Oestrogeendominantie; je ontkomt er niet aan als je op deze aardbol rondloopt.
7 min. leestijd

Oestrogeendominantie; je ontkomt er niet aan als je op deze aardbol rondloopt.

Heb jij dat ook? Dat je in het voorjaar opeens weer veel meer luchtjes ruikt? Ik weet dat ik een scherpe neus heb. Ik zat maandag in een garage te wachten op een APK-keuring: de chemische lucht viel als een benauwde deken over me heen. Hetzelfde gebeurde me laatst op de fiets, ik haalde een dame in en rook haar sterk overheersende parfum.

Al die luchtjes. Ze lijken allemaal zo onschuldig maar …..

Een onderwerp waar ik op dit moment veel mee bezig ben is oestrogeendominantie. Een hormonale disbalans die je niet gelijk merkt maar die de basis kan zijn van veel vrouwenkwalen. Van mannenkwalen trouwens ook. Daarover straks meer.

wat-is-oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie; 5 op de 10 vrouwen?

Ik las laatst cijfers dat in de Westerse wereld misschien al 5 op de 10 vrouwen last hebben van oestrogeendominantie. Wow! Dat is serieus. Vooral als je bedenkt dat je oestrogeendominantie kan zien als een vorm van langzame vergiftiging van het lichaam. Zware woorden, ik weet het. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om dit te herstellen.

Hormonen in ons lichaam behoren met elkaar in balans te zijn; niet te veel en niet te weinig. Daarom spreken we altijd over hormoonbalans.

Alléén als je hormonen met elkaar in balans zijn, voel je je geweldig en zie je er stralend uit.

Een teveel aan oestrogeen, oestrogeendominantie dus, betekent een serieuze verstoring van deze balans. Waar komt deze vandaan?

Xeno-oestrogenen zwerven rond op onze aardbol

De afgelopen tientallen jaren zijn er zo’n 70.000 chemische stoffen in ons milieu terechtgekomen. Denk aan stoffen die aan de basis staan van plastics, kleding, meubels, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en benzine. Maar denk ook aan smaakmakers, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveringsmiddelen in onze voeding. En vergeet vooral ook cosmetica, parfum en schoonmaakmiddelen niet! Zelfs ons drinkwater bevat ze.

Als je rondloopt op deze aardbol ontkom je er niet aan: je komt in contact met xeno-oestrogenen

De basisgrondstof van veel van deze stoffen is aardolie; van oorsprong een product dat komt uit de natuur en dat lijkt op het hormoon oestrogeen. We noemen al deze chemische stoffen dan ook xeno-oestrogenen. Xeno betekent ‘van buiten afkomstig’.  Als we ze binnen krijgen gedragen ze zich in ons lichaam als onze eigen oestrogenen. Maar dan een stuk agressiever helaas.

Xeno-oestrogenen; bedoeld om heel lang mee te gaan

Het vervelende van xeno-oestrogenen is dat ze ontwikkeld zijn om lang mee te gaan. Daarbij zijn ze alleen oplosbaar in vet, niet in water. Ze zijn dus moeilijk afbreekbaar en kunnen pas worden uitgescheiden (door plassen, poepen en zweten) als ze eerst zijn omgezet in wateroplosbare deeltjes die ons lichaam wél kan uitscheiden.

Neutraliseren, afbreken en uitscheiden van xeno-oestrogenen noemen we ontgiften. Ontgifting is een complex proces voor ons lichaam.

Doordat ze vetoplosbaar zijn en lastig kunnen worden afgevoerd slaat ons lichaam ze vaak op in onze vetcellen. Dit is de beste bescherming die ons lichaam ons kan geven tegen deze agressieve hormonen. Dit wordt ook wel stapeling genoemd. Bij vrouwen gebeurt dit vaak in onze borsten, bij mannen in de prostaat en bij ons allemaal in onze hersenen. Oeps.

belangrijkste klachten oestrogeenstapeling

De belangrijkste klachten van oestrogeenstapeling

Omdat vrouwen heel veel receptoren op de lichaamscellen hebben waar het hormoon oestrogeen op past (zoals een sleutel in een slot) zijn vrouwen veel gevoeliger dan mannen voor deze overdosis aan oestrogeen.

