Vleesbomen/myomen; eet ze een maatje kleiner (of weg)

Vleesbomen/myomen; eet ze een maatje kleiner (of weg)

Twee weken geleden kreeg ik de vraag van Ingeborg of het mogelijk was haar vleesbomen weg te krijgen door haar voeding te veranderen. Ze wil liever niet geopereerd worden. Slimme vraag Ingeborg en ik heb goed nieuws voor je: dit blijkt zeker tot de mogelijkheden te behoren. Lees vandaag hoe dat dat werkt.

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige knobbels/tumoren in de spierwand van de baarmoeder. Ze kunnen in de baarmoeder zitten, maar ook aan de buitenkant ervan en zo groot worden als een meloen. Het is niet helemaal duidelijk waardoor ze ontstaan, maar het lijkt erop dat een hoog oestrogeengehalte het ontstaan en de groei ervan stimuleert. Dit lijkt logisch als je een beetje weet hoe hormonen werken. Oestrogeen kan zorgen voor celdeling: onder invloed van een hoog niveau van oestrogeen kreeg je in je puberteit je borsten en heupen. Gelukkig heb je zelf invloed op de hoogte van het oestrogeenniveau in je lichaam.

Vleesbomen kunnen vervelende klachten geven

Zolang ze klein zijn zullen ze geen last veroorzaken, maar als ze zo groot worden als een sinaasappel kunnen vleesbomen zorgen voor allerlei menstruatieklachten, zoals hevige bloedingen, pijn tijdens de menstruatie en tussentijds of onregelmatig bloedverlies. Ook pijn bij het vrijen, moeite met plas ophouden, een druk op de blaas en buikpijn of lage rugpijn kunnen door een vleesboom worden veroorzaakt. Veel vrouwen met klachten komen dan ook uiteindelijk in het ziekenhuis terecht voor een medische ingreep.

Medische ingrepen zijn niet zonder risico’s

Vleesbomen kunnen operatief verwijderd worden, maar het verwijderen van de hele baarmoeder wordt ook wel toegepast als standaardbehandeling. Maar liefst 10% procent van de vrouwen in Nederland raakt vroeg of laat haar baarmoeder kwijt en last hebben van vleesbomen is een belangrijke reden voor deze ingrijpende operatie.

Zoals iedere operatie is ook deze niet vrij van risico’s. Risico’s die kunnen voorkomen zijn wondinfectie, inwendige littekens, incontinentie en vaginale verzakking.

Alternatieve ingrepen zijn radiologische technieken om de bloedtoevoer naar de vleesboom te blokkeren waardoor deze krimpt; het vernietigen van de vleesboom door ultrasone geluidsgolven of hormoontherapie, maar aan al deze ingrepen kleven ook nadelen. Zou het niet fantastisch zijn als je ze eenvoudig weg zou kunnen eten?

Kan je vleesbomen verkleinen met je voeding?

Misschien klinkt het je bizar in de oren; met je voeding ervoor zorgen dat je vleesbomen verkleinen en zelfs verdwijnen. Toch is het niet zo vreemd als je hier goed over nadenkt. Met je voeding heb je invloed op je hormonen en dus ook op de hoogte van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Als vleesbomen of tumoren kunnen ontstaan door een relatief te hoog niveau van oestrogeen, dan kunnen ze ook weer verdwijnen als je ervoor zorgt dat dit hoge niveau daalt.

We kennen allemaal wel een verhaal van iemand bij wie zelfs een kwaadaardige tumor is verdwenen, zonder operatie of behandeling. Een gezond lichaam kan zichzelf helen; dat is wat er dan gebeurt. Knobbels en tumoren horen niet thuis in een gezond vrouwenlichaam.

Oestrogeendominantie door te veel aanmaak van oestrogenen

Een teveel aan oestrogeen (ten opzichte van progesteron) wordt ook oestrogeendominantie genoemd. De belangrijkste oorzaak van een relatief  teveel aan oestrogeen is niet dat je lichaam zelf te veel aanmaakt, maar dat je het binnenkrijgt door je omgeving, waaronder je voeding. Daarom kun je hierop met je voeding een grote invloed uitoefenen. De oestrogenen die je via je omgeving binnenkrijgt zijn vaak zogenaamde xeno-oestrogenen; lichaamsvreemde, chemische stoffen die in je lichaam een soortgelijke werking hebben als natuurlijk oestrogeen. Minder xeno-oestrogenen via je voeding binnen krijgen betekent minder oestrogeendominantie. Overigens krijg je ze niet alleen binnen door je voeding, maar ook door dingen als niet-natuurlijke cosmetica, verzorgingsproducten, huishoudelijke producten en medicijnen. Daarover straks meer.

