Hormoonverstoorders; vermijd ze vooral als je vrouw bent
5 min. leestijd

Hormoonverstoorders; vermijd ze vooral als je vrouw bent

Hormoonverstorende stoffen kunnen een ravage veroorzaken in een vrouwenlichaam. Word niet bang maar bewust. Je kunt gelukkig zelf veel doen om dit te voorkomen. Speel al je troeven uit en wees ze gewoon te slim af!

Hormoonverstoorders zwerven overal om ons heen

Hormoonverstorende stoffen, in het Engels ook wel EDC’s of Endocrine Disruptors genoemd, zijn zware metalen of chemische stoffen gemaakt op basis van het oeroude aardolie. Aardolie bestaat uit miljoenen jaren oude resten van planten en dieren die in de aardbodem zijn verteerd tot olie. Dankzij alle uitvindingen van de chemische industrie bleek deze aardolie de basis te kunnen zijn van heel veel producten: van plastics tot kleding, van onkruidbestrijdingsmiddelen tot kinderspeelgoed en van tapijten tot cosmetica. De lijst producten gemaakt van aardolie is eindeloos. Omdat de basisgrondstof dit oude natuurproduct is, worden deze chemische producten door ons lichaam nog steeds herkend. Een aantal hiervan lijkt op ons vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ze worden daarom ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Xeno betekent vreemd. En dat is nou net het probleem. Andere chemische stoffen verstoren je schildklierhormoon of het hormoon testosteron dat wij als vrouwen ook hebben.

Onderschat de hoeveelheid hormoonverstoorders om je heen niet

Dagelijks komen we allemaal in contact met deze hormoonverstoorders, jij ook. Men schat in dat er 100.000 verschillende chemische stoffen zijn, waarvan er zo’n 500 bekend staan als hormoonverstoorder. Ze zijn met name de laatste 50 jaar in ons leven gekomen en ieder jaar komen er weer nieuwe bij. De gemiddelde vrouw schijnt alleen al met haar verzorging en cosmetica dagelijks in contact te komen met 515 chemische stoffen! (1) Dat is nogal wat en dan hebben ze nog niet eens gekeken naar de stoffen die je met je voeding binnen krijgt. De kans is groot dat jij iedere dag wel een portie op je bord hebt liggen. Alle niet-biologische producten bevatten resten van bestrijdingsmiddelen. Voeding uit blik bevat hormoonverstoorders. Ze zitten vaak in voedselverpakkingen en worden van daaruit overgedragen op de voeding. Ze zitten in niet-biologische vlees. In zuivel. En zelfs in het overgrote deel van het koek- en snoepvak want veel zoetigheid in de supermarkt is gezoet met High Fructose Corn Syrup (HFCS ofwel maisstroop, glucosestroop/siroop, fructosestroop/siroop of glucose-fructosestroop/siroop), dat in veel gevallen kwik bevat: ook een hormoonverstoorder. Je kunt dus met je favoriete vulkoek ongemerkt een portie hormoonverstoorders naar binnen krijgen. Waarom is dit nou zo schadelijk voor vrouwen?

Het is schadelijk voor ons allemaal, maar ……

Laat ik voorop stellen dat een overdosis hormoonverstoorders voor iedereen en alles slecht is: voor planten, dieren, ongeboren kinderen, pasgeboren kinderen, mannen én vrouwen. Er is veel onderzoek gedaan naar deze hormoonverstoorders. Een aantal ervan is inmiddels verboden maar veel andere (nog) niet. De meest voorkomende gevolgen zijn onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, ook bij jongens, vroege puberteit bij meisjes, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes en een groot scala aan vrouwelijke klachten, waaronder endometriose, PMS, vleesbomen en allerlei klachten die we over het algemeen plaatsen onder de noemer overgangsklachten: stemmingswisselingen, slaapproblemen, angstaanvallen, hoofdpijn, gespannen borsten, fybromyalgie, vocht vasthouden en schildklierproblemen. Tot slot verhoogt blootstelling aan hormoonverstoorders ook het risico op allerlei hormonale kankers, waaronder borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker.

………  vrouwen trekken aan het kortste eind

De lijst van klachten als gevolg van blootstelling aan hormoonverstoorders is voor mannen aanzienlijk korter dan voor vrouwen. Verminderde kwaliteit van sperma is heel vervelend als je met je partner zwanger wilt worden, maar ik heb nog nooit gehoord van een man die zich hierdoor zo beroerd voelde dat hij enkele dagen per maand in bed moest blijven liggen. Of dat hij zich regelmatig ziek moest melden op zijn werk. Vrouwen wel. Een overdosis xeno-oestrogenen betekent dat een vrouwenlichaam zichzelf langzaam aan het vergiftigen is. Vandaar dat er een groot scala aan ziektes gerelateerd is aan deze overdosis.