De klachten die horen bij deze ongewenste oestrogeenstapeling zijn heel divers. Om er enkele te noemen: vermoeidheid, vocht vasthouden, hardnekkig overgewicht, cellulitis, laag libido, hevige en/of pijnlijke menstruaties, slapeloosheid, nachtzweten, opvliegers, stemmingswisselingen, PCOS, PMS, fibromyalgie, migraine, angstaanvallen, depressie, endometriose, pijnlijke borsten, vleesbomen en alle hormonaal gevoelige vormen van kanker.

Zie je dat dit klachten en ziektes zijn die veel méér voorkomen bij vrouwen dan mannen?

Alles in de natuur raakt in de war

Een teveel aan xeno-oestrogenen in de natuur heeft invloed op de vruchtbaarheid: oestrogeen is immers een vrouwelijk hormoon. Wetenschappers hebben ijsberen, kikkers en vissen gesignaleerd met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

Een op de zeven stellen met een kinderwens wordt tegenwoordig niet meer spontaan zwanger. De daling van de kwaliteit van sperma wordt in verband gebracht met deze overdosis aan xeno-oestrogenen.

Meisjes beginnen steeds eerder met menstrueren, soms al vanaf 8 jaar. Jongens in Mexico kregen borsten omdat ze veel kip aten die vol zat met hormoonverstoorders. Kanker komt veelvuldig voor in o.a. de wijnteelt waar druiven flink bespoten worden met bestrijdingsmiddelen.

Ook mannen ontkomen er niet aan: is hij 40+ en depressief?

Vooral vrouwen boven de veertig zijn extra kwetsbaar omdat vanaf deze leeftijd het hormoon dat oestrogeen in balans moet houden, progesteron, van nature gaat dalen. Oestrogeen en progesteron zouden beide langzaam moeten afnemen. Als oestrogeen hoog blijft door stoffen van buitenaf, ontstaat er al snel oestrogeendominantie.

Het nadeel hiervan is dat er in zo’n situatie ook sprake is van te veel oestrogeen ten opzichte van testosteron. Testosteron zorgt voor het opbouwen van spieren en verbranden van vet. Het zorgt voor daadkracht en zin in actie en ja, ook zin in seks. Dit hormoon is zowel voor mannen als vrouwen erg belangrijk!

Testosteron is een belangrijk hormoon, zowel voor mannen als vrouwen. Dit hormoon wordt vaak over het hoofd gezien.

Tips voor depressieve, mannelijke partners

Laat ik het eens een keer over mannen hebben. Steeds meer mannen boven de 40 krijgen depressieve klachten. Een oorzaak hiervan kán zijn dat ze te weinig testosteron aanmaken ten opzichte van oestrogeen. Heb jij een partner met depressieve klachten?

Gebrek aan testosteron kan zeker bij mannen leiden tot depressieve klachten.

Wil je enkele goede suggesties?

  1. Adviseer hem te stoppen met het drinken van bier of dit flink verminderen. Bier bevat hop, wat een zeer oestrogene werking heeft. Hop is eigenlijk helemaal geen voeding.
  2. Heeft hij overgewicht, kijk dan of je hem kunt laten afvallen. In vetcellen wordt extra oestrogeen aangemaakt.
  3. Sporten en vooral krachttraining waardoor hij spieren opbouwt zal zeker helpen. Testosteron wordt in spieren aangemaakt en mannen bouwen heel makkelijk spieren op. Dat zal de verhouding testosteron versus oestrogeen zeker ten goede komen.
  4. Ik weet het: mannen laten zich weinig ‘gezonds’ aansmeren. Lief maar stronteigenwijs kunnen ze zijn. Misschien helpt dit: zorg dat hij zijn testosteronniveau laat testen.  Dat zou voor hem een stok achter zijn deur kunnen zijn. Doe dit zeker voordat hij overweegt antidepressiva te gebruiken.