Oestrogeendominantie door te weinig afvoer van oestrogenen

Minstens zo belangrijk voor een goede hormoonbalans en dus een gezond niveau van oestrogeen, is een goede afvoer van gebruikte oestrogenen. Ook hier kan het nogal eens mis gaan. Als je lichaam een overschot aan oestrogenen niet goed kan afvoeren, dan zullen ze zich opstapelen in je vetcellen. Hardnekkig overgewicht kan hier het gevolg van zijn. Goed zorgen voor je darmen en lever is dan erg belangrijk, want deze organen zorgen samen voor een goede afvoer van gebruikte hormonen. Gelukkig heb je ook hier met je voeding invloed op en kan je ze een handje helpen.

Wat kan je volop eten?

Kwaadaardige tumoren, goedaardige tumoren of knobbels; het zijn allemaal woekeringen van cellen die niet in ons lichaam thuishoren. Meer dan 200 epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel plantaardig voedsel eten minder kans hebben om kanker te krijgen dan degenen die dat sporadisch eten. Ander onderzoek wijst erop dat hetzelfde geldt voor goedaardige woekeringen. Het is dus van belang om volop groenten, kruiden, zaden, pitten, ongebrande noten, peulvruchten, paddenstoelen en (wat) fruit te eten. Steef naar 5 ons groenten op een dag en wees vooral ook niet bang voor gezonde, plantaardige vetten.

Eet vooral ook groene groenten en koolsoorten; zij helpen je lever bij het uitscheiden van gebruikte oestrogenen. Eet regelmatig fyto-oestrogenen zoals lijnzaad, gefermenteerde soja, alfalfa of peulvruchten; zij helpen je bij het in balans houden van je hormonen.

Lycopeen, een krachtige antioxidant in tomaten, verminderde het aantal en de omvang van myomen bij een Japanse kwartelsoort die makkelijk myomen ontwikkelt (1). Let op: lycopeen komt alleen vrij als je tomaten verwarmt; maak er dus soepen en warme sauzen mee.

Kruiden, superfoods en supplementen

Je kunt je gezonde voeding nog gezonder maken door het aan te vullen met kruiden en supplementen.

Gebruik chlorella en spirulina als groene superfoods, ter ondersteuning van je lever. Vooral chlorella helpt je lever te ontgiften van hormoonverstoorders en zware metalen. Er blijkt een samenhang te zijn tussen myomen en blootstelling aan zware metalen (2).

Curcumine, de gele pigmentstof in kurkuma, zou effectief kunnen zijn tegen niet alleen kanker maar ook tegen vleesbomen. Uit reageerbuisonderzoek (3) is gebleken dat curcumine de dood van myooncellen kan bevorderen. Lees in dit artikel meer over kurkuma: Kurkuma of geelwortel: een specerij als medicijn. 

Uit een interessant onderzoek met muizen (4) bleek dat een extract van groene thee (een krachtige anti-oxidant) de groei van myomen drastisch kon verminderen. Bij reageerbuisonderzoek op menselijke cellen bleek hetzelfde resultaat.

Uit een ander onderzoek (5) bleek Vitamine D de groei van menselijke myoomcellen te kunnen remmen met 47 procent. Vitamine D kan je lichaam zelf onvoldoende aanmaken, daarom adviseer ik het gebruiken als supplement. Kies een orthomoleculair merk. Voor enkele goede merken klik hier.

Wat kan je beter laten staan?

Een teveel aan oestrogenen kun je binnenkrijgen door onder andere bewerkte voeding, lightproducten en niet-biologische voeding. Alle voeding die niet 100% natuurlijk is kan chemische stoffen bevatten die zorgen voor een overschot van xeno-oestrogenen. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Beperk het gebruik van rood vlees en varkensvlees, tenzij het 100% biologisch is. Uit een Italiaans onderzoek (6) is gebleken dat dit kan leiden tot een grotere kans op myomen. Dit heeft te maken met het gebruik van hormoonverstoorders (antibiotica) bij vlees uit de bio-industrie. Hetzelfde geldt voor zuivel en vis. Beperk het gebruik van vlees, vis en zuivel en kies 100% biologisch (of bij vis wild gevangen) om een teveel aan xeno-oestrogenen te voorkomen.