Een groot deel van de hormoonverstoorders zijn xeno-oestrogenen. In een vrouwenlichaam is de balans tussen de twee hormonen oestrogenen en progesteron erg belangrijk. Eigenlijk is het meer een dans dan een balans omdat soms het ene hormoon sterker aanwezig is en soms het andere hormoon. Ze dansen als het ware harmonieus om elkaar heen. Dankzij de dans van deze hormonen heeft een vrouw, zolang ze haar maandelijkse cyclus nog heeft, iedere maand de mogelijkheid om zwanger te worden. Als ze zwanger is zorgen met name deze twee hormonen na negen maanden voor een happy end. Deze precaire balans wordt verstoord door deze invasie van xeno-oestrogenen. Het is dan ook geen wonder dat zwanger worden, en de zwangerschap tot een goed einde brengen, verstoord wordt door hoge niveaus van xeno-oestrogenen. Het vrouwenlichaam raakt door al deze xeno-oestrogenen helemaal de weg kwijt.

Xeno-oestrogenen werken krachtiger dan je eigen lichaamsoestrogenen

Belangrijk om te weten is dat xeno-oestrogenen in je lichaam een krachtigere werking op je cellen hebben dan je lichaamseigen oestrogenen. Ze gedragen zich in je lichaam als oestrogenen maar dan een stuk agressiever, zou je kunnen zeggen. Ze zijn duidelijker aanwezig en laten zich niet zomaar wegsturen. Onder invloed van oestrogenen heb je in je puberteit je borsten en dijen gekregen. Celdeling is dan ook een eigenschap van oestrogenen. Dat is prima als het gebeurt zoals de natuur het heeft bedoeld. Maar als de mens eraan heeft zitten sleutelen is het niet raar dat er veel kankers worden gerelateerd aan een overdosis xeno-oestrogenen. Uit onderzoek van borstweefsel bij borstkanker blijkt dan ook dat er hogere doses hormoonverstoorders werden gevonden dan in normaal borstweefsel. Vleesbomen, borstcystes, endometriose: het is allemaal weefsel dat opeens lijkt te besluiten om zich te gaan vermenigvuldigen. Dat moet ergens in je lichaam daarvoor een opdracht hebben gekregen.

Obesitas en diabetes waarschijnlijk mede gevolg van hormoonverstoorders

Xeno-oestrogenen zijn door je lichaam lastig af te voeren. Je lever moet dit belangrijke werk doen, maar als het daarvoor onvoldoende grondstoffen of energie heeft kan je lichaam in al haar wijsheid besluiten om ze ergens op te slaan waar ze het minste kwaad kunnen: in je vetcellen! Je lichaam slaat een overdosis xeno-oestrogenen op in je vetcellen en het kan daar tientallen jaren blijven zitten. Vaak is dit hardnekkig vet. Want als jij besluit om af te vallen maar je lever niet in staat blijkt te zijn om de xeno-oestrogenen die hierdoor vrij komen op een juiste wijze af te voeren, dan worden ze gewoon weer opnieuw opgeslagen in je vetcellen.

Als je dit weet is het niet verwonderlijk dat er door onderzoekers een relatie is geconstateerd tussen teveel hormoonverstoorders en overgewicht bij kinderen. Dit overgewicht komt niet alleen bij kinderen voor maar de laatste tientallen jaren net zo goed bij mannen en vrouwen. Ook diabetes is enorm toegenomen. De sterke toename van obesitas en diabetes kan niet alleen worden toegeschreven aan verkeerde voeding en te weinig beweging. Een door Chem Trust gemaakte analyse (2) van ruim 240 wetenschappelijke studies laat zien dat de toename van obesitas en diabetes zeer waarschijnlijk mede veroorzaakt wordt door de dagelijkse blootstelling aan kleine hoeveelheden hormoonverstorende stoffen. Wat is klein?

Wat kan je zelf doen? Gelukkig heel veel!