Testosteron aanvullen voor mannen is effectief en eenvoudig.  Als hij eenmaal aan antidepressiva begint is hij nog niet jarig.

Alle onderstaande suggesties tegen oestrogeendominantie voor jou als vrouw zijn overigens ook heel gezond voor hem.

welke-voeding-vermindert-oestrogeenstapeling

Hoe zorg je voor afbraak en afvoer van te veel oestrogeen?

De oorzaak van oestrogeenstapeling is tweeledig: enerzijds krijgen we te veel xeno-oestrogeen uit onze omgeving binnen en anderzijds is het een complex proces voor ons lichaam om het af te voeren. Dat wil zeggen; ons lichaam weet precies wat het moet doen maar heeft daarvoor volop vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen nodig. Voedingsstoffen die we in onze huidige voeding steeds minder tegenkomen.

Vooral bewerkte voeding bevat nauwelijks meer de voedingstoffen die juist nodig zijn om een teveel aan oestrogeen af te breken en af te voeren.

Welke voeding, superfoods en supplementen kunnen je helpen een teveel aan oestrogeen af te voeren? Ik hoop dat je inmiddels duidelijk is dat bewerkte voeding niet op dit lijstje staat.

Welke voeding vermindert oestrogeenstapeling?

  1. Eet vooral veel verse groenten, waarvan de helft groen. Liefst biologisch. Het chlorofyl in groene groenten helpt je lever bij het afvoeren van xeno-oestrogenen.
  2. Eet regelmatig kruisbloemigen groenten. Ze bevatten een stofje (DIM) dat helpt om een overschot af te voeren. Vooral broccoli en broccolikiemen bevatten dit stofje volop.
  3. Eet volop vezels, dus planten. Oestrogeen moet via je darmen worden afgevoerd. Lijnzaad, chiazaad en psyllium (vlozaad) geven een extra portie vezels.
  4. Lijnzaad bevat bovendien lignanen dat ervoor zorgt dat oestrogeen zich niet meer koppelt aan een receptor en dus onwerkzaam wordt.
  5. Drink iedere ochtend een glas lauw water met citroen- of grapefruitsap. Dit belemmert de omzetting van testosteron naar oestrogeen en helpt mee je lichaam te ontzuren.
  6. Verminder of stop met suiker, cafeïne, snelle koolhydraten en alcohol. Je lichaam moet dan insuline aanmaken; insuline activeert oestrogeenreceptoren.
  7. Gebruik een goed, biologisch vitaminen- en mineralencomplex als supplement. Mijn favoriet is de biologische Multi Women van Royal Green. Deze bevat B3, B6, B12 en foliumzuur: precies die vitamines die je lichaam nodig heeft bij ontgiften van xeno-oestrogenen. Bovendien is het 100% natuurlijk.
  8. Een bijzonder voedingssupplement speciaal voor oestrogeenbalans en ontgiften is Linidol van Nutriphyt.  Als je via deze link bestelt krijg je automatisch bij het afrekenen 20% EVA-korting.

Eigenlijk is dit iets dat je het hele jaar kunt doen, misschien de ene keer ‘strenger’ dan een andere periode. Zou je een sapkuur/ detoxkuur overwegen, dan raad ik je zeker aan om de week ervoor dit alles in te zetten en daarbij ook alle gluten, zuivel en eieren te vermijden. Lees meer over gezond detoxen in dit artikel: Detoxen; bleek dit jaar vooral ook een oefening in loslaten. 

Oestrogeen zorgt voor te veel celdeling. Endometriose, onschuldige knobbeltjes in borsten, vleesbomen maar ook kankers kunnen een signaal zijn dat je lichaam te veel oestrogeen stapelt. Zorg dan zéker voor voeding die je lichaam ondersteunt om een teveel aan oestrogeen af te voeren. En vergeet vooral niet om over te stappen op 100% natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten, anders is het een beetje dweilen met de kraan open.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij een mooie ervaring dat klachten zijn verdwenen dankzij het veranderen van je voedingspatroon? We lezen het graag!