Er is ook een onderzoek (7) dat een verband legt tussen myomen en voeding met een hoge glycemische index (GI) en glycemische belasting (GL). Dit is voeding die je bloedglucosespiegel doet stijgen. Denk hierbij aan zoetigheid, snelle koolhydraten, zetmeel, pasta, brood en de meeste bewerkte voeding. Dit zoveel mogelijk vermijden zou je dus ook kunnen helpen.

Wat kun je nog meer doen?

Hierbij nog enkele andere tips om een teveel aan oestrogenen te vermijden.

  • Kies voor producten uit glas in plaats van blik of pakken. Drink liever geen water uit plastic flessen.
  • Verwarm niets in de magnetron, maar zeker niet in een plastic bakje.
  • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke huishoudelijke producten.
  • Verzorgingsproducten en cosmetica: vermijd alles wat niet 100% natuurlijk is.
  • Gebruik bij voorkeur tandpasta zonder fluor.
  • Zoek een hormoonvriendelijk alternatief voor de pil als voorbehoedsmiddel.
  • Drink dagelijks twee liter gefilterd water
  • Blijf vooral ook bewegen: door middel van bewegen en zuurstof voer je afvalstoffen af, hou je je stofwisseling in actie én je hormonen in balans.

In mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas kun je nog veel meer lezen over hormonen en voeding en geef ik je nog meer concrete tips om een te hoog oestrogeengehalte naar beneden te halen. Klik hier voor meer informatie over mijn boek. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327914nc5002_8

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/009841098158638

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028208007127

https://www.ajog.org/article/S0002-9378(09)02102-4/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20736132

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10472866

https://academic.oup.com/ajcn/article/91/5/1281/4597275

Isabelle
Door

Isabelle

op 02 Dec 2016

Hallo, wat zijn ongebrande noten en waar kan ik uw boek kopen? Super al die interessante info!! Dank u wel

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Dec 2016

Beste Isabelle, ongebrande noten zijn noten die nog niet gebrand zijn. Dus de pure noot. Hier kan je om vragen bij een notenboer bijvoorbeeld. Het boek is te koop via deze link: https://energiekevrouwenacademie.nl/voedings-kompas-boek/" target="_blank">

Annick
Door

Annick

op 02 Dec 2016

dank u wel om deze info te delen....

Ceesa
Door

Ceesa

op 02 Dec 2016

Mooi artikel! Ik ben de jongste van vijf zussen. Zowel mijn moeder als mijn vier zussen hadden last van myomen, waardoor hun baarmoeders eruit zijn gehaald. Allemaal voor hun 50e jaar. Ik ben nu 51, probeer al zo'n jaar of zes gezond te eten en leven, weinig vlees, veel groente, liefst bio-producten. Ik drink geen water uit plastic en probeer suikerarm te eten. Ik heb mijn baarmoeder nog. Ik laat elke twee jaar een echo maken en ik heb geen myomen! Goed he? Dat wilde ik je laten weten als reactie op jouw artikel hierover. Vond het wel frappant.

Marianne
Door

Marianne

op 02 Dec 2016

wat ben je toch enorm goed bezig, chapeau!!! veel respekt voor jou!

maartje
Door

maartje

op 02 Dec 2016

Interessant, wel verwarrend want nachtschade, peulvruchten en (gefermenteerde) soja worden in veel visies juist afgeraden ivm invloed op darmen en anti nutriënten

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Dec 2016

Dat klopt Maartje, maar als je geen intoleranties of allergieën hebt voor één van die voedingsmiddelen en wat soja betreft alleen de gefermenteerde soort neemt, en daarnaast natuurlijk ook altijd gevarieerd blijft eten, dan is het allemaal heel gezond. Antinutriënten zitten in alle planten (het is hun natuurlijke afweer) en sommige, zoals fytinezuur, werken in ons lichaam zowel als antinutriënt en als antioxidant, wat dan juist weer positief is! Het is jammer genoeg niet allemaal even eenduidig in de voedingswereld. Dus variatie, variatie, variatie....

Ine
Door

Ine

op 02 Dec 2016

Ga het proberen,v.d.week bij de ginecoloog geweest , Dank u wel Weigerde een operatie en zal het nu proberen om de myom te verkleinen

Alja
Door

Alja

op 03 Dec 2016

Dank je voor deze info, Marjolein. Jammer dat ik dat zo'n 44 jaar geleden niet wist. Toen heb ik nl. een myomectomie ondergaan.