Gelukkig heb je heel veel zelf in de hand. Enerzijds is het natuurlijk zaak ervoor te zorgen dat je ze zo weinig mogelijk binnen krijgt. Gebruik daarom 100% natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica. Denk ook aan je nagellak, deodorant en zonnebrandproducten. Vermijd tandpasta met fluoride. Eet zoveel mogelijk biologische producten. Vermijd producten die de binnenkant van een fabriek hebben gezien, dus kook en bak zelf met verse ingrediënten. Koop groenten of fruit verpakt in glas als nodig is, niet uit blik. Vermijd opwarmen van voeding in plastic. Maak je huis schoon zoals je oma het zou doen of kies ook hier voor 100% natuurlijke schoonmaakmiddelen. Als je dit doet ben je al een heel eind op de goede weg. 100% vermijden lukt toch niet en dat hoeft ook niet.

Je lichaam is prima in staat om een bepaald percentage hormoonverstoorders onschadelijk te maken en af te voeren. Je lever speelt hierbij een belangrijke rol, evenals je darmen en nieren. Eet minstens vijf ons groenten per dag, waarvan de helft groene groenten. Het liefst de helft hiervan onbewerkt, dus rauw. Heel goed om je lichaam te helpen ze af te voeren zijn broccoli, boerenkool, spruitjes en vooral broccolikiemen. Vers gemalen lijnzaad is ook top! Gebruik groene superfoods zoals spirulina, chlorella en marine fytoplankton om je te helpen ontgiften. Eet vooral ook volop vezels, maar als je vijf ons groenten en twee stuks fruit per dag eet zit dat wel snor!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.dailymail.co.uk/femail/beauty/article-1229275/Revealed–515-chemicals-women-bodies-day.html

https://chemtrust.org/publications-and-briefings/

Alies
Door

Alies

op 22 Jan 2016

Helder. verhaal! Thnx. Alies

Manon
Door

Manon

op 22 Jan 2016

Ooit ben ik na het lezen van een post van jou astaxanthin gaan slikken. Nou zit dat ook in fytoplankton. Kan ik verder met de fytoplankton en de astaxanthin stoppen? Ik slik 4 mg per dag. Alvast mijn dank.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jan 2016

Je kunt ze afwisselen. Zie ze als voeding, niet als supplementen.

Monica
Door

Monica

op 25 Jan 2016

Waar kan je de fytoplankton bestellen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2016

Monica, deze kan je bestellen via http://www.marjoleinsfavorieten.nl" target="_blank" rel="nofollow">Marjolein's Favorieten :-).

A. Wertwijn
Door

A. Wertwijn

op 22 Jan 2016

Waar zijn de beweringen op gebaseerd? Er worden geen bronnen vermeld of verwezen naar wetenschappelijk onderzoek...Het artikel zou gaan over de invloed van xeno-oestrogenen op het menselijk lichaam, in het bijzonder dat van vrouwen, waar komt dan het advies vandaan om geen tandpasta met fluoride te gebruiken? Op zijn minst is hier een verklaring nodig. Verder zet het artikel wel aan tot nadenken over onze manier van leven en omgang met de bron ervan: onze planeet aarde, en dat is altijd goed!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jan 2016

Zie voor verwijzingen mijn artikel over fluor in tandpasta. Er zijn meer dan 60.000 onderzoeken op dit gebied.

Marja Middelweerd
Door

Marja Middelweerd

op 22 Jan 2016

Hallo marjolein, Ik lees jouw artikelen altijd met veel belangstelling. Toch moet mij van het hart dat ik er vaak zo onrustig van wordt. Ik ben 58 jaar en tot op heden gelukkig gezond. Voor mijn gevoel eet en drink ik gezond, alles met mate, maar geen biologisch voedsel. Ook weinig pakjes en geen blik. Ik beweeg iedere dag. Ik smeer mij iedere dag in met cremes om mijn huid, naar ik dacht, te voeden. Ik heb geen geld om duur voedsel of verzorgingsproducten te kopen. Ik krijg vaak het gevoel dat alles tegenwoordig slecht is. Ik doe mijn best, maar heb vaak door jouw mails het gevoel dat ik heel ongezond bezig ben en dat maakt mij bang. Volgens mij ben ik niet de enige. Ik vind het lastig en heb een dubbel gevoel hierover. Ik had behoefte dit met jou te delen. hartelijke groet, Marja

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jan 2016

Dank je wel Marja voor je eerlijke reacties. Het laatste wat ik wil is om je bang te maken, wel bewust. Als jij tot op heden gezond bent dan is jouw lichaam blijkbaar prima in staat om hormoonverstorende stoffen af te voeren. Daar is je lichaam in principe prima op gebouwd. Een probleem ontstaat pas als je lichaam dat niet meer kan. Bij jou gaat dus prima. Er zijn veel niet-zo-gezonde dingen om ons heen die we niet kunnen vermijden, het is dan zaak om de weerstand van je lichaam zo goed mogelijk op te bouwen. Als er klachten of ziektes komen is het natuurlijk wel zaak om wat kritischer naar je voeding en leefstijl te kijken. Doe gewoon wat je kan en wat voor jou mogelijk is. En zo te lezen doe jij het heel goed hoor!

