duurtraining) juist je insulinegevoeligheid verhoogt en ook je vetverbranding neemt toe. Dat is dus gunstig, want je wil niet te veel insuline produceren het'vetopslaghormoon' dat vrijkomt als je koolhydraten eet vlak voordat je gaat trainen. Daarbij komt dat je minder goed kan presteren als je met een volle maag traint. Je lichaam is dan bezig met de vertering en dat kost veel energie, die je dan niet kan inzetten voor je training. Nogmaals, dit is even kort door de bocht want er gebeurt nog veel meer (o.a. met groeihormoon, testosteron en aan de andere kant cortisol) maar je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je spiermassa verliest als je even geen koolhydraten te verbranden hebt; sterker nog, je akn er spiermassa bij krijgen!

Navid
Door

Navid

op 30 Apr 2021

Mooi artikel en leuk het gebruik van die termen als kranten en hout:)

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!