Femmie
Door

Femmie

op 03 Dec 2016

Super artikel!! In 2011 zijn mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd, vanwege een grote vleesboom die er op de scan “raar” uitzag, want er was kleurverschil. Volgens de gynaecologen kon het kanker zijn, wat het gelukkig niet bleek te zijn. Ik heb in de 4 weken voorafgaand aan de operatie het Moermandieet gevolgd, dus o.a. geen suiker. Ik voelde dat de vleesboom kleiner werd!! Hij was aan het oplossen, vandaar het kleurverschil... Had ik indertijd maar geweten wat ik nu weet...

Freya
Door

Freya

op 27 Jan 2017

Beste Marjolein, interessante informatie! Dank! Welke voedingsmiddelen helpen tegen myomen en juist teveel mannelijke hormonen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Jan 2017

Welke voeding je wel zou moeten eten en wat juist niet staat in het artikel Freya! Je vraag over mannelijke hormonen kan hier niet even snel worden beantwoord. Voor een uitgebreide uitleg en advisering over de hormoonhuishouding kun je beter naar een Trainer Hormoonfactor of andere deskundige gaan.

Berdien
Door

Berdien

op 02 Feb 2017

Eind jaren 80 had ik ook myomen met hevige bloedingen en kreeg het advies om mijn baarmoeder te laten verwijderen. Dat was mij te gortig. Gelukkig had ik een homeopathisch huisarts die mij het juiste middel gaf: was er heel snel van af. De specialist snapte het niet; maar hij stond ook niet open voor homeopathische middelen. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die er wel voor open staan, ondanks het achterlijke beleid van de minister.

Kyra
Door

Kyra

op 27 Oct 2017

Net veertig en de afgelopen drie jaar al drie keer diverse vleesbomen laten verwijderen. Gisteren weer gehoord dat er minimaal 1 van 4 cm zit, ditmaal in spier baarmoederwand dus daarom geen vloeiingen. Ik ga het ditmaal met de voeding proberen en kijken of de volgende controle het myoom geslonken is ...

Véronique
Door

Véronique

op 16 Jan 2018

Beste Marjolein, Interessant artikel ! In welke voedingsstoffen vindt men chlorella terug ? Véronique

Marjolein Dubbers
Bieke
Door

Bieke

op 01 Feb 2018

Beste Marjolein, Ik las onlangs dat supplementen met monikspeper ook de groei van een myoom zouden tegengaan.Klopt dit?Want als ik nu niet iets dringend ga ondernemen zal ik ook voor een operatie staan.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Feb 2018

Beste Bieke, wat akelig dat je misschien een operatie moet ondergaan! Er is voor zover ik weet geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van monnikspeper, maar het schijnt toch voor veel vrouwen wel te werken. Ik kan je echter geen adviezen op maat geven, hierover kun je het best advies inwinnen bij een goed orthomoleculair of natuurarts. Ik hoop dat het je lukt, sterkte!

Martine van Dam
Door

Martine van Dam

op 05 Jun 2018

Heel mooi allemaal en nuttig. Ik ben al 62 jaar vegetariër en mijn voedingspatroon komt veel overeen met wat je hier op geeft. Tweemaal heb ik een myoon vrij snel weggekregen (bewijs via echo) door Hydrastis D3 te slikken, maandenlang. Dit is een homeopathische verdunning van de curcuma, de geelwortel, die jij ook aanhaalt.

Suzanne
Door

Suzanne

op 11 Sep 2018

Dag Marjolein, zijn BPA vrije plastic flessen (doppers) ook schadelijk?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Sep 2018

Voor zover bekend is een 'dopper' in ieder geval veiliger dan plastic met BPA. De dopper bestaat uit PP en ABS, die beide als redelijk tot goed bekendstaan.

Martina
Door

Martina

op 23 Aug 2019

Hartelijk dank Marjolein voor weer dit mooie en duidelijk beschreven artikel. Ik lees ze allemaal. Respect voor jou dat je al dat werk doet voor het welzijn van je medemens. We leren hierdoor heel veel over hoe ons lichaam werkt. Lieve groet

Marjolein
Door

Marjolein

op 28 Nov 2022

Wat een fijn artikel. Helaas is bij mij ook een flinke vleesboom ontdekt. Hij kan blijven zitten, maar ik krijg een hormoon spiraaltje om het hevige bloedverlies tegen te gaan. Nu vraag ik me af of dit dan wel verstandig is (want kunstmatige hormonen).

Marjolein Dubbers
Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!