Esther
Door

Esther

op 22 Jan 2016

Beste Marjolein en Marja, Goed dat er aandacht is voor hormoonachtige stoffen in voeding! Heb zelf hormoongevoelige borstkanker gehad en ben door het ziekenhuis geïnformeerd met een folder over voeding en kanker. Hierin wordt o.a. het eten van soja afgeraden. Ook daarin zit nl. een xenohormoon. Daar ben ik van geschrokken omdat dat juist mijn ' vleesvervanger' was. Maar ook lijnzaad bevat een hormoon, al is lijnzaad ook goed als je last hebt van overgangsklachten. Daardoor ben ik me in voeding gaan verdiepen. Bijna alle fabrieksproducten in de categorie brood, koek, snoep (chocolade, maar ook kauwgom), diepvriespizza bevatten vaak soja. Gelukkig zijn er sojavrije varianten die je zeker bij biowinkels en inmiddels steeds meer bij de grote supermarkten kunt krijgen. Mij heeft het geholpen te kijken wat er dan nog wel kan. En door soja te vermijden werd koken met pure ingrediënten noodzaak. Precies zoals in je bericht. Een geluk bij een ongeluk! @Marja: ik begrijp heel goed dat al die goedbedoelde adviezen je onzeker en angstig maken over wat nou wel en niet goed is. Als je naar alles moet luisteren kun je het nooit goed doen. En daarbij: ideeën over voeding veranderen continu omdat er steeds meer over bekend wordt. De truc is om je goed te blijven informeren en daaruit je eigen conclusie te trekken. Iets doen wat bij jou past, vertrouwen op je onderbuikgevoel. Zie het als een mogelijkheid om iets goeds voor je lijf te doen. Kijk wat financieel haalbaar is en hoe het voor jou past. Er zijn interessante goedkope alternatieven voor bv deodorant (steenzout bij de drogist, maar daar zit helaas aluminiumzout in kwam ik achter, of baksoda, gebruik ik zelf en werkt uitstekend, haal je gewoon bij de supermarkt). Onder het mom wat je kunt eten kun je ook op je lijf smeren. Veel succes! Vriendelijke groet, Esther

Marjanne
Door

Marjanne

op 23 Jan 2016

Hallo Marjolein, Ben verbaasd wat er allemaal is toegestaan in ons dagelijks voedsel, niet om ons gezond te houden blijkbaar. Bedankt voor alle informatie. Als vrouw en moeder van 2 dochters erg nuttige informatie. Gr. Marjanne

Caroliene de Gruijter
Door

Caroliene de Gruijter

op 23 Jan 2016

Fijn om te lezen! Helder. Goed werk. Dank je wel!

Josee
Door

Josee

op 23 Jan 2016

Mooi artikel, ik zal het nog vaak lezen en toepassen natuurlijk! Dank je wel

Marya
Door

Marya

op 23 Jan 2016

Goed artikel, maar waarom wordt er niet meer nadruk gelegd op kleding...het staat wel genoemd, maar alles wat we rechtstreeks op onze huid dragen is ook van groot belang. Denk bij vrouwen aan BH's o.a. In de kledingindustrie is ook nog veeeel winst te behalen en ook in de breigarens waar je zelf mee haakt en breit. EKO- BIO....er is nog niet zoveel te koop, maar wij moeten de vraag creëren. Er worden veel speeltjes gehaakt en gebreid waar kinderen vervolgens weer aan kluiven, daar worden ze zelfs voor gemaakt, beklede bijtringen bijvoorbeeld...in de gedachte dat stof beter is dan het plastic wat eronder zit? Om over het plastic speelgoed maar niet te praten. Ik snap wel dat dit voor vrouwen is, maar vrouwen, begin bij je kinderen! Er is genoeg verantwoord speelgoed te koop. Geen plastic flesjes etc. En DAT is al in "onze' tijd begonnen, ik ben ook 63, dat plastic aan zijn opmars begon. Kinderen kluiven gewoon randjes van de plastic speeltjes af zag ik laatst bij mijn schoondochter in een onbewaakt ogenblik.Ga zo door met al deze info te delen!