Elly
Door

Elly

op 23 Aug 2019

Fijn om te lezen, weet nu waarom ik veel van de genoemde producten dus niet gebruik. Zal het delen opmfb. 👍

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 23 Aug 2019

Fijn om weer eens bij de les te komen na een vakantie met te veel en niet gezond . Ik herken de gevolgen. Zal me weer richten op mijn lessen. 💞💞💞💞

VERA
Door

VERA

op 23 Aug 2019

HARTELIJK DANK VOOR DEZE TIPS. HET WAS NIEUW VOOR MIJ. GROET VERA VAN HILTEN

Agaath Pelster-Oors
Door

Agaath Pelster-Oors

op 23 Aug 2019

bedankt voor je artikel. Helaas ben ik onlangs de dupe van te veel oestrogeen, ik ben net klaar met operatie en bestraling voor borstkanker. Nu willen ze anti-oestrogeen hormoontherapie 5 jaar, maar ik ga dit niet doen. Ik ben 71 en heb geen zin in een soort tweede overgang. Hoe past deze behandeling in jouw verhaal? Direct na de diagnose ben ik anders gaan eten, o.a. zoals jij vermeldt en geen suikers (ben ook diabeet en verband suikers en borskanker. ik voelde me fitter en ben afgevallen. voor supplementen ga ik maar naar orthomoleculair arts denk ik. Maar bedankt voor je artikel, beter ten hlave gekeerd dan ten hele gedwaald toch?

MMS
Door

MMS

op 26 Aug 2019

Erg informatief! Heeft u misschien advies mbt 100% natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten?

Marjolein Dubbers
Conny van der Sanden
Door

Conny van der Sanden

op 29 Aug 2019

Hallo Marjolein, Wat een interessant bericht wat hierboven staat geschreven. Ik lees en bij iedere zin denk ik hoe herkenbaar. Dank je voor de tips voor zowel man of vrouw. Mijn vraag is wat betreft de vitamine aanvulling, eerst een bloedtest laten doen of dit nodig is om aan te vullen lijkt me meer voor de hand liggen. Teveel vitamines lijkt me ook niet gezond. Althans dat zou ik doen.

m
Door

m

op 10 Jul 2020

heel interessant om te lezen. Ik gebruik al zo’n 6 maanden progessence plus olie wat helpt mijn progesteron op pijl te houden, ik heb namelijk pcos, adenomiose en slik antidepressiva dus hoog risico. Dank voor je uitgebreide uitleg.

José van den Berg
Door

José van den Berg

op 13 Aug 2020

Dank je wel Marjolein, je hebt mij al zoveel geholpen met mijn gezondheid!! Ik wil je graag laten weten hoe hoe dankbaar ik hiervoor ben!! Ik wens je alle succes met alles wat je doet!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Aug 2020

Wat lief. Dank je wel José :-)

Gladys
Door

Gladys

op 13 Aug 2020

Lieve Marjolein, Dit was allemaal zeer herkenbaar. Nooit had ik zo'n duidelijk beeld van deze problematiek. U brengt de dingen mooi in verband met elkaar, wat ik nooit eerder kreeg van dokters bv. Ik ga hier zeker mee aan de slag. Ik probeer al verschillende jaren mijn eetgewoonten aan te passen, maar dat lukt niet altijd even goed. Nu ik echter lees hoe mijn voeding in verband staat met mijn totale gezondheidstoestand, zijn mijn ogen geopend. Het waarom van dit alles zal mij zeker meer gemotiveerd houden. Bedankt.

Angelina
Door

Angelina

op 05 Feb 2022

Wow, dit is het meest heldere, complete, en toch prettig lezend geschreven artikel wat ik ben tegen gekomen. Dank je wel voor de informatie! Wat ik wel overal mis is gewrichts/spier/aanhechtings pijn. Ik heb hier enorm last van. En ik weet nu nog niet of dat oestrogeen tekort of dominantie is. Niemand noemt dat. Ik heb dat sinds ik gestopt ben met de pil die ik had om de overgangsklachten op te vangen. Maar goed, wel veel mooi andere info, waarvoor dank!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!