Jessica
Door

Jessica

op 24 Jan 2016

Interessante informatie. Toch heb ik ook mijn twijfels bij biologisch fruit en groente. Veel ervan komt uit het buitenland en je kan mij niet vertellen dat als groente en fruit een lange weg hebben afgelegd voordat het bij ons in de schappen ligt dit nog vers is. Zoals je al aangeeft je kan nooit alles vermijden maar het wordt ook bijna onmogelijk gemaakt. Vwb de oorzaak van de borstkanker ook ik ben er slachtoffer van. Laat ze zich beter richten op de oorzaken en dit aanpakken dan op de genezing dan komen we wellicht een stuk verder. Er gaan er nog teveel aan dood.

Myriam
Door

Myriam

op 16 May 2016

Ga voor de beebox, lekker biologisch uit eigen land!

y.beens
Door

y.beens

op 24 Jan 2016

Moeilijk hoor, welke cosmetica kun je vertrouwen?

Claire
Door

Claire

op 16 May 2016

Oolaboo is een heel mooi merk! Een merk mag de stempel natuurlijk al dragen als hij 3% natuurlijke werkstoffen bevat! Dan mag ieder merk die stempel dragen! Oolaboo heeft producten die 99% natuurlijk zijn, behalve natuurlijk de zonneproducten met een SPF, daar een SPF niet natuurlijk tot stand kan komen. Voor nu, in ieder geval.

J. Schonkeren
Door

J. Schonkeren

op 24 Jan 2016

Met MCS wat betekent Multiple Chemical Sensitivity..een allergie tegen zowat alle geuren oa parfums van en in alle vormen lijd ik enorm onder de gevolgen hiervan. Met name astma, migraine en of eczeem. In mijn zoektocht naar genezing kwam ik bij een natuurarts terecht die mij chlorella voorschreef. Zo gezegd zo gedaan..3 maanden later is de catasfrofe onvoorstelbaar. Blijkt dat ik allergisch reageer en nog verder van huis ben. En dat terwijl ik alle moeite doe om gezond te eten en te leven. Dus mijn besluit? Chlorella is niet het wondermiddel voor mij ..integendeel!

Karin
Door

Karin

op 26 Jan 2016

Lieve mensen, Volgens mij vergeten wij twee grote verstoorders. Het kwik in amalgaamvullingen kan een vervelende verstoorder zijn. Kwik, waar de vulling voor 50% uit bestaat, is het op Plutonium na giftigste element bekend op aarde. Door gebruik van chlorella komt het los van onze organen en kan je er juist zieker van worden. De frequentie van Wi-Fi is exact dezelfde als die van een magnetron, die destijds juist speciaal gekozen werd om diep in weefsel door te dringen. In de zee van Wifi straling lijken al die andere verstoorders kleine kabbelende golfjes in het grote geheel.

Kitty Braam
Door

Kitty Braam

op 24 Jan 2016

Interessant artikel en herkenbaar. Ik werd er op geattendeerd door mijn vriendin. Sinds 2 jaar gluten-, lactose- en suikervrije biologische voeding.Daardoor 27 kg. afgevallen, veel energieker. Ook mede door neuskap ivm slaapapneu. Van 80% naar 99% zuurstof in mijn bloed. Veel lichamelijke klachten verdwenen.

Helmie
Door

Helmie

op 27 Jan 2016

Kunnen multivitamienen,ook je hormoonbalans verstoren,en ook voor hyperparatioryde zorgen¡

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Feb 2016

Bepaalde vitamines kunnen zich opstapelen in je lichaam, dus teveel multi's kan verschillende problemen geven.

milangela
Door

milangela

op 25 Jan 2016

nou ik vind het zeker interesant want ik heb namelijk ook gluten en kamt ook met overgaan dus ik zal het zeker delen.

Me
Door

Me

op 28 Jan 2016

Mooi artikel, maar ik denk wel een heel belangrijk item dat vergeten wordt DE ANTICONCEPTIE PIL! een dikke no no! Volgens mijn ayurvedisch arts borstkankerveroorzaker nmr. 1

Tineke Essink
Door

Tineke Essink

op 03 Feb 2016

Ik heb 2 jaar geleden hormoongevoelige borstkanker gehad. Mag ik nu wel of juist niet fytoplankto gebruiken? (ik word altijd een beetje angstig als het woord fyto er in voor komt)

Marjolein Dubbers
elaine
Door

elaine

op 07 Feb 2016

hallo marjolein,heb ik eindelijk chlorella en spirulina combi aangeschaft,lees ik nu dat chlorella toch niet gezond is of heb ik het verkeerd gelezen

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Feb 2016

Beste Elaine, ik denk dat je dit verkeerd gelezen hebt. Alleen is het wel belangrijk dat je goed blijft voelen wat het voor je lichaam doet. Want ieder lichaam reageert weer anders. Veel succes!

mira
Door

mira

op 26 Mar 2016

Hallo Marjolijn, Ik ben groot fan van je en vind het fantastisch dat wij vrouwen op deze manier steeds bewuster met ons lijf omgaan. Ik lees over die oestrogenen en wil binnenkort, na goed overleg-met bio identieke hormonen (oestrogeen en 14 dgn progesteron) starten tegen overgangsklachten. Wat is jouw bevinding mbt borstkanker? Ik hoor daar zoveel verschillende dingen over. Hartelijke groet Mira

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Mar 2016

Beste Mira, helaas kan ik hier zo geen antwoord op geven. Je verdient een goed advies op maat. Ik raad je aan een goede natuurarts of voedingscoach te zoeken die hier bekend mee is.

Alie Lohuis
Door

Alie Lohuis

op 01 Apr 2016

Heel aan nemelijk verhaal .goed om te weten.

Ans van Duuren
Door

Ans van Duuren

op 25 Apr 2016

Kan u mij een antwoord geven op mijn vraag. Wat kan ik doen nu mijn tamoxifen een hormoontablet, geslikt omdat ik nog iets in de okselklier had zitten na een borstamputatie mij half invalide heeft gemaakt? Ik heb het ruim 3 jaar geslikt maar wilde het niet meer gebruiken. Al het ongemak wat het heeft gebracht. Verschrikkelijk gewoon. Lopen, bukken alles ging steeds moeizamer. Pijn in de benen, geen gevoel in enkels en voeten, door de benen zakken enz enz. Hoe krijg ik mijn licham weer gezond? Alvast vriendelijk bedank hiervoor.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 May 2016

Beste Ans, ik ben geen arts. Zoek een second opinion, misschien kan dr Barbara Havenith van de Vrouwenpoli Boxmeer je een stapje verder helpen. In ieder geval is heel gezond eten nooit slecht voor je, dus begin daarmee. Zie voor mijn eerste tips mijn gratis e-book Eet meer Energie.

Alexandra Russel
Door

Alexandra Russel

op 21 May 2016

Tamoxifen is slechts een van de middelen die gegeven worden bij hormoongevoelige vormen van kanker. Vraag om een alternatief.

Bep Verbrugge
Door

Bep Verbrugge

op 14 May 2016

Hallo Marjolein, ik vind je web_site heerlijk om te lezen, maar om zoveel geld uit te geven aan allerlei biologische middelen om je gezond te houden vind ik nog al ver gaan. je zal voor je zelf eerst alles uit moeten gaan proberen wat goed is voor je lichaam, dan ben je al een vermogen kwijt aan allerlei middelen. Alle begrip voor de mensen die dat wel doen, maar ik vind het allemaal veel te duur. Waar ik zelf mee worstel is de tamoxifen waar ik dikker van word, en nog geen oploss ing heb gevonden om het dikker worden tegen te gaan. verder een ik gezonde groentes, genoeg fruit, drink alleen maar water, en twee glazen sojamelk op een dag, en zuurdesem brood, snoepen doe ik niet,fiets elke dag 15 km, of meer. energie heb ik wel, nog wel met de opbouw bezig na het vervelende jaar 2015 twee borsten verwijderd en een oksel toilet aan de rechterzijde, en links preventief ook klieren weg gehaald. Ik blijf je volgen Marjolein en probeer voor mij zelf een weg te vinden waar ik me ook goed bij voel. maar vol lof llees ik graag je site, groetjes Bep

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 May 2016

Dank je wel voor je compliment Bep, doe wat je kan wat mogelijk is wat biologisch betreft. Op de site www.weetwatjeeet.nl kan je zien welke groenten/fruit veel bespoten wordt en welke minder, dan kan je altijd nog een paar biologische producten kiezen. Het is geen kwestie van zwart of wit. En tamoxifen is inderdaad een bekende dikmaker, lees het gastblog van Jeannette Moors daarover. Veel sterkte en wijsheid voor de toekomst